Jižní Morava - Vypadá to letos nadějně, radují se jihomoravští zemědělci. Podle projektu Intersucho, který vedou vědci Mendelovy univerzity v Brně a společnost CzechGlobe, mají jihomoravské půdy nadprůměrné množství vláhy. Pokud nečekají Moravu extrémní výkyvy počasí, bude se podle pěstitelů dobře dařit řepce či obilninám.
Náchodsko – Parádní obrat se povedl fotbalovým starším dorostencům Náchoda v dalším kole České ligy U19, cenné výhry zaznamenala i regionální dvojička ve východočeském přeboru dorostu.
Horažďovice, Klatovy – Žáci ze základní školy v Plánické ulici v Klatovech strávili se žáky z partnerské školy v německém Rodingu týden v Horažďovicích. Tentokrát se setkali pod záštitou tamního vzdělávacího centra Proud.
Svitavy – Komu se v sedmnácti poštěstí, že je tak dobrý, aby si ho pozvali k velké slávě na radnici. Kuchař a vynikající carvingář, tedy řezbář do ovoce a zeleniny, VOJTĚCH PETRŽELA to dokázal.
Uherské Hradiště-Sady – Rekordních 444 vzorků mohli ochutnat návštěvníci koštu slivovice v Sadech. Patnáctý ročník se konal v sobotu v tamním kulturním zařízení. Přibližně 240 z celkového počtu patřilo do kategorie modré ovoce.
Staré Město – Švestkou, typickým a nejvzácnějším ovocem Slovácka, byl v sobotu večer podkreslen v kulturně-společenském centru Staré Město XVI. ročník koštu slivovice s názvem O putovní staroměstskou flašu.
Vyškov /REPORTÁŽ/ – Už v polovině léta hlásili sadaři slušnou úrodu, pálenice pak v srpnu zájem o dvě třetiny větší, než bývalo v předchozích letech obvyklé. A tak ani není divu, že se letos v rychtářovském kulturním domě sešlo na pátém ročníku koštu poněkud víc vzorků než třeba loni.
Brno - Ani déšť se sněhem neodradil zájemce od nákupu první den letošní trhové sezony na Zelném trhu. Několik stánkařů v úterý nabídlo kromě tradičního ovoce a zeleniny také sypané koření nebo bylinky v květináči.
Vyškovsko – Tradici zatím mají jen ve Vyškově a dojíždět za nimi třeba z Bučovic nebo do Slavkova u Brna se lidem nechce. Nejen obyvatelé dvou dalších měst regionu by uvítali, kdyby se u nich začaly pořádat farmářské trhy.
Vizovice (Zlínsko) - Vizovické likérce Rudolf Jelínek loni podle předběžných výsledků stoupl zisk o 70 procent na 26 milionů korun před zdaněním. Dnes to sdělil generální ředitel společnosti Pavel Dvořáček, podle nějž se tak likérka vrátila do ziskovosti před metanolovou aférou. Výnosy i při ukončení distribuce výrobků Berentzen v polovině loňského roku dosáhly loni rekordních 470 milionů korun, uvedl ředitel.
Buchlovice – Vyznavači destilátů se v sobotu odpoledne sešli v restaurantu a baru Berchtold Buchlovice, kde pro ně po dvou spíše rodinných koštech pálenek připravil Filip Krystýnek třetí, ale nyní již veřejnou ochutnávku kořalek. Konkrétně tedy 132 vzorků destilátů z modrého ovoce, meruněk, hrušek, jablek, špendlíků a dalších druhů ovoce.
Vizovice (Zlínsko) - Výrazně švestkovou vůní, ve které jdou cítit mandle a vlašské ořechy, se vyznačuje speciální jednoodrůdová slivovice z odrůdy Haganta, kterou dnes stočila vizovická likérka Rudolf Jelínek. Likérka čirou slivovici, která vznikne z vybrané odrůdy vypěstované ve vlastních sadech, stáčí šestým rokem, řekla ekonomická ředitelka likérky Markéta Matějčná. Likérka přitom své sady postupně rozšiřuje, chce být více nezávislá na dodavatelích ovoce.
Východní Čechy - Vypadá to, že počasí si z nás v posledních dnech dělá legraci. Jeden den mrzne až praští, aby druhý den vysvitlo sluníčko a pomalu začali zpívat ptáci v korunách stromů. Teplotní výkyvy jsou někdy až kolem deseti stupňů Celsia.
Východní Čechy - Vypadá to, že počasí si z nás v posledních dnech dělá legraci. Jeden den mrzne až praští, aby druhý den vysvitlo sluníčko a pomalu začali zpívat ptáci v korunách stromů. Teplotní výkyvy jsou někdy až kolem deseti stupňů Celsia.
Východní Čechy - Vypadá to, že počasí si z nás v posledních dnech dělá legraci. Jeden den mrzne až praští, aby druhý den vysvitlo sluníčko a pomalu začali zpívat ptáci v korunách stromů. Teplotní výkyvy jsou někdy až kolem deseti stupňů Celsia.
Východní Čechy – Vypadá to, že počasí si z nás v posledních dnech dělá legraci. Jeden den mrzne až praští, aby druhý den vysvitlo sluníčko a pomalu začali zpívat ptáci v korunách stromů. Teplotní výkyvy jsou někdy až kolem deseti stupňů Celsia. Kolikrát ani nevíme, co si obléknout, a tak je nám buď zima, anebo vedro. Pro nachlazení a takzvanou rýmičku jsou tyto podmínky a počasí ideální. Je potřeba doplňovat vitamíny a věnovat se prevenci.
Častolovice – Výbor základní organizace Českého zahrádkářského svazu Častolovice připravuje degustaci ovoce, která se uskuteční v sobotu 6. února v zahrádkářském domě v Častolovicích.
Chodov – První peníze se začaly objevovat na speciálním účtu, který zřídilo pro nemocného Martínka Pundu z Chodova skautské středisko Jestřáb v Chodově. Sbírku vyhlásilo před více než měsícem v rámci adventní akce.
/FOTOGALERIE/ Kolem roku 2011 se pole a louky začaly rychle měnit v nově založené ovocné sady. Co odstartovalo masivní zájem o ovoce? Nebyla to výkupní cena ani nová odbytiště, ale dotace. A ty právě skončily. Končí i sady.
Jankovice - Slivovice z nachově modrého ovoce nebo pálenky z letních ovocných plodů chutnají a zahřejí nejlépe v mrazivých dnech. Při jednadvacátém ročníku koštu slivovice, který se uskutečnil o poslední lednové sobotě v Jankovicích, nemrzlo, ale rtuť teploměru se době jeho zahájení vyšplhala na slunci až na dvanáctý dílek nad bod mrazu.
Plzeň – Uživila by se v Plzni zastřešená městská tržnice, kde by si lidé mohli kupovat ovoce, zeleninu a další potraviny? Taková, jakou lidé obdivují v zahraničí?
Vizovice (Zlínsko) - Vizovická likérka Rudolf Jelínek loni sklidila rekordní množství švestek z vlastních sadů. Likérka chce sady i letos rozšiřovat, postupně chce být více nezávislá na dodavatelích ovoce. Nyní vykupuje většinu ovoce, ročně ho zpracuje asi 5000 tun, zejména švestky. V budoucnu by ráda až třetinu pokryla z vlastních sadů.
Mikulčice /FOTOGALERIE/ – Domácí Hruška Williamsova. To je vítěz letošního ročníku Koštu pálenek a kysaného zelí v Mikulčicích. Ochutnat rekordní počet destilátů z běžného i netradičního ovoce se sjelo více než šest set nadšenců.
Třebíčsko - Následky loňského sucha pociťují pěstitelské pálenice s odstupem až právě v tomto období. Místo aby se v jejich kotlích zahřívaly švestkové kvasy a z chladicích spirál tekla slivovice, zpracovávají převážně jen jablka.
Děčín – Vyjít vstříc zemědělcům prodávajícím vlastní ovoce nebo zeleninu se snaží děčínská radnice. Letos takoví zemědělci zaplatí v porovnání s ostatními za tržní místo pouhou čtvrtinu.
Slovácko /INFOGRAFIKA/ – Více než patnáct set vzorků ovocných pálenek už degustátoři ochutnali. Běžní návštěvníci se s nabídkou patnáctého ročníku jednoho z největších koštů na Moravě seznámí teprve tuto sobotu v kulturním domě v Mikulčicích. Kromě obvyklého zastoupení modrého ovoce a meruněk, vyzkoušejí alkoholické nápoje z jahod či ananasu. Košty na Slovácku začínají.
Belek, Plzeň – Říkají mu Taťka nebo i Dědek. Ostatně, těm nejmladším v kádru Viktorie by brankář Roman Pavlík otce klidně mohl dělat. Zkušený gólman totiž včera oslavil čtyřicáté narozeniny.
Hradec Králové - Sklizeň ovoce v ČR loni vzrostla o 24 procent na 188.462 tun a byla tak nejvyšší od roku 2006. Oproti původním prognózám se na objemu úrody nijak negativně nepodepsalo loňské mimořádné sucho. U jádrovin se však nedostatek vláhy projevil nižší kvalitou, když výrazně více plodů bylo menších a skončilo tak v moštech a jiném průmyslovém zpracování. Vůbec nejvíce se v novodobé historii loni urodilo hrušek. Meziročně vyšší sklizeň měly všechny ovocné druhy. Na dnešních Ovocnářských dnech v Hradci Králové to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.
Praha – Původ potravin je při nákupu jedním z rozhodujících faktorů pro tři čtvrtiny zákazníků (77 procent). Nejvíce Čechy zajímá původ u ovoce a zeleniny, masa a mléčných výrobků. Čeští spotřebitelé se přitom nejvíce vyhýbají polským výrobkům, běžně je nekupuje 37 procent z nich. Vyplývá to z průzkumu společnosti MasterCard.
Zlínsko – Páleničářská sezona je v plném proudu. Právě tento měsíc očekávají provozovatelé pálenic největší nápor. V některých se pracuje i přes noc, aby stihli vyřídit všechny objednávky. Jinde ale naopak už prostory zazimovali.
Lomnice nad Popelkou - Místo rande, kina, oblíbené knížky si osmnáctiletá Zuzana Staňková nasazuje v zimě každý den běžky a vyráží na trénink. Spousta odříkání nese ovoce.
Barcelona - Chopil se šance. Český basketbalista Tomáš Satoranský je v posledních týdnech velmi důležitou postavou slavné Barcelony. I kvůli zranění konkurenta na rozehrávce Carlose Arroya dostává více prostoru než v předchozích zápasech a trenérovi Xavimu Pascualovi se odvděčuje velmi dobrými výkony.
Velký Karlov – Odpad z líhnutí kuřat, zahnívající ovoce a zelenina nebo směs kejdy a hnoje. Takové materiály se podle odborníků v minulosti dostaly do vody nebo půdy v okolí bioplynové stanice. Nyní Česká inspekce životního prostředí udělila hned dvě pokuty v celkové výši 1,4 miliony korun. Zaplatit je má firma ZEVO, jež dříve stanici provozovala. Nyní je společnost v likvidaci a stanici získal v dražbě nový majitel.
Hodonínsko – Trpělivost přináší ovoce. I zmrzlé hrozny. Předpověď počasí ledovému vínu tuto zimu nepřála, na přelomu roku mrazy přece jen přišly. A vinaři v kabátech a čepicích se pustili do sklizně. Třeba i v noci.
Mladá Boleslav - Pětadvacet kilogramů bramborového salátu, stejné množství řízků a vinné klobásy, vánoční cukroví i ovoce. Takové menu připraví mladoboleslavské středisko Naděje pro zdejší lidi bez přístřeší.
Mladá Boleslav - Pětadvacet kilogramů bramborového salátu, stejné množství řízků a vinné klobásy, vánoční cukroví i ovoce. Takové menu připraví mladoboleslavské středisko Naděje pro zdejší lidi bez přístřeší.
Benešov - Česká vánoční klasika, smažený obalovaný kapr a bramborový salát bude i letos na svátečních tabulích domácností převládat. A to je v konkurenci „bezkosťových" mořských ryb nebo alternativách v podobě řízků vepřových či drůbežích, výborná vizitka „českého" i když vlastně asijského kapra. Na tuhle klasiku vsadili také kuchaři z benešovské Nemocnice Rudolfa a Stefanie.
Velehrad, Ostrožská Lhota – Se zábavně vzdělávacím programem zavítali v úterý do Základní školy Velehrad a Základní a mateřské školy Ostrožská Lhota moderátorka z Ovocentra Valašské Meziříčí s maskotem pojmenovaným Citron, aby vysvětlili žákům prvního stupně, proč je důležité jíst ovoce a zeleninu.
Ústí nad Orlicí – Poslední předvánoční sobota 19. prosince se v ústeckém kulturáku ponese v duchu oslav. Hned tři kapely ze čtyř, které zde vystoupí, oslaví kulatá výročí svých hudebních kariér.
Chomutov - Zvířata v Podkrušnohorském zooparku dostanou vánoční nadílku o něco dříve. O poslední adventní neděli 20. prosince jim návštěvníci mohou nosit dobroty jako jsou piškoty, med, ovoce a zelenina.
Praha - Dovozy zahraničního ovoce, jako jsou ananasy, fíky nebo datle, stoupají. Loni se podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) zvýšily o 13 procent na 373,5 milionu korun. Za letošních deset měsíců se do ČR dovezlo zboží za 264,3 milionu korun. Kromě již tradičních předvánočních plodů se stále více prodává například avokádo, kterého se jenom letos dovezlo za 126,9 milionu korun. Podle prodejců se nabídka exotického ovoce každoročně zvyšuje. Například u mandarinek zůstávají na přibližně stejné úrovni.
Praha /FOTOGALERIE/ - Dopočítat se nemohli celníci na ruzyňském letišti Václava Havla Praha, kteří v sobotu kontrolovali zásilku čerstvých potravin přicházející z Vietnamu. Zabránili podvodu, konstatovala ve středu Šárka Miškovská z ruzyňského celního úřadu. Podle jejích slov se podařilo odhalit především nesrovnalosti týkající se hmotnosti dovážené zeleniny a ovoce, kdy skutečný obsah dodávky neodpovídal údajům v dokumentech.