Kreativ

ŠTÍTEK: perník

Ilustrační foto.

Rudičtí vzdají hold železu

Rudice – Tavbu železa mohou v sobotu sledovat lidé před rudickým větrným mlýnem. V sobotu ráno tam začnou tradiční slavnosti železa. Akci nově zpestří ukázka starých řemesel. Návštěvníci si tak vyzkouší drátovat hrnce, vyrobit mýdlo nebo ozdobit perník.

Ilustrační fotografie.

Oživí města stezku mechu a perníku? Možná

Pardubice/Hradec Králové – Krajská města Pardubice a Hradec Králové chtějí oživit projekt cyklostezky „mechu a perníku“, která by propojila obě města a v budoucnu se stala součástí Labské stezky směřující z Krkonoš podél Labe až do Hamburku.

Francouzi se zajímali rovněž o tradiční českou výrobu

Francouzi se zajímali rovněž o tradiční českou výrobu

Opočno, Dobruška - Co zajímá Francouze? České vánoční ozdoby a pardubický perník. Aspoň ty, kteří v sobotu přijeli do Opočna z francouzského města Puteaux. Ale samozřejmě je zajímala spousta dalších věcí, podle toho se plánoval jejich program.

S Krtkem do kosmu.

Perník z Pardubic pro astronauta

Pardubice/Florida – Po několikrát odloženém startu by měl v pondělí 16. května z Kennedyho vesmírného střediska NASA konečně odstartovat raketoplán Endeavour.

Ilustrační foto.

Mladík z Kobeřic vařil doma perník. Rok a půl

Prostějovsko – Sedmadvacetiletého muže z Kobeřic obvinili ve středu prostějovští policisté z trestného činu nedovoleného držení a výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Pervitin vařil doma, a to od léta roku 2009 do loňského prosince.

Petr Vrána (vlevo) z Vítkovic se snaží překonat gólmana Budějovic Jakuba Kováře.

Havran by si rád zobl do perníku

Ostrava /ROZHOVOR/–Vítkovický útočník Petr Vrána před dvěma lety kvůli těžkému zranění nohy málem skončil s hokejem. Vrátil se a teď prahne proti Pardubicím po odvetě.

Doberští důchodci připravili ve své klubovně výstava ručních prací.

V Dobré uvidíte krajky i perníky

Dobrá /FOTOGALERIE/ – Od paličkované krajky až ke krajce na perníku, tak se jmenuje výstava, kterou připravili důchodci z Dobré ve své klubovně.

Tomáš Linhart (ve žlutém) ze Zlína blokuje střelu libereckého Antonína Duška.

Linhart: Chci se před známými ukázat

Zlín – Ať chce nebo ne, čtvrtfinálová série proti Pardubicím bude mít pro něj pořádně pikantní příchuť. Důrazný hokejový zadák Zlína Tomáš Linhart se v městě perníku narodil, v roce 2005 slavil titul a krátce před sezonou 2008/09 se nuceně stěhoval do Baťova města.

PLEJÁDU DĚTSKÉ FANTAZIE mohou obdivovat návštěvníci vrchlabské hotelové školy. Perníkových srdíček k Valentýnu je téměž tři tisíce kusů.

Vytvořili rekord ze srdíček

Vrchlabí - Valentýnská srdíčka z perníku upekli žáci hotelové školy a ozdobily děti ze základních a mateřských škol. Je jich celkem 2774.

Perníky jsou ze speciální pece nafouknuté jako peřinky.

Nadšenci pekli perníky mezi žhavými uhlíky

Žarošice – Speciální perníkářská pec stála v Komunitním centru Žarošice pět let. Místní ji při stavbě centra u muzea nechali postavit, ale k jejímu použití jim chyběla odvaha a možná i čas. Až teď se odvážili toto specifické, ale v Žarošicích tradiční zařízení, vyzkoušet. Perníky z ní jsou nafouknuté jako peřinky.

Ilustrační foto.

Nadšenci vyrobili kopii perníkářské pece

Žarošice – Pečení perníku v nefalšované speciální perníkářské peci chystá žarošické vlastivědné sdružení Žaruch. Jeho členové spolu s tamním muzeem vyrobili přesnou kopii jedné, která se kdysi v Žarošicích nacházela.

Perníkářka Zdeňka Zatloukalová.

Letošní sladký hit? Červené perníky

Jedovnice /FOTOGALERIE/ – Červená. To je barva, která letos vládne vánočním perníkům Zdeňky Zatloukalové z Jedovnic na Blanensku. Nepeče je ale z červeného těsta. „Jen je potírám vajíčkem, do kterého přidávám potravinářské barvivo. Potom je zdobím klasickou bílou polevou,“ popisuje svoji práci perníkářka.

Výstava ukazuje, co všechno lze vyrobit z perníku.

OBRAZEM: Učni vytvořili z perníku betlémy

Kyjov – Jen dva dny je možné obdivovat či koupit skvosty vyrobené z perníku učni kyjovského učiliště. To právě vystavuje práce svých svěřenců v budově v Urbanově ulici v Kyjově.

Petra Žižková předvedla v Bezděkově zdobení perníčků

Perníkářka: Nejdůležitější je poleva

Bezděkov /ROZHOVOR/ – Nýrská rodačka Petra Žižková, která teď žije v Praze, dokáže proměnit obyčejný perník v umělecké dílo. O víkendu její šikovnost obdivovali návštěvníci výstavy v Bezděkově, jimž ukazovala, jak se dá obyčejný hnědý perníček proměnit například v krásného bílého sněhuláčka.

Ilustrační foto.

Paseka pořádá perníkové mistrovství pro všechny

Paseka – Mistrovství perníku aneb medová Paseka. Tak se jmenuje soutěžní akce, která se v sobotu 6. listopadu koná v Pasece na Olomoucku. Perníkáři a perníkářky budou v místním kulturním domě soutěžit hned ve dvou kategoriích, o nejlepší perníkovou chaloupku a dekorativní perník.

Josef Jandač se včera na pardubické lavičce mohl radovat.

Až příliš tvrdý pardubický perník

Pardubice– Vtelevizní předehrávce 19. kola extraligy prohráli hokejisté HC Mountfield v Pardubicích 0:3. V neděli přivítají na svém ledě vedoucí Třinec (18.10).

Ze soutěže dovedností Kouzlení z perníku.

Soutěž dovedností aneb Kouzlení z perníku

Nová Paka / Pardubice – Kouzlení z perníku – pod tímto názvem pořádala Střední škola gastronomie a služeb v Nové Pace za výrazné podpory a spolupráce společnosti PVV s. r. o. Pardubice první ročník celostátní soutěže odborných dovedností ve zdobení perníku.

Ilustrační foto.

Svatováclavská tlačenice perníku

Ráby – Království perníku, které se nachází přímo pod starobylým pardubickým hradem Kunětická hora, otevřelo své brány také v úterý.

Svatováclavská tlačenice perníku na Kunětické hoře

Svatováclavská tlačenice perníku

Ráby – Království perníku, které se nachází přímo pod starobylým pardubickým hradem Kunětická hora, otevřelo své brány také v úterý.