Kreativ

ŠTÍTEK: organismus

Opravdu potřebujete multivitaminové infuze? Otestovat to moc nelze.

Superkoktejl přímo do žíly slibuje divy. Trend z Ameriky už dorazil i k nám

Cesta k rychlému a efektivnímu posílení imunity vede podle nabídky některých klinik přes koktejl vitaminů, který je poslaný přímo do žíly. Multivitaminové infuze mají být mnohem účinnější než podávání vitaminů a minerálů ústy. Trend, který začal před lety v Americe, už dorazil i k nám. A stejně jako v USA, i tady rozdělil odborníky na dva tábory – propagátory a odpůrce. Pro koho jsou tyto infuze vhodné a jak zjistit, které vitaminy či minerály daný člověk potřebuje doplnit? A existují důkazy, že na zlepšení zdraví opravdu zafungují? Zeptali jsme se odborníků.

Nedostatek hořčíku se projevuje únavou, nedostatkem energie a špatným soustředěním.

Jarní únavu způsobuje nedostatek jedné minerální látky: Jak ji do těla doplnit

Dvě třetiny lidí na světě nemají v organismu dost hořčíku, a možná i kvůli tomu padají takzvanou jarní únavou. Na co je hořčík dobrý a jak se projevuje jeho nedostatek v organismu? Hodně se mluví o svalových křečích, které nedostatek hořčíku v těle signalizují. Únava je ale dalším významným příznakem. Jak zjistit, jestli právě nám hořčík chybí? A jak to docela jednoduše napravit několika změnami v jídelníčku?

V uzavřené zóně Černobylské jaderné elektrárny žijí vysoce odolné organismy.

Hlístice u Černobylu mají superschopnost. Experty nález překvapil

Drobní živočichové žijící v blízkosti Černobylu překvapili vědce. Téměř nijak je nezasáhla radiace, což je v rozporu s tím, co by se dalo očekávat u organismů přežívajících v Černobylské zóně. Výsledky nové studie chtějí odborníci využít pro větší pochopení, proč jsou někteří lidé náchylnější vůči karcinogenům.

Infuze vitaminu C provádějí svým klientům na vyžádání mnohé soukromé kliniky.

Ochrání nás infuze vitaminu C před nemocemi? Odborník radí, co zabírá ještě lépe

Zastánci podávání velkých dávek vitaminu C infuzí přímo do krve jsou přesvědčeni o jejich velkém významu pro naši obranyschopnost. Pacienti je vyhledávali v minulosti třeba kvůli podpoře onkologické léčby, nyní je o ně velký zájem i kvůli prevenci nemocí z nachlazení, kvůli covidu či chronické únavě. Na internetu se lidé shánějí po informacích, kde infuze vitaminu C koupit. Proti lékařům, kteří infuze vitaminu C doporučují, ale stojí jiní lékaři, lékárníci či vědci, kteří je považují za neúčinné nebo dokonce nebezpečné. Kde je pravda? A co funguje spolehlivěji než infuze vitaminu C?

Pokud se plísně v organismu přemnoží, nezahálejí: začnou postupně bujet a mohou se ze střeva šířit krevní, lymfatickou nebo přímou cestou.

Plíseň ve střevech je pro tělo nebezpečná. Jak ji poznat a jak se jí zbavit

Od nepaměti žijeme v prostředí, kde je množství plísní. Pomocí přirozené imunity se můžeme většině z nich bránit a díky naší vnitřní mikroflóře s nimi žijeme ve vzájemné symbióze. Někdy se však vnitřní mikroflóra naruší, plísně a kvasinky se ve střevech přemnoží, a to může vyvolat vážné zdravotní problémy. Jak se projevuje plíseň ve střevech? A jak můžeme plíseň ze střev odstranit?

Když správně načasujete pití kávy, pomůže vám to lépe hubnout.

Jak pít kávu, aby pomáhala hubnout? Odbornice radí i to, kdy ji nepít vůbec

Káva je skvělý nápoj, který miluje většina lidí. Podle současných vědeckých poznatků má její konzumace navíc řadu zdravotních výhod. A patří i mezi podpůrné prostředky při hubnutí. Kdy kávu pít, aby pomáhala hubnout? Lze kávu pít na lačný žaludek? A je pravda, že čím víc kofeinu vypijeme, tím víc energie máme? Rady odborníků nám pomohou si kávu opravdu užít se všemi jejími výhodami.

První krok k méně slanému jídelníčku: přestaňte dosolovat jídla, která konzumujete.

Pět známek toho, že jíte mnoho soli. Lékař radí, jak sůl bezbolestně omezit

Sůl a tuk jsou dvě ingredience, které činí jídlo atraktivním a chutným. Bez soli žít nelze, to víme i ze známé pohádky. Jenže české jazýčky si bohužel zvykly spíš na jídlo přesolené, a tomu se těžko odvyká. Proč bychom odvykat měli? Čím nám sůl škodí? Kolik soli je už pro nás v jídle nebezpečné a existuje zdravější varianta soli? Zeptali jsme se lékařů, jak sůl v našem jídelníčku omezit tak, abychom byli zdravější, ale jídlo nám nepřestalo chutnat.

Ledviny samy o sobě nebolí, protože nejsou inervovány.

Ani čaj na odvodnění, ani ledvinový pás. Nefrolog dává tipy, jak ledviny chránit

Ledviny by si měl opatrovat každý, ale moc se nám to nedaří. Podle statistik v Česku trpí jejich chronickým onemocněním každý desátý člověk, což je zhruba milion Čechů. Jak poznat, že ledviny nefungují dobře a jaká bolest nás na to upozorní? Zachrání ledviny speciální odvodňovací přípravky, nošení ledvinových pásů, nebo užívání vitaminů? Otázky zodpověděl náš přední nefrolog Ondřej Viklický.

Kopřivový čaj pomáhá při léčbě mnoha neduhů, a navíc brání přejídání a ukládání tuku.

Na dotyk je nepříjemná. Léčí však řadu neduhů, detoxikuje a podporuje hubnutí

Když se s touto rostlinou setkáte v přírodě, moc radosti vám to nepřinese. Kopřiva je žahavá a místo, kde se dotkla kůže, nepříjemně pálí. To všechno však vyvažují její neobyčejné léčivé schopnosti. Mimo jiné podporuje přirozenou imunitu organismu, prospívá kloubům, zmírňuje únavu a má detoxikační schopnosti. A k tomu je i velkým pomocníkem při hubnutí. Jak připravit kopřivový čaj? Jak často pít čaj z kopřivy? A jak kopřiva funguje při hubnutí?

Dobrým prostředkem proti nadměrnému zadržování vody v těle je březový čaj, který má příznivé diuretické účinky

Jak zahájit hubnutí? Začněte léčivým čajem na odvodnění a detoxikaci

Chcete začít letošní rok dobrým předsevzetím a zhubnout? Zkuste tento proces odstartovat odvodněním a detoxikací organismu. Je řada metod, jak odvodnit organismus, ale pokud se chcete spolehnout na přírodní produkty, zvolte březový čaj, který má příznivé diuretické účinky. Jak zbavit tělo přebytečné vody? Jak uvařit březový čaj? A jak bříza prospívá zdraví?

Už konzumace 50 gramů uzenin denně zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva o 18 procent

Jeden karcinogen jíme mnozí denně. Jeho vyřazením se zlepší trávení a zhubneme

Milujete párky, klobásy, anglickou slaninu, salámy či voňavou šunku? Lékař vám sice možná řekl, že není pro zdraví ideální je jíst, ale volání chuťových pohárků na jazyku se těžko odolává. Co vlastně v podobě konzumovaných uzenin posíláte do svého těla? Odbornice vysvětluje, co se s organismem stane, když takto zpracované maso z jídelníčku vyřadíte.

Karla Mráčková

Karla Mráčková se v padesáti vrhla na gymnastiku. Na Vánoce chce jíst zdravě

Svou váhu nemusela bývalá rosnička Karla Mráčková nikdy řešit. Přesto se snaží jíst zdravě a nezatěžovat příliš svůj organismus. Otevřeně přiznává, že sladké si dopřává maximálně jednou za čtrnáct dní, a i ohledně vánoční tabule bude přísnější. Na Štědrý den si dá jen lehkou polévku, rybu bez zahuštění a salát v podobě zeleniny a jogurtu.

Bolesti břicha, zažívací potíže, časté pálení žáhy, únava a bolesti hlavy jsou jen některé z příznaků, které s překyselením organismu souvisí.

Jak odkyselit svůj organismus a zbavit se potíží? Pomůže vám běžný bylinkový čaj

Za překyselení organismu si můžeme svým nezdravým jídelníčkem, pitím slazených nápojů a stresem, ve velké míře sami. Zažívací potíže, časté pálení žáhy, únava a bolesti hlavy jsou jen některé z příznaků, které s acidózou, tedy stavem překyselení organismu, souvisí. Co všechno ho způsobuje a co na překyselení organismu pomáhá? Které potraviny jsou zásadité a jak nám mohou pomoci bylinky?

Vyšší teplota se v organismu vytvoří, když tělo bojuje proti virům či bakteriím. Horečka je tedy důležitým přirozeným obranným mechanismem organismu.

Kdy srážet u dětí teplotu? Při 37,1 °C to postrádá smysl

Se začátkem nového školního roku a aktuálně s příchodem chladnějšího počasí se především menší děti začnou potýkat s onemocněním dýchacích cest. A s tím často přichází zvýšená teplota či horečka. Jak mohou rodiče svým dětem pomoci? Co radí pediatři a kdy má smysl teplotu snižovat?

I jedna miska zeleniny denně může ohromně prospět vašemu zdraví

Dopřejte si denně misku zeleniny. Neuvěříte, co se stane s vaším tělem

Tušíte, co se stane s vaším tělem, když do každodenního jídelníčku přidáte jedinou misku zeleniny a ovoce? Budete hodně překvapeni a možná se i pro příště obejdete bez doktora. Hemoroidy, záněty nebo tloustnutí – tomu všemu se vyhnete jednoduchou změnou jídelníčku. Odbornice na výživu vysvětluje, proč se s tělem začnou dít doslova zázraky.

Svítidlo.

Houby jako zázračné organismy. Neuvěříte, co vše z nich Češi už dokážou vyrobit

Tajemný svět hub přitahoval Matěje Rótha od dětství a fascinuje ho stále. „Jsou impozantní tím, co všechno se z nich dá vyrobit, k čemu se dají využít. Prostě zázračný materiál pro udržitelné zítřky,“ říká. Ve firmě Mykilio se zaměřuje na využití podhoubí v interiérovém designu, s výzkumníky z ČVUT pak zkoumá jeho uplatnění jakožto ekologického materiálu ve stavebnictví.

Někteří lidé si myslí, že budou nadále žít svým obvyklým pracovním tempem a nachlazení samo přejde.

Jak se dostat z nachlazení za tři dny? Imunoložka radí, jaké kroky podniknout

Nachlazení je jevem na podzim tak běžným, jako padání listí. Jak nachlazení vyléčit, jak jeho léčbu urychlit a bylo by možné se pokud možno vyléčit přes noc? Imunoložka Zuzana Ozaniak Střížová z pražské Fakultní nemocnice Motol radí, které kroky je třeba podniknout, abychom se nachlazení zbavili rychle a za chvíli opět neonemocněli.

Popraskaným rtům pomůže pravidelná hydratace.

Rty českých žen? Katastrofa, tak je zakrývají rtěnkou. Řešení ale existuje

Vysušené, popraskané se šupinkami, koutky zanícené a mnohé navíc bolavé od oparů. Tak podle odbornice na krásu Pavly Skolil vypadají čtyři z pěti rtů českých žen. Přesto ženy neváhají schovat své vady pod silným nánosem rtěnky a jsou takto se sebou spokojené. Za katastrofální stav ženských rtů nemohou ani podvýživa, ani vysoké letní teploty, ale prostý nedostatek správné péče. Jak taková nejlepší péče o rty vypadá? Jaký balzám či jiné kosmetické prostředky na rty použít? A co jim ještě může pomoci získat zpátky zdravý vzhled?

Úžeh a úpal není radno podceňovat. Při závažném průběhu hrozí i smrt.

Nepodceňujete úžeh nebo úpal? Při těžkém průběhu lidem hrozí dokonce i smrt

Kdo měl někdy v životě úžeh nebo úpal, potvrdí, že během zlomku vteřiny může nastoupit prudká bolest hlavy, závratě, horečka a člověk je znenadání odkázán na péči druhých. Zvracení, mdloby a bolest hlavy však nejsou u úžehu či úpalu tím nejhorším, co vás může potkat. V některých případech se mohou objevit i křeče či slabost a bez péče lékaře může dojít k nevratnému ohrožení zdraví či dokonce k smrti.

Proti horku pomáhá třeba osvěžení u vody. Co ale dělat v rozpáleném bytě?

Jak zvládnout úmorná vedra? Na led a klimu pozor, boj s horkem musí být lišácký

První vlna letních veder přišla už v červnu a naši touhu po krásném letním počasí vrátila zpět do reality. Rozpálené ulice, domy a byty jsou nejen nepříjemné, ale pro starší a nemocné lidi i nebezpečné. Hlavním cílem se stalo co nejúčinnější ochlazení vlastního organismu i okolního prostředí. Jak s vedrem bojovat? Sázka na ledové nápoje a co největší chlad z klimatizace může skončit urputnou angínou. Proti vedru uspějí jen rozumná opatření.

V katastru obce Šonov byla na začátku května nalezena mrtvá březí vlčice, která zahynula obzvláště trýznivým způsobem

Mrtvá vlčice na Broumovsku byla březí. Zahynula obzvláště trýznivým způsobem

V katastru obce Šonov na Broumovsku byla na začátku května nalezená mrtvá březí vlčice. Z pitevního protokolu vyplývá, že smrt s největší pravděpodobností nastala kvůli celkovému vyčerpání organismu. Zvíře se zřejmě zachytilo levou nohou do pytláckého oka či smyčky a nedařilo se mu vyprostit. To vedlo k dehydrataci a hladovění. Jak se ocitlo na místě nálezu, není zřejmé. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR proto podává trestní oznámení na neznámého pachatele.

Káva má i mnoho pozitivních účinků. Ve velkém množství ale může být nebezpečná.

Jaké množství kávy už může být smrtelné? Většina lidí zůstane v šoku

Celosvětově je káva po vodě dalším nejčastěji přijímaným a oblíbeným nápojem. Poslední dobou se však jeví jako velice kontroverzní téma, se kterým si někteří neví rady. Zatímco jedna strana tvrdí, že je káva pomalu nejhorším nápojem lidstva, jejímž popíjením zatloukáte pomyslné hřebíky do rakve, jiní tvrdí, že je zdraví prospěšná. Jak to tedy doopravdy je?

Jak na jarní detox? Do jídelníčku zařaďte hodně ovoce a zeleniny

Jak na nejlepší jarní detox? Zapomeňte na hladovění a pečujte o sebe

Držet přísný půst, nebo prolévat tělo ovocnými a zeleninovými šťávami, a k tomu nasadit zázračné pročišťující preparáty… Takové pojetí jarního detoxu je podle odborníků naprosto zbytečné. Stačí se ke svému tělu chovat šetrně během celého roku a organismus se pročistí sám i bez drastických metod. Ale pokud jsme péči o sebe zanedbávali, nějakou tu jarní vzpruhu organismu určitě dopřát můžeme.

Vědec Joseph Dituri (na snímku) se snaží pokořit rekord v délce pobytu stráveného pod vodou.

Sto dní pod vodou. Vědec chce pokořit rekord, našel při tom nový druh živočicha

Americký vědec Joseph Dituri se pokouší zlomit světový rekord v nejdelším pobytu pod vodou. Ve své podvodní laboratoři chce otestovat, jak lidské tělo reaguje na vystavení extrémnímu tlaku. Může tím mimo jiné pomoct astronautům ve vesmíru. Muž zároveň před několika dny oznámil, že objevil úplně nového živočicha, jednobuněčného nálevníka.

Ordinace pediatrů i ORL praskají ve švech, léky chybí.

Nemocných dětí přibývá, léky na horečku chybí. Účinné jsou zábaly i těsto

„Neznám snad nikoho, kdo by neměl před Vánocemi nebo teď nemocné děti,“ zaslechla jsem maminku před pár dny telefonovat na autobusové zastávce. Je pravda, že se musím k jejímu tvrzení přidat, protože to mám ve svém okolí velice podobně. A všichni řešíme totéž: jak snížit dítěti horečku, když nám zásoby léků došly a v lékárnách jsou prázdné regály?

Venku nejsou vidět. V teple obývacího pokoje se většinou nenápadní obyvatelé vánočních stromků probouzejí ze zimního spánku.

Nechtění návštěvníci. Vánoční stromky jsou plné miniaturních živočichů

Vánoční stromeček tradičně zdobíme světelnými řetězy a tradičními nebo moderními ozdobami. Věšíme na něj papírové, dřevěné, čokoládové i skleněné dekorace. O jedné „ozdobě“ ale většina lidí nemá páru. S vánočním stromečkem jste si do svých domovů přinesli hordy nechtěných návštěvníků.  

Nedostatek slunečního svitu během zimních měsíců může lidem způsobit psychické potíže.

Dejte pozor, čím na sebe svítíte. Špatné světlo může deprese ze tmy zhoršit

Spousta tmy a málo denního světla během zimy, to je něco, co nás dokáže pěkně potrápit. Čekání na víc slunečních paprsků ale má řešení, a není to jen dlouhé svícení umělým světlem. To naopak může v řadě případů člověka nakonec dostat do ještě větší psychické nepohody, než způsobila samotná tma.

Při obezitě se mění hladiny hormonů a z tukové tkáně se do organismu následně vyplavují jiné typy látek, než které jsou u zdravého muže třeba. Následkem toho může dojít k útlumu tvorby spermií

Zhodnoťte své spermie. Stačí k tomu krejčovský metr nebo kalkulačka

Jestli něco neprospívá mužově plodnosti, tak je to spousta tělesného tuku navíc. Při obezitě se mění hladiny hormonů a z tukové tkáně se do organismu následně vyplavují jiné typy látek, než které jsou u zdravého muže třeba. Kvůli tomu se může utlumit tvorba spermií.

Otužilci z Nivnice objevili kouzlo ledové vody už před několika lety.

Euforie z ledové vody, zdravé tělo a svěží vzhled. Objevte kouzlo otužování

Dřív bývali otužilci spolkem, který většina lidí znala jen díky zprávám o vánočním plavání ve Vltavě. Ty doby jsou pryč. Informace o prospěšnosti otužování začali Češi konečně brát vážně a plavců, kteří se v zimě neohroženě noří do ledové vody, stále přibývá. Dělají dobře, protože tím podporují svůj imunitní systém, odplavují z těla toxiny, zlepšuje se vzhled jejich pokožky, lépe tráví a cítí víc radosti ze života. Důvodů proč se v zimě koupat venku je samozřejmě víc, jednu věc však odborníci rozhodně nedoporučují: lézt do vody jen kvůli selfíčku.

Příklady rozsáhlých pasek v EVL Východní Krušnohoří

VIDEO: Bez mrtvého dřeva není les živý

ROZHOVOR/ Jak souvisí odumírající kmeny stromů s ochranou života v lese? A musíme chránit naše lesy i před turisty? O stavu krajiny Ústeckého kraje hovoří přírodovědec Jeňýk Hofmeister.

půdní bioložka Michala Tůmová

VIDEO: Jsme svědky kolapsu půdy

ROZHOVOR/ Jak život v půdě ovlivňuje naši každodennost? Které půdní organismy jsou v ohrožení, a které zas nic nerozhází? O stavu krajiny na Vysočině hovoří půdní bioložka Michala Tůmová.

Jaroslav Záhora

Naše pole potřebuje žížaly, ne roboty

Jak jsme dokázali přesvědčit zemědělskou půdu, aby se nestala lesem? A jakou cenu jsme za to zaplatili? O stavu krajiny Zlínského kraje hovoří pedolog Jaroslav Záhora z Mendelovy univerzity v Brně.

Gregor Johann Mendel, pastel podle fotografie

Dvě stě let od narození otce genetiky Mendela: Vědci zkoumají jeho DNA

Sestavení posledních osmi procent DNA lidského genomu kvůli jejich složitosti trvalo vědcům skoro dvacet let. Teď ale existují kompletní informace, které umožní lépe pochopit, jak se lidé formují jako individuální organismy a jak se člověk liší nejen jeden od druhého, ale i od jiných druhů. Prakticky ve stejný okamžik se českým vědcům podařilo přečíst genom zakladatele genetiky.

Pracovníci Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka uvedli v pátek 3. června 2022 ve Lhotce nad Bečvou do provozu monitorovací stanici, která bude nepřetržitě sledovat kvalitu vody v řece Bečvě.

Nezávadnost vody v Bečvě začala hlídat nová stanice, pomáhají perloočky

/FOTOGALERIE/ Pomocí čerpadla je do ní přiváděna voda z řeky, která se nejprve filtruje a poté napouští do „komůrky“ s perloočkami. Tyto drobné organismy zde snímá kamera a údaje předává speciálnímu softwaru, jež vyhodnocuje několik parametrů a vypočítává z nich takzvaný toxický index.

Sportovní aplikace jsou při tréninku velkým pomocníkem

MySASY je horkou novinku nadšenců z běhu

Sportovní aplikace jsou pro spoustu běžců neodmyslitelnou součástí tréninku. Vzájemně se ale hodně liší v tom, co vám můžou nabídnout. Právě teď běžeckým světem nejvíc hýbe mySASY, která je výjimečná v tom, že vám trénink dokáže perfektně dávkovat. A to i v případě, že s běháním začínáte. Vyzkoušeli ji časopis Kondice.

Pokrmy s jarním plevelem vypadají i chutnají skvěle

Za vitaminy nemusíte utrácet majlant. Na nohy vás postaví i obyčejný plevel

Někteří lidé dokáží za vitaminy a minerály utratit obrovské peníze. Přitom se stačí dívat pod nohy a natrhat si ten správný plevel. Obzvláště teď na jaře je nabitý zdraví prospěšnými látkami a doslova vás nakopne. Pokud se po zimě cítíte unavení, je jarní plevel pro vás to pravé ořechové.

Ilustrační foto.

Léčivá síla ukrytá v pupenech – poznejte gemmoterapii

K prvním známkám přicházejícího jara patří nalévající se pupeny stromů a květin. Každý rok putuje míza plná živin od kořenů až ke konečkům každé větve a stonku a vytváří zárodky nových listů a květů. Životní síla skrytá v každém pupenu může velmi dobře posloužit i na léčbu celé řady obtíží. Například tinktura z pupenů vrby má antivirové účinky, bříza pomáhá detoxikovat organismus a kaštan příznivě působí na trávení při poruchách metabolismu. Nauce o léčivých účincích pupenů, rostlinných výhonků a kořínků se říká gemmoterapie.

Psi i kočky milují lahůdky a jiné pamlsky.

K hříchu v krmení psů a koček nebývá daleko

Jako majitelé domácích mazlíčků jsme zodpovědní za to, co náš pes či kočka jí. Občas si možná „přilepší“ lovením venku, hlavní zdroj potravy však pro ně představuje obsah misky. Jste si jisti, že jim opravdu dopřáváte to nejlepší?

Novým rektorem Mendelovy univerzity v Brně bude od února příštího roku Vojtěch Adam.

Brněnský vědec Vojtěch Adam: Úprava genomu je sci-fi v praxi. Není cesty zpět

/ROZHOVOR/ Jako sci-fi v praxi na první pohled vypadá technologie na genetickou úpravu organismů s označením CRISPR. Vědci s ní již umí vyléčit srpkovitou anémii nebo vypěstovat kávové boby bez kofeinu. Na Mendelově univerzitě v Brně geneticky upravují mikrořasy tak, aby byly schopné biologicky rozkládat ropný odpad.