Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

Dáte si rebarborovou nebo čabajkovou? Malým zmrzlinářům se daří

Praha /INFOGRAFIKA/– Vanilková, čokoládová a jahodová. Zmrzliny, které všichni známe a milujeme. Patří u nás ke stálicím. „Češi jsou vanilkový národ, a tak se prodává hlavně vanilková, čokoládová a v poslední době také sorbety z ovoce," říká Libor Polívka z rodinné firmy Poli v Českých Budějovicích. Jenže výběr zmrzlin u nás už dávno není jen vanilkovo-čokoládová „nuda". Velký rozmach zažívají malí producenti, kteří nabízejí příchuti jindy nevídané. Nevěříte?

Ekofarma z Jezvé poprvé nabídne vlastní ovoce

Česká Lípa - Jablka, ringle, meruňky i med přímo z regionu a v biokvalitě. Čerstvou českou zeleninu a ovoce v širokém sortimentu nabídne celkem pět pěstitelů a prodejců na zítřejších farmářských trzích v České Lípě na Škroupově náměstí.

Slivovice a kalvados? Sezonu v palírnách ohrožuje sucho

Na začátku minulé sezony si zástupci některých palíren z frýdecko-místeckého regionu stěžovali na chladné a deštivé počasí, které mohlo ovlivnit úrodu ovoce. Letos to vypadá, že jí slunce přeje. Problém ale může být naopak sucho, jež trvá několik týdnu.

Tereza Hažmuková: S pečením někdy končím v půl druhé ráno

Mělník – Začalo to náhodou, když Tereza Hažmuková dostala chuť zkusit upéct několik cupcaků, dortíčků v papírových košíčcích zdobených krémem a ovocem nebo marcipánovými doplňky. Dnes je peče nejen pro svou rodinu a kolegy v práci, ale prodává je třeba i na mělnických farmářských trzích.

Studie: Které potraviny dělají nafouklé břicho?

Na světové výstavě Expo 2015 v Miláně předložili italští vědci studii, která analyzuje jev týkající se i těch lidí, kteří nemají nadváhu. Nafouklé břicho je totiž problém i pro četné štíhlé osoby a navíc často působí bolesti. Abychom mohli proti němu bojovat, stačí omezovat potraviny, které fermentují. Bohužel dlouhý seznam takových potravin zahrnuje rovněž ovoce a zeleninu.

Studie: Které potraviny dělají nafouklé břicho?

Řím - Na světové výstavě Expo 2015 v Miláně předložili italští vědci studii, která analyzuje jev týkající se i těch lidí, kteří nemají nadváhu. Nafouklé břicho je totiž problém i pro četné štíhlé osoby a navíc často působí bolesti. Abychom mohli proti němu bojovat, stačí omezovat potraviny, které fermentují. Bohužel dlouhý seznam takových potravin zahrnuje rovněž ovoce a zeleninu.

Slabší sezona? Některé pálenice budou pálit nonstop

Břeclavsko – Měli obavy ze slabší sezony. Kvůli horší úrodě ovoce způsobené extrémním suchem a také škůdci. 
S přibývajícími objednávkami se ale chmurné vize začínají pomalu rozplývat. V pěstitelské pálenici v Hruškách čekají průměrný rok.

Sezona v palírnách už začala

Karvinsko - Letošní ovoce začínají lidé postupně svážet do palíren. Sucho zatím příliš neovlivňuje počet objednávek a majitelé pálenic tak doufají, že bude nastalá sezona úspěšnější, nežli byla ta předchozí. Někteří zahajují pálení už o prázdninách, jiní čekají do září.

Pálenice na Znojemsku se rozjíždí. Sezona má být průměrná

Znojemsko – První třešňovice již zavoněla pálenicemi, nyní zahrádkáři a drobní pěstitelé nakládají do sudů přezrálé meruňky. Některým již vykvasily, jinde čekají, až sklidí veškeré ovoce ze stromů. Odborníci potvrzují, že úroda meruněk je rozdílná oblast od oblasti. Provozovatelé pálenic proto očekávají spíše průměrnou sezonu. „U třešní byla výborná sezona, pokud jde o meruňky, úroda šla v pásmech. Nebude zřejmě nejlepší rok, ale měl by být slušný," doufal Milan Bonk z trstěnické pálenice.

Pálenice v regionu se rozjíždí. Sezona má být průměrná

Znojemsko – První třešňovice již zavoněla pálenicemi, nyní zahrádkáři a drobní pěstitelé nakládají do sudů přezrálé meruňky. Některým již vykvasily, jinde čekají, až sklidí veškeré ovoce ze stromů. Odborníci potvrzují, že úroda meruněk je rozdílná oblast od oblasti. Provozovatelé pálenic proto očekávají spíše průměrnou sezonu. „U třešní byla výborná sezona, pokud jde o meruňky, úroda šla v pásmech. Nebude zřejmě nejlepší rok, ale měl by být slušný," doufal Milan Bonk z trstěnické pálenice.

O. Šašek, ředitel ZD Klapý: Doba, kdy se tu vykupoval angrešt, už se asi nevrátí

Klapý - Sklizeň meruněk vrcholí. Pěstitelé si kvalitu a objem letošní sklizně chválí. Přinášíme rozhovor s ředitelem ZD Klapý Otakarem Šaškem a hlavním ovocnářem tohoto družstva Vítězslavem Houdkem. Přibližují současnost a minulost pěstování ovoce na Třebenicku. Právě ZD Klapý zůstává jediným velkým podnikem v tomto regionu, který se věnuje ovocnářství.

Nejlepší sezona za posledních pět let, těší se majitelé palíren

Jižní Morava /ANKETA/ - Část skončí na talíři, z něčeho si lidé udělají marmeládu a zbytek ovoce převedou do tekutého stavu. Destilační zařízení v některých palírnách na jižní Moravě se už rozběhla. Jinde mají naopak ještě zavřeno. Čekají, až dozrají všechny druhy. Podle ovocnářů bude letošní úroda bohatší než v minulých letech.

Nejlepší sezona za posledních pět let, těší se majitelé palíren

Jižní Morava /ANKETA/ - Část skončí na talíři, z něčeho si lidé udělají marmeládu a zbytek ovoce převedou do tekutého stavu. Destilační zařízení v některých palírnách na jižní Moravě se už rozběhla. Jinde mají naopak ještě zavřeno. Čekají, až dozrají všechny druhy. Podle ovocnářů bude letošní úroda bohatší než v minulých letech.

Nemusí kapat, jen když... moštuje

Jičínsko - Jean-Baptiste Alphonse Karr kdysi řekl: „Žena se ve ztraceném ráji zakousla do ovoce ze stromu poznání o deset minut dříve než muž. Od té doby si stále udržela desetiminutový náskok."

Centrum Šternberka zaplnily tradiční trhy

Šternberk – Květiny, bylinky, dřevěné hračky, ale i ovoce a zelenina, maso nebo pečivo bylo možné nakoupit na dalších Venkovských trzích ve Šternberku na Olomoucku. V sobotu dopoledne trhovci zaplnili Hlavní náměstí.

Vedra! Koupaliště jsou plná návštěvníků, sběrači ovoce padají ze žebříků

Přerovsko – Koupaliště, přírodní jezera či zatopené lomy byly o prodlouženém víkendu doslova v obležení na většině míst republiky a také na Přerovsku. Třicetistupňová vedra lákala k vodě návštěvníky všech věkových skupin. Provozovatelé koupališť tak jsou v těchto dnech nadmíru spokojeni. Rekordní návštěvnost zaznamenal i Plavecký areál v Přerově, který provozuje také koupaliště v nedalekých Penčicích.

Jedna lahev ukrývá i kilogram jablek. Mošty z Rakvic získaly ocenění

Rakvice – Jejich výrobky může nyní zdobit logo Chuť jižní Moravy. Úspěch v soutěži Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje 2015 zaznamenali hned s devíti mošty. Jednatel Révy Rakvice Bronislav Průdek vidí za úspěchem především snahu zachovat přírodní chuť bez konzervantů, barviv a sacharidů. Na tom si zakládá.

Jedna lahev ukrývá i kilogram jablek. Mošty z Rakvic získaly ocenění

Rakvice – Jejich výrobky může nyní zdobit logo Chuť jižní Moravy. Úspěch v soutěži Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje 2015 zaznamenali hned s devíti mošty. Jednatel Révy Rakvice Bronislav Průdek vidí za úspěchem především snahu zachovat přírodní chuť bez konzervantů, barviv a sacharidů. Na tom si zakládá.

Letošní úroda ovoce by měla být nejvyšší za posledních sedm let

Holovousy (Jičínsko) - Letošní úroda ovoce by měla meziročně vzrůst o 19 procent na 181.443 tun, a být tak nejvyšší za posledních sedm let. Sklizeň by měla jít nahoru u všech ovocných druhů s výjimkou višní a angreštu. Největší meziroční nárůst, o 163 procent na 9866 tun, se čeká u hrušek, řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Ovocnářství je v krizi, za poslední rok ubylo 11 procent sadů

Holovousy (Jičínsko) - Čeští ovocnáři za poslední rok snížili plochu sadů o 11 procent na 15.469 hektarů, což představuje největší propad za posledních 20 let. Důvodem kácení sadů je špatná ekonomická situace českého ovocnářství v posledních letech. Naposledy situaci ovocnářů významně zhoršilo loňské zavedení ruského embarga na dovoz ovoce z EU, po němž se propadly ceny ovoce, řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Zastavit propad českého ovocnářství by podle něj mohly programy podpory z fondů EU.

Dopřejte svým rostlinám krásné květy nebo zdravé plody BEZ CHEMIE

Každý kdo pěstuje v bytě pokojové rostliny nebo na balkóně muškáty, petunie, nebo na zahradě ovoce, zeleninu nebo jen pečuje o trávník, chce, aby vypadali co nejlépe, rostliny bohatě kvetly, ovoce bohatě plodilo a zelenina dobře urostlá a zralá plná vitamínů, ideálně vypěstovaná BEZ CHEMIE!!!!

OBRAZEM: Melounový šampionát i běh číšníků. To byla Junior show

Třebíč - Čínský drak, pirátská loď, mořský koník nebo včelí úl. To vše vyřezané na melounech. Skvosty studentského umění mohli obdivo- vat návštěvníci včerejší Junior show. Kromě mistrů ve vyřezávání do ovoce na ni představila pořádající škola, Obchodní akademie a Hotelová škola Třebíč, i další šikovné studenty.

Pěstitelé vyhlížejí déšť. Do ovoce i obilí se opírá slunce

Hodonínsko – Spálené ovoce, suchá cibule s brokolicí, některé plodiny vůbec nevzešly. Slunce se opřelo také do zemědělských plodin. Pěstitelé na Hodonínsku v prašných polích vyhlížejí dlouhodobější déšť. Teplota v uplynulých dnech přesáhla i šestadvacet stupňů Celsia. Před víkendem by podle meteorologů mohly přijít bouřky.

Sylva Jelénková: Dovážíme ovoce ze zahraničí. Naše přitom v sadech padá a hnije

Ostrožská Lhota – Začínala tím, že rozložila ovoce na síta a nechala je sušit na slunci. Dnes patří devětadvacetiletá Sylva Jelénková z Ostrožské Lhoty mezi čtrnáct finalistů, kteří se se svými podnikatelskými záměry snaží prosadit v soutěži Rozjezdy roku zaměřené na drobné začínající podnikatele. Projekt Sylvy Jelénkové se přitom soustředí právě na šetrné sušení a zpracování sezónního ovoce a zeleniny.

Pěstitelé vyhlížejí déšť. Do ovoce i obilí se opírá slunce

Hodonínsko – Spálené ovoce, suchá cibule s brokolicí, některé plodiny vůbec nevzešly. Slunce se opřelo také do zemědělských plodin. Pěstitelé na Hodonínsku v prašných polích vyhlížejí dlouhodobější déšť. Teplota v uplynulých dnech přesáhla i šestadvacet stupňů Celsia. Před víkendem by podle meteorologů mohly přijít bouřky.

Středomořská dieta chrání před rakovinou dělohy, píše italský deník

Ženám stravujícím se podle středomořské diety hrozí o 50 procent menší nebezpečí, že onemocní rakovinou dělohy. Ukazuje to studie financovaná Italskou nadací pro výzkum rakoviny (FIRC), kterou publikoval British Journal of Cancer. Tým italských vědců ve spolupráci s experty z Lausannské univerzity ve Švýcarsku na vzorku 5000 dobrovolnic zjišťoval souvislost mezi středomořskou stravou a rizikem vzniku rakoviny dělohy. O výsledcích bádání píše italský deník La Repubblica.