Kreativ

ŠTÍTEK: organismus

Mladí včelaři v Ústí nad Orlicí.

Ve škole bylo více včel než žáků

Ústí n. O. – Mezinárodní včelařský projekt vyvrcholil koncem září návštěvou mladých včelařů na orlickoústeckých základních školách a gymnáziu – zástupci mladých včelařů ze tří evropských zemí, ve včelařských kombinézách s kuklami, se setkali s dětmi a přivezli s sebou i prosklený úl s tisícovkou včel.

Mladí včelaři v Ústí nad Orlicí.

Ve škole bylo více včel než žáků

Ústí nad Orlicí - Mezinárodní včelařský projekt vyvrcholil koncem září návštěvou mladých včelařů na orlickoústeckých základních školách a gymnáziu – zástupci mladých včelařů ze tří evropských zemí, ve včelařských kombinézách s kuklami, se setkali s dětmi a přivezli s sebou i prosklený úl s tisícovkou včel.

MALÍ účastníci si ukázku se záchranářem Markem náramně užili.

Děti postižené ichtyózou měly sraz v Milešově

Milešov – V malebném prostředí Liškova Mlýna v Milešově se konal druhý sraz „Ichtýlků". Oslovení ichtýlek není nadávka, jak by se mohlo zdát, ale označení pro děti, které se potýkají s onemocněním nazývajícím se ichtyóza.

Ilustrační foto

Vesna připomene, že prevence nebolí

Česká Lípa - Třetí ročník zdravotně preventivní akce ve Ville Hrdlička podpoří s doprovodným programem zástupci Protonového centra Praha.

Ilustrační foto.

Parazitologové z Českých Budějovic budou zkoumat neprobádané prvoky

Vědecký tým z českobudějovického parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR připravuje výzkum doposud neprobádaných prvoků. Skupina vedená parazitologem Juliem Lukešem na pětiletý projekt získala dotaci 55 milionů korun z programu ministerstva školství. Skupina prvoků s názvem diplonemidi, jíž se výzkum týká, patří mezi důležité organismy ve světovém oceánu a pravděpodobně má zásadní vliv na fungování mořského ekosystému.

Ilustrační foto

Nadváhu má v Čechách každé čtvrté dítě

Jižní Čechy -  Počet dětí s nadváhou, nebo dokonce dětí obézních rok co rok stoupá. Prapůvod toho ale nehledejme u dětí. Základní příčinou jsou rodiče a jejich přístup k výživě a k pohybu.

Z rekondičního pobytu ve Velkém Mederu.

Novopacký svaz byl spokojen s pobytem ve Veľkém Mederu

Nová Paka - Jako každým rokem, tak i letos začátkem září, zůstal novopacký Svaz tělesně postižených, díky jednatelce Miluši Líbalové, věren týdennímu pobytu ve Veĺkém Mederu na Slovensku a jeho areálu termálních koupelí.

Bez nohou. Andrea Brzobohatá (stojí na snímku před svou fotografií, která je součástí výstavy v obchodním centru City Park) přišla o nohy kvůli meningokokovi.

Vzbudila se po týdnech a bez nohou

Jihlava – Andrea Brzobohatá odjela před šesti lety se svým rok a půl starým synem na hory. Tam jí však začalo být zle. Nejprve ji jen bolelo v krku, ale poté jí bylo hůř a hůř.

Ilustrační foto

Polovina školáků na Vyškovsku má problém se zubní sklovinou

Vyškovsko – Přeslazené nápoje, špatné návyky zubní hygieny a nezdravé stravování. To je podle vyškovských zubních lékařů výčet důvodů, proč má řada jejich malých pacientů problém se zuby. Redakce Vyškovského deníku Rovnost oslovila několik odborníků: podle nich má každé třetí dítě školního věku na Vyškovsku zubní kazy.

David Šachteli u voleb se svou ženou Petrou.

Před půl rokem přišel o zrak. Poprvé tak volil jako nevidomý

/DENÍK ZAUJALO/ Dvaačtyřicetiletý David Šachteli z Opavy-Litultovic chodí k volbám pravidelně. Jak sám říká, člověk by si neměl nechat ujít příležitost přispět svým hlasem k tomu, aby jej zastupovala strana, jejíž program je mu nejbližší. 

Ilustrační foto.

Nobelova cena za chemii udělena za vývoj miniaturních strojů

Stockholm - Letošní Nobelovu cenu za chemii získali Francouz Jean-Pierre Sauvage, Brit Fraser Stoddart a Nizozemec Bernard Feringa za design a výrobu miniaturních strojů o velikosti molekul. Oznámila to dnes Královská švédská akademie věd. Biologické molekulární stroje je obecně označení pro proteinové komplexy, které jsou zodpovědné za procesy probíhající v živých organismech. Nové poznatky mohou nalézt využití mimo jiné při vývoji nových materiálů, senzorů a systémů pro uchování energie.

Farmax

Deník pečuje o vaše zdraví

Zapojte se s námi do soutěže o 3 balíčky potravinových doplňků od společnosti FARMAX MaxiCor 70+20 cps. a MaxIQ.

Primářka rehabilitačního oddělení Oblastní nemocnice Příbram Barbora Daňhová.

Primářka rehabilitace Barbora Daňhová: Plánujeme venkovní park

Příbram /ROZHOVOR/ - Jak bude prakticky fungovat následná rehabilitační péče? Na to jsme se zeptali při slavnostním otevření lůžkového oddělení následné rehabilitační péče na Zdaboři primářky rehabilitačního centra příbramské nemocnice Barbory Daňhové.

Jiří Suchý s Jitkou Molavcovou v klatovském divadle.

Divadelník Jiří Suchý oslaví své pětaosmdesátiny na jevišti

Praha – Mládí odchází a přichází střední věk, komentuje s humorem oblíbený herec, režisér, básník, textař, skladatel, spisovatel, zpěvák, hudebník, grafik a principál divadla Semafor Jiří Suchý své pětaosmdesátiny, které oslaví 1. října. Už to, kolika profesemi se zabývá, nasvědčuje, že na nudu nemá čas.

Podzimní koupání chmury zahání

Užijte si venkovní relaxaci bez ohledu na počasí. Sezóna klasických bazénů už sice skončila, ale odpočinek v teplé lázni s výhledem na barevné podzimní scenérie vás teprve čeká - s vířivkami USSPA.

Policie. Ilustrační foto.

Otce i unesené miminko z Blanska našli policisté v Havířově. Dítě je v pořádku

Blansko – Dlouhé chvíle plné strachu v pondělí zažila třicetiletá matka devítidenního chlapce z Blanska. Jeho otec ho v noci na pondělí odvezl autem pryč. Asi osmihodinové intenzivní pátrání nakonec dobře dopadlo. Policisté devětatřicetiletého muže i s dítětem našli ještě v ten den před polednem v Havířově. Chlapec je v pořádku.

SIMONA BAUMRTOVÁ je pravidelnou účastnící Velké ceny Chomutova i PRO-AM štafety.

Baumrtová: Reprezentační soustředění? Nemusejí se vybírat exotické destinace!

Chomutov - Simona Baumrtová, nejlepší česká plavkyně, se na Olympijských hrách v Riu potýkala s nemocí a vyčerpáním organizmu. Po olympiádě měla pět týdnu volno, ale teď už začíná s tréninkem. Jako největší hvězda se během víkendu představí v Chomutově na Velké ceně i jako účastnice exhibiční PRO-AM štafety.

Primář Oddělení sportovní medicíny Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Pavel Neckař.

Už od dveří poznám, jaký sport děláte

Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ - Sportovní oddělení byste před padesáti lety našli skoro v každé nemocnici. Dnes je spíš výjimkou. Ústecká Masarykova nemocnice ho otevřela minulý týden. 

Hillary Clintonová

Soudní patolog: Clintonová mohla být otrávena

Washington - Uznávaný americký soudní patolog Bennet Omalu doporučil volebnímu štábu Hillary Clintonové, aby nechal prověřit její krev na přítomnost jedů. Informoval o tom dnes list The Washington Post. Clintonovou v neděli postihla indispozice na pietním shromáždění v New Yorku. Podle původní zprávy byl kolaps následkem přehřátí organismu, později bylo oznámeno, že už v pátek jí lékaři diagnostikovali zápal plic.

Ilustrační foto

Koňský hřbet dokáže zázraky v léčbě

Luže – Co je hipoterapie a proč je jednou z nejoblíbenějších procedur? Jak vlastně funguje Středisko praktické výuky hipoterapie a co to je? To vše a ještě mnohem víc se dozvěděli a vyzkoušeli si návštěvníci Dne otevřených dveří v v rámci komentovaných ukázek této nejoblíbenější procedury léčebné rehabilitace v Hamzově léčebně.

Američtí vědci pojmenovali po prezidentovi Spojených států Baracku Obamovi parazita, který žije v krvi želv.

Američtí vědci pojmenovali po Obamovi želvího parazita

Washington – Američtí vědci pojmenovali po prezidentovi Spojených států Baracku Obamovi parazita, který žije v krvi želv. Podle nich nejde o urážku hlavy státu, naopak je to prý pocta. Informoval o tom deník The Guardian. Nově pokřtěný malý plochý červík se jmenuje Baracktrema obamai.

Francouzka Isabelle Dinoireová, které před 11 lety v Amiensu jako prvnímu pacientovi na světě transplantovali část tváře, zemřela.

Zemřela Francouzka s první transplantovanou tváří na světě

Paříž – Francouzka Isabelle Dinoireová, které před 11 lety v Amiensu jako prvnímu pacientovi na světě transplantovali část tváře, zemřela. Příčinou skonu „byla dlouhodobá nemoc", oznámila dnes podle agentury AFP univerzitní nemocnice v severofrancou­zském městě, která o ženu stále pečovala.

Ilustrační foto

Plochy geneticky modifikované kukuřice v Česku klesly o 92 procent

Praha - Plochy s geneticky modifikovanou kukuřicí letos v Česku meziročně klesly o 92 procent, zasel ji jediný pěstitel na Pardubicku. Loni jich bylo 11. Pěstuje se tak pouze na 75 hektarech, informovalo ministerstvo zemědělství. Ještě loni byla skoro na tisícovce hektarů.

Ilustrační foto

Vysoké teploty hrozí o víkendu jen v Čechách

Praha - Meteorologové omezili výstrahu před vysokými víkendovými teplotami jen na Čechy, kde se mohou vyšplhat až na 34 stupňů Celsia. Na Moravě, ve Slezsku a na Českomoravské vrchovině budou teploty oproti původním předpokladům nepatrně nižší, a to většinou v rozmezí od 27 do 31 stupňů. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Ilustrační foto

O víkendu bude vedro, někde až 34 stupňů

Českolipsko - Meteorologové ve čtvrtek varovali před vlnou veder, která od pátku zasáhne většinu republiky. O víkendu může teploměr vyšplhat až ke 34 stupňům Celsia.

Ilustrační foto

O víkendu bude vedro, někde až 34 stupňů

Ústí nad Labem - Meteorologové ve čtvrtek varovali před vlnou veder, která od pátku zasáhne většinu republiky. O víkendu může teploměr vyšplhat až ke 34 stupňům Celsia. Současně se dostanou na vysokou úroveň hodnoty UV indexu.

Vítěz dvouhry a čtyřhry Ladislav Zelený se svám deblovým spoluhráčem Jakubem Řehákem.

Dort v režii Ladislava Zeleného

Nová Paka – V minulých dnech proběhl již pětačtyřicátý ročník tradičního turnaje mužů „O novopacký dort", na který dorazilo celkem sedmnáct hráčů, což je oproti předchozímu ročníku zklamání.

Ilustrační foto

O víkendu bude vedro, někde až 34 stupňů

Ústecký kraj – Meteorologové varovali před vlnou veder, která od pátku zasáhne většinu republiky. O víkendu může teploměr vyšplhat až ke 34 stupňům Celsia. Současně se dostanou na vysokou úroveň hodnoty UV indexu. Tropické počasí ukončí zřejmě v pondělí studená fronta. Varování Českého hydrometeorolo­gického ústavu (ČHMÚ) na vysoké teploty platí pro všechny kraje s výjimkou Moravskoslezského a Olomouckého.

Ilustrační foto

O víkendu bude vedro, někde až 34 stupňů

Praha - Meteorologové dnes varovali před vlnou veder, která od pátku zasáhne většinu republiky. O víkendu může teploměr vyšplhat až ke 34 stupňům Celsia. Současně se dostanou na vysokou úroveň hodnoty UV indexu. Tropické počasí ukončí zřejmě v pondělí studená fronta. Varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na vysoké teploty platí pro všechny kraje s výjimkou Moravskoslezského a Olomouckého.