Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

Obnovená výstava ovoce a zeleniny nabídne také galerii obrazů či víno

Hradčovice – Výstava ovoce a zeleniny v Hradčovicích byla v minulosti tradiční akcí, jejíž popularita po roku 1989 začala prudce klesat, až se nakonec přestala pořádat. Letos se však díky sdružení Českého zahradnického svazu Hradčovice podařilo v minulosti oblíbenou akci uvést znovu v život, a tak v neděli 23. října od jedenácté hodiny dopolední odstartuje její první obnovený ročník.

Jablka zničil jarní mráz. Moštárny jedou i jen na pětinový výkon oproti loňsku

Hodonínsko – Málo ovoce, moštárny jedou na třetinový až pětinový výkon vzhledem k loňsku. Tak to nyní vypadá na Hodonínsku s moštařskou sezonou. „Jablka jsou pěkná, ale je jich velice málo. Záleží na místě, v některých nížinách je všechno úplně zmrzlé, ve vyšších polohách je jich někde více," uvedl druhý místopředseda kyjovských zahrádkářů Walter Brüch.

Rady do zahrady

Příbram - Jak sklízet a uskladňovat ovoce nebo ořechy poradí Petr Kumšta.

Hlavní pavilon podzimní Flory Olomouc se promění ve spíž a sklep

Olomouc - V jednu velkou spíž a sklep zaplněný ovocem, zeleninou i kvalitními potravinami se příští týden promění hlavní pavilon Výstaviště Flora v Olomouci, kde začne podzimní etapa celonárodní výstavy ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Flora Olomouc 2016. 

Moštárny jedou na půl plynu

Českobudějovicko – Mnohem méně zákazníků než 
v minulých letech si zatím nechává v moštárnách na Českobudějovicku proměnit ovoce v lahodnou šťávu.

Výstava poukazuje na plýtvání jídlem posvěcené úřady

Praha - Výstava, která chce přispět k osvětě a zabránění plýtvání jídlem, začala ve venkovní Galerii Artwall pod Letenskými sady. Jmenuje se Vynikající a představuje velkoformátové fotografie německého umělce Uliho Westphala. Autor už deset let fotografuje ovoce a zeleninu vyřazené z prodeje v obchodech kvůli tomu, že nesplňují estetické normy. Podle pořadatelů výstavy a iniciativy Zachraň jídlo jde o velmi nebezpečný trend vedoucí k obrovskému plýtvání jídlem. Motto výstavy proto zní Jezte křivě!

Sucho je pro pěstitele hrozbou

Rychnovsko - Letošní úroda ovoce byla srovnatelná 
s loňskem. Ovocnáři 
se ale obávají, jak se podepíše nedostatek vláhy do budoucna.

Lidé opět více sází a pěstují

Karvinsko - Zánik klasických českých zahrádek, kde se pěstuje i ovoce a zelenina, je opět na ústupu. V čistě rekreační oblasti se zahrádkářské kolonie měnily především v 90. letech minulého století, dnes už je ale vše zase trochu jiné.

Slivovice bude málo. Úroda švestek a meruněk je katastrofální

Slovácko - Nejhorší prognózy se vyplňují. Obyvatelé a páleničáři ze Slovácka vzkazují, že oblíbenou slivovici a meruňkovici nebude téměř z čeho vypálit. A přičítají to mrazíkům na konci dubna, které spálily květy meruněk, švestek a místy i dalších ovocných stromů.

Sadaři zapláčou. Mrazy jim zničily úrodu. Třeba hrušek je polovina

Sadaři si letošní rok zrovna nezarámují a neoznačí ho jako úspěšný. Úroda jablek by podle posledního odhadu k začátku září měla meziročně klesnout o 23 procent na 119 373 tun. Sklizeň hrušek by se měla propadnout dokonce o 45 procent na 5484 tun. Hlavním důvodem nízké sklizně jsou jarní mrazy.

Každá pálenka je originál

Září je měsíc, kdy v pálenicích na Opavsku začíná sezona. Ta potrvá zhruba půl roku. Už sedmnáct let pálí také Pěstitelská pálenice v Hlavnici, kam se vydala naše redakce a přihlížela výrobě pálenky od začátku do konce.

Jablka, rajčata i víno. V Určicích vystavovali zahrádkáři

Určice – Stovky kusů ovoce a zeleniny. Sem tam na prostřených stolech také nějaká ta květina. A jako bonus ozdoby od místních dětí. Tak vypadalo o víkendu přísálí určické sokolovny, kam zamířili především zahrádkáři. Ti zde totiž vystavili, co se jim i přes občasnou nepřízeň počasí podařilo na svých zahrádkách vypěstovat.

Úroda jablek má klesnout o 23 procent a hrušek téměř o polovinu

Holovousy (Jičínsko) - Letošní úroda jablek v sadech českých pěstitelů by podle posledního odhadu k začátku září měla meziročně klesnout o 23 procent na 119.373 tun. Sklizeň hrušek by měla propadnout o 45 procent na 5484 tun. Hlavním důvodem nízké sklizně jsou jarní mrazy. Dnes to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Sběrači letos o sběr ovoce nejeví zájem

Tachovsko – Na Tachovsko přichází hlavní sezona sběru podzimního ovoce – jablek a hrušek. „Letošní sezóna je horší než loňská, vinou kolísajících teplot i přívalových dešťů jsou jablka malá a je jich málo. Jsou i hodně napadlá škůdci a trpí nemocemi, takže jablíčka nevypadají pěkně," řekl Deníku Jiří Havránek z Českého zahrádkářského svazu v Tachově.

Mobily: zakázané ovoce

Region – Do školních lavic v regionu se vrátily tisíce žáků. Většina z nich s mobilním telefonem v kapse.

Sady ve Starém Lískovci mají pětačtyřicetiletou tradici. Za sezonu jejich zaměstnancům projde pod rukama až osm set tun konzumních jablek. Stroj na výrobu moštu jich za hodinu zpracuje až pět set kilo.

Sady mají i mezi paneláky. Jablka čekají ve skladu bez kyslíku

Brno /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Vůně jablečného moštu se line halou v brněnském Starém Lískovci. Stroj na jeho výrobu je v plném provozu. „Za hodinu zpracuje až pět set kilo jablek nebo jiného sezonního ovoce. Denně vyrobíme dva tisíce litrů moštu," vyčísluje předseda ovocnářského družstva Vít Blaha.

Slivovice bude dost. Do pálenic vozí hlavně švestky, modní trend je malinovice

Blanensko – Josef Vylášek z Těchova si letos udělal zásobu slivovice na další roky. Ovoce se mu urodilo dost. „Nechal jsem si vypálit v Rudici tři sta litrů. Jezdíme tam, protože jsme tam byli vždycky spokojení. A také to nemáme tak daleko jako do ostatních palíren," sdělil Vylášek. Patří ke stovkám lidí, kteří si na Blanensku v těchto dnech nechávají z ovoce vyrábět alkohol.

Žáci v Kloboukách ochutnávají světová jídla

Valašské Klobouky - Světovou kuchyni ochutnávají žáci Základní školy Valašské Klobouky. Vedoucí školní jídelny se totiž inspirovala na týdenní stáži ve Francii. „Přivezla jsem si množství nápadů a inspirací," prozradila Marie Ovesná. Některé zvyky ale převézt nejde. „Děti ve Francii nemají před hlavním jídlem polévku, ale předkrm. Obvykle nějaké ovoce nebo sýr," vysvětlila kuchařka.

Opuštěná farma v Labutech znovu rozjede výrobu

Labuty, Kyjov – Pěstování zeleniny i ovoce, chov zvířat a pracovní místa. Na léta opuštěný zemědělský areál v Labutech by se znovu mohl vrátit život. Obec od loňského října začala se scelováním parcel. Byly rozdrobené mezi padesátku majitelů, což případné zájemce o využití místa odrazovalo. „Podařilo se nám většinu pozemků a všechny budovy vykoupit," řekl labutský starosta Milan Hrkalík.

Vláda schválila ovocnářům odškodnění za jarní mrazy

Praha - Ovocnáři dostanou jako kompenzaci za jarní mrazy 133 milionů korun. Návrh ministerstva zemědělství dnes schválila vláda, informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na twitteru. Celkové škody mají činit 394 milionů Kč. Přestože mrazíky způsobily škody i vinařům, podporu od státu nezískají. Své výpěstky si na rozdíl od sadařů mohli pojistit. Odškodnění by mohlo získat podle státních odhadů 150 podniků, některé za více druhů ovoce. Kompenzace se podle Sobotky týkají těch, kterým klesly tržby o více než polovinu.

Na sběru jablek nelze zbohatnout

Chrudimsko – „Na sběru jablek se letos moc nevydělá, ale pořád je to lepší, než zůstat sedět doma," říká sběrač Karel Svitáček, jehož jsme zastihli s autem a přívěsným vozíkem naplněným pytli s ovocem pod stromořadím u jedné z okresních silnic na Chrastecku.