Za zvuku kovadliny letos podruhé zavoní domácí chléb
Sopotnice - V sopotnické obecní peci se chléb peče sedmkrát do roka, a to od roku 2010. K ní brzy přibude i sušička na ovoce. Své premiéry by se mohla dočkat už letos.
Sopotnice - V sopotnické obecní peci se chléb peče sedmkrát do roka, a to od roku 2010. K ní brzy přibude i sušička na ovoce. Své premiéry by se mohla dočkat už letos.
Kolínsko /INFOGRAFIKA, ROZHOVOR/ - Biopotraviny jsou mezi spotřebiteli stále na vzestupu a najdou se i tací, kteří by nic bez označení „bio" nesnědli. Přesto se mezi zemědělci najdou jak zastánci, tak odpůrci takzvaného biozemědělství.
Kutnohorsko /INFOGRAFIKA/ - Biopotraviny jsou mezi spotřebiteli stále na vzestupu a najdou se i tací, kteří by nic bez označení „bio" nesnědli. Přesto se mezi zemědělci najdou jak zastánci, tak odpůrci takzvaného biozemědělství.
Benešovsko /INFOGRAFIKA/ - Biopotraviny jsou mezi spotřebiteli stále na vzestupu a najdou se i tací, kteří by nic bez označení „bio" nesnědli. Přesto se mezi zemědělci najdou jak zastánci, tak odpůrci takzvaného biozemědělství.
/INFOGRAFIKA/ Biopotraviny jsou mezi spotřebiteli stále na vzestupu a najdou se i tací, kteří by nic bez označení „bio" nesnědli. Přesto se mezi zemědělci najdou jak zastánci, tak odpůrci takzvaného biozemědělství.
Plzeň – Je libo ovoce, které má chuť mandlí, ale páchne jako zkažená vajíčka? Libového bůčku? Burgru s lanýžovou majonézou? Na víkendovém Bosch Fresh Festivalu jste si mohli užít všechno.
Praha - Pražané chtějí zahradničit. Místa, kde by mohli pěstovat vlastní zeleninu a ovoce jsou ale většinou zabraná. Desítky lidí tak zůstávají na pořadníku a čekají, až jim někdo svou zahrádku uvolní.
Mrazíky, které nás pozlobily v polovině dubna a vrátily se i počátkem tohoto týdne, budou mít výrazný vliv na úrodu ovoce. Výrazně slabší bude podle oslovených zahrádkářů z Ostravy a okolí úroda třešní, švestek, meruněk i broskví.
Mrazíky, které nás pozlobily v polovině dubna a vrátily se i počátkem tohoto týdne, budou mít výrazný vliv na úrodu ovoce. Výrazně slabší bude podle oslovených zahrádkářů z Ostravy a okolí úroda třešní, švestek, meruněk i broskví.
Mrazíky, které nás pozlobily v polovině dubna a vrátily se i počátkem tohoto týdne, budou mít výrazný vliv na úrodu ovoce. Výrazně slabší bude podle oslovených zahrádkářů z Ostravy a okolí úroda třešní, švestek, meruněk i broskví.
O dvě stě třicet mladých křesťanů z různých koutů České republiky, absolventů nejen vysokých škol, kteří začínají pracovat nebo už mají zkušenosti z profesního života, zakládají rodiny nebo hledají své místo v dospělém životě, se od pátku rozrostl na čtyři dny Velehrad.
Nymbursko - Noc ze čtvrtka na pátek. To byl kritický okamžik pro zemědělce zabývající se pěstováním ovoce či vinné révy.
Minulý rok byl pro pěstitele ovoce v Nivnici kritický. Teploty kolem minus osmi stupňů, které panovaly vloni na začátku května totiž většinu úrody zničily.
Rokytnice nad Rokytnou - Letos již osmý ročník populárního hudebního festivalu Rokytná fest zveřejnil svůj program. Návštěvníky láká na skupiny, jako jsou Zakázaný ovoce, Civilní obrana nebo Kern. Na tyto a spoustu dalších kapel se příznivci všech věkových kategorií mohou těšit 9. a 10. června.
Znojmo – Brambory, cibuli, jablka nebo třeba česnek od místních prodejců si mohli obyvatelé Znojma donedávna koupit na stáncích na Masarykově náměstí. Zhruba desítka prodejců zde nabízela zboží každé dopoledne vždy od pondělí do soboty. Nyní zůstala prodejní místa opuštěná, i když na konci března již vždy trhovci bývali na svých místech.
Tachov – Prodejci ovoce, bylinek, klobásek ale i vlastních výrobků, přijeli v sobotu do Tachova na první letošní farmářské trhy. Neodradila je ani povinnost zavedení elektronické evidence tržeb.
Školní zařízení nejdříve musela na začátku tohoto roku reagovat na pamlskovou vyhlášku a razantně omezit sortiment ve školních bufetech.
Školní zařízení nejdříve musela na začátku tohoto roku reagovat na pamlskovou vyhlášku a razantně omezit sortiment ve školních bufetech.
Školní zařízení nejdříve musela na začátku tohoto roku reagovat na pamlskovou vyhlášku a razantně omezit sortiment ve školních bufetech.
Litvínov - Oblíbená formace přiveze do klubu Attic hned dva hosty - Trochu klidu a Ovoce.
Vyznavači slováckých pálenek, kteří v sobotním podvečeru zamířili do kulturního domu v Jalubí, si přišli na své při koštu slivovice, destilátů z letních kvasů a likérů. Jeho dvaačtyřicátý ročník obeslali pálenkami převážně pěstitelé modrého a letního ovoce z Jalubí a 13 dalších obcí Slovácka.
Přibývá pěstitelů, kterým se nechce jen odpočívat, a chtějí vlastní úrodu. A vracejí se k některým skoro zapomenutým odrůdám zeleniny a ovoce, případně objevují nové.
Královéhradecko - K hazardu jsou podle studie vstřícná i města v Královéhradeckém kraji.
Most - Klasika se sýrem, salámem a ovocem porotu oslovila.
Ostrava - Přibývá pěstitelů, kterým se nechce jen odpočívat, a chtějí vlastní úrodu. A vracejí se k některým skoro zapomenutým odrůdám zeleniny a ovoce, případně objevují nové.
Jižní Morava – Zapojili se před několika lety a nelitují. Základní škola Hraničářů v Mikulově na Břeclavsku je jednou z mnoha v regionu, která se stala součástí projektu Ovoce a zelenina do škol. Tamní žáci dostávají několikrát do roka zdravé pochutiny zdarma.
/ROZHOVOR/ – Předjaří je pro lidský organismus nejnáročnějším obdobím. Tělo vyčerpané z nedostatku slunce a vitaminů se snažíme posílit drahým exotickým ovocem a zeleninou z dovozu, která se momentálně nedá jíst. Přitom ten nejcennější vitaminový poklad, elixír zdraví a mládí, ukrývá ve sklenici pod víčkem ve spíži nebo v kameninovém soudku ve sklepě. Doma naložené, přirozeně kvašené zelí.
Podle britské studie mohou lepší stravovací návyky zabránit 7,8 milionu úmrtí ročně. Tým vědců dokonce zjistil, které odrůdy snižují riziko rakoviny a srdečních onemocnění.
Letošní poměrně tuhá zima prověřila obranyschopnost našich organismů. A nevyhnula se nám ani chřipková epidemie. Zajímá vás názor odborníků na to, jakými druhy zeleniny a ovoce je pro Středoevropana ideální během zimy doplňovat vitaminy?
Kolínsko - Zuzana Víznerová, odbornice na zdravou stravu a sport, nám v rozhovoru prozradila, jak se stravovat, pokud chcete zhubnout.
Záhadná úmrtí stovek indických dětí, která v posledních dvou desetiletích nebyli s to vysvětlit lékaři v severní Indii, souvisí s konzumací ovoce liči. Tvrdí to nový výzkum amerických a indických vědců, podle nichž se dětem stalo osudným, že tyto plody pojídaly ve velkém na lačno. Napsal o tom zpravodajský web televize BBC.
Olšany /FOTOGALERIE/ – Musí se dělat srdcem. Alespoň to je podle obyvatel Olšan ten nejlepší recept na výbornou pálenku. Jak se to jejich kamarádům a známým podařilo, zjišťují v sobotu odpoledne na jedenáctém ročníku koštu slivovice. Před nimi je ochutnávka čtyřiapadesáti vzorků nejen pravé slivovice ze švestek, ale i pálenky z hrušek, meruněk, jablek, třešní i méně obvyklého ovoce.
Karlovarský kraj - Krásně to v jejich obchůdku voní ovocem, bylinkami a kořením, a navíc vám slíbí nebe v hubě, pokud okusíte jejich produkty. Ty se navíc mohou pyšnit oceněními Regionální potravina Karlovarského kraje, Tradiční výrobek roku, Original product of Sokolovsko i oceněním hejtmana Karlovarského kraje. A o Regionální potravinu chtějí zabojovat i letos.
Žďár nad Sázavou - Takzvaná pamlsková vyhláška si v základních školách ve Žďáře vybrala svoji daň. Bez možnosti koupit si svačinu zůstali žáci dvou škol, v další je bufet dočasně uzavřen.
Hradec Králové - Sklizeň ovoce loni klesla o 20 procent na 150 100 tun. Důvodem byly jarní mrazy, které zasáhly zejména jižní Moravu. Propady na historická minima zaznamenaly sklizně meruněk a broskví. Naopak výrazně nadprůměrná byla úroda třešní.
Region – Školních bufetů ubývá. Provoz jim zkomplikovala nová vyhláška, která přísně vymezuje, co se ve školním bufetu smí prodávat. „Je to katastrofa," říkají provozovatelé i ředitelé škol. Ve školních bufetech jdou nejvíce na odbyt nápoje, párky v rohlíku, obložené bagety a sladkosti. Ovoce nebo jogurty tam děti nekupují. Mnozí dostávají zdravou svačinu od rodičů a do bufetu si jdou spíše pro pamlsek. To je teď značně omezeno.
Hradec Králové - U základní školy v Kuklenách se přes noc objevil „banánovník". Papírové banány, které ozdobily strom u školy, informovaly o spuštění nové webové interaktivní stránky Příběh banánu. Akce se konala v rámci kampaně Za férové banány, kterou koordinuje Ekumenická akademie. Hradecký banánovník vytvořili žáci ZŠ v Kuklenách.
Ať už nakupujete ovoce v jakémkoliv řetězci, stále na vás čekají tytéž odrůdy. Jablka idared a hrušky konference. Kde jsou ty jaderničky, koženáče, renety a štrůdláky našich babiček?
Severní Čechy - Mezi nejpopulárnější ovoce na výrobu pálenky na severu Čech patří švestky. Potvrzují to jak pěstitelé, tak i provozovatelé pálenic.
Žešov – „Tak mizernou sezónu jako je ta letošní jsme ještě nezažili," řekl majitel žešovské pálenice Jan Kleiner. Přízemní mrazíky letos na jaře zničily v nížinách na Prostějovsku úrodu prvního ovoce jako jsou višně, třešně i některé odrůdy jablek.
Královéhradecko /TÉMA DENÍKU/ - Milovníci slivovice, meruňkovice, ale i ostatních druhů destilátů právě zažívají další ze sezon. Každým rokem je to stejně - palírny všech velikostí se vždy připravují na zimní období. Od konce září do jarních měsíců následujícího roku mají totiž pravidelně pracovníci a majitelé palíren plné ruce práce.
Milenovice u Protivína – Sezona pálení je v plném proudu. Jaký je letos rok?
Pelhřimovsko – Majitelé pálenic na Pelhřimovsku zažívají v těchto dnech vrchol sezony. Nejvíce ovoce totiž přivážejí milovníci kořalky do palíren právě nyní. Na Vysočině dozrává déle než jinde.
Královéhradecko - Milovníci slivovice, meruňkovice, ale i ostatních druhů destilátů právě zažívají další ze sezon. Každým rokem je to stejně - palírny všech velikostí se vždy připravují na zimní období. Od konce září do jarních měsíců následujícího roku mají totiž pravidelně pracovníci a majitelé palíren plné ruce práce.
Praha /INFOGRAFIKA/ - Tradice pěstitelských palíren se v metropoli neuchytila. Pražané tak pálí ovoce alespoň na chalupách. Nejčastěji stojí o hruškovici a kalvados.
Benešovsko - Na Benešovsku fungují dvě palírny. Ta starší, již několik let sídlí v Ouběnicích. Výrobu kořalek zde majitel Petr Jonák provozuje již od roku 2003.
Královéhradecko - Milovníci slivovice, meruňkovice, ale i ostatních druhů destilátů právě zažívají další ze sezon. Každým rokem je to stejně - palírny všech velikostí se vždy připravují na zimní období. Od konce září do jarních měsíců následujícího roku mají totiž pravidelně pracovníci a majitelé palíren plné ruce práce.
Tradice je znát. Zatímco na Uherskohradišťsku je 38 palíren, v Praze není ani jedna.
Trstěnice – Žádné třpytivé koule a hromada dárků, ale staré tradice. Přesně takové Vánoce prožívají členové Spolku archaických nadšenců ze Sebranic. V sobotu nechali veřejnost nahlédnout „pod pokličku" a otevřeli Mikšíkův statek v Trstěnici. Voněla tu povidla, ochutnávaly se křížaly a lidé se podívali, jak pokračuje rekonstrukce polygonální stodoly a statku.
Vysoké Mýto – Regionální muzeum bude od úterý do pátku dýchat vánoční atmosférou. Paralelně s Vánočním jarmarkem se tu zítra uskuteční akce Vlastníma rukama.