Jihlavsko – Pálenice a moštárny jedou v těchto týdnech na plný plyn. Lidé naváží své ovocné sběry, které jim v pálenicích přeměňují na ovocné destiláty. Nejčastěji jde o třešně, kterých se letos urodilo hodně, švestky a jablka.
Pacov – V pěstitelských pálenicích v tomto období vrcholí sezona. Období sklizně ovoce, jako jsou jablka a švestky vhodné na zpracování na domácí destiláty, prakticky skončilo.
Při sklizni jádrovin pro dlouhodobé uskladnění je důležité, aby byly plody zcela zdravé, bez mechanických nebo jiných poškození. Proto vybíráme jen kvalitní ovoce a velmi šetrně je češeme.
Praha /ROZHOVOR/ - Rozlehlý městský sad na Klíčově na pražských Vysočanech byl mnoha lidem z okolí neznámý. O víkendu ho však několik desítek z nich poznalo. Konala se zde totiž ovocná slavnost, kterou pořádala iniciativa Na ovoce. Vždy od rána tam probíhaly série přednášek věnované historii místa nebo odrůdám jablek, na které lze v sadu narazit. Ten byl řadu let zarostlý, avšak pomalu se začíná obnovovat.
Chodov - Bodové hody BVC Chodov v první lize juniorek i extralize kadetek. Domácí prostředí přineslo své ovoce; souhrn volejbalového ligového víkendu 3. a 4. října.
Praha /ROZHOVOR/ - Majitelka rodinné manufaktury na výrobu marmelád bez chemie Naše dobroty a vítězka mezinárodní soutěže The World's Original Marmalade Awards Blanka Milfaitová přijede do Prahy. O víkendu zavítá do trojské botanické zahrady, kde uvaří dýňovou marmeládu na Podzimním jarmarku.
Praha /ROZHOVOR/ - Majitelka rodinné manufaktury na výrobu marmelád bez chemie Naše dobroty a vítězka mezinárodní soutěže The World's Original Marmalade Awards Blanka Milfaitová přijede do Prahy. O víkendu zavítá do trojské botanické zahrady, kde uvaří dýňovou marmeládu na Podzimním jarmarku.
Chrudimsko - Jak ten čas přátelé letí a jak se jednotlivé roky jakoby stírají. Měsíc říjen vděčí svému názvu jelení říji, která podle myslivců začíná po prvním mrazíku a ten přichází většinou právě v říjnu. A po něm také končívala naše povinnost honit krávy na pastvu, jak jsem vzpomínal v minulém článku věnovaném měsíci září.
Zlínsko - Procházet se Zlínem a utrhnout si z městského stromu jablko vás může přijít až na několikatisícovou pokutu. Přesněji řečeno: horní sazba pokuty je 15 tisíc korun. Jiná situace nastává, pokud ovoce vezmete ze země. To povolené je. A nic za to platit nemusíte.
Mariánské Lázně – Nejstarší i nejvzácnější odrůdy nejoblíbenějšího a nejrozšířenějšího ovoce u nás – jablek – budou moci nejen vidět, ale také ochutnat návštěvníci už čtvrtého ročníku Lázeňského festivalu jablek.
Nivnice (Uherskohradišťsko) - Společnost Linea Nivnice na Uherskohradišťsku, jeden z největších tuzemských zpracovatelů ovoce, předpokládá, že od pěstitelů v Česku letos vykoupí asi 10.000 tun jablek. Každoročně na svou produkci šťáv, vín a dětské výživy potřebuje zhruba 15.000 tun jablek.
Ploskovice - V sadech kolem Ploskovic je stále živo, vrcholí tu sklizeň hrušek a pozdních jablek. Živo je rovněž u skladů, kam se načesané ovoce odváží. Třídit je už není třeba, všechno se stihne ještě v sadech.
Zlínský kraj - Výkup ovoce představuje pro mnohé lidi vítaný sezonní přivýdělek. Drobní pěstitelé tak mohou jednoduše zpeněžit svou přebývající úrodu. I přes letošní sucho a vysoké teploty je zájem o výkupny vysoký
Zálezlice – Na jablkách, hruškách, ořechách a dokonce i jedlých kaštanech si budou časem na procházkách kolem vesnice pochutnávat místní lidé. Úroda na obecních stromech jim nabídne i další plody.
Břeclavsko – Sezona sběru jablek je v plném proudu. Řada lidí řeší, jak s přezrálým ovocem naložit. Jednou z možností jeho využití jsou i moštárny. Slyšet lze ale stesky, že je jich na Břeclavsku málo. Oprávněně. V regionu je pouze jedna. „Hledal jsem nějakou blízko Velkých Bílovic, ale žádnou jsem nenašel. Nejbližší někde u Brna. Pak jsem se podíval na internetové stránky Českého zahrádkářského svazu a tam jsem přece jen objevil, že jedna je i na Břeclavsku. Člověk musí ovšem hodně hledat, aby se dopídil vůbec nějakého výsledku," řekl například Velkobílovičan Martin Hemza.
Milovice (Nymbursko) – Stádo divokých koní vypuštěné do části bývalého vojenského prostoru v Milovicích na Nymbursku by se na jaře příštího roku mělo rozrůst o první hříbata. Klisny se připravují na zimu, okusují ovoce ze stromů a zakulacují se. Většina by měla být březí, sdělil ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál. Úkolem divokých koní dovezených v lednu z anglického Exmooru, kde žijí od nepaměti ve volné přírodě, je spásat agresivní trávu a přispět tak v Milovicích k záchraně ohrožených motýlů a mizejících stepních společenstev.
Olomouc – Květy vyřezané z ředkví, mrkve či řepy obdivovali návštěvníci podzimní Flory v Olomouci. Z ovoce a zeleniny vyřezávali talentovaní studenti, kteří na výstavu přijeli z Valašského Meziříčí. Takzvaným carvingem dokázali ozdobit plody během několika hodin.
Častolovice - Vyhlášená zahrádkářská výstava Zahrada východních Čech začala netradičně už ve čtvrtek. Pořadatelé letos zkoušejí experiment rozšířením dosud třídenní přehlídky na čtyři dny. „Dosavadní dnešní návštěvnost zahnala obavy mých kolegů. Jsme spokojeni, lidé přišli. Rozšíření o čtvrteční den se ukázalo jako dobrá volba," prozradil včera po poledni Josef Helmich, hlavní pořadatel proslulé častolovické akce zahrádkářů. Podívaná plná květin, podzimních dekorací, ovoce a zeleniny se letos rozprostírá na rekordně velké ploše 3 tisíc m2. Na výstavě se neprezentují jen zahrádkáři. „Těší nás dobrá spolupráce s včelaři, chovateli drobného zvířectva a ptactva, myslivci a kaktusáři," pochvaluje si Helmich. Do Častolovic přijíždějí nejen místní, ale i lidé z daleka. Organizátoři výstavy očekávají podobně jako v minulých letech více než deset tisíc návštěvníků. Sedmnáctý ročník výstavy potrvá až do nedělního odpoledne. Během zahajovacího dne navštívily výstavu školy, zájezdy a mnoho dalších návštěvníků.
Drnovice /REPORTÁŽ/ – Mnoho lidí ji považuje za lék na všechny nemoci. A najdou se i takoví, kteří si ji dají hned zrána jako dezinfekci, po obědě na vytrávení a večer na dobré usínání. Než se ale ovoce jako jablka, meruňky, hrušky, švestky, ale také třeba banány nebo pomeranče dostanou do tekutého stavu s bonusem v podobě alkoholu, dá to poměrně hodně práce.
Častolovice - Netrpělivě očekávaný 17. ročník výstavy ovoce, zeleniny a květin „Zahrada východních Čech" začíná v Častolovicích už zítra. Tradiční podzimní zahrádkářská akce přináší každoročně novinky. Ani letos tomu nebude jinak.
Olomouc – Špičkové ovoce a zelenina, aranžmá z podzimních květin ale také dobré jídlo a pití. Tento čtvrtek startuje na Výstavišti Flora Olomouc podzimní část už jubilejní dvacáté celonárodní výstavy ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Flora Olomouc.
Po dvou krutých porážkách a odstoupení trenéra Antonína Mury nastoupili krnovští fotbalisté k dalšímu kolu divize na hřišti silného Brumova. Nový kouč Antonín Hudský změnil rozestavení hráčů a věřil, že to přinese ovoce.
Hroznová Lhota – Slavnost jablíček uspořádali v Hroznové Lhotě. V chovatelském areálu o jablkách přednášeli obyvatelům obce s hroznem ve znaku Vít Hrdoušek a Ladislav Tomčala. „Přednášel jsem o pěstování starých odrůd ovoce – jabloní, hrušek a modrého ovoce. Chtěli bychom, aby lidé staré odrůdy pěstovali. Musí sice čekat deset až patnáct let, než stromy zarodí, ale úroda pak bývá větší," sdělil Ladislav Tomčala z Velké nad Veličkou.
Machová - Tradiční okresní výstavu ovoce a zeleniny chystají na nadcházející víkend v Machové. Podle tamního zahrádkáře Františka Václavíka předpokládají, že se sejde na 600 vzorků ovoce.
Hořice - Citron, třešně či jahody. Ovoce, které lidem veskrze pomáhá. Když se však tyto přírodní pochutiny rozblikají na kotouči hracího automatu, nemusí vždy přinést výhru.
Tvarožná Lhota – Na Salaš Travičná u Tvarožné Lhoty zavítaly zástupy zájemců o ovoce tradičního stromu Slovácka a výrobky z něj. Oskorušobraní nabídlo zábavu i odborné rady.
Českobudějovicko - Nejednou moštárnou už hučí drtiče ovoce a z lisů se do připravených nádob řine sladká šťáva. Celkově ale zahrádkáři letos očekávají slabší úrodu. Chybí hlavně vláha.
Slavkov u Brna – Přestože letošní rok nebyl pro pěstování ovoce a zeleniny nejpříznivější, slavkovští zahrádkáři mají důvod ke spokojenosti. Kvalita ovoce je prý na velmi dobré úrovni. I když na jubilejní desáté oblastní výstavě ovoce, zeleniny a zahrádkářských výpěstků, kterou tento víkend pořádají, unikáty příliš k vidění nejsou. Přesto se najdou mezi stovkami výpěstků i takové, nad kterými se tají dech.
Hodonínsko – Jablečná sezona již nadchází a moštárny na Hodonínsku plní hromady ovoce. Členové zahrádkářských svazů, ale i jiní zahrádkáři lisováním získávají lahodný mošt.
Blanensko – Proměnit jablka, ale i hrušky nebo hroznové víno ve zdravou šťávu. To v těchto dnech nabízejí moštárny na Blanensku. Objednávky na lisování ovoce přijímají zahrádkářské svazy i soukromé moštárny.
Havlíčkobrodsko – Podzim sice teprve začne, v moštárnách ale už odstartovala hlavní sezona. Moštárny na Havlíčkobrodsku provozují především zahrádkáři.
Holovousy (Jičínsko) - Pěstitelé jablek letos přijdou kvůli mimořádnému suchu na tržbách o stovky milionů korun. Proti předpokladům bude úroda nižší asi o 10.000 tun a kvůli malé velikosti plodů výrazně vzroste podíl ovoce na průmyslové zpracování, u nějž je cena proti konzumnímu ovoci asi čtvrtinová, řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Sklizeň jablek nyní běží naplno.
Déle kojené děti se lépe stravují i v pozdějším věku. V šesti letech mají podle nové americké studie větší spotřebu vody, ovoce a zeleniny. Naopak méně často pijí cukrem slazené nápoje a džusy. Zjištění zámořských odborníků na tiskové konferenci prezentovala Eva Kudlová z Ústavu hygieny a epidemiologie 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. V pondělí začal Český týden kojení.
Havlíčkobrodsko - Výkup padaných jablek v Ledečské ulici v Havlíčkově Brodě začal již 1. září a měl by skončit odhadem v polovině října, záleží i na počasí.
Tachovsko – Zahrádkáři v těchto týdnech zjišťují, jak se letošní horké a suché léto podepsalo na úrodě ovoce. To dozrává a zatímco moštárna v Plané se teprve připravuje na spuštění, pěstitelská pálenice v Kurojedech už ovoce k dalšímu zpracování přijímá.
Zatímco dříve jsme jedli jednoduše a připravovali si jídla hlavně z podomácku vypěstovaného ovoce a zeleniny, dnes už pomalu ani nevíme, jak tyto suroviny chutnají ve své přirozené podobě. Chuťově otupělé jsou i naše děti. Se změnou prázdninového režimu ve školní zkuste svým ratolestem zpestřit jídelníček tak, aby jim chutnal a dodal potřebnou energii.