Kreativ

ŠTÍTEK: ovocný strom

Ilustrační foto.

V Rajhradu zasadí adoptované stromy

Rajhrad - Jabloň, třešeň nebo trnka. To jsou jen některé druhy ovocných stromů, které mohli adoptovat obyvatelé Rajhradu na Židlochovicku. Žáci z tamní základní školy rozjeli projekt Adoptuj svůj strom. „Připravili jsme spolu s odborníky k adopci celkem pětadvacet druhů dřevin, ze kterých si zájemci mohli vybírat. Byly mezi nimi převážně větší, zapěstované stromky s kořenovým balem, ale i drobnější ekologicky cenné keře," uvedla za organizátory Svatava Vitulová.

Ilustrační foto.

Včelaři: první snůška bude slabší, med podraží

Nebezpečný roztoč varroa způsobil, že po letošní zimě v některých místech uhynula dokonce až polovina včelstev. Dá se tak očekávat, že první snůška medu bude slabší. A také to, že ceny medu půjdou nahoru.

Bobři ničí cyklostezku Bečva a zavinili i sesuvy půdy

Cyklostezku Bečva devastují bobři. Je to marný boj, zoufají si v Lipníku

Lipník nad Bečvou – Cyklisté, kteří se v těchto dnech vydají na projížďku jarní přírodou, by měli být opatrní. Na úseku cyklostezky Bečva, a to v místech mezi mostem v Lipníku a oseckým splavem, narazí na popraskaný povrch cesty, vyvrácené obrubníky a sesunutou půdu. Poničení stavby je dílem chráněného hlodavce – bobra evropského.

Bobři ničí cyklostezku Bečva a zavinili i sesuvy půdy

Cyklostezku Bečva devastují bobři

Lipník nad Bečvou – Cyklisté, kteří se v těchto dnech vydají na projížďku jarní přírodou, by měli být opatrní. Na úseku cyklostezky Bečva, a to v místech mezi mostem v Lipníku a oseckým splavem, narazí na popraskaný povrch cesty, vyvrácené obrubníky a sesunutou půdu. Poničení stavby je dílem chráněného hlodavce – bobra evropského.

Zahrádkářka Mária Dvořáková.

Je nejlepší čas na stříkání stromků, radí zahrádkáři

SLUNEČNO, bezvětří, sucho. To je pro zahrádkáře ten nejlepší čas na stříkání ovocných stromů, kterým se už rozbalují listy. Pokud nechcete nechat kondici stromů a plodů napospas škůdcům či plísním, měly by se stromy ošetřit postřikem právě nyní, takzvaně na „myší ouško", jemuž se tvar listů nyní podobá.

Zahrádkářka Mária Dvořáková.

Je nejlepší čas na stříkání stromků, radí zahrádkáři

Příbram /ROZHOVOR/ - SLUNEČNO, bezvětří, sucho. To je pro zahrádkáře ten nejlepší čas na stříkání ovocných stromů, kterým se už rozbalují listy. Pokud nechcete nechat kondici stromů a plodů napospas škůdcům či plísním, měly by se stromy ošetřit postřikem právě nyní, takzvaně na „myší ouško", jemuž se tvar listů nyní podobá.

Ilustrační foto.

Peníze pomohou sázení alejí. Božičtí vysadí strom za každé narozené dítě

Znojemsko - Kdo sází stromy, má druhé raději než sebe. Obyvatelé Božic zjevně toto dávné rčení naplňují vrchovatě. Za každého nově narozeného chlapce vysadí dub, za každou dívenku lípu. Taková alej vyroste v Božicích již druhého května. Kromě místních lidí se zapojí i zástupci občanského sdružení Větvení, které výsadbu organizuje. Ještě do osmadvacátého května přijímá Nadace Partnerství granty na podzimní sázení stromů.

Broskvoně v těšetickém sadu rozkvetly.

OBRAZEM: Samá růžová. Obří těšetický sad rozkvetl

Těšetice – Tisíce broskvoní rozkvetly naplno u Těšetic v jednom z největších sadů Znojemska, který patří zemědělské firmě Pomona Těšetice. Aby byla úroda co nejlepší, prořezávají stále pracovníci firmy větve stromů.

Hřiště v Městských Sadech. Ilustrační foto.

Děti si zahrají na Robinsony. Zahrada se promění v ostrov

Vysoké Mýto – Zahrady mateřských škol ve Vysokém Mýtě budou mít díky dotacím novou podobu. Dětem nabídnou environmentální hřiště s řadou naučných atrakcí. Díky přírodním prvkům se naučí kompostovat, starat o ptáčky nebo sklízet plody ovocných stromů. Unikátní projekt proměny největší zahrady v opuštěný ostrov Robinsona Crusoea jim umožní stát se opravdovými trosečníky.

Ilustrační foto

Mírná zima, silný vítr a sněžení. 
Ovocnáři se bojí o letošní úrodu

Znojemsko – První rané meruňky již začínají rozkvétat v těšetických sadech na Znojemsku.Ovocnáři ale nemají klidné spaní, obávají se, aby rozkvetlé stromy neohrozily mrazíky tak jako loni. Stošíkovičtí již pro opylení připravili čmeláky, pro včely je podle nich ještě poměrně chladno. Nepříjemné vichřice posledních dnů naštěstí ovocné stromy nijak neohrozily. „Vítr mohl napomoci přenosu infekce, zejména u raně kvetoucích meruněk, kde houba napadá květ. Důležité je tedy, aby ovocnáři mysleli na chemické ošetření," nabádal odborník na ovocnářství Jaromír Čepička s tím, že většina meruněk kvete později.

Ilustrační foto.

Ovocnáři v regionu se obávají mrazíků

Znojemsko – První rané meruňky již začínají rozkvétat v těšetických sadech. Ovocnáři se obávají, aby rozkvetlé stromy neohrozily mrazíky tak, jako loni. Stošíkovičtí již pro opylení připravili čmeláky, pro včely je podle nich ještě poměrně chladno. Nepříjemné vichřice posledních dnů naštěstí ovocné stromy nijak neohrozily. „Vítr mohl napomoci přenosu infekce, zejména u raně kvetoucích meruněk, kde houba napadá květ. Důležité je tedy, aby ovocnáři mysleli na chemické ošetření," nabádal odborník na ovocnářství Jaromír Čepička s tím, že většina meruněk kvete později.

Ukázka řezu ovocných stromů.

Korunou ovocného stromu musí proskočit sadař s putnou

Třebíč - Na zahradě Základní školy Kpt. Jaroše bylo o víkendu rušno. I přes nepříznivé počasí se tam sjela více než dvacítka zahrádkářů. Jejich místní sdružení tam pro ně pořádalo ukázku řezu ovocných stromů.

   Na výstavišti v Lysé nad Labem ve středu začal 42. ročník tradiční jarní výstavy Zemědělec 2015. Mezi vystavovateli je i Eduard Škvára z Obecnice. Ten vystavuje klecové dojírny pro ovce, kozy či krávy a veškerou techniku spojenou s dojením a mlékem.

Na výstavišti v Lysé jsou i zástupci Příbramska

Příbram, Lysá nad Labem - Na výstavišti v Lysé nad Labem ve středu začal 42. ročník tradiční jarní výstavy Zemědělec 2015. Mezi stovkami vystavovatelů je i zástupce Příbramska - Eduard Škvára z Obecnice. Ten ve svém stánku předvádí klecové dojírny pro ovce, kozy či krávy a veškerou techniku spojenou s dojením a mlékem.

Hrubě stavby stanice pro zvířata na Huslíku jsou hotové

Hrubé stavby, které poslouží zraněným živočichům, jsou dokončeny

Poděbrady /FOTOGALERIE/ - Stavba nové záchranné stanice pro zraněné živočichy roste jako z vody. Hrubé stavby v poděbradské lokalitě Huslík nedaleko soutoku Labe a Cidliny na Nymbursku jsou hotové. Na ploše šest tisíc metrů čtverečních by od letoška mělo najít zázemí pro zotavení až dva tisíce zvířat ročně.

V sadech Zemědělského družstva Dolany na Náchodsku prováděli 9. března zimní řez ovocných stromů.

Po teplé zimě hrozí v ovocných sadech rozšíření škůdců a chorob

Dolany (Náchodsko) - Po letošní teplé zimě se dá v ovocných sadech čekat vyšší výskyt různých škůdců či houbových chorob. Rozhodující pro letošní úrodu však bude to, zda ji nepoškodí jarní mrazy, řekl vedoucí ovocnářů Zemědělského družstva Dolany na Náchodsku Jiří Fišer. Podnik patří k největším pěstitelům ovoce v Česku. Nyní se Dolanští naplno věnují zimnímu řezu ovocných stromů.

Ilustrační foto.

Zima pro zvířata nekončí: Plesnivý chleba ne, radí hospodář

Velehrad - Pohled na myslivce v zelené kamizole s puškou přes rameno a se psem na vodítku vyvolává u nezasvěcené veřejnosti představu lovce, který jen chodí lesem nebo po poli a uloví, co si zamane. Být myslivcem ale neznamená jenom střílet zajíce, bažanty, zvěř srnčí nebo černou.

Kvůli námraze skončila žena s autem ve stromě.

Kvůli námraze skončila řidička s autem ve stromě

Blatnička – Námrazu na silnici podcenila ve čtvrtek po devatenácté hodině třicetiletá řidička osobního automobilu Ford. Žena nepřizpůsobila stavu silnice rychlost jízdy a v levotočivé zatáčce mezi obcemi Blatnička a Suchov dostala s autem smyk. „Vyjela vlevo mimo komunikaci do pole, kde přední části vozidla narazila do ovocného stromu. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění," informoval mluvčí hodonínských policistů Petr Zámečník.

Ze setkání kolínské radnice s občany, kterým se nelíbilo pokácení stromů v Okružní ulici

Radnice vysvětlovala lidem, proč vykácela oblíbenou alej

Kolín /FOTO, VIDEO/ – Neutichající negativní reakce občanů na nedávné pokácení aleje v Okružní ulici přiměly vedení města uspořádat na toto téma veřejné slyšení. A byl o něj opravdu zájem. V salóncích městského společenského domu se sešla takřka stovka lidí.

Ilustrační foto. Co dokáže mráz.

Radíme zahrádkářům: Pozor na námrazu

Jedním z nebezpečných jevů, který se v zimě vyskytuje je námraza. Lidově se občas námrazou nazývají všechny formy ledových povlaků a povrchů, včetně náledí na silnicích.

Sokolská zahrada ve Slušovicích

Dárek občanům Slušovic: relax a výhled na západ Slunce

Slušovice - Ruiny polorozpadlých domů, posprejované plechy či neprostupná, neudržovaná vegetace. Takto ještě před pár lety vypadala takzvaná sokolská zahrada ve Slušovicích. Poměrně velké prostranství přímo vedle centra městečka se má však změnit v příjemný park s možnostmi odpočinku. Na úpravu zahrady má město zhotovenou studii, se kterou už seznámila i veřejnost.

Tuny zeminy, včetně ovocných stromů, se trhají na svahu nad silnicí na okraji Hájova, místní části Příbora.

V Hájově padá svah, hledá se řešení

Příbor-Hájov – Tuny zeminy, včetně ovocných stromů, se trhají na svahu nad silnicí na okraji Hájova, místní části Příbora. Město nyní vyčlenilo peníze na průzkum místa.

Park pod Vlašským dvorem prochází revitalizací.

Radikální změny v parku pod Vlašským dvorem lidi překvapily

Kutná Hora /FOTOGALERIE/ - Obyvatelé Kutné Hory byli v poslední době překvapení rozsáhlým kácením v parku pod Vlašským dvorem. Někteří byli razantním zásahem do parku dokonce pohoršeni. Nejde ale o žádné násilné plýtvání dřevinami. V parku totiž naplno pokračuje revitalizaci parku.

Park pod Vlašským dvorem prochází revitalizací.

Radikální změny v parku obyvatele města překvapily

Kutná Hora – Obyvatelé Kutné Hory byli v poslední době překvapení rozsáhlým kácením v parku pod Vlašským dvorem. Někteří byli razantním zásahem do parku dokonce pohoršení. Nejde ale o žádné násilné plýtvání dřevinami. V parku totiž naplno pokračuje revitalizaci parku.

Ilustrační foto

Vzrostlé stromy na zahradě je možné kácet opět jen s povolením

Třebíčsko - Kácení stromů na vlastní zahradě je znovu přísnější. Volnější režim, který platil od léta 2013, se ruší s koncem loňského roku. „Vše se opět vrátilo do původních kolejí," řekl vedoucí odboru životního prostředí na Městském úřadu v Třebíči Pavel Vosátka.

Ilustrační foto

Vzrostlé stromy na zahradě je možné kácet opět jen s povolením

Kácení stromů na vlastní zahradě je znovu přísnější. Volnější režim, který platil od léta 2013, se ruší s koncem loňského roku. „Vše se opět vrátilo do původních kolejí," řekl vedoucí odboru životního prostředí na Městském úřadu v Třebíči Pavel Vosátka.

Ilustrační foto.

Zloděj ukradl čtyřicet stromů

Jižní Morava – Pořádné zásoby na zimu si chtěl nejspíš udělat neznámý zloděj, který pokácel a ukradl u obce Strachotice-Micmanice na Znojemsku čtyřicet stromů. „Od konce loňského listopadu až do teď tam neoprávněně vytěžil dřevo," informovala znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Hlíva ústřičná.

S nástupem zimy houbaření rozhodně nekončí

Příbram /RECEPT NA POCHOUTKU Z HLÍVY/ – Zimní houbaření není žádná recese a ani vychloubání zkušených houbařů. S nástupem zimy totiž houbařská sezona rozhodně nekončí. A při té letošní donedávna nepovedené zimě, houbaři ještě nosili běžné podzimní druhy, které postupně vystřídaly typicky zimní houby.

Ilustrační foto

Uskladněné ovoce hnije. Chorobám svědčí teplo a vlhko

Třebíčsko - Vánoce na blátě se s největší pravděpodobností budou opakovat i letos. Na nadprůměrné teploty reaguje i příroda. Obilí a řepka na polích rostou, kvůli dešťům hnijí ve sklepích jablka i brambory. „Chorobám současné počasí prospívá. Nejhůř je uskladněnému ovoci," mínil místopředseda třebíčské organizace Českého svazu zahrádkářů Miroslav Muška.

Ilustrační foto

Ve Zlíně na podzim vysázeli 657 stromů

Zlín - Od podzimu je ve Zlíně nově vysazeno 675 stromů. Z druhů jsou nejčastěji zastoupeny lípy, javory, jírovce, okrasné kvetoucí třešně a střemchy a také duby.

Nově vysazená alej v Anenské Studánce.

V Anenské Studánce se zrodila další ovocná alej

Anenská Studánka - V obci byla slavnostně otevřena dvě nová ovocná stromořadí. Vysázena byla v průběhu letošního roku. Dřeviny typické pro kraj z obce postupně téměř vymizely a místní se je snaží navracet zpět do krajiny.

Nově vysazená alej v Anenské Studánce.

V Anenské Studánce se zrodila další ovocná alej

Anenská Studánka – V obci byla slavnostně otevřena dvě nová ovocná stromořadí. Vysázena byla v průběhu letošního roku. Dřeviny typické pro kraj z obce postupně téměř vymizely a místní se je snaží navracet zpět do krajiny.

Z Bukvice.

Dárek bukvickým občanům: Škaloudův statek

Bukvice – Starostkou v obci byla opět zvolena Eliška Formanová, která tento post zastává jako neuvolněný funkcionář už čtvrté volební období. Snad i proto mají v Bukvici už nyní jasně vytyčeny cíle na další čtyři roky.

Ilustrační foto

Pozor: kácení větších stromů podléhá přísnějším pravidlům

Zlínsko - Chcete pokácet na vlastní zahradě přestárlé nebo příliš stínící dřeviny? Pokud se jedná o ovocný strom, není třeba žádné povolení. Pro kácení ostatních vzrostlých dřevin však od listopadu musejí majitelé pozemků a zahrad opět žádat o povolení na obecním nebo městském úřadě.