Pelhřimovsko – Léto je v plném proudu a ovocnáři už vědí, kolik plodů nám příroda letos nadělí. Podle pelhřimovských zahrádkářů je letošní úroda ovoce velice dobrá. Nadprůměrné množství ovoce si v tomto období pochvalují i majitelé pěstitelských pálenic.
Praha /INFOGRAFIKA/– Vanilková, čokoládová a jahodová. Zmrzliny, které všichni známe a milujeme. Patří u nás ke stálicím. „Češi jsou vanilkový národ, a tak se prodává hlavně vanilková, čokoládová a v poslední době také sorbety z ovoce," říká Libor Polívka z rodinné firmy Poli v Českých Budějovicích. Jenže výběr zmrzlin u nás už dávno není jen vanilkovo-čokoládová „nuda". Velký rozmach zažívají malí producenti, kteří nabízejí příchuti jindy nevídané. Nevěříte?
Česká Lípa - Jablka, ringle, meruňky i med přímo z regionu a v biokvalitě. Čerstvou českou zeleninu a ovoce v širokém sortimentu nabídne celkem pět pěstitelů a prodejců na zítřejších farmářských trzích v České Lípě na Škroupově náměstí.
Na začátku minulé sezony si zástupci některých palíren z frýdecko-místeckého regionu stěžovali na chladné a deštivé počasí, které mohlo ovlivnit úrodu ovoce. Letos to vypadá, že jí slunce přeje. Problém ale může být naopak sucho, jež trvá několik týdnu.
Pelhřimovsko – Léto je v plném proudu a ovocnáři už vědí, kolik plodů nám příroda letos nadělí. Podle pelhřimovských zahrádkářů je letošní úroda ovoce velice dobrá. Nadprůměrné množství ovoce si v tomto období pochvalují i majitelé pěstitelských pálenic.
Mělník – Začalo to náhodou, když Tereza Hažmuková dostala chuť zkusit upéct několik cupcaků, dortíčků v papírových košíčcích zdobených krémem a ovocem nebo marcipánovými doplňky. Dnes je peče nejen pro svou rodinu a kolegy v práci, ale prodává je třeba i na mělnických farmářských trzích.
Na světové výstavě Expo 2015 v Miláně předložili italští vědci studii, která analyzuje jev týkající se i těch lidí, kteří nemají nadváhu. Nafouklé břicho je totiž problém i pro četné štíhlé osoby a navíc často působí bolesti. Abychom mohli proti němu bojovat, stačí omezovat potraviny, které fermentují. Bohužel dlouhý seznam takových potravin zahrnuje rovněž ovoce a zeleninu.
Řím - Na světové výstavě Expo 2015 v Miláně předložili italští vědci studii, která analyzuje jev týkající se i těch lidí, kteří nemají nadváhu. Nafouklé břicho je totiž problém i pro četné štíhlé osoby a navíc často působí bolesti. Abychom mohli proti němu bojovat, stačí omezovat potraviny, které fermentují. Bohužel dlouhý seznam takových potravin zahrnuje rovněž ovoce a zeleninu.
Břeclavsko – Měli obavy ze slabší sezony. Kvůli horší úrodě ovoce způsobené extrémním suchem a také škůdci. S přibývajícími objednávkami se ale chmurné vize začínají pomalu rozplývat. V pěstitelské pálenici v Hruškách čekají průměrný rok.
Karvinsko - Letošní ovoce začínají lidé postupně svážet do palíren. Sucho zatím příliš neovlivňuje počet objednávek a majitelé pálenic tak doufají, že bude nastalá sezona úspěšnější, nežli byla ta předchozí. Někteří zahajují pálení už o prázdninách, jiní čekají do září.
Hodonínsko – Za horší úrodu ovoce může extrémní sucho a škůdci. Provozovatelé pálenic předpovídají podprůměrnou sezonu. Pěstitelé ovoce toužící po dobré pálence si letos oproti loňskému roku zřejmě moc nepolepší.
Znojemsko – První třešňovice již zavoněla pálenicemi, nyní zahrádkáři a drobní pěstitelé nakládají do sudů přezrálé meruňky. Některým již vykvasily, jinde čekají, až sklidí veškeré ovoce ze stromů. Odborníci potvrzují, že úroda meruněk je rozdílná oblast od oblasti. Provozovatelé pálenic proto očekávají spíše průměrnou sezonu. „U třešní byla výborná sezona, pokud jde o meruňky, úroda šla v pásmech. Nebude zřejmě nejlepší rok, ale měl by být slušný," doufal Milan Bonk z trstěnické pálenice.
Znojemsko – První třešňovice již zavoněla pálenicemi, nyní zahrádkáři a drobní pěstitelé nakládají do sudů přezrálé meruňky. Některým již vykvasily, jinde čekají, až sklidí veškeré ovoce ze stromů. Odborníci potvrzují, že úroda meruněk je rozdílná oblast od oblasti. Provozovatelé pálenic proto očekávají spíše průměrnou sezonu. „U třešní byla výborná sezona, pokud jde o meruňky, úroda šla v pásmech. Nebude zřejmě nejlepší rok, ale měl by být slušný," doufal Milan Bonk z trstěnické pálenice.
Klapý - Sklizeň meruněk vrcholí. Pěstitelé si kvalitu a objem letošní sklizně chválí. Přinášíme rozhovor s ředitelem ZD Klapý Otakarem Šaškem a hlavním ovocnářem tohoto družstva Vítězslavem Houdkem. Přibližují současnost a minulost pěstování ovoce na Třebenicku. Právě ZD Klapý zůstává jediným velkým podnikem v tomto regionu, který se věnuje ovocnářství.
Třebíčsko - Sucho sužuje již několik týdnů také ovocnáře. Ti však letošní sezonu zatím nezatracují. Naopak. Podle Deníkem oslovených by mohla být nadprůměrná.
Třebíčsko - Sucho sužuje již několik týdnů také ovocnáře. Ti však letošní sezonu zatím nezatracují. Naopak. Podle Deníkem oslovených by mohla být nadprůměrná.
Jižní Morava /ANKETA/ - Část skončí na talíři, z něčeho si lidé udělají marmeládu a zbytek ovoce převedou do tekutého stavu. Destilační zařízení v některých palírnách na jižní Moravě se už rozběhla. Jinde mají naopak ještě zavřeno. Čekají, až dozrají všechny druhy. Podle ovocnářů bude letošní úroda bohatší než v minulých letech.
Jižní Morava /ANKETA/ - Část skončí na talíři, z něčeho si lidé udělají marmeládu a zbytek ovoce převedou do tekutého stavu. Destilační zařízení v některých palírnách na jižní Moravě se už rozběhla. Jinde mají naopak ještě zavřeno. Čekají, až dozrají všechny druhy. Podle ovocnářů bude letošní úroda bohatší než v minulých letech.
Jičínsko - Jean-Baptiste Alphonse Karr kdysi řekl: „Žena se ve ztraceném ráji zakousla do ovoce ze stromu poznání o deset minut dříve než muž. Od té doby si stále udržela desetiminutový náskok."
Šternberk – Květiny, bylinky, dřevěné hračky, ale i ovoce a zelenina, maso nebo pečivo bylo možné nakoupit na dalších Venkovských trzích ve Šternberku na Olomoucku. V sobotu dopoledne trhovci zaplnili Hlavní náměstí.
Týn nad Bečvou – Sklizeň třešní mají za sebou v Zemědělském družstvě (ZD) Podhradí v Týně nad Bečvou, které patří k největším pěstitelům ovoce na Přerovsku. Podle tamních zemědělců byla letošní úroda průměrná. Ze dvouhektarového sadu sklidili zhruba šest tun třešní.
Týn nad Bečvou – Sklizeň třešní mají za sebou v Zemědělském družstvě (ZD) Podhradí v Týně nad Bečvou, které patří k největším pěstitelům ovoce na Přerovsku. Podle tamních zemědělců byla letošní úroda průměrná. Ze dvouhektarového sadu sklidili zhruba šest tun třešní.
Přerovsko – Koupaliště, přírodní jezera či zatopené lomy byly o prodlouženém víkendu doslova v obležení na většině míst republiky a také na Přerovsku. Třicetistupňová vedra lákala k vodě návštěvníky všech věkových skupin. Provozovatelé koupališť tak jsou v těchto dnech nadmíru spokojeni. Rekordní návštěvnost zaznamenal i Plavecký areál v Přerově, který provozuje také koupaliště v nedalekých Penčicích.
Frýdek-Místek - Vůně ovoce a zeleniny z místecké tržnice poblíž Antonínova náměstí láká zákazníky na několik desítek metrů. Většina z nich si trhy chválí, Deník však zaznamenal i kritiku přístupu některých trhovců.
Jižní Morava - Meruňky, broskve, jablka. Pětina všech ovocných sadů České republiky připadá na jižní Moravu. Z území této tradiční ovocnářské oblasti ale stromy plošně ubývají. Ovocnáři se shodují, že tento trend bude pokračovat. Udrží se jen největší pěstitelé, kteří se o odbyt nemusejí bát.
Jižní Morava - Meruňky, broskve, jablka. Pětina všech ovocných sadů České republiky připadá na jižní Moravu. Z území této tradiční ovocnářské oblasti ale stromy plošně ubývají. Ovocnáři se shodují, že tento trend bude pokračovat. Udrží se jen největší pěstitelé, kteří se o odbyt nemusejí bát.
Rakvice – Jejich výrobky může nyní zdobit logo Chuť jižní Moravy. Úspěch v soutěži Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje 2015 zaznamenali hned s devíti mošty. Jednatel Révy Rakvice Bronislav Průdek vidí za úspěchem především snahu zachovat přírodní chuť bez konzervantů, barviv a sacharidů. Na tom si zakládá.
Rakvice – Jejich výrobky může nyní zdobit logo Chuť jižní Moravy. Úspěch v soutěži Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje 2015 zaznamenali hned s devíti mošty. Jednatel Révy Rakvice Bronislav Průdek vidí za úspěchem především snahu zachovat přírodní chuť bez konzervantů, barviv a sacharidů. Na tom si zakládá.
Holovousy (Jičínsko) - Letošní úroda ovoce by měla meziročně vzrůst o 19 procent na 181.443 tun, a být tak nejvyšší za posledních sedm let. Sklizeň by měla jít nahoru u všech ovocných druhů s výjimkou višní a angreštu. Největší meziroční nárůst, o 163 procent na 9866 tun, se čeká u hrušek, řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.
Holovousy (Jičínsko) - Čeští ovocnáři za poslední rok snížili plochu sadů o 11 procent na 15.469 hektarů, což představuje největší propad za posledních 20 let. Důvodem kácení sadů je špatná ekonomická situace českého ovocnářství v posledních letech. Naposledy situaci ovocnářů významně zhoršilo loňské zavedení ruského embarga na dovoz ovoce z EU, po němž se propadly ceny ovoce, řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Zastavit propad českého ovocnářství by podle něj mohly programy podpory z fondů EU.
Každý kdo pěstuje v bytě pokojové rostliny nebo na balkóně muškáty, petunie, nebo na zahradě ovoce, zeleninu nebo jen pečuje o trávník, chce, aby vypadali co nejlépe, rostliny bohatě kvetly, ovoce bohatě plodilo a zelenina dobře urostlá a zralá plná vitamínů, ideálně vypěstovaná BEZ CHEMIE!!!!
Třebíč - Čínský drak, pirátská loď, mořský koník nebo včelí úl. To vše vyřezané na melounech. Skvosty studentského umění mohli obdivo- vat návštěvníci včerejší Junior show. Kromě mistrů ve vyřezávání do ovoce na ni představila pořádající škola, Obchodní akademie a Hotelová škola Třebíč, i další šikovné studenty.
Hodonínsko – Spálené ovoce, suchá cibule s brokolicí, některé plodiny vůbec nevzešly. Slunce se opřelo také do zemědělských plodin. Pěstitelé na Hodonínsku v prašných polích vyhlížejí dlouhodobější déšť. Teplota v uplynulých dnech přesáhla i šestadvacet stupňů Celsia. Před víkendem by podle meteorologů mohly přijít bouřky.
Ostrožská Lhota – Začínala tím, že rozložila ovoce na síta a nechala je sušit na slunci. Dnes patří devětadvacetiletá Sylva Jelénková z Ostrožské Lhoty mezi čtrnáct finalistů, kteří se se svými podnikatelskými záměry snaží prosadit v soutěži Rozjezdy roku zaměřené na drobné začínající podnikatele. Projekt Sylvy Jelénkové se přitom soustředí právě na šetrné sušení a zpracování sezónního ovoce a zeleniny.
Hodonínsko – Spálené ovoce, suchá cibule s brokolicí, některé plodiny vůbec nevzešly. Slunce se opřelo také do zemědělských plodin. Pěstitelé na Hodonínsku v prašných polích vyhlížejí dlouhodobější déšť. Teplota v uplynulých dnech přesáhla i šestadvacet stupňů Celsia. Před víkendem by podle meteorologů mohly přijít bouřky.
Ženám stravujícím se podle středomořské diety hrozí o 50 procent menší nebezpečí, že onemocní rakovinou dělohy. Ukazuje to studie financovaná Italskou nadací pro výzkum rakoviny (FIRC), kterou publikoval British Journal of Cancer. Tým italských vědců ve spolupráci s experty z Lausannské univerzity ve Švýcarsku na vzorku 5000 dobrovolnic zjišťoval souvislost mezi středomořskou stravou a rizikem vzniku rakoviny dělohy. O výsledcích bádání píše italský deník La Repubblica.