Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

Biozemědělství je stále oblíbenější, má ale i odpůrce

Kolínsko /INFOGRAFIKA, ROZHOVOR/ - Biopotraviny jsou mezi spotřebiteli stále na vzestupu a najdou se i tací, kteří by nic bez označení „bio" nesnědli. Přesto se mezi zemědělci najdou jak zastánci, tak odpůrci takzvaného biozemědělství.

Absolventský Velehrad v duchu motta Dobrý strom dává dobré ovoce

O dvě stě třicet mladých křesťanů z různých koutů České republiky, absolventů nejen vysokých škol, kteří začínají pracovat nebo už mají zkušenosti z profesního života, zakládají rodiny nebo hledají své místo v dospělém životě, se od pátku rozrostl na čtyři dny Velehrad.

Košt slivovic doplnila pálenka z dýní

Minulý rok byl pro pěstitele ovoce v Nivnici kritický. Teploty kolem minus osmi stupňů, které panovaly vloni na začátku května totiž většinu úrody zničily.

Rokytná fest nabídne Zakázaný ovoce či Kern

Rokytnice nad Rokytnou - Letos již osmý ročník populárního hudebního festivalu Rokytná fest zveřejnil svůj program. Návštěvníky láká na skupiny, jako jsou Zakázaný ovoce, Civilní obrana nebo Kern. Na tyto a spoustu dalších kapel se příznivci všech věkových kategorií mohou těšit 9. a 10. června.

Stánky jsou prázdné. Z Masarykova náměstí zmizeli trhovci s ovocem a zeleninou

Znojmo – Brambory, cibuli, jablka nebo třeba česnek od místních prodejců si mohli obyvatelé Znojma donedávna koupit na stáncích na Masarykově náměstí. Zhruba desítka prodejců zde nabízela zboží každé dopoledne vždy od pondělí do soboty. Nyní zůstala prodejní místa opuštěná, i když na konci března již vždy trhovci bývali na svých místech.

Dvaačtyřicátý košt slivovice v Jalubí nabídl na dvě stovky vzorků

Vyznavači slováckých pálenek, kteří v sobotním podvečeru zamířili do kulturního domu v Jalubí, si přišli na své při koštu slivovice, destilátů z letních kvasů a likérů. Jeho dvaačtyřicátý ročník obeslali pálenkami převážně pěstitelé modrého a letního ovoce z Jalubí a 13 dalších obcí Slovácka.

Ovoce zadarmo se setkává na školách s úspěchem

Jižní Morava – Zapojili se před několika lety a nelitují. Základní škola Hraničářů v Mikulově na Břeclavsku je jednou z mnoha v regionu, která se stala součástí projektu Ovoce a zelenina do škol. Tamní žáci dostávají několikrát do roka zdravé pochutiny zdarma.

Zelí jako lék chudých. To dobře naložené a ošetřované musí vydržet do léta

/ROZHOVOR/ – Předjaří je pro lidský organismus nejnáročnějším obdobím. Tělo vyčerpané z nedostatku slunce a vitaminů se snažíme posílit drahým exotickým ovocem a zeleninou z dovozu, která se momentálně nedá jíst. Přitom ten nejcennější vitaminový poklad, elixír zdraví a mládí, ukrývá ve sklenici pod víčkem ve spíži nebo v kameninovém soudku ve sklepě. Doma naložené, přirozeně kvašené zelí.

Smrt stovek indických dětí zavinila konzumace liči, tvrdí vědci

Záhadná úmrtí stovek indických dětí, která v posledních dvou desetiletích nebyli s to vysvětlit lékaři v severní Indii, souvisí s konzumací ovoce liči. Tvrdí to nový výzkum amerických a indických vědců, podle nichž se dětem stalo osudným, že tyto plody pojídaly ve velkém na lačno. Napsal o tom zpravodajský web televize BBC.

Nejlépe je nechat švestky přemrznout, vzkazuje zkušený palič

Olšany /FOTOGALERIE/ – Musí se dělat srdcem. Alespoň to je podle obyvatel Olšan ten nejlepší recept na výbornou pálenku. Jak se to jejich kamarádům a známým podařilo, zjišťují v sobotu odpoledne na jedenáctém ročníku koštu slivovice. Před nimi je ochutnávka čtyřiapadesáti vzorků nejen pravé slivovice ze švestek, ale i pálenky z hrušek, meruněk, jablek, třešní i méně obvyklého ovoce.

Pyšní se tituly Regionální potravina a slibují zákazníkům nebe v hubě

Karlovarský kraj - Krásně to v jejich obchůdku voní ovocem, bylinkami a kořením, a navíc vám slíbí nebe v hubě, pokud okusíte jejich produkty. Ty se navíc mohou pyšnit oceněními Regionální potravina Karlovarského kraje, Tradiční výrobek roku, Original product of Sokolovsko i oceněním hejtmana Karlovarského kraje. A o Regionální potravinu chtějí zabojovat i letos.

Vyhláška zavřela školní bufety

Žďár nad Sázavou - Takzvaná pamlsková vyhláška si v základních školách ve Žďáře vybrala svoji daň. Bez možnosti koupit si svačinu zůstali žáci dvou škol, v další je bufet dočasně uzavřen.

Loni napáchaly mrazy škody na ovoci za stamiliony korun

Hradec Králové - Sklizeň ovoce loni klesla o 20 procent na 150 100 tun. Důvodem byly jarní mrazy, které zasáhly zejména jižní Moravu. Propady na historická minima zaznamenaly sklizně meruněk a broskví. Naopak výrazně nadprůměrná byla úroda třešní.

Školní bufety končí. Doplácejí na nové limity

Region – Školních bufetů ubývá. Provoz jim zkomplikovala nová vyhláška, která přísně vymezuje, co se ve školním bufetu smí prodávat. „Je to katastrofa," říkají provozovatelé i ředitelé škol. Ve školních bufetech jdou nejvíce na odbyt nápoje, párky v rohlíku, obložené bagety a sladkosti. Ovoce nebo jogurty tam děti nekupují. Mnozí dostávají zdravou svačinu od rodičů a do bufetu si jdou spíše pro pamlsek. To je teď značně omezeno.

Banánovník u kuklenské základky upozornil na příběh banánu

Hradec Králové - U základní školy v Kuklenách se přes noc objevil „banánovník". Papírové banány, které ozdobily strom u školy, informovaly o spuštění nové webové interaktivní stránky Příběh banánu. Akce se konala v rámci kampaně Za férové banány, kterou koordinuje Ekumenická akademie. Hradecký banánovník vytvořili žáci ZŠ v Kuklenách.

V žešovské pálenici otevřou příští rok nový provoz

Žešov – „Tak mizernou sezónu jako je ta letošní jsme ještě nezažili," řekl majitel žešovské pálenice Jan Kleiner. Přízemní mrazíky letos na jaře zničily v nížinách na Prostějovsku úrodu prvního ovoce jako jsou višně, třešně i některé odrůdy jablek.

Palírny jedou v těchto týdnech na plné obrátky. Nejvíc chutná destilát z hrušek

Královéhradecko /TÉMA DENÍKU/ - Milovníci slivovice, meruňkovice, ale i ostatních druhů destilátů právě zažívají další ze sezon. Každým rokem je to stejně - palírny všech velikostí se vždy připravují na zimní období. Od konce září do jarních měsíců následujícího roku mají totiž pravidelně pracovníci a majitelé palíren plné ruce práce.

Pálenice jedou na plné obrátky

Pelhřimovsko – Majitelé pálenic na Pelhřimovsku zažívají v těchto dnech vrchol sezony. Nejvíce ovoce totiž přivážejí milovníci kořalky do palíren právě nyní. Na Vysočině dozrává déle než jinde.

Palírny jedou v těchto týdnech na plné obrátky. Nejvíc chutná destilát z hrušek

Královéhradecko - Milovníci slivovice, meruňkovice, ale i ostatních druhů destilátů právě zažívají další ze sezon. Každým rokem je to stejně - palírny všech velikostí se vždy připravují na zimní období. Od konce září do jarních měsíců následujícího roku mají totiž pravidelně pracovníci a majitelé palíren plné ruce práce.

Palírny jedou v těchto týdnech na plné obrátky. Nejvíc chutná destilát z hrušek

Královéhradecko - Milovníci slivovice, meruňkovice, ale i ostatních druhů destilátů právě zažívají další ze sezon. Každým rokem je to stejně - palírny všech velikostí se vždy připravují na zimní období. Od konce září do jarních měsíců následujícího roku mají totiž pravidelně pracovníci a majitelé palíren plné ruce práce.

Na statku ožily staré tradice

Trstěnice – Žádné třpytivé koule a hromada dárků, ale staré tradice. Přesně takové Vánoce prožívají členové Spolku archaických nadšenců ze Sebranic. V sobotu nechali veřejnost nahlédnout „pod pokličku" a otevřeli Mikšíkův statek v Trstěnici. Voněla tu povidla, ochutnávaly se křížaly a lidé se podívali, jak pokračuje rekonstrukce polygonální stodoly a statku.