Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

Voňavá trnková procedura s křtem knihy O břesteckých pokrývačích

Když se řekne švestky, mnohému z nás se vybaví slivovice, jinému švestková povidla, která patří mezi klenoty tradiční české i slovácké kuchyně. Členové Spolku pro udržení tradic (SUT) v Břestku dobře vědí, že nachově modré ovoce patří do beček, ale také, že s naobíranými a vypeckovanými švestkami lze naložit i jinak. Třeba z nich uvařit povidla.

Pálenice na Přerovsku letos zažívají sezonu snů

Nadprůměrná úroda meruněk, švestek i jablek, které mají vysokou kvalitu i cukernatost, slibují pálenicím jednu z nejlepších sezon za poslední roky. Pálenice na Přerovsku jedou na plné obrátky už od července a je více než jisté, že ten letošní ročník slivovice bude obzvlášť vydařený.

Moštování ovoce je v plném proudu

Žďársko – Moštování ovoce je na Žďársku v plném proudu. Zájemci o zpracování svých výpěstků mohou zamířit například do moštárny Českého zahrádkářského svazu ve Žďáře nad Sázavou. Ta funguje v budově za Penny marketem ve Strojírenské ulici a veřejnosti je k dispozici každé pondělí vždy od čtrnácti do sedmnácti hodin.

Útočník zabil na filipínském festivalu dva lidi. Bombu měl v batohu mezi ovocem

Podomácku vyrobená bomba, která během festivalu na jihu Filipín v úterý zabila dva lidi a 37 dalších zranila, byla ukryta v útočníkově batohu mezi ovocem. Muž se tak chtěl vyhnout jakémukoli podezření ze strany návštěvníků akce. Poté, co jeho ruksak explodoval, uprchl na motocyklu. Policie po něm stále pátrá, k útoku se prozatím nepřihlásila žádná z teroristických skupin.

Hrušky, jablka i švestky. Na výstavě zapomenutých druhů bude i ochutnávka

V úterý 21. srpna začíná v pražském Domě ochránců přírody v Michelské ulici výstava letních odrůd ovoce. Potrvá jen do čtvrtku. Pořadatelem je Český svaz ochránců přírody. Představí se zde 90 odrůd letního ovoce. Jde o odrůdy staré, které pěstovali naši prarodiče a dnes, v době komerčního ovocnářství, jsou již dávno zapomenuté. Mnohé z nich může veřejnost ochutnat.

Ovocná sezona vrcholí. Upečte si voňavé koláče s chutí léta

Ještě lepší, než jíst čerstvé ovoce přímo ze stromu či z keře, je upéct ho v koláči a horkým ovocem s vanilkou a drobenkou posléze provonět celý dům. Protože tak sladce voní léto. Deník pro vás čtyři recepty na vynikající koláče připravil.

Úroda jablek je obrovská, moštárny už se rozjíždějí

Letošní teplé počasí uspíšilo také sklizeň ovoce. Plody na stromech dozrávaly i o několik týdnů dříve, než je obvyklé. Někteří tak ve velkém zavařují, vyrábějí marmelády nebo odvážejí ovoce do pálenic. Existuje však ještě další možnost, a sice nechat si vyrobit lahodný mošt.

Palírny mají napilno, v kurzu je slivovice

Benešovsko – Loňský rok byl pro palírny katastrofický, letos se karta obrátila a litry destilátů se pálí ve velkém. Palírny mají žně. Zatímco loni některé z nich ani neotevřely, nyní do nich pěstitelé houfně míří s vlastníma rukama vypěstovaným ovocem nebo tím, které obdrželi jako naturální plnění od svého zaměstnavatele. Spousta z nich si destilát nechává vypálit vůbec poprvé.

Ovoce se suší v pecích už od minulého týdne

Jednou z možností, jak naložit s letošní bohatou úrodou ovoce či zeleniny, je usušit je. Pokud však lidé nevlastní domácí sušičku, mohou s plody zamířit do kamenné sušárny. Na Slovácku se stále vyskytuje několik vesnických sušáren, ty se potýkají s nedostatkem pracovníků.

Drahá jablka? Cena v srpnu klesne, věští unie ovocnářů

Jižní Morava – Špatná zpráva pro milovníky ovoce. Podle údajů statistiků v červnu oproti loňskému roku podražilo v průměru o jedenadvacet procent. Nejvíc kupující zaplatí za jablka. Předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík však odhaduje, že ceny přes léto zase poklesnou.

Letos se bude pálit na Prostějovsku výjimečná meruňkovice

Milovníci ovocných pálenek jásají. Letošní úroda ovoce bude podle všech indicií výjimečná. Potvrzují to i v prostějovské nejstarší evropské palírně. Její zaměstnanci v těchto dnech ručně sklízejí meruňky a už nyní je jisté, že z nich vznikne pálenka mimořádné kvality.

Sucho přeruší v sobotu bouřky, tropy potrvají dál

Dlouhotrvající sucho v Česku zřejmě přeruší v sobotu bouřky, tropy ale podle meteorologů potrvají dál. Příští týden vystoupá rtuť až na 35 stupňů Celsia, ačkoli se místy budou i po víkendu objevovat bouřky. Kvůli horku letos dozrává dříve ovoce, ale bude zároveň podle sadařů v důsledku sucha menší úroda. Sucho také ničí nově vysazené stromy a květiny nebo píci pro hospodářská zvířata. Evropu po období veder a sucha zasáhla vlna rozsáhlých požárů.

Na Slovácku už koštují první tekuté ovoce

Ti, kterým už zásoby z minulého roku pomalu dochází, netrpělivě očekávají dozrání ovoce. Poštěstilo se jim, letos totiž ovoce dozrává dříve. Místní si tak můžou již teď vytvořit zásobu oblíbeného pití na další rok.

Pampeliška nebo kopřiva dokáží tělu dodat všechno potřebné, tvrdí raw vegan

Blansko - Ovoce. Zelenina. Ořechy a semena. Občas nějaké luštěniny nebo mořské řasy. Tak vypadá denní jídelníček Michala Krále z Blanska už pět let. „V šestnácti letech mě trápilo akné a sezonní alergie. Rozhodl jsem se pro změnu stravování a životního stylu. Potom všechny moje problémy zmizely,“ říká jedenadvacetiletý mladík.

V pražských sadech dozrává úroda, ovoce načešete zdarma

/INFOGRAFIKA/ Počasí popohnalo dozrávání nejméně o dva týdny a marmeládová sezona je v plném proudu. Rybíz, meruňky, švestky i třeba borůvky si lze v metropoli načesat úplně zdarma. Hlavní město to ve svých sadech a parcích umožňuje.

Letos se sklízí dříve. Kvůli suchu jsou plodiny menší

Nymbursko /INFOGRAFIKA/ - Zavařit meruňkové, rybízové nebo špendlíkové marmelády. Pochutnat si na sladkých jahodách nebo švestkách. Upéct si koláč s malinami. Na to se každoročně těší většina lidí. Letos se dočkají svého oblíbeného ovoce dříve než jindy, ale někde za vyšší cenu. Kvůli suchu dozrává většina plodin rychleji. 

Lidé se mohou těšit na sladké a levnější ovoce

Praha – Po dvou hubených letech se pěstitelé ovoce opět těší na úrodu, která má být vzhledem k slunečnému počasí hojná. Navíc v předstihu proti minulým rokům. Oproti pětiletému průměru by se tak mělo sklidit asi o pětinu ovoce více.

Okoštuj Afriku v Olmiku: baby banány, mango i koření letecky až z Ugandy

Dlouhé řady lidí, teplé počasí a spousta zajímavého ovoce z Afriky a Asie, přepraveného letecky z Ugandy přímo do Olomouce. Mango, baby banány, jackfruit, máslové avokádo, mučenka nebo koření. To všechno si mohli přijít návštěvníci koupit do areálu letního kina v Olomouci, kde už potřetí proběhla akce Okoštuj Afriku v Olmiku.

Ke světovému dni dostali šimpanzi ovoce a kokosy. Dárky si rozbalili sami

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/- Z tropického menu měli v sobotu radost šimpanzi v brněnské zoo. Krmením s komentářem ošetřovatelky oslavili tři zástupci lidoopů spolu s publikem světový den šimpanzů. Dopoledne zvířatům rozmístila krabice s dobrotami na prolézačky, aby je šimpanzi mohli najít a patřičně si užít radost z rozbalování jídla.