Jičínsko – Od prvého dubna mají obce za povinnost třídit minimálně do 31. října biologicky rozložitelný komunální odpad. Ukládá jim to novela zákona o odpadech. Jde třeba o slupky z ovoce a zeleniny, větve, trávu nebo rostlinný odpad z kuchyní. Kov, stejně jako plasty, papír a sklo musí obce separovat od 1. ledna celoročně.
Každá obec chce být pěkná. Nepochybuji, že všichni starostové rádi vidí uklizené ulice, lemované hezkými domky. Určitě vítají, jak se postupně staré chátrající objekty mění v reprezentativní stavení.
Vacenovice - Být v přírodě a cítit, že snaha se každoročně zúročí. To jsou jedny z mála důvodů, které pětačtyřicetiletého Miroslava Blahuška z Vacenovic přiměly k práci na poli a se zvířaty. Zemědělský inženýr a zároveň nadšený folklorista nyní plánuje nabídnout vypěstovanou zeleninu a ovoce přímo lidem. „Po tomto zboží je poptávka. Tento rok bude pokusný. Uvidíme, jestli lidé budou mít zájem," svěřuje se.
Zlín – V dorosteneckých kategoriích od vlastních spoluhráčů slýchával, že má své účinkování ve fotbale zabalit, prý to nikam nedotáhne. Se záložníkem Zlína Milošem Kopečným to však ani nehnulo, dále dřel do úmoru a zaséval ovoce do budoucnosti.
Dolany (Náchodsko) - Po letošní teplé zimě se dá v ovocných sadech čekat vyšší výskyt různých škůdců či houbových chorob. Rozhodující pro letošní úrodu však bude to, zda ji nepoškodí jarní mrazy, řekl vedoucí ovocnářů Zemědělského družstva Dolany na Náchodsku Jiří Fišer. Podnik patří k největším pěstitelům ovoce v Česku. Nyní se Dolanští naplno věnují zimnímu řezu ovocných stromů.
Staré Město /FOTOGALERIE/ – Komu se povedla nejlepší pálenka z modrého a letního ovoce, o tom mezi 715 vzorky dodaných vystavovateli z Česka a Slovenska na 15. ročník koštu slivovice ve Starém Městě rozhodovalo na sklonku února sto pět odborně zdatných degustátorů. Je první sobotní únorové odpoledne a milovníci kořalek přicházejí do sálu staroměstského společensko-kulturního centra hodnotit, jak se to porotcům podařilo.
Český Brod – Fotbalisté Českého Brodu hned na úvod odvetných duelů ukázali, že to se záchranou v divizní skupině C myslí vážně. Na domácím hřišti porazili Letohrad 3:0.
Pokud si myslíte, že džusy jsou umělé kalorické nápoje, které navíc nemusejí být zdravé, jste na omylu. Je na čase se proto vypořádat s mýty o džusech a konečně poznat jejich přirozenou hodnotu.
Praha - Obchodní řetězce se v poslední době více snaží zkracovat cesty ovoce a zeleniny do obchodů, a to jak od českých pěstitelů, tak i ze zahraničí. Důvodem je úspora nákladů a zachování čerstvosti. Někteří obchodníci také více využívají přímé dovozy ze zahraničí, bez importéra, jehož využití prodlouží cestu plodů na regály o jeden až dva dny. Vyplývá to z ankety ČTK mezi prodejci.
Staré Město – Švestkou, typickým a nejvzácnějším ovocem Slovácka, byla v pátek večer podkreslena ve společenském a kulturním centru Staré Město odborná degustace pálenek z modrého ovoce a jiných ovocných destilátů.
Prachaticko – Děti v základních školách v Prachaticích si svačinu v automatu nekoupí. Podle slov ředitelky ZŠ Zlatá stezka Lenky Králové si mohou objednat Školní mléko a školáci na prvním stupni pak pravidelně jednou týdně dostanou ovoce.
Praha – V pražském Xaverově se střetly dva regionální celky v dalším přípravném utkání. Čelákovický Union změřil své síly s celkem Slovanu Lysá nad Labem. Z vysokého vítězství se radoval celek hrající krajskou fotbalovou I.A třídu, Lysá dostala šest banánů.
Hanoj - Když přichází nový lunární rok, kupují si vietnamské rodiny stromky nesoucí ovoce kumkvat, které jsou symbolem prosperity. Tradiční výroba zavařeniny z těchto plodů připomínajících miniaturní pomeranče se však vytrácí, neboť lidé mají strach z otravy pesticidy. Píše o tom agentura AFP.
Brno - Přezrálé ovoce nebo plesnivá zelenina se už na Zelném trhu neobjeví. Alespoň to slibuje vedení městské části Brno-střed, které chystá přísnější pravidla pro trhovce. Ti se po opravách náměstí budou od prvního června řídit novým tržním řádem, který má zajistit prodej kvalitního zboží.
Benešov – Třetiligoví fotbalisté Benešova se divizního Pelhřimova, jehož hráče sklátily nemoci, nedočkali (zavolali v pátek večer), a tak v sobotu odpoledne nastoupili v promíchané sestavě proti Milevsku, které mělo hrát proti béčku. „Narušilo nám to plány, protože jsme páteční trénink a vše přizpůsobili, aby hráči obou týmů odehráli devadesát minut a fyzicky se vydali. Takhle odehrála většina, kromě Vrňáka a Skopce, jen 45 minut," povzdechl si trenér Benešova Luboš Zákostelský, přesto našel na utkání pozitiva: „Vyzkoušeli jsme si tak jiný způsob hry a hráči viděli, že presink a napadání nese úspěch a je více efektivnější." Zápas nakonec favorit bezpečně dovedl ke čtyřbrankové výhře, když ve druhém poločase vstřelil mezi 59. až 63. minutou tři góly.
Zlín – Podruhé v krátké době se fotbalisté Fastavu přesvědčili, že práce na půl plynu ovoce nepřináší. Po debaklu s Hradcem Králové v Tipsport lize je tentokrát za polevený výkon potrestala záloha Olomouce. Žlutomodří vedli 3:0, nakonec ale z města proslaveného mimo jiné tvarůžkami odjeli s výsledkem 3:3.
Častolovice – Výbor základní organizace Českého zahrádkářského svazu v Častolovicích připravuje degustaci ovoce, která se uskuteční v sobotu 7. února v zahrádkářském domě v Častolovicích se začátkem ve 14 hodin.
Jankovice - Švestkou, typickým a nejvzácnějším ovocem Slovácka, byla v sobotu večer podkreslena v hospodě U Lenky v Jankovicích odborná degustace křišťálově průzračné slivovice a jiných ovocných destilátů.
Zdounky – Lahve se slivovicí, štamprlky, škvarky a vůně guláše, tak to v sobotu odpoledne vypadalo v hale Domu kultury ve Zdounkách, kde zahrádkáři pořádali košt slivovice. I přes to, že letošní úroda ovoce nebyla příznivá, sešlo na hodnocení skoro třicet vzorků.
Holovousy (Jičínsko) - Spotřeba ovoce v České republice po poklesu v letech 2010 až 2012 opět stoupá. Předloni spotřeba ovoce vzrostla o tři procenta na 76,8 kilogramu na osobu a za loňský rok se čeká další růst na více než 77 kilogramů. Spotřeba by měla jít nahoru i letos, kdy by ji měly významně podpořit nižší ceny jablek, řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.
Rousínov – Sice přibral i nějaké ovoce, ale hlavně šlo nezvanému zákazníkovi o peníze. Do rousínovské prodejny ovoce a zeleniny na Sušilově náměstí totiž přišel až po zavírací době. „Dosud neznámý pachatel si v noci z pátku na sobotu odnesl větší množství drobných mincí a k tomu přibral ovoce. Protože mincí bylo mnoho, použil k jejich přemístění pravděpodobně igelitový pytel na odpad," přiblížila počínání zloděje policejní mluvčí Alice Musilová.
Sezona, nad jejímž výsledkem si někde v koutku popláčí nejen ti, kdo pečlivě sbírají ovoce a připravují kvasy, ale i provozovatelé pálenic. Ti už se v nejbližších dnech chystají sezonu ukončit. Není totiž co pálit.
Slovácko - Urodilo se daleko méně ovoce než v předchozích letech, tím pádem bylo i mnohem méně kvasu. „Sezona byla špatná," hlásí pěstitelské pálenice na Uherskohradišťsku.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Čeští sadaři by si nemuseli na loňský rok příliš stěžovat. Obrostlé stromy vydaly největší úrodu za posledních pět let a lidé po ovoci sahají stále častěji. Přesto mají pěstitelé vrásky na čele. Cena jejich produkce po zavedení ruského embarga výrazně klesla a teď musejí řešit, jak se s takovým propadem cen vyrovnají.
Valašsko /FOTOGALERIE/ - Bída, bída a zase bída. Jen málokterý Valach nachází pro letošní páleničářskou sezonu lepší slova hodnocení. Kvůli nedostatku ovoce skončí předčasně. Pálenky bude málo.
Vlašimsko - Zbytky ovoce, zeleniny, pečiva, kávový a čajový odpad včetně filtrů a ubrousků, ale i maso, kůže, kosti, skořápky nebo tuky. To vše by mělo podle nové vyhlášky ministerstva životního prostředí od začátku nového roku povinně skončit ve speciálních nádobách určených pro bioodpad.
Praha – Muslimové musí být schopni postavit se proti podstatě islámského fundamentalismu a ukázat ostatnímu světu pravdivou tvář islámu. Jsou o tom přesvědčeni komunisté, kteří v dnešním prohlášení také odsoudili všechny formy teroristických útoků. Zároveň vyjádřili přesvědčení, že vznik Islámského státu je „hořkým ovocem a krutým následkem imperiální politiky" na Blízkém východě.
Zlínský kraj – Špatné, špatné. Bylo málo ovoce, a tak i málo pálenek," těmito slovy zhodnotil rok 2014 Petr Kubas, provozovatel pěstitelské pálenice v Hrádku u Slavičína. Zatímco v minulých letech se ještě v tuto dobu z pálenic v okolí kouřilo jedna radost, letos v lednu se pálí už jen výjimečně.
Strakonice - Pokud člověk chce, vždy dokáže se svým tělem udělat cokoliv. Je to jen otázka priorit, pevné vůle a odvahy pustit se do boje, říká Drahomíra Tylová.
Vlašimsko – Zbytky ovoce, zeleniny, pečiva, kávový a čajový odpad včetně filtrů a ubrousků, ale i maso, kůže, kosti, skořápky nebo tuky. To vše by mělo podle nové vyhlášky ministerstva životního prostředí od začátku nového roku povinně skončit ve speciálních nádobách určených pro bioodpad. Hnědé nádoby by lidé měli najít i tam, kde dosud nebyly. Zodpovědné jsou za to obce a města, ale i majitelé nemovitostí.
Zlín – Zlínská zoologická zahrada připravila zvířatům na Štědrý den sváteční jídelníček. Řadě z nich tak dnešní den zpestřily laskominy, které jim dokonale zastoupily vánoční dárky. Z ekonomických důvodů si nemůžeme dovolit některé dražší druhy exotického ovoce, které ale dnes dopřáváme například opicím, řekl zoolog Pavel Shromáždil.
Třebíčsko - Vánoce na blátě se s největší pravděpodobností budou opakovat i letos. Na nadprůměrné teploty reaguje i příroda. Obilí a řepka na polích rostou, kvůli dešťům hnijí ve sklepích jablka i brambory. „Chorobám současné počasí prospívá. Nejhůř je uskladněnému ovoci," mínil místopředseda třebíčské organizace Českého svazu zahrádkářů Miroslav Muška.
Blanensko - Smažené brambůrky, čokoládové tyčinky nebo slazené nápoje. Tyto i další nezdravé potraviny zmizí ze školních bufetů a automatů možná už v příštím školním roce. Některé školy zavádějí zdravější sortiment už nyní.
Blanensko - Smažené brambůrky, čokoládové tyčinky nebo slazené nápoje. Tyto i další nezdravé potraviny zmizí ze školních bufetů a automatů možná už v příštím školním roce. Některé školy zavádějí zdravější sortiment už nyní.
Na rozdíl od období před rokem 1989 dnes už tuzemské obchody nabízejí zákazníkům zboží prakticky z celého světa. Zůstávají lidé stále věrní klasickým druhům ovoce, nebo přibývá těch, kterým zachutnala „exotika"?
Pojídat hodně ovoce a zeleniny je zdraví prospěšné, to víme všichni, ale jaké je ideální množství? Pět porcí denně, jak to doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO), anebo ještě více, aby se zvýšil ochranný účinek? Podle jednoho z dosud nejrozsáhlejších průzkumů na toto téma, jehož výsledky přinesla publikace British Medical Journal, se oněch pět porcí denně zdá nanejvýše vhodnou dávkou k zajištění blahodárných účinků ovoce a zeleniny. Je zde však práh, za nímž se tyto účinky již nezvyšují.
Řím – Pojídat hodně ovoce a zeleniny je zdraví prospěšné, to víme všichni, ale jaké je ideální množství? Pět porcí denně, jak to doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO), anebo ještě více, aby se zvýšil ochranný účinek? Podle jednoho z dosud nejrozsáhlejších průzkumů na toto téma, jehož výsledky přinesla publikace British Medical Journal, se oněch pět porcí denně zdá nanejvýše vhodnou dávkou k zajištění blahodárných účinků ovoce a zeleniny. Je zde však práh, za nímž se tyto účinky již nezvyšují.
Prachatice - Podle zjištění radní Jany Krejsové je v Prachaticích zeleně dostatek. „Nové rostliny do města ale musíme pečlivě vybírat, aby pro nás byly prospěšné," říká.
Choceň – Součástí Vánoční výstavy v Orlickém muzeu bude řemeslný advent, uskuteční se od 10. do 18. prosince ve spolupráci s Obchodní akademií a Střední odbornou školou cestovního ruchu Choceň. Připraveny budou ukázky, výroba a prodej tradičních vánočních předmětů jako řezbářské výrobky, svíčky, perníčky, vyřezávané ovoce, vánoční dekorace a výrobky z cukrové hmoty.
Vrbno pod Pradědem - Když se řekne Vánoce, mnohým z nás se vybaví třeba prostřený vánoční stůl s mísou ovoce, banány, pomeranče, mandarinky, jablka, ořechy. Aby se k nám exotické ovoce dostalo, musí ho někdo dovést.
Nápor sladkostí na konci roku, který začíná mikulášskou nadílkou, pokračuje pečením vánočního cukroví a vrcholí vánočními svátky a novoročními oslavami, je velkou zátěží pro organismus. Ve velkém pokušení jsou zejména děti, řekla předsedkyně občanského sdružení Výživa dětí Zuzana Urbanová. Jednorázová oslava nevadí, ale při měsíčním nabourání běžného režimu už může nastat problém, dodala.