Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

Ovoce zadarmo se setkává na školách s úspěchem

Jižní Morava – Zapojili se před několika lety a nelitují. Základní škola Hraničářů v Mikulově na Břeclavsku je jednou z mnoha v regionu, která se stala součástí projektu Ovoce a zelenina do škol. Tamní žáci dostávají několikrát do roka zdravé pochutiny zdarma.

Zelí jako lék chudých. To dobře naložené a ošetřované musí vydržet do léta

/ROZHOVOR/ – Předjaří je pro lidský organismus nejnáročnějším obdobím. Tělo vyčerpané z nedostatku slunce a vitaminů se snažíme posílit drahým exotickým ovocem a zeleninou z dovozu, která se momentálně nedá jíst. Přitom ten nejcennější vitaminový poklad, elixír zdraví a mládí, ukrývá ve sklenici pod víčkem ve spíži nebo v kameninovém soudku ve sklepě. Doma naložené, přirozeně kvašené zelí.

Smrt stovek indických dětí zavinila konzumace liči, tvrdí vědci

Záhadná úmrtí stovek indických dětí, která v posledních dvou desetiletích nebyli s to vysvětlit lékaři v severní Indii, souvisí s konzumací ovoce liči. Tvrdí to nový výzkum amerických a indických vědců, podle nichž se dětem stalo osudným, že tyto plody pojídaly ve velkém na lačno. Napsal o tom zpravodajský web televize BBC.

Nejlépe je nechat švestky přemrznout, vzkazuje zkušený palič

Olšany /FOTOGALERIE/ – Musí se dělat srdcem. Alespoň to je podle obyvatel Olšan ten nejlepší recept na výbornou pálenku. Jak se to jejich kamarádům a známým podařilo, zjišťují v sobotu odpoledne na jedenáctém ročníku koštu slivovice. Před nimi je ochutnávka čtyřiapadesáti vzorků nejen pravé slivovice ze švestek, ale i pálenky z hrušek, meruněk, jablek, třešní i méně obvyklého ovoce.

Pyšní se tituly Regionální potravina a slibují zákazníkům nebe v hubě

Karlovarský kraj - Krásně to v jejich obchůdku voní ovocem, bylinkami a kořením, a navíc vám slíbí nebe v hubě, pokud okusíte jejich produkty. Ty se navíc mohou pyšnit oceněními Regionální potravina Karlovarského kraje, Tradiční výrobek roku, Original product of Sokolovsko i oceněním hejtmana Karlovarského kraje. A o Regionální potravinu chtějí zabojovat i letos.

Vyhláška zavřela školní bufety

Žďár nad Sázavou - Takzvaná pamlsková vyhláška si v základních školách ve Žďáře vybrala svoji daň. Bez možnosti koupit si svačinu zůstali žáci dvou škol, v další je bufet dočasně uzavřen.

Loni napáchaly mrazy škody na ovoci za stamiliony korun

Hradec Králové - Sklizeň ovoce loni klesla o 20 procent na 150 100 tun. Důvodem byly jarní mrazy, které zasáhly zejména jižní Moravu. Propady na historická minima zaznamenaly sklizně meruněk a broskví. Naopak výrazně nadprůměrná byla úroda třešní.

Školní bufety končí. Doplácejí na nové limity

Region – Školních bufetů ubývá. Provoz jim zkomplikovala nová vyhláška, která přísně vymezuje, co se ve školním bufetu smí prodávat. „Je to katastrofa," říkají provozovatelé i ředitelé škol. Ve školních bufetech jdou nejvíce na odbyt nápoje, párky v rohlíku, obložené bagety a sladkosti. Ovoce nebo jogurty tam děti nekupují. Mnozí dostávají zdravou svačinu od rodičů a do bufetu si jdou spíše pro pamlsek. To je teď značně omezeno.

Banánovník u kuklenské základky upozornil na příběh banánu

Hradec Králové - U základní školy v Kuklenách se přes noc objevil „banánovník". Papírové banány, které ozdobily strom u školy, informovaly o spuštění nové webové interaktivní stránky Příběh banánu. Akce se konala v rámci kampaně Za férové banány, kterou koordinuje Ekumenická akademie. Hradecký banánovník vytvořili žáci ZŠ v Kuklenách.

V žešovské pálenici otevřou příští rok nový provoz

Žešov – „Tak mizernou sezónu jako je ta letošní jsme ještě nezažili," řekl majitel žešovské pálenice Jan Kleiner. Přízemní mrazíky letos na jaře zničily v nížinách na Prostějovsku úrodu prvního ovoce jako jsou višně, třešně i některé odrůdy jablek.

Palírny jedou v těchto týdnech na plné obrátky. Nejvíc chutná destilát z hrušek

Královéhradecko /TÉMA DENÍKU/ - Milovníci slivovice, meruňkovice, ale i ostatních druhů destilátů právě zažívají další ze sezon. Každým rokem je to stejně - palírny všech velikostí se vždy připravují na zimní období. Od konce září do jarních měsíců následujícího roku mají totiž pravidelně pracovníci a majitelé palíren plné ruce práce.

Pálenice jedou na plné obrátky

Pelhřimovsko – Majitelé pálenic na Pelhřimovsku zažívají v těchto dnech vrchol sezony. Nejvíce ovoce totiž přivážejí milovníci kořalky do palíren právě nyní. Na Vysočině dozrává déle než jinde.

Palírny jedou v těchto týdnech na plné obrátky. Nejvíc chutná destilát z hrušek

Královéhradecko - Milovníci slivovice, meruňkovice, ale i ostatních druhů destilátů právě zažívají další ze sezon. Každým rokem je to stejně - palírny všech velikostí se vždy připravují na zimní období. Od konce září do jarních měsíců následujícího roku mají totiž pravidelně pracovníci a majitelé palíren plné ruce práce.

Palírny jedou v těchto týdnech na plné obrátky. Nejvíc chutná destilát z hrušek

Královéhradecko - Milovníci slivovice, meruňkovice, ale i ostatních druhů destilátů právě zažívají další ze sezon. Každým rokem je to stejně - palírny všech velikostí se vždy připravují na zimní období. Od konce září do jarních měsíců následujícího roku mají totiž pravidelně pracovníci a majitelé palíren plné ruce práce.

Na statku ožily staré tradice

Trstěnice – Žádné třpytivé koule a hromada dárků, ale staré tradice. Přesně takové Vánoce prožívají členové Spolku archaických nadšenců ze Sebranic. V sobotu nechali veřejnost nahlédnout „pod pokličku" a otevřeli Mikšíkův statek v Trstěnici. Voněla tu povidla, ochutnávaly se křížaly a lidé se podívali, jak pokračuje rekonstrukce polygonální stodoly a statku.

První domácí nula Hanuše pomohla ke druhé výhře

Jihlava – Výrazně zlepšená defenziva v závěru podzimu nesla své ovoce. Jihlavští fotbalisté v obraně navázali na předchozí zápas v Příbrami a podruhé v ligové sezoně neinkasovali. Na vítězství jim tak poprvé v sezoně stačila jediná vstřelená branka, o kterou se postaral už ve dvanácté minutě Petr Hronek.

OBRAZEM: Pěstiteli na Třebíčsku právě ve skleníku dozrávají citrusy

Šebkovice - V nevelkém skleníku Františka Holčapka v Šebkovicích na Třebíčsku v těchto dnech dozrávají citrusové plody. Pěstitel každoročně sklidí kolem 200 kilogramů různých odrůd mandarinek, grepů, pomerančů a limetek. Jedním z posledních přírůstků, který se ve skleníku objevil nedávno, je vyšlechtěná rostlina japonského ovoce kaki churma.

Višeň s čokoládou? Úplná erupce chuti, říká výrobce oscarových džemů

Radešín /ROZHOVOR/ - Višeň s čokoládou, švestka s vanilkou nebo třeba angrešt se skořicí a kardamomem. Když se Jan Heřmánek z Radešína na Ústecku rozpovídá o tom, která sklenička se hodí k paštice a která zase k rozpečenému hermelínu, sbíhají se vám sliny na jazyku. Své džemy s názvem Mlsný Filip vaří už pátým rokem. A daří se mu.

Ovocnářskou sezonu na Slovácku nezachránila ani sklizeň jablek

Slovácko – Spokojeností nad letošní úrodou jablek, ale ani ostatního ovoce, rozhodně nezáří ovocnáři a zahrádkáři na Slovácku. Ti sčítají škody, které jim v ovocných sadech napáchaly mrazíky na sklonku dubna. Někteří sadaři hovoří doslova o pohromě, protože jim pomrzly květy na šedesáti až pětadevadesáti procentech ovocných stromů.

Hradišťský Superkošt nabídl 132 vítězných vzorků slivovic

Uherské Hradiště – Slovácký košt slivovice neboli Superkošt nabízející pouze nejlepší vzorky pálenky z modrého ovoce odstartoval svůj třetí ročník v prostorách uherskohradišťské Reduty. K ochutnání tak bylo na 132 variací slivovice od různých pěstitelů ze Slovácka a jeho blízkého okolí.

Ovocnou zahradu hlídají pohádkové postavičky ze slámy

Dřevnovice – Víte, jaké u nás roste ovoce na stromech? Poznají vaše děti třeba moruše? Ty dřevnovické už ano. Díky naučné stezce Ovocná zahrada, kterou zde vybudovali vloni. „To byl můj sen," svěřila se starostka obce Bohumila Charvátová.

Chlumínská palírna jede naplno, zahrádkáři tam stále vozí úrodu

Chlumín - Destilační zařízení v pěstitelské pálenici v Chlumíně na Mělnicku se hned tak nezastaví. Na dvoře čekají desítky sudů s ovocným kvasem a zahrádkáři přivážejí stále další a další ovoce. Podle majitelky palírny Daniely Purnochové jde v současné době převážně o jablka, občas ale někdo přiveze i hrušky.

Ovocnáři dokončují česání zimních jablek

Ploskovice - Zatímco v jiných regionech si sadaři stěžovali na jarní mrazy a následné krupobití, které úrodu výrazně poškodily, ovocnáři v okolí Ploskovic jsou s letošní sklizní spokojeni. Ovoce je proti loňsku, kdy bylo sucho, mnohem větší a tedy prodejnější. To, co se sklidí a roztřídí, jde okamžitě do obchodní sítě.

Stromy letos napadly pilatky, obaleči i houbové choroby

Třebíčsko - Nepříliš dobrou sezonu mají za sebou ovocnáři na Třebíčsku. Letní ovoce kvůli mrazům téměř nebylo, a některé pěstitelské pálenice se proto naplno rozbíhají až teď. Ani podzimního ovoce však není mnoho.

Flora byla plná ovoce a zeleniny, festival doplnily i jiné dobroty

Olomouc – Šťavnatá jablka, vyřezávané dýně, květiny i další ovocnářské a zelinářské výpěstky nejvyšší kvality dnes přilákaly tisíce návštěvníků na olomoucké Výstaviště Flora. Podzimní etapa výstavy ovoce a zeleniny nabídla také festival gastronomie a nápojů Olima i Podzimní zahradnické trhy.

Spolupráce města a školy nese své ovoce

Světlá nad Sázavou – Zámecký park ve Světlé nad Sázavou a konkrétně pak jeho lokalitu u Čertova mostku ozdobí nová pískovcová socha čerta. Asi metr vysoká skulptura je žákovskou prací místní umělecké akademie.