
Velký obrat: na zahrádky se vrací tuřín, ředkve i štěrbáky
Přibývá pěstitelů, kterým se nechce jen odpočívat, a chtějí vlastní úrodu. A vracejí se k některým skoro zapomenutým odrůdám zeleniny a ovoce, případně objevují nové.
Přibývá pěstitelů, kterým se nechce jen odpočívat, a chtějí vlastní úrodu. A vracejí se k některým skoro zapomenutým odrůdám zeleniny a ovoce, případně objevují nové.
Královéhradecko - K hazardu jsou podle studie vstřícná i města v Královéhradeckém kraji.
Most - Klasika se sýrem, salámem a ovocem porotu oslovila.
Ostrava - Přibývá pěstitelů, kterým se nechce jen odpočívat, a chtějí vlastní úrodu. A vracejí se k některým skoro zapomenutým odrůdám zeleniny a ovoce, případně objevují nové.
Jižní Morava – Zapojili se před několika lety a nelitují. Základní škola Hraničářů v Mikulově na Břeclavsku je jednou z mnoha v regionu, která se stala součástí projektu Ovoce a zelenina do škol. Tamní žáci dostávají několikrát do roka zdravé pochutiny zdarma.
/ROZHOVOR/ – Předjaří je pro lidský organismus nejnáročnějším obdobím. Tělo vyčerpané z nedostatku slunce a vitaminů se snažíme posílit drahým exotickým ovocem a zeleninou z dovozu, která se momentálně nedá jíst. Přitom ten nejcennější vitaminový poklad, elixír zdraví a mládí, ukrývá ve sklenici pod víčkem ve spíži nebo v kameninovém soudku ve sklepě. Doma naložené, přirozeně kvašené zelí.
Podle britské studie mohou lepší stravovací návyky zabránit 7,8 milionu úmrtí ročně. Tým vědců dokonce zjistil, které odrůdy snižují riziko rakoviny a srdečních onemocnění.
Letošní poměrně tuhá zima prověřila obranyschopnost našich organismů. A nevyhnula se nám ani chřipková epidemie. Zajímá vás názor odborníků na to, jakými druhy zeleniny a ovoce je pro Středoevropana ideální během zimy doplňovat vitaminy?
Kolínsko - Zuzana Víznerová, odbornice na zdravou stravu a sport, nám v rozhovoru prozradila, jak se stravovat, pokud chcete zhubnout.
Záhadná úmrtí stovek indických dětí, která v posledních dvou desetiletích nebyli s to vysvětlit lékaři v severní Indii, souvisí s konzumací ovoce liči. Tvrdí to nový výzkum amerických a indických vědců, podle nichž se dětem stalo osudným, že tyto plody pojídaly ve velkém na lačno. Napsal o tom zpravodajský web televize BBC.
Olšany /FOTOGALERIE/ – Musí se dělat srdcem. Alespoň to je podle obyvatel Olšan ten nejlepší recept na výbornou pálenku. Jak se to jejich kamarádům a známým podařilo, zjišťují v sobotu odpoledne na jedenáctém ročníku koštu slivovice. Před nimi je ochutnávka čtyřiapadesáti vzorků nejen pravé slivovice ze švestek, ale i pálenky z hrušek, meruněk, jablek, třešní i méně obvyklého ovoce.
Karlovarský kraj - Krásně to v jejich obchůdku voní ovocem, bylinkami a kořením, a navíc vám slíbí nebe v hubě, pokud okusíte jejich produkty. Ty se navíc mohou pyšnit oceněními Regionální potravina Karlovarského kraje, Tradiční výrobek roku, Original product of Sokolovsko i oceněním hejtmana Karlovarského kraje. A o Regionální potravinu chtějí zabojovat i letos.
Žďár nad Sázavou - Takzvaná pamlsková vyhláška si v základních školách ve Žďáře vybrala svoji daň. Bez možnosti koupit si svačinu zůstali žáci dvou škol, v další je bufet dočasně uzavřen.
Hradec Králové - Sklizeň ovoce loni klesla o 20 procent na 150 100 tun. Důvodem byly jarní mrazy, které zasáhly zejména jižní Moravu. Propady na historická minima zaznamenaly sklizně meruněk a broskví. Naopak výrazně nadprůměrná byla úroda třešní.
Region – Školních bufetů ubývá. Provoz jim zkomplikovala nová vyhláška, která přísně vymezuje, co se ve školním bufetu smí prodávat. „Je to katastrofa," říkají provozovatelé i ředitelé škol. Ve školních bufetech jdou nejvíce na odbyt nápoje, párky v rohlíku, obložené bagety a sladkosti. Ovoce nebo jogurty tam děti nekupují. Mnozí dostávají zdravou svačinu od rodičů a do bufetu si jdou spíše pro pamlsek. To je teď značně omezeno.
Hradec Králové - U základní školy v Kuklenách se přes noc objevil „banánovník". Papírové banány, které ozdobily strom u školy, informovaly o spuštění nové webové interaktivní stránky Příběh banánu. Akce se konala v rámci kampaně Za férové banány, kterou koordinuje Ekumenická akademie. Hradecký banánovník vytvořili žáci ZŠ v Kuklenách.
Ať už nakupujete ovoce v jakémkoliv řetězci, stále na vás čekají tytéž odrůdy. Jablka idared a hrušky konference. Kde jsou ty jaderničky, koženáče, renety a štrůdláky našich babiček?
Severní Čechy - Mezi nejpopulárnější ovoce na výrobu pálenky na severu Čech patří švestky. Potvrzují to jak pěstitelé, tak i provozovatelé pálenic.
Žešov – „Tak mizernou sezónu jako je ta letošní jsme ještě nezažili," řekl majitel žešovské pálenice Jan Kleiner. Přízemní mrazíky letos na jaře zničily v nížinách na Prostějovsku úrodu prvního ovoce jako jsou višně, třešně i některé odrůdy jablek.
Královéhradecko /TÉMA DENÍKU/ - Milovníci slivovice, meruňkovice, ale i ostatních druhů destilátů právě zažívají další ze sezon. Každým rokem je to stejně - palírny všech velikostí se vždy připravují na zimní období. Od konce září do jarních měsíců následujícího roku mají totiž pravidelně pracovníci a majitelé palíren plné ruce práce.
Milenovice u Protivína – Sezona pálení je v plném proudu. Jaký je letos rok?
Pelhřimovsko – Majitelé pálenic na Pelhřimovsku zažívají v těchto dnech vrchol sezony. Nejvíce ovoce totiž přivážejí milovníci kořalky do palíren právě nyní. Na Vysočině dozrává déle než jinde.
Královéhradecko - Milovníci slivovice, meruňkovice, ale i ostatních druhů destilátů právě zažívají další ze sezon. Každým rokem je to stejně - palírny všech velikostí se vždy připravují na zimní období. Od konce září do jarních měsíců následujícího roku mají totiž pravidelně pracovníci a majitelé palíren plné ruce práce.
Praha /INFOGRAFIKA/ - Tradice pěstitelských palíren se v metropoli neuchytila. Pražané tak pálí ovoce alespoň na chalupách. Nejčastěji stojí o hruškovici a kalvados.
Benešovsko - Na Benešovsku fungují dvě palírny. Ta starší, již několik let sídlí v Ouběnicích. Výrobu kořalek zde majitel Petr Jonák provozuje již od roku 2003.
Královéhradecko - Milovníci slivovice, meruňkovice, ale i ostatních druhů destilátů právě zažívají další ze sezon. Každým rokem je to stejně - palírny všech velikostí se vždy připravují na zimní období. Od konce září do jarních měsíců následujícího roku mají totiž pravidelně pracovníci a majitelé palíren plné ruce práce.
Tradice je znát. Zatímco na Uherskohradišťsku je 38 palíren, v Praze není ani jedna.
Trstěnice – Žádné třpytivé koule a hromada dárků, ale staré tradice. Přesně takové Vánoce prožívají členové Spolku archaických nadšenců ze Sebranic. V sobotu nechali veřejnost nahlédnout „pod pokličku" a otevřeli Mikšíkův statek v Trstěnici. Voněla tu povidla, ochutnávaly se křížaly a lidé se podívali, jak pokračuje rekonstrukce polygonální stodoly a statku.
Vysoké Mýto – Regionální muzeum bude od úterý do pátku dýchat vánoční atmosférou. Paralelně s Vánočním jarmarkem se tu zítra uskuteční akce Vlastníma rukama.
Jihlava – Výrazně zlepšená defenziva v závěru podzimu nesla své ovoce. Jihlavští fotbalisté v obraně navázali na předchozí zápas v Příbrami a podruhé v ligové sezoně neinkasovali. Na vítězství jim tak poprvé v sezoně stačila jediná vstřelená branka, o kterou se postaral už ve dvanácté minutě Petr Hronek.
Šebkovice - V nevelkém skleníku Františka Holčapka v Šebkovicích na Třebíčsku v těchto dnech dozrávají citrusové plody. Pěstitel každoročně sklidí kolem 200 kilogramů různých odrůd mandarinek, grepů, pomerančů a limetek. Jedním z posledních přírůstků, který se ve skleníku objevil nedávno, je vyšlechtěná rostlina japonského ovoce kaki churma.
Radešín /ROZHOVOR/ - Višeň s čokoládou, švestka s vanilkou nebo třeba angrešt se skořicí a kardamomem. Když se Jan Heřmánek z Radešína na Ústecku rozpovídá o tom, která sklenička se hodí k paštice a která zase k rozpečenému hermelínu, sbíhají se vám sliny na jazyku. Své džemy s názvem Mlsný Filip vaří už pátým rokem. A daří se mu.
Slovácko – Spokojeností nad letošní úrodou jablek, ale ani ostatního ovoce, rozhodně nezáří ovocnáři a zahrádkáři na Slovácku. Ti sčítají škody, které jim v ovocných sadech napáchaly mrazíky na sklonku dubna. Někteří sadaři hovoří doslova o pohromě, protože jim pomrzly květy na šedesáti až pětadevadesáti procentech ovocných stromů.
Varnsdorf – Vařit z čerstvých surovin bez používání chemických přísad je možné i ve školkách a školách, kde denně připraví desítky, a někdy i stovky, jídel. Mateřská škola Zahrádka ve Varnsdorfu za to získala jako první v kraji ocenění Skutečně zdravá školka.
Velké Němčice – Výstava ovoce, zeleniny, výtvarných prací a fotografií doplní Martinské svěcení mladých vín v kulturním domě ve Velkých Němčicích. Začátek akce, kterou pořádá tamní zahrádkářský svaz, bude v sobotu od půl páté odpoledne.
Kunratice u Frýdlantu - V ostré konkurenci marmelád z domácího, ale i naprosto neznámého, exotického ovoce, bodovala domácí klasika. Borůvková, vylepšená kapkou portského.
Jirkov - Největší zájem je o mošt z vlastního ovoce. Zákazníci si jej nechávají pasterizovat.
Uherské Hradiště – Slovácký košt slivovice neboli Superkošt nabízející pouze nejlepší vzorky pálenky z modrého ovoce odstartoval svůj třetí ročník v prostorách uherskohradišťské Reduty. K ochutnání tak bylo na 132 variací slivovice od různých pěstitelů ze Slovácka a jeho blízkého okolí.
Dřevnovice – Víte, jaké u nás roste ovoce na stromech? Poznají vaše děti třeba moruše? Ty dřevnovické už ano. Díky naučné stezce Ovocná zahrada, kterou zde vybudovali vloni. „To byl můj sen," svěřila se starostka obce Bohumila Charvátová.
Pelhřimovsko – Kvůli velmi špatné úrodě jablek a ostatního ovoce na Pelhřimovsku se letos želivští zahrádkáři do tradičního moštování vůbec nepustili.
Chlumín - Destilační zařízení v pěstitelské pálenici v Chlumíně na Mělnicku se hned tak nezastaví. Na dvoře čekají desítky sudů s ovocným kvasem a zahrádkáři přivážejí stále další a další ovoce. Podle majitelky palírny Daniely Purnochové jde v současné době převážně o jablka, občas ale někdo přiveze i hrušky.
Ploskovice - Zatímco v jiných regionech si sadaři stěžovali na jarní mrazy a následné krupobití, které úrodu výrazně poškodily, ovocnáři v okolí Ploskovic jsou s letošní sklizní spokojeni. Ovoce je proti loňsku, kdy bylo sucho, mnohem větší a tedy prodejnější. To, co se sklidí a roztřídí, jde okamžitě do obchodní sítě.
Pelhřimov – Až do nedělního odpoledne si mohli zájemci zpříjemnit šedivé podzimní dny výstavou barevných plodin a produktů ze zahrad. Český svaz zahrádkářů v Pelhřimově pořádal prodejní výstavu ovoce, zeleniny a suchých vazeb.
Třebíčsko - Nepříliš dobrou sezonu mají za sebou ovocnáři na Třebíčsku. Letní ovoce kvůli mrazům téměř nebylo, a některé pěstitelské pálenice se proto naplno rozbíhají až teď. Ani podzimního ovoce však není mnoho.
Olomouc – Šťavnatá jablka, vyřezávané dýně, květiny i další ovocnářské a zelinářské výpěstky nejvyšší kvality dnes přilákaly tisíce návštěvníků na olomoucké Výstaviště Flora. Podzimní etapa výstavy ovoce a zeleniny nabídla také festival gastronomie a nápojů Olima i Podzimní zahradnické trhy.
Jižní Morava – I když byly letos na jaře ovocné stromy obsypané květy, dubnové mrazíky úrodu na jižní Moravě překazily. Momentálně to pociťují i destilatéři, kteří letos vyrábí daleko méně pálenky. Někde až o tři čtvrtiny.
Klopina – Sklizeň jablek v sadech akciové společnosti Úsovsko se sídlem v Klopině finišuje. Ovoce letos bude méně, zdražení se ale spotřebitelé příliš obávat nemusejí. Kvůli velké konkurenci ceny nijak výrazně neporostou.
Olomouc – Sklepy a spíže zaplněné ovocem a zeleninou budou od čtvrtečního rána k vidění v hlavní expozici pavilonu A olomouckého Výstaviště Flora. Nabízí je podzimní etapa tradiční celonárodní výstavy ovoce a zeleniny.
Světlá nad Sázavou – Zámecký park ve Světlé nad Sázavou a konkrétně pak jeho lokalitu u Čertova mostku ozdobí nová pískovcová socha čerta. Asi metr vysoká skulptura je žákovskou prací místní umělecké akademie.
Přibyslav – V pořadí už 18 ročník podzimní výstavy ovoce, zeleniny a brambor se o víkendu konal v Přibyslavi.