
Školní statek prodává zeleninu a ovoce v bedýnkách
Školní statek při Masarykově střední škole zemědělské v Opavě přišel v minulých dnech s novinkou. Zájemci si mohou objednat bedýnku se zeleninou a ovocem, vypěstovaným na školním statku.
Školní statek při Masarykově střední škole zemědělské v Opavě přišel v minulých dnech s novinkou. Zájemci si mohou objednat bedýnku se zeleninou a ovocem, vypěstovaným na školním statku.
Jihlavsko – Úroda ovoce je chudší než loni. Může za to mrazivé jaro, které velkou část ovoce poničilo. A to je špatná zpráva pro milovní-ky pálenek. Méně ovoce totiž znamená i méně alkoholu.
Valašsko - Na ovoce, tak se jmenuje projekt, který mapuje opuštěné ovocné stromy, keře a byliny. Aktivisté na svých webových stránkách informují zájemce, kde si mohou oblíbenou plodinu sklidit.
Vyškovsko – Byla nespokojená se zeleninou, kterou nabízejí jak supermarkety, tak i menší specializované obchody. Když se proto Vyškovanka Lucie Zezulová dozvěděla o možnosti odebírat farmářské bedýnky plné čerstvého ovoce i zeleniny, neváhala a začala si je objednávat. „Teď už jsou to čtyři roky a na plodiny od místních farmářů opravdu nedám dopustit," svěřila se žena, která je nyní na mateřské dovolené a bedýnky začala i rozvážet.
Praha - Někteří čeští obchodníci začínají nově nabízet zeleninu a ovoce nestandardních tvarů a velikostí. Výpěstky, které nevyhovují běžným standardům supermarketů, protože jsou pokroucené či špatně zbarvené, dosud často končily zaorané v polích nebo v odpadu. Prodejci je nyní v rámci snahy o omezení plýtvání s potravinami začínají nabízet za nižší cenu.
Liberecký kraj -Obchodní řetězec nabízí nestandardní ovoce a zeleninu. Dříve takové kousky končily v odpadu.
Žďár nad Sázavou - Dozrávající ovoce láká do blízkosti lidí vosy. Pro alergiky může bodnutí skončit fatálně. Nebezpečí hrozí i ostatním lidem, bodne-li vosa do krku, obličeje či jazyka.
Liberec - Obchodní řetězec nabízí nestandardní ovoce a zeleninu. Dříve takové kousky končily v odpadu.
Pelhřimovsko – Sezona v pálenicích na Pelhřimovsku už začala. Jak ale odhadují jejich majitelé, letos to nebude žádná sláva.
Vyškovsko – Pamatují špatné roky, ten letošní se k nim určitě připojí. Třešňovici nebo meruňkovici si většina lidí na Vyškovsku bude muset pro letošek odpustit. Mnozí nemají z čeho vyrábět destiláty. Za bídnou úrodu mohou hlavně jarní mrazíky.
Třebíčsko - Některé pálenice jsou stále zavřené, a to přesto, že jejich provozovatelé byli v tomto období zvyklí vyrábět destiláty z třešní nebo meruněk. Jenže jarní mrazíky jejich plány zhatily. Letního ovoce se zahrádkáři dočkali jen málo. „Spíš není žádné," upozornil Josef Růžička, který vlastní pálenici v Krnčicích na Moravskobudějovicku.
Brno - V supermarketu se zamknou dveře a neprodané pečivo a některé druhy ovoce a zeleniny putují rovnou do koše. Když zhasnou světla a odejdou poslední brigádníci, vyráží na lov lidé, kteří vyhozené jídlo vyhledávají. Mnohdy totiž skončí v kontejnerech úplně zbytečně. „Občas je ovoce trochu potlučené nebo listy salátu povadlé, ale někdy třeba najdeme krásný ananas," popsal své zkušenosti Brňan Marcel Dombrovský. Takzvaný Dumpster diving provozuje už několik let.
Valašsko - Jen velmi zvolna se v tomto roce na Valašsku rozjíždí sezona pěstitelského pálení. Tradičního letního ovoce je totiž nedostatek. Páleničáři se ale těší, že chuť si letos spraví na trnkách. Úroda modrého zlata má být v tomto roce velmi dobrá.
Jižní Morava – Dubnové mrazíky potrápily sadaře a zahrádkáře. Zničily jim totiž úrodu ovoce. Rozmary počasí ale mají i další dopad – není z čeho vyrábět destiláty.
Břeclavsko – Z minulosti mizernou úrodu pamatuje, že by ale v posledních letech neměli ovoce na pálenku, se nestalo. Rodiče Zdeňky Jandáskové z Kobylí měli každoročně kolem dvou set litrů kořalky z meruněk či švestek.
Hodonínsko – Dubnové mrazy a moniliový úžeh. To jsou příčiny letošní rekordně nízké úrody letního ovoce. „Loni jsme touto dobou měli přihlášky na pálení uzavřené tři měsíce předem. Letos se ještě nikdo na tuto možnost ani neptal," postěžoval si Miroslav Paleček z Balašovy pálenice ve Bzenci. Zároveň dodal, že loni sezona pálení začala kolem sedmnáctého srpna, ale v současnosti je v nedohlednu.
Zlínský kraj – Mouku, mléko, pečivo, těstoviny, ovoce a překvapivě i víno a pivo jsme v červenci ve Zlínském kraji podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) kupovali dráž, než jsou průměrné ceny v České republice.
V Lihovaru a likérce ve Velké Polomi na Opavsku zahájili sezonu pálení začátkem tohoto týdne.
Blanensko – Nesmí chybět na žádné domácí oslavě nebo svatbě. Jako první pomoc nastupuje v zimních obdobích, kdy je často nepostradatelným lékem při boji s bacily. Řeč je o lahvi domácí pálenky. Z jablek, třešní, meruněk nebo švestek. Do pěstitelské pálenice pravidelně míří například Alois Zouhar ze Senetářova. „Do pálenice jezdím každý rok. Podle toho, co se urodí. Loni to byla jablka. Letos mám dost švestek, tak bude slivovice," pousmál se muž. Podle zahrádkářů i provozovatelů pálenic na Blanensku, které redakce oslovila, poznamenaly letošní úrodu ovoce jarní mrazy. Na některých místech regionu ve velkém pomrzly meruňky, broskve a třešně. Pálenky z tohoto ovoce tak bude méně než loni.
Teplicko - V duchcovských sklenících naplno běží sezona rajčat. Sklizeň tam probíhá postupně. Plodit by rostliny měly až do Mikuláše. „Rajčata pěstujeme v půdě ve skleníku, tam i dozrávají. Chemii nepoužíváme," řekl Václav Krtek ze zahradnictví Unient v Duchcově a dodal: „Sklidíme tady tuny rajčat. Exportujeme je do Polep, kde má paní Sedláčková sklad zeleniny a ovoce. Tam si jezdí zelináři, maloobchodníci i lidé, kteří chtějí třeba jen deset kilo rajčat."
Praha - Rozhodl se vyrábět zmrzlinu unikátním způsobem. Pro někoho bláznivý nápad ale dokázal skutečně realizovat. Karel Veselý začal už před dvěma lety společně s Terezou Jandurovou pracovat na vývoji speciálního stroje na výrobu zmrzliny. Záměr je oba stál spoustu energie i množství finančních prostředků, do svého snu dali přes milion korun. Přesto dnes nelitují.
Východní Čechy - Pro zemědělce je letošní rok příznivější. Sucho zatím farmáře nedecimuje.
Karlovarský kraj - Chcete si natrhat ovoce ze stromů v alejích rostoucích podél silnic druhé a třetí třídy v Karlovarském kraji? Klidně můžete, je k mání bez toho, že by vám někdo v trhání bránil. Alespoň prozatím.
Prostějovsko – Sezóna tuzemského ovoce a zeleniny je tady. Přestože si spoustu druhů můžeme v obchodech koupit po celý rok, není nad čerstvý sortiment, který za námi neputoval v kontejnerech třeba tisíce kilometrů.
Východní Čechy – Vloni potrápilo zemědělce suché léto. Nedostatek vody decimoval nejen rostlinnou výrobou, ale na vyprahlých lukách žíznil skot, s problémy se potýkali ovocnáři, rybáři, kterým přímo před očima vysychaly rybníky.
Východní Čechy - Sucho zatím farmáře nedecimuje. Odhadnout, jaká bude sklizeň obilí, řepky i ovoce, si zatím nikdo netrouf.
Ostrava - Jídla mají dostatek, a přesto jsou ohroženi podvýživou. Řeč je o seniorech. A to nejen o těch, kteří o tom, co jedí, rozhodují sami, ale zejména o obyvatelích různých domovů pro seniory s dlouhodobým pobytem, kde by na kvalitu jejich pokrmů měli dohlížet odborníci.
Břeclavsko – Pětatřicet až čtyřicet korun za kilogram. Zhruba za takovou cenu prodává nyní meruňky jejich největší producent v České republice Patria Kobylí. Meruňky jsou tak výrazně dražší než v loňském roce, kdy si je mohli lidé běžně koupit za dvacetikorunu. A později i za méně. „Ceny se liší podle kvality ovoce. Ale celkově jsou vyšší. Loni jsme meruňky prodávali levněji," přiznal ředitel Patrie Vavřinec Charvát.
Olomoucký kraj – Kdo nemá zahradu, ze které si odnáší do hrnců v kuchyni kvalitní suroviny, ale chce si za pár korun vlastnoručně obstarat ovoce a zeleninu, nemá v Olomouckém kraji moc možností.
Zlín - Krajské město se může pochlubit novými parky, cyklostezkami, dětskými hřišti… Stále však nemá důstojný prostor pro drobné pěstitele a trhovce. „Určitě by to chtělo nějak rozšířit a vylepšit, i když jsem ráda, že je trh poblíž autobusové zastávky a také že je na trhu i voda, kde si můžeme opláchnout ovoce nebo ruce," zmínila Pavla Mráčková. Zřejmě všem prodávajícím i nakupujícím vadí nedostatek místa, absence toalet i smog ze silnice.
Praha - V nové mobilní aplikaci mohou lidé zadávat do otevřené mapy volně přístupné ovocné stromy a vyhledávat je. Aplikace navazuje na obdobný web, který před rokem spustila iniciativa Na ovoce. Vznikla díky sbírce formou crowdfundingu. Díky ní si mohou lidé natrhat ovoce na stromech, které nikomu nepatří.
Brno – Pouze kvalitní ovoce, cukrový sirup a hlavně žádné ztužovače. Tak málo podle devětatřicetiletého Petra Zahnáše stačí k výrobě dobré domácí zmrzliny. Svým jednoduchým receptem na zmrzlinu z černého rybízu v pátek zaujal i v soutěži, kterou pořádalo brněnské pekařství a cukrářství Laskominy od Maryny.
Kroměřížsko – Přemrzlé stromy, nedostatek vláhy a škůdci: to jsou důvody, proč bude úroda u většiny zahrádkářů na Kroměřížsku letos nejspíš mizivá. Někteří prý dokonce nebudou ani pálit: švestky půjdou nejspíš do koláčů, jestli vůbec. „Kvůli prvním vedrům nám vše rozkvetlo, ale hned potom to zase zmrzlo. Takže i u nás úrodu mráz opravdu pořádně zkrouhnul," povzdechl si například Oldřich Hlaváč z Troubek.
Pardubice - Anna strávila čtvery letní prázdniny sbíráním malin v zahraničí. Vydělala si tam na cestování.
Plzeňsko – Pro čerstvé ovoce nemusíte chodit jen do supermarketů. V těchto dnech stačí jen zastavit u silnice, jelikož sezona stánkového prodeje je právě v plném proudu.
Jižní Morava /ANKETA/ – O meruňkové knedlíky a marmelády z místního ovoce bude letos na Moravě pravděpodobně nouze. Ceny meruněk a broskví od místních pěstitelů se letos oproti minulému roku zdvojnásobí.
Táborsko - Divadlo v trávě v Bechyni, výstava ovoce a masožravých rostlin v táborské botanické zahradě a řada dalších akcí, které na vás čekají o tomto víkendu.
Blanensko – Zhruba za čtrnáct dní začne sklizeň višní. Jarní mrazy se na nich nepěkně podepsaly. Největší obavy ale mají zemědělci z úrody jablek, která bude oproti loňsku jen třetinová.
Rosice - Starý třešňový sad na kopci svaté Trojice se rozhodli obnovit v Rosicích na Brněnsku. Místní lidé poprvé vysadili nové stromy ve starém sadu před třemi lety.
Praha /ROZHOVOR/ - Kam vyrazit v metropoli do sadu, radí členové iniciativy Na ovoce. O plánech, jak lidem lépe představit pražské sady či kam právě vyrazit na třešně, jsme si povídali s Františkem Marčíkem. Ovoce z pražských sadů, které lidé nesbírají, by podle něj mohlo sloužit školám i domovům pro seniory.
Praha /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Za posledních šest let přibylo v pražských sadech přes dva tisíce ovocných stromů a stále přibývají nové. Další letos zasadí v Suchdole i Libni. Natrhat si třešně zdarma mohou lidé v těchto dnech hned v několika městských sadech v metropoli. Milovníci čerstvého ovoce mohou vyrazit například do Třešňovky v Hrdlořezích či do třešňového sadu na Zbraslavi.
Velké Pavlovice /FOTOGALERIE/ – Deset lidí sedí za stolem a čeká na pokyn. Mají za úkol co nejrychleji spořádat deset rozpůlených meruněk. Odhodlání sníst ovoce oranžové barvy je cítit z každého soutěžícího, vítěz však může být pouze jeden.
Řím - Ať už jde o rozvod, odloučení nebo ovdovění, konec manželství není pro nikoho bezbolestný. Především pro další život mužů, u nichž nová životní situace ovlivňuje jejich stravovací návyky. V případě mužů jde o drastické zhoršení skladby jídelníčku, zatímco u žen zřejmě nová situace stravování příliš neovlivňuje. Ukazuje to mimo jiné studie expertů z Centra pro výzkum stravování a aktivity při Cambridgeské univerzitě, kteří zkoumali, kolik ovoce a zeleniny sní 11.577 sledovaných osob ve věku od 40 do 80 let.
Léto je v plném proudu, a tak si můžeme pochutnávat na čerstvé zelenině a ovoci.
Hodonínsko – Na trzích a v obchodech se objevují první meruňky. I když v unii je vesměs přebytek ovoce, moravští pěstitelé sčítají škody za dubnové mrazy. A zákazníci zatím pociťují zejména cenu, která se jim nezamlouvá. Jako například Jindřich Těšík z Kyjova. „Na internetu stálo v době nadúrody kilo meruněk dvacet korun. Teď jsem viděl kilo za šedesát. Za takovou cenu si koupím maximálně dvě kila," vyjádřil se muž.
Praha - Ochránci přírody mají v Česku 22 genofondových ploch, na nich během posledních dvaceti let zachránili několik desítek starých ovocných odrůd.
Jižní Morava – Fenomén samosběrů ovoce a zeleniny už v kraji pevně zapustil své kořeny. Každoročně se na pole vydávají davy Jihomoravanů, aby si nasbírali úrodu zemědělců.
Velké Karlovice - Letní horka dávají tělu pořádně zabrat. Výborným způsobem, jak se osvěžit a současně doplnit potřebné vitamíny, jsou takzvané smoothies – neboli koktejly z čerstvého ovoce a zeleniny. V tomto letním období se přímo nabízí využít veškeré dostupné dary přírody – zahrady i sady plodí „jako o život" a také na trzích se nyní dá nakoupit spousta čerstvého, voňavého a chutného ovoce i zeleniny.
Region – Sladká vůně jahod se v těchto dnech line ze zahrádek, tržišť i některých polí. Přibývá lidí, kteří upřednostňují čerstvé ovoce před tím v supermarketu. Možností samosběru přitom není mnoho a v celé republice si své vlastní jahody můžete nasbírat spíše výjimečně.
Vyškov – Ovocnáři na loňský úspěšný rok nenavážou. Jarní mrazíky znamenaly pro rozkvetlé stromy citelnou újmu. Poté, co v dubnu sklesle hovořili hlavně o pomrzlých sadech peckovin, nyní obcházejí stromy, na kterých skutečně nic nemají. Ztráty jsou obrovské, někde i stoprocentní. Sklizeň ovocných plodů proto na většině míst Vyškovska letos vůbec nebude. „Sklizeň ořechů, meruněk a raných třešní se nás pro letošek netýká," potvrdil předseda vyškovského svazu zahrádkářů Jaroslav Kolečkář.