Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

Palírny mají napilno, v kurzu je slivovice

Benešovsko – Loňský rok byl pro palírny katastrofický, letos se karta obrátila a litry destilátů se pálí ve velkém. Palírny mají žně. Zatímco loni některé z nich ani neotevřely, nyní do nich pěstitelé houfně míří s vlastníma rukama vypěstovaným ovocem nebo tím, které obdrželi jako naturální plnění od svého zaměstnavatele. Spousta z nich si destilát nechává vypálit vůbec poprvé.

Ovoce se suší v pecích už od minulého týdne

Jednou z možností, jak naložit s letošní bohatou úrodou ovoce či zeleniny, je usušit je. Pokud však lidé nevlastní domácí sušičku, mohou s plody zamířit do kamenné sušárny. Na Slovácku se stále vyskytuje několik vesnických sušáren, ty se potýkají s nedostatkem pracovníků.

Drahá jablka? Cena v srpnu klesne, věští unie ovocnářů

Jižní Morava – Špatná zpráva pro milovníky ovoce. Podle údajů statistiků v červnu oproti loňskému roku podražilo v průměru o jedenadvacet procent. Nejvíc kupující zaplatí za jablka. Předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík však odhaduje, že ceny přes léto zase poklesnou.

Letos se bude pálit na Prostějovsku výjimečná meruňkovice

Milovníci ovocných pálenek jásají. Letošní úroda ovoce bude podle všech indicií výjimečná. Potvrzují to i v prostějovské nejstarší evropské palírně. Její zaměstnanci v těchto dnech ručně sklízejí meruňky a už nyní je jisté, že z nich vznikne pálenka mimořádné kvality.

Sucho přeruší v sobotu bouřky, tropy potrvají dál

Dlouhotrvající sucho v Česku zřejmě přeruší v sobotu bouřky, tropy ale podle meteorologů potrvají dál. Příští týden vystoupá rtuť až na 35 stupňů Celsia, ačkoli se místy budou i po víkendu objevovat bouřky. Kvůli horku letos dozrává dříve ovoce, ale bude zároveň podle sadařů v důsledku sucha menší úroda. Sucho také ničí nově vysazené stromy a květiny nebo píci pro hospodářská zvířata. Evropu po období veder a sucha zasáhla vlna rozsáhlých požárů.

Na Slovácku už koštují první tekuté ovoce

Ti, kterým už zásoby z minulého roku pomalu dochází, netrpělivě očekávají dozrání ovoce. Poštěstilo se jim, letos totiž ovoce dozrává dříve. Místní si tak můžou již teď vytvořit zásobu oblíbeného pití na další rok.

Pampeliška nebo kopřiva dokáží tělu dodat všechno potřebné, tvrdí raw vegan

Blansko - Ovoce. Zelenina. Ořechy a semena. Občas nějaké luštěniny nebo mořské řasy. Tak vypadá denní jídelníček Michala Krále z Blanska už pět let. „V šestnácti letech mě trápilo akné a sezonní alergie. Rozhodl jsem se pro změnu stravování a životního stylu. Potom všechny moje problémy zmizely,“ říká jedenadvacetiletý mladík.

V pražských sadech dozrává úroda, ovoce načešete zdarma

/INFOGRAFIKA/ Počasí popohnalo dozrávání nejméně o dva týdny a marmeládová sezona je v plném proudu. Rybíz, meruňky, švestky i třeba borůvky si lze v metropoli načesat úplně zdarma. Hlavní město to ve svých sadech a parcích umožňuje.

Letos se sklízí dříve. Kvůli suchu jsou plodiny menší

Nymbursko /INFOGRAFIKA/ - Zavařit meruňkové, rybízové nebo špendlíkové marmelády. Pochutnat si na sladkých jahodách nebo švestkách. Upéct si koláč s malinami. Na to se každoročně těší většina lidí. Letos se dočkají svého oblíbeného ovoce dříve než jindy, ale někde za vyšší cenu. Kvůli suchu dozrává většina plodin rychleji. 

Lidé se mohou těšit na sladké a levnější ovoce

Praha – Po dvou hubených letech se pěstitelé ovoce opět těší na úrodu, která má být vzhledem k slunečnému počasí hojná. Navíc v předstihu proti minulým rokům. Oproti pětiletému průměru by se tak mělo sklidit asi o pětinu ovoce více.

Okoštuj Afriku v Olmiku: baby banány, mango i koření letecky až z Ugandy

Dlouhé řady lidí, teplé počasí a spousta zajímavého ovoce z Afriky a Asie, přepraveného letecky z Ugandy přímo do Olomouce. Mango, baby banány, jackfruit, máslové avokádo, mučenka nebo koření. To všechno si mohli přijít návštěvníci koupit do areálu letního kina v Olomouci, kde už potřetí proběhla akce Okoštuj Afriku v Olmiku.

Ke světovému dni dostali šimpanzi ovoce a kokosy. Dárky si rozbalili sami

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/- Z tropického menu měli v sobotu radost šimpanzi v brněnské zoo. Krmením s komentářem ošetřovatelky oslavili tři zástupci lidoopů spolu s publikem světový den šimpanzů. Dopoledne zvířatům rozmístila krabice s dobrotami na prolézačky, aby je šimpanzi mohli najít a patřičně si užít radost z rozbalování jídla.

Na Farmářských trzích o víkendu nakupovali lidé nejen z Ostravy

První červencové Farmářské trhy u OC Futurum v sobotu využily k nákupům zákazníci nejen z Ostravy, ale i okolí. Mezi zhruba pěti desítkami prodejců nechyběli samozřejmě pěstitelé ovoce a zeleniny, včelaři, květináři, ale i uzenáři a třeba i prodejci z farem, které se zaměřují na chov pštrosů či králíků.

Dřívější ovocná úroda pěstitele na Jihlavsku překvapila

Jihlavsko – S letošní bohatou úrodou ovoce mají plné ruce práce nejen zahrádkáři, ale také zaměstnanci palíren. Rychlý nástup léta a vysokých teplot uspíšil sklizeň o dva až tři týdny. Na vysočinských zahradách tak naráz dozrávaly jahody, třešně, maliny či rybíz. Podle předsedy telčského Českého zahrádkářského svazu Ladislava Dufka dokládá zájem o vlastní výpěstky prudký nárůst prodeje ovocných stromků. Lidé se také pomalu vracejí k tradičním postupům zpracování.

Opavsko: palírny hlásí rekordní úrodu třešní

Jedete domů z práce. Je krásně, svítí sluníčko, stromy podél cest jsou obsypané. Alespoň tedy pokud jde o třešně. Tu a tam stojí pod stromy lidé s kbelíky a mnohdy i s přívěsným vozíkem a očesávají ovoce.

Letošní úroda bude nadprůměrná. Podle odhadů se sklidí 185 tisíc tun ovoce

První čísla odhadu letošní sklizně ovoce jsou nadmíru optimistická. Po dvou sklizňově chudších letech, které byly zapříčiněny jarními mrazy, se letos opět očekává příznivá sklizeň ovoce. Oproti pětiletému průměru by měla být vyšší o 22 procent, v absolutních číslech 185 tisíc tun. Ukazuje se tak podobnost s nadprůměrným rokem 2015. 

Jako v Itálii. Za rok sklidí pěstitel z Přibic až metrák fíků

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – Osm keřů fíků roste na zahradě Miroslava Effenbergera z Přibic na pomezí Břeclavska a Brněnska. K zálibě se dostal asi před pětadvaceti lety díky svému strýci. Středomořskému ovoci se v obci daří. „Každý rok mám úrodu asi padesát kilogramů až metrák plodů. Letos může být ještě vyšší,“ odhaduje Effenberger. Podobných nadšenců podle něj rok od roku na jižní Moravě přibývá.

H-Club provoněla maracuja i ananas. Podívejte se

Příjemné zpestření víkendu si mohli užít v neděli návštěvníci prostějovské restaurace H-Club. Po desáté hodině se zde totiž konala třetí akce s názvem Afrika bez obalu. A na co se účastníci mohli těšit? Už u vstupu třeba na exotickou vůni.

Sušárny na ovoce od českých výzkumníků zamíří do Zambie

Již několik let vyvíjejí výzkumníci z České zemědělské univerzity (ČZU) solární sušárny na zemědělské potraviny v rozvojových zemích. Postupně je vylepšují tak, aby byly co nejlevnější a vyhovovaly místním podmínkám. Nyní s nimi míří do Zambie, kde budou sloužit zejména pro ovoce. ČTK to řekl děkan Fakulty tropického zemědělství ČZU Jan Banout.