Děčín /FOTO, VIDEO/ – Čajový král. Produkty z regionu. Pečeť důvěryhodnosti. To se dá říct o Valdemaru Grešíkovi a jeho děčínské firmě Natura, kterou v pondělí navštívil prezident Zeman.
Valašsko - Neradostné předpovědi o zmařené sezoně pálení vzaly definitivně za své. Navzdory nebývale suchému roku se nakonec ovoce urodilo dost a páleničáři nyní podle vlastních slov nestíhají.
Praha /FOTOGALERIE/ - Historie zdobení stromů pochází ještě z dob pohanských magií a kouzel souvisejících s kultem Slunce, jeho matky Asratry a kultem zelených stromů. Slavily se takzvané svaté noci zasvěcené slunečnímu božstvu. A při nich nechyběl ani tanec pod stromy, které byly ozdobeny ovocem, sladkostmi a světly. Původně se takto zdobily stromy ve volné přírodě, později se tento zvyk přenesl do lidských obydlí.
Vlachovice-Vrbětice - staví novou sušárnu na ovoce. Jakmile se dostaví, bude osmá v pořadí, kterou obec na svém pozemku má. „Místní si sem budou moci přijít usušit ovoce ze svých vlastních zdrojů. Máme to pouze na občasné sušení.
Na ochranu před chřipkou dbá podle aktuálního průzkumu v Česku 42 procent lidí, z nich se pět procent nechá očkovat. Valná většina Češek a Čechů začne jíst víc ovoce a zeleniny, anebo polykají vitamínové preparáty a potravinové doplňky. Chřipkou onemocní v Česku každý rok deset až 30 procent obyvatel, v epidemii až polovina. Na chřipku a její následky zemřou ročně přes 2000 lidí. Podle průzkumu společnosti Walmark většina Čechů chřipku nepozná.
Žamberk – Poznávání exotického ovoce podle vůně, svařování plastů, ale také seznámení s nově otevřeným oborem obráběč kovů – právě v tomto duchu se ponese rozloučení s třetím ročníkem TECHNOhrátek. Letošní tečku za úspěšným projektem, který motivuje žáky základních škol k výběru technických a odborných profesí, udělá ve středu akce ve Střední škole obchodu, řemesel a služeb v Žamberku.
Praha – Kelímek 150g jogurtu s posypem obsahuje šest kostek cukru. A jeho množství se s přidaným ovocem ještě zvyšuje. V jednom mléčném nápoji je až sedm kostek cukru. Podle výsledku testů provedených iniciativou Vím co jím a piju, pouze pět z 20 testovaných mléčných nápojů splnilo doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO).
Holešov – Později než v předchozích letech, až v čase před adventem, se letos uskutečnila výstava holešovských zahrádkářů. Od pátku až do neděle je na ní k vidění nejen ovoce a zelenina, která se ještě v pozdním podzimu na zahradě udržela, ale také adventní vazby pro inspiraci příštích dnů a adventních týdnů.
Brno - Není banka jako banka. Zatímco v té běžné si lidé peníze půjčí a musejí je vrátit, jídlo z potravinové pomáhá potřebným bezplatně a bez nutnosti vracení. Od jejího otevření letos v únoru už jídlo z ní pomohlo desítkám potřebných. Teď se její sklady naplní ještě víc. Poputují do ní totiž potraviny vybrané v sobotu v Národní potravinové sbírce.
Českobudějovicko - Minulé pondělí, tradičně druhý týden v listopadu, ukončili letošní sezonu moštování zahrádkáři v rudolfovském Mlýnském údolí. Jako poslední v regionu.
Drslavice – Už po tři roky nevoní v humně v Drslavicích u Šrámků sušené ovoce. Od té doby, co Ludmila Šrámková musela na operaci obou kolen, nebylo možné zájemce o sušení uspokojit. Přesto, že letos bylo ovoce hodně, netroufla si ještě nohu tolik zatěžovat.
Slovácko – Zájem o sušení ovoce v posledních letech příliš nepolevuje, potvrzují to ti, kteří se touto činností zabývají. Přesto, že sušáren z minulosti ubylo a lidé si přebytky ovoce mohou usušit v elektrických sušičkách doma, stále je dost těch, kteří ovoce raději zavezou do velké sušárny. Zatímco dřív bývala tato zařízení skoro v každé vesnici, dnes je jich na okrese jen několik.
Praha /ROZHOVOR/ - Domácí pálení je u nás nelegální, proto vznikl systém pěstitelských pálenic, které jsou zvýhodněné nižší sazbou spotřební daně. Spolumajitel pálenice a ovocného lihovaru v Jílovém u Prahy-Radlíku, inženýr Zdeněk Musil je jedním z prvních šiřitelů této moravské tradice v Čechách.
Praha /ROZHOVOR/ – Domácí pálení je u nás nelegální, proto vznikl systém pěstitelských pálenic, které jsou zvýhodněné nižší sazbou spotřební daně. Spolumajitel pálenice a ovocného lihovaru v Jílovém u Prahy-Radlíku, inženýr Zdeněk Musil je jedním z prvních šiřitelů této moravské tradice v Čechách.
Neštěmice – Změna rozestavení a systému hry přinesla své ovoce. Fotbalisté Neštěmic doma v pokračování krajského přeboru porazili Srbice 2:0 a v tabulce se posunuli už na desátou příčku. Trenér Tomáš Friedl proto po utkání rozdával úsměvy na všechny strany.
Příbram /ROZHOVOR/ – Energické bicí, řízné a melodické kytary a chytlavé melodie – to charakterizuje punk-rockovou kapelu Zakázaný ovoce. Ta tento rok slaví deset let na scéně, během kterých stihla vydat pět studiových alb a natočit deset videoklipů. V sobotu vystoupí také v Příbrami. Je punk stále ještě underground? A co punk a pozérství? Na to odpovídal zpěvák a kytarista „Pišto".
Žešov – Sezona pálení ovoce je v plném proudu a jak se zdá, suché léto se na ní nijak výrazně nepodepsalo. Bohatou úrodu potvrzují vlastníci ovocných sadů i sám majitel žešovské palírny Jan Kleiner.
Kutná Hora - Členové sdružení Denemark se chystají příští týden dosázet starou ovocnou alej na Rovinách, vedoucí od obnovené kapličky po okraji pole směrem na dolní Žižkov.
Krhanice – Výrobků s regionální značku Kraj blanických rytířů – regionální produkt každoročně přibývá. Na začátku října získaly tento certifikát například lahodné džemy Jany Roškové z Krhanic. Ta se jejich výrobou zabývá sice už pěknou řádku let, coby obchodnice ale teprve rok.
Krhanice /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Výrobků s regionální značku Kraj blanických rytířů - regionální produkt každoročně přibývá. Na začátku října získaly tento certifikát například lahodné džemy Jany Roškové z Krhanic na Benešovsku. Ta se jejich výrobou zabývá sice už pěknou řádku let, coby obchodnice ale teprve rok.
Havlíčkův Brod – Pěstitelé brambor mohou dostat náhradu za škody způsobené suchem, pokud prokážou pokles svých tržeb v porovnání s minulými roky o více než 30 procent. Újmu způsobenou letošním počasím bude ministerstvo zemědělství zjišťovat i u dalších komodit, jako je kupříkladu ovoce, zelenina a chmel. Novinářům to řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) na dnešním semináři pěstitelů brambor v Havlíčkově Brodě.
Radim – Letošní letní vedro a sucho se odrazilo na kvalitě ovoce. Ani na starých stromech kolem silnic téměř nic není. Ale zákazníci radimské moštovny nás přesvědčují, že to neplatí všude.
Při sklizni jádrovin pro dlouhodobé uskladnění je důležité, aby byly plody zcela zdravé, bez mechanických nebo jiných poškození. Proto vybíráme jen kvalitní ovoce a velmi šetrně je češeme.
Třeboň - Supermarket Terno v Třeboni pro své zákazníky připravil v průběhu uplynulých měsíců celou řadu novinek. Po remodelingu obslužného úseku s nabídkou čerstvého masa, uzenin, lahůdek a sýrů a úpravách sekce čerstvého pečiva, realizovaných v uplynulém roce, byl modernizován úsek ovoce a zeleniny.
Hořovice – K hořovickému Cibulovému jarmarku neodmyslitelně patří výstava ovoce a zeleniny. Návštěvníci tak mohou každým rokem obdivovat výpěstky zahrádkářů z regionu i vzdálenějších míst. A to není vše.
Jihlavsko – Pálenice a moštárny jedou v těchto týdnech na plný plyn. Lidé naváží své ovocné sběry, které jim v pálenicích přeměňují na ovocné destiláty. Nejčastěji jde o třešně, kterých se letos urodilo hodně, švestky a jablka.
Pacov – V pěstitelských pálenicích v tomto období vrcholí sezona. Období sklizně ovoce, jako jsou jablka a švestky vhodné na zpracování na domácí destiláty, prakticky skončilo.
Při sklizni jádrovin pro dlouhodobé uskladnění je důležité, aby byly plody zcela zdravé, bez mechanických nebo jiných poškození. Proto vybíráme jen kvalitní ovoce a velmi šetrně je češeme.
Praha /ROZHOVOR/ - Rozlehlý městský sad na Klíčově na pražských Vysočanech byl mnoha lidem z okolí neznámý. O víkendu ho však několik desítek z nich poznalo. Konala se zde totiž ovocná slavnost, kterou pořádala iniciativa Na ovoce. Vždy od rána tam probíhaly série přednášek věnované historii místa nebo odrůdám jablek, na které lze v sadu narazit. Ten byl řadu let zarostlý, avšak pomalu se začíná obnovovat.
Chodov - Bodové hody BVC Chodov v první lize juniorek i extralize kadetek. Domácí prostředí přineslo své ovoce; souhrn volejbalového ligového víkendu 3. a 4. října.
Praha /ROZHOVOR/ - Majitelka rodinné manufaktury na výrobu marmelád bez chemie Naše dobroty a vítězka mezinárodní soutěže The World's Original Marmalade Awards Blanka Milfaitová přijede do Prahy. O víkendu zavítá do trojské botanické zahrady, kde uvaří dýňovou marmeládu na Podzimním jarmarku.
Praha /ROZHOVOR/ - Majitelka rodinné manufaktury na výrobu marmelád bez chemie Naše dobroty a vítězka mezinárodní soutěže The World's Original Marmalade Awards Blanka Milfaitová přijede do Prahy. O víkendu zavítá do trojské botanické zahrady, kde uvaří dýňovou marmeládu na Podzimním jarmarku.
Chrudimsko - Jak ten čas přátelé letí a jak se jednotlivé roky jakoby stírají. Měsíc říjen vděčí svému názvu jelení říji, která podle myslivců začíná po prvním mrazíku a ten přichází většinou právě v říjnu. A po něm také končívala naše povinnost honit krávy na pastvu, jak jsem vzpomínal v minulém článku věnovaném měsíci září.
Zlínsko - Procházet se Zlínem a utrhnout si z městského stromu jablko vás může přijít až na několikatisícovou pokutu. Přesněji řečeno: horní sazba pokuty je 15 tisíc korun. Jiná situace nastává, pokud ovoce vezmete ze země. To povolené je. A nic za to platit nemusíte.
Mariánské Lázně – Nejstarší i nejvzácnější odrůdy nejoblíbenějšího a nejrozšířenějšího ovoce u nás – jablek – budou moci nejen vidět, ale také ochutnat návštěvníci už čtvrtého ročníku Lázeňského festivalu jablek.
Nivnice (Uherskohradišťsko) - Společnost Linea Nivnice na Uherskohradišťsku, jeden z největších tuzemských zpracovatelů ovoce, předpokládá, že od pěstitelů v Česku letos vykoupí asi 10.000 tun jablek. Každoročně na svou produkci šťáv, vín a dětské výživy potřebuje zhruba 15.000 tun jablek.
Ploskovice - V sadech kolem Ploskovic je stále živo, vrcholí tu sklizeň hrušek a pozdních jablek. Živo je rovněž u skladů, kam se načesané ovoce odváží. Třídit je už není třeba, všechno se stihne ještě v sadech.
Zlínský kraj - Výkup ovoce představuje pro mnohé lidi vítaný sezonní přivýdělek. Drobní pěstitelé tak mohou jednoduše zpeněžit svou přebývající úrodu. I přes letošní sucho a vysoké teploty je zájem o výkupny vysoký
Zálezlice – Na jablkách, hruškách, ořechách a dokonce i jedlých kaštanech si budou časem na procházkách kolem vesnice pochutnávat místní lidé. Úroda na obecních stromech jim nabídne i další plody.
Břeclavsko – Sezona sběru jablek je v plném proudu. Řada lidí řeší, jak s přezrálým ovocem naložit. Jednou z možností jeho využití jsou i moštárny. Slyšet lze ale stesky, že je jich na Břeclavsku málo. Oprávněně. V regionu je pouze jedna. „Hledal jsem nějakou blízko Velkých Bílovic, ale žádnou jsem nenašel. Nejbližší někde u Brna. Pak jsem se podíval na internetové stránky Českého zahrádkářského svazu a tam jsem přece jen objevil, že jedna je i na Břeclavsku. Člověk musí ovšem hodně hledat, aby se dopídil vůbec nějakého výsledku," řekl například Velkobílovičan Martin Hemza.
Milovice (Nymbursko) – Stádo divokých koní vypuštěné do části bývalého vojenského prostoru v Milovicích na Nymbursku by se na jaře příštího roku mělo rozrůst o první hříbata. Klisny se připravují na zimu, okusují ovoce ze stromů a zakulacují se. Většina by měla být březí, sdělil ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál. Úkolem divokých koní dovezených v lednu z anglického Exmooru, kde žijí od nepaměti ve volné přírodě, je spásat agresivní trávu a přispět tak v Milovicích k záchraně ohrožených motýlů a mizejících stepních společenstev.
Olomouc – Květy vyřezané z ředkví, mrkve či řepy obdivovali návštěvníci podzimní Flory v Olomouci. Z ovoce a zeleniny vyřezávali talentovaní studenti, kteří na výstavu přijeli z Valašského Meziříčí. Takzvaným carvingem dokázali ozdobit plody během několika hodin.