Kreativ

ŠTÍTEK: organismus

Měsíc - Ilustrační foto

Život na Měsíci? Mohla ho tam přenést izraelská sonda

Izraelská sonda Berešit, která v dubnu havarovala při pokusu přistát na Měsíci, mohla na zemského souputníka přivézt život. Nevyvedené přistání mohly přežít extrémně odolné organismy zvané želvušky, které byly součástí nákladu sondy, napsal magazín Wired.

Ilustrační foto

Ke klíšťatům mám dobrý vztah. Jsou to zajímavé organismy, říká vědec

Když hygienická stanice vyhlásí devátý nebo desátý stupeň aktivity klíšťat, neměli bychom správně vůbec vstupovat do lesa. Je každoroční hysterie kolem těchto roztočů opodstatněná? Odpověď na tuto otázku objasnil Ondřej Hajdušek, vědec z laboratoře, která se zabývá klíšťaty přenášenými nemocemi.

Mražený tovar nesmí tvořit slepenec: to by signalizovalo, že zboží už jednou bylo rozmrazeno a pak znovu zmrazeno. Rychle od něj pryč!

Mrazák musí mít řád. Kvůli kvalitě potravin je potřeba dodržet důležitá pravidla

Při nákupech můžeme být často na pochybách: máme sáhnout po efektním naleštěném kusu ovoce či zeleniny, anebo pro nás bude z hlediska výživy lepší ovoce či zelenina zmrazené? Stále víc lidí sahá po ledové variantě a navíc doma zamrazují nebo zavařují vlastní výpěstky. U jahod, rajčat a dalších skleníkových plodů je totiž zaručeně v pořádku pouze vizuální stránka věci: ostatní aspekty pravděpodobně přinesou zklamání. Je pro náš organismus lepší ovoce a zelenina ze skleníku, či raději z mrazáku? To zjišťoval Týdeník Květy.

Lopuch větší

Restart po antibiotikách: do normálu lze tělo dostat i pomocí bylinek

Antibiotika ničí tělu nepřátelské bakterie, ale při jejich častém užívání dochází zároveň k hubení bakterií organismu prospěšných. Většinou po jejich dobrání dojde k oslabení střevní mikroflóry, a podle posledních výzkumů právě střeva silně ovlivňují imunitu těla. Harmonizaci střev podpoříte vyváženou stravou, probiotiky a také některými bylinami.

Národní park Šumava, ilustrační foto

Návrh přírodní zóny na Šumavě je neúnosným kompromisem pro přírodu, říkají vědci

Šumava - Množství nejvýznamnějších českých vědeckých institucí zabývajících se ochranou přírody podalo vážné námitky proti návrhu přírodních zón, který v rámci přípravy nové zonace zveřejnila Správa NP Šumava. Podle novely zákona o ochraně přírody a krajiny se totiž území národních parků bude nově dělit na čtyři zóny, z nichž tzv. přírodní zóna je nejpřísněji chráněná.

Bylinkový čaj

Zelená Lékárna: Restart organismu po zimě. Vyzkoušejte detoxikační kůru

Jaro je vhodným obdobím pro detoxikaci, která stimuluje samoléčebné schopnosti organismu. Při takovém očistném procesu dochází k pročištění jednotlivých orgánů a krve od zplodin a nevhodných látek, které se v těle nahromadí z jídla, prostředí, kosmetiky apod. I v tomto případě lze detoxikaci podpořit vhodnými bylinkami.

Předčasný porod může podle primářky Chvílové-Weberové poznamenat dítě na celý život.

Předčasně narozené dítě potřebuje zvláštní péči celá léta, říká

Havlíčkobrodsko /FOTO/ – Každý rok se v Česku narodí tisíce dětí předčasně. Vzpomínky tělíčka na předčasný porod mohou dítě provázet celý život proto, že celý organismus zrál celé týdny v jiných podmínkách než je tělo matky. Okolnosti předčasného porodu a možné následné problémy dítěte mohou ovlivnit život celé rodiny. Proto je nutná včasná pomoc a různá míra dlouhodobé odborné následné péče pro dítě i rodinu..

Tuňák patří mezi potraviny, které do svého ukázkového jídelníčku zařadila trenérka Kamila Pavlíčková

Vydržíte třicetidenní očistu? Výzva Whole30 prospěje celému organismu

Stravovat se bez cukru, obilovin a příloh, bez průmyslově zpracovaných a instantních potravin, mléka a mléčných výrobků. Možná to zní jednoduše, ale vydrželi byste to celý měsíc? Výzva Whole30 by měla zaujmout každého, komu není volné, co svému tělu dává. Během měsíce totiž pochopíte, kolik potravin a jaké doopravdy potřebujete. Můžete například zjistit, že kávu nemusíte sladit čtyřmi kostkami cukru, abyste ji zvládli vypít. Chce to však nejen dostatek pevné vůle.

Ilustrační foto

Hygienici kontrolovali solné jeskyně v kraji

Solné jeskyně jejich provozovatelé deklarují jako čistá prostředí, vhodná k regeneraci organismu. Na kontroly těchto jeskyní v rámci celého Moravskoslezského kraje se zaměřili v uplynulém roce i hygienici.

Hmotnostní spektrometr slouží ke zjišťování složení a struktury bílkovin v organismu. Na snímku vědecký pracovník Zdeněk Tůma Biomedicínské centrum LF UK

Nový přístroj pomůže při výzkumu otravy krve

Plzeň - Biomedicínské centrum Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni, které je zaměřeno na výzkum a vývoj v oblasti nahrazování a regenerace orgánů, představilo hmotnostní spektrometr. 

Hemofilie, akutní leukemie a poruchy metabolismu patří mezi nemoci, za jejichž léčbu platí pojišťovny nejvíce.

Revoluční léčba: genová terapie by z hemofiliků mohla udělat zdravé lidi

V léčbě hemofiliků, tedy lidí s poruchou srážlivosti krve, probíhá doslova revoluce. Lékaři připravují novou léčbu, díky níž si už nemocní nebudou muset pravidelně píchat do žíly faktor srážlivosti krve, který jejich organismus nevyrábí vinou chybějícího genu. Vědci zkoumají možnosti genetické terapie, jež by z hemofiliků prakticky udělala zdravé lidi.  

Lopuch větší

Zelená lékárna: Bylinky, které po antibiotikách pomůžou dostat se do normálu

Antibiotika ničí tělu nepřátelské bakterie, ale při jejich častém užívání dochází zároveň k hubení bakterií organismu prospěšných. Většinou po jejich dobrání dojde k oslabení střevní mikroflóry, a podle posledních výzkumů právě střeva silně ovlivňují imunitu těla. Harmonizaci střev podpoříte vyváženou stravou, probiotiky a také některými bylinami.

Vavřín lze pěstovat jako přenosnou rostlinu

Jak pěstovat vavřín, a mít tak doma vlastní bobkový list

Vavřín vznešený (Laurus nobilis) býval ve starém Římě symbolem slávy a vítězství a věnce z něho upletené korunovaly hlavy císařů. Dnes se vavřín pěstuje jako okrasná rostlina a jeho listy se suší na koření známé pod názvem bobkový list.

Černý bez

Zelená lékárna: Byliny, které hlídají cukr

Cukrovka (diabetes) patří mezi rozšířené civilizační choroby. Zjednodušeně řečeno se jedná o poruchu metabolismu cukrů (sacharidů), která vzniká v důsledku nedostatečné tvorby inzulinu. Pozitivně na tvorbu inzulínu a hladinu glukózy v krvi působí některé byliny, které můžou být vhodnou prevencí nebo doplňkovou léčbou.

Přednáška organizace Život a zdraví

Přednášel o prevenci chřipky a nachlazení

Benešov /FOTOGALERIE/ - Přednášky neziskové organizace Život a zdraví na různá témata jsou již zaběhnutými akcemi v Klubu důchodců v Benešově. Tentokrát se jednalo o aktuální problematiku zdraví, a to zvýšené riziko nachlazení a chřipky. Lékaři očekávají nárůst těchto onemocnění, čekárny se již plní prvními oběťmi virů či baktérií.

Ilustrační foto.

Přibývá pacientů s poruchami spánku

Spánková laboratoř Plicního oddělení Krajské nemocnice T. Bati praská ve švech. Lidí s poruchami spánku je totiž čím dál více. Situaci zlepší otevření dalších lůžek v tomto roce.

Třapatka nachová

Znáte třapatku nebo dangšen? Zázračné kořeny podpoří zdraví a vitalitu

Některé rostliny jsou proslulé využitím květů či listů, u jiných se zpracovávají především podzemní části, v nichž je koncentrace účinných látek nejvyšší. Z toho ostatně také vznikl název „baba kořenářka“, později bylinkářka nově fytoterapeutka. Mezi známé, v kuchyni používané kořeny patří křen, ředkvička, mrkev, zázvor, petržel či lékořice. Je ale řada dalších, které lze pěstovat na zahrádce a jsou vhodnou prevencí pro mnoho zdravotních neduhů.

Na Měsíci vyklíčila semena bavlníku

Na Měsíci vyklíčil bavlník. Jeho semena na něj dopravila čínská sonda

Na odvrácené straně Měsíce vyklíčila semena bavlníku, která tam dopravila počátkem ledna čínská sonda Čchang-e 4. Informoval o tom dnes Čínský národní vesmírný úřad. Je to poprvé, co na Měsíci vyklíčila nějaká rostlina. Součástí nynější čínské měsíční mise, které se jako první podařilo přistát na odvrácené straně přirozeného satelitu Země, jsou kromě jiného také biologické experimenty.  

Ilustrační foto.

Opilého řidič lapili policisté v Kralupech

Kralupy nad Vltavou - Opilého řidiče, který si to štrádoval po kralupských ulicích, zadržela ve druhé polovině týdne policejní hlídka. Nadýchal skoro dvě promile alkoholu a teď mu hrozí, že stráví ve vězení dvanáct měsíců.

 Monika Vítězová zkoumá prastaré organismy v prostředí bez kyslíku.

Pomoc prastarých organismů: sníží emise, vytvoří palivo, zjišťují brněnští vědci

Brno – Na planetě žily před 3,5 miliardami let. Nyní podle mikrobiologů mohou pomoci třeba se snižováním emisí oxidu uhličitého. Monika Vítězová z Přírodovědecké fakulty brněnské Masarykovy univerzity nyní zkoumá takzvaná metanogenní archea, tedy organismy, které žijí v prostředí bez kyslíku. „Využívají vodík a oxid uhličitý a z něj tvoří biologickou cestou metan,“ vysvětlila mikrobioložka.

Otužilecké koupání v Lomu v Horní Cerekvi. Miroslav Harant je uprostřed.

Váš organismus se díky pravidelnému otužování zocelí, říká Miroslav Harant

Jihlava – Bolela ho záda a vyhrožovali mu operací. Hledal tedy alternativní řešení, jak si s tím poradit bez zásahu doktorů. Vybral si saunu a později přidal i otužování. Zdravotní problémy zmizely a cítí se fit. Řeč je o dlouholetém vyznavači saunování a otužování Miroslavu Harantovi z Jihlavy. Ten, přiblížil, čím jsou tyto aktivity prospěšné a proč by se jim lidé měli věnovat.

Ilustrační foto.

Na Nový rok řídil opilý

Tábor – I v roce 2019 se policisté potýkají s řidiči, kteří usedají za volant pod vlivem alkoholu.

Vrba Pod Valy v Klatovech napadená houbou.

V parku pokácí dominantní vrbu

Klatovy – Z parku Pod Valy v Klatovech zmizí v nejbližších dnech jedna z dominant. Pokácena tam bude košatá vrba, stejně jako tomu bylo v parku pod nemocnicí. Důvodem je její nebezpečnost, napadla ji dřevokazná houba.

Plíseň v bytě

Plíseň v bytě - jak ji zlikvidovat?

Plísně v bytě představují velké zdravotní riziko, neboť uvolňují do okolí nebezpečné spory, které způsobují nevysvětlitelný kašel, rýmu, dráždí oči a vedou k jejich slzení a mohou také způsobovat řadu alergických reakcí našeho organismu.

Zapálená zábavná pyrotechnika. Ilustr. foto.

Hasiči varují před novoroční pyrotechnikou

Liberecký kraj – Silvestrovské oslavy s sebou přinášejí zvýšené riziko požárů, a to zejména kvůli používání zábavní pyrotechniky. V tento den jsou častější požáry ve venkovním prostředí, kde hoří keře nebo tráva zapálená právě od pyrotechniky. V Libereckém kraji jsou pak časté požáry odpadkových košů, popelnic a kontejnerů.