Kreativ

ŠTÍTEK: organismus

Věra Martinová

Tylův dům zve na Kolbabu nebo na známé Cimrmany

Polička – Kulturní nabídka v Tylově domě v Poličce bude i v příštím roce pestrá. Kromě pravidelných festivalů a filmových projekcí se návštěvníci mohou těšit na koncerty, besedy a divadelní představení.

Vzácná kočka Palawanská v jihlavské zoo.

Malá kočka ze zoo Jitka má nového parťáka jménem Bagira

Jihlava - Dlouho sama v jihlavské zoo nezůstala samice vzácné kočky palawanské jménem Jitka. Ta se v Jihlavě zabydluje od 21. listopadu a už v polovině prosince k ní přibyl nový samec Bagira. Kočka palawanská je jednou z nejmenších kočkovitých šelem světa.

Zeměžluč okolíkatá.

Zelená lékárna: Byliny pro zdravý žlučník

Problémy se žlučníkem patří k běžným civilizačním chorobám. Příčiny můžete nalézt ve špatné stravování – zařazováním příliš tučných jídlech do jídelníčku a také v každodenním stresu. Zklidnit žlučník můžete také vhodnými bylinami, které slouží jako preventivní a podpůrná léčba.

Pavel Mamajev a Alexander Kokorin před soudem

Reprezentanti skončili za mřížemi. I ve vězení ale chystají fotbalový zápas

Do velkých problémů se dostali ruští fotbaloví reprezentanti Alexandr Kokorin a Pavel Mamajev. Kvůli výtržnostem, kterých se zúčastnili před několika měsíci a při nichž utrpělo zranění několik lidí, skončili dokonce ve vězení. Ani tam však nezanevřeli na fotbal a chystají dokonce charitativní utkání vězňů proti dozorcům.

Ozbrojený muž přepadl banku v Příbrami

Ozbrojený muž přepadl banku v Příbrami a držel rukojmí. Policie je osvobodila

Ozbrojený mladý muž přepadl v pátek odpoledne pobočku UniCredit Bank na náměstí T. G. Masaryka v centru Příbrami. Vzal přitom devět rukojmí, sedm zákazníků a dva zaměstnance banky. Jednoho ze zákazníků však propustil ještě před příjezdem policie. Na místo byla přivolána zásahová jednotka a policejní vyjednávač. Poté, co se nepodařilo pachatele přesvědčit, aby se sám dobrovolně vzdal, vnikli policisté do budovy a zadrželi ho.

Ilustrační foto.

Sotva chřipka dorazila, už zabíjela

Střední Čechy – Velmi smutné svátky mělo kvůli řádění chřipkových virů hned několik rodin ze středních Čech. Zatímco v posledním předvánočním týdnu hygienici v kraji zaznamenali první výskyt chřipky potvrzený laboratorními testy – v tomto případě šlo o typ B – aktuální povánoční údaje jsou ještě daleko méně příznivé: ukazují, že udeřila také chřipka typu A – a to plnou silou.

Tomáš Martinec.

Z galácticos je tým bojovníků

Hradec Králové - Semifinále nestačilo. „Nesplnili jsme cíl,“ uznal Václav Sýkora, trenér, jenž vedl hradecké hokejisty v minulé extraligové sezoně.

Kořeny pampelišky lékařské

Zelená lékárna: Osm nejlepších bylin na odvodnění

Zadržování vody v těle je stále častějším jevem. Souvisí s nedostatkem pohybu, civilizačními nemocemi, užíváním antikoncepce, přemírou solení, ale i příjmem vyššího množství cukru a přemírou nevhodné stravy, ale také s narůstajícím věkem.

Ilustrační foto

Žlučníkový záchvat je nepřítelem Vánoc. Jak se mu vyhnout?

Kladensko - Ryba. Řízek. Salát. Chlebíčky. Cukroví. Zní to dobře. Oči by chtěly, ale pak se může stát, že žlučník řekne „ne“ - a problém je na světě. Třeba v podobě žlučníkového záchvatu. Vánoce tak můžou nabrat podoby, která má do míru a klidu dost daleko. Čemu se u štědrovečerní tabule vyhnout, na co si dát pozor?

Ilustrační foto.

Lobezský botokros

Plzeň – Lobezský botokros patří v Plzni ke koloritu Štědrého dne. Letos pořadatelé z Klubu orientačních sportů Slavie VŠ a USK CS Plzeň chystají 32. ročník závodu. Znovu jako memoriál Štěpána Kodedy.

Ředitel Policie ČR Benešov Pavel Havránek.

Soud: Policejní ředitel Pavel Havránek trestný čin nespáchal

Benešov - Nespáchali trestný čin. Právě takový je zatím nepravomocný rozsudek Městského soudu v Praze, který se zabýval obžalobou ředitele Policie ČR Benešov Pavla Havránka a dalších pěti lidí. Všichni se měli v letech 2009 a 2010 podílet na manipulaci několika výběrových řízeních. Havránkovi hrozilo až 12 let vězení.

Zabíjačka ve Vrchoslavicích

Vrchátkami vonělo vepřové. Podívejte se

Místo cukroví mastné pusy. Pro své spoluobčany přichystali příjemné předvánoční zpestření místní fotbalisté z TJ Sokol Vrchoslavice 1946, když v sobotu uspořádali na návsi pravou domácí zabíjačku.

Dražba vánoční edice dresů Rytířů Kladno / Výtěžek věnován  Komunitnímu centru pro osoby s autismem "Vítej..." ve Hřebči / Rebuy Stars Oáza Kladno 20. 12. 2018

109 tisíc! Rytíři vydražili vánoční dresy, nejdražší byl Plekanec

/FOTOGALERIE/ - Podruhé v řadě připravilo hokejové Kladno v předvánočním čase aukci hraných dresů, jejíž výtěžek věnovali Rytíři na dobrou věc. Po loňské první živé aukci vybrali na Komunitní centrum Vítej sídlící ve Hřebči téměř 110 tisíc korun! nejvíc zaplatil zájemce o dres Tomáše Plekance - 15 a půl tisíce.

Florbalista Jan Petrmichl (99) byl vyhlášený nejlepším hráčem utkání z řad Králova Dvora.

V Hostivici florbalisté Králova Dvora marně dotahovali

Praha - Při prvním utkání po reprezentační přestávce se trenérské duo Lucernu v utkání proti pražským Panthers muselo vyrovnat s početnou hráčskou absencí. Michal Kubert byl kritický: „Ve třinácti lidech se špatně vyhrává. Repre pauza nám moc nepomohla. Pokud se nezačne pořádně trénovat, nemůžeme pomýšlet na úspěch.“

Ilustrační foto, zkumavka.

Úspěch hradeckých vědců v boji proti tuberkulóze

Hradec Králové - Velký průlom v boji proti tuberkulóze učinili vědci z hradecké Farmaceutické fakulty. Jejich patent teď míří do světa. „Hradecký“ lék by na lékárnické táře mohl být za deset let.

Ilustrační foto, zkumavka.

Úspěch hradeckých vědců v boji proti tuberkulóze

Hradec Králové - Velký průlom v boji proti tuberkulóze učinili vědci z hradecké Farmaceutické fakulty. Jejich patent teď míří do světa. „Hradecký“ lék by na lékárnické táře mohl být za deset let.

Kulturista Fitness Ave Jan Páleníček se stal absolutním mistrem světa v games klasické kulturistice nad 175 centimetrů.

Tenhle sport je i o drogách, říká mistr světa v kulturistice Páleníček

/ROZHOVOR/ Doslova díru do světa udělal kulturista Jan Páleníček, devětadvacetiletý rodák ze Šternberka. Po loňském třetím místě na mistrovství světa kategorie games klasická kulturistika mužů nad 175 centimetrů vybojoval letos v listopadu ve španělském Benidormu zlato. A nejen to. Stal se dokonce absolutním mistrem světa.     

Devátý ročník galavečeru Boxeři dětem.

Na devátém ročníku galavečeru Boxeři dětem se vydražila rekordní částka

Rakovník /FOTOGALERIE/ – Devátý ročník galavečeru Boxeři dětem, který se v pátek uskutečnil v Kulturním centru Rakovník, opět nabídl velké množství zábavy, potu a dřiny v ringu i mnoho dojemných chvil. Pro nemocnou Janičku, která se bohužel charitativní akce nemohla zúčastnit ze zdravotních důvodů, byla vybrána rekordní částka 113 571 korun.

Vanilkové rohlíčky.

Rohlíčky, linecké, pracny. Dobrot si užívejte s mírou

Blíží se jedno z nejkrásnějších období roku. Vánoce svátky pohody, klidu, míru a… velké žranice. Regály v obchodních centrech bereme útokem a vánoční stoly se prohýbají pod náloží svátečních dobrot a pamlsků. S cukry však nakládejte opatrně.

Cukr, ilustrační foto

Cukr může být sladký ničema

Někdo sáhne po sladkém, jiný zase po slaném. Potravinami plýtváme a čas od času jsme mlsní. Dříve lidé takové hojnosti neužívali, ale neměli ani potravinové intolerance, cukrovku a jiné civilizační neduhy. Diabetici vědí své, cukr přináší příjemné chvíle, ale ve vysoké koncentraci je to téměř jed.

Kulturista Fitness Ave Jan Páleníček se stal absolutním mistrem světa v games klasické kulturistice nad 175 centimetrů.

Tenhle sport je i o drogách, říká mistr světa v kulturistice

Doslova díru do světa udělal v neděli 11. listopadu kulturista přerovského oddílu Fitness AVE Jan Páleníček. Po loňském třetím místě na mistrovství světa kategorie games klasická kulturistika mužů nad 175 centimetrů vybojoval letos ve španělském Benidormu zlato. A nejen to. Stal se dokonce absolutním mistrem světa! To vše přírodní cestou bez zakázaných látek, jejíž je velkým vyznavačem a propagátorem, navíc v nejprestižnější federaci IFBB. „Myslím, že jsem tam předvedl životní formu,“ prozradil devětadvacetiletý rodák ze Šternberka.

V jihlavské zoo se zabydluje velice vzácná kočka Palawanská.

OBRAZEM: V Jihlavě se zabydluje velice vzácná kočka palawanská

Jihlava - V jihlavské zoo se zabydluje velice vzácná kočka, jedna z nejmenších na světě. Kočka palawanská do zahrady připutovala ve středu 21. listopadu. Mladá samice se narodila v roce 2014 v Tierparku Berlin. Stejně jako ostatní zvířata tohoto druhu v Evropě, je i ona stále v majetku berlínského Tieparku, který také pro kočky palawanské vede chovný program.

Nová přírodní učebna, v níž se budou moci školáci vzdělávat v oblasti ekovýchovy u Křižánek na Novoměstsku.

OBRAZEM: Přírodní učebna bude sloužit školákům

Křižánky – Novou přírodní učebnu, v níž se budou moci školáci vzdělávat v oblasti ekovýchovy, v úterý slavnostně otevřeli u Křižánek na Novoměstsku. V lokalitě s názvem Hliníky v Přírodní rezervaci Meandry Svratky u Milov se dříve těžila cihlářská hlína. Po ukončení těžby však místo zarostlo náletovými dřevinami a vznikla tam dokonce skládka.

Želvy si často pletou plastové pytlíky s rybami. Následky jsou pro ně fatální.

Dopad mikroplastů na životní prostředí je stále nejasný, tvrdí studie

Miniaturní částice plastů jsou dnes již všudypřítomné. Jsou ve vodě, kterou pijeme, i například v tělech ryb a mořských plodů, které konzumujeme. Stále však není jasné, co s nimi děje v tkáních organismů. Podle nového britského výzkumu, který prověřil více než 300 studií z celého světa, neexistují přesvědčivé důkazy pro jejich škodlivost.

Kde se v domácnosti drží nejvíce bakterií? Toaleta to není

Na toaletě se teoreticky mohou vyskytovat mračna nebezpečných bakterií. Jenomže záchod zpravidla poctivě čistíme agresivními prostředky, které veškeré nežádoucí organismy spolehlivě zlikvidují. Největší výzkyt bakterií je proto zaznamenáván na těch místech domácnosti, kde bychom nebezpečí nečekali, a tak je při úklidu odbýváme.