Kreativ

ŠTÍTEK: organismus

Iniciativa Bystřická obloha, která sdružuje amatérské astronomy, pořádá také pozorování pro veřejnost.

V Bystřici podepíší memorandum za zachování tmavé noční oblohy

Bystřice nad Pernštejnem – Memorandum o zachování tmavé noční oblohy na Bystřicku se v pátek 26. května bude v rámci astronomického odpoledne podepisovat v aule bystřického gymnázia. Iniciátorem počinu je iniciativa Bystřická obloha, což je spolek amatérských astronomů, akce se mimo jiné za Českou astronomickou společnost zúčastní známý astronom a astrofyzik Jiří Grygar.

Dopravní kontrola. Ilustrační foto.

Pod vlivem drog jel i s dítětem

Pětkrát soudně trestaný šestačtyřicetiletý řidič z Otrokovic má kvůli drogám znovu problém. Policisté známého recidivistu během pouhých tří týdnů zastavili v Otrokovicích celkem třikrát. A pokaždé s pozitivním výsledkem.

Výlov Štěpnického rybníka.

Kniha Procházka panstvím Telč vyzdvihuje rybnikářství

Telč – Procházka panstvím Telč. Tak se jmenuje nová publikace, která pojednává o udržování honosného sídla čtyřmi šlechtickými rody v Telči. Kniha představuje panství Telč jako fungující organismus, jehož ekonomika šlapala na jedničku.

Ilustrační foto

Na Osvobození dělají chemii, fyziku a biologii atraktivnější

Pelhřimov – Na Základní škole Osvobození v Pelhřimově tento čtvrtek pokračuje projekt s názvem Rozvoj kreativity ve výuce přírodovědných předmětů. Vyzkoušet si fyziku, chemii či biologii sem chodí i děti z jiných pelhřimovských škol.

Ilustrační foto

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další Rady do zahrady od pěstitele Petra Kumšty.

Kastelán bítovského hradu Jan Binder připravil pro návštěvníky svátečně laděné velikonoční prohlídky.

OBRAZEM: Hradní kuchyně na Bítově voněla uzeným a plackami

Bítov – Na tisíc návštěvníků zavítalo o velikonočním víkendu na bítovský hrad. Jen v sobotu bylo nádvoří plné čekajících skupinek výletníků. Rodiče a prarodiče lákala historie, děti zase především zoologické sbírky a vycpaní psi, kterými je Bítov známý. „Baron Jiří Haas byl velkým milovníkem zvířat. Hrad proměnil v jednu z největších soukromých zoologických zahrad u nás své doby. Nejraději měl baron své psy, kterých choval asi dvě stě. Hradní bránu hlídala šestice dog. Psi měli na hradě kromě velkého psince také svoji vlastní kuchyni," přibližuje historii průvodce.

Špuntomat v nemocnici v Ostravě-Vítkovicích.

Ticho léčí. Pacientům slouží v nemocnicích špuntomaty

Chrápání, hluk na chodbách, zvuk televizního přijímače či telefonování pacientů a z toho vyplývající nedostatek spánku. To zažívají hospitalizovaní pacienti na lůžkových odděleních nemocnic. V té vítkovické instalovali pět automatů na špunty do uší, a je klid.

Ilustrační foto.

Velikonoce na Bítově? Hrách, čočka i pohanka v kuchyni

Bítov – Milovníci památek a zároveň dobrého jídla se mohou o víkendu vypravit třeba do Bítova. Kastelán tamního hradu Jan Binder se svou rodinou opět připravil oblíbenou sezonní akci. Kromě prohlídky svátečně nazdobených komnat čekají na návštěvníky lahůdky v hradní kuchyni.

Léčitelka Miroslava Netíková.

Geopatogenní zóny oslabují i imunitu

Karlovarský kraj - Bolesti hlavy, špatný spánek, časté nevolnosti, popřípadě i vážná onemocnění. To jsou jen některé projevy u člověka, které mohou poukazovat na takzvané geopatogenní zóny (GPZ). O těch se v současné době hovoří stále častěji, a i přesto kolem tohoto pojmu existuje cosi tajemného a neuvěřitelného.

Ilustrační foto

Rady do zahrady

Příbram - Přinášíme další díl seriálu Rady do zahrady od pěstitele Petra Kumšty.

Společnost Nemos otevřela v Karlových Varech nové centrum praktického lékařství

K lékaři bez čekání a beze strachu

Karlovy Vary – Jdete k lékaři, a přesto se ocitnete v prostorách, které navozují pocit relaxace a příjemného odpočinku. Tak působí Centrum preventivní medicíny se zaměřením na interní lékařství, endokrinologii a diabetologii, kterou na poliklinice Nemos Čankovská otevřela společnost Nemos Ambulance.

ČTYŘIAČTYŘICETILETÁ Katka Janíkovičová z Prahy.

„Vůbec jsem netušila, o čem mluví, když řekli Crohnova choroba“

Praha - Čtyřiačtyřicetiletá Katka Janíkovičová z Prahy byla před třiceti lety normální dospívající děvče. Pak ale začala náhle trpět nechutenstvím a neustálým nutkáním na záchod. Do toho během krátké doby zhubla o pětadvacet kilo. „Nevěděla jsem vůbec, co se děje," uvedla.

Nehoda na Kaňku

Řidič nadýchal 2,76 promile

Osmadvacetiletý řidič vozidla Audi řídil 31. března ve večerních hodinách vozidlo ve směru od Kutné Hory na Kaňk. "Zde došlo k situaci, kdy řidič najel levým kolem na vyvýšený ostrůvek na středu komunikace a následně sjel do levého silničního příkopu," řekla mluvčí kutnohorské policie Vendulka Marečková.

Děti vynesly smrt a přinesly nové léto

OBRAZEM: Děti vynesly smrt a přinesly nové léto

Kouřim – „Smrt nesem ze vsi, nové léto do vsi, s červenými vejci, s žlutými mazanci, smrt nesem ze vsi, nové léto do vsi," s tímto popěvkem procházel průvod dobově oblečených slečen a žen Muzeem lidových staveb v Kouřimi.

Kopřiva

Kopřivy léčí

S nástupem jara ze země vyrostou první květiny. Mezi nimi bude hromada malých výhonků kopřiv. Je to strašný plevel, který ale je dobré neopomíjet, protože je to úžasná léčivka.

Investice do očkování není zanedbatelná, ale vyplatí se.

Očkování proti chřipce může způsobit narkolepsii

 Vědci přišli s překvapivým zjištěním: poruchu spánku zvanou narkolepsie může způsobit očkování proti chřipce. Na jedné z přednášek, která se konala v rámci Týdne mozku, o tom informoval profesor neurologie Karel Šonka.

Jiří Vondrák

Zootechnik světovým králem musherů, má padesát psů

Královéhradecko, Rudník - Jiří Vondrák z Rudníku vyhrál světově proslulý a mimořádně obtížný desetietapový závod psích spřežení La Grande Odyssée ve Francii. Povedlo se mu to již podruhé. V Krkonoších nejraději trénuje před východem slunce.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další Rady do zahrady od Petra Kumšty.

Jiří Vondrák

Zootechnik světovým králem musherů, má padesát psů

Rudník - Jiří Vondrák z Rudníku vyhrál světově proslulý a mimořádně obtížný desetietapový závod psích spřežení La Grande Odyssée ve Francii. Povedlo se mu to již podruhé. V Krkonoších nejraději trénuje před východem slunce.

Ilustrační foto.

Smrt muže pod rukama policistů bude řešit soud

Praha - Měla před dvěma roky pravdu tisková zpráva pražské policie hovořící o tom, že 35letý muž, který zemřel při policejním zákroku u budovy pražského policejního ředitelství, podlehl celkovému vyčerpání organismu? I na tohle zřejmě dojde řeč v jednací síni, až na sklonku března začne Městský soud v Praze posuzovat vinu velitele eskorty a jednoho z policistů.

Ladislav Janda (v modrém) nastoupil s Frýdkem-Místkem uprostřed zálohy, což mu vůbec nevadilo a vstřelil první jarní gól Vlašimi.

Jako pokladník si gól nezaúčtuju, směje se Janda

Vlašim – Prvním jarním střelcem druholigových fotbalistů Vlašimi se stal paradoxně jediný Vlašimák v týmu, Ladislav Janda, který otevřel skóre s Frýdkem-Místkem při výhře 3:1. „Dal jsem si za cíl nastřílet, co nejvíc gólů, protože dřív jsem jich moc nedával. Teď již jsem starší a cítím, že bych měl tým vést výkony i góly. Gól mě velmi těší a doufám, že budu pokračovat," měl radost po zápase sedmadvacetiletý záložník.

Národní park Šumava, ilustrační foto

Šumava už jen fantastická?

Když jsem se ve svém minulém článku vyjádřil o erudici prof. Kindlmanna, tak jsem tušil, jaké emoce mé nesouhlasné stanovisko s jeho zeleným kázáním vyvolám. Dokonce se prý nemáme setkat v učené disputaci, ale u soudu. No, materiálu ke svým vývodům mám stohy, tak to třeba zvládnu.

Kolik najdou experti třeba openěk?

Mezinárodní zkoumání lesních hub

Pasov - „Je to jedinečná možnost obsáhnout a rozšířit vědomosti o světě hub v trojstranném příhraničním prostoru," píše pasovská PNP.

Malínský most.

O testy na arsen žádá 140 občanů Malína

Před začátkem opravy malínského nadjezdu, v jehož náspech se nachází zemina kontaminovaná arsenem, se mezi malínskými občany ve velkém skloňuje pojem biologický monitoring.

Obří rajčata z českých záhonků. Ilustrační foto

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další Rady do zahrady od Petra Kumšty.

Kardinál a emeritní pražský arcibiskup Miloslav Vlk.

Zdravotní stav kardinála Vlka se přechodně zhoršil, je v nemocnici

Zdravotní stav kardinála Miloslava Vlka, který trpí rakovinou plic s metastázami do kostí, se v pátek večer prudce zhoršil. Lékařům se ho ale během noci podařilo stabilizovat a kardinál není v přímém ohrožení života. Dnes to řekl farář z pražského Karlína Miroslav Cúth, který se o něj v poslední době staral. Čtyřiaosmdesátiletý Vlk je podle Cútha od pondělí v jedné z pražských nemocnic, kde podstupoval chemoterapii.