Ceny potravin v Rusku by měly v září výrazně klesat. Nejvíc u ovoce a zeleniny. Podle Ministerstva pro hospodářský rozvoj Ruské federace by se měly v září snížit pětkrát a stát zhruba dvacet procent toho, za kolik byly k dostání v červnu tohoto roku.
Kunratice – Zatímco v jiných letech už pořadatelé tradiční Kunratické Jamparády pečlivě evidovali na 30 vzorků, letos jich zatím do malé obce na Frýdlantsku, která proslula výrobou marmelád, přišly dosud pouhé dva.
Červivé ovoce zavařovat nebudete, ale byla by škoda ho vyhodit. Může z něho být totiž dobrá pálenka. V článku vám nastíníme stručný postup, jak plody na pálení připravit.
Vysočina – Padesát. Tolik pěstitelských pálenic funguje na Vysočině podle statistiky Celního úřadu pro Kraj Vysočina. Většina z nich však sezonu teprve startuje. Může za to nedostatek třešní. Palírník Roman Koudela z Polné na Jihlavsku začne až v září.
Královéhradecko, Jičínsko - Letošní úroda jablek bude celorepublikově o pětadvacet až třicet procent nižší a nedosáhne ani na sto tisíc tun. Jedná se o nejslabší sklizeň za posledních deset let. Jarní mrazy a kroupy ovocnáře odhadem připravily o půl miliardy korun.
Nestíháte zpracovat hojnou úrodu ze zahrádky a nechce se vám do pracného zavařování? Sušení je nejjednodušším způsobem, jak uchovat vypěstované ovoce i zeleninu na zimu. Poradíme vám, jak na to.
Blanensko, Vyškovsko – Skoro všechno zmrzlo, co nezmrzlo, uschlo a poničily kroupy. Blanenské pálenice hlásí nejhorší sezonu za poslední roky. „Říká se, že příroda každých pět let odpočívá a já se domnívám, že toto období právě nastalo,“ povzdechl si nad letošní bídou provozovatel rudické pálenice Ladislav Vančura.
Pardubický kraj – Pozdní příchod jara a následně i léta negativně ovlivnil české zemědělce. I ovocnáři tak sčítají ztráty, které zapříčinil dlouhý mráz. Podle předsedy České ovocnářské unie Martina Ludvíka přijdou pěstitelé ovoce o velký obnos peněz.
Pelhřimov – Zahrádkáři na Pelhřimovsku bilancují v těchto dnech letošní úrodu. Úsměv na tváři nemají. Shodují se na tom, že rané plodiny jim z valné většiny sklidili ptáci nebo slimáci. Za největšího nepřítele letošní úrody raného ovoce, jako jsou například višně či třešně, zahrádkáři opět považují v první řadě ptactvo.
Celkem 29 prodejců, kteří nabízejí ovoce a zeleninu ve stáncích u silnic, zkontrolovali v první polovině července pracovníci České obchodní inspekce (ČOI) v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.
Lahodná krémová zmrzlina je báječným osvěžením v parných dnech a neodolá jí dítě ani dospělý. Když si ji připravíte doma, vyhnete se chemickým přísadám a můžete přitom zužitkovat zdravé ovoce ze zahrádky.
Čas léta je spojen s obdobím zrání drobných plodů - jahod, malin, borůvek, ostružin, angreštu a rybízu. Mají nejen lahodnou chuť, ale také celou řadu vitamínů, minerálních látek, a také obsahují esenciální mastné kyseliny. Všechny zmiňované rostliny jsou nabité antioxidanty, které tělo ochraňují před slunečními paprsky. Abychom posílili organismus pro zimní období, měli bychom jich sníst v letní sezoně jeden a půl kila.
Jižžní Morava /INFOGRAFIKA/ – Ovoce z jižní Moravy začíná být na pultech obchodů stále vzácnější. Sady totiž z kraje dlouhodobě mizí a s nimi i zahrady.
Květnové mrazy, sucho a škůdci. To jsou důvody letos očekávané extra nízké úrody ovoce na Valašsku. Kdo nemá železné zásoby, letos se nejspíš slivovice nenapije.
Jihlava – Byl to jeden velký zážitek. Nejvíce mě uchvátila tančící fontána a dlouho budu vzpomínat na návštěvu tajného baru. Dost mě překvapilo chladné počasí. Tak popisuje své letošní cesty do Emirátů a Malajsie Karolina Kociánová z Jihlavy. Díky jejímu vyprávění se do exotických koutů světa můžete podívat i vy.
Byl to jeden velký zážitek. Nejvíce mě uchvátila tančící fontána a dlouho budu vzpomínat na návštěvu tajného baru. Dost mě překvapilo chladné počasí. Tak popisuje své letošní cesty do Emirátů a Malajsie Karolina Kociánová z Jihlavy. Díky jejímu vyprávění se do exotických koutů světa můžete podívat i vy.
Vysočina – Utrhnout si třešně ze stromu nebo pár borůvek v lese mohou lidé na Vysočině bez starosti o to, zda strom někomu patří, nebo jsou na cizím pozemku. Kde se volně přístupné rostliny a stromy na Jihlavsku nacházejí lze zjistit na takzvané ovocné mapě.
Jedna velká radost. Tak popisuje svou práci i koníček v jednom Iveta Pánová. Už dvacet let se v Mostkovicích věnuje palírně a veškerému ruchu, co se kolem ní točí.
Brno /ROZHOVOR/ – Odklopí stříbrné víko a v okolí růžového zmrzlinového stánku zavoní čerstvé broskve. Další rozmanité vůně se skrývají pod jinými víky chladicího pultu, ze kterého nabírá Radim Řezáč zmrzlinu. Vyrábí ji v rodinné cukrárně Větrník v brněnských Řečkovicích. „Zmrzlina se dá vyrobit téměř ze všeho. Lidé rádi zkouší netradiční chutě. Nedá se ale říct, že by se kvůli nim vraceli. Vanilková je jistota,“ tvrdí Řezáč.
/INFOGRAFIKA/ Když s výrobou zmrzliny začínal, téměř nic o ní nevěděl. „Prostě jsem měl rád zmrzlinu, tak jsem se do toho pustil,“ říká majitel známých autíček se zmrzlinou a brněnských cukráren Tutti Frutti Milan Blatný.
Brno, jižní Morava /INFOGRAFIKA/ – Když s výrobou zmrzliny začínal, téměř nic o ní nevěděl. „Prostě jsem měl rád zmrzlinu, tak jsem se do toho pustil,“ říká majitel známých autíček se zmrzlinou a brněnských cukráren Tutti Frutti Milan Blatný.
Příbram /ANKETA, FOTOGALERIE/ – Kdo ani letos nechce polevit v zavařování meruněk, borůvek nebo třeba třešní, bude muset sáhnout hodně hluboko do kapsy. Zvlášť, pokud dává přednost českému ovoci. Meruňky z Moravy sice na trhu vidět jsou, ale cena za kilogram se pohybuje kolem 70 korun.
Příbram /FOTOGALERIE/ – Jedno z míst na zeleninovém trhu v centru Příbrami pravidelně obsazuje zelinář a ovocnář z Litoměřic Pavel Kloubský. „Letos spíš jen zelinář,“ upřesňuje svou roli vzhledem k ovocné krizi.
Berounsko /ANKETA, FOTOGALERIE/ – Jarní mrazíky a sucho výrazně ovlivnilo letošní úrodu ovoce. Je ho málo a nenarostlo. Hospodyňky, které každoročně zavařují borůvky, třešně a meruňky, budou muset sáhnout do rodinných úspor anebo na letošní konzervaci ovoce zapomenout. Úroda třešní nebyla valná a borůvky ani jahody kvůli suchu nenarostly. Obchody i trhovci tak nabízejí převážně drahé a mnohdy nedozrálé ovoce dovezené ze zahraničí.
Kladensko /ANKETA, FOTOGALERIE/ – Sklizeň ovoce je také na Kladensku v plném proudu. Stejně jako každý rok jsou pěstitelé lahodných plodů závislí na rozmarech počasí, které jim mnohdy natropí nemalé škody. Kromě mrazíků, krup, sucha a nebo naopak přívalových dešťů jsou ale v poslední době velký nepřítelem dumpingové ceny dovozového ovoce.
Rakovnicko /ANKETA, FOTOGALERIE/– Obvykle mají pěstitelé ovoce a zahrádkáři v tuto dobu hlavní sezonu, letos je situace jiná, nemají co sklízet. Téměř nikde nejsou třešně, meruňky ani broskve. Úrodu ovoce „sklidil“ mráz už v dubnu, kdy udeřily teploty až minus pět stupňů Celsia. Další mrazíky se objevily v květnu.
Zákazníci prodejen Penny Market si budou moci od 10. července koupit opět ovoce a zeleninu netradičních tvarů od českých farmářů. Řetězec je bude nabízet pod názvem „Neobyčejné kousky“ a k dostání budou se slevou minimálně deset procent. První přijdou na řadu brambory, cibule a mrkev.
Jižní Morava – Lákavé nabídky prodeje sezonního ovoce a zeleniny mohou být nebezpečné. Hrozí dopravní nehody. Řidiči musí více předvídat. Poslední nehodu ve Znojmě policie stále vyšetřuje.
Jižní Morava – Lákavé nabídky prodeje sezonního ovoce a zeleniny mohou být nebezpečné. Hrozí dopravní nehody. Řidiči musí více předvídat. Poslední nehodu ve Znojmě policie stále vyšetřuje.
Jižní Morava – Lákavé nabídky prodeje sezonního ovoce a zeleniny mohou být nebezpečné. Hrozí dopravní nehody. Řidiči musí více předvídat. Poslední nehodu ve Znojmě policie stále vyšetřuje.
Kutnohorsko /INFOGRAFIKA/ - Až o polovinu nižší úroda třešní a višní než loni. Taková čísla potvrzují nejen sadaři, ale také soukromí pěstitelé a výrobci pálenek.
Znojmo – Skvělé počasí, dobrá muzika a několik pivovarů nabízející svá dobře vychlazená piva. Ve Znojmě se v sobotu konaly v pořadí třetí Pivní slavnosti, které pořádala Znojemská beseda.
/INFOGRAFIKA/ Sníme sotva polovinu toho, co doporučuje Světová zdravotnická organizace. Vůbec nejhůř jsou na tom lidé z chudších regionů. Například na Ústecku jí pravidelně zeleninu jen necelá čtvrtina lidí.
HLASUJTE V ANKETĚ / ROZHOVOR / David Bambušek, šestadvacetiletý rodák z Rožnova pod Radhoštěm, programátor, vášnivý cestovatel a zahrádkář vymyslel online tržiště pro pěstitele ovoce a zeleniny.
Každý Čech sní za rok průměrně 2,5 kilogramu jahod. Toto ovoce se u nás pěstuje na více než 1800 hektarech. Ministerstvo zemědělství se rozhodlo podpořit pěstitele jahod novými dotacemi.
Jihlava – K výročí šedesáti let od svého vzniku připravuje jihlavská zoologická zahrada velkou oslavu narozenin. Tahákem bude průvod ve zvířecích maskách, ale například i lampionový průvod komentovaný zvířaty.