Kreativ

ŠTÍTEK: ovocný strom

Celkem 55 ovocných stromů a sedmdesát keřů vysadili v sobotu 25. března Přerované na poli za Hostýnskou ulicí.

Přerované vysadili desítky ovocných stromů

Slunné jarní počasí provázelo v sobotu dopoledne dobrovolníky, kteří se zapojili do výsadby ovocných stromů na poli za Hostýnskou ulicí v Přerově. Akce se zúčastnilo na pět desítek zájemců, mnohé doprovázely jejich děti. Na poli panovala dobrá nálada.

Shop roku

Notino.cz se stalo nejlepším e-shopem uplynulého roku

Praha - Osmý ročník soutěže o nejpopulárnější a nejkvalitnější e-shopy na českém trhu, ShopRoku 2016, zná své vítěze. Nejlepší hodnocení v průběhu loňského roku dostal od zákazníků e-shop Notino.cz, který se stal absolutním vítězem v Ceně kvality. Cenu již osmým rokem vyhlašuje web Heureka.cz.

Ilustrační foto.

Nadšenci vysadí v Přerově ovocnou stezku

První stromy nové ovocné stezky Pastviska, která povede z ulice Hostýnská směrem do polí u přerovského hřbitova, začnou vysazovat v sobotu 25. března od 9 hodin nadšenci ze spolku Pro Přerov ve spolupráci s městem.

Nasavrčí kelti oslavili první náznaky jara.

Keltové slaví jarní rovnodennost

Nasavrky – Nasavrčtí Bójové budou dnes od desíti do šestnácti hodin odpoledne v keltském archeoparku kousíček za městem vítat jaro a oslavovat jarní rovnodennost.

Ilustrační foto.

Stromy pokácené u horkovodu nahradí nová zeleň

Praha – Před jarem létají třísky, protože se kácí, na podzim bude létat hlína, protože se bude sázet. Vlastně se ale se zemí pracuje už nyní: došlo i na přesazování. Takové jsou osudy zeleně na spořilovském sídlišti, kde v uplynulých dnech padly i vzrostlé stromy.

Zahradní návštěva - elipsy

Zahradní návštěva: koncept elips

Prvorepubliková vila prošla totální rekonstrukcí a dostavbou s cílem vyššího komfortu a revitalizace vzhledu. Její majitel zadal úkol i ateliéru Landart: vytvořit ve stejném duchu i zahradu.

Šestý ročník koštu pálenek, likérů a pomazánek ve Svatobořicích.

Svatobořičtí útočí na hranici 1500 vzorků, košt ovládla Vaculíkova hruška

Svatobořice-Mistřín /FOTOGALERIE/ – Předloňská hruška Williams od Miroslava Vaculíka sklízí jeden úspěch za druhým. Tentokrát obhájila post celkového šampiona na koštu pálenek, likérů a pomazánek ve Svatobořicích. „Moc si toho vážím, obhájit je vždycky těžké," říká vřesovický mistr, jehož pálenky nominovali na stupně vítězů i degustátoři v Olomouci či Vizovicích.

Jabloně, které dobrovolníci zasadili při adopci stromů, někdo podřezal a nechal na místě.

Neznámý vandal podřezal ve Velvarech dva stromy

Velvary - Velvarským adoptivním rodičů ovocných stromů, kterých se jich ujali a zasadili už na počátku milénia, zbyly jen oči pro pláč. Zatím neznámý šílenec totiž podřízl v uplynulých dnech naprosto bezdůvodně postupně dvě jabloně v Růžové ulici a nechal je ležet na místě.

Ilustrační foto.

Města i obce se věnují péči o stromy a aleje

Vedení měst a obcí na Kolínsku se zaměřují na stromové aleje. V Zásmukách si již nechali zpracovat posudky na stromy v alejích a ještě v letošním roce by mělo dojít k prořezům a k další péči v aleji, která vede směrem na obec Mlékovice. Stejně tak se město chce postarat o stromy směrem ke kapličce.

Ilustrační foto.

Jmelí napadá stromy ve velkém, radnice zbrojí

Vsetín, Rožnov pod Radhoštěm - Do boje proti jmelí se pustí pracovníci radnic v Rožnově pod Radhoštěm i ve Vsetíně. V obou městech působí tento parazitický keřík značné škody. „Jmelí napadá hlavně lípy, javory, dokonce i ovocné stromy," přiblížil zahradník města Rožnov pod Radhoštěm Oldřich Filip.

Lužanské ovocné sady.

Kvůli sněhu a mrazu ovocnáři nestihnou zimní prořez

Lužany – Každé ráno mají v ruce brousek, aby si naostřily svůj pracovní nástroj – nůžky. Poté se ženy z Lužanské zemědělské akciové společnosti nevrhnou na úpravy kštice zákazníků, ale na koruny ovocných stromů.

V Nové Vsi vznikne přírodní zahrada. V rámci první etapy jsou již na školním hřišti instalovány herní prvky, skluzavka anebo val. Přibýt mají záhony na zeleninu i bylinky.

Ve škole staví zahradu i s hmyzím hotelem

Nová Ves u Nového Města na Moravě - Přírodní zahrady s domečky pro ježky nebo hmyzím hotelem se dočkají děti ze Základní školy a Mateřské školy v Nové Vsi u Nového Města na Moravě.

Ilustrační foto.

Sezona honů vrcholí, myslivci nyní bilancují a hlavně tančí

Kladensko - Stejně jako jinde v republice, také na Kladensku sezona honů vrcholí. Přestože je povolené některou zvěř lovit až do března, nejvíce kusů už odstřelili myslivci na naháňkách v závěru roku. Nyní přicházejí ke slovu spíše už myslivecké bály, kde se nimrodi pochlubí svými kapitálními kousky ve velmi žádané tombole.

Alej na Svatém Antonínku.

Blatnická alej je šestá nejhezčí

Blatnice pod Svatým Antonínkem - Anketa Alej roku 2016 už zná svého vítěze. Je jím kaštanová alej zvaná Kaštanka, která roste na okraji Hradce Králové. Ani Hodonínsko se ale nenechalo zahanbit a na krásném šestém místě z třiapadesáti nominovaných se umístila s 243 hlasy alej na Svatém Antonínku v Blatnici, která byla zároveň první v Jihomoravském kraji.

Ilustrační foto.

Jmelí se šíří jako mor, napadá i jabloně

Jmelí zavěšené na dveřích nebo ve váze na štědrovečerním stole je pro někoho symbolem Vánoc. V posledních letech se ale u nás tento poloparazit rozšířil tak, že lesníci, zahrádkáři i správci parků kvůli němu musejí kácet stromy ve velkém.

Ilustrační foto.

Jmelí se šíří jako mor, napadá i jabloně

Jmelí zavěšené na dveřích nebo ve váze na štědrovečerním stole je pro někoho symbolem Vánoc. V posledních letech se ale u nás tento poloparazit rozšířil tak, že lesníci, zahrádkáři i správci parků kvůli němu musejí kácet stromy ve velkém.

Nehoda u Horažďovic.

Řidička se „potkala“ s třemi stromy

Horažďovice – K čelnímu nárazu terénního vozu do stromu museli v úterý odpoledne vyjíždět hasiči, policisté i záchranka. Naštěstí se nic vážného nestalo.

Zastavení plánů na výstavbu přehrady u Býčí skály a občanská ochrana přírody Podyjí.

Ocenili dobré skutky pro přírodu Podyjí

Znojmo – Ocenění Dobrý skutek pro Podyjí obdrželi ve středu ve Znojmě zástupci rakouského spolku Burgerinitiative des Erhaltung des Thayatales, jehož členové v osmdesátých letech zabránili výstavbě přehrady u Býčí skály a stáli u zrodu bilaterálního Národního parku Podyjí – Thayatal. Vedení Správy parku ocenilo i obec Havraníky za výsadbu ovocných stromů a zoologa Antonína Reitera za dlouholetý přínos k poznání a ochraně Podyjí. Lidé v internetovém hlasování pak nejvíce podpořili výsadbu ovocných stromů v Havraníkách.

Ovocná alej mezi obcemi Šaplava a Lískovice.

Cestu ze Šaplavy do Lískovic krášlí ovocné stromy tradičních odrůd

Hradecko / Jičínsko – Obec Šaplava na Královéhradecku vysadila ovocné stromořadí podél komunikace III. třídy směrem do Lískovic. Osm desítek nových stromů obnovilo část historické aleje, a nahradilo tak přestárlé ovocnáče a nevzhledné náletové křoví, které cestu lemovaly dosud. Příspěvkem ve výši 106 763 korun podpořila malou obec i Nadace ČEZ.

Jablka. Ilustrační foto.

Rady do zahrady

Přinášíme další díl seriálu Rady do zahrady od Petra Kumšty.

Zastavení plánů na výstavbu přehrady u Býčí skály a občanská ochrana přírody Podyjí.

Dobrý skutek pro Podyjí? Lze ještě chvíli vybírat

Znojmo – Záchrana údolí Dyje u Býčí skály, výsadby ovocných stromů či hmyzí hotel. I letos hledají správci Podyjí dobrý skutek pro tento národní park. Tři z kandidátů vyberou sami. „O ceně veřejnosti může pak rozhodnout každý. A to v online anketě, která je na našem webu," uvedl David Grossmann ze Správy parku.

Tmavé koule nejsou vánoční ozdoby, ale jmelí. Tomu se v místeckých Sadech Bedřicha Smetany velmi daří.

Města bojují se jmelím. Pomůžou postřiky?

Jmelí se za posledních patnáct let hojně rozšířilo v celém Moravskoslezském kraji. Výsledkem je usychaní a umírání stromů. Města proto s parazitem vytáhla do boje, a zkouší i netradiční metody. Pomocí postřiků chtějí jmelí odstranit v Třinci a Frýdku-Místku.

Obec Hvozdná

Hledá se název pro náves ve Hvozdné

Hvozdná – Nově upravené prostranství před divadlem už slouží lidem ve Hvozdné. Vedení obce nyní vyzývá obyvatele, aby přispěli svými návrhy na jeho pojmenování. Název pak podle místostarosty Jaromíra Štacha schválí v únoru příštího roku. Prostranství v podstatě představuje obecní náves, vzniklo na zelené ploše.

Ilustrační foto

Čakovští včelaři chystají po letech ples

Čakov – Upozorňují na kvality českého medu a jeho význam pro zdraví, vysazují aleje ovocných stromů a také chystají po letech obnovu včelařského plesu. To vše patří z Základní organizaci Českého svazu včelařů Čakov, která byla založena už v roce 1925.

Ilustrační foto.

Ovocnářskou sezonu na Slovácku nezachránila ani sklizeň jablek

Slovácko – Spokojeností nad letošní úrodou jablek, ale ani ostatního ovoce, rozhodně nezáří ovocnáři a zahrádkáři na Slovácku. Ti sčítají škody, které jim v ovocných sadech napáchaly mrazíky na sklonku dubna. Někteří sadaři hovoří doslova o pohromě, protože jim pomrzly květy na šedesáti až pětadevadesáti procentech ovocných stromů.

Na hráz rybníku Margarinka vysadili alej ovocných stromů

Na hráz rybníku Margarinka vysadili alej ovocných stromů

Teplicko - Parména zlatá zimní, boikovo, malinové holovouské, kalvil červený, panenské české to je jen několik příkladů starých krajových odrůd jabloní, na které nově můžete narazit v Novosedlicích. Obec nechala jabloně vysázet na hrázi rybníka Margarinka. V budoucnu chtějí Novosedlice lesopark Sokolka celkově zrevitalizovat.

Unikátní stroj na balení sazenic v kouřimském skanzenu

Opravili unikátní stroj na sazenice

Kouřim – Ve skanzenu dokončili opravu unikátního stroje na balení sazenic ovocných stromků. Stroj z počátku 20. století pochází z kdysi velmi proslulého školkařského podniku Jaroslava Veselého v Molitorově u Kouřimi.

Ilustrační foto.

Včelaři: Zažili jsme už i horší sezony

Frýdecko-Místecko - Včelaři se shodují, že letošní sezona nebyla z hlediska výnosů medu dobrá, zažili ale už mnohem horší roky. Kvůli počasí byl problém hlavně s druhou snůškou medu. V současné době včelaři pravidelně kontrolují a léčí včelstva, trápí je totiž varroáza.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Péče o skalku a hrabání listí

Při péči o skalku nezapomeňte dokonale odstranit spadané listí. Pokud se jemný keřík ocitne pod větší vrstvou listí, často odumírá. Ve velkém nebezpečí jsou především stálezelené skalničky, které by předčasně ukončily vegetaci.

Podzim. Ilustrační foto.

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další Rady do zahrady od Petra Kumšty.