Kreativ

ŠTÍTEK: ovocný strom

Ilustrační foto

Ovocné stromy hynou, nahradí je nové. Z pecek

Jižní Morava – Pochutnat si třeba na meruňkách a zároveň udělat něco proti suchu. Místo toho, aby pecky z oblíbeného ovoce skončily v odpadkovém koši, mohou pomoci jihomoravské krajině.

Ilustrační foto

Ovocné stromy hynou, nahradí je nové. Z pecek

Jižní Morava – Pochutnat si třeba na meruňkách a zároveň udělat něco proti suchu. Místo toho, aby pecky z oblíbeného ovoce skončily v odpadkovém koši, mohou pomoci jihomoravské krajině.

Sázení stromků - ilustrační foto.

V Krásensku vysadí dvacítku ovocných stromů

Krásensko – Hned dvacet ovocných stromů si předsevzali vysadit v Krásensku. A to v obecním sadu, který se nachází pod obcí. Vedení tamního úřadu také plánuje prořezat staré jasany.

Ilustrační foto

Čistečtí obnoví aleje i rybníky

Čistá – Mohutnou obnovu a výsadbu nových, především ovocných stromů chystají v Čisté. V jejím okolí se obnoví aleje hned v šesti lokalitách za přibližně 1 milion korun.

Ilustrační foto

Kvůli suchu zřejmě zapláče i úroda na Přerovsku

Stagnující vývoj vegetace na polích, ovocné stromy bez potřebné vláhy. Pěstitelé a zemědělci na Přerovsku očekávají další „hubené roky“ - a mají k tomu důvod. Mapám oblastí, které jsou suchem nejvíce zasaženy, totiž jasně vévodí právě Střední Morava.

Ilustrační foto.

Z Českého ráje zmizely třešně, od Markvartic švestky

Z vysázené aleje ovocných stromů od vrchu Čakan k Markvarticím na Sobotecku zmizelo za poslední týden 12 ovocných stromů. Šlo o jabloně, třešně a švestky, které na podzim ovocnáři z firmy Planta naturalis do původně založené aleje dosazovali.

Výsadba u Purkratic. Foto: Irena Malotová

U Purkratic vysadili ovocné stromy i keře

Písek – Šest set plodonosných keřů a 23 ovocných stromů přibylo na městském pozemku u Purkratic. Vysadili je zde pracovníci odboru životního prostředí MÚ Písek ve spolupráci se studenty Střední zemědělské školy v Písku a dobrovolníky z písecké skupiny Voda a zeleň.

Ilustrační foto.

Planá zachraňuje starý ovocný sad

Planá – Více než dvě desítky nových ovocných stromů vysadí město Planá do historického sadu, který roste na kraji města, v jižní části Bohušova vrchu. Město postupně celou lokalitu revitalizuje.

Lesníci v zimě zvěři přilepšují senem, vojtěškovými granulemi, ovsem, řepou i kaštany.

Na cesty ke krmelcům museli myslivci vytáhnout lyže i sněžnice

Žďársko – Zatímco milovníci zimních sportů při pohledu na zasněženou krajinu jásají, myslivcům přidělává sněhová nadílka vrásky na čele. Hluboký sníh jim ve většině částí regionu komplikuje cestu ke krmelcům, kde je za stávajícího počasí pravidelné přikrmování zvěře nezbytné.

Ovocná zahrada v zimě

Co v lednu můžeme udělat pro ovocnou zahradu

Leden je pro zahrádkáře odpočinkovým měsícem, ale pokud máte ovocné stromy, bude potřeba věnovat jim pozornost i v tomto nejchladnějším měsíci. Nesmíme zapomenout na prořezávky, ochranu stromů proti chorobám ani na přípravu pro jarní výsadbu.

Ilustrační fotografie.

Nejstrašnější zima: mnoha lidem omrzly uši

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – Právě před devadesáti lety na jih Moravy dorazily extrémní arktické mrazy. „Kůra stromů pukala, voda ve studních zamrzala,“ vzpomíná kronikář Kyjova na Hodonínsku Antonín Hromádka.

Ilustrační foto

Odchod Američanů ze Sýrie: Moskva a Ankara budou koordinovat akce

Rusko a Turecko se domluvily na koordinaci mezi vojenskými zástupci v Sýrii po stažení sil USA z této blízkovýchodní země. Podle agentur to dnes sdělil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov po schůzce v Moskvě, které se kromě něj zúčastnil ruský ministr obrany Sergej Šojgu a jejich turečtí kolegové Mevlüt Çavuşoglu a Hulusi Akar.

Jihočeskou krajinu zdobí novodobá kaplička.

Tradičním kapličkám postavili moderního sourozence

Bavorovice – Je z betonu a kovu a směle obstojí mezi jinými moderními stavbami. Přesto je každému na první pohled jasné, že jde o mladší sestru prastarých kapliček, které zdobí jihočeskou krajinu po staletí.

Ilustrační foto

Tři body! Výhru Dynama trefil Hovorka

Praha, Pardubice – Konečně! Hokejisté Pardubic vyhráli extraligové utkání a ukončili dlouhou sérii proher. První vítězný zápas od 3. listopadu vybojovali na ledě pražské Sparty, kterou zdolali 3:1.

28. kolo hokejové Tipsport extraligy Energie Karlovy Vary - BK Mladá Boleslav 1:3

Další program Bruslařů? Kometa a Sparta

Mladá Boleslav – Hokejisté BK Mladá Boleslav po domácím vítězství nad Vítkovicemi, které bylo již třetí v řadě, poskočili na deváté místo Tipsport extraligy.

Dvůr Medný.

FOTO: Geopark Ralsko vydal nového průvodce pro cyklisty

Českolipsko – Jabloneček, Křída, Holičky nebo Strážov. Po zaniklých obcích v okolí Ralska dnes zbyly jen ruiny staveb, ovocné stromy a místnosti tesané do skal. Do míst, kde ještě před pár desítkami let stály jednotlivé vesnice a samoty, zavede návštěvníky nový cykloprůvodce, který před několika dny vydal Geopark Ralsko.

KreBul Prachatice. Ilustrační foto

KreBul se snu nevzdá

Prachatice – Mají peníze, chuť i projekt. Přesto k letošním Vánocům prachatický KreBul, nezisková organizace, svůj nejhezčí dárek nedostal. Marně shání stavební firmu, která by pomohla ke splnění dalšího snu, a to výstavbě komunitního centrav domě Na Křižovatce v Prachaticích, ve kterém KreBul, o.p.s. sídlí.

Martin Kratochvíl.

Týdenní zkrat: Přípravy na jeho příchod

Tento týden nebyl pouze adventní, ale i vzpomínkový. Ti, kteří chtěli, vzpomínali na Pana prezidenta. Takový ten den, u kterého přesně víte, co jste dělali, když jste se to dozvěděli. Já koukal na Otázky Václava Moravce. 

Jinečtí dělostřelci vyhráli ve finále 6:5.

Dělostřelci uspořádali turnaj v ledním hokeji a zvítězili

Příbram - Vánoce jsou tradiční svátky klidu, pohody a také nejrůznějších setkání. Proto jinečtí dělostřelci ze 13. dělostřeleckého pluku Jaselský rozhodli pod taktovkou plukovníka Ivana Mráze uspořádat ve dnech 5. až 7. prosince v Příbrami Otevřený vánoční turnaj velitele 13. dělostřeleckého pluku v ledním hokeji. Cílem bylo nasát vánoční atmosféru po boku kolegů a přátel z různých útvarů naší republiky.

Sad v Třemošnici znovu ožil.

Sad v Třemošnici znovu ožil

Třemošnice - Sad, který se nachází za kotelnou pod lesem, byl mnoho let neudržovaný. Tento sad je původní. Ještě, než se postavilo sídliště, kotelna a domy, byla celá stráň pod Železnými horami plná sadů.

Poutě ke kapli svaté Anny připravuje občanské sdružení Zelené srdce.

Zelené srdce bilancovalo práci za další vydařený rok

Mladé Bříště – Celou řadu užitečných počinů má také letos za sebou občanské sdružení Zelené srdce, které působí nejen v Mladých Bříštích u Humpolce, kde má své sídlo. V neděli 11. listopadu si to spolek připomněl u příležitosti benefičního koncertu skupiny Listověj v sále humpoleckého Muzea Dr. Aleše Hrdličky.

Tatarova hruška – tato unikátní odrůda vznikla v Praze křížením hrušně a jeřábu

Kříženec hrušky a jeřábu či ochutnávky. V centru Prahy se koná neobvyklá výstava

Výstava i s ochutnávkou. V Domě ochránců přírody v Praze můžete navštívit neobvyklou výstavu plodů starých odrůd ovocných stromů. Můžete se tak podívat na unikátní kolekci plodů více jak 100 odrůd jabloní, hrušní i ořešáků. Mezi nimi najdete pro Česko ty nejtypičtější odrůdy, jako je hruška Koporečka či Panenské české jablko, ale i skutečné vzácnosti. A to například Tatarovu hrušku, křížence hrušně a jeřábu vyšlechtěného v Praze. Řadu odrůd mohou návštěvníci navíc ochutnat.