
Rady do zahrady: lichořeřišnice, okurky, ovoce
Benešovsko - Rady čtenářům Deníku od zahrádkáře, ovocnáře, pěstitele a šlechtitele Petry Kumšty z Votic.
Benešovsko - Rady čtenářům Deníku od zahrádkáře, ovocnáře, pěstitele a šlechtitele Petry Kumšty z Votic.
Vyškovsko, Blanensko – Úrodu ovoce letos mráz nespálil. Do sadů ale přiletělo málo včel, přišlo krupobití, stromy napadají škůdci. Nejvíc se sadaři obávají sucha.
Exotické ovoce, rukodělné výrobky. To vše ze zemí Latinské Ameriky ve čtvrtek a v pátek na Jiřáku. Již popáté se tu koná festival Merkádo, který představí více jak čtyřicet prodejců. Letos se také poprvé koná ve dvou dnech.
Patříte k vyznavačům čerstvě natrhaných jahod? Pokud ano, měli byste si pospíšit. V těchto dnech dozrávají a některé samosběry v republice už pomalu končí. Na území Opavy je toto ovoce stále možno natrhat například v Zahradním centru Komárov.
Patříte k vyznavačům čerstvě natrhaných jahod? Pokud ano, měli byste si pospíšit. V těchto dnech dozrávají a některé samosběry v republice už pomalu končí. Na území Opavy je toto ovoce stále možno natrhat například v Zahradním centru Komárov.
Patříte k vyznavačům čerstvě natrhaných jahod? Pokud ano, měli byste si pospíšit. V těchto dnech dozrávají a některé samosběry v republice už pomalu končí. Na území Opavy je toto ovoce stále možno natrhat například v Zahradním centru Komárov.
Kladensko – Zemědělci, zahrádkáři či ovocnáři si museli oddychnout, když po velmi dlouhé době vyprahlou půdu zavlažil konečně v posledních dnech déšť. Skupina posledních jmenovaných, tedy ovocnáři, ovšem tak úplně šťastní být nemohou. Koncem minulého týdne se totiž objevil silný vítr a kroupy, což jejich úrodě na kvalitě určitě nepřidá.
/INFOGRAFIKA/ Na pultech se objevují první české jahody, kilo nyní vyjde zhruba na stovku. Stánkaři nemají povinnost zákazníkům původ ovoce dokládat, ti slušní to však podle inspekce rádi udělají dobrovolně.
/INFOGRAFIKA/ Na pultech se objevují první české jahody, kilo nyní vyjde zhruba na stovku. Stánkaři nemají povinnost zákazníkům původ ovoce dokládat, ti slušní to však podle inspekce rádi udělají dobrovolně.
Že je v květnu na ovoce ještě brzy? Výjimku tvoří plody zimolezu kamčatského, známého také jako kamčatská borůvka. Z jednoho keře sklidíte až 3 kg šťavnatých podlouhlých "borůvek".
Náchodsko - Okresním fotbalovým výběrům Náchoda kategorií U10 a U12 se na Rychnovsku dařilo. Oba svým turnajům dominovaly, přičemž úspěch „U-dvanáctky“ je umocněn postupem do semifinále, které se odehraje v Hluku.
Berounsko – Krásné, téměř letní počasí, dělá starosti zemědělcům. Teplé jarní počasí letos svědčí ovoci i chmelu, ale vláha už začíná chybět kukuřici a dalším plodinám. „Současné počasí má na vývoj plodin velký vliv. Rozhodující ale bude, co se odehraje v příštích dvou týdnech a dalších dvou měsících,“ upozornil majitel farmy v Chodouni Josef Stehlík. V případě, že by současné sucho přetrvávalo i v dalších dnech, tak bude mít na vývoj plodin negativní vliv.
Žďár nad Sázavou – I lidé, kteří žijí v bytě, mohou ve Žďáře nad Sázavou zahradničit. Ačkoliv zájem o pěstování vlastního ovoce a zeleniny nebo relaxaci na zahrádce v poslední době roste, sehnat pozemek, na němž se lidé mohou věnovat své zálibě, je stále možné. Zahradničit přitom lze na vyhrazené parcele řádově za stokoruny ročně.
Březnice - Pět let se sdružení Kačeři, které pořádá stejnojmenný letní hudební festival a řadu dalších kulturních akcí, snažilo přilákat do Březnice populární rockovou kapelu Wohnout. Podařilo se až nyní, bratři Jan a Matěj Homolové, Jiří Zemánek a Fenek Steiner vystoupí v sobotu 21. dubna od 19 hodin v březnickém kulturním domě.
Chrudimsko – Řehtáč, malináč, špinka, chrupka, máslovka. Staré odrůdy ovocných stromů málem zmizely ze zahrad, sadů a příkopů podél cest. Naštěstí si lidé začali uvědomovat, že odkaz našich pradědů by neměla dnešní generace zašlapat do země osázené tújemi a okrasnými keři.
Již poosmé v řadě si v sále nivnického kulturního domu Beseda dali dostaveníčko místní příznivci pálenkových ochutnávek i ti z okolních vesnic. Nabízelo se jim 138 vzorků z modrého ovoce a 38 z hrušek, jablek a ostatních peckovic.
Konstantinovy Lázně – Školáci ze Základní školy Konstantinovy Lázně se zapojili do projektu Ovoce a zelenina do škol a přitom se naučili používat i další úpravy zdravých potravin.
Deník ve spolupráci s magistrátem nabízí seriál Praha očima studentů. Žáci středních škol v něm vyjadřují názor na studium a život v metropoli. Tento týden odpovídali studenti střední odborné školy Jarov. Hovořili jsme o návykových látkách, jak těžké je pro studenty v Praze si je sehnat a jaká je prevence.
Tradici sušení ovoce původním způsobem chtějí oživit v Provodově. Obec se proto pustila do opravy sušírny, která je hodně poničená. Objekt byl obci darován vloni v lednu od jednoho z obyvatel.
Průměrný Čech má podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) mírnou nadváhu. Trpí jí 47 procent mužů a třetina žen, obézní je každý pátý muž a 18 procent žen. Muži více hodin týdně sportují, ženy jedí více ovoce a zeleniny, vyplývá ze zjišťování ČSÚ o životních podmínkách domácností.
Brno /VIDEO/ - Roztomilé chlupáče, kteří zbožňují sladké ovoce a nektar, nebo kriticky ohroženého leguána, jehož jméno připomíná název dinosaura a má na ocasu ostny, najdou nově lidé v brněnské zoo. Dvojice šelem kynkažu a ještěr Ctenosaurus bakeri obývají tamní Tropické království.
/FOTOGALERIE, TIPY DENÍKU/ Sezona farmářských trhů znovu začíná. Po zimě tak budou opět k mání čerstvé ovoce, zelenina, ale i mléčné a masné výrobky z naší země i přímo z našeho regionu.
/FOTOGALERIE, TIPY DENÍKU/ Sezona farmářských trhů znovu začíná. Po zimě tak budou opět k mání čerstvé ovoce, zelenina, ale i mléčné a masné výrobky z naší země i přímo z našeho regionu.
/FOTOGALERIE, TIPY DENÍKU/ Sezona farmářských trhů znovu začíná. Po zimě tak budou opět k mání čerstvé ovoce, zelenina, ale i mléčné a masné výrobky z naší země i přímo z našeho regionu.
/FOTOGALERIE, TIPY DENÍKU/ Sezona farmářských trhů znovu začíná. Po zimě tak budou opět k mání čerstvé ovoce, zelenina, ale i mléčné a masné výrobky z naší země i přímo z našeho regionu.
/FOTOGALERIE, TIPY DENÍKU/ Sezona farmářských trhů znovu začíná. Po zimě tak budou opět k mání čerstvé ovoce, zelenina, ale i mléčné a masné výrobky z naší země i přímo z našeho regionu.
/FOTOGALERIE, TIPY DENÍKU/ Sezona farmářských trhů znovu začíná. Po zimě tak budou opět k mání čerstvé ovoce, zelenina, ale i mléčné a masné výrobky z naší země i přímo z našeho regionu.
Fotka nemyté mrkve a rajčete v igelitovém sáčku s logem Ovoce a zelenina do škol, které si domů donesl školák z Prahy 11, rozčílila rodiče. Podle nich na nutnost plody omýt upozornily základní školy své žáky až po několika letech fungování projektu.
Fotka nemyté mrkve a rajčete v igelitovém sáčku s logem Ovoce a zelenina do škol, které si domů donesl školák z Prahy 11, rozčílila rodiče. Podle nich na nutnost plody omýt upozornily základní školy své žáky až po několika letech fungování projektu.
Jižní Morava – Ovoce, zeleninu, uzeniny, sýry či květiny. Tyto produkty nakupuje na farmářských trzích Michaela Novotná doma v Břeclavi nebo v Kyjově na Hodonínsku, kam jezdí za rodinou. „Obchodníci nabízí kvalitnější produkty než v běžném obchodním domě,“ porovnala Novotná.
Dálnice D5 - Již od ranních hodin musí řidiči cestující ze směru Rozvadov na Plzeň počítat s omezením. V úseku dálnice D5 mezi Benešovicemi a Kladruby totiž došlo k dopravní nehodě kamionu.
Karlovarský kraj - V uplynulých dnech chodili lidé už venku v tričku. Od konce minulého týdne se zase oblékají do roláků a zimních bund. Nejen do Karlovarského kraje dorazila studená fronta ze severní polokoule a začala po několika slunečných dnech ovlivňovat počasí u nás. Mnoho zahrádkářů nejen v kraji se tak začalo bát o svoji úrodu.
Kdo dělá nejlepší pálenku? Na tuto otázku přinesl odpověď jubilejní desátý ročník Véšovského koštu.
Poděbrady – Prokletí je prolomeno. Záryby byly pro poděbradskou Bohemii něco jako noční můra. Poslední tři vzájemné duely vyhrál právě tým Záryb. V prvním jarním kole krajské I.A třídy bralo všechny body mužstvo z lázeňského města.
Vidina křišťálově průzračných moků z nachově modrého a letního ovoce, ale i jejich vůně přilákala o první březnové sobotě do společenského a kulturního centra Staré Město stovky milovníků pálenek.
Tachovsko – S poměrně netradiční a pro mnohé velmi lákavou pátrací akcí přišel během posledních dnů kastelán tachovského zámku a světecké jízdárny.
Pěstitelé často hovoří o tom, že rok 2016 byl pro sběr ovoce slabý. Většina odrůd, z nichž se pálí, pomrzla vlivem nečekaných květnových mrazů. Na druhou stranu to, co vydrželo, má podle degustátorů svoji kvalitu.
Tradiční ovoce v podobě švestky, durancie, rynglí, špendlíků, mirabelek či meruněk, ale i exotické druhy v čele s pelyňkem, šípkem, ostružinou, malinou či domácí Jagermeister a Che Guevara.
Jižní Čechy – Očkování, dostatek ovoce a vitaminů. Tak se snaží na jihu bojovat proti chřipce. Epidemie region sužuje už více než měsíc. Ačkoliv tento týden počet marodů s akutními respiračními onemocněními klesl o jeden a půl procenta, chřipková epidemie na jihu Čech stále trvá.
Potravinářská inspekce zjistila na českém trhu další polská jablka s pesticidy. Výsledky z laboratoře potvrdily nadlimitní přítomnost pesticidu chlorpyrifos v nebalené odrůdě Idared. Ovoce odebrali inspektoři u prodejce MAKRO Cash & Carry ČR ve Velké Bystřici. Jsou původem s Polska.
Liberec – V Oblastní galerii Liberec můžete zase jednou zajít na výstavu spadající do kolonky „staří mistři“. Na podobný typ výstav se vyplatí udělat si čas.
Sto dvanáct vzorků zkapalněného letního a modrého ovoce mohou v sobotu od 16 hodin okoštovat návštěvníci restaurantu a baru Berchtold na náměstí Svobody v Buchlovicích.
Krátce po páteční 18. hodině zasedlo ve společenském a kulturním centru Staré Město 102 degustátorů a degustátorek, aby rzhodli, který z vystavovatelů 719 vzorků pálenek, z nichž 385 bylo z modrého ovoce, zbytek z meruněk, hrušek, jablek a letního ovoce, si 3. března odnese z XVIII. ročníku koštu slivovic Putovní staroměstskou flašu.
Žatec - Kuchařský šampion učil v Žatci studentky výrobu dekorací na slavnostní tabule.
Spolek žen Pavlíkov pořádal Kulinářský ples. Sál byl vyzdoben starými jídelními lístky, prostíráním a zástěrami do kuchyně. Pro návštěvníky byla připravená čokoládová fontána a kusy šťavnatého ovoce, od mandarinek přes banány, jablka až po ananas. Na druhém stole mohli návštěvníci Kulinářského plesu ochutnat sladké palačinky s čokoládou, ale i slané plněné šunkou a sýrem.
Českem se šíří epidemie chřipky. Hygienici doporučí, aby si lidé častěji umývali ruce a jedli více ovoce a zeleniny. Oproti minulému týdnu se nakazilo o téměř pětinu více lidí. Nemoc zachvátila také téměř celou západní Evropu, ve východní Evropě je zatím situace lepší.
Vyberte si tu pravou zeleninu ve správný čas. Gurmáni, odborníci na zdravou stravu i přední šéfkuchaři sahají vždy po té sezonní, která má v období své sklizně tu nejlepší chuť. Víte, co jíst právě teď?
Rudolfov – Slabší sezonu má letos zahrádkářská palírna v rudolfovském Mlýnském údolí. „Je to ještě horší, než to bylo vloni. To jsme měli 350 zákazníků, teď nemáme ani 200,“ popsal aktuální situaci předseda rudolfovských zahrádkářů Jiří Merle.
Přes padesát odborně zdatných znalců a znalkyň fajnovostí kořalek posuzovalo v pátek večer v hotelu Skanzen Modrá 241vzorků křišťálově průzračných pálenek z nachově modrých plodů švestek a durancií, letního ovoce, ale také sladkých alkoholických likérů, ochucených ovocem, bylinkami či jinými plody.
Venku zima, ale v krbu plápolající oheň a dobrá nálada. Tak to vypadalo v sobotu odpoledne v hostinci U kříže v Bolelouci, místní části Dubu nad Moravou na Olomoucku, kde se konala soutěž O nejlepší regionální pálenku. Letošní ročník byl už čtvrtým v pořadí.