Kreativ

ŠTÍTEK: ovocný strom

Žáci 3. ZŠ Rakovník pracují na školním pozemku.

Pěstovat rostliny se učí v zahradě i třídě

Rakovnicko – Kluci z šestého ročníku s chutí ryli záhon pro pěstování zeleniny. Pomáhali tak žákům prvního stupně. Další pleli trvalky u altánu, jiní zalévali záhony. To je obrázek školní zahrady 3. základní školy v Rakovníku při hodině pracovních činností. Předmět má tři části a jednou z nich je pěstitelství.

Ilustrační foto.

Pěstitelé přišli až o polovinu úrody trnek a třetinu hroznů

„Takové ztráty druhý rok za sebou nepamatuji, a to se věnuji hroznům několik desetiletí," prozradil sedmašedesátiletý Jaroslav Vaďura z Polešovic. Zvláště konec dubna byl letos pro pěstitele ovocných stromů, vinaře i zemědělce na Slovácku kritickým. Stejně jako loni v květnu, i tentokrát klesaly teploty několik stupňů pod bod mrazu a na úrodě jsou tak opět extrémní výkyvy počasí znát.

Ilustrační foto.

Zlaté lány řepky pomáhají zemědělcům i včelařům

Nymbursko /ANKETA/ - Žluté lány řepky, které zaplavily střední Čechy i další kraje, přinášejí zisk zemědělcům. Myslivci jsou z nich ale nešťastní. Je totiž zabijákem pro srny, které ji s chutí spásají. Předseda mysliveckého sdružení v Lysé nad Labem Radomír Koňák potvrzuje, že každý rok hynou stovky kusů srnčí zvěře, které otráví vražedná kombinace látek obsažených právě v řepce.

Ilustrační foto.

Řepka vynáší, myslivci jsou z ní ale nešťastní, je zabijákem pro srny

/ANKETA/ - Žluté lány řepky, které zaplavily střední Čechy i další kraje, přinášejí zisk zemědělcům. Myslivci jsou z nich ale nešťastní. Je totiž zabijákem pro srny, které ji s chutí spásají. Předseda mysliveckého sdružení v Lysé nad Labem Radomír Koňák potvrzuje, že každý rok hynou stovky kusů srnčí zvěře, které otráví vražedná kombinace látek obsažených právě v řepce.

Ilustrační foto.

O část snůšky včelaři přišli, med ale bude

Nymbursko – Včelaři jsou stejně jako zemědělci odkázáni na rozmary počasí. To s nimi a jejich včelami letos sehrálo pěkně divokou hru. Po velmi teplých dnech na začátku jara nastalo prudké ochlazení, včely přišly o část snůšky z ovocných stromů a některé méně zakrmené se rozplodovaly a následně umíraly hlady.

Otevření nově upravené dendrologické stezky v Základní škole Plešivec v Českém Krumlově.

Dendrologická stezka na Plešivci je vybavena QR kódy

Český Krumlov – Takovou zahradu zřejmě jinde hned tak nenajdete. Stromy a keře nejsou označeny klasickými cedulkami s popisem, ale pouze QR kódy. Pokud se chcete dozvědět víc, neobejdete se bez připojení na wi-fi.

Ilustrační foto

První medobraní až v červnu?

Ostrava - Med z první snůšky začali loni stáčet včelaři koncem května. A spokojeně hlásili, že se vydařila. Letos je situace odlišná. Z námi oslovených chovatelů včelstev zatím med nestáčel ani jediný.

Drvodělka fialová.

K nepřehlédnutí. Drvodělka fialová si oblíbila Vyškovsko

Vyškovsko - Patří mezi největší včely samotářky. Dobře znát ji můžou ti, kteří jezdí na dovolenou do jižní Evropy. Podle slov pracovníka vyškovského zooparku Pavla Klvače ale můžou nyní drvodělku fialovou, která vydává podobný zvuk jako čmelák, lidé poměrně často zahlédnout i na Vyškovsku. A to zřejmě vlivem oteplování.

Ilustrační foto.

V částech regionu uhynula až třetina včelstev

Rakovnicko - Třináct procent včelstev uhynulo letos na Rakovnicku přes zimu. Špatné přezimování včelstev letos včelaři nepřičítají tuhé zimě. Ta naopak včelstvu prospívá. Ale takzvanému melicitóznímu, velmi tvrdému medu, který si včely hojně nanosily do úlu v loňském roce. 

Ilustrační foto

Vlci jsou chránění. Jimi způsobené škody zaplatí kraj

Náhrada škody způsobené vlkem obecným, který je zvláště chráněným živočichem, na celkem 7 ovcích bude vyplacena chovateli ze Zlínska. Půjde o částku 24 460 korun. Tyto peníze se nyní dostanou ke konečným příjemcům.

Ilustrační foto

Vlci jsou chránění. Jimi způsobené škody zaplatí kraj

Náhrada škody způsobené vlkem obecným, který je zvláště chráněným živočichem, na celkem 7 ovcích bude vyplacena chovateli ze Zlínska. Půjde o částku 24 460 korun. Tyto peníze se nyní dostanou ke konečným příjemcům.

Hasiči z Jamného při sázení stromků.

Každý nový občan má svůj strom v aleji

Kostelec n. Č. l. - S novým životem také nový strom. Černokostelečtí se rozhodli, že za každého narozeného občánka zasadí jeden ovocný strom. „Loni jsme začali a akce měla úspěch," prozradil starosta města Jiří Kahoun. Podle jeho slov si strom lidé mohou zasadit sami nebo ho zkrátka zasadí někdo z vedení města.

Ilustrační foto.

Mrazy podruhé ničily vinohrady. Zemědělci hlásí milionové škody

Totálka. Tak komentovala poškození ve vinicích po mrazech z noci na středu Dagmar Sedláčková z Vranovic na pomezí Břeclavska a Brněnska. „Radovali jsme se, že jsme zachránili vinohrad před nedávnými minus šesti stupni zakuřováním. Teď je to kvůli malému mrazíku v háji. Předpověď ukazovala plus jedna, ale podcenili jsme to. Bylo minus dva," konstatovala Sedláčková.

Ilustrační foto.

Mrazy podruhé ničily vinohrady. Zemědělci hlásí milionové škody

Jižní Morava – Totálka. Tak komentovala poškození ve vinicích po mrazech z noci na středu Dagmar Sedláčková z Vranovic na pomezí Břeclavska a Brněnska. „Radovali jsme se, že jsme zachránili vinohrad před nedávnými minus šesti stupni zakuřováním. Teď je to kvůli malému mrazíku v háji. Předpověď ukazovala plus jedna, ale podcenili jsme to. Bylo minus dva," konstatovala Sedláčková.

Ilustrační foto.

Včely nejsou v kondici. Jarní med bude vzácností

Třebíčsko – Obrovské úhyny včel hlásí chovatelé z různých koutů republiky. „Jeden kolega z Jaroměřic nad Rokytnou měl 300 včelstev, 60 mu uhynulo. Špatně jsou na tom všichni včelaři," upozornil předseda okresního výboru Českého svazu včelařů v Třebíči Josef Hrnčíř.

V Krušných horách napadlo v noci ze 17. na 18. dubna několik centimetrů sněhu. Na silnicích ležela rozježděná břečka, kterou museli odklízet pluhy.

Aprílové zvraty počasí překvapily i šindelovského klimatologa

Sokolovsko – Aprílové počasí posledních dnů překvapilo i odborníky. „Tyhle zvraty jsou dost nepřirozené. Ano, duben je apríl, umí počasí úplně otočit, ale dvacetistupňový rozdíl během dne, to je nenormální," říká klimatolog ze šindelovské stanice Rudolf Kovařík.

Šestnáctý ročník Slavnosti oskoruší ve Tvarožné Lhotě.

Oskorušové víno znali už staří Římané. Znovu ho objevili ve Tvarožné Lhotě

Tvarožná Lhota – Ať žije oskoruše! To bylo asi nejčastější zvolání v sobotu odpoledne ve Společenském domě ve Tvarožné Lhotě. Právě tam se totiž konal už šestnáctý ročník Slavnosti oskoruší. „Je to absolutně nádherný festival. Myslím, že známe vodku a je skvělá, ale tady, co zažívám a s oskoruší ještě zažiji, to překonává ve velkém," řekla Ave Paulus z estonského národního parku.

S pozlaceným klíčem byly na Salaši otevřeny brány lesa Chřibů.

Mykologové ze Salaše odemkli chřibské lesy klíčem a slivovicí

Ať rostou! Tak se v sobotu odpoledne vítali v areálu hospody Na Mlýně členové Mykologického klubu Salaš a jejich příznivci. Jak jim velí několikaletá tradice, přišli po vzoru vodáků otevřít horu. Zlatým klíčem ji symbolicky odemkl Karel Mareček. Poté si mykologové připili štamprličkou slivovice na zdar letošní houbařské sezony.

Ilustrační foto.

Orientační běžci ze Zlína mají opět svůj svátek

Patří mezi nejstarší závody. Již 68. ročník o Pohár města Zlína pořádá o víkendu místní sportovní klub orientačního běhu. Centrum závodu je u Kynologického klubu za moravní lávkou, přičemž v sobotu od 12 hodin startuje tradiční klání jednotlivců, v neděli v 10 hodin pak Český pohár štafet a Česká liga klubů. Ředitel závodu Tomáš Podmolík předpokládá účast kolem tisícovky závodníků i ze zahraničí.

Ilustrační foto.

Odborníci: Úroda ještě nemusí být zničená

Chlad, sníh ani voda květům ovocných stromů tolik nevadí. Horší by bylo, kdyby přišel opravdový mráz. To by úroda nebyla, říkají zahrádkáři v odpovědi na dotaz, zda sníh a chlad v těchto a zřejmě i následujících hodinách, může rozkvetlým ovocným stromům ublížit.

Ilustrační foto

Úroda zapláče, obávají se sadaři

„Co zbývá? Jedině se jít pomodlit na Hostýnek a doufat, že se nám to vyhne," vyjádřil pocity většiny hospodářů na Přerovsku agronom Zemědělské společnosti Pobečví v Rokytnici u Přerova Jaroslav Mackovík.

Kopidlenští zahradníci vybojovali zlaté nůžky

Kopidlenští zahradníci vybojovali zlaté nůžky

Kopidlno - Družstvo žáků 3.ročníku studijního oboru zahradnictví (Ondřej Česák, Tomáš Nikl a Jakub Svoboda) reprezentovalo Střední zahradnickou školu v Kopidlně na soutěži v řezu ovocných stromů (broskvoní) v Mělníku.