Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

Zahrada východních Čech 17. ročník Častolovice

Častolovice - Vyhlášená zahrádkářská výstava Zahrada východních Čech začala netradičně už ve čtvrtek. Pořadatelé letos zkoušejí experiment rozšířením dosud třídenní přehlídky na čtyři dny. „Dosavadní dnešní návštěvnost zahnala obavy mých kolegů. Jsme spokojeni, lidé přišli. Rozšíření o čtvrteční den se ukázalo jako dobrá volba," prozradil včera po poledni Josef Helmich, hlavní pořadatel proslulé častolovické akce zahrádkářů. Podívaná plná květin, podzimních dekorací, ovoce a zeleniny se letos rozprostírá na rekordně velké ploše 3 tisíc m2. Na výstavě se neprezentují jen zahrádkáři. „Těší nás dobrá spolupráce s včelaři, chovateli drobného zvířectva a ptactva, myslivci a kaktusáři," pochvaluje si Helmich. Do Častolovic přijíždějí nejen místní, ale i lidé z daleka. Organizátoři výstavy očekávají podobně jako v minulých letech více než deset tisíc návštěvníků. Sedmnáctý ročník výstavy potrvá až do nedělního odpoledne. Během zahajovacího dne navštívily výstavu školy, zájezdy a mnoho dalších návštěvníků.

Kvašení ovoce? Někdy prý stačí jediný týden díky nadprůměrným teplotám

Drnovice /REPORTÁŽ/ – Mnoho lidí ji považuje za lék na všechny nemoci. A najdou se i takoví, kteří si ji dají hned zrána jako dezinfekci, po obědě na vytrávení a večer na dobré usínání. Než se ale ovoce jako jablka, meruňky, hrušky, švestky, ale také třeba banány nebo pomeranče dostanou do tekutého stavu s bonusem v podobě alkoholu, dá to poměrně hodně práce.

Zahrada východních Čech poprvé čtyřdenní

Častolovice - Netrpělivě očekávaný 17. ročník výstavy ovoce, zeleniny a květin „Zahrada východních Čech" začíná v Častolovicích už zítra. Tradiční podzimní zahrádkářská akce přináší každoročně novinky. Ani letos tomu nebude jinak.

Podzimní Flora je tady. Co nabídne?

Olomouc – Špičkové ovoce a zelenina, aranžmá z podzimních květin ale také dobré jídlo a pití. Tento čtvrtek startuje na Výstavišti Flora Olomouc podzimní část už jubilejní dvacáté celonárodní výstavy ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Flora Olomouc. 

Krnovští vydřeli cennou remízu

Po dvou krutých porážkách a odstoupení trenéra Antonína Mury nastoupili krnovští fotbalisté k dalšímu kolu divize na hřišti silného Brumova. Nový kouč Antonín Hudský změnil rozestavení hráčů a věřil, že to přinese ovoce.

Den ve znamení jablka provoněl Hroznovou Lhotu

Hroznová Lhota – Slavnost jablíček uspořádali v Hroznové Lhotě. V chovatelském areálu o jablkách přednášeli obyvatelům obce s hroznem ve znaku Vít Hrdoušek a Ladislav Tomčala. „Přednášel jsem o pěstování starých odrůd ovoce – jabloní, hrušek a modrého ovoce. Chtěli bychom, aby lidé staré odrůdy pěstovali. Musí sice čekat deset až patnáct let, než stromy zarodí, ale úroda pak bývá větší," sdělil Ladislav Tomčala z Velké nad Veličkou.

V Machové se pochlubí výpěstky i poradí

Machová - Tradiční okresní výstavu ovoce a zeleniny chystají na nadcházející víkend v Machové. Podle tamního zahrádkáře Františka Václavíka předpokládají, že se sejde na 600 vzorků ovoce.

Moštování začalo, ale zvolna

Českobudějovicko - Nejednou moštárnou už hučí drtiče ovoce a z lisů se do připravených nádob řine sladká šťáva. Celkově ale zahrádkáři letos očekávají slabší úrodu. Chybí hlavně vláha.

Zahrádkářům pomohl mistr republiky. K vidění je i šestadvacetikilový meloun

Slavkov u Brna – Přestože letošní rok nebyl pro pěstování ovoce a zeleniny nejpříznivější, slavkovští zahrádkáři mají důvod ke spokojenosti. Kvalita ovoce je prý na velmi dobré úrovni. I když na jubilejní desáté oblastní výstavě ovoce, zeleniny a zahrádkářských výpěstků, kterou tento víkend pořádají, unikáty příliš k vidění nejsou. Přesto se najdou mezi stovkami výpěstků i takové, nad kterými se tají dech.

Pěstitelé jablek přijdou kvůli suchu na tržbách o stovky milionů korun

Holovousy (Jičínsko) - Pěstitelé jablek letos přijdou kvůli mimořádnému suchu na tržbách o stovky milionů korun. Proti předpokladům bude úroda nižší asi o 10.000 tun a kvůli malé velikosti plodů výrazně vzroste podíl ovoce na průmyslové zpracování, u nějž je cena proti konzumnímu ovoci asi čtvrtinová, řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Sklizeň jablek nyní běží naplno.

Déle kojené děti se lépe stravují i v pozdějším věku

Déle kojené děti se lépe stravují i v pozdějším věku. V šesti letech mají podle nové americké studie větší spotřebu vody, ovoce a zeleniny. Naopak méně často pijí cukrem slazené nápoje a džusy. Zjištění zámořských odborníků na tiskové konferenci prezentovala Eva Kudlová z Ústavu hygieny a epidemiologie 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. V pondělí začal Český týden kojení.

Začal výkup ovoce

Havlíčkobrodsko - Výkup padaných jablek v Ledečské ulici v Havlíčkově Brodě začal již 1. září a měl by skončit odhadem v polovině října, záleží
i na počasí.

Pěstitelé už zásobují pálenici

Tachovsko – Zahrádkáři v těchto týdnech zjišťují, jak se letošní horké a suché léto podepsalo na úrodě ovoce. To dozrává a zatímco moštárna v Plané se teprve připravuje na spuštění, pěstitelská pálenice v Kurojedech už ovoce k dalšímu zpracování přijímá.

Zpestření stravy pro školáky? Raw food

Zatímco dříve jsme jedli jednoduše a připravovali si jídla hlavně z podomácku vypěstovaného ovoce a zeleniny, dnes už pomalu ani nevíme, jak tyto suroviny chutnají ve své přirozené podobě. Chuťově otupělé jsou i naše děti. Se změnou prázdninového režimu ve školní zkuste svým ratolestem zpestřit jídelníček tak, aby jim chutnal a dodal potřebnou energii.

Sucho se podepsalo na ovoci

Jindřichohradecko – S nástupem září se pomalu začínají rozjíždět moštárny ovoce, ale podle řady zahrádkářů letos úroda moc velká nebude.  

Ruční lisy na šťávy se používají i dnes

Koloveč – V rámci našeho seriálu Co je to? aneb Klenoty muzeí jste mohli tipovat, k čemu sloužil předmět na obrázku. Pokud si někdo, myslel, že se jedná o lis na ovoce, měl pravdu.

Více jablek, méně švestek

Jaká bude úroda ovoce? Majitelé palíren zatím s odpovědí váhají, jejich informace se liší. Destilační zařízení už ale jedou naplno.

Není důvod plýtvat, křivé potraviny nejsou závadné

Praha – Supermarkety nechtějí přijímat od zemědělců nevzhledné ovoce a jídlo. Spousta úrody tak zůstává na polích a důvody nemusí být jenom estetické. Na tento nešvar v sobotu na Piazzetě Národního divadla upozorňuje iniciativa Zachraň jídlo.

Sladkosti ve školách končí, bufety už mění nabídku

Hodonínsko – Žáci se vrátili po letních prázdninách do školních lavic. Kromě dalších vědomostí je v některých školách čekala změna jídelníčku na chodbách. Už na jaře senát odhlasoval novelu školského zákona, která zakazuje ve školách prodej nezdravých potravin. I když přesný prováděcí předpis, který má konkrétně jmenovat zakázané potraviny, chybí, školy preventivně z bufetu nezdravé potraviny vyřadily.

Ovoce bude letos málo, hlavně švestek

Region – Kvůli vedrům a suchu bude letošní úroda ovoce slabší. Ovoce je také nyní až o třetinu menší než obvykle. Oproti loňskému létu může být ztráta úrody až poloviční.

Moštárnám hrozí, že budou stát

Písecko – Letošní úroda jablek nebude tak velká jako loni. Ovoce je kvůli suchému a horkému letnímu počasí drobnější a není tak šťavnaté. Potvrzují to jak Jaroslav Zelenka, který má na starosti moštárnu v Bernarticích, tak Alena Jannacková za moštárnu v Mirovicích.

Ruské sankce zasáhly ovocnáře a zelináře, EU jim přispěla 14 milionů korun

Praha - Čeští ovocnáři a zelináři kvůli ruským sankcím na dovoz zboží utrpěli ztrátu 480 milionů korun, z toho 300 milionů korun u ovoce. Evropská unie jim v rámci mimořádných podpor přispěla 14 miliony korun, sdělil dnes mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán. Ztráty způsobil propad produkčních cen v důsledku ruského embarga.

Kvůli suchu popadalo hodně švestek, slivovice bude vzácná

Blanensko – Třešně výborné, broskví, meruněk a dalšího ovoce bylo taky dost. To je hodnocení majitelů palíren i zahrádkářů na Blanensku. Švestek, které ještě zrají, ale bude jen poskrovnu. Kvůli dlouhému období sucha jich ze stromů hodně popadalo.

Svou pálenku může mít každý. Stačí jen ovoce

Vysočina - Již téměř dva měsíce mohou lidé na Vysočině ochutnávat pálenku z letošní sklizně. „Letos byla velmi dobrá úroda třešní, první třešňovici jsme vypálili druhého července, nyní jedeme takřka nepřetržitě," říká Stanislav Marek, provozovatel pěstitelské pálenice v Hlinném na Novoměstsku.

Živá strava se dere na Ostravsko

Stále oblíbenější a modernější je stravovat se vegetariánsky, vegansky nebo dokonce podle zásad raw stravy vitariánsky. Živá, syrová a raw jsou synonyma pro rostlinné potraviny, které lidé upravují maximální teplotou do čtyřiceti dvou stupňů. Nejčastěji k přípravě jídel používají čerstvou zeleninu, ovoce nebo oříšky a klíčky.