O víkendu na zámku v Pardubicích proběhly tradiční Slavnosti perníku. Lidé si na nádvoří zámku užili jarmark perníku i dalších sladkostí. Děti mohly zdobit perníčky a kdo se nebál mohl okusit kurz od Baby Jagy.
Z polí, luk a sadů na hranicích okresů Most, Louny a Teplice zní sborový zpěv, při kterém utichá bzučení včel. Hlasy mužů a žen sílí od rozkvetlých hrušní, kde se v zatáčce silnice mezi vískami Sinutec, Kozly a Chrámce objeví na obzoru první poutník. Kráčí v čele malého průvodu, v ruce drží zpěvník procesních barokních písní a na dřevěné konstrukci na zádech nese obraz z perníku. Cukrová poleva nahrazující olejové barvy zachycuje soustředěný výraz evangelisty Marka, který pod dohledem lva píše biblický nový zákon.
Češi nemusejí jezdit přes oceány za poznáváním exotických kultur. Svatomarkovské procesí v severozápadních Čechách odhaluje tajemství i historii naší krajiny.
Novopackou střední školou gastronomie a služeb se ve čtvrtek 21. dubna linula vůně perníku. Ve zdejší tělocvičně se totiž ukonal 9. ročník soutěže Kouzlení z perníku, do které se přihlásilo 29 žáků z dvanácti odborných škol. Do Nové Paky přijeli mladí umělci z Pardubic, Hradce Králové, Třeště, Nového Bydžova, Chocně, Trutnova, ale také z Místku Frýdku a Brna. Své zástupce vyslala do boje i pořádající škola.
Zdobení klasických kraslic, tedy vyfouknutých vajec, letos malérečce Marii Švirgové z Lanžhota na Břeclavsku překazil pobyt v nemocnici. Své umění ale využila alespoň na kraslicích vyrobených z perníku, které vyrábí pro svá vnoučata i pravnoučata. „Moji vnuci jsou velcí, je jim 14 let, tak jsem ani neplánovala, že budu letos perníkové kraslice péct. Ale pak mě to popadlo, oni perník moc rádi, navíc máme v rodině další děti, tak jsem se do toho zas pustila," řekla pětaosmdesátiletá malérečka.
K jižním Čechám patří kulajda, k oblasti Krkonoš zase škvarková pomazánka nebo kyselo, k Pardubicku hlavně perník. V každém regionu najdeme nějakou tu místní specialitu. Máte i vy tu svou oblíbenou? Nebo si v kuchařce hýčkáte rodinný recept po babičce?
K jižním Čechám patří kulajda, k oblasti Krkonoš zase škvarková pomazánka nebo kyselo, k Pardubicku hlavně perník. V každém regionu najdeme nějakou tu místní specialitu. Máte i vy tu svou oblíbenou? Nebo si v kuchařce hýčkáte rodinný recept po babičce?
K jižním Čechám patří kulajda, k oblasti Krkonoš zase škvarková pomazánka nebo kyselo, k Pardubicku hlavně perník. V každém regionu najdeme nějakou tu místní specialitu. Máte i vy tu svou oblíbenou? Nebo si v kuchařce hýčkáte rodinný recept po babičce?
K jižním Čechám patří kulajda, k oblasti Krkonoš zase škvarková pomazánka nebo kyselo, k Pardubicku hlavně perník. V každém regionu najdeme nějakou tu místní specialitu. Máte i vy tu svou oblíbenou? Nebo si v kuchařce hýčkáte rodinný recept po babičce?
Děti z první až třetí třídy Základní školy Velehrad se nechaly provést výstavou perníků a výstavou retro hraček v Turistickém centru Velehrad. Zjistily zajímavosti o historii a výrobě perníku a zamilovaly se do hraček svých maminek a babiček. Za snímky děkujeme Základní škole Velehrad.
/FOTO/ Pardubice mají svou kuchařku! Ve čtvrtek ji pokřtili ve Výstavním centru Mázhaus. Pardubice na talíři obsazují recepty regionálních jídel Pardubického kraje. Kuchařku napsala fotografka a food-blogerka Svatava Vašková, která už vydala pět podobných knih a všechny s vlastními fotografiemi.
Dětem se různé miniverze kukačkových hodin budou určitě moc líbit. Většina z nich vám sice neukáže, kolik je zrovna teď doopravdy hodin, zato vám pohled na ně pokaždé zlepší náladu.
V Denním a týdenním stacionáři Klíček to vonělo čerstvě upečeným štrůdlem. Do Tábora přijela slavná a oceňovaná cukrářka známá z televizní show Peče celá země! Za článek a fotky z akce děkujeme řediteli Petru Brázdovi ze Stacionáře Klíček.
V Denním a týdenním stacionáři Klíček to vonělo čerstvě upečeným štrůdlem. Do Tábora přijela slavná a oceňovaná cukrářka známá z televizní show Peče celá země! Za článek a fotky z akce děkujeme řediteli Petru Brázdovi ze Stacionáře Klíček.
Cukrářka Lenka Přibylová ze Studnic u Telče dělá jedinečné perníky. Se svým trojrozměrným betlémem vyjela minulý víkend na Moravský cukrářský šampionát do Olomouce a odvezla si odsud zlatou medaili. Už podruhé. Loni totiž uspěla s perníkovým Holašovickým statkem. Mrkněte na betlém v detailu, za fotografie vítězce děkujeme.
Cukrářka Lenka Přibylová ze Studnic u Telče dělá jedinečné perníky. Se svým trojrozměrným betlémem vyjela minulý víkend na Moravský cukrářský šampionát do Olomouce a odvezla si odsud zlatou medaili. Už podruhé. Loni totiž uspěla s perníkovým Holašovickým statkem. Mrkněte na betlém v detailu, za fotografie vítězce děkujeme.
Cukrářka Lenka Přibylová ze Studnic u Telče dělá jedinečné perníky. Se svým trojrozměrným betlémem vyjela minulý víkend na Moravský cukrářský šampionát do Olomouce a odvezla si odsud zlatou medaili. Už podruhé. Loni totiž uspěla s perníkovým Holašovickým statkem. Mrkněte na betlém v detailu, za fotografie vítězce děkujeme.
/FOTOGALERIE VOLEBNÍCH LÍDRŮ V PARDUBICKÉM KRAJI/ V Pardubickém kraji o se hlasy voličů ve víkendových volbách do Poslanecké sněmovny uchází celkem osmnáct politických uskupení. Mezi kandidáty lidé najdou třeba výrobce Pardubického perníku, bývalou policistku z protidrogového oddělení nebo disidenta, chartistu a zároveň diplomata v Rusku. O hlasy bude bojovat devět z deseti současných poslanců.
V tuto dobu je nejlepší péct právě perník, protože je všude cuket, že nikdo neví co s nimi. Tady se jedna ztratí a navíc udělá perník krásně vláčný. Budou vám stačit jen jedna mísa a lžíce.
Dětem se různé miniverze kukačkových hodin budou určitě moc líbit. Většina z nich vám sice neukáže, kolik je zrovna teď doopravdy hodin, zato vám pohled na ně pokaždé zlepší náladu.
Petr V. z Ústí profetoval čtvrtstoletí. Teď žije 41letý muž v Liberci a už dva roky nebere. I tak mu blízcí pořád říkají „Jeníček Perníček“. „Celý život jsem holdoval perníku, teď přecházím na ten potravinový,“ směje se v bytě jako klícka, když z trouby vytahuje pekáč s buchtou.
Můj příběh je obyčejný a podobá se tisícům jiných obyčejných příběhů. Trochu mě zaskočilo, že se taky vejde na jednu obyčejnou stránku, ale v základních rysech je to akorát a nemá cenu ho zbytečně natahovat. Lidi z nějakýho důvodu příběhy rádi čtou. Někomu možná udělá dobře, že se ten jeho vlastní mýmu nepodobá, a jinýho třeba potěší opak – že se v něm vidí sám.
Pokud rád vyrábíš, tvoříš, maluješ, zdobíš perníky, zažehluješ do látky nastříhaná brčka, stříháš papír, modeluješ, odléváš ze sádry anebo se učíš teprve obkreslovat, jsi-li povahou anděl nebo spíš pekelníček, ať jsou tví přátele modří jako ti z jiných světů nebo moudří, rozhodně to zkus.
Pardubice na sklonku loňského roku ukázaly, že jsou právem nazývány městem perníku. Po celý advent mohli obyvatelé Pardubic i jejich návštěvníci v rámci procházek městem ochutnat voňavou perníkovou pochoutku, a to hned v 16 kavárnách ve městě.
Na německých vánočních trzích vedle štol nikde nesmí chybět perníky a to především z pernikářského města Pólčnici, Pulsnitz. Městečko leží 12 km jihozápadně od Kamence.
Ve 27. kole hokejové Tipsport extraligy hostili liberečtí Bílí Tygři celek z Pardubic. Utkání bylo po celou dobu vyrovnané a rozhodla jej branka z 53. minuty, kdy o třech bodech pro Dynamo rozhodl šťastnou trefou Vladimír Svačina. Liberec podlehl Pardubicím 1:2.
Ojedinělou perníkovou kuchařku vydalo nakladatelství Dauphin. Nabízí záplavu receptů, kniha je nové, upravené vydání knihy Čeňka Zíbrta Staročeský perník, je doplněno úvodem, poznámkami i recepty Aleny A. Gajduškové, autorky úspěšných knih Domácnosti našich babiček I + II a Pečeme chleba z kvásku.
Ojedinělou perníkovou kuchařku vydalo nakladatelství Dauphin. Nabízí záplavu receptů, kniha je nové, upravené vydání knihy Čeňka Zíbrta Staročeský perník, je doplněno úvodem, poznámkami i recepty Aleny A. Gajduškové, autorky úspěšných knih Domácnosti našich babiček I + II a Pečeme chleba z kvásku.
Ojedinělou perníkovou kuchařku vydalo nakladatelství Dauphin. Nabízí záplavu receptů, kniha je nové, upravené vydání knihy Čeňka Zíbrta Staročeský perník, je doplněno úvodem, poznámkami i recepty Aleny A. Gajduškové, autorky úspěšných knih Domácnosti našich babiček I + II a Pečeme chleba z kvásku.
Po celý advent si obyvatelé a návštěvníci Pardubic budou moci ve výdejních okénkách mnohých kaváren zakoupit perník v celé řadě podob a společně si předvánoční atmosféru s touto nezaměnitelnou vůní užít.
Pardubičtí kavárníci čekají na otevření jako na smilování. Sobě i svým zákazníkům chtějí toto čekání zpříjemnit vůní perníku a probudit tak ve městě vánočního ducha.
Čeká nás první adventní neděle. Kdo se chce vánočně naladit, může přijmout pozvání do Lihartinc na Vánoční hru, naladit si adventní stream z Fabriky, nebo třeba napsat andělovi, který přiletěl do muzea loutek. Máte své tajné přání?
Máme před sebou první adventní neděli. Kdo se chce vánočně naladit, může se vypravit k Muzeu loutkářských kultur v Chrudimi. Na Mydlářovském domě přistál anděl, který plní přání. U sousedů v Pardubicích zase brázdí ulice vánoční trolejbus a z kaváren tam voní perník. Ochutnáte?
Máme před sebou první adventní neděli. V Pardubicích se můžete svézt vánočně vyzdobeným trolejbusem a podlehnout podmanivé vůni perníku ze zdejších kaváren.
/FOTOGALERIE/ Bílí Tygři pokračovali ve svém venkovním tripu na ledě Pardubic. Východočeši byli povzbuzeni nevídaným obratem z duelu proti Třinci, zato Liberec hodlal navázat na dva body z Českých Budějovic.
Série #světovéČesko / Když se řekne Pardubicko, jedna z věcí, které si většina lidí vybaví, je perník. Pardubický perník není jen obehraná pohádka, tato dobrota má i ochrannou známku Evropské komise. Od perníku je to pak jen kousek k medu - základní surovině pro další dobrotu, Hřebečskou medovinu.
Jméno Ladislava Hezkého patří ke Štramberku stejně neodmyslitelně jako typické pochoutky, jež už přes více než čtyřicet let vyrábí. Deník zjistil, jaké byly začátky podnikání, jak ho ovlivnila koronakrize a co plánuje do budoucna.
Vážky z děčínského skautského střediska Sojčáci při své online schůzce pekly perníky pro zdravotníky do děčínské nemocnice jako poděkování za jejich práci v téhle době.
Oblíbenou pochoutkou dětí i dospělých je po celá staletí perník. Původně luxusní pochoutka se stala postupem času běžně dostupnou a není snad člověka, který by perník nikdy neochutnal. Kromě průmyslové produkce se jeho výrobě věnují i drobní řemeslníci.
Na pervitinu, kterému narkomani neřeknou jinak než perník, je Karlovarák závislý už dlouhých 22 let. I on patří mezi stálé klienty, kteří si chodí měnit jehly do karlovarského K-Centra.
Každý čtvrtek pro vás připravujeme čerstvou nálož tipů, jak zajímavě strávit víkend. Z akcí si určitě vybere každý, malý i velký. Těšit se můžete na koncerty alternativní hudby, výstavy tradiční i netradiční a pro ty, kteří nechtějí nechat zahálet mozek dokonce i vědomostní kvíz.
Perníkářství je staré řemeslo, které je spjato včelařstvím. Jednou z hlavních surovin perníků je totiž včelí med. Výrobou a mistrným zdobením tradičních perníků, sladkého slováckého zlata, se už 28 let zabývá Irena Burdová z Jalubí, držitelka certifikátu Tradiční výrobek Slovácka a nositelka Ceny Vladimíra Boučka za zachování a rozvoj lidové umělecké výroby.
Devět výrobků se nově může pyšnit titulem Regionální potravina Plzeňského kraje. Jsou mezi nimi speciálně upravený bůček, tvaroh, černé pivo či okurkový salát.
Ten, kdo o první červencovém pátečním podvečeru navštívil v Turistickém centru Velehrad výstavu se spoustou klasických a vykrajovaných medových perníků zdobených barevnými polevami od 20 perníkařek a dvou perníkářů z Česka a Slovenska, určitě nelitoval.