Častolovice - Vyhlášená zahrádkářská výstava Zahrada východních Čech začala netradičně už ve čtvrtek. Pořadatelé letos zkoušejí experiment rozšířením dosud třídenní přehlídky na čtyři dny. „Dosavadní dnešní návštěvnost zahnala obavy mých kolegů. Jsme spokojeni, lidé přišli. Rozšíření o čtvrteční den se ukázalo jako dobrá volba," prozradil včera po poledni Josef Helmich, hlavní pořadatel proslulé častolovické akce zahrádkářů. Podívaná plná květin, podzimních dekorací, ovoce a zeleniny se letos rozprostírá na rekordně velké ploše 3 tisíc m2. Na výstavě se neprezentují jen zahrádkáři. „Těší nás dobrá spolupráce s včelaři, chovateli drobného zvířectva a ptactva, myslivci a kaktusáři," pochvaluje si Helmich. Do Častolovic přijíždějí nejen místní, ale i lidé z daleka. Organizátoři výstavy očekávají podobně jako v minulých letech více než deset tisíc návštěvníků. Sedmnáctý ročník výstavy potrvá až do nedělního odpoledne. Během zahajovacího dne navštívily výstavu školy, zájezdy a mnoho dalších návštěvníků.
Drnovice /REPORTÁŽ/ – Mnoho lidí ji považuje za lék na všechny nemoci. A najdou se i takoví, kteří si ji dají hned zrána jako dezinfekci, po obědě na vytrávení a večer na dobré usínání. Než se ale ovoce jako jablka, meruňky, hrušky, švestky, ale také třeba banány nebo pomeranče dostanou do tekutého stavu s bonusem v podobě alkoholu, dá to poměrně hodně práce.
Častolovice - Netrpělivě očekávaný 17. ročník výstavy ovoce, zeleniny a květin „Zahrada východních Čech" začíná v Častolovicích už zítra. Tradiční podzimní zahrádkářská akce přináší každoročně novinky. Ani letos tomu nebude jinak.
Olomouc – Špičkové ovoce a zelenina, aranžmá z podzimních květin ale také dobré jídlo a pití. Tento čtvrtek startuje na Výstavišti Flora Olomouc podzimní část už jubilejní dvacáté celonárodní výstavy ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Flora Olomouc.
Po dvou krutých porážkách a odstoupení trenéra Antonína Mury nastoupili krnovští fotbalisté k dalšímu kolu divize na hřišti silného Brumova. Nový kouč Antonín Hudský změnil rozestavení hráčů a věřil, že to přinese ovoce.
Hroznová Lhota – Slavnost jablíček uspořádali v Hroznové Lhotě. V chovatelském areálu o jablkách přednášeli obyvatelům obce s hroznem ve znaku Vít Hrdoušek a Ladislav Tomčala. „Přednášel jsem o pěstování starých odrůd ovoce – jabloní, hrušek a modrého ovoce. Chtěli bychom, aby lidé staré odrůdy pěstovali. Musí sice čekat deset až patnáct let, než stromy zarodí, ale úroda pak bývá větší," sdělil Ladislav Tomčala z Velké nad Veličkou.
Machová - Tradiční okresní výstavu ovoce a zeleniny chystají na nadcházející víkend v Machové. Podle tamního zahrádkáře Františka Václavíka předpokládají, že se sejde na 600 vzorků ovoce.
Hořice - Citron, třešně či jahody. Ovoce, které lidem veskrze pomáhá. Když se však tyto přírodní pochutiny rozblikají na kotouči hracího automatu, nemusí vždy přinést výhru.
Tvarožná Lhota – Na Salaš Travičná u Tvarožné Lhoty zavítaly zástupy zájemců o ovoce tradičního stromu Slovácka a výrobky z něj. Oskorušobraní nabídlo zábavu i odborné rady.
Českobudějovicko - Nejednou moštárnou už hučí drtiče ovoce a z lisů se do připravených nádob řine sladká šťáva. Celkově ale zahrádkáři letos očekávají slabší úrodu. Chybí hlavně vláha.
Slavkov u Brna – Přestože letošní rok nebyl pro pěstování ovoce a zeleniny nejpříznivější, slavkovští zahrádkáři mají důvod ke spokojenosti. Kvalita ovoce je prý na velmi dobré úrovni. I když na jubilejní desáté oblastní výstavě ovoce, zeleniny a zahrádkářských výpěstků, kterou tento víkend pořádají, unikáty příliš k vidění nejsou. Přesto se najdou mezi stovkami výpěstků i takové, nad kterými se tají dech.
Hodonínsko – Jablečná sezona již nadchází a moštárny na Hodonínsku plní hromady ovoce. Členové zahrádkářských svazů, ale i jiní zahrádkáři lisováním získávají lahodný mošt.
Blanensko – Proměnit jablka, ale i hrušky nebo hroznové víno ve zdravou šťávu. To v těchto dnech nabízejí moštárny na Blanensku. Objednávky na lisování ovoce přijímají zahrádkářské svazy i soukromé moštárny.
Havlíčkobrodsko – Podzim sice teprve začne, v moštárnách ale už odstartovala hlavní sezona. Moštárny na Havlíčkobrodsku provozují především zahrádkáři.
Holovousy (Jičínsko) - Pěstitelé jablek letos přijdou kvůli mimořádnému suchu na tržbách o stovky milionů korun. Proti předpokladům bude úroda nižší asi o 10.000 tun a kvůli malé velikosti plodů výrazně vzroste podíl ovoce na průmyslové zpracování, u nějž je cena proti konzumnímu ovoci asi čtvrtinová, řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Sklizeň jablek nyní běží naplno.
Déle kojené děti se lépe stravují i v pozdějším věku. V šesti letech mají podle nové americké studie větší spotřebu vody, ovoce a zeleniny. Naopak méně často pijí cukrem slazené nápoje a džusy. Zjištění zámořských odborníků na tiskové konferenci prezentovala Eva Kudlová z Ústavu hygieny a epidemiologie 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. V pondělí začal Český týden kojení.
Havlíčkobrodsko - Výkup padaných jablek v Ledečské ulici v Havlíčkově Brodě začal již 1. září a měl by skončit odhadem v polovině října, záleží i na počasí.
Tachovsko – Zahrádkáři v těchto týdnech zjišťují, jak se letošní horké a suché léto podepsalo na úrodě ovoce. To dozrává a zatímco moštárna v Plané se teprve připravuje na spuštění, pěstitelská pálenice v Kurojedech už ovoce k dalšímu zpracování přijímá.
Zatímco dříve jsme jedli jednoduše a připravovali si jídla hlavně z podomácku vypěstovaného ovoce a zeleniny, dnes už pomalu ani nevíme, jak tyto suroviny chutnají ve své přirozené podobě. Chuťově otupělé jsou i naše děti. Se změnou prázdninového režimu ve školní zkuste svým ratolestem zpestřit jídelníček tak, aby jim chutnal a dodal potřebnou energii.
Koloveč – V rámci našeho seriálu Co je to? aneb Klenoty muzeí jste mohli tipovat, k čemu sloužil předmět na obrázku. Pokud si někdo, myslel, že se jedná o lis na ovoce, měl pravdu.
Většinu stánků s ovocem a zeleninou v centru Ostravy zřejmě čeká temná budoucnost, ne-li žádná. Prodejci se shodují, že ve vylidněném centru a v konkurenci obchodních řetězců je téměř nemožné přežít.
I přes letošní vedra, která negativně ovlivnila zejména úrodu jablek a švestek, mají palírny v regionu plno. Desítky zákazníků si nechávají vyrobit domácí pálenku a sezonu odstartovaly třešně a meruňky.
Praha – Supermarkety nechtějí přijímat od zemědělců nevzhledné ovoce a jídlo. Spousta úrody tak zůstává na polích a důvody nemusí být jenom estetické. Na tento nešvar v sobotu na Piazzetě Národního divadla upozorňuje iniciativa Zachraň jídlo.
Hodonínsko – Žáci se vrátili po letních prázdninách do školních lavic. Kromě dalších vědomostí je v některých školách čekala změna jídelníčku na chodbách. Už na jaře senát odhlasoval novelu školského zákona, která zakazuje ve školách prodej nezdravých potravin. I když přesný prováděcí předpis, který má konkrétně jmenovat zakázané potraviny, chybí, školy preventivně z bufetu nezdravé potraviny vyřadily.
Prostějov – Ovoce z městských stromů je opět k mání. V Prostějově opět probíhají tradiční odkupy úrody, kdy si mohou lidé pořídit strom k očesání za padesát korun. Lidé si mohou natrhat švestky, jablka nebo hrušky.
Region – Kvůli vedrům a suchu bude letošní úroda ovoce slabší. Ovoce je také nyní až o třetinu menší než obvykle. Oproti loňskému létu může být ztráta úrody až poloviční.
Písecko – Letošní úroda jablek nebude tak velká jako loni. Ovoce je kvůli suchému a horkému letnímu počasí drobnější a není tak šťavnaté. Potvrzují to jak Jaroslav Zelenka, který má na starosti moštárnu v Bernarticích, tak Alena Jannacková za moštárnu v Mirovicích.
Most - V sadu, který je součástí městské aglomerace, skončila sklizeň broskví se značkou BIO. Mají ji i višně a jablka ošetřovaná pouze výtažkem z mořské řasy. Broskve snědl Most, jablka se na podzim exportují do Německa.
Praha - Čeští ovocnáři a zelináři kvůli ruským sankcím na dovoz zboží utrpěli ztrátu 480 milionů korun, z toho 300 milionů korun u ovoce. Evropská unie jim v rámci mimořádných podpor přispěla 14 miliony korun, sdělil dnes mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán. Ztráty způsobil propad produkčních cen v důsledku ruského embarga.
Frýdecko-Místecko - Kupy trávy a větví, ale i slupky z ovoce a zeleniny patří jinam než do běžných popelnic nebo na břehy řek a potoků. Jde totiž o biologicky rozložitelný odpad, jehož sběr musejí umožnit svým obyvatelům města a obce.
Blanensko – Třešně výborné, broskví, meruněk a dalšího ovoce bylo taky dost. To je hodnocení majitelů palíren i zahrádkářů na Blanensku. Švestek, které ještě zrají, ale bude jen poskrovnu. Kvůli dlouhému období sucha jich ze stromů hodně popadalo.
Washington - Manželský pár z Floridy měl sňatek 19. srpna 1955. Šedesátileté výročí svatby oslavili jako každý rok: pojedli kousek svého původního svatebního dortu z červeného ovoce, napsal web ABC News.
Vysočina - Již téměř dva měsíce mohou lidé na Vysočině ochutnávat pálenku z letošní sklizně. „Letos byla velmi dobrá úroda třešní, první třešňovici jsme vypálili druhého července, nyní jedeme takřka nepřetržitě," říká Stanislav Marek, provozovatel pěstitelské pálenice v Hlinném na Novoměstsku.
Kroměřížsko – Švestky zatím ještě zrají na stromech, jiné letní ovoce, jako třeba třešně nebo meruňky, už ale čeká uvnitř beček na vypálení. Některé pálenice už dokonce mají první várky za sebou a majitelé si tak vychutnávají letošní pálenku.
Stále oblíbenější a modernější je stravovat se vegetariánsky, vegansky nebo dokonce podle zásad raw stravy vitariánsky. Živá, syrová a raw jsou synonyma pro rostlinné potraviny, které lidé upravují maximální teplotou do čtyřiceti dvou stupňů. Nejčastěji k přípravě jídel používají čerstvou zeleninu, ovoce nebo oříšky a klíčky.