Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

Jablkem roku je Melodie

Slavkov u Brna /FOTOGALERIE/ - Slavkovští zahrádkáři uspořádali už čtvrtou oblastní výstavu ovoce. Byl o ni velký zájem.

Snídaně je nezbytná hlavně pro děti

První denní jídlo je podle lékařů nejdůležitější. Dodá energii a důležité živiny, nastartuje metabolismus. Zapomínat by na to neměli především rodiče školáků.

Pálení načerno se nemusí vyplatit

Slovácko - Brzké dozrání letního ovoce letos způsobilo, že ve většině slováckých pálenic se na přeměně kvasu v alkohol pracuje už od začátku srpna.

Pálení načerno se nemusí vyplatit

Slovácko - Brzké dozrání letního ovoce letos způsobilo, že ve většině slováckých pálenic se na přeměně kvasu v alkohol pracuje už od začátku srpna.

Skleník zaplní ovoce, zelenina i medové věci

Kroměříž - Své nejkrásnější a naleštěné výpěstky předvedou o víkendu včelaři v kroměřížském skleníku Květné zahrady. Prezentovat se tam společně s nimi budou také včelaři.

V Dobré hrají fotbal chlapci i děvčata

Dobrá -Kvalitní tréninky a poctivá práce s mládeží nese v Dobré u Frýdku-Místku již své první ovoce. Žáčci zdejšího fotbalového klubu totiž v minulé sezoně postoupili zpět do krajské soutěže.

Švestky prošlé mrazíkem jsou na slivovici nejlepší

Olomoucko - „Jsem pro to, si slivovici zakopat, zapamatovat si kam a pak ji při výjimečné příležitosti vykopat a vypít,“ řekl Miroslav Meilich, který pochází z Frýdku–Místku, ale již několik let střídavě bydlí s partnerkou v Dolanech u Olomouce. Tvrdí o sobě, že co se pálenek týče, je amatér, ale ovoce na kvas sbírá šest let.

Nejlepší slivovice? Ze švestek po prvním mrazíku

Dolany - Jak udělat dobrou slivovici, meruňkovici či kalvádos? Ovoce musí být hlavně čisté a zdravé, hrušky bez "šušňů", meruňky bez pecek, zdůrazňuje amatérský milovník a výrobce ovocných pálenek Miroslav Meilich z Dolan. A prozradil i pár svých tipů a triků.

Výkupní ceny ovoce? Oproti loňsku poloviční

Kroměřížsko - Sbírání ovoce jako vítaný zdroj peněz pro studenty, nebo přivýdělek seniorů je ve vážném útlumu. Kvůli přehlcenému německému trhu a stále klesající spotřebě ovocných džusů se totiž z padaného ovoce stává nechtěné zboží.

Obědy ve školách jsou kvalitnější

Blanensko /ANKETA/ - Na základních školách na Blanensku se dnes už vaří zdravěji. Děti však nad zeleninou a ovocem nejásají. Radši by obědvaly hranolky.

Dětem zachutnalo cizí ovoce, a tak ho prostě kradou

Krnov - Dozrávající jablka a hrušky svádějí k ochutnání, přestože jsou za plotem v zahradě. V krnovské lokalitě ulic Mánesova, Vrchlického a Revoluční, kde žije početná romská komunita, jsou zahradníci bezradní.

Konopišťskému medvědovi budou ovoce nosit školáci

Benešov /FOTO/ - Benešovský deník vyhlašuje soutěž o nejpilnější sběratele jablek. Ta by měla zpříjemnit jídelníček vdovci po Máše, medvědu Kazimírovi. Soutěž vyhodnotí správa zámku napřesrok v květnu, ti nejpilnější si prohlédnou Konopiště.

Léto končí, pálení všech druhů ovoce začíná

Český ráj, Roudný -Slivovici, hruškovici nebo jablkovici si mohou nechat vypálit lidé ze svého ovoce na zahrádce. A protože je začátek září spojen s dozráváním ovoce, rozhodl se Deník nechat se zasvětit do tajů pálení.

Léto končí, pálení všech druhů ovoce začíná

Český ráj, Roudný -Slivovici, hruškovici nebo jablkovici si mohou nechat vypálit lidé ze svého ovoce na zahrádce. A protože je začátek září spojen s dozráváním ovoce, rozhodl se Deník nechat se zasvětit do tajů pálení.

Zahrádkáři připravují okresní výstavu

Tachov - Dvanáctou okresní výstavu ovoce, zeleniny, květin, kaktusů a bonsají pořádá od 11. do 13. září ve společenském sále Mže v Tachově Český zahrádkářský svaz.

Léto končí, pálení všech druhů ovoce začíná

Český ráj, Roudný -Slivovici, hruškovici nebo jablkovici si mohou nechat vypálit lidé ze svého ovoce na zahrádce. A protože je začátek září spojen s dozráváním ovoce, rozhodl se Deník nechat se zasvětit do tajů pálení.

Výkupny pláčou, palírny se radují

Vyškovsko - Zatímco zahrádkáři a sadaři hlásí málo jablek, počasí přálo peckovinám. Pod nadílkou třešní se větve stromů jen prohýbaly. Zájem o ně však není.

Barevné vitaminy v sáčku i ve sklenici

Lidé se už od nepaměti snažili uchovávat zásoby na zimu. Způsoby, jak toho dosáhnout, se měnily a vyvíjely. A tak se v každém stavení sušilo ovoce, a pak se začalo i zavařovat.

Ovoce doplatilo na proměnlivé počasí

Opavsko - Proměnlivé počasí letošního léta ovlivňuje mimo jiné i úrodu. Mluvit by o tom mohli především lidé, kteří pěstují na Opavsku ovoce.

Úroda ovoce je letos velmi dobrá

Slovácko - Letošní sklizeň ovoce bude mimořádně velká. Sadaři mluví dokonce onadúrodě. Urodily se třešně, meruňky išvestky. Přetížené ovocné stromy se lámou pod tíhou dozrávajících plodů. Pěstitelské pálenice uspíšily svůj provoz.

Úroda ovoce je letos velmi dobrá

Slovácko - Letošní sklizeň ovoce bude mimořádně velká. Sadaři mluví dokonce o nadúrodě. Urodily se třešně, meruňky i švestky. Přetížené ovocné stromy se lámou pod tíhou dozrávajících plodů. Pěstitelské pálenice uspíšily svůj provoz.

Tuny ovoce se promění v kořalku

Česká Kamenice - Palírna Benátky jede už šestou sezónu. Její majitelé o práci rozhodně nouzi nemají. Ovoce vozí lidé z celého Děčínska.

Výrobu pálenky hlídá zákon

Starý Klíčov - Sezona zpracovávání plodů za zahrádek je v plném proudu. Vedle zavařování, je velice oblíbeným zpracováním ovoce také pálení. Každý pěstitel si však může vypálit pouze omezené množství.

Palírny letos čekají větší úrodu švestek

Kutnohorsko -Se začátkem srpna již mohou pěstitelé ovoce dobře odhadnout, jaká bude letošní sklizeň. Samozřejmě za předpokladu, že nedojde na výrazné a dlouhodobé změny počasí, či stromy nečekaně ze zálohy nenapadne záhadný škůdce.

Východočeské palírny už berou ovoce i kvas

Východní Čechy - „Kompoty nebo zkvašené džemy k destilaci nebereme,“ směje se provozovatel chrudimské pěstitelské palírny Tomáš Grubner. „Tam je přidaný cukr a doslazovat kvas zákon zakazuje.“

Východočeské palírny už berou ovoce i kvas

Východní Čechy - „Kompoty nebo zkvašené džemy k destilaci nebereme,“ směje se provozovatel chrudimské pěstitelské palírny Tomáš Grubner. „Tam je přidaný cukr a doslazovat kvas zákon zakazuje.“

Palírny už berou ovoce i kvas

Východní Čechy - Letošní „lihovarnická“ sezona o dva tři týdny dříve. „Třešně už jsou vypálené, zákazníci si jezdí pro destiláty. Teď je doba na meruňky, broskve a švestky.“

U Libotovských se teď pálí destiláty z třešní

Malá Ledská - Zatímco si většina lidí užívá dovolených u vody palírna L+L v Malé Ledské funguje non-stop. „Letos jsme navázali na novou sezonu bez přestávky,“ uvedl spolumajitel zařízení Ladislav Libotovský.

Východočeské palírny už berou ovoce i kvas

Východní Čechy - „Kompoty nebo zkvašené džemy k destilaci nebereme,“ směje se provozovatel chrudimské pěstitelské palírny Tomáš Grubner. „Tam je přidaný cukr a doslazovat kvas zákon zakazuje.“

Východočeské palírny už berou ovoce i kvas

Východní Čechy - „Kompoty nebo zkvašené džemy k destilaci nebereme,“ směje se provozovatel chrudimské pěstitelské palírny Tomáš Grubner. „Tam je přidaný cukr a doslazovat kvas zákon zakazuje.“

Východočeské palírny už berou ovoce i kvas

Východní Čechy - „Kompoty nebo zkvašené džemy k destilaci nebereme,“ směje se provozovatel chrudimské pěstitelské palírny Tomáš Grubner. „Tam je přidaný cukr a doslazovat kvas zákon zakazuje.“

Nový trenér už sklízel první sladké ovoce

Střekov - Tou nejlepší nohou kterou mohla vykročila Jiskra Modrá do nové ročníku fotbalového přeboru Ústeckého kraje. Zvítězila totiž na horké střekovské půdě, získala tak velmi cenné tři body a zařídila úspěšnou premiéru svému novému trenérovi Dušanu Chládkovi i asistentovi Ivo Linhartovi.

Východočeské palírny už berou ovoce i kvas

Východní Čechy - „Kompoty nebo zkvašené džemy k destilaci nebereme,“ směje se provozovatel chrudimské pěstitelské palírny Tomáš Grubner. „Tam je přidaný cukr a doslazovat kvas zákon zakazuje.“

Do sadů teď najíždějí zloději

Rychnovsko - Jako každé léto trápí i letos pěstitele krádeže ovoce. Pomocnou ruku jim podali městští policisté. A zdá se, že ne marně.