Jihlava – Výrazně zlepšená defenziva v závěru podzimu nesla své ovoce. Jihlavští fotbalisté v obraně navázali na předchozí zápas v Příbrami a podruhé v ligové sezoně neinkasovali. Na vítězství jim tak poprvé v sezoně stačila jediná vstřelená branka, o kterou se postaral už ve dvanácté minutě Petr Hronek.
Šebkovice - V nevelkém skleníku Františka Holčapka v Šebkovicích na Třebíčsku v těchto dnech dozrávají citrusové plody. Pěstitel každoročně sklidí kolem 200 kilogramů různých odrůd mandarinek, grepů, pomerančů a limetek. Jedním z posledních přírůstků, který se ve skleníku objevil nedávno, je vyšlechtěná rostlina japonského ovoce kaki churma.
Radešín /ROZHOVOR/ - Višeň s čokoládou, švestka s vanilkou nebo třeba angrešt se skořicí a kardamomem. Když se Jan Heřmánek z Radešína na Ústecku rozpovídá o tom, která sklenička se hodí k paštice a která zase k rozpečenému hermelínu, sbíhají se vám sliny na jazyku. Své džemy s názvem Mlsný Filip vaří už pátým rokem. A daří se mu.
Slovácko – Spokojeností nad letošní úrodou jablek, ale ani ostatního ovoce, rozhodně nezáří ovocnáři a zahrádkáři na Slovácku. Ti sčítají škody, které jim v ovocných sadech napáchaly mrazíky na sklonku dubna. Někteří sadaři hovoří doslova o pohromě, protože jim pomrzly květy na šedesáti až pětadevadesáti procentech ovocných stromů.
Varnsdorf – Vařit z čerstvých surovin bez používání chemických přísad je možné i ve školkách a školách, kde denně připraví desítky, a někdy i stovky, jídel. Mateřská škola Zahrádka ve Varnsdorfu za to získala jako první v kraji ocenění Skutečně zdravá školka.
Velké Němčice – Výstava ovoce, zeleniny, výtvarných prací a fotografií doplní Martinské svěcení mladých vín v kulturním domě ve Velkých Němčicích. Začátek akce, kterou pořádá tamní zahrádkářský svaz, bude v sobotu od půl páté odpoledne.
Kunratice u Frýdlantu - V ostré konkurenci marmelád z domácího, ale i naprosto neznámého, exotického ovoce, bodovala domácí klasika. Borůvková, vylepšená kapkou portského.
Uherské Hradiště – Slovácký košt slivovice neboli Superkošt nabízející pouze nejlepší vzorky pálenky z modrého ovoce odstartoval svůj třetí ročník v prostorách uherskohradišťské Reduty. K ochutnání tak bylo na 132 variací slivovice od různých pěstitelů ze Slovácka a jeho blízkého okolí.
Dřevnovice – Víte, jaké u nás roste ovoce na stromech? Poznají vaše děti třeba moruše? Ty dřevnovické už ano. Díky naučné stezce Ovocná zahrada, kterou zde vybudovali vloni. „To byl můj sen," svěřila se starostka obce Bohumila Charvátová.
Chlumín - Destilační zařízení v pěstitelské pálenici v Chlumíně na Mělnicku se hned tak nezastaví. Na dvoře čekají desítky sudů s ovocným kvasem a zahrádkáři přivážejí stále další a další ovoce. Podle majitelky palírny Daniely Purnochové jde v současné době převážně o jablka, občas ale někdo přiveze i hrušky.
Ploskovice - Zatímco v jiných regionech si sadaři stěžovali na jarní mrazy a následné krupobití, které úrodu výrazně poškodily, ovocnáři v okolí Ploskovic jsou s letošní sklizní spokojeni. Ovoce je proti loňsku, kdy bylo sucho, mnohem větší a tedy prodejnější. To, co se sklidí a roztřídí, jde okamžitě do obchodní sítě.
Pelhřimov – Až do nedělního odpoledne si mohli zájemci zpříjemnit šedivé podzimní dny výstavou barevných plodin a produktů ze zahrad. Český svaz zahrádkářů v Pelhřimově pořádal prodejní výstavu ovoce, zeleniny a suchých vazeb.
Třebíčsko - Nepříliš dobrou sezonu mají za sebou ovocnáři na Třebíčsku. Letní ovoce kvůli mrazům téměř nebylo, a některé pěstitelské pálenice se proto naplno rozbíhají až teď. Ani podzimního ovoce však není mnoho.
Olomouc – Šťavnatá jablka, vyřezávané dýně, květiny i další ovocnářské a zelinářské výpěstky nejvyšší kvality dnes přilákaly tisíce návštěvníků na olomoucké Výstaviště Flora. Podzimní etapa výstavy ovoce a zeleniny nabídla také festival gastronomie a nápojů Olima i Podzimní zahradnické trhy.
Jižní Morava – I když byly letos na jaře ovocné stromy obsypané květy, dubnové mrazíky úrodu na jižní Moravě překazily. Momentálně to pociťují i destilatéři, kteří letos vyrábí daleko méně pálenky. Někde až o tři čtvrtiny.
Klopina – Sklizeň jablek v sadech akciové společnosti Úsovsko se sídlem v Klopině finišuje. Ovoce letos bude méně, zdražení se ale spotřebitelé příliš obávat nemusejí. Kvůli velké konkurenci ceny nijak výrazně neporostou.
Olomouc – Sklepy a spíže zaplněné ovocem a zeleninou budou od čtvrtečního rána k vidění v hlavní expozici pavilonu A olomouckého Výstaviště Flora. Nabízí je podzimní etapa tradiční celonárodní výstavy ovoce a zeleniny.
Světlá nad Sázavou – Zámecký park ve Světlé nad Sázavou a konkrétně pak jeho lokalitu u Čertova mostku ozdobí nová pískovcová socha čerta. Asi metr vysoká skulptura je žákovskou prací místní umělecké akademie.
Při sklizni jádrovin pro dlouhodobé uskladnění je důležité, aby byly plody zcela zdravé, bez mechanických nebo jiných poškození. Proto vybíráme jen kvalitní ovoce a velmi šetrně je češeme.
Hradčovice – Výstava ovoce a zeleniny v Hradčovicích byla v minulosti tradiční akcí, jejíž popularita po roku 1989 začala prudce klesat, až se nakonec přestala pořádat. Letos se však díky sdružení Českého zahradnického svazu Hradčovice podařilo v minulosti oblíbenou akci uvést znovu v život, a tak v neděli 23. října od jedenácté hodiny dopolední odstartuje její první obnovený ročník.
Hodonínsko – Málo ovoce, moštárny jedou na třetinový až pětinový výkon vzhledem k loňsku. Tak to nyní vypadá na Hodonínsku s moštařskou sezonou. „Jablka jsou pěkná, ale je jich velice málo. Záleží na místě, v některých nížinách je všechno úplně zmrzlé, ve vyšších polohách je jich někde více," uvedl druhý místopředseda kyjovských zahrádkářů Walter Brüch.
Olomouc - V jednu velkou spíž a sklep zaplněný ovocem, zeleninou i kvalitními potravinami se příští týden promění hlavní pavilon Výstaviště Flora v Olomouci, kde začne podzimní etapa celonárodní výstavy ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Flora Olomouc 2016.
Náchodsko - Velký nedostatek odborných pracovníků, zejména ve strojírenských oborech, začaly firmy řešit přímo se školami. Ty pro ně odborné pracovníky vychovávají podle potřeb, tak aby pro ně bylo po studiu zajištěno uplatnění.
Dubenec - Místní zahrádkářský spolek už nějaký ten rok v Dubenci na Královédvorsku nefunguje. Dříve tu bývali lidé ve sdružení činní, po revoluci ale jejich aktivita postupně opadala, až zcela zanikla.
Dubenec - Místní zahrádkářský spolek už nějaký ten rok v Dubenci na Královédvorsku nefunguje. Dříve tu bývali lidé ve sdružení činní, po revoluci ale jejich aktivita postupně opadala, až zcela zanikla.
Praha - Výstava, která chce přispět k osvětě a zabránění plýtvání jídlem, začala ve venkovní Galerii Artwall pod Letenskými sady. Jmenuje se Vynikající a představuje velkoformátové fotografie německého umělce Uliho Westphala. Autor už deset let fotografuje ovoce a zeleninu vyřazené z prodeje v obchodech kvůli tomu, že nesplňují estetické normy. Podle pořadatelů výstavy a iniciativy Zachraň jídlo jde o velmi nebezpečný trend vedoucí k obrovskému plýtvání jídlem. Motto výstavy proto zní Jezte křivě!
Olšany u Prostějova – Nejen na ovoce a zeleninu se mohli v sobotu přijít podívat lidé do olšanské sokolovny. Zahrádkáři totiž připravili také mnohá zpestření.
Máte velkou úrodu ovoce a ještě přesně nevíte, jak s ní naložit? Kromě okamžité konzumace nebo uskladnění můžete využít také služeb některé z moštáren. Ta opavská funguje ve městě už padesát let a nachází se v ulici Olomoucká.
Karvinsko - Zánik klasických českých zahrádek, kde se pěstuje i ovoce a zelenina, je opět na ústupu. V čistě rekreační oblasti se zahrádkářské kolonie měnily především v 90. letech minulého století, dnes už je ale vše zase trochu jiné.
Slovácko - Nejhorší prognózy se vyplňují. Obyvatelé a páleničáři ze Slovácka vzkazují, že oblíbenou slivovici a meruňkovici nebude téměř z čeho vypálit. A přičítají to mrazíkům na konci dubna, které spálily květy meruněk, švestek a místy i dalších ovocných stromů.
Sadaři si letošní rok zrovna nezarámují a neoznačí ho jako úspěšný. Úroda jablek by podle posledního odhadu k začátku září měla meziročně klesnout o 23 procent na 119 373 tun. Sklizeň hrušek by se měla propadnout dokonce o 45 procent na 5484 tun. Hlavním důvodem nízké sklizně jsou jarní mrazy.
Vyškov – Domácí marmelády, pečené čaje, čerstvě napečené koláče. Ve vyškovském zooparku v sobotu odpoledne výjimečně nehráli hlavní roli jeho zvířecí obyvatelé, ale zejména tradiční české ovoce. Malé i velké návštěvníky totiž lákalo na takzvanou Ovocnou póť.
Září je měsíc, kdy v pálenicích na Opavsku začíná sezona. Ta potrvá zhruba půl roku. Už sedmnáct let pálí také Pěstitelská pálenice v Hlavnici, kam se vydala naše redakce a přihlížela výrobě pálenky od začátku do konce.