Kreativ

ŠTÍTEK: organismus

Hořčičný olej

Pomocník při dietě i nachlazení. Hořčičný olej zažene hlad a vyléčí kašel

Jestli vás trápí revma, celulitida nebo špatné trávení, nastal čas zařadit do stravovacího režimu hořčičný olej, který má řadu příznivých účinků na organismus. Látky obsažené v hořčičném oleji navozují pocit sytosti, výborně se hodí na diety a mají široké uplatnění také pro vnější využití na kůži.

Paní Straňáková s asistující sestřičkou

Jak zvládají senioři tropické teploty? Horko těžko

Sluneční žár nás již po několik týdnů vůbec nešetří. V nejvyšší možné míře chladíme tělo zevnitř i zvenčí, ale i přesto se zdá být horký vzduch mnohdy neúnavný přírodní element. Ruku na srdce…pakliže stoupající rtuť na teploměrech dlouhodobě atakuje hodnoty nad 30 stupňů a navozuje tak velmi nelibé pocity, co teprve tolerance organismu lidí důchodového věku.

Výstava v botanické zahradě je pro všechny smysly

Přičichnout si, ochutnat i osahat. Botanici připravili neobvyklou výstavu

Přivonět si k parazitické rostlině s největším květem na světě. Vnímat zvuky a osahat si exponáty. Pražská botanická zahrada připravila výstavu pro všechny smysly. Letos ji poprvé pořádá společně s botaniky ze Švédska, Polska či Maďarska. Jelikož i v říší rostlin a živých organismů jsou důležité různorodé vztahy a vazby, tématem letošní expozice se stala symbióza.

Ilustrační foto

Horké počasí plní ordinace lékařů. Nebezpečí hrozí zejména dětem a seniorům

Mělnicko - Pocit únavy, vyčerpání organismu nebo nevolnost. Přetrvávající tropické teploty posledních týdnů se začínají podepisovat i na zdravotním stavu lidí. Příznaky přehřátí by neměli podle lékařů podcenit hlavně starší lidé a rodiče malých dětí. Kolaps z horka může ale hrozit i člověku bez vážnějších zdravotních problémů.

Přístroj, který se objevil na hladině jezera v Sadské.

Sadská bojuje proti sinicím ultrazvukem

Sadská – Jezero na kraji městečka Sadská je už dlouhá léta oblíbeným místem ke koupání. Podobně jako další přírodní koupaliště v Čechách se ale i tato pískovna potýká s přemnoženými sinicemi. Radnice zkouší s těmito prastarými organismy bojovat pomocí ultrazvuku.

Na obnově výstavních prostor pracuje tým muzea vědy během celého roku, v letních měsících se nejvíce rozvíjí sekce nazvaná Živá voda.  Na snímku práce na modelu pískovny.

Pískovna i model DNA. Pevnost vyrábí nové exponáty

Nahlédnout pod vodní hladinu nebo si třeba projít časovou osu ukazující evoluci organizmů. I to jsou novinky, které pro návštěvníky chystá Pevnost poznání Univerzity Palackého v Olomouci. Na obnově výstavních prostor pracuje tým muzea vědy během celého roku.

Léčitelka Miroslava Netíková.

Geopatogenní zóny oslabují imunitu a ohrožují zdraví lidí

Karlovarský kraj - Bolesti hlavy, špatný spánek, časté nevolnosti, popřípadě i vážná onemocnění. To jsou jen některé projevy u člověka, které mohou poukazovat na takzvané geopatogenní zóny (GPZ). O těch se v současné době hovoří stále častěji, a i přesto kolem tohoto pojmu existuje cosi tajemného a neuvěřitelného. Přesto, že byly v minulosti i vědecky prokázané.

Léčitelka Miroslava Netíková.

Geopatogenní zóny oslabují imunitu a ohrožují zdraví lidí, říká léčitelka

/ROZHOVOR/ Bolesti hlavy, špatný spánek, časté nevolnosti, popřípadě i vážná onemocnění. To jsou jen některé projevy u člověka, které mohou poukazovat na takzvané geopatogenní zóny (GPZ). O těch se v současné době hovoří stále častěji, a i přesto kolem tohoto pojmu existuje cosi tajemného a neuvěřitelného. Přesto, že byly v minulosti i vědecky prokázané.

Rozhovor na konci týdne s alergoložkou Jitkou Rychnovskou.

Alergoložka Jitka Rychnovská: Kočku v bytě alergik odhalí i po půl roce

/ROZHOVOR/ Pylové nebo potravinové alergie a také astma trápí čím dál více lidí. Na termín v ordinaci odborníka čekají nemocní i čtvrt roku. Brněnská alergoložka Jitka Rychnovská každý měsíc vyšetří až šest stovek pacientů. „Naše imunita je oproti dřívějším dobám posunutá trochu jinam. Organismus už nemusí bojovat proti infekcím, a imunita tak nemá co dělat,“ vysvětluje v rozhovoru nárůst počtu pacientů lékařka.

Rozhovor na konci týdne s alergoložkou Jitkou Rychnovskou.

Kočku v bytě alergik odhalí i po půl roce, říká alergoložka Rychnovská

/ROZHOVOR/ Pylové nebo potravinové alergie a také astma trápí na jižní Moravě čím dál více lidí. Na termín v ordinaci odborníka čekají nemocní i čtvrt roku. Brněnská alergoložka Jitka Rychnovská každý měsíc vyšetří až šest stovek pacientů. „Naše imunita je oproti dřívějším dobám posunutá trochu jinam. Organismus už nemusí bojovat proti infekcím, a imunita tak nemá co dělat,“ vysvětluje v rozhovoru nárůst počtu pacientů lékařka.

Rozhovor na konci týdne s alergoložkou Jitkou Rychnovskou.

Kočku v bytě alergik odhalí i po půl roce, říká alergoložka Rychnovská

Jižní Morava /ROZHOVOR/ – Pylové nebo potravinové alergie a také astma trápí na jižní Moravě čím dál více lidí. Na termín v ordinaci odborníka čekají nemocní i čtvrt roku. Brněnská alergoložka Jitka Rychnovská každý měsíc vyšetří až šest stovek pacientů. „Naše imunita je oproti dřívějším dobám posunutá trochu jinam. Organismus už nemusí bojovat proti infekcím, a imunita tak nemá co dělat,“ vysvětluje v rozhovoru nárůst počtu pacientů lékařka.

Vladimír Klaban s odbornou publikací o mikroorganismech.

Překvapivý život mikrobů v knize

Sobčice - Nakladatelství Gaudeamus Univerzity Hradec Králové vydalo jedinečnou publikaci o životě mikroorganismů (zkráceně mikrobů) v přírodním prostředí. Autorem této knihy je doktor Vladimír Klaban ze Sobčic.

Kopřivový čaj pomáhá při nachlazení a problémech s ledvinami.

Bršlice a kopřivy: plevel plný vitamínů

Na Zelený čtvrtek bychom měli sníst něco zeleného. Komu se nechce do obchodu pro špenát, může se rozhlédnout po zahradě, jestli někde v koutě nevyrazily kopřivy nebo bršlice. Zdraví se totiž ukrývá i v raném pleveli.

Kapela Sabrage.

Kapela Sabrage oslaví sedm let

Pardubice – V netradičním prostředí Malé scény ve dvoře Východočeského divadla Pardubice dnes od 20 hodin oslaví sedmé narozeniny domácí kapela Sabrage.

V úlu. Pro včely byla dlouhá zima náročná.

Včelaře mor na Berounsku netrápí, mají jiné problémy

Berounsko – Zatímco na Kladensku a Rakovnicku včelaři řeší problém s nálezem možných ohnisek nebezpečné nákazy, a to původce Paenibacillus Larvae, který způsobuje onemocnění, známé jako mor včelího plodu, jejich kolegové na Berounsku mohou být zatím v klidu.

Ilustrační foto

Fotbalové jaro se rozjíždí

Benešovsko – Fotbalové jaro začíná. V minulém týdnu nahradil mrazy sníh, ale ten rychle roztál, teploty začínají šplhat nahoru a na neděli hlásí meteorologové 15 stupňů. To je pěkný záhul na organismus člověka, ale fotbalisté jsou trénovaní, tak by to měli zvládnout.

Rozhodčí Zdeněk Grund byl hlavním zachráncem života sedmadvacetiletého Tomáše Macháčka.

Věděl jsem, co mám dělat, říká sudí zachránce

Neveklov /ROZHOVOR/ – Rozhodčí Zdeněk Grund z Kolína zachránil v sobotu život na futsalovém zápase okresního přeboru Benešovska hráči OTS Tomáši Macháčkovi. „Udělal by to každý, ale někdo se bojí, že dotyčnému ublíží,“ říká 74 letý sudí zachránce, kterému pomáhali v oživování hráči OTS Pavel Vobecký a Dominik Vlasák.

Ilustrační foto

Jak se chránit před chřipkou

Chřipkové období přichází každoročně a snad každý se snaží o nějakou prevenci, aby se mu chřipka vyhnula. Existuje celá řada lidových doporučení, co dělat, abychom získali větší imunitu a nemuseli řešit zdravotní problémy, které chřipku doprovázejí. Máme pro vás pár zaručených tipů.

Ilustrační foto.

Ryby mají dostatek kyslíku, tuhou zimou zatím netrpí

Královéhradecko, Náchodsko - Rybník Brodský u Červeného Kostelce je doslova rájem pro rybáře. Pod hladinou se prohánějí kapři, amuři, jeseteři, líni, štiky, candáti i okouni. Vodní plochu nyní pokrývá asi patnácticentimetrová vrstva ledu a ryby, které přes zimu odpočívají, potřebují dostatek kyslíku.

Ilustrační foto.

Vakcína proti chřipce uchrání před nemocnicí. Teď už je ale pozdě, říká lékařka

Břeclav – Vitamínová kúra ani dostatečná hygiena nestačí. Jak vyzrát na chřipku? Podle praktické lékařky Elišky Čermákové z Břeclavi si mohou gratulovat lidé, kteří se včas nechali proti viru očkovat. „Vidím to na sobě. Denně přicházím do kontaktu s pacienty. Bez vakcíny už bych dávno kašlala v posteli,“ tvrdí zkušená lékařka.

Miliony lyžařů, miliardy dolarů. Čína už zbrojí na hry v Pekingu

Skončila zimní olympiáda v korejském Pchjongčchangu, která byla drsnou zkouškou pro sportovní nadšence. Přímé přenosy začínaly v brzkých ranních (či spíše pozdních nočních) hodinách a nebylo snadné skloubit fanouškovskou vášeň s požadavky rodiny, zaměstnavatelů i samotného organismu.

Výstava Zkamenělý život.

Výstavní síň v novém

Ve čtvrtek 22. února se veřejnosti poprvé otevře nová výstavní síň Muzea Těšínska v Orlové. Ta byla z dosavadního sídla v tamním Domě dětí a mládeže přestěhována do areálu Gymnázia a Obchodní akademie Orlová na Polní ulici.

Přednáška na téma Tabák a jeho vliv na zdraví v Nemocnici Pelhřimov.

V nemocnici se bavili o škodlivosti tabáku

Pelhřimov - V úterý zamířili do areálu Nemocnice Pelhřimov lidé závislí na tabáku nebo ti, kteří se o této problematice chtěli dozvědět víc. V salonku tamní jídelny totiž odstartovala přednáška na téma Tabák a jeho vliv na zdraví, kterou pelhřimovská nemocnice uspořádala ve spolupráci se Společností pro léčbu závislosti na tabáku.

Už třetí Iron Fight Night se koná ve čtvrtek 22. února v jablonecké sportovní hale U přehrady.

Soupeři letos hodím stopku, rozhodl Martin Valenta

Jablonec nad Nisou – V ringu už třetí Iron Fight Night se v jablonecké sportovní hale představí ve čtvrtek 22. února za domácí tým Martin Valenta. Prozradil na sebe, jak se na významnou akci připravoval a co všechno musel zvládnout než nastoupí do ringu.

Ilustrační foto.

Karviná a Radvanice hlásí vysokou prašnost

Stanice v Karviné a Ostravě-Radvanicích zaznamenávají v posledních hodinách vysoké koncentrace polétavého prachu. Rozptylové podmínky by se měly zlepšit až v úterý. 

Otužilecké plavání - ilustrační snímek.

Do krytého bazénu zvou otužilce

Litomyšl – Otužování patří mezi způsoby, jak zvýšit obranyschopnost organismu, což ocení v zimních měsících asi každý.

kotvičník zemní

Bylinné elixíry lásky

Již od pradávna jsou byliny spojované s čarovnou mocí, jak přivábit lásku. Třeba se věřilo, že pár lístků bazalky, které budeme mít neustále při sobě, přivolají lásku té správné osoby. V současnosti jsou potvrzené účinky řady přírodní afrodiziak, stačí je jen vyzkoušet. Bylinná afrodiziaka zvyšují sexuální touhu a prožitek pohlavního aktu, umocňují sexuální pud a fantazie.

Takzvaná šestiočka vidlozubá z čeledi šestiočkovitých se vyskytuje v řídkých doubravách v teplých oblastech jižní Moravy a východních Čech, nejdále na západ pak na teplých stráních u obcí Hradčany a Žehuň u Poděbrad. Ohrožuje ji ale zahušťování lesů.

V Česku objevili nový druh pavouka. Ohrožují jej však husté lesy

V České republice byl objeven nový druh pavouka. Takzvaná šestiočka vidlozubá z čeledi šestiočkovitých se vyskytuje v řídkých doubravách v teplých oblastech jižní Moravy a východních Čech, nejdále na západ pak na teplých stráních u obcí Hradčany a Žehuň u Poděbrad. Ohrožuje ji ale zahušťování lesů.

Speciální přístroj na ambulantní vyšetření děložního čípku, takzvaný kulposkopquot. Ilustrační snímek.

Rakovina děložního čípku a prostaty. Shodně jsou druhými nejčastějšími

Když se část buněk organismu vymkne kontrole a začne nekontrolovatelně růst, je tady rakovina. Jen diagnózu nádoru děložního čípku si v České republice ročně vyslechne zhruba tisíc žen a každá čtvrtá na ni zemře. Častěji už lékaři ženám sdělují pouze diagnózu rakoviny prsu. U mužů jsou zase nejčastějšími formami zhoubného bujení kožní nádory či rakovina prostaty, jež každoročně postihne až sedm tisíc českých pacientů.

Chřipka. Ilustrační foto.

Počet nemocných chřipkou v Praze stále narůstá

I když mírně, ale přece. Počet Pražanů nemocných chřipkou setrvale roste. Během uplynulého týdne se vyšplhal ke 1100 na sto tisíc obyvatel. Čerstvá data včera přinesla Hygienická stanice hlavního města Prahy.