Jižní Morava – Ovoce, zeleninu, uzeniny, sýry či květiny. Tyto produkty nakupuje na farmářských trzích Michaela Novotná doma v Břeclavi nebo v Kyjově na Hodonínsku, kam jezdí za rodinou. „Obchodníci nabízí kvalitnější produkty než v běžném obchodním domě,“ porovnala Novotná.
Dálnice D5 - Již od ranních hodin musí řidiči cestující ze směru Rozvadov na Plzeň počítat s omezením. V úseku dálnice D5 mezi Benešovicemi a Kladruby totiž došlo k dopravní nehodě kamionu.
Karlovarský kraj - V uplynulých dnech chodili lidé už venku v tričku. Od konce minulého týdne se zase oblékají do roláků a zimních bund. Nejen do Karlovarského kraje dorazila studená fronta ze severní polokoule a začala po několika slunečných dnech ovlivňovat počasí u nás. Mnoho zahrádkářů nejen v kraji se tak začalo bát o svoji úrodu.
Poděbrady – Prokletí je prolomeno. Záryby byly pro poděbradskou Bohemii něco jako noční můra. Poslední tři vzájemné duely vyhrál právě tým Záryb. V prvním jarním kole krajské I.A třídy bralo všechny body mužstvo z lázeňského města.
Vidina křišťálově průzračných moků z nachově modrého a letního ovoce, ale i jejich vůně přilákala o první březnové sobotě do společenského a kulturního centra Staré Město stovky milovníků pálenek.
Pěstitelé často hovoří o tom, že rok 2016 byl pro sběr ovoce slabý. Většina odrůd, z nichž se pálí, pomrzla vlivem nečekaných květnových mrazů. Na druhou stranu to, co vydrželo, má podle degustátorů svoji kvalitu.
Tradiční ovoce v podobě švestky, durancie, rynglí, špendlíků, mirabelek či meruněk, ale i exotické druhy v čele s pelyňkem, šípkem, ostružinou, malinou či domácí Jagermeister a Che Guevara.
Jižní Čechy – Očkování, dostatek ovoce a vitaminů. Tak se snaží na jihu bojovat proti chřipce. Epidemie region sužuje už více než měsíc. Ačkoliv tento týden počet marodů s akutními respiračními onemocněními klesl o jeden a půl procenta, chřipková epidemie na jihu Čech stále trvá.
Potravinářská inspekce zjistila na českém trhu další polská jablka s pesticidy. Výsledky z laboratoře potvrdily nadlimitní přítomnost pesticidu chlorpyrifos v nebalené odrůdě Idared. Ovoce odebrali inspektoři u prodejce MAKRO Cash & Carry ČR ve Velké Bystřici. Jsou původem s Polska.
Liberec – V Oblastní galerii Liberec můžete zase jednou zajít na výstavu spadající do kolonky „staří mistři“. Na podobný typ výstav se vyplatí udělat si čas.
Sto dvanáct vzorků zkapalněného letního a modrého ovoce mohou v sobotu od 16 hodin okoštovat návštěvníci restaurantu a baru Berchtold na náměstí Svobody v Buchlovicích.
Krátce po páteční 18. hodině zasedlo ve společenském a kulturním centru Staré Město 102 degustátorů a degustátorek, aby rzhodli, který z vystavovatelů 719 vzorků pálenek, z nichž 385 bylo z modrého ovoce, zbytek z meruněk, hrušek, jablek a letního ovoce, si 3. března odnese z XVIII. ročníku koštu slivovic Putovní staroměstskou flašu.
Spolek žen Pavlíkov pořádal Kulinářský ples. Sál byl vyzdoben starými jídelními lístky, prostíráním a zástěrami do kuchyně. Pro návštěvníky byla připravená čokoládová fontána a kusy šťavnatého ovoce, od mandarinek přes banány, jablka až po ananas. Na druhém stole mohli návštěvníci Kulinářského plesu ochutnat sladké palačinky s čokoládou, ale i slané plněné šunkou a sýrem.
Českem se šíří epidemie chřipky. Hygienici doporučí, aby si lidé častěji umývali ruce a jedli více ovoce a zeleniny. Oproti minulému týdnu se nakazilo o téměř pětinu více lidí. Nemoc zachvátila také téměř celou západní Evropu, ve východní Evropě je zatím situace lepší.
Vyberte si tu pravou zeleninu ve správný čas. Gurmáni, odborníci na zdravou stravu i přední šéfkuchaři sahají vždy po té sezonní, která má v období své sklizně tu nejlepší chuť. Víte, co jíst právě teď?
Rudolfov – Slabší sezonu má letos zahrádkářská palírna v rudolfovském Mlýnském údolí. „Je to ještě horší, než to bylo vloni. To jsme měli 350 zákazníků, teď nemáme ani 200,“ popsal aktuální situaci předseda rudolfovských zahrádkářů Jiří Merle.
Přes padesát odborně zdatných znalců a znalkyň fajnovostí kořalek posuzovalo v pátek večer v hotelu Skanzen Modrá 241vzorků křišťálově průzračných pálenek z nachově modrých plodů švestek a durancií, letního ovoce, ale také sladkých alkoholických likérů, ochucených ovocem, bylinkami či jinými plody.
Venku zima, ale v krbu plápolající oheň a dobrá nálada. Tak to vypadalo v sobotu odpoledne v hostinci U kříže v Bolelouci, místní části Dubu nad Moravou na Olomoucku, kde se konala soutěž O nejlepší regionální pálenku. Letošní ročník byl už čtvrtým v pořadí.
Zakázaný pesticid propargit odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v šarži jablek červených Gloster vypěstovaných v Polsku. Na zakázanou látku narazila při rozboru ovoce z olomouckého Makra. Společnost sdělila, že spolupráci s farmářem ukončila.
Severní Čechy - Spotřebitelské ceny za minulý rok vzrostly o 2,5 procenta, což je nejvyšší inflace za posledních 5 let. Největší zásluhu na tom měly rostoucí ceny ovoce a zeleniny, podepsalo se na nich ale i zlevnění alkoholu před svátky.
Spotřebitelské ceny za minulý rok vzrostly o 2,5 procenta, což je nejvyšší inflace za posledních 5 let. Největší zásluhu na tom měly rostoucí ceny ovoce a zeleniny, podepsalo se na nich ale i zlevnění alkoholu před svátky. Kurz koruny v podstatě nereaguje a drží se na přibližně stejné hodnotě. Očekává se, že ČNB přistoupí 1. února k dalšímu zvýšení úrokových sazeb. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).
Nedávno se internetem šířila poplašná zpráva o vysokém obsahu dusičnanů v prodávaném čínském zelí, ledovém salátu, bio okurkách a brokolici. Videa na YouTube zobrazující domácí testování ovoce a zeleniny pomocí kapesního minitesteru znepokojila spotřebitele do té míry, že se spotřebitelský časopis dTest rozhodl ověřit přesnost měření tohoto přístroje akreditovanou analytickou metodou.
FOTOGALERIE / První letošní degustace pálenek z modrého a letního ovoce na Slovácku se o prvním lednovém pátečním podvečeru uskutečnila v nedakonickém kulturním domě.
Květná - Povidla podle tradičního receptu bez přidaného cukru a dalšího ovoce. Zkrátka stoprocentně švestková. To je plán domu na půli cesty v Květné u Poličky. Již brzy spustí do plného provozu marmeládovnu a sušárnu ovoce.
Valdice - Ne každému je dopřáno prožít svobodně vánoční svátky. Za mřížemi valdické věznice stráví Štědrý den 1090 odsouzených. Vánoční tradici jim připomene vánočka, v poledne houbová polévka a hrachová kaše s vejcem. Na Štědrý večer se tu servíruje štědrovečerní smažený řízek, bramborový salát a balíček s uzeninami, sýry, sušenkami a ovocem.
Nastrouhané sójové suky jsou vynikající přísadou i do jiného nepečeného cukroví, například do kuliček, místo oříšků. A protože neobsahují lepek, hodí se i pro bezlepkovou dietu.
V předvánoční době rostou prodeje exotického ovoce až o stovky procent. Češi totiž zvláště v předvánoční době rádi zkouší nové chutě a snaží se právě exotickým ovocem ozvláštnit svojí vánoční tabuli. Mezi stálice v tomto směru patří ananas, kiwi, granátové jablko nebo pomelo, k méně známým, ale přesto velmi oblíbeným pak patří kakikurma, tamarind nebo salak.
FOTOGALERIE / Na letošní sezonu nebudou páleničáři vzpomínat vůbec v dobrém. Špatná úroda ovoce se podepsala na množství kvasu a většina pálenic už je zavřená. Existuje ale i pár výjimek. Například v Buchlovicích budou pálit ještě v lednu.
Nejen slivovici, hruškovici, či calvados letos připravovali svým zákazníkům v pálenicích v Ostravě a okolí. Daleko více než v předchozích letech dávali do kotlů kvasy připravené z několika druhů ovoce, takzvané směsky.
Nejen slivovici, hruškovici, či calvados letos připravovali svým zákazníkům v pálenicích v Ostravě a okolí. Daleko více než v předchozích letech dávali do kotlů kvasy připravené z několika druhů ovoce, takzvané směsky.
Ústí nad Labem – Oprava stadionu Lev Neštěmice, rekonstrukce bazénu v budově jeslí na Severní Terase či miliony do vybavení škol a školek. Ústečtí zastupitelé schválili rozpočet města na rok 2018.
Mladoboleslavsko /INFOGRAFIKA/ – Po polovině A skupiny třetí třídy je na jejím čele celek, který se v minulých sezonách v této době pohyboval na opačném pólu tabulky. V klubu na hřišti pod pivovarem však za poslední rok udělali spoustu práce, stabilizovali kádr a nyní sklízí sladké ovoce. „V posledních třech nebo čtyřech sezonách jsme snad byli vždycky po podzimu poslední, takže při pohledu na tabulku v letošní polovině jsme nadšení,“ hlásí z Kláštera spokojeně předseda místního fotbalového klubu Martin Pálka.
Nejen slivovici, hruškovici, či calvados letos připravovali svým zákazníkům v pálenicích v Ostravě a okolí. Daleko více než v předchozích letech dávali do kotlů kvasy připravené z několika druhů ovoce, takzvané směsky.
Příbramsko – Letošní rok byl velmi nepříznivý pro pěstitele zeleniny i ovoce. Urodilo se kvůli suchu nejen málo brambor, ale také výrazně méně ovoce. Pryč jsou ty doby, kdy se u moštáren stály velké fronty. V letošním roce to neplatí. Značný pokles úrody jablek a ostatních plodů letos pocítili i provozovatelé moštáren. V příbramském okrese se moštuje mnohem méně než v jiných letech, v některých moštárnách se ani ovoce nezpracovává.
Kladensko - Na ovocnáře a následně i moštárny a palírny přišla letos bída. Přestože Slánsko je vyhlášenou pěstitelskou oblastí, kde se daří ve velkém zejména jablkům, bilancování sezóny není kdoví jaké. Ekofrukt ve Slaném hlásí úrodu jablek v důsledku mrazů až o třicet procent nižší, přičemž hrušek sklidili meziročně dokonce o 50 procent méně.
Rakovník – Kdo letos zatoužil po čerstvém domácím moštu, musel si ho zpravidla koupit. Letošní sezona úrody ovoce totiž byla jednou z těch nejslabších, kterou zahrádkáři v regionu pamatují. Jablkám se dařilo mizerně, ještě hůře na tom byla úroda hrušek. Většina moštáren proto místo front zákazníků předčasně zavřela.
Berounsko – Letošní rok byl velmi nepříznivý jak pro pěstitele brambor, tak i pro ovocnáře. V berounském regionu byla tak slabá úroda jablek, že se letos nemoštuje. Pryč jsou ty doby, kdy se u moštáren stály velké fronty. V letošním roce se podle místních zahrádkářů urodilo až o třicet procent méně jablek a téměř o čtyřicet procent méně hrušek.
Hýsly - Košt vín s tradicí, místní ochutnávali i pomazánky, pálenky ale svoje zastoupení zatím neměly. To se teď změnilo. Hýselští v pátek uspořádali premiérový košt destilátů. K oblíbenému ovoci v tekutém stavu přidali ovarové hody, takže si návštěvníci pochutnali na zabijačkových dobrotách.
Sněžné – Sto padesát nových stromků vysázeli o prodlouženém víkendu členové Mysliveckého sdružené Sněžné. Za pár let v létě poskytnou dřeviny stín unaveným poutníkům, na podzim osvěží zralým ovocem.