
Přibyslav pořádá opět velkou výstavu ovoce, zeleniny a brambor
Přibyslav – V pořadí již 19. ročník výstavy ovoce, zeleniny, medu a brambor Přibyslavska se koná už příští víkend v době od 14. do 15. října ve sklepení přibyslavské radnice.
Přibyslav – V pořadí již 19. ročník výstavy ovoce, zeleniny, medu a brambor Přibyslavska se koná už příští víkend v době od 14. do 15. října ve sklepení přibyslavské radnice.
Špičkové ovoce a zelenina, krásně nazdobená expozice v pavilonu A, bohatý program se spoustou lákadel doplněný již tradičně oblíbeným festivalem gastronomie a nápojů Olima, Podzimními zahradnickými trhy, Flora koštem, projektem Rozkvetlé památky a letos i mezinárodní přehlídkou ovoce Europom.
FOTOGALERIE / Český zahrádkářský svaz slaví v letošním roce šedesátiny. U příležitosti tohoto jubilea připravilo Územní sdružení Českého zahrádkářského svazu Uherské Hradiště na první dva říjnové dny okresní výstavu ovoce, zeleniny a květin. Ta se uskutečnila v sále uherskohradišťské Reduty
Obrovská dýně vážící přes třicet kilo. Nejen ta poutala pozornost lidí na výstavě ovoce, zeleniny a včelích produktů ve Zdounkách, kterou také zpestřila soutěžní výstava jiřin a ostatních květin.
Žatec - V Žatci proběhl čtvrtý ročník obnovené ovocnářské výstavy. V pátek a v sobotu ji navštívily stovky lidí.
FOTOGALERIE, VIDEO/ - Čtyřdenní prodejní výstavu Floria Podzim ve čtvrtek zahájili v Kroměříži. Lidé tam proudili od samého rána, aby stihli projít celé kroměřížské výstaviště. To zaplnily květiny, stromy, keře, ovoce se zeleninou, ale také stánky s jídlem a pitím včetně nejrůznějších specialit.
Kunvald - Obří dýně, cibule, kedlubny, ale i bylinky, zavařeniny či květiny. To všechno je od čtvrtka až do nedělních šestnácti hodin k vidění v kunvaldské sokolovně.
Své nejlepší výpěstky ukážou o víkendu hned ve dvou obcích. V Tlumačově výstavu ovoce, zeleniny a květin spojí dokonce se soutěží o nejlepší jablíčko Tlumačova.
Jižní Morava – Na pultech obchodů bude jen málo místního ovoce. Jihomoravští pěstitelé hlásí až o dvě třetiny horší sklizeň jablek a hrušek. Zdražování ale nehrozí.
Náměšť nad Oslavou - Spíše než jablkobraní by se letos dalo říci dýňobraní, nebo kuriozitobraní, protože vystavených jablek (a ovoce vůbec) bylo letos pomálu.
Kuriózní situace zažívají provozovatelé pálenic v Ostravě a okolí. Zákazníci, kteří byli zvyklí od září objednávat vypálení kvasů, telefonují provozovatelům pálenic a napůl si stýskají a napůl se omlouvají: „Neurodilo se ovoce, takže letos nedorazíme. Snad příští rok.“
Litoměřice - Velký úspěch měl pavilon A, kam organizátoři umístili figuríny oblečené do ovoce a zeleniny. Lidé se s nimi fotili.
Sklizeň podzimního ovoce je v plném proudu. Kdo chce získat české plody, může využít nabídku sadařů, kteří mívají výhodnější ceny než běžné obchody. Pražané však mají i jinou možnost: natrhat si jablka, hrušky i švestky zdarma v sadech hlavního města.
Švestky, jablka, hrušky, dýně, mrkve, papriky a celá řada dalších druhů zeleniny a ovoce zaplní o víkendu kulturní dům v Machové.
Žďársko – Tragickou sezonu hlásí letos pěstitelské pálenice na Žďársku. Lidí, kteří chtějí svůj kvas z ovoce přeměnit v kvalitní domácí destilát, je málo, a provozovatelé už ani nedoufají ve výrazné zlepšení.
Chtěli jste někdy ochutnat hmyz, pořádně pálivé chilli nebo exotické ovoce? Pak byste určitě neměli minout Extreme food festival.
/ROZHOVOR/ Jedna z nejhorších věcí, které se mohou sportovci přihodit před závodem – střevní problémy. Brněnský motocyklista Ondřej Ježek si protrpěl víkendové dva závody mistrovství světa superbiků v portugalském Algarve. I přesto, že se necítil zrovna fit, si dojel po sobotním šestnáctém místě v neděli pro jedenáctou příčku, nejlepší výsledek sezony. „Jen jsem se modlil, ať to přežiju a povedlo se,“ usmívá se osmadvacetiletý jezdec italské stáje Grillini Racing Team.
Ovoce na moštování je letos málo, shodují se oslovení zahrádkáři z Písecka. Stát bude určitě velká moštárna zahrádkářů v Mirovicích, ale nejspíš i malá v Bernarticích.
Písecko – Ovoce na moštování je letos málo, shodují se oslovení zahrádkáři z Písecka. Stát bude určitě velká moštárna zahrádkářů v Mirovicích, ale nejspíš i malá v Bernarticích.
Písecko – Ovoce na moštování je letos málo, shodují se oslovení zahrádkáři z Písecka. Stát bude určitě velká moštárna zahrádkářů v Mirovicích, ale nejspíš i malá v Bernarticích.
Blanensko, Vyškovsko - Pochutnat si na čerstvém jablečném moštu bude letos na Blanensku a Vyškovsku docela vzácné. Kvůli suchu a jarním mrazům je totiž úroda ovoce velmi slabá. V moštárnách tak vylisují mnohem méně moštu. „Loni jsme denně zpracovávali zhruba tři sta kilogramů jablek, teď to bude podstatně méně,“ odhadoval majitel pěstitelské pálenice a moštárny v Rudici na Blanensku Ladislav Vančura.
Litoměřice - Tradiční výstava přilákala v pátek první návštěvníky. Očekávají se jich desetitisíce.
Žďársko – Možnost zužitkovat domácí ovoce a zároveň mít k dispozici kvalitní mošt za rozumnou cenu. To jsou důvody, které stále „táhnou“ veřejnost do moštáren. Zařízení, která obvykle provozují místní zahrádkářské svazy, si na nedostatek zákazníků rozhodně stěžovat nemohou.
Tradiční podzimní výstava ovoce a zeleniny se v letošním roce ve Frýdlantu nad Ostravicí 23. a 24. září neuskuteční.
„Že vám není hanba chodit v noci po zahradách a krást!“ Stesků nad neomalenými zloději na Zlínsku přibývá: kradou vše – od zeleniny a ovoce, až po vybavení zahrádek. Nepohrdnou dokonce ani sádrovými trpaslíky či dekami.
Česká Bělá - Více než devadesáti odrůdami jabloní, třiceti odrůdami hrušní a třiceti odrůdami slivoní se pyšní ovocný sad manželů Dykyjových v České Bělé. Rodinný sad, ve kterém probíhala řada experimentů pěstování a roubování stromů, zve všechny milovníky přírody a ovocnářství na jedinečnou exkurzi, kterou je provedou odborní lektoři. Návštěva sadu s výkladem se bude konat v pátek 15. září.
/INFOGRAFIKA/ Jeden jediný gram. Přesně tolik soli zbývá lidem na ochucení všech vařených jídel na talířích, pokud nechtějí riskovat mrtvici nebo rakovinu žaludku.
Pokud rádi někoho potěšíte květinou, ale zároveň hledáte vylepšení, humor a originalitu, pak vás jistě zaujmou ovocné kytice, které nejen krásně vypadají, ale i chutnají. Jak tuto jedinečnou kytici seskládat, prozradí aranžér Vilém Hampl.
Mrzutá zpráva pro milovníky slivovice na Kroměřížsku: letos u nás přebytek nejtradičnější ovocné pálenky nejspíš nebude. Za nedostatek švestek může jak počasí, tak nemoci, a zásadně se nedařilo ani ostatnímu ovoci. Pálenice v regionu tak zachránil především jeho dovoz ze zahraničí.
Ceny potravin v Rusku by měly v září výrazně klesat. Nejvíc u ovoce a zeleniny. Podle Ministerstva pro hospodářský rozvoj Ruské federace by se měly v září snížit pětkrát a stát zhruba dvacet procent toho, za kolik byly k dostání v červnu tohoto roku.
Kunratice – Zatímco v jiných letech už pořadatelé tradiční Kunratické Jamparády pečlivě evidovali na 30 vzorků, letos jich zatím do malé obce na Frýdlantsku, která proslula výrobou marmelád, přišly dosud pouhé dva.
Červivé ovoce zavařovat nebudete, ale byla by škoda ho vyhodit. Může z něho být totiž dobrá pálenka. V článku vám nastíníme stručný postup, jak plody na pálení připravit.
Vysočina – Padesát. Tolik pěstitelských pálenic funguje na Vysočině podle statistiky Celního úřadu pro Kraj Vysočina. Většina z nich však sezonu teprve startuje. Může za to nedostatek třešní. Palírník Roman Koudela z Polné na Jihlavsku začne až v září.
Důvodem je chladné jaro, majitelé pálenic doufají alespoň v zářijovou úrodu jablek.
Královéhradecko, Jičínsko - Letošní úroda jablek bude celorepublikově o pětadvacet až třicet procent nižší a nedosáhne ani na sto tisíc tun. Jedná se o nejslabší sklizeň za posledních deset let. Jarní mrazy a kroupy ovocnáře odhadem připravily o půl miliardy korun.
Nestíháte zpracovat hojnou úrodu ze zahrádky a nechce se vám do pracného zavařování? Sušení je nejjednodušším způsobem, jak uchovat vypěstované ovoce i zeleninu na zimu. Poradíme vám, jak na to.
Blanensko, Vyškovsko – Skoro všechno zmrzlo, co nezmrzlo, uschlo a poničily kroupy. Blanenské pálenice hlásí nejhorší sezonu za poslední roky. „Říká se, že příroda každých pět let odpočívá a já se domnívám, že toto období právě nastalo,“ povzdechl si nad letošní bídou provozovatel rudické pálenice Ladislav Vančura.
Pardubický kraj – Pozdní příchod jara a následně i léta negativně ovlivnil české zemědělce. I ovocnáři tak sčítají ztráty, které zapříčinil dlouhý mráz. Podle předsedy České ovocnářské unie Martina Ludvíka přijdou pěstitelé ovoce o velký obnos peněz.
Pelhřimov – Zahrádkáři na Pelhřimovsku bilancují v těchto dnech letošní úrodu. Úsměv na tváři nemají. Shodují se na tom, že rané plodiny jim z valné většiny sklidili ptáci nebo slimáci. Za největšího nepřítele letošní úrody raného ovoce, jako jsou například višně či třešně, zahrádkáři opět považují v první řadě ptactvo.
Bídná, mizerná nebo dokonce žádná. Těmito slovy nejčastěji ostravští zahrádkáři popisují letošní úrodu ovoce.
Benešov - Zámek Konopiště není jen architektonickým skvostem. Lidé zde mohou vidět i výběh medvědů, jejichž chov je zde velikou tradicí.
Pardubický kraj - Nepříznivé počasí odnáší i pěstitelské palírny. Ovoce nedozrává tak, jak by mělo, a je ho málo.
Celkem 29 prodejců, kteří nabízejí ovoce a zeleninu ve stáncích u silnic, zkontrolovali v první polovině července pracovníci České obchodní inspekce (ČOI) v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.
Lahodná krémová zmrzlina je báječným osvěžením v parných dnech a neodolá jí dítě ani dospělý. Když si ji připravíte doma, vyhnete se chemickým přísadám a můžete přitom zužitkovat zdravé ovoce ze zahrádky.
Čas léta je spojen s obdobím zrání drobných plodů - jahod, malin, borůvek, ostružin, angreštu a rybízu. Mají nejen lahodnou chuť, ale také celou řadu vitamínů, minerálních látek, a také obsahují esenciální mastné kyseliny. Všechny zmiňované rostliny jsou nabité antioxidanty, které tělo ochraňují před slunečními paprsky. Abychom posílili organismus pro zimní období, měli bychom jich sníst v letní sezoně jeden a půl kila.
Brno /INFOGRAFIKA/ – Ovoce z jižní Moravy začíná být na pultech obchodů stále vzácnější. Sady totiž z kraje dlouhodobě mizí a s nimi i zahrady.
Jižžní Morava /INFOGRAFIKA/ – Ovoce z jižní Moravy začíná být na pultech obchodů stále vzácnější. Sady totiž z kraje dlouhodobě mizí a s nimi i zahrady.
Brno /INFOGRAFIKA/ – Sadů a zahrad je na jižní Moravě stále méně. Nejvíce ubývá broskvoní. Problémem je levné ovoce z dovozu i počasí.
Květnové mrazy, sucho a škůdci. To jsou důvody letos očekávané extra nízké úrody ovoce na Valašsku. Kdo nemá železné zásoby, letos se nejspíš slivovice nenapije.
Jihlava – Byl to jeden velký zážitek. Nejvíce mě uchvátila tančící fontána a dlouho budu vzpomínat na návštěvu tajného baru. Dost mě překvapilo chladné počasí. Tak popisuje své letošní cesty do Emirátů a Malajsie Karolina Kociánová z Jihlavy. Díky jejímu vyprávění se do exotických koutů světa můžete podívat i vy.