Kreativ

ŠTÍTEK: ovocný strom

Vykopat jámu nebo třeba nachystat kůly, které nové stromy ochrání, a sbít je dohromady. Úkonů, jež je nutné udělat před samotným sázením, se stejně dobře jako muži v Hruškách ujaly i dobrovolnice.

Při sázení hrušní se mačet a rýčů ujaly i ženy

Hrušky /REPORTÁŽ/ – Dominik Grohmann se do Hrušek přestěhoval před rokem a čtvrt. Za tu dobu ve vesnici přibyla z jeho iniciativy řada stromků. Poprvé se do výsadby pustil za pomoci dobrovolníků a místních loni na podzim na hrázi u potoka Rakovce. Že to nebyla první a zároveň ani poslední vlaštovka, potvrzuje další víkendová akce místního klubu Spadlí z hrušky fungujícím pod Hnutím Brontosaurus.

OB TÝDEN se žáci lovosické střední odborné školy věnují odbornému výcviku na odloučeném pracovišti v Litoměřicích.

Učně jaro zaměstnává naplno

Litoměřice - Příprava sadby rajčat a paprik, ale třeba také muškátů, a to velkokvětých i převislých, v těchto dnech zaměstnává žáky oboru prodavač květin - florista Střední odborné školy technické a zahradnické Lovosice na pracovišti odborného výcviku v Litoměřicích. Zahradníci se mezitím věnují sázení cibule.

Ilustrační foto.

Zlepšení vztahu lidí ke krajině? Rodiče s dětmi se zapojí do výsadby nové aleje

Boskovice - Obnovit vztah člověka ke krajině. Zapojit do výsadby stromů malé děti a jejich rodiče. A vzbudit tak jejich zájem o přírodu v okolí jejich bydliště. To je cílem projektu Aleje života, ke kterému se připojí Boskovice. Při příležitosti Dne Země. Ve středu dvacátého dubna tak budou děti z předškolní třídy mateřinky Na Dolech pomáhat sázet alej.

Poslanci schválili jednotné přijímací zkoušky na střední školy

Jednotné přijímací zkoušky deváťákům ukáží, jestli na studium 'mají'

Mladá Boleslav /ANKETA/ - V sadu je celkem osmadvacet hrušní 
a jabloní. Jiné ovocné stromy tam nerostou. Počty hrušní a jabloní v tomto pořadí jsou
 v poměru tři ku čtyřem. Které tvrzení je nepravdivé? Pokud správně odpovíte, získáte dva body. Není to zkouška čtenářů Deníku, ale jedna z otázek zkušebního testu 
z matematiky.

Ilustrační foto

Jabloně na Holoubkově lidem vadily. Zůstaly po nich pařezy

Lovosice – Pařezy ovocných stromů v Teplické ulici na Holoubkově v Lovosicích nenechaly chladné některé kolemjdoucí. Redakce Litoměřického deníku tak obdržela několik dotazů, proč k vykácení stromů u silnice ze hřbitova směrem na Vchynice došlo.

Čáslavský Hrádek

Čáslavský Hrádek čeká před slavnostním otevřením brigáda

Čáslav - Čáslavský Hrádek je místem, kde se nacházelo nejstarší opevněné centrum na území dnešní Čáslavi. Nejdříve zde bylo vybudováno hradiště a později správní hrad, který po založení města začal ztrácet na svém významu. Postupně se zdejší prostor přeměnil v zemědělskou plochu, tedy na sady a vinice. Před pár lety už však byl tento pozemek značně zanedbaný a staré ovocné stromy se téměř ztrácely v hustém porostu náletových dřevin.

Ilustrační foto

Víkendové oteplení zatím stromy neprobudí. Přinese vítr a déšť

Jižní Morava – O víkendu se sice na jižní Moravě oteplí, počasí na výlety ale ideální nebude. Meteorologové očekávají vítr a déšť. Teploty se přes den mohou přiblížit až k patnácti stupňům Celsia. „Sice se oteplí, nebude ale slunečno. V úterý se navíc zase ochladí," upozornil Jan Doležal z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Praktický nácvik ořezávání ovocných stromů v Dubanech

Lidé se učili správně ořezávat stromy. Aby jimi proletěl klobouk

Dubany – Jak správně provést řez ovocných stromů a kdy je na to nejvhodnější doba, to se mohli lidé dozvědět během sobotního dopoledne ve starém sadu v Dubanech. Dvojice odborníků připravila pro zájemce sérii přednášek s praktickou ukázkou jak na správný řez ovocných dřevin.

Ilustrační fotografie.

Mladý řidič narazil do stromu

Srbice, Hlohovčice – Ve středu okolo 20. hodiny narazil do dvou stromů 22letý řidič vozu Citroen Berlingo na silnici mezi Srbicemi a Hlohovčicemi.

Ilustrační foto

Vesnice obnovují své dožívající aleje. V Boroticích lemuje stezku dvě stě stromů

Znojemsko – V létě poskytují tolik žádaný stín či osvěžení v podobě ovocných plodů. Zadržují vodu v krajině a pomáhají v boji proti suchu i sesuvům půdy. Řeč je o stromech, které se začínají vracet do krajiny Znojemska. Na lepší časy by se mělo začít blýskat v Rudlicích, v Boroticích nedávno vysázeli ovocné stromořadí směrem na Lechovice. Obnovili tak starou alej, která čítala více než dvě stě stromů.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Řez jádrovin

V ovocné části zahrady můžeme postupně začít s řezem jádrovin. Řez je možné provádět i při teplotách mírně pod bodem mrazu, nesmí být ovšem méně než – 5 °C, za vyšších mrazů s řezem raději počkáme.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Řez jádrovin

V ovocné části zahrady můžeme postupně začít s řezem jádrovin. Řez je možné provádět i při teplotách mírně pod bodem mrazu, nesmí být ovšem méně než – 5 °C, za vyšších mrazů s řezem raději počkáme.

Ilustrační foto.

Zemědělci v kraji se obávají holomrazů. Nejen oni

Zmrznutí mladých ovocných stromů, které zahrádkáři zasadili do země loni, případně škody na ozimých řepkách a obilninách. I to mohou mít na svědomí holomrazy, které v posledních dnech udeřily hodně výrazně na severovýchodě ČR

Přichází mráz.

Rekordy padaly naposledy

Vysočina - Na Vysočině byly v pondělí znovu, a letos zřejmě naposledy, na většině meteorologických stanic překonány teplotní rekordy.

Botanické skleníky ostravské zoo.

Ve sklenících ostravské zoo právě zrají citrusy

Skleníky ostravské zoologické zahrady jsou v těchto dnech otevřeny pro veřejnost. Ještě dnes se v nich od 11 hodin bude konat komentovaná prohlídka, na níž budete moci shlédnout rostliny, které jsou zde pěstovány pro expozice exotických pavilonů.

Pohodové odpoledne v hanáckém skanzenu v Příkazích

Hanácký skanzen se otevře slavnostně nazdobený. Tuto sobotu

Příkazy – Po částečné rekonstrukci se Soubor staveb lidové architektury, hanácké skanzen, v Příkazích na Olomoucku už brzy obleče do sváteční nálady. V sobotu se u příležitosti vánočního programu na návsi a v místním Záloženském domě otevře veřejnosti.

Ilustrační foto.

Do Vánoc bude na vrchu Třešňovce vysázeno 400 nových třešní

Praha - Do Vánoc bude na vrchu Třešňovce v Hrdlořezích, který je jedním z největších třešňových sadů v Praze, vysázeno více než 400 nových třešní. V plánu je také úklid odpadu. Média o tom informovala Martina Buchtíková z odboru ochrany prostředí pražského magistrátu. Sad na více než deseti hektarech byl vysázen krátce po druhé světové válce.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Hnojení na podzim

Ke hnojení místo chlévského hnoje můžeme použít na podzim nebo i na jaře kompost nebo Vitahumus. Je vhodný i suchý drůbeží nebo holubí trus v přibližné dávce 2 kg na jeden ar.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Hnojení na podzim

Ke hnojení místo chlévského hnoje můžeme použít na podzim nebo i na jaře kompost nebo Vitahumus. Je vhodný i suchý drůbeží nebo holubí trus v přibližné dávce 2 kg na jeden ar.

Vesnička Tučapy. Ilustrační fotografie.

Tučapští touží po zelené návsi. Pomůže jim projektant

Tučapy – Na návsi v Tučapech dřív bývaly mimo jiné ovocné stromy. Ty postupem doby zmizely. Nyní za sebou vesnice má stavbu kanalizace včetně všech následných úprav a podle starosty Miloslava Brandýse je na čase náves znovu ozelenit.

Ilustrační foto.

Pracovníci technických služeb vysazují keře

Pracovníci frýdecko-místeckých technických služeb v současné době vysazují stromy a keře na různých místech ve městě. Převážně tím nahrazují pokácenou zeleň na sídlištích.

Ilustrační foto.

Ozimé plodiny na jihu Moravy rostou dobře, stačil jim říjnový déšť

Brno - Ozimé plodiny zatím rostou na jižní Moravě dobře, stačily jim říjnové deště. Vláhový deficit z léta se ale nevyřešil. Hlouběji v půdě je sucho a například nově zasazené ovocné stromy je třeba zalévat. Aby byl na jaře dostatek vody i v hloubce 30 centimetrů a více, měla by být zima bohatší na sníh než uplynulé dvě, vyplývá z odpovědí zemědělců pro ČTK.

PUČÍCÍ STROMY lze letos vidět i v polovině listopadu.

Teplé počasí mate rostliny i zvířata

Domažlicko – Kvetoucí šípky, kaštany, i nějaké ty pampelišky na louce. V uplynulém týdnu padaly teplotní rekordy, neobvykle teplé počasí v polovině listopadu těší lidi, překvapeny jsou však rostliny a zvířata.