
Do zásadské destilerie přišly jen v sobotu stovky lidí
Zásada - Na osm set lidí si nenechalo ujít Den otevřených dveří v provozu společnosti Style Bohemia.
Zásada - Na osm set lidí si nenechalo ujít Den otevřených dveří v provozu společnosti Style Bohemia.
Hořice - Citron, třešně či jahody. Ovoce, které lidem veskrze pomáhá. Když se však tyto přírodní pochutiny rozblikají na kotouči hracího automatu, nemusí vždy přinést výhru.
Tvarožná Lhota – Na Salaš Travičná u Tvarožné Lhoty zavítaly zástupy zájemců o ovoce tradičního stromu Slovácka a výrobky z něj. Oskorušobraní nabídlo zábavu i odborné rady.
Českobudějovicko - Nejednou moštárnou už hučí drtiče ovoce a z lisů se do připravených nádob řine sladká šťáva. Celkově ale zahrádkáři letos očekávají slabší úrodu. Chybí hlavně vláha.
Slavkov u Brna – Přestože letošní rok nebyl pro pěstování ovoce a zeleniny nejpříznivější, slavkovští zahrádkáři mají důvod ke spokojenosti. Kvalita ovoce je prý na velmi dobré úrovni. I když na jubilejní desáté oblastní výstavě ovoce, zeleniny a zahrádkářských výpěstků, kterou tento víkend pořádají, unikáty příliš k vidění nejsou. Přesto se najdou mezi stovkami výpěstků i takové, nad kterými se tají dech.
Hodonínsko – Jablečná sezona již nadchází a moštárny na Hodonínsku plní hromady ovoce. Členové zahrádkářských svazů, ale i jiní zahrádkáři lisováním získávají lahodný mošt.
Dům zahrádkářů ve Frýdlantě nad Ostravicí hostí od soboty výstavu květin, ovoce a zeleniny. Tradiční a oblíbená akce skončí v pondělí ve 14 hodin.
Valašské Meziříčí – Čerstvé mléčné výrobky, zeleninu, ovoce nebo suché plody nabídli prodejci na Dni Ovocentra a Mlékáren.
Blanensko – Proměnit jablka, ale i hrušky nebo hroznové víno ve zdravou šťávu. To v těchto dnech nabízejí moštárny na Blanensku. Objednávky na lisování ovoce přijímají zahrádkářské svazy i soukromé moštárny.
Domažlicko – Přichází hlavní sezona sběru jablek a hrušek. Připravují se na ni i moštárny v domažlickém regionu.
Havlíčkobrodsko – Podzim sice teprve začne, v moštárnách ale už odstartovala hlavní sezona. Moštárny na Havlíčkobrodsku provozují především zahrádkáři.
Holovousy (Jičínsko) - Pěstitelé jablek letos přijdou kvůli mimořádnému suchu na tržbách o stovky milionů korun. Proti předpokladům bude úroda nižší asi o 10.000 tun a kvůli malé velikosti plodů výrazně vzroste podíl ovoce na průmyslové zpracování, u nějž je cena proti konzumnímu ovoci asi čtvrtinová, řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Sklizeň jablek nyní běží naplno.
Častolovice – Tradiční zahrádkářská výstava s názvem Zahrada východních Čech se blíží. Letošní ročník je v pořadí už sedmnáctým.
Týniště n. O. – Magnetem sedmého kola fotbalového krajského přeboru byl duel exdivizních týmů v týnišťské Olšině, kde se představil Náchod.
Déle kojené děti se lépe stravují i v pozdějším věku. V šesti letech mají podle nové americké studie větší spotřebu vody, ovoce a zeleniny. Naopak méně často pijí cukrem slazené nápoje a džusy. Zjištění zámořských odborníků na tiskové konferenci prezentovala Eva Kudlová z Ústavu hygieny a epidemiologie 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. V pondělí začal Český týden kojení.
Pelhřimov – Milovníci pálenky už pomalu navážejí své ovoce do palíren. Nejčastěji se opět pálí jablka, jejichž úroda byla letos obzvlášť hojná.
Havlíčkobrodsko - Výkup padaných jablek v Ledečské ulici v Havlíčkově Brodě začal již 1. září a měl by skončit odhadem v polovině října, záleží i na počasí.
Tachovsko – Zahrádkáři v těchto týdnech zjišťují, jak se letošní horké a suché léto podepsalo na úrodě ovoce. To dozrává a zatímco moštárna v Plané se teprve připravuje na spuštění, pěstitelská pálenice v Kurojedech už ovoce k dalšímu zpracování přijímá.
Táborsko - Stromy v extrémním vedru trpěly. Letos bude mošt kvalitní, ale nebude ho tolik, co jindy.
Zatímco dříve jsme jedli jednoduše a připravovali si jídla hlavně z podomácku vypěstovaného ovoce a zeleniny, dnes už pomalu ani nevíme, jak tyto suroviny chutnají ve své přirozené podobě. Chuťově otupělé jsou i naše děti. Se změnou prázdninového režimu ve školní zkuste svým ratolestem zpestřit jídelníček tak, aby jim chutnal a dodal potřebnou energii.
Jindřichohradecko – S nástupem září se pomalu začínají rozjíždět moštárny ovoce, ale podle řady zahrádkářů letos úroda moc velká nebude.
Novojičínsko - Období pálení ovocných destilátů z vypěstovaného ovoce se na podzim rozjíždí naplno. Letní sucho se odrazilo hlavně na jablkách.
Koloveč – V rámci našeho seriálu Co je to? aneb Klenoty muzeí jste mohli tipovat, k čemu sloužil předmět na obrázku. Pokud si někdo, myslel, že se jedná o lis na ovoce, měl pravdu.
Jaká bude úroda ovoce? Majitelé palíren zatím s odpovědí váhají, jejich informace se liší. Destilační zařízení už ale jedou naplno.
Většinu stánků s ovocem a zeleninou v centru Ostravy zřejmě čeká temná budoucnost, ne-li žádná. Prodejci se shodují, že ve vylidněném centru a v konkurenci obchodních řetězců je téměř nemožné přežít.
I přes letošní vedra, která negativně ovlivnila zejména úrodu jablek a švestek, mají palírny v regionu plno. Desítky zákazníků si nechávají vyrobit domácí pálenku a sezonu odstartovaly třešně a meruňky.
Praha – Supermarkety nechtějí přijímat od zemědělců nevzhledné ovoce a jídlo. Spousta úrody tak zůstává na polích a důvody nemusí být jenom estetické. Na tento nešvar v sobotu na Piazzetě Národního divadla upozorňuje iniciativa Zachraň jídlo.
Hodonínsko – Žáci se vrátili po letních prázdninách do školních lavic. Kromě dalších vědomostí je v některých školách čekala změna jídelníčku na chodbách. Už na jaře senát odhlasoval novelu školského zákona, která zakazuje ve školách prodej nezdravých potravin. I když přesný prováděcí předpis, který má konkrétně jmenovat zakázané potraviny, chybí, školy preventivně z bufetu nezdravé potraviny vyřadily.
Prostějov – Ovoce z městských stromů je opět k mání. V Prostějově opět probíhají tradiční odkupy úrody, kdy si mohou lidé pořídit strom k očesání za padesát korun. Lidé si mohou natrhat švestky, jablka nebo hrušky.
Region – Kvůli vedrům a suchu bude letošní úroda ovoce slabší. Ovoce je také nyní až o třetinu menší než obvykle. Oproti loňskému létu může být ztráta úrody až poloviční.
Písecko – Letošní úroda jablek nebude tak velká jako loni. Ovoce je kvůli suchému a horkému letnímu počasí drobnější a není tak šťavnaté. Potvrzují to jak Jaroslav Zelenka, který má na starosti moštárnu v Bernarticích, tak Alena Jannacková za moštárnu v Mirovicích.
Most - V sadu, který je součástí městské aglomerace, skončila sklizeň broskví se značkou BIO. Mají ji i višně a jablka ošetřovaná pouze výtažkem z mořské řasy. Broskve snědl Most, jablka se na podzim exportují do Německa.
Praha - Čeští ovocnáři a zelináři kvůli ruským sankcím na dovoz zboží utrpěli ztrátu 480 milionů korun, z toho 300 milionů korun u ovoce. Evropská unie jim v rámci mimořádných podpor přispěla 14 miliony korun, sdělil dnes mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán. Ztráty způsobil propad produkčních cen v důsledku ruského embarga.
Frýdecko-Místecko - Kupy trávy a větví, ale i slupky z ovoce a zeleniny patří jinam než do běžných popelnic nebo na břehy řek a potoků. Jde totiž o biologicky rozložitelný odpad, jehož sběr musejí umožnit svým obyvatelům města a obce.
Vysočina - Na Vysočině je dvaapadesát registrovaných pěstitelských pálenic. Mnohé z nich nabízejí kromě destilace také kompletní péči o kvas.
Blanensko – Třešně výborné, broskví, meruněk a dalšího ovoce bylo taky dost. To je hodnocení majitelů palíren i zahrádkářů na Blanensku. Švestek, které ještě zrají, ale bude jen poskrovnu. Kvůli dlouhému období sucha jich ze stromů hodně popadalo.
Washington - Manželský pár z Floridy měl sňatek 19. srpna 1955. Šedesátileté výročí svatby oslavili jako každý rok: pojedli kousek svého původního svatebního dortu z červeného ovoce, napsal web ABC News.
Vysočina - Již téměř dva měsíce mohou lidé na Vysočině ochutnávat pálenku z letošní sklizně. „Letos byla velmi dobrá úroda třešní, první třešňovici jsme vypálili druhého července, nyní jedeme takřka nepřetržitě," říká Stanislav Marek, provozovatel pěstitelské pálenice v Hlinném na Novoměstsku.
Kroměřížsko – Švestky zatím ještě zrají na stromech, jiné letní ovoce, jako třeba třešně nebo meruňky, už ale čeká uvnitř beček na vypálení. Některé pálenice už dokonce mají první várky za sebou a majitelé si tak vychutnávají letošní pálenku.
Stále oblíbenější a modernější je stravovat se vegetariánsky, vegansky nebo dokonce podle zásad raw stravy vitariánsky. Živá, syrová a raw jsou synonyma pro rostlinné potraviny, které lidé upravují maximální teplotou do čtyřiceti dvou stupňů. Nejčastěji k přípravě jídel používají čerstvou zeleninu, ovoce nebo oříšky a klíčky.
Benátky nad Jizerou – Podruhé v řadě hráli fotbalisté Kolína na hřišti soupeře. Zatímco před týdnem v Převýšově prohráli, v neděli už mohli slavit první body v novém ročníku ČFL. V Benátkách nad Jizerou vyhráli 3:1.
Brno - Za císaře pána tam voněla káva a exotické ovoce, dnes je Malá Amerika cíl milovníků kultury. Bývalé skladiště kousek od brněnského hlavního nádraží v Hybešově ulici se dočká dalších oprav. Spodní prostor už dělníci před dvěma lety dali do pořádku tak, že tam lidé chodí na projekce filmů nebo taneční party. Nyní se lidé z občanského sdružení, kteří místo dávají do pořádku, rozhodli zrekonstruovat také horní patro bývalého překladiště.
Jižní úbočí hřebene Chlumu je už po staletí spojené s pěstováním ovoce. Naučná stezka ale provede i dalším dědictvím oblasti.
Slovácko – Většina obyvatel Slovácka si mezi nabídkou nejrůznějších alkoholických nápojů potrpí na ty domácí, nejlépe vypálené z vlastní úrody v pěstitelských pálenicích zahrádkářů. Dvě z nich, v Kunovicích a Buchlovicích, už dva týdny přeměňují letní kvasy z meruněk, třešní a višní v chutné pálenky.
Východní Čechy, Hořicko - Jižní úbočí hřebene Chlumu je už po staletí spojené s pěstováním ovoce. Naučná stezka ale provede i dalším dědictvím oblasti.
Východní Čechy, Hořicko - Jižní úbočí hřebene Chlumu je už po staletí spojené s pěstováním ovoce. Naučná stezka ale provede i dalším dědictvím oblasti.
Východní Čechy, Hořicko - Jižní úbočí hřebene Chlumu je už po staletí spojené s pěstováním ovoce. Naučná stezka ale provede i dalším dědictvím oblasti.
Orlickoústecko – Ovoce na stromech zraje a mnozí jistě přemýšlejí, jak s úrodou naloží. Jednou z variant je nechat je přeměnit na pálenku, která má v tuzemsku velkou tradici. Zájem o pálení ovoce hlásí i některé palírny na Orlickoústecku.
Havlíčkobrodsko – Vedro a sucho nám ničí úrodu, bědují zahrádkáři na Havlíčkobrodsku.
Vyškovsko – Zatímco švestky ještě zrají na stromech, ranější ovoce, jako jsou třeba meruňky, čeká na svou chvíli uvnitř velkých beček. Některé už míří do palíren. Na Vyškovsku zájem o ovocné destiláty neklesá, sezona bude lepší než loni.