Kreativ

ŠTÍTEK: ovocný strom

Ilustrační foto.

Vyrostou v Hostašovicích další stromy?

Do kampaně Stromy místo letáků se letos zapojila také obec Hostašovice. Ta by ráda navázala na úspěšnou výsadbu ovocných stromů, kterou společně s obyvateli zrealizovala podél místní silnice v roce 2012.

Ilustrační foto.

Vedení Kostelan chce vrátit lidem zaniklé odrůdy ovocných stromů

Kostelany – Čistička odpadních vod a kanalizace už delší dobu trápí obyvatele Lhotky u Kostelan. Jelikož v obci žije šestasedmdesát obyvatel a je tam šestatřicet domů, snaží se vedení najít řešení, které nebude náročné na finance. Obec letos také žádá o dotace na chodníky.

Ilustrační foto

Včely a vosy se rojí. Hasiči vyjíždějí několikrát denně

Královéhradecko - Sezona rojení bodavého hmyzu začala a hradečtí krajští hasiči několikrát denně vyjíždějí, aby roje zneškodnili. „Od začátku května zasahovali již v téměř 60 případech," informovala mluvčí hasičů Alena Kuthanová.

Housenky napadly třešňovou alej u Kadova na Znojemsku.

Housenky útočí. Pochutnaly si na třešňové aleji

Znojemsko – Po mrazech, které před několika týdny nadělaly ovocnářům velké starosti, se nyní pustily do listů ovocných stromů housenky. Část třešňové aleje u Kadova zcela oholily. Podle odborníků jde o lokální problém, na který má velký vliv počasí.

V TRÁVĚ. Zatímco chlapi pilně kosili trávu, ženy ji zase pohrabovaly, polních květů dělaly kytičky a věnečky.

Putovní sekáčskou cenu si z Babic odnesl Josef Korvas

Babice – Členové folkloristicko-recesistického sdružení Baňa Babice, občanského sdružení Lajbl Kostelany nad Moravou a jejich přátelé z řeckého tanečního sboru Evros ze severomoravského Javorníku vstávali v sobotu časněji než jindy. Nechali se vylákat slunečným počasím k účasti na jubilejním desátém ročníku sečení humna U Krájánky.

Klášterní včely každý týden kontroluje a obstarává kadaňský včelař Jiří Louda.

Za adopci včelky dá klášter med

Kadaň - Kdo chce podpořit chov včel ve františkánském klášteře v Kadani, může si adoptovat včelku a získat tím nárok na část medové produkce.

Ilustrační foto.

Další suchý rok ovocnáře děsí

Jičínsko – Pěstitelé ovoce předpovídají slabší úrodu než vloni. Škodil mráz a obávají se i sucha. Ukazuje se, že do budoucna bude nutné investovat do kapénkové závlahy v sadech.

Ilustrační foto

V Nově Dědině pracují na stavbě kanalizace, letos oslaví i výročí

Nová Dědina – Projekt kanalizace a čističky odpadních vod: to je jeden ze stěžejních plánů, na které se letos chtějí zaměřit v obci Nová Dědina na Kvasicku. Vedení tamního úřadu také hodlá zasíťovat pozemky a pracovat by obec chtěla i na projektu rekonstrukce tamní sokolovny. Na Nové Dědině také oslaví kulaté výročí založení obce.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Listnaté a jehličnaté dřeviny, jahodník

Odkvétající zlatý déšť a další okrasné keře kvetoucí na loňských výhoncích: Po odkvětu je sestřihneme, aby do konce vegetace stačily dorůst a nasadit květní pupeny pro příští rok. V tomto měsíci také začínáme stříhat většinu listnatých a jehličnatých dřevin, které chceme tvarovat.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Listnaté a jehličnaté dřeviny, jahodník

Jičínsko - Odkvétající zlatý déšť a další okrasné keře kvetoucí na loňských výhoncích: Po odkvětu je sestřihneme, aby do konce vegetace stačily dorůst a nasadit květní pupeny pro příští rok. V tomto měsíci také začínáme stříhat většinu listnatých a jehličnatých dřevin, které chceme tvarovat.

Ilustrační foto.

Myslivci vysadili ovocné stromy

Čížová – Projekt Obnova krajinných struktur v Čížové obec uskutečňuje již několik let. Letos se podařilo získat od Nadace ČEZ finanční podporu na výsadbu 330 metrů dlouhé aleje ovocných stromů v Krašovicích.

V SADU. Vedoucí ovocnářství ZD Klapý Vítězslav Houdek, stejně jako jeho kolegové ovocnáři v regionu, má obavu, že končící chladné počasí může významně ohrozit úrodu hlavně teplomilných odrůd ovoce. Vliv na to má i absence včel.

Chladné počasí ovocnářům nepřeje

Litoměřicko – Mráz v uplynulém týdnu, sněžení ve vyšších polohách, to už snad nikdo nečekal. V poklesu teploty nevěstí nic dobrého především sadaři, kterým díky předchozímu teplému počasí rozkvetly prakticky všechny ovocné stromy.

Ilustrační foto.

Mrazy: sadaři na Břeclavsku mají ztráty až sedmdesát procent

Břeclavsko – Katastrofa. Sadaři na Břeclavsku sčítají rozsah škod po ranních mrazech, které postihly Břeclavsko v tomto týdnu. Někteří mají poškozenou dokonce většinu plodů. „Počítáme, že budeme mít asi sedmdesátiprocentní ztráty," zmínil včera například pěstitel meruněk Jan Krejčiřík z Velkých Pavlovic s tím, že souhrn škod bude znát asi za týden.

Ilustrační foto.

Mráz ohrozil ovocné stromy a ničil vinice. Uchráněné zůstaly pouze pozdní odrůdy

Vyškovsko – Není to tak dávno, co majitel bošovického vinařství Veritas Jarmil Pospíšil upozorňoval, že kromě škůdců mají vinaři obavy i z vývoje počasí. „Pokud vínu naraší dva tři listy a ty potom přemrznou, může to zásadně ovlivnit celou úrodu," upozornil nedávno. Uplynulo jen několik týdnů a jeho obavy se naplnily. Jarní mrazíky už působí vrásky na čele jak zahrádkářům, tak právě vinařům.

Sudice. Ilustrační foto.

Zpevnění cest v parku hatí vysoké poplatky

Sudice - Habrové bludiště, venkovní amfiteátr, lavičky, zpevněné pěšinky nebo jezírko. Do takové podoby se poslední tři roky mění střed Sudic, který měl dosud využití jako orná půda. Už tam vysázeli park včetně čtyř desítek ovocných stromů i bludiště. Stavbu dalších částí však komplikuje čekání na dotace a jednání s úřady. Na některé záměry nejspíš ani nedojde.

Ilustrační foto.

Mrazy škodí květům i včelám

Českobudějovicko – Příliv chladného vzduchu od severu, který přinesl i noční přízemní mrazíky, nepotěšil pěstitele ovocných stromů nebo chovatele včel.

Jan Hinterholzinger.

Mírnou zimu přežila většina škůdců

Domažlice – Teplá zima má na svědomí, že přežila téměř všechna přezimující stádia škůdců, ať už hmyzu, slimáků nebo hrabošů. Naopak díky teplému počasí přezimovaly stromy a ostatní rostliny bez větších ztrát. O letošní zahrádkářské sezoně jsme si povídali se zahrádkářem – odborníkem Janem Hinterholzingerem z Domažlic.

TŘEŠŇOVÁ ALEJ, která lemovala silnici z Frýdlantu, je minulostí.

Třešňová alej už je minulostí

Frýdlantsko - Třešňová alej, která lemovala silnici z Frýdlantu na Nové Město pod Smrkem, je minulostí. Ovocné stromy byly ve špatném zdravotním stavu, navíc i značně zdeformované povětrnostními podmínkami a zimním solením.