Kreativ

ŠTÍTEK: organismus

Původně zde neorganizovaně bujely houštiny plné švestek, mirabelek, ostružin, šípků a ptačích hnízd. Pak se kolem silnice vysázely ptačí třešně.

POZNÁMKA FIDELA KUBY: Proměny aleje

Když mám cestu do Hlubčic, musím žasnout nad alejemi našich severních sousedů. V Polsku mají stromy vysázené v bezpečné vzdálenosti od silnice a jejich pravidelné koruny svědčí o koncepční péči.

řepík lékařský

Řepík lékařský: Král bylinek

Pokud často trpíte záněty, máte problémy s pletí, bojíte se paradentózy, trápí vás revmatické bolesti nebo přespříliš namáháte své hlasivky, řepík lékařský je přesně tou bylinou, která vám pomůže.

Houby. Ilustrační foto.

Rostou, jenže do lesa se nesmí

Nejprve sucho a když to konečně přijde, nesmí se do lesa. Na Olomoucku to letos nemají milovníci hub vůbec snadné, a to ani experti na tuto skupinu organismů, kteří pravidelně pořádají výstavy. 

černý rybíz

Rostliny pomáhající s následky boreliózy

V létě se můžeme lehce nakazit od klíšťat lymskou boreliózou. Léčení je potom nesnadné a dlouhodobé. Výborným doplněním je bylinná terapie, která pomáhá tlumit následky, které doznívají dlouho po prodělané léčbě.

Ilustrační foto

Je to nebezpečná práce. Jakákoliv chyba nás může potrestat těžkým zraněním

ROZHOVOR/ Kromě ptáků a veverek mohou lidé v korunách stromů zahlédnout i člověka s motorovou pilou. S největší pravděpodobností jím bude arborista neboli osoba pečující o stromy rostoucí mimo les. V okolí Zlína se o kaštany či javory stará například dvaatřicetiletý Ondřej Koutek z Otrokovic, který pracuje jako stromolezec už pět let. V rozhovoru prozrazuje nejen to, co je náplní jeho povolání, ale také jak může být nebezpečné a zároveň krásné.

Za nehodou stojí alkohol kolující v organizmu řidiče.

Se třemi promilemi svou jízdu skončil nárazem do můstku

Dopravní policisté prověřují od úterního podvečera havárii vozidla Škoda Octavia do betonového můstku ve Valašských Kloboukách. Svou roli sehrál především alkohol kolující v organismu muže za volantem, díky kterému sedmadvacetiletý řidič z blízké obce nezvládl řízení vozidla.

Zelí už kvasí v bazénu. Úroda je mimořádná

Zdravá lahůdka: Zelí už kvasí v bazénu

Dobrá Voda - V prvním stotunovém bazénu dobrovodské zelárny už kvasí místní specialita. Sklizeň hlávkového bílého a červeného zelí pěstitelé ze Zemědělského družstva Podchlumí Dobrá Voda zahájili v minulém týdnu. Úroda je mimořádná.

Po nehodě jsou z aut vraky.

Po nehodě jsou z aut vraky

Lanškrounsko - Svou daň za chvilku nepozornosti v pondělí po šesté hodině ranní zaplatila 42letá řidička renaultu jedoucí od Sázavy na Lubník. Vjela do protisměru a nabourala felicii, v níž seděl 47letý muž.

VĚDEC UHK MILOŠ JELÍNEK s mlékem „ochuceným“ nově extrahovanou „moučkou“ z lupiny.

Objev hradeckých vědců: Nasytí neznámá lupina lidstvo?

Hradec Králové - Doposud vládnou českým polím žluté květy řepky olejky. To by se však do budoucna mohlo změnit a na úrodné půdě by mohli zemědělci pěstovat rostlinu, která má proti řep-ce daleko větší význam – lupinu.

Ilustrační foto.

Masožravky: zelení predátoři

U rostlin se očekává, že žijí spíše ze země a vody, než že by se živily „lovem“ drobného hmyzu. Tato vlastnost masožravých rostlin je ovšem podmíněna evolučně, neboť obvykle rostou v místech velmi chudých na živiny v půdě. Jsou to tedy organizmy nenáročné, a to i pro začínající pěstitele, jak vysvětlila v jednom z dílů pořadu Váš Prima receptář jejich pěstitelka Jana Rubešová.

Ilustrační foto.

Pastelky pohořely v testu. Obsahují nežádoucí chemické látky pro děti

Nezávislá spotřebitelská organizace dTest se ve svém testování aktuálně zaměřila na pastelky. Jak 17 vybraných výrobků dopadlo? Pokud se spokojíte s tím, že jsou pastelky odolné vůči lámání, snadno se ořezávají a dobře se drží, prokáže vám většina testovaných výrobků dobrou službu. Jestli je pro vás důležité i to, aby neobsahovaly nežádoucí látky, na místě je ostražitost.

V Havlíčkově Brodě se uskutečnila poslední přednáška v rámci Letní školy seniorů s názvem STOP smutku a START smíchu.

OBRAZEM: Letní škola seniorů skončila s úsměvem

Havlíčkův Brod – Cyklus přednášek v rámci Letní školy seniorů je u konce. S poslední přednáškou s názvem STOP smutku a START smíchu přijel v pondělí do Havlíčkova Brodu Miroslav Hadaš, jeden ze zakladatelů Systému přírodního léčení a vzdělávání Hadžiki.

černá jeřabina

Černá jeřabina zpomaluje stárnutí

Konec léta je bohatý na řadu plodů. Při sběru bychom neměli zapomenout na černé jeřabiny, které jsou známé víc pod obchodním názvem arónie. Mají řadu příznivých účinků na tělo, doslova omlazují organizmus a prý prodlužují život.

Ředitel Klubu kultury Uherské Hradiště Antonín Mach.

Antonín Mach: Slavnosti vína jsou jako velká oslava

ROZHOVOR/ Na organizaci Slováckých slavností vína a otevřených památek se ředitel Klubu kultury Uherské Hradiště Antonín Mach letos podílí už pojedenácté. Patnáctý ročník se uskuteční 9. a 10. září. „Slavnosti jsou živým organizmem. Kombinují krásu hmotného i nehmotného kulturního dědictví,“ říká Antonín Mach.

Slavnostní otevření pracoviště Fakulty bezpečnostně právní Policejní akademie České republiky v Praze.

KRÁTCE: Policejní akademie má pobočku: na hospodářské kriminálce

Praha - Vysoká škola nově sídlí v budově pražského policejního ředitelství v Kongresové ulici v Nuslích. Policejní akademie ČR tam v pátek slavnostně otevřela pracoviště bezpečnostně právní fakulty. Její studenti, z nichž celá řada po absolvování školy bude představovat novou krev do žil policejního organismu, se zde dostanou do kontaktu se zkušenými vyšetřovateli z odboru hospodářské kriminality, kteří se zabývají těmi nejsložitějšími kauzami trestné činnosti hospodářského charakteru.

Přerovská Laguna. Ilustrační foto

Na Laguně se objevily sinice

Svlažit své tělo na přírodním koupališti Laguna, které je vyhledávaným místem odpočinku a relaxace mnoha Přerovanů, hygienici nedoporučují.

Krojovaná chasa, zpěvy, tance a spousta piva. Tak vypadaly v sobotním parném odpoledni letošní jevišovické dožínky.

Jevišovice slavily dožínky. A spojily je s pivními slavnostmi

Jevišovice /REPORTÁŽ/ – Krojovaná chasa, zpěvy, tance a spousta piva. Tak vypadaly v sobotním parném odpoledni letošní jevišovické dožínky. Ty pořadatelé opět spojili i s pivními slavnostmi. „Pozitivní účinky pití piva jsou dokázané. Měli jsme několik seminářů na téma člověk a alkohol, a stále se prokazují pozitivní účinky pití alkoholu na organismus. Ale jen v malém množství. A to je ten největší problém. Navíc pivo je iontový nápoj,“ informuje stovky hostů dožínek a pivních slavností v jednom přednosta Masarykova onkologického ústavu v Brně Rostislav Vyzula a pánové jen souhlasně pokyvují.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady

Příbramsko - Opět jsme pro čtenáře připravili několik rad do zahrady.

Vodáci na Orlici

V peřejích může být veselo i „na sucho“

Na českých řekách to v sezóně vypadá jako na Staroměstském náměstí, všude tlačenice, jen těžko se vyhnete ostatním plavidlům. Ovšem oproti centru Prahy, je v peřejích daleko víc opilců. A to je co říct!

Obrazy s industriálními náměty se ve vyškovské knihovně objevují vůbec poprvé.

Malíř zve na Cesty fantazie. Neobvyklé obrazy vystavuje knihovna poprvé

Vyškov – Od dětství prý rád kreslil motivy krajiny, domů a jejich ozdobných prvků. Později při studiu dějin umění ho ovlivnily práce starých mistrů. „Zkoumal jsem jejich způsob práce s barvami a ztvárňování námětů,“ přiblížil učitel, malíř, grafik a řezbář Lubomír Sedláček z Prostějova. Zhruba tři desítky jeho obrazů můžou do konce srpna lidé obdivovat ve vyškovské Knihovně Karla Dvořáčka.

Ilustrační foto Bechyně.

Opilá žena na mostě zvažovala sebevraždu

Bechyně - Ve středu krátce po půl desáté hodině večerní přijali bechyňští policisté od jedné z místních obyvatelek informaci, že na mostu Duha přes řeku Lužnici se nachází mladá žena, jejíž chování ukazuje na přípravu sebevraždy.

Houby. Ilustrační foto.

Lékaři nemuseli řešit otravy, houby nerostou

Lékaři ve všech čtyřech nemocnicích Zlínského kraje, tedy v Krajské nemocnici T. Bati, v Uherskohradišťské, Kroměřížské a Vsetínské nemocnici, nemuseli zatím v letos řešit žádné případy otravy jedovatými houbami. Problémy způsobila pouze nedostatečná tepelná úprava hub.

Pokuty. Ilustrační foto.

Muž z Čáslavska nadýchal přes dvě promile

Kutnohorsko - Při řízení vozidla Škoda Fabia byl kontrolován v sobotu 12. srpna odpoledne v obci Zbýšov osmatřicetiletý muž z Čáslavska. Provedená dechová zkouška u řidiče prokázala pozitivní hodnoty přesahující dvě promile alkoholu v dechu.

Bolevecký rybník a pláž Ostende.

Koupejte se, voda je bez sinic

Plzeňský kraj - Tropické teploty doslova lákají k ochlazení ve vodě. Kromě venkovních bazénů jsou během letních dnů zaplněná i koupaliště a pláže rybníků. Podle odborníků je kvalita vody ve volné přírodě ještě většinou dobrá.

Tomáš Řenč.

Řenč se v Praze vešel do elitní TOP 10

Kladno - Na šest stovek závodníků se ve velkém vedru vydalo vstříc nástrahám Challenge Prague. V kategorii profesionálů si na tratích středního triatlonu, chcete-li polovičního Ironmanu, solidně vedl Tomáš Řenč, jenž se nakonec vešel do elitní společnosti Top 10, kterou uzavíral.

Ilustrační foto

Tropická vedra nás ještě potrápí

FOTOGALERIE / V úterý i ve středu teploměry ukazovaly přes šestatřicet stupňů, ve Zlíně v úterý teplota dokonce překonala rekord z roku 1994. Tehdy lidé na teploměrech naměřili 35,1 °C.

Voda v rybníku Medlovu je ke koupání nevhodná. Přesto se tam lidé koupou.

Rybníky jsou špinavé, může za to vysoká rybí obsádka

Vysočina – Vodních ploch s křišťálově čistou vodou na Vysočině valem ubývá. Může za to podle mínění ekologů především intenzivní chov ryb. Možným řešením je vymezení rybníků určených výhradně ke koupání, v nichž by byla zavedena změna hospodaření.

Ilustrační foto

Vedro nejvíce vadí seniorům a nemocným

Příbram - Tropické teploty dorazily i k nám a především starší lidé se snaží vyhnout zdravotním problémům, které se pojí s úmorným horkem. Že je vedro velkou zátěží pro organismus, vědí nejenom záchranáři.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady

Příbram - Opět přinášíme čtenářům několik aktuálních rad do zahrady.

Ilustrační fotografie.

Alergie na bodnutí hmyzem? Záchranka vyjížděla k 62 pacientům

Vyškovsko, Blanensko – Před několika dny přišla na koupaliště a něco ji tam štíplo. „Postižené místo mi oteklo a zrudlo. Nakonec jsem dostala prášky na alergii a mast. V pořádku to bylo až po pěti dnech,“ vzpomněla na zkušenost s bodnutím hmyzem Vyškovanka Anna Melková.

Ilustrační foto

Medu je málo, včelaři zvyšují jeho cenu

Rakovník /FOTOGALERIE/ -  Zlatavý med je od pradávna považován za všelék. Není ale med jako med. Pro ten opravdu kvalitní a poctivý se proto vyplatí zajít si přímo ke včelaři. Zeptali jsme se proto čtyř regionálních včelařů, jak jsou na tom s letošní medovou snůškou.  

lesní plody

Antioxidanty v drobném ovoci chrání i proti slunci

Čas léta je spojen s obdobím zrání drobných plodů - jahod, malin, borůvek, ostružin, angreštu a rybízu. Mají nejen lahodnou chuť, ale také celou řadu vitamínů, minerálních látek, a také obsahují esenciální mastné kyseliny. Všechny zmiňované rostliny jsou nabité antioxidanty, které tělo ochraňují před slunečními paprsky. Abychom posílili organismus pro zimní období, měli bychom jich sníst v letní sezoně jeden a půl kila.