Kreativ

ŠTÍTEK: organismus

Další černý pátek na našich silnicích. A to není ani třináctého. Stačilo, že na některých místech republiky hustě pršelo a policie nevěděla, kam dřív skočit. Autohavárie si vyžádaly čtyři lidské životy.

Hmyz v autě může způsobit havárii. Nebezpečný je hlavně pro alergiky

Může hmyz způsobit havárii? Podle společnosti ÚAMK, která poskytuje asistenční služby pro motoristy, prý může.  Stalo se to nedávno ženě u Vsetína. Oháněla se po hmyzu v kabině, vůz sjel z cesty, narazil a převrátil se na střechu. Řidička utrpěla lehké zranění a škoda na vozidle byla 350 000 korun.

Uhynulé ryby. Ilustrační foto.

KRÁTCE: V Botiči a Rokytce uhynuly ryby

Praha - Stovky ryb v potoce Botič v lokalitě Folimanka a v říčce Rokytka v ulici Pod Smetankou nepřežily čtvrteční velké deště, které se prohnaly metropolí.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady

Příbram - Opět přinášíme čtenářům několik rad do zahrady.

Injekční stříkačky. Ilustrační fotografie.

Stát chce zpřístupnit závislým náhražky za tvrdé drogy

/INFOGRAFIKA/ Česko chystá revoluci v léčbě drogově závislých: měla by se stát mnohem dostupnější. V každém kraji vyroste speciální centrum, které bude o narkomany pečovat. Změní se také pravidla, podle kterých léčbu hradí pojišťovny. Deníku to řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Ilustrační foto

Nemocnice jsou plné pacientů

Na infekční oddělení opavské nemocnice dorazili pacienti například s průjmovými onemocněními, žloutenkou B a C, mononukleózou anebo akutními záněty mozku a mozkových blan.

Na borůvkový koláč si lidé musí letos nechat zajít chuť.

Borůvky nejsou, květy pomrzly

Žďársko – Na oblíbené borůvkové knedlíky si budou muset letos lidé na Žďársku nechat zajít chuť. Sladkých modrofialových plodů je v lesích poskrovnu, jsou dokonce i místa, kde nelze najít ani jednu jedinou kuličku.

Dopravně bezpečností akce Řídím, piju nealko.

Planou projížděli vzorní řidiči i cyklisté

Planá nad Lužnicí - Nejen řidiči motorových vozidel, ale i cyklisté obstáli v Plané nad Lužnicí při kontrolách na alkohol na výbornou. Ani jeden ze 40 řidičů, z nichž sedm bylo cyklistů, alkohol před jízdou nepil.

Sloní mládě v ostravské ZOO.

Slonímu klukovi mateřské mléko chutná

První dny života má za sebou mládě slona indického, které se po osmihodinovém porodu narodilo v ostravské zoologické zahradě. V rodném listě má v kolonce datum narození 8. července, matka Vishesh a pohlaví mužské.

Svatopetrské náměstí ve Vatikánu.

Vatikán bude kontrolovat kvalitu hostií. Nesmí být bez lepku

Hostie a víno používané během mší musí splňovat stanovené normy. Není tedy povoleno používat chléb bez lepku, může však být vyroben z geneticky modifikovaných organismů. Rozhodl o tom Vatikán, který vyjádřil obavy nad kvalitou výrobků pocházejících volně z obchodů či internetu.

Broskvoň. Ilustrační foto

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další rady od pěstitele Petra Kumšty.  

Sochař Lipus vzdal hold půdě jako předpokladu života a vysadil slunečnici

Sochař Lipus vzdal hold půdě jako předpokladu života a vysadil slunečnici

Česká Skalice - Biodiverzita znamená biologickou rozmanitost, proměnlivost všech žijících organismů a ekosystémů. Rozmanitost života ve všech jeho formách, úrovních a kombinacích. Na tomto principu postavil svou výstavu v Galerii Luxfer, která se orientuje na současné české umění, sochař nastupující generace Matouš Lipus (1987).

Leopold Králík končí ve školství po čtyřiceti letech.

Učit končí po 40 letech: Vše se změnilo k horšímu, ale děti jsou v tom nevinně

Lanžhot, Břeclav – K dlouholetému stavu školství má řadu výtek. Třeba k porovnávání učitelů nebo přehnaným ódám na nové postupy. Přesto Leopold Králík čtyřiceti let strávených před tabulí nelituje. Jako učitel skončí s rozdáním letošních vysvědčení. Kariéru strávil na Základní škole v Lanžhotě, kde se s ním loučí stylově.

Ilustrační fotografie.

V horku hrozí nebezpečí hlavně dětem a seniorům

Havlíčkův Brod – V horku hrozí nebezpečí hlavně dětem a seniorům. Dítě ponechané v autě na parkovišti může zemřít. Tropické teploty sice v těchto dnech klesly, ale léto nekončí a návrat horkých dnů lze již brzy očekávat.

Ilustrační foto.

Na dovolenu bez starostí? Odpojte sporák a pusťte alarm

Kolínsko /INFOGRAFIKA, ANKETA, ROZHOVOR/ - Období letních dovolených je tu. Mnozí se vydají k moři i na další atraktivní místa, aby si zde odpočinuli od starostí. Odjezd na dovolenou ale vyžaduje i přípravy. Přichystat se lidé musí jak na cestu, tak i na to, že jejich obydlí zůstane pár dní prázdné.

Ilustrační foto.

Na dovolenu bez starostí? Odpojte sporák a pusťte alarm

Kutnohorsko /INFOGRAFIKA, ANKETA, ROZHOVOR/ - Období letních dovolených je tu. Mnozí se vydají k moři i na další atraktivní místa, aby si zde odpočinuli od starostí. Odjezd na dovolenou ale vyžaduje i přípravy. Přichystat se lidé musí jak na cestu, tak i na to, že jejich obydlí zůstane pár dní prázdné.

Ilustrační fotografie.

Na kolapsech se podílí horko i alkohol

Rokycansko – Horké a dusné počasí se podepisuje i na zdravotním stavu lidí. Dopad horkých dnů na náš organismus zaznamenávají hlavně kardiaci a ´plicaři´.

Sada nebezpečných sklenic

Pozor na toxické skleničky, varuje Ministerstvo zdravotnictví

Ministerstvo zdravotnictví varuje přes sadou půldecilitrových skleniček, z nichž se uvolňují toxické kovy - kadmium a olovo, které se mohou dostat do organismu. Na nebezpečných skleničkách je obrázek tří třešní s lístkem. Ministerstvo o tom dnes informovalo v tiskové zprávě.

Ilustrační foto.

Nedostatek tekutin může způsobit malátnost i selhání oběhu

Nedostatek tekutin může v současném horkém počasí způsobit malátnost, bolest hlavy a sníženou výkonnost. Při ztrátě vody na úrovni pěti procent lidské váhy hrozí oběhové selhání. V tiskové zprávě to dnes uvedla Hygienická stanice Hlavního města Prahy. Podle předpovědi meteorologů dnes teploty vystoupí k 35 stupňům Celsia.

Dnes zřejmě zažijeme letošní zatím nejteplejší den. Meteorologové předpovídají pro Nymbursko až 35 stupňů.

OBRAZEM: Dnes budou rekordní vedra

Nymbursko /ANKETA/ - Dnes zřejmě zažijeme letošní zatím nejteplejší den. Meteorologové předpovídají pro Nymbursko až 35 stupňů.

Doksy. Máchovo jezero. Otevřeno: 9 – 18, vstupné: 20, 50

Mácháč je bez bahna čistější

Doksy - Překvapivé výsledky přinesl rozbor vody na Máchově jezeře. Průhlednost a kvalita je výrazně lepší než v minulých letech. I díky odbahnění zátoky.

Apidomek na zahradě Jenoty bratrské v Ústí nad Orlicí.

Včelí vzduch léčí. Nově i v Ústí

Ústí nad Orlicí - Jedinečnou příležitost vyzkoušet terapii dýcháním vzduchu ze včelích úlů budou mít přes celé léto vyznavači přírodních léčebných metod v Ústí nad Orlicí. Na zahradě jednoty bratrské byl v neděli otevřen apidomek.

Ilustrační foto.

Ne každý dovezený suvenýr je milý

Letní dovolené lákají k výjezdům za hranice všedních dní. Při pobytu v zahraničí se čeští turisté občas stávají kořistí různých bacilů a virů. Domácí jsou už proti nim imunní, ale organismus Evropana jim podléhá. To je pro našince důvod pro očkování před každým výjezdem do exotických zemí a v některých je i povinné.

Alergie řádí, podílí se na tom nejen řepka „Babišovka“

Alergie řádí, podílí se na tom nejen řepka „Babišovka“

Chrudimsko – Třiatřicetiletý Mirek z malé vesničky u Chrudimě už neví, kudy má jezdit do práce. „Tohle období, kdy kvete řepka, je pro mě naprosto nesnesitelné. Nejhorší je, že to kvete všude a moje alergie má čím dál větší intenzitu," nadává mladý muž, který hojně rozšířenou plodinu nazývá „Babišovkou".

Alkohol. Ilustrační foto.

Žena řídila s bezmála třemi promile alkoholu

Táborští policisté v pondělí zahájili trestní řízení proti místní osmadvacetileté ženě, která byla krátce po třetí hodině ranní kontrolována policejní hlídkou na Budějovické ulici v Táboře.

Ilustrační foto.

Kritická personální situace ve slánské nemocnici trvá

Slaný – Personální krize v Nemocnici Slaný sice ještě úplně překonána nebyla, nicméně dětské oddělení už funguje bez omezení. Kladenskému deníku to v pátek dopoledne potvrdili primář oddělení Oldřich Doubravský i ředitel nemocnice Jiří Šimák.

Ilustrační foto

Čechy v úterý zasáhnou tropické teploty, doprovodí je bouřky

V západní polovině Česka budou v úterý tropické teploty i bouřky. V nižších a středních polohách Čech v tento den vystoupají teploty nad 30 stupňů Celsia, odpoledne a večer se pak s příchodem studené fronty mohou ojediněle objevit silné bouřky s krupobitím, nárazovým větrem a přívalovým deštěm, sdělil v pondělí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Letní počasí v Praze.

V Čechách budou v úterý tropické teploty, doprovodí je bouřky

Praha - Západní polovinu Česka v úterý zasáhnou tropické teploty i bouřky. V nižších a středních polohách Čech v tento den vystoupají teploty nad 30 stupňů Celsia, odpoledne a večer se pak s příchodem studené fronty mohou ojediněle objevit silné bouřky s krupobitím, nárazovým větrem a přívalovým deštěm, sdělil v pondělí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Ilustrační foto.

Rady do zahrady

Příbram - Po týdnu přinášíme další Rady do zahrady od pěstitele Petra Kumšty.

Ilustrační foto.

"Šmejdi" opět útočí. Na internetu nabízejí neověřené přípravky

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) varuje před nákupy přípravků, které jsou na internetu uváděny jako léčivé, ale nemají ověřenou účinnost, složení a není znám jejich výrobce. Na webu SÚKL zveřejní stránky, které takové přípravky nabízejí. Jde například o preparáty slibující rychle vyléčit cukrovku či detoxikovat organismus, řekl dnes novinářům ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta.