Velký Karlov – Odpad z líhnutí kuřat, zahnívající ovoce a zelenina nebo směs kejdy a hnoje. Takové materiály se podle odborníků v minulosti dostaly do vody nebo půdy v okolí bioplynové stanice. Nyní Česká inspekce životního prostředí udělila hned dvě pokuty v celkové výši 1,4 miliony korun. Zaplatit je má firma ZEVO, jež dříve stanici provozovala. Nyní je společnost v likvidaci a stanici získal v dražbě nový majitel.
Hodonínsko – Trpělivost přináší ovoce. I zmrzlé hrozny. Předpověď počasí ledovému vínu tuto zimu nepřála, na přelomu roku mrazy přece jen přišly. A vinaři v kabátech a čepicích se pustili do sklizně. Třeba i v noci.
Mladá Boleslav - Pětadvacet kilogramů bramborového salátu, stejné množství řízků a vinné klobásy, vánoční cukroví i ovoce. Takové menu připraví mladoboleslavské středisko Naděje pro zdejší lidi bez přístřeší.
Mladá Boleslav - Pětadvacet kilogramů bramborového salátu, stejné množství řízků a vinné klobásy, vánoční cukroví i ovoce. Takové menu připraví mladoboleslavské středisko Naděje pro zdejší lidi bez přístřeší.
Benešov - Česká vánoční klasika, smažený obalovaný kapr a bramborový salát bude i letos na svátečních tabulích domácností převládat. A to je v konkurenci „bezkosťových" mořských ryb nebo alternativách v podobě řízků vepřových či drůbežích, výborná vizitka „českého" i když vlastně asijského kapra. Na tuhle klasiku vsadili také kuchaři z benešovské Nemocnice Rudolfa a Stefanie.
Velehrad, Ostrožská Lhota – Se zábavně vzdělávacím programem zavítali v úterý do Základní školy Velehrad a Základní a mateřské školy Ostrožská Lhota moderátorka z Ovocentra Valašské Meziříčí s maskotem pojmenovaným Citron, aby vysvětlili žákům prvního stupně, proč je důležité jíst ovoce a zeleninu.
Ústí nad Orlicí – Poslední předvánoční sobota 19. prosince se v ústeckém kulturáku ponese v duchu oslav. Hned tři kapely ze čtyř, které zde vystoupí, oslaví kulatá výročí svých hudebních kariér.
Chomutov - Zvířata v Podkrušnohorském zooparku dostanou vánoční nadílku o něco dříve. O poslední adventní neděli 20. prosince jim návštěvníci mohou nosit dobroty jako jsou piškoty, med, ovoce a zelenina.
Praha - Dovozy zahraničního ovoce, jako jsou ananasy, fíky nebo datle, stoupají. Loni se podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) zvýšily o 13 procent na 373,5 milionu korun. Za letošních deset měsíců se do ČR dovezlo zboží za 264,3 milionu korun. Kromě již tradičních předvánočních plodů se stále více prodává například avokádo, kterého se jenom letos dovezlo za 126,9 milionu korun. Podle prodejců se nabídka exotického ovoce každoročně zvyšuje. Například u mandarinek zůstávají na přibližně stejné úrovni.
Praha /FOTOGALERIE/ - Dopočítat se nemohli celníci na ruzyňském letišti Václava Havla Praha, kteří v sobotu kontrolovali zásilku čerstvých potravin přicházející z Vietnamu. Zabránili podvodu, konstatovala ve středu Šárka Miškovská z ruzyňského celního úřadu. Podle jejích slov se podařilo odhalit především nesrovnalosti týkající se hmotnosti dovážené zeleniny a ovoce, kdy skutečný obsah dodávky neodpovídal údajům v dokumentech.
Děčín /FOTO, VIDEO/ – Čajový král. Produkty z regionu. Pečeť důvěryhodnosti. To se dá říct o Valdemaru Grešíkovi a jeho děčínské firmě Natura, kterou v pondělí navštívil prezident Zeman.
Valašsko - Neradostné předpovědi o zmařené sezoně pálení vzaly definitivně za své. Navzdory nebývale suchému roku se nakonec ovoce urodilo dost a páleničáři nyní podle vlastních slov nestíhají.
Praha /FOTOGALERIE/ - Historie zdobení stromů pochází ještě z dob pohanských magií a kouzel souvisejících s kultem Slunce, jeho matky Asratry a kultem zelených stromů. Slavily se takzvané svaté noci zasvěcené slunečnímu božstvu. A při nich nechyběl ani tanec pod stromy, které byly ozdobeny ovocem, sladkostmi a světly. Původně se takto zdobily stromy ve volné přírodě, později se tento zvyk přenesl do lidských obydlí.
Vlachovice-Vrbětice - staví novou sušárnu na ovoce. Jakmile se dostaví, bude osmá v pořadí, kterou obec na svém pozemku má. „Místní si sem budou moci přijít usušit ovoce ze svých vlastních zdrojů. Máme to pouze na občasné sušení.
Na ochranu před chřipkou dbá podle aktuálního průzkumu v Česku 42 procent lidí, z nich se pět procent nechá očkovat. Valná většina Češek a Čechů začne jíst víc ovoce a zeleniny, anebo polykají vitamínové preparáty a potravinové doplňky. Chřipkou onemocní v Česku každý rok deset až 30 procent obyvatel, v epidemii až polovina. Na chřipku a její následky zemřou ročně přes 2000 lidí. Podle průzkumu společnosti Walmark většina Čechů chřipku nepozná.
Žamberk – Poznávání exotického ovoce podle vůně, svařování plastů, ale také seznámení s nově otevřeným oborem obráběč kovů – právě v tomto duchu se ponese rozloučení s třetím ročníkem TECHNOhrátek. Letošní tečku za úspěšným projektem, který motivuje žáky základních škol k výběru technických a odborných profesí, udělá ve středu akce ve Střední škole obchodu, řemesel a služeb v Žamberku.
Praha – Kelímek 150g jogurtu s posypem obsahuje šest kostek cukru. A jeho množství se s přidaným ovocem ještě zvyšuje. V jednom mléčném nápoji je až sedm kostek cukru. Podle výsledku testů provedených iniciativou Vím co jím a piju, pouze pět z 20 testovaných mléčných nápojů splnilo doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO).
Holešov – Později než v předchozích letech, až v čase před adventem, se letos uskutečnila výstava holešovských zahrádkářů. Od pátku až do neděle je na ní k vidění nejen ovoce a zelenina, která se ještě v pozdním podzimu na zahradě udržela, ale také adventní vazby pro inspiraci příštích dnů a adventních týdnů.
Brno - Není banka jako banka. Zatímco v té běžné si lidé peníze půjčí a musejí je vrátit, jídlo z potravinové pomáhá potřebným bezplatně a bez nutnosti vracení. Od jejího otevření letos v únoru už jídlo z ní pomohlo desítkám potřebných. Teď se její sklady naplní ještě víc. Poputují do ní totiž potraviny vybrané v sobotu v Národní potravinové sbírce.
Českobudějovicko - Minulé pondělí, tradičně druhý týden v listopadu, ukončili letošní sezonu moštování zahrádkáři v rudolfovském Mlýnském údolí. Jako poslední v regionu.
Drslavice – Už po tři roky nevoní v humně v Drslavicích u Šrámků sušené ovoce. Od té doby, co Ludmila Šrámková musela na operaci obou kolen, nebylo možné zájemce o sušení uspokojit. Přesto, že letos bylo ovoce hodně, netroufla si ještě nohu tolik zatěžovat.
Slovácko – Zájem o sušení ovoce v posledních letech příliš nepolevuje, potvrzují to ti, kteří se touto činností zabývají. Přesto, že sušáren z minulosti ubylo a lidé si přebytky ovoce mohou usušit v elektrických sušičkách doma, stále je dost těch, kteří ovoce raději zavezou do velké sušárny. Zatímco dřív bývala tato zařízení skoro v každé vesnici, dnes je jich na okrese jen několik.
Praha /ROZHOVOR/ - Domácí pálení je u nás nelegální, proto vznikl systém pěstitelských pálenic, které jsou zvýhodněné nižší sazbou spotřební daně. Spolumajitel pálenice a ovocného lihovaru v Jílovém u Prahy-Radlíku, inženýr Zdeněk Musil je jedním z prvních šiřitelů této moravské tradice v Čechách.
Praha /ROZHOVOR/ – Domácí pálení je u nás nelegální, proto vznikl systém pěstitelských pálenic, které jsou zvýhodněné nižší sazbou spotřební daně. Spolumajitel pálenice a ovocného lihovaru v Jílovém u Prahy-Radlíku, inženýr Zdeněk Musil je jedním z prvních šiřitelů této moravské tradice v Čechách.
Neštěmice – Změna rozestavení a systému hry přinesla své ovoce. Fotbalisté Neštěmic doma v pokračování krajského přeboru porazili Srbice 2:0 a v tabulce se posunuli už na desátou příčku. Trenér Tomáš Friedl proto po utkání rozdával úsměvy na všechny strany.
Příbram /ROZHOVOR/ – Energické bicí, řízné a melodické kytary a chytlavé melodie – to charakterizuje punk-rockovou kapelu Zakázaný ovoce. Ta tento rok slaví deset let na scéně, během kterých stihla vydat pět studiových alb a natočit deset videoklipů. V sobotu vystoupí také v Příbrami. Je punk stále ještě underground? A co punk a pozérství? Na to odpovídal zpěvák a kytarista „Pišto".
Žešov – Sezona pálení ovoce je v plném proudu a jak se zdá, suché léto se na ní nijak výrazně nepodepsalo. Bohatou úrodu potvrzují vlastníci ovocných sadů i sám majitel žešovské palírny Jan Kleiner.
Kutná Hora - Členové sdružení Denemark se chystají příští týden dosázet starou ovocnou alej na Rovinách, vedoucí od obnovené kapličky po okraji pole směrem na dolní Žižkov.
Krhanice – Výrobků s regionální značku Kraj blanických rytířů – regionální produkt každoročně přibývá. Na začátku října získaly tento certifikát například lahodné džemy Jany Roškové z Krhanic. Ta se jejich výrobou zabývá sice už pěknou řádku let, coby obchodnice ale teprve rok.
Krhanice /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Výrobků s regionální značku Kraj blanických rytířů - regionální produkt každoročně přibývá. Na začátku října získaly tento certifikát například lahodné džemy Jany Roškové z Krhanic na Benešovsku. Ta se jejich výrobou zabývá sice už pěknou řádku let, coby obchodnice ale teprve rok.
Havlíčkův Brod – Pěstitelé brambor mohou dostat náhradu za škody způsobené suchem, pokud prokážou pokles svých tržeb v porovnání s minulými roky o více než 30 procent. Újmu způsobenou letošním počasím bude ministerstvo zemědělství zjišťovat i u dalších komodit, jako je kupříkladu ovoce, zelenina a chmel. Novinářům to řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) na dnešním semináři pěstitelů brambor v Havlíčkově Brodě.
Radim – Letošní letní vedro a sucho se odrazilo na kvalitě ovoce. Ani na starých stromech kolem silnic téměř nic není. Ale zákazníci radimské moštovny nás přesvědčují, že to neplatí všude.
Při sklizni jádrovin pro dlouhodobé uskladnění je důležité, aby byly plody zcela zdravé, bez mechanických nebo jiných poškození. Proto vybíráme jen kvalitní ovoce a velmi šetrně je češeme.
Třeboň - Supermarket Terno v Třeboni pro své zákazníky připravil v průběhu uplynulých měsíců celou řadu novinek. Po remodelingu obslužného úseku s nabídkou čerstvého masa, uzenin, lahůdek a sýrů a úpravách sekce čerstvého pečiva, realizovaných v uplynulém roce, byl modernizován úsek ovoce a zeleniny.
Hořovice – K hořovickému Cibulovému jarmarku neodmyslitelně patří výstava ovoce a zeleniny. Návštěvníci tak mohou každým rokem obdivovat výpěstky zahrádkářů z regionu i vzdálenějších míst. A to není vše.
Jihlavsko – Pálenice a moštárny jedou v těchto týdnech na plný plyn. Lidé naváží své ovocné sběry, které jim v pálenicích přeměňují na ovocné destiláty. Nejčastěji jde o třešně, kterých se letos urodilo hodně, švestky a jablka.
Pacov – V pěstitelských pálenicích v tomto období vrcholí sezona. Období sklizně ovoce, jako jsou jablka a švestky vhodné na zpracování na domácí destiláty, prakticky skončilo.
Při sklizni jádrovin pro dlouhodobé uskladnění je důležité, aby byly plody zcela zdravé, bez mechanických nebo jiných poškození. Proto vybíráme jen kvalitní ovoce a velmi šetrně je češeme.
Praha /ROZHOVOR/ - Rozlehlý městský sad na Klíčově na pražských Vysočanech byl mnoha lidem z okolí neznámý. O víkendu ho však několik desítek z nich poznalo. Konala se zde totiž ovocná slavnost, kterou pořádala iniciativa Na ovoce. Vždy od rána tam probíhaly série přednášek věnované historii místa nebo odrůdám jablek, na které lze v sadu narazit. Ten byl řadu let zarostlý, avšak pomalu se začíná obnovovat.
Chodov - Bodové hody BVC Chodov v první lize juniorek i extralize kadetek. Domácí prostředí přineslo své ovoce; souhrn volejbalového ligového víkendu 3. a 4. října.
Praha /ROZHOVOR/ - Majitelka rodinné manufaktury na výrobu marmelád bez chemie Naše dobroty a vítězka mezinárodní soutěže The World's Original Marmalade Awards Blanka Milfaitová přijede do Prahy. O víkendu zavítá do trojské botanické zahrady, kde uvaří dýňovou marmeládu na Podzimním jarmarku.
Praha /ROZHOVOR/ - Majitelka rodinné manufaktury na výrobu marmelád bez chemie Naše dobroty a vítězka mezinárodní soutěže The World's Original Marmalade Awards Blanka Milfaitová přijede do Prahy. O víkendu zavítá do trojské botanické zahrady, kde uvaří dýňovou marmeládu na Podzimním jarmarku.
Chrudimsko - Jak ten čas přátelé letí a jak se jednotlivé roky jakoby stírají. Měsíc říjen vděčí svému názvu jelení říji, která podle myslivců začíná po prvním mrazíku a ten přichází většinou právě v říjnu. A po něm také končívala naše povinnost honit krávy na pastvu, jak jsem vzpomínal v minulém článku věnovaném měsíci září.