Kreativ

ŠTÍTEK: ovocný strom

Ilustrační foto.

Ve stínu švestek a jabloní: ulice na Hodonínsku plní stovky ovocných stromů

Hodonínsko – Nové ovocné stromy rostou v posledních letech v ulicích obcí hodonínského okresu jako houby po dešti. Jen v Ratíškovicích jich díky projektu My zasadíme, vy sklidíte, mají lidé před domy už stovky. „Tato myšlenka se u nás ujala a pokračuje už třetí etapou. Spousta sousedů díky tomu ovocné stromy má a stará se o ně. Mě v tom před domem omezují inženýrské sítě,“ řekl Václav Koplík z Ratíškovic.

Krounští chtějí o staré odrůdy ovocných stromů pečovat jako správní hospodáři, a tak si ke spolupráci pozvali odborníka Dominika Grohmanna, který má přízvisko „potulný sadař“. Ten společně s pracovníky údržby krounského obecního úřadu provedl takzvaný v

Staré odrůdy ovoce zažívají znovuzrození

Chrudimsko – Řehtáč, malináč, špinka, chrupka, máslovka. Staré odrůdy ovocných stromů málem zmizely ze zahrad, sadů a příkopů podél cest. Naštěstí si lidé začali uvědomovat, že odkaz našich pradědů by neměla dnešní generace zašlapat do země osázené tújemi a okrasnými keři.

Ilustrační foto.

Jarní sezóna má letos zpoždění

Královéhradecko - Zatímco loni měli zahradníci a zahrádkáři těžkou hlavu ze zkažené úrody, mrazivé jaro napáchalo škody převážně na ovocných stromech, výhled na letošní sezónu je o poznání optimističtější.

Ilustrační foto.

Jarní sezona má letos zpoždění

Královéhradecko - Zatímco loni měli zahradníci a zahrádkáři těžkou hlavu ze zkažené úrody, mrazivé jaro napáchalo škody převážně na ovocných stromech, výhled na letošní sezónu je o poznání optimističtější.

Jak vyzrát na jarní prořez dřevin

Jaro je konečně zde a my se po zimě, která se relativně hodně protáhla, můžeme těšit na teplejší dny. Období, než se stromy a keře zcela probudí ze zimního spánku, je ideálním pro jejich zástřih. Díky pravidelné kultivaci můžete některým dřevinám prodloužit život až o třetinu a ovocné stromy vám vaši péči později oplatí na bohatší úrodě.

Ilustrační foto.

Ořez a postřik. Tak vypadá boj se jmelím

Ořezat napadené větve a chemicky ošetřit stromy, na kterých parazituje jmelí bílé. To byl úkol, se kterým vyrazili pracovníci specializované firmy do ulic Českého Těšína. Z vysokozdvižné plošiny, chráněni speciálními obleky a s respirátory, nejprve ořezávali větve napadené jmelím a na zbytek koruny pak aplikovali chemický postřik.

Ilustrační foto.

Mrzne až praští. Ovoce to však neohrozí

Karlovarský kraj - V uplynulých dnech chodili lidé už venku v tričku. Od konce minulého týdne se zase oblékají do roláků a zimních bund. Nejen do Karlovarského kraje dorazila studená fronta ze severní polokoule a začala po několika slunečných dnech ovlivňovat počasí u nás. Mnoho zahrádkářů nejen v kraji se tak začalo bát o svoji úrodu.

Kácení stromů vyvolává debaty obyvatel města na sociálních sítích. Na snímku stromy pokácené ve Stavbařské ulici, kde má vyrůst nové parkoviště.

Stromy padají pod pilami, lidé se ptají proč

Domov pro seniory se zvláštním režimem, nová parkovací místa. To jsou některé plánované akce havířovského magistrátu, kvůli kterým v těchto dnech padají i stromy. Kácení vzbudilo zájem obyvatel na sociálních sítích.

Tomáš Janás ukazuje škodu, kterou bobři způsobili.

Bobři devastují nedakonické sady. Za oběť jim už padlo 600 stromů

Ani suché léto, ani ranní mrazy v květnu. Nedakonické sadaře v posledních letech nejvíce trápí zběsilý apetit bobrů. Těm totiž zachutnaly ovocné stromy místních pěstitelů natolik, že v posledních měsících stoupají škody především na jabloních do stovek tisíc korun.

Ilustrační foto.

Ubylo rybízu, slivoní i jabloní. Ty navíc stárnou

Jižní Čechy - V kraji je asi 800 hektarů ploch ovocných sadů. Nejvíce je jabloní, které ale stárnou. Nejmladší věkovou strukturu mají hrušňové sady. Vyplývá to z aktuálních výsledků šetření Českého statistického úřadu.

Šedesátiletý řidič Citroenu, který havaroval v sobotu 10. února 2018 u Branek, nadýchal po nehodě 2,65 promile alkoholu.

Namol opilý sedl za volant, zdemoloval trnku i plot

Dvě lehká zranění si vyžádala sobotní havárie osobního vozu Citroen Xantia u Branek. Po nárazu do stromu a plotu skončilo auto na střeše. Šedesátiletý řidič z Valašskomeziříčska nadýchal více než dva a půl promile.

Košt slivovice na Salaši

Druhý nejstarší košt slivovice v Česku se konal na Salaši

FOTOGALERIE / Pohodová atmosféra vládla v sobotu v salašské hospodě Na Dolině. V režii Klubu přátel Salaše se tam uskutečnil 31. ročník slivovice, druhý nejstarší na Slovácku i v Česku, jehož patronkou byla starořímská bohyně zahrad a ovocných stromů Pomona. Podle jedné z pověstí prý vlastnila starý ovocný háj s názvem Pomonal.

Osmadvacet vzorků slivovice a sedmnáct druhů koláčů mohli ochutnat všichni ti, kteří v sobotu 3. února vyrazili do Hluzova, místní části Černotína. Hluzovský slivkošt a soutěž o nejlepší koláč se v místní hospůdce konaly už podvanácté. Ujít si je nenechal

Dobrá slivovice? Musíte se po ní tvářit šťastně, říká pořadatel slivkoštu

Osmadvacet vzorků slivovice a sedmnáct druhů koláčů mohli ochutnat všichni ti, kteří v sobotu 3. února vyrazili do Hluzova, místní části Černotína. Hluzovský slivkošt a soutěž o nejlepší koláč se v místní hospůdce konaly už podvanácté. Ujít si je nenechali zejména místní, pro které je účast v soutěži otázkou obecní prestiže.

V hotelu Skanzen Modrá zasedlo v pátečním večeru k posouzení 241 vzorků destilátů přes 50 porotců a porotkyň.

Pro šampiona koštu slivovice na Salaši nachystali nový zvon

Přes padesát odborně zdatných znalců a znalkyň fajnovostí kořalek posuzovalo v pátek večer v hotelu Skanzen Modrá 241vzorků křišťálově průzračných pálenek z nachově modrých plodů švestek a durancií, letního ovoce, ale také sladkých alkoholických likérů, ochucených ovocem, bylinkami či jinými plody.

Ilustrační foto

Vítr: nešel proud a netekla voda

Nymbursko – Vichr se přehnal ve čtvrtek odpoledne a večer také naším regionem. K zásahům vyjížděli hasiči. Velká část Nymburka se  ocitla bez elektřiny a vody. 

Pět rad, jak v zimě pečovat o ovocné stromy

Od zahrádky nedáváme ruce pryč ani v zimě, vždycky se najde něco, co můžeme udělat pro lepší sklizeň v příštím roce. Zvlášť když je mezi svátky místo sněhu předpovídáno bláto.

František Vanický, jeho dílna a umělecké předměty, které vyrábí.

V jeho šikovných rukou dřevo ožívá

Tachov, Oldřichov – Materiál, jakým je dřevo, nelze ničím nahradit. Jeho vlastnosti, krása a jedinečnost vždy měly a budou mít naprosto ničím nenahraditelnou hodnotu. Však také učarovalo nejednomu z nás a ti, kdož kolem něho chodí bez povšimnutí, o mnohé přicházejí.

Lesopark Na Hájích ve Slaném

Lesopark Háje ve Slaném mění postupně svoji tvář

Slaný – Největší zelenou plochu města, jímž je ve Slaném lesopark Háje, čeká v dohlednu rozsáhlá revitalizace. Změny, které budou rozděleny do několika etap, už částečně začaly. Vše bude následně záležet dále i na rozpočtu města i možných dotačních titulech, které bedlivě sleduje manažerka rozvoje města Martina Prokešová.

Sto padesát nových stromků vysázeli o prodlouženém víkendu členové Mysliveckého sdružené Sněžné. Za pár let v létě poskytnou dřeviny stín unaveným poutníkům, na podzim osvěží zralým ovocem.

OBRAZEM: Myslivci olemovali cestu novým stromořadím

Sněžné – Sto padesát nových stromků vysázeli o prodlouženém víkendu členové Mysliveckého sdružené Sněžné. Za pár let v létě poskytnou dřeviny stín unaveným poutníkům, na podzim osvěží zralým ovocem.

Výsadba ovocných stromů.

OBRAZEM: Na starém sídlišti v Milevsku byla vysázena ovocná alej

Milevsko - V milevské lokalitě Staré sídliště ještě minulý rok měla své místo téměř sedmdesátiletá švestková alej. Pro část místních obyvatel, kteří se do těchto míst stěhovali v padesátých letech minulého století, měla své kouzlo, svou historii, vzpomínky a v srdcích lidí i nostalgii.

Na počest svatého Martina vysázeli alej.

OBRAZEM: Na počest svatého Martina vysázeli alej

Bakov nad Jizerou – Silný vítr, sto jedenáct stromů a spousta odvážlivců. Mezi Zvířeticemi a Bítouchovem vysázeli v sobotu 11.listopadu obyvatelé alej ovocných stromů na počest svatého Martina. 

Lidé si mohli zasadit svůj strom.

OBRAZEM: Dobrovolníci si mohli zasadit svůj strom

Horní Jelčany - Zasadit strom si mohl zasadit opravdu každý zájemce díky akci Přijď si zasadit svůj strom, kterou pořádá Místní Akční Skupina Podlipansko. V sobotu ráno v Horních Jelčanech a odpoledne v Třebovli.