Určice – Stovky kusů ovoce a zeleniny. Sem tam na prostřených stolech také nějaká ta květina. A jako bonus ozdoby od místních dětí. Tak vypadalo o víkendu přísálí určické sokolovny, kam zamířili především zahrádkáři. Ti zde totiž vystavili, co se jim i přes občasnou nepřízeň počasí podařilo na svých zahrádkách vypěstovat.
Holovousy (Jičínsko) - Letošní úroda jablek v sadech českých pěstitelů by podle posledního odhadu k začátku září měla meziročně klesnout o 23 procent na 119.373 tun. Sklizeň hrušek by měla propadnout o 45 procent na 5484 tun. Hlavním důvodem nízké sklizně jsou jarní mrazy. Dnes to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.
Tachovsko – Na Tachovsko přichází hlavní sezona sběru podzimního ovoce – jablek a hrušek. „Letošní sezóna je horší než loňská, vinou kolísajících teplot i přívalových dešťů jsou jablka malá a je jich málo. Jsou i hodně napadlá škůdci a trpí nemocemi, takže jablíčka nevypadají pěkně," řekl Deníku Jiří Havránek z Českého zahrádkářského svazu v Tachově.
Svinčany (Pardubicko) - Úroda jablek ze sadů ve Svinčanech na Pardubicku letos bude mírně lepší než loni. Narozdíl od minulosti jablka nepoškodily kroupy. Pěstitel Zdeněk Dostál dnes řekl, že očekává výnosy 200 až 250 tun.
Žíšov, Lžín - Podzim je období sklizní a ovocných destilátů. Pokud holdujete pálenkám a chtěli byste si nechat vypálit z vlastního ovoce, nemusíte cestovat na jih Moravy, i na Táborsku se najdou pěstitelské pálenice.
Brno /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Vůně jablečného moštu se line halou v brněnském Starém Lískovci. Stroj na jeho výrobu je v plném provozu. „Za hodinu zpracuje až pět set kilo jablek nebo jiného sezonního ovoce. Denně vyrobíme dva tisíce litrů moštu," vyčísluje předseda ovocnářského družstva Vít Blaha.
Blanensko – Josef Vylášek z Těchova si letos udělal zásobu slivovice na další roky. Ovoce se mu urodilo dost. „Nechal jsem si vypálit v Rudici tři sta litrů. Jezdíme tam, protože jsme tam byli vždycky spokojení. A také to nemáme tak daleko jako do ostatních palíren," sdělil Vylášek. Patří ke stovkám lidí, kteří si na Blanensku v těchto dnech nechávají z ovoce vyrábět alkohol.
Valašské Klobouky - Světovou kuchyni ochutnávají žáci Základní školy Valašské Klobouky. Vedoucí školní jídelny se totiž inspirovala na týdenní stáži ve Francii. „Přivezla jsem si množství nápadů a inspirací," prozradila Marie Ovesná. Některé zvyky ale převézt nejde. „Děti ve Francii nemají před hlavním jídlem polévku, ale předkrm. Obvykle nějaké ovoce nebo sýr," vysvětlila kuchařka.
Labuty, Kyjov – Pěstování zeleniny i ovoce, chov zvířat a pracovní místa. Na léta opuštěný zemědělský areál v Labutech by se znovu mohl vrátit život. Obec od loňského října začala se scelováním parcel. Byly rozdrobené mezi padesátku majitelů, což případné zájemce o využití místa odrazovalo. „Podařilo se nám většinu pozemků a všechny budovy vykoupit," řekl labutský starosta Milan Hrkalík.
Praha - Ovocnáři dostanou jako kompenzaci za jarní mrazy 133 milionů korun. Návrh ministerstva zemědělství dnes schválila vláda, informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na twitteru. Celkové škody mají činit 394 milionů Kč. Přestože mrazíky způsobily škody i vinařům, podporu od státu nezískají. Své výpěstky si na rozdíl od sadařů mohli pojistit. Odškodnění by mohlo získat podle státních odhadů 150 podniků, některé za více druhů ovoce. Kompenzace se podle Sobotky týkají těch, kterým klesly tržby o více než polovinu.
Chrudimsko – „Na sběru jablek se letos moc nevydělá, ale pořád je to lepší, než zůstat sedět doma," říká sběrač Karel Svitáček, jehož jsme zastihli s autem a přívěsným vozíkem naplněným pytli s ovocem pod stromořadím u jedné z okresních silnic na Chrastecku.
Školní statek při Masarykově střední škole zemědělské v Opavě přišel v minulých dnech s novinkou. Zájemci si mohou objednat bedýnku se zeleninou a ovocem, vypěstovaným na školním statku.
Jihlavsko – Úroda ovoce je chudší než loni. Může za to mrazivé jaro, které velkou část ovoce poničilo. A to je špatná zpráva pro milovní-ky pálenek. Méně ovoce totiž znamená i méně alkoholu.
Valašsko - Na ovoce, tak se jmenuje projekt, který mapuje opuštěné ovocné stromy, keře a byliny. Aktivisté na svých webových stránkách informují zájemce, kde si mohou oblíbenou plodinu sklidit.
Vyškovsko – Byla nespokojená se zeleninou, kterou nabízejí jak supermarkety, tak i menší specializované obchody. Když se proto Vyškovanka Lucie Zezulová dozvěděla o možnosti odebírat farmářské bedýnky plné čerstvého ovoce i zeleniny, neváhala a začala si je objednávat. „Teď už jsou to čtyři roky a na plodiny od místních farmářů opravdu nedám dopustit," svěřila se žena, která je nyní na mateřské dovolené a bedýnky začala i rozvážet.
Praha - Někteří čeští obchodníci začínají nově nabízet zeleninu a ovoce nestandardních tvarů a velikostí. Výpěstky, které nevyhovují běžným standardům supermarketů, protože jsou pokroucené či špatně zbarvené, dosud často končily zaorané v polích nebo v odpadu. Prodejci je nyní v rámci snahy o omezení plýtvání s potravinami začínají nabízet za nižší cenu.
Žďár nad Sázavou - Dozrávající ovoce láká do blízkosti lidí vosy. Pro alergiky může bodnutí skončit fatálně. Nebezpečí hrozí i ostatním lidem, bodne-li vosa do krku, obličeje či jazyka.
Vyškovsko – Pamatují špatné roky, ten letošní se k nim určitě připojí. Třešňovici nebo meruňkovici si většina lidí na Vyškovsku bude muset pro letošek odpustit. Mnozí nemají z čeho vyrábět destiláty. Za bídnou úrodu mohou hlavně jarní mrazíky.
Třebíčsko - Některé pálenice jsou stále zavřené, a to přesto, že jejich provozovatelé byli v tomto období zvyklí vyrábět destiláty z třešní nebo meruněk. Jenže jarní mrazíky jejich plány zhatily. Letního ovoce se zahrádkáři dočkali jen málo. „Spíš není žádné," upozornil Josef Růžička, který vlastní pálenici v Krnčicích na Moravskobudějovicku.
Brno - V supermarketu se zamknou dveře a neprodané pečivo a některé druhy ovoce a zeleniny putují rovnou do koše. Když zhasnou světla a odejdou poslední brigádníci, vyráží na lov lidé, kteří vyhozené jídlo vyhledávají. Mnohdy totiž skončí v kontejnerech úplně zbytečně. „Občas je ovoce trochu potlučené nebo listy salátu povadlé, ale někdy třeba najdeme krásný ananas," popsal své zkušenosti Brňan Marcel Dombrovský. Takzvaný Dumpster diving provozuje už několik let.
Valašsko - Jen velmi zvolna se v tomto roce na Valašsku rozjíždí sezona pěstitelského pálení. Tradičního letního ovoce je totiž nedostatek. Páleničáři se ale těší, že chuť si letos spraví na trnkách. Úroda modrého zlata má být v tomto roce velmi dobrá.
Jižní Morava – Dubnové mrazíky potrápily sadaře a zahrádkáře. Zničily jim totiž úrodu ovoce. Rozmary počasí ale mají i další dopad – není z čeho vyrábět destiláty.
Břeclavsko – Z minulosti mizernou úrodu pamatuje, že by ale v posledních letech neměli ovoce na pálenku, se nestalo. Rodiče Zdeňky Jandáskové z Kobylí měli každoročně kolem dvou set litrů kořalky z meruněk či švestek.
Hodonínsko – Dubnové mrazy a moniliový úžeh. To jsou příčiny letošní rekordně nízké úrody letního ovoce. „Loni jsme touto dobou měli přihlášky na pálení uzavřené tři měsíce předem. Letos se ještě nikdo na tuto možnost ani neptal," postěžoval si Miroslav Paleček z Balašovy pálenice ve Bzenci. Zároveň dodal, že loni sezona pálení začala kolem sedmnáctého srpna, ale v současnosti je v nedohlednu.
Zlínský kraj – Mouku, mléko, pečivo, těstoviny, ovoce a překvapivě i víno a pivo jsme v červenci ve Zlínském kraji podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) kupovali dráž, než jsou průměrné ceny v České republice.
Blanensko – Nesmí chybět na žádné domácí oslavě nebo svatbě. Jako první pomoc nastupuje v zimních obdobích, kdy je často nepostradatelným lékem při boji s bacily. Řeč je o lahvi domácí pálenky. Z jablek, třešní, meruněk nebo švestek. Do pěstitelské pálenice pravidelně míří například Alois Zouhar ze Senetářova. „Do pálenice jezdím každý rok. Podle toho, co se urodí. Loni to byla jablka. Letos mám dost švestek, tak bude slivovice," pousmál se muž. Podle zahrádkářů i provozovatelů pálenic na Blanensku, které redakce oslovila, poznamenaly letošní úrodu ovoce jarní mrazy. Na některých místech regionu ve velkém pomrzly meruňky, broskve a třešně. Pálenky z tohoto ovoce tak bude méně než loni.
Teplicko - V duchcovských sklenících naplno běží sezona rajčat. Sklizeň tam probíhá postupně. Plodit by rostliny měly až do Mikuláše. „Rajčata pěstujeme v půdě ve skleníku, tam i dozrávají. Chemii nepoužíváme," řekl Václav Krtek ze zahradnictví Unient v Duchcově a dodal: „Sklidíme tady tuny rajčat. Exportujeme je do Polep, kde má paní Sedláčková sklad zeleniny a ovoce. Tam si jezdí zelináři, maloobchodníci i lidé, kteří chtějí třeba jen deset kilo rajčat."
Praha - Rozhodl se vyrábět zmrzlinu unikátním způsobem. Pro někoho bláznivý nápad ale dokázal skutečně realizovat. Karel Veselý začal už před dvěma lety společně s Terezou Jandurovou pracovat na vývoji speciálního stroje na výrobu zmrzliny. Záměr je oba stál spoustu energie i množství finančních prostředků, do svého snu dali přes milion korun. Přesto dnes nelitují.
Karlovarský kraj - Chcete si natrhat ovoce ze stromů v alejích rostoucích podél silnic druhé a třetí třídy v Karlovarském kraji? Klidně můžete, je k mání bez toho, že by vám někdo v trhání bránil. Alespoň prozatím.
Prostějovsko – Sezóna tuzemského ovoce a zeleniny je tady. Přestože si spoustu druhů můžeme v obchodech koupit po celý rok, není nad čerstvý sortiment, který za námi neputoval v kontejnerech třeba tisíce kilometrů.
Východní Čechy – Vloni potrápilo zemědělce suché léto. Nedostatek vody decimoval nejen rostlinnou výrobou, ale na vyprahlých lukách žíznil skot, s problémy se potýkali ovocnáři, rybáři, kterým přímo před očima vysychaly rybníky.
Ostrava - Jídla mají dostatek, a přesto jsou ohroženi podvýživou. Řeč je o seniorech. A to nejen o těch, kteří o tom, co jedí, rozhodují sami, ale zejména o obyvatelích různých domovů pro seniory s dlouhodobým pobytem, kde by na kvalitu jejich pokrmů měli dohlížet odborníci.
Břeclavsko – Pětatřicet až čtyřicet korun za kilogram. Zhruba za takovou cenu prodává nyní meruňky jejich největší producent v České republice Patria Kobylí. Meruňky jsou tak výrazně dražší než v loňském roce, kdy si je mohli lidé běžně koupit za dvacetikorunu. A později i za méně. „Ceny se liší podle kvality ovoce. Ale celkově jsou vyšší. Loni jsme meruňky prodávali levněji," přiznal ředitel Patrie Vavřinec Charvát.
Olomoucký kraj – Kdo nemá zahradu, ze které si odnáší do hrnců v kuchyni kvalitní suroviny, ale chce si za pár korun vlastnoručně obstarat ovoce a zeleninu, nemá v Olomouckém kraji moc možností.