Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

Ovoce bude letos málo, hlavně švestek

Region – Kvůli vedrům a suchu bude letošní úroda ovoce slabší. Ovoce je také nyní až o třetinu menší než obvykle. Oproti loňskému létu může být ztráta úrody až poloviční.

Moštárnám hrozí, že budou stát

Písecko – Letošní úroda jablek nebude tak velká jako loni. Ovoce je kvůli suchému a horkému letnímu počasí drobnější a není tak šťavnaté. Potvrzují to jak Jaroslav Zelenka, který má na starosti moštárnu v Bernarticích, tak Alena Jannacková za moštárnu v Mirovicích.

Ruské sankce zasáhly ovocnáře a zelináře, EU jim přispěla 14 milionů korun

Praha - Čeští ovocnáři a zelináři kvůli ruským sankcím na dovoz zboží utrpěli ztrátu 480 milionů korun, z toho 300 milionů korun u ovoce. Evropská unie jim v rámci mimořádných podpor přispěla 14 miliony korun, sdělil dnes mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán. Ztráty způsobil propad produkčních cen v důsledku ruského embarga.

Kvůli suchu popadalo hodně švestek, slivovice bude vzácná

Blanensko – Třešně výborné, broskví, meruněk a dalšího ovoce bylo taky dost. To je hodnocení majitelů palíren i zahrádkářů na Blanensku. Švestek, které ještě zrají, ale bude jen poskrovnu. Kvůli dlouhému období sucha jich ze stromů hodně popadalo.

Svou pálenku může mít každý. Stačí jen ovoce

Vysočina - Již téměř dva měsíce mohou lidé na Vysočině ochutnávat pálenku z letošní sklizně. „Letos byla velmi dobrá úroda třešní, první třešňovici jsme vypálili druhého července, nyní jedeme takřka nepřetržitě," říká Stanislav Marek, provozovatel pěstitelské pálenice v Hlinném na Novoměstsku.

Živá strava se dere na Ostravsko

Stále oblíbenější a modernější je stravovat se vegetariánsky, vegansky nebo dokonce podle zásad raw stravy vitariánsky. Živá, syrová a raw jsou synonyma pro rostlinné potraviny, které lidé upravují maximální teplotou do čtyřiceti dvou stupňů. Nejčastěji k přípravě jídel používají čerstvou zeleninu, ovoce nebo oříšky a klíčky.

Zlepšená hra po změně stran přinesla ovoce

Benátky nad Jizerou – Podruhé v řadě hráli fotbalisté Kolína na hřišti soupeře. Zatímco před týdnem v Převýšově prohráli, v neděli už mohli slavit první body v novém ročníku ČFL. V Benátkách nad Jizerou vyhráli 3:1.

Malá Amerika nabídne čtení a výstavy

Brno - Za císaře pána tam voněla káva a exotické ovoce, dnes je Malá Amerika cíl milovníků kultury. Bývalé skladiště kousek od brněnského hlavního nádraží v Hybešově ulici se dočká dalších oprav. Spodní prostor už dělníci před dvěma lety dali do pořádku tak, že tam lidé chodí na projekce filmů nebo taneční party. Nyní se lidé z občanského sdružení, kteří místo dávají do pořádku, rozhodli zrekonstruovat také horní patro bývalého překladiště.

V Kunovicích a Buchlovicích proměňují letní kvasy v pálenku

Slovácko – Většina obyvatel Slovácka si mezi nabídkou nejrůznějších alkoholických nápojů potrpí na ty domácí, nejlépe vypálené z vlastní úrody v pěstitelských pálenicích zahrádkářů. Dvě z nich, v Kunovicích a Buchlovicích, už dva týdny přeměňují letní kvasy z meruněk, třešní a višní v chutné pálenky.

Palírny letos nebudou mít nouzi. Sezona vypadá slibně

Orlickoústecko – Ovoce na stromech zraje a mnozí jistě přemýšlejí, jak s úrodou naloží. Jednou z variant je nechat je přeměnit na pálenku, která má v tuzemsku velkou tradici. Zájem o pálení ovoce hlásí i některé palírny na Orlickoústecku.

Dáte si rebarborovou nebo čabajkovou? Malým zmrzlinářům se daří

Praha /INFOGRAFIKA/– Vanilková, čokoládová a jahodová. Zmrzliny, které všichni známe a milujeme. Patří u nás ke stálicím. „Češi jsou vanilkový národ, a tak se prodává hlavně vanilková, čokoládová a v poslední době také sorbety z ovoce," říká Libor Polívka z rodinné firmy Poli v Českých Budějovicích. Jenže výběr zmrzlin u nás už dávno není jen vanilkovo-čokoládová „nuda". Velký rozmach zažívají malí producenti, kteří nabízejí příchuti jindy nevídané. Nevěříte?

Ekofarma z Jezvé poprvé nabídne vlastní ovoce

Česká Lípa - Jablka, ringle, meruňky i med přímo z regionu a v biokvalitě. Čerstvou českou zeleninu a ovoce v širokém sortimentu nabídne celkem pět pěstitelů a prodejců na zítřejších farmářských trzích v České Lípě na Škroupově náměstí.

Slivovice a kalvados? Sezonu v palírnách ohrožuje sucho

Na začátku minulé sezony si zástupci některých palíren z frýdecko-místeckého regionu stěžovali na chladné a deštivé počasí, které mohlo ovlivnit úrodu ovoce. Letos to vypadá, že jí slunce přeje. Problém ale může být naopak sucho, jež trvá několik týdnu.

Tereza Hažmuková: S pečením někdy končím v půl druhé ráno

Mělník – Začalo to náhodou, když Tereza Hažmuková dostala chuť zkusit upéct několik cupcaků, dortíčků v papírových košíčcích zdobených krémem a ovocem nebo marcipánovými doplňky. Dnes je peče nejen pro svou rodinu a kolegy v práci, ale prodává je třeba i na mělnických farmářských trzích.

Studie: Které potraviny dělají nafouklé břicho?

Na světové výstavě Expo 2015 v Miláně předložili italští vědci studii, která analyzuje jev týkající se i těch lidí, kteří nemají nadváhu. Nafouklé břicho je totiž problém i pro četné štíhlé osoby a navíc často působí bolesti. Abychom mohli proti němu bojovat, stačí omezovat potraviny, které fermentují. Bohužel dlouhý seznam takových potravin zahrnuje rovněž ovoce a zeleninu.

Studie: Které potraviny dělají nafouklé břicho?

Řím - Na světové výstavě Expo 2015 v Miláně předložili italští vědci studii, která analyzuje jev týkající se i těch lidí, kteří nemají nadváhu. Nafouklé břicho je totiž problém i pro četné štíhlé osoby a navíc často působí bolesti. Abychom mohli proti němu bojovat, stačí omezovat potraviny, které fermentují. Bohužel dlouhý seznam takových potravin zahrnuje rovněž ovoce a zeleninu.

Slabší sezona? Některé pálenice budou pálit nonstop

Břeclavsko – Měli obavy ze slabší sezony. Kvůli horší úrodě ovoce způsobené extrémním suchem a také škůdci. 
S přibývajícími objednávkami se ale chmurné vize začínají pomalu rozplývat. V pěstitelské pálenici v Hruškách čekají průměrný rok.

Sezona v palírnách už začala

Karvinsko - Letošní ovoce začínají lidé postupně svážet do palíren. Sucho zatím příliš neovlivňuje počet objednávek a majitelé pálenic tak doufají, že bude nastalá sezona úspěšnější, nežli byla ta předchozí. Někteří zahajují pálení už o prázdninách, jiní čekají do září.

Pálenice na Znojemsku se rozjíždí. Sezona má být průměrná

Znojemsko – První třešňovice již zavoněla pálenicemi, nyní zahrádkáři a drobní pěstitelé nakládají do sudů přezrálé meruňky. Některým již vykvasily, jinde čekají, až sklidí veškeré ovoce ze stromů. Odborníci potvrzují, že úroda meruněk je rozdílná oblast od oblasti. Provozovatelé pálenic proto očekávají spíše průměrnou sezonu. „U třešní byla výborná sezona, pokud jde o meruňky, úroda šla v pásmech. Nebude zřejmě nejlepší rok, ale měl by být slušný," doufal Milan Bonk z trstěnické pálenice.

Pálenice v regionu se rozjíždí. Sezona má být průměrná

Znojemsko – První třešňovice již zavoněla pálenicemi, nyní zahrádkáři a drobní pěstitelé nakládají do sudů přezrálé meruňky. Některým již vykvasily, jinde čekají, až sklidí veškeré ovoce ze stromů. Odborníci potvrzují, že úroda meruněk je rozdílná oblast od oblasti. Provozovatelé pálenic proto očekávají spíše průměrnou sezonu. „U třešní byla výborná sezona, pokud jde o meruňky, úroda šla v pásmech. Nebude zřejmě nejlepší rok, ale měl by být slušný," doufal Milan Bonk z trstěnické pálenice.

O. Šašek, ředitel ZD Klapý: Doba, kdy se tu vykupoval angrešt, už se asi nevrátí

Klapý - Sklizeň meruněk vrcholí. Pěstitelé si kvalitu a objem letošní sklizně chválí. Přinášíme rozhovor s ředitelem ZD Klapý Otakarem Šaškem a hlavním ovocnářem tohoto družstva Vítězslavem Houdkem. Přibližují současnost a minulost pěstování ovoce na Třebenicku. Právě ZD Klapý zůstává jediným velkým podnikem v tomto regionu, který se věnuje ovocnářství.

Nejlepší sezona za posledních pět let, těší se majitelé palíren

Jižní Morava /ANKETA/ - Část skončí na talíři, z něčeho si lidé udělají marmeládu a zbytek ovoce převedou do tekutého stavu. Destilační zařízení v některých palírnách na jižní Moravě se už rozběhla. Jinde mají naopak ještě zavřeno. Čekají, až dozrají všechny druhy. Podle ovocnářů bude letošní úroda bohatší než v minulých letech.

Nejlepší sezona za posledních pět let, těší se majitelé palíren

Jižní Morava /ANKETA/ - Část skončí na talíři, z něčeho si lidé udělají marmeládu a zbytek ovoce převedou do tekutého stavu. Destilační zařízení v některých palírnách na jižní Moravě se už rozběhla. Jinde mají naopak ještě zavřeno. Čekají, až dozrají všechny druhy. Podle ovocnářů bude letošní úroda bohatší než v minulých letech.

Nemusí kapat, jen když... moštuje

Jičínsko - Jean-Baptiste Alphonse Karr kdysi řekl: „Žena se ve ztraceném ráji zakousla do ovoce ze stromu poznání o deset minut dříve než muž. Od té doby si stále udržela desetiminutový náskok."

Centrum Šternberka zaplnily tradiční trhy

Šternberk – Květiny, bylinky, dřevěné hračky, ale i ovoce a zelenina, maso nebo pečivo bylo možné nakoupit na dalších Venkovských trzích ve Šternberku na Olomoucku. V sobotu dopoledne trhovci zaplnili Hlavní náměstí.