Kreativ

ŠTÍTEK: ovocný strom

Ilustrační foto

Kvalitní med se dá sehnat přímo od včelaře. Je to záruka?

Kde v dnešní „době jedové" koupit kvalitní med, za který jeho producent může ručit? Nejsnazší to bude přímo od včel, s malou oklikou, tedy od včelaře.Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ od roku 2004 zaštiťuje projekt Med přímo od včelaře, kde se mohou zákazníci a poctiví včelaři potkávat bez prostředníků.

Ilustrační foto.

Lepší je zásobit se medem od včelaře z vašeho okolí. Najděte si toho svého

Příbram – Kde v dnešní „době jedové" koupit kvalitní med, za který jeho producent může ručit? Nejsnazší to bude přímo od včel, s malou oklikou, tedy od včelaře. Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s., od roku 2004 zaštiťuje projekt Med přímo od včelaře, kde se mohou zákazníci a poctiví včelaři potkávat bez prostředníků.

Sázení stromů u Studnic.

Dobrovolníky déšť nezaskočil, alej může růst

Studnice - Za deště a mlhy sázelo několik desítek dobrovolníků stromky u Studnic na Žďársku. Nová alej tam od soboty lemuje turistickou stezku na Paseckou skálu - jeden z "osmistovkových" vrcholů Žďárských vrchů (819 m n. m).

Podzimní sázení stromků se stalo již tradicí. V loňském roce vzniklo nové stromořadí u Počítek.

Ochranáři chystají sobotní sázení

Studnice - Tradiční podzimní sázení stromů, které rok co rok organizuje ekologicky laděná organizace Sdružení Krajina, se letos uskuteční na Kopečku u Studnic. „Vysázíme stromořadí původních listnatých dřevin podél turistické trasy vedoucí od Studnic směrem k Pasecké skále," potvrdil Tomáš Blažek ze Sdružení Krajina.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Příprava půdy na zimu

Při péči o skalku nezapomeňte dokonale odstranit spadané listí. Pokud se jemný keřík ocitne pod větší vrstvou listí, často odumírá. Ve velkém nebezpečí jsou především stálezelené skalničky, které by předčasně ukončily vegetaci.

Odnož lidické hrušně jako připomínka lidické a ležácké tragédie byla vysazena v roce 2014 i před ZŠ v Nasavrkách. .

V Proseči zasadí hrušeň, která zažila lidickou tragédii

Proseč - V sobotu ve 14 hodin byl v prostoru pod evangelickým parkem slavnostně odhalen památník prosečským obětem holocaustu. Do města zavítal ředitel Památníku Terezín a předseda pražské židovské obce Jan Munk. U slavnostního aktu nechyběli potomci těch, kterým je památník věnován.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Příprava půdy na zimu

Při péči o skalku nezapomeňte dokonale odstranit spadané listí. Pokud se jemný keřík ocitne pod větší vrstvou listí, často odumírá. Ve velkém nebezpečí jsou především stálezelené skalničky, které by předčasně ukončily vegetaci.

Obec Hrušky. Ilustrační fotografie.

Hrušky bojují o evropské uznání, se zelení si věří

Hrušky – Dobrá úroveň odborné péče o významné stromy, snaha o navrácení tradičních druhů do veřejné zeleně i jedna z nejlepších zahrad v přírodním stylu v mateřské škole před časem vynesly Hrušeckým Zelenou stuhu v soutěži Vesnice roku 2015. Úspěch podnítil vedení obce k podání přihlášky do klání na evropské úrovni: mezinárodní soutěže Entente Florale Europe.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Výsadba dřevin

Říjen je sice již podzimní měsíc, ale pokud je slunný a teplý, stále ještě můžeme sbírat semena. Získáme tak například semínka cínií, aster, měsíčku, třapatky, čínského karafiátu a dalších květin.

Ilustrační foto

Chrudichromy vysází nové stromy za 28 tisíc korun. Hlavně ovocné

Chrudichromy – Zasadit si svůj strom. To mohou udělat lidé v Chrudichromech na Blanensku tuto sobotu. Obec uspěla v internetovém hlasování projektu Stromy místo letáků a získala přes osmadvacet tisíc korun na výsadbu. Díky těmto penězům chce vrátit do Chrudichrom ovocné stromy a zlepšit podmínky pro hnízdění ptáků.

Ilustrační foto.

Původní jablka mají svůj den

Tachovsko – Dnes mají jablka svůj den. Po úterním Dni stromů připadá na středu Den původních odrůd jablek. A právě tyto druhy jabloní se navrací zpět do naší krajiny, také na Tachovsko. Snaží se o to jednotlivci, sdružení a pomáhá jim v tom i Plzeňský kraj.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Výsadba dřevin

Říjen je sice již podzimní měsíc, ale pokud je slunný a teplý, stále ještě můžeme sbírat semena. Získáme tak například semínka cínií, aster, měsíčku, třapatky, čínského karafiátu a dalších květin.

Ilustrační foto

Rok na vesnici: Říjen znamenal poustu práce s řepou, bramborami a také ovocem

Chrudimsko - Jak ten čas přátelé letí a jak se jednotlivé roky jakoby stírají. Měsíc říjen vděčí svému názvu jelení říji, která podle myslivců začíná po prvním mrazíku a ten přichází většinou právě v říjnu. A po něm také končívala naše povinnost honit krávy na pastvu, jak jsem vzpomínal v minulém článku věnovaném měsíci září.

Divocí koně v nestátní rezervaci ve středočeských Milovicích.

Stádo milovických koní se má na jaře rozrůst o první hříbata

Milovice (Nymbursko) – Stádo divokých koní vypuštěné do části bývalého vojenského prostoru v Milovicích na Nymbursku by se na jaře příštího roku mělo rozrůst o první hříbata. Klisny se připravují na zimu, okusují ovoce ze stromů a zakulacují se. Většina by měla být březí, sdělil ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál. Úkolem divokých koní dovezených v lednu z anglického Exmooru, kde žijí od nepaměti ve volné přírodě, je spásat agresivní trávu a přispět tak v Milovicích k záchraně ohrožených motýlů a mizejících stepních společenstev.

Ráno mrzne, ale stromy kvetou. Snímek jabloně, která v minulých dnech rozkvetla na českobudějovickém sídlišti Vltava, nám zaslala čtenářka Jana Malechová.

Úrodu zahrádkářům sklidily ranní mrazíky

Českobudějovicko - Na kompostu místo v kuchyni či ve váze skončí zřejmě část úrody některých zahrádkářů. Výpěstky na záhonech v posledních dnech vážně ohrožují ranní mrazíky. „U nás na Novohradsku už docela zlobí," potvrzuje předsedkyně zahrádkářské organizace Chryzantéma Marie Dudová.

Na slavnostním otevření zahrady byly podávány pokrmy a nápoje připravené ze sklizených plodin.

Děti ochutnaly to, co samy vypěstovaly

Strážek - Novou přírodní zahradou se může pochlubit Základní škola ve Strážku. Nyní si také žáci, jejich rodiče a učitelé poprvé mohli pochutnat na jídlech připravených z vlastnoručně vypěstovaných produktů.

Devadesátiletý Jan Junaštík.

Devadesátník z Hradiště je nadšencem do honů. Před čtrnácti dny ulovil lišku

Uherské Hradiště – V pátek 25. září mu bylo devadesát let a většina z nás mu jeho devět křížků může jen tiše závidět. Jan Junaštík z Uherského Hradiště, o němž je řeč je na svůj věk navíc neuvěřitelně aktivní a stíhá celou řadu zálib. Jednou z jeho nejoblíbenějších kratochvílí je myslivost, jíž se věnuje bezmála půl století.

Ilustrační foto

Půdě může pomoci zelené hnojení

Chrudimsko - V září dozrávají i švestky té nejvyšší kvality. Každý kdo poznal medově sladkou vynikající chuť pravých švestek, už o jiné nemá zájem. Dlouhý vývin plodů zvýšil obsah cukrů i aromatických látek.

Ilustrační foto

Rady do zahrady: Seriál o podnožích

Myrobalány – jedná se většinou o generativně množené podnože pro slivoně. Podnože velmi dobře kotví v půdě, afinita s naštěpovanými odrůdami slivoní je velmi dobrá.

Pečení chleba v zaniklé osadě Zastávka u Uhelné na Jesenicku.

V zaniklé osadě pekli chleba. Jako za starých časů

Uhelná – Z žhavého topeniště sálá žár. Je tak silný, že se k rozpáleným uhlíkům nemůžu přiblížit blíže než na metr. Stojím před pecí v zaniklé osadě Zastávka v Rychlebských horách. Už za pár desítek minut zde budu svědkem pečení chleba. Prvního po desítkách let.

Ilustrační foto

Rady do zahrady: Seriál o podnožích

Myrobalány – jedná se většinou o generativně množené podnože pro slivoně. Podnože velmi dobře kotví v půdě, afinita s naštěpovanými odrůdami slivoní je velmi dobrá.

Nehoda u Hlohovčic.

Řidič za volantem usnul a vrazil do ovocného stromu

Hlohovčice – Spánek za volant nepatří. Na vlastní kůži se o tom přesvědčil dvaašedesátiletý řidič Volkswagenu Golf, který ve čtvrtek 17. září před sedmou hodinou ranní havaroval mezi Hlohovčicemi a Staňkovem.

Josef Kadeřávek, čestný předseda

Výstava v Čelákovicích nabídla 128 druhů hub

Čelákovice /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Přes tisíc kilometrů najeli dohromady během dvou dnů členové Spolku houbařů Čelákovice, aby vůbec mohli připravit avizovanou výstavu hub, která se koná už po pětapadesáté. A vyplatilo se jim to. I přes letošní extrémní sucha našli po lesích České republiky 128 exponátů, které byly 
k vidění v čelákovickém Tamtamu.

Kvetoucí jabloň v Kostelanech, 18. září.

LOVCI FOTEK: Okrasné 
i ovocné stromy mají plody i květy

:-) Ostrožská Nová Ves, Kostelany – S podzimem vydávají stromy své plody, listí na nich žloutne a opadavá. A nezáleží na tom, jde-li o stromy okrasné nebo ovocné. Každým rokem ale příroda překvapí tím, že jsou v ní na některých stromech současně plody i květy.

V Komenského ulici stojí od roku 1840 tento altán pojmenovaný po kaplanovi a  katechetovi píseckých škol Josefu Kronbergerovi.

Písek: V Kronbergerově altánu byl původně sklad nářadí

Písek /OSUDY OJEDINĚLÝCH OBJEKTŮ/ – V Komenského ulici v Písku stojí za zastavení hned několik budov. Vedle bývalého hotelu Dvořáček, budovy hlavní pošty a objektu dřívějšího gymnázia, kde je dnes střední odborná škola a střední odborné učiliště, je to zajímavá empírová jednopatrová stavba – Kronbergerův altán.

Ilustrační foto.

Sucho se podepsalo na ovoci

Jindřichohradecko – S nástupem září se pomalu začínají rozjíždět moštárny ovoce, ale podle řady zahrádkářů letos úroda moc velká nebude.  

Nově vysazené stromy v ratíškovické ulici Vítězná.

V ratíškovické hlavní ulici vítězí ovocné stromy

Ratíškovice – Ratíškovičtí pokračují v ozelenění obce. Po dvou téměř hotových projektech připravují třetí, v němž radnice vyzývá obyvatele, jestli chtějí před svým domem na obecní náklady vysadit ovocné stromy. „Z jejich žádostí vytvoříme seznam. Následně prozkoumáme, jestli pod uvažovanými místy pro sadbu nevedou sítě. Pokud bude zájem dostatečný, vypracujeme žádost o dotaci na státní fond životního prostředí," informoval ratíškovický místostarosta Radim Šťastný.

Ilustrační foto

V Kobylí vysadí ovocný sad. V obci rostl už před víc než 150 lety

Kobylí – Jabloně, hrušně, slivoně, třešně, meruňky, broskvoně, mišpule, oskeruše, moruše i kdouloně. Obecní sad s typickými odrůdami ovocných stromů vznikne na podzim v Kobylí. Myšlenku podpoří Nadace Partnerství, která na pořízení a výsadbu 91 stromů přispěje obci více než pětadvacet tisíc korun.