Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

Jablka, rajčata i víno. V Určicích vystavovali zahrádkáři

Určice – Stovky kusů ovoce a zeleniny. Sem tam na prostřených stolech také nějaká ta květina. A jako bonus ozdoby od místních dětí. Tak vypadalo o víkendu přísálí určické sokolovny, kam zamířili především zahrádkáři. Ti zde totiž vystavili, co se jim i přes občasnou nepřízeň počasí podařilo na svých zahrádkách vypěstovat.

Úroda jablek má klesnout o 23 procent a hrušek téměř o polovinu

Holovousy (Jičínsko) - Letošní úroda jablek v sadech českých pěstitelů by podle posledního odhadu k začátku září měla meziročně klesnout o 23 procent na 119.373 tun. Sklizeň hrušek by měla propadnout o 45 procent na 5484 tun. Hlavním důvodem nízké sklizně jsou jarní mrazy. Dnes to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Sběrači letos o sběr ovoce nejeví zájem

Tachovsko – Na Tachovsko přichází hlavní sezona sběru podzimního ovoce – jablek a hrušek. „Letošní sezóna je horší než loňská, vinou kolísajících teplot i přívalových dešťů jsou jablka malá a je jich málo. Jsou i hodně napadlá škůdci a trpí nemocemi, takže jablíčka nevypadají pěkně," řekl Deníku Jiří Havránek z Českého zahrádkářského svazu v Tachově.

Mobily: zakázané ovoce

Region – Do školních lavic v regionu se vrátily tisíce žáků. Většina z nich s mobilním telefonem v kapse.

Sady ve Starém Lískovci mají pětačtyřicetiletou tradici. Za sezonu jejich zaměstnancům projde pod rukama až osm set tun konzumních jablek. Stroj na výrobu moštu jich za hodinu zpracuje až pět set kilo.

Sady mají i mezi paneláky. Jablka čekají ve skladu bez kyslíku

Brno /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Vůně jablečného moštu se line halou v brněnském Starém Lískovci. Stroj na jeho výrobu je v plném provozu. „Za hodinu zpracuje až pět set kilo jablek nebo jiného sezonního ovoce. Denně vyrobíme dva tisíce litrů moštu," vyčísluje předseda ovocnářského družstva Vít Blaha.

Slivovice bude dost. Do pálenic vozí hlavně švestky, modní trend je malinovice

Blanensko – Josef Vylášek z Těchova si letos udělal zásobu slivovice na další roky. Ovoce se mu urodilo dost. „Nechal jsem si vypálit v Rudici tři sta litrů. Jezdíme tam, protože jsme tam byli vždycky spokojení. A také to nemáme tak daleko jako do ostatních palíren," sdělil Vylášek. Patří ke stovkám lidí, kteří si na Blanensku v těchto dnech nechávají z ovoce vyrábět alkohol.

Žáci v Kloboukách ochutnávají světová jídla

Valašské Klobouky - Světovou kuchyni ochutnávají žáci Základní školy Valašské Klobouky. Vedoucí školní jídelny se totiž inspirovala na týdenní stáži ve Francii. „Přivezla jsem si množství nápadů a inspirací," prozradila Marie Ovesná. Některé zvyky ale převézt nejde. „Děti ve Francii nemají před hlavním jídlem polévku, ale předkrm. Obvykle nějaké ovoce nebo sýr," vysvětlila kuchařka.

Opuštěná farma v Labutech znovu rozjede výrobu

Labuty, Kyjov – Pěstování zeleniny i ovoce, chov zvířat a pracovní místa. Na léta opuštěný zemědělský areál v Labutech by se znovu mohl vrátit život. Obec od loňského října začala se scelováním parcel. Byly rozdrobené mezi padesátku majitelů, což případné zájemce o využití místa odrazovalo. „Podařilo se nám většinu pozemků a všechny budovy vykoupit," řekl labutský starosta Milan Hrkalík.

Vláda schválila ovocnářům odškodnění za jarní mrazy

Praha - Ovocnáři dostanou jako kompenzaci za jarní mrazy 133 milionů korun. Návrh ministerstva zemědělství dnes schválila vláda, informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na twitteru. Celkové škody mají činit 394 milionů Kč. Přestože mrazíky způsobily škody i vinařům, podporu od státu nezískají. Své výpěstky si na rozdíl od sadařů mohli pojistit. Odškodnění by mohlo získat podle státních odhadů 150 podniků, některé za více druhů ovoce. Kompenzace se podle Sobotky týkají těch, kterým klesly tržby o více než polovinu.

Na sběru jablek nelze zbohatnout

Chrudimsko – „Na sběru jablek se letos moc nevydělá, ale pořád je to lepší, než zůstat sedět doma," říká sběrač Karel Svitáček, jehož jsme zastihli s autem a přívěsným vozíkem naplněným pytli s ovocem pod stromořadím u jedné z okresních silnic na Chrastecku.

Zájem o bedýnky s čerstvou zeleninou mají často důchodci

Vyškovsko – Byla nespokojená se zeleninou, kterou nabízejí jak supermarkety, tak i menší specializované obchody. Když se proto Vyškovanka Lucie Zezulová dozvěděla o možnosti odebírat farmářské bedýnky plné čerstvého ovoce i zeleniny, neváhala a začala si je objednávat. „Teď už jsou to čtyři roky a na plodiny od místních farmářů opravdu nedám dopustit," svěřila se žena, která je nyní na mateřské dovolené a bedýnky začala i rozvážet.

Na pulty obchodů se dostává zelenina nestandardních tvarů

Praha - Někteří čeští obchodníci začínají nově nabízet zeleninu a ovoce nestandardních tvarů a velikostí. Výpěstky, které nevyhovují běžným standardům supermarketů, protože jsou pokroucené či špatně zbarvené, dosud často končily zaorané v polích nebo v odpadu. Prodejci je nyní v rámci snahy o omezení plýtvání s potravinami začínají nabízet za nižší cenu.

Sadaři: Ovoce je letos málo. Pálenice zatím stojí

Vyškovsko – Pamatují špatné roky, ten letošní se k nim určitě připojí. Třešňovici nebo meruňkovici si většina lidí na Vyškovsku bude muset pro letošek odpustit. Mnozí nemají z čeho vyrábět destiláty. Za bídnou úrodu mohou hlavně jarní mrazíky.

Letní ovoce téměř není. Pálenice jsou zatím zavřené

Třebíčsko - Některé pálenice jsou stále zavřené, a to přesto, že jejich provozovatelé byli v tomto období zvyklí vyrábět destiláty z třešní nebo meruněk. Jenže jarní mrazíky jejich plány zhatily. Letního ovoce se zahrádkáři dočkali jen málo. „Spíš není žádné," upozornil Josef Růžička, který vlastní pálenici v Krnčicích na Moravskobudějovicku.

Jídlo z kontejneru? Hledačům někdy pomohou i prodavači

Brno - V supermarketu se zamknou dveře a neprodané pečivo a některé druhy ovoce a zeleniny putují rovnou do koše. Když zhasnou světla a odejdou poslední brigádníci, vyráží na lov lidé, kteří vyhozené jídlo vyhledávají. Mnohdy totiž skončí v kontejnerech úplně zbytečně. „Občas je ovoce trochu potlučené nebo listy salátu povadlé, ale někdy třeba najdeme krásný ananas," popsal své zkušenosti Brňan Marcel Dombrovský. Takzvaný Dumpster diving provozuje už několik let.

Skoré ovoce spálil mráz, trnek je dost

Valašsko - Jen velmi zvolna se v tomto roce na Valašsku rozjíždí sezona pěstitelského pálení. Tradičního letního ovoce je totiž nedostatek. Páleničáři se ale těší, že chuť si letos spraví na trnkách. Úroda modrého zlata má být v tomto roce velmi dobrá.

Katastrofální nedostatek ovoce. Pálenice nemají zakázky, loni se už pálilo

Hodonínsko – Dubnové mrazy a moniliový úžeh. To jsou příčiny letošní rekordně nízké úrody letního ovoce. „Loni jsme touto dobou měli přihlášky na pálení uzavřené tři měsíce předem. Letos se ještě nikdo na tuto možnost ani neptal," postěžoval si Miroslav Paleček z Balašovy pálenice ve Bzenci. Zároveň dodal, že loni sezona pálení začala kolem sedmnáctého srpna, ale v současnosti je v nedohlednu.

Pálenice na Blanensku hlásí slabší sezonu u meruněk. Slivovice bude dost

Blanensko – Nesmí chybět na žádné domácí oslavě nebo svatbě. Jako první pomoc nastupuje v zimních obdobích, kdy je často nepostradatelným lékem při boji s bacily. Řeč je o lahvi domácí pálenky. Z jablek, třešní, meruněk nebo švestek. Do pěstitelské pálenice pravidelně míří například Alois Zouhar ze Senetářova. „Do pálenice jezdím každý rok. Podle toho, co se urodí. Loni to byla jablka. Letos mám dost švestek, tak bude slivovice," pousmál se muž. Podle zahrádkářů i provozovatelů pálenic na Blanensku, které redakce oslovila, poznamenaly letošní úrodu ovoce jarní mrazy. Na některých místech regionu ve velkém pomrzly meruňky, broskve a třešně. Pálenky z tohoto ovoce tak bude méně než loni.

Rajčata budou plodit až do Mikuláše

Teplicko - V duchcovských sklenících naplno běží sezona rajčat. Sklizeň tam probíhá postupně. Plodit by rostliny měly až do Mikuláše. „Rajčata pěstujeme v půdě ve skleníku, tam i dozrávají. Chemii nepoužíváme," řekl Václav Krtek ze zahradnictví Unient v Duchcově a dodal: „Sklidíme tady tuny rajčat. Exportujeme je do Polep, kde má paní Sedláčková sklad zeleniny a ovoce. Tam si jezdí zelináři, maloobchodníci i lidé, kteří chtějí třeba jen deset kilo rajčat."

Stroj umí vyrobit zmrzlinu na přání, kombinací je nepřeberně

Praha - Rozhodl se vyrábět zmrzlinu unikátním způsobem. Pro někoho bláznivý nápad ale dokázal skutečně realizovat. Karel Veselý začal už před dvěma lety společně s Terezou Jandurovou pracovat na vývoji speciálního stroje na výrobu zmrzliny. Záměr je oba stál spoustu energie i množství finančních prostředků, do svého snu dali přes milion korun. Přesto dnes nelitují.

U silnic je ovoce prozatím k mání. Prozatím...

Karlovarský kraj - Chcete si natrhat ovoce ze stromů v alejích rostoucích podél silnic druhé a třetí třídy v Karlovarském kraji? Klidně můžete, je k mání bez toho, že by vám někdo v trhání bránil. Alespoň prozatím.

Výkupny ovoce pojedou na plné obrátky za měsíc

Prostějovsko – Sezóna tuzemského ovoce a zeleniny je tady. Přestože si spoustu druhů můžeme v obchodech koupit po celý rok, není nad čerstvý sortiment, který za námi neputoval v kontejnerech třeba tisíce kilometrů.

Senioři: hodně uzenin a pečiva, málo ovoce a zeleniny

Ostrava - Jídla mají dostatek, a přesto jsou ohroženi podvýživou. Řeč je o seniorech. A to nejen o těch, kteří o tom, co jedí, rozhodují sami, ale zejména o obyvatelích různých domovů pro seniory s dlouhodobým pobytem, kde by na kvalitu jejich pokrmů měli dohlížet odborníci.

Meruňky jsou stále drahé jako nikdy. I na "meruňkovém" Břeclavsku

Břeclavsko – Pětatřicet až čtyřicet korun za kilogram. Zhruba za takovou cenu prodává nyní meruňky jejich největší producent v České republice Patria Kobylí. Meruňky jsou tak výrazně dražší než v loňském roce, kdy si je mohli lidé běžně koupit za dvacetikorunu. A později i za méně. „Ceny se liší podle kvality ovoce. Ale celkově jsou vyšší. Loni jsme meruňky prodávali levněji," přiznal ředitel Patrie Vavřinec Charvát.