Kreativ

ŠTÍTEK: ovocný strom

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Sběr semen a kontrola kořenů

Říjen je sice již podzimní měsíc, ale pokud je slunný a teplý, stále ještě můžeme sbírat semena. Získáme tak například semínka cínií, aster, měsíčku, třapatky, čínského karafiátu a dalších květin.

Desítky ptáků, králíků, morčat a kachen byly k vidění o víkendu v domě chovatelů v Aši. Konala se zde další výstava zvířat. Celý program se připravuje několik týdnů dopředu. Na výstavě si mohli návštěvníci vybrané papoušky i zakoupit.

V domě chovatelů byl k vidění i papoušek žako šedý

Aš - Desítky exotických ptáků, králíků, morčat a kachen byly k vidění o víkendu v domě chovatelů v Aši. Konala se zde další výstava zvířat. Celý program se připravuje několik týdnů dopředu. Na výstavě si mohli návštěvníci vybrané papoušky i zakoupit. Nejvíce všechny zaujal papoušek žako šedý, kterého na výstavu přivezl František Kohout z Pelhřimova u Chebu.

Jablka. Ilustrační foto.

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další Rady do zahrady od Petra Kumšty.

Skleník na Základní škole Komenského v Letohradu.

Skleník se vyhnul zbourání a teď slouží dětem při výuce

Letohrad – Základní škola Komenského v Letohradu v loňském roce oslavila 120. výročí od svého založení. V minulých letech se dočkala zateplení, nového hřiště na školním dvoře a má další smělé plány. Jedním z nich je postupná obnova skleníku, který pod rukama školníka Karla Moravce znovu začal sloužit svému účelu.

Darina Alster.

Darina Alster: Jaká místa mám v Praze ráda

Praha - Darina Alster patří ke generaci, která prožila dospívání v 90. letech, což se v její tvorbě jistým způsobem odráží. Rozsah její práce je široký, ale podstatné je pro ni přímé sdělení, proto se nejčastěji vyjadřuje prostřednictvím performancí nebo happeningů. Své myšlenky realizuje v jednotlivých představeních. Vyslovuje se k tématu času, víry a polarity technokratického a duchovního světa.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Domácí švestka, hnojení záhonů

V tomto měsíci dozrávají i švestky té nejvyšší kvality. Každý kdo poznal medově sladkou vynikající chuť pravých švestek, už o jiné nemá zájem. Dlouhý vývin plodů zvýšil obsah cukrů i aromatických látek. Plody této odrůdy se nechají všestranně využít, např. k přímému konzumu, k sušení, k výrobě povidel, k mražení apod.

Ilustrační foto.

Slivovice bude málo. Úroda švestek a meruněk je katastrofální

Slovácko - Nejhorší prognózy se vyplňují. Obyvatelé a páleničáři ze Slovácka vzkazují, že oblíbenou slivovici a meruňkovici nebude téměř z čeho vypálit. A přičítají to mrazíkům na konci dubna, které spálily květy meruněk, švestek a místy i dalších ovocných stromů.

Ilustrační foto.

Říčany: u hřiště vyroste park s ovocnými stromy

Říčany - Už od letošního podzimu získají lidé z Říčan možnost hubnout a dostávat se do formy v nové posilovně. Vznikne jako součást víceúčelové budovy v nově vznikajícím areálu Marečkova louka. Jeho stavbu plánují místní ukončit na začátku října.

Archeopark Isarno u Letovic - ilustrační foto.

Radní Letovic rozhodnou, co bude s Isarnem. Zatím dál chátrá

Letovice – Projekt zrušen – vráceno městu Letovice. Tato věta již několik dní „visí" na webových stránkách sdružení Keltoi, které si v roce 2013 od letovické radnice pronajalo pozemky keltského Archeoparku Isarno s cílem opět do něj přilákat davy turistů. O provozování keltské osady již nejeví zájem ani spolek Isarno, jehož dobrovolníci tam opravovali chátrající stavby nebo vysázeli ovocné stromy.

Špaček obecný. Ilustrační foto.

Myslivci mohou střílet špačky, ale jen ve vinicích. Sadaři mají smůlu

Břeclavsko, Hodonínsko – Na rozdílné možnosti v ochraně úrody před věčně hladovými špačky upozornil myslivec Jaroslav Kolouch z Hodonínska. Poukázal na možnost odstřelu, který ve vinicích od patnáctého srpna povoluje vyhláška. Na druhé straně například sadaři musí spoléhat na plašiče. „Špačci přitom nezpůsobují škody jen na hroznech, ale i na ovocných stromech," sdělil myslivec.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady

Příbtam - Přečtěte si další Rady do zahrady od Petra Kumšty.

Akční skupiny se snaží podpořit výsadbu ovocných stromů. Oslovují obce, pořádají semináře a přispívají na výsadbu.

Akční skupiny vrací ovocné stromy zpět do kraje

Blanensko – Tři sta dvacet pět. Tolik ovocných stromů zapustilo zatím letos kořeny na jižní Moravě včetně Blanenska díky snaze osmnácti místních akčních skupin. V projektu Milion ovocných stromů pro krajinu. Na podzim jich mají lidé vysadit ještě mnohem víc. Cílem projektu je podpořit upadající tradiční ovocnářství, přiblížit veřejnosti výsadbu a údržbu ovocných stromů ve venkovské krajině.

Ilustrační foto

Výkupy pro D1 váznou. Hrozí vyvlastnění?

Přerov – Už jen nepatrnou část pozemků zbývá vykoupit pro stavbu dálnice D1 mezi Říkovicemi a Přerovem. Ředitelství silnic a dálnic se ale nejspíše v „cílové rovince" při výkupech parcel pořádně zapotí – po odmítavém stanovisku majitelů domů v Dlouhonicích komplikují situaci také jednání se zahrádkáři v Předmostí.

Včelín shořel od dýmáku na troud

Včelín shořel od dýmáku na troud

Dvůr Králové - Neopatrně ponechaný dýmák se žhavým troudem v blízkosti dřevěného úlu způsobil ve středu ve Dvoře Králové požár včelína, ten lehl popelem.

Ilustrační snímek.

Pálenice: je to bída, meruňkovice nebude téměř žádná

Znojemsko – Až o devadesát procent méně nakvašených meruněk ve srovnání s předchozími roky dovezou podle majitelů pálenic letos zahrádkáři k vypálení oblíbené moravské meruňkovice. Meruňky na Znojemsku prostě letos nebyly. A kdo je měl, bude si letošní meruňkovice patrně velmi vážit.

Ilustrační foto

U silnic je ovoce prozatím k mání. Prozatím...

Karlovarský kraj - Chcete si natrhat ovoce ze stromů v alejích rostoucích podél silnic druhé a třetí třídy v Karlovarském kraji? Klidně můžete, je k mání bez toho, že by vám někdo v trhání bránil. Alespoň prozatím.

Třešňový sad u přehrady v Hostivaři.

Mobilní aplikace umožňuje zadávat a vyhledávat ovocné stromy

Praha - V nové mobilní aplikaci mohou lidé zadávat do otevřené mapy volně přístupné ovocné stromy a vyhledávat je. Aplikace navazuje na obdobný web, který před rokem spustila iniciativa Na ovoce. Vznikla díky sbírce formou crowdfundingu. Díky ní si mohou lidé natrhat ovoce na stromech, které nikomu nepatří.

Moravskobudějovické zahrady.

Budějovické zahrady založil známý architekt

Moravské Budějovice - Letos jubilující osmdesátiletou budovu Domu sv. Antonína v Moravských Budějovicích obklopuje rozsáhlá zahrada. Byla založena významným prvorepublikovým architektem Josefem Vaňkem.

FRANTIŠEK MARČÍK, člen iniciativy Na ovoce, propaguje ovocné sady.

Lidé o ovoci v sadech nevědí, nebo ho nechtějí sbírat

Praha /ROZHOVOR/ - Kam vyrazit v metropoli do sadu, radí členové iniciativy Na ovoce. O plánech, jak lidem lépe představit pražské sady či kam právě vyrazit na třešně, jsme si povídali 
s Františkem Marčíkem. Ovoce z pražských sadů, které lidé nesbírají, by podle něj mohlo sloužit školám 
i domovům pro seniory. 

Třešně na Petříně. Ilustrační foto.

Kam v Praze na ovoce zdarma?

Praha /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Za posledních šest let přibylo v pražských sadech přes dva tisíce ovocných stromů a stále přibývají nové. Další letos zasadí v Suchdole i Libni. Natrhat si třešně zdarma mohou lidé v těchto dnech hned 
v několika městských sadech v metropoli. Milovníci čerstvého ovoce mohou vyrazit například do Třešňovky v Hrdlořezích či do třešňového sadu na Zbraslavi.

Ilustrační foto

RADY DO ZAHRADY: Je čas na probírku nasazených plodů

Chrudimsko – U ovocných stromů ukončujeme probírku husté násady jablek, hrušek, broskví, meruněk a případně i drobnějších peckovin. Probírkou plodů zajistíme to, že nám stromy pokvetou i v příštím roce a budeme mít tak pravidelnou plodnost.

Jarní zahrádka. Ilustrační foto.

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další Rady do zahrady od Petra Kumšty.

Ilustrační foto.

Meruňky nebo třešně zmrzly. Je to velká bída, hlásí ovocnáři z Vyškovska

Vyškov – Ovocnáři na loňský úspěšný rok nenavážou. Jarní mrazíky znamenaly pro rozkvetlé stromy citelnou újmu. Poté, co v dubnu sklesle hovořili hlavně o pomrzlých sadech peckovin, nyní obcházejí stromy, na kterých skutečně nic nemají. Ztráty jsou obrovské, někde i stoprocentní. Sklizeň ovocných plodů proto na většině míst Vyškovska letos vůbec nebude. „Sklizeň ořechů, meruněk a raných třešní se nás pro letošek netýká," potvrdil předseda vyškovského svazu zahrádkářů Jaroslav Kolečkář.