Kreativ

ŠTÍTEK: ovocný strom

Zámecký park v Chrasti.

V zámecké zahradě si může každý zasadit strom

Chrast - Vedení Chrasti ve spolupráci s památkáři z Pardubic usiluje o obnovu zahrady barokního zámku ve městě, a to podle návrhů, které vytvořil zahradní architekt František Thomayer na počátku 20. století.

Moštování, ilustrační foto.

V moštárně už lisovali i kiwi

Jihlavsko – Přebytky jablek, hrušek i hroznového vína lidé v těchto dnech ve velkém vozí do moštáren. Přestože počasí za okny hlásí spíše příchod jara než babí léto, z ovocných stromů zahrádkáři nyní sklízejí poslední kusy ovoce. Na Jihlavsku si jej mohou nechat slisovat hned na několika místech. Moštárny většinou provozuje Český zahrádkářský svaz.

Ilustrační foto.

Rodiče v Pelhřimově vysází stromy za své potomky

Pelhřimov – V okolí Pelhřimova se ve čtvrtek odpoledne objeví 63 nových stromků. Vysadí je rodiče nových občánků v lokalitě za vodojemem v Pelhřimově směrem od Vlásenické ulice ke Starému Pelhřimovu.

Zdeněk Jedlička pěstuje v Kladrubech přes čtyři sta odrůd révy vinné.

U Kladrub pěstuje Zdeněk Jedlička na čtyři sta odrůd révy vinné

Kladruby /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Pěstovat vinnou révu na Benešovsku? I to jde, když se tomu člověk intenzivně věnuje. Zdeněk Jedlička z Kladrub v tomto odvětví sklízí úspěchy. To prokázala i nedávná výstava, na které kladrubský pěstitel představil na sto devadesát odrůd révy vinné. Společně s těmito má ve sbírce kolem čtyři sta odrůd.  

Ilustrační foto.

11. 11. vysadí 111 stromů

Bakov nad Jizerou - 111 ovocných stromů bude vysázeno 11. listopadu mezi Zvířeticemi a Bítouchovem u Bakova nad Jizerou.

Dívčí hrady. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Podoba Dívčích hradů se změní

Rozsáhlá plošina na pokraji Prokopského údolí Dívčí hrady se dočká radikální proměny. Kvůli posílení ekologické i rekreační funkce budou na tomto místě do konce roku vysázeny především domácí druhy dřevin, včetně ovocných stromů. Jelikož jsou luční porosty využívány k sušení sena pro hospodářská zvířata, nepoužívají se tam v současnosti žádné chemické látky. Rozmístění stromů i stromových skupin je podle vedení hlavního města voleno tak, aby byl zachován výhled na Prahu.

Vizualizace vzhledu Kapucínských zahrad pod Petrovem po opravách. Zahrady zpřístupní v roce 2018.

Kapucínským zahradám vrátí bývalou podobu. Porostou v nich ovocné stromy

Brno - Odpočinout si v trávě pod jabloněmi a dalšími ovocnými stromy mohou již příští rok lidé v dosud nepřístupných Kapucínských zahradách pod Petrovem. Kapucínští mniši se již před několika lety rozhodli terasy sloužící jako zahrada pronajat městu a zpřístupnit lidem. Minulý týden začaly opravy.

Slivovice (ilustrační foto).

Na slivovici bude, vzkazují Plánští do Hluku

Planá nad Lužnicí – Plánští už se těší, až jim jednou jejich švestkové stromořadí urodí tolik slivovice, že se nebudou muset červenat ani před svými moravskými parťáky ze spřáteleného Hluku.

Ilustrační foto.

Důchodci získají nový altán a zahradu za domem, kde bydlí

Znojmo – Ještě tento měsíc začnou práce na úpravách zahrady s novým altánkem pro obyvatele domu s pečovatelskou službou v ulici Dukelských bojovníků ve Znojmě. Nejstarší obyvatelé Znojma, kteří tam našli svůj domov, se mohou těšit na nové příjemné prostředí za budovou svého domu.

Ilustrační foto.

Za zdražením medu stojí špatné počasí a včelí mor

HLASUJTE V ANKETĚ / „Letos je to s medem na Valašsku bída. Je ho málo,“ zní z úst nejednoho včelaře. Neustále se vracející včelí mor, onemocnění varroáza a špatné počasí způsobily, že si lidé za med připlatí.

Manželé Pařenicovi sadili sad před dvanácti lety. Jan Surý, který koupil polovinu sadu začal mezi stromy stavět plot. Zda na správném místě a jestli na základě souhlasu řeší úřady.

Boj o valašské zlato není rozhodnutý

Trnkový sad v Hošťálkové se stal jablkem sváru mezi dvěma sousedy. Jeden začal mezi stromy stavět plot, druhý je přesvědčený, že se tak děje na jeho pozemku. Stavitele navíc obviňuje, že mu technikou ničí zasazené stromy. Stavební úřad začne případ řešit až 3. října.

Ilustrační foto.

Lokality na sázení alejí v Pelhřimově budou vzácností

Pelhřimov – O výsadbu stromů pro své nově narozené potomky mají rodiče v Pelhřimově každoročně obrovský zájem. Na konci října se do sázení nových stromů pustí již šestnáctým rokem. Do budoucna by ale výsadba v okolí města mohla být pro organizátory oříšek.

Vesnická památková rezervace Krátká.

V Krátké vznikne Dům přírody. Bude stát 37 milionů korun

Krátká /FOTOGALERIE/ – Stavení číslo 2 ve vesnické památkové rezervaci v Krátké, které podle záznamu na situačním plánku z roku 1741 vlastnil „zkažený tesař Matěj Štěpánek“, bude přeměněno na Dům přírody. Správa Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy na něj obdržela dotaci z Evropské unie.

Ilustrační foto

Svět ovocných stromů přiblíží návštěva rodinného sadu

Česká Bělá - Více než devadesáti odrůdami jabloní, třiceti odrůdami hrušní a třiceti odrůdami slivoní se pyšní ovocný sad manželů Dykyjových v České Bělé. Rodinný sad, ve kterém probíhala řada experimentů pěstování a roubování stromů, zve všechny milovníky přírody a ovocnářství na jedinečnou exkurzi, kterou je provedou odborní lektoři. Návštěva sadu s výkladem se bude konat v pátek 15. září.

.Sítenské údolí v srpnu 2017.

Kladenští radní vyberou firmu, která se postará o Sítenské údolí

Kladno /FOTOGALERIE/ - Kladno by mělo tento týden vybrat společnost, která se postará o park v Sítenském údolí. Oproti stávající podobě bude mít tento významný biokoridor dosavadní parkovou plochu ještě větší a zeleně na ní přibude. Otevírání obálek s nabídkami se uskuteční právě dnes a rozhodující bude i to, jestli se skutečně nějací zájemci přihlásili.  

Kukuřice ilustrační foto

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si od Petra Kumšty, co je v tuto dobu ideální dělat na zahradě.  

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Bakov chce obnovit alej

Bakov nad Jizerou – Nadace Partnerství, největší česká environmentální nadace, rozdává peníze na výsadbu stromů a město Bakov by z nich rádo část získalo. Využilo by je totiž na obnovu ovocné aleje mezi Zvířeticemi a Bítouchovem.

Jinan dvoulaločný. Ilustrační foto.

Rady do zahrady

Příbram - Po týdnu vám přinášíme další návody pro vaši zahradu a zahrádku od pěstitele Petra Kumšty.

Téměř 800 metrů dlouho cestu spojující město s lesoparkem Bažantnice zdobí obnovená alej s nově vysázenými stromy.

Obnova aleje stála Hořovice přes milion korun

Hořovice /FOTOGALERIE/  – Na obyvatele Hořovic, kteří pravidelně chodili po cestě od nemocnice do nedalekého lesoparku Bažantnice, čekají odteď příjemnější procházky. Byla totiž dokončena obnova aleje podél této historické cesty. Její součástí bylo i vysazení nových stromů.

Ilustrační foto

Švýcarský buben hang drum ve Velkém Poříčí

Náchodsko - Čerstvě posečená louka s mladou výsadbou listnatých a ovocných stromů, uprostřed rozlehlé louky se tyčí třímetrová socha ze dvou dubových trámů mírně se rozevírajících k nebi a o kousek dál leží hrbolatá kláda s hloučkem dětí. Rodiče o nich mají přehled z hlediště půlkruhového svahu pod lesem – přírodního divadla De Spiel.