Kreativ

ŠTÍTEK: organismus

Ilustrační foto.

Drogy a volant se vylučují

České Budějovice – Osmadvacetiletého muže trestně stíhají policisté za ohrožení pod vlivem návykové látky.

Důlní mapy by se měly stát součástí historického dědictví. Na snímku je vedoucí archivu Lubor Veselý.

Důlní mapy coby specifická součást historického odkazu

/FOTOGALERIE/ DIAMO získalo v Ostravě od těžařů desetitisíce starých důlních map, které dokumentují, kdy a jak se na Ostravsku, Frýdecko-Místecku a v části Karvinska kopalo uhlí. Důlní mapy by se měly stát součástí historického dědictví.   

Hlavní sídlo kutnohorské radnice na Havlíčkově náměstí.

Radní zasednou v osmi poprvé v novém roce

Kutná Hora - Kutnohorské radní čeká první oficiální zasedání v tomto roce. Jednat budou ale stále v „oslabení“, protože jedno křeslo v devítičlenné městské radě je kvůli rezignaci Martina Hlavatého (ALTERNATIVA) stále volné.

Mrtvou rysici Lauru, kterou ochránci přírody objevili loni v říjnu poblíž Ostravice pod Lysou horou v Beskydech, má na svědomí pytlák.

Rysici Lauru nejspíš zastřelil pytlák

Mrtvou rysici, objevenou vloni v říjnu poblíž Ostravice pod Lysou horou v Beskydech, má podle ochránců přírody na svědomí pytlák. Z pitevního protokolu, který pro Agenturu ochrany přírody a krajiny ČR zpracovala Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně, rysice pošla na následky střelného zranění na noze. Rána po zásahu zhnisala, zvíře doplatilo na celkovou otravu organismu.

Expedie odborníků z brněnské Masarykovy univerzity v Antarktidě z roku 2017.

Na Antarktidu zamířila rekordní výprava z Brna

Brno – Rekordní výprava brněnských vědců v polovině týdne zamířila na vědeckou základnu Masarykovy univerzity na Antarktidě. Z devatenácti jejich členů na expedici vyjede devět žen. „Historicky nejvyšší je také počet doktorandů, kterých pojede sedm,“ informovala Ema Wiesnerová z tiskového odboru univerzity.

Jan Tománek zahájil přípravu na novou sezonu.

Jan Tománek zahájil přípravu na nadcházející zimní sezonu

Livigno /ROZHOVOR/ – Handicapovaný sportovec Jan Tománek zahájil přípravu na novou zimní sezonu. V italském středisku Livigno najíždí první kilometry na své lyžařské sledgi a snaží se co nejlépe připravit na své vytyčené cíle. Nejen o nich jsme si s Janem Tománkem povídali v krátkém rozhovoru pro Příbramský deník.

Ilustrační foto

Konec snu o nesmrtelnosti. Lidé se nedožijí více než 115 let

Analytici pohřbili naděje všech lidí, kteří touží po dlouhověkosti: spočítali, že se lidi nedožijí více než 115 let. U Čechů to navíc nebude dřív než v příštím století. Průměrný věk dožití se také bude zvedat stále pomaleji. 

Odborníci přednášeli o přírodě.

Odborníci přednášeli o přírodě

Chrudim – Během uplynulé soboty se v chrudimské zemědělské škole uskutečnilo několik přednášek. Ta první se týkala magnolií, neboli šácholanů.

Fenka Barunka přišla o štěňata, ale život si vybojovala.

Fenka přišla o štěňata, ale život si vybojovala

Chrast – S mrtvými štěňaty v bříšku se toulala po městě vyzáblá fenka, které se ujaly místní děti. U nich doma porodila a protože byl její zdravotní stav velmi špatný, děti kontaktovaly místní oblastní charitu.

Neuroložka Marcela Gregůrková léčí pacienty akupunkturou.

Lékařka Marcela Gregůrková: Čínská medicína hledá cestu k rovnováváze

Beroun /ROZHOVOR/ - Západní a tradiční čínská medicína má stále více příznivců mezi lékaři i pacienty. Ti, co ji vyhledávají, věří, že pomůže najít potřebnou rovnováhu. Hořovická lékařka Marcela Gregůrková, která se jí už roky zabývá, říká, že západní a tradiční čínská medicína se mohou velmi dobře doplnit.  

Ilustrační foto.

Ze smrti žen je vinen majitel sauny!

Robousy - Okresní soud v Jičíně zveřejnil výši trestu pro majitele podomácku zbudované sauny v zahrádkářské kolonii v Robousích u Jičína, ve které v dubnu zemřely dvě ženy.

Anorexií trpí i muži.

Anorexie. Desítky mužů končí kvůli hladovění v nemocnici

Do nemocnice je nejčastěji přivezou přímo z posilovny. Jde hlavně o manažery, kteří potřebují vypadat dobře, nebo mladé vrcholové sportovce. Mužů, kteří skončí s anorexií či bulimií ve špitále, raketově přibývá. Jen za posledních deset let se jejich počet více než zdvojnásobil.  

eleuterokok ostnitý

Životabudiče pro zkracující se dny

Tělo bez energie, splín, únava, ospalost to jsou příznaky, se kterými se potýká řada lidí právě v době, kdy se zkracuje den a slunečního světla je pomálu. Zkuste proti tomu vědomě zasáhnout vhodnými bylinkami, které tělu dodají energii.

Společnost Bureau Veritas začala z pověření Spolku pro komodity a krmiva nově kontrolovat potraviny s nálepkou Bez GMO. Prověřuje, zda skutečně neobsahují geneticky upravené složky.

Neobsahují potraviny genetické modifikace? Lidé dostanou jasnou informaci

Střední Čechy – Zcela nový typ kontrol mohou zaznamenat zemědělci nebo zpracovatelé jejich produktů. Na dveře nezaklepou veterináři, hygienici, zástupci zemědělské a potravinářské inspekce či jiné státní instituce, ale o dění ve firmě se budou zajímat lidé ze společnosti Bureau Veritas. Jejich činnost souvisí s označením, kterého si leckteří zákazníci na obalu potravin možná ani nevšimnou – zatímco jiní je vyhledávají s mimořádnou pečlivostí. Jde o nálepku „Bez GMO“.

bramborový salát, vánoční klasika

Bramborový salát s majonézou po pěti dnech. Je ještě bezpečný?

/ANKETA/ Bramborový salát s majonézou je štědrovečerní klasika. Typické chování českých spotřebitelů simuloval spotřebitelský časopis dTest pokusem, kdy ponechal bramborové saláty pět dnů napospas jejich osudu, ovšem pod laboratorním dohledem. Test ukázal, že majonézy bez konzervantů vydrží stejně jako ty s "éčky".

Českobudějovické Biologické centrum Akademie věd ČR pořádá tento týden přednášky a ve čtvrtek a v pátek Den otevřených dveří.

OBRAZEM: Staňte se aspoň na chvíli vědci

České Budějovice – Zajímavý program připravilo Biologické centrum Akademie věd ČR, jež se zapojuje do 17. ročníku největšího vědeckého festivalu v republice – Týdne vědy a techniky Akademie věd ČR.

Bývalá Kolbenka, dnes trampolínové centrum Enha Freestyle v Ostravě-Kunčicích

Trampolínový ráj v Ostravě aneb Nechovej se líně, skákej si na trampolíně!

/FOTOGALERIE/ Bývalá Kolbenka, dnes trampolínové centrum Enha Freestyle v Ostravě-Kunčicích, je místo, kam byste měli určitě zajít. Pokud si tedy chcete zlepšit náladu, odbourat stres, zdokonalit rovnováhu nebo kvalitu spánku. Skákání na trampolíně není jen sportovní aktivita, ale také zábava. Pro všechny věkové kategorie…

Na oslavách deseti let Palladia se bude promítat videomapping

Palladium slaví 10. narozeniny. Do neděle na něm uvidíte světelnou projekci

Nestihli jste letos Signal festival či zajímavé projekce na budovy? Nezoufejte. Dnes a o víkendu můžete od 19 do 22 hodin vidět videomapping na budovách nákupního centra Palladium. Ten vytvořila skupina umělců Hyperbinary k 10. výročí otevření tohoto obchodního domu. Pokud projekci navštívíte v pátek, můžete se těšit i na koncert skupiny Lake Malawi a Eddie Stoilow.

Masarykovo náměstí v Uh. Hradišti. Ilustrační foto.

Uherské Hradiště bude mít internetovou encyklopedii dějin města

Pokud se budete chtít cokoliv dozvědět o historii města Uherské Hradiště, už se nebudete muset složitě probírat knihami či archivními záznamy. Veškeré informace budou už od konce listopadu k nalezení v Internetové encyklopedii dějin města Uherské Hradiště.

Fit s Deníkem

Fit s Deníkem

Zapojte se s námi do soutěže o 4 balíčky s doplňkem stravy GELADRINK SPORTAKTIV®.

Boltcovitka aneb ucho Jidášovo

Boltcovitka podporuje imunitu

Boltcovitka ucho Jidášovo, jinak též ucho Jidášovo či boltcovitka bezová (Auricularia auricula-judae) je velmi hojná jedlá houba, rostoucí převážně na bezu. Roste po celý rok a je dobrá pro naše zdraví.