Kreativ

ŠTÍTEK: perník

Zhruba deset metrů čtverečních zabírá největší perníkový betlém v České republice. Vystaven je ve Zdounkách, kde ho upekly místí nadšenci. Betlém má kolem 1300 postaviček a na 150 dekorací.

Ve Zdounkách tvoří rekordní betlém z perníků

Zdounky – Plných třicet kilo mouky a sto dvacet vajec bylo potřeba na upečení a nazdobení největšího perníkového betlému v České republice. Vytvořili ho ve Zdounkách, zabírá plochu asi deset metrů čtverečních a je sestaven ze zhruba třinácti set postaviček a sto padesáti dekorací.

Jana Kohoutová z Plánice se svým perníkovým náměstím.

Z perníku vytvořila celé klatovské náměstí

Klatovy, Plánice – Na ty, kdo v příštích dnech navštíví galerii Atrium kulturního domu v Klatovech, čeká nevšední zážitek. Od čtvrtka je tam k vidění vánoční výstava s názvem Perníkové Klatovy, kterou připravilo tamní městské kulturní středisko.

Kometa rozstřílela Pardubice.

Kometa ozdobila pardubický perník. Pěti trefami

Brno – Pěti nechtěných ozdob se v pátek v Brně dočkali hokejisté z města perníku. Pardubice v hale Rondo utržily ve dvacátém extraligovém kole od Komety debakl 0:5. Svěřenci trenéra Vladimíra Kýhose se po drtivé výhře vrátili na šestou pozici, která zajišťuje přímý postup do play off.

Laboratoř na výrobu pervitinu odhalili kriminalisté se zásahovou jednotkou.

Perník v Krásném Březně dovařili. Policisté rozbili drogový gang

Ústí nad Labem – Kriminalisté uštědřili citelnou ránu drogové scéně v Ústí nad Labem. Při středečním zátahu v Krásném Březně zajistili dvě varny pervitinu, několik desítek gramů drogy, chemikálie a zatkli osm lidí, včetně dvou žen. „Byli to velké ryby," řekl kriminalista z toxi týmu.

Ilustrační foto

Pardubický perník chutnal jen jednou

Pardubice – Basketbalová ligová čtrnáctka Benešova odehrála dva zápasy v Pardubicích a ve městě perníku byla jednou úspěšná se SŠB, ve Studánce se utopila.

Ilustrační foto.

Perníkářka Búřilová: Tajemství? Hodně medu

Hodonín - Až do důchodu pracovala jako mzdová účetní. Poté se Anna Búřilová z Hodonína začala naplno věnovat pečení staročeských perníků. „Spolu s manželem jsme zdědili nějaké formy, ale pořádně jsme nevěděli, jak s nimi naložit. V jednom muzeu jsme objevili Napoleonského koně, který nám napověděl," přibližuje počátek svého tvoření Búřilová.

AK Slaný.

Pardubický perník byl na Slaňáky příliš tvrdý

Pardubice – Nejvyšší plochodrážní soutěž družstev pokračovala dalším kolem na pardubickém plochodrážním stadionu. Do Svítkova zavítal slánský AK CEREAS, aby bojoval s domácí Zlatou přilbou o další body do extraligové tabulky.

Výrobky ze dřeva ze sbírek Městského muzea Žamberk.

Střípky ze sbírek muzeí

Žamberk - S blížícím se letošním XIV. ročníkem Svátků dřeva v Žamberku (13. – 15. 6.), které jsou na téma „Dřevo v kuchyni", bychom vám chtěli představit některé předměty ze dřeva z muzejních sbírek.

Varna pervitinu ve Žďáře.

V Brodské ulici ve Žďáře vařili perník

Žďár nad Sázavou - Kriminalisté odhalili přímo ve městě varnu pervitinu. V minulém týdnu provedli policisté zátah, při kterém byly při výrobě drogy zadrženy tři osoby.

Ilustrační foto

Tip na výlet: Velikonoce s bílým perníkem v chaloupce

Východní Čechy, Kunětická hora – Gingerbread Museum, jež představuje výsledky svého desetiletého historického výzkumu i sbírkové a dokumentační činnosti, zve nejširší veřejnost po sobotě i v neděli 20. dubna od 9 do 16.30 hodin na tradiční Velikonoce v Perníkové chaloupce pod hradem Kunětická hora u Pardubic.

Ilustrační foto

Tip na výlet: Velikonoce s bílým perníkem v chaloupce

Východní Čechy, Kunětická hora – Gingerbread Museum, jež představuje výsledky svého desetiletého historického výzkumu i sbírkové a dokumentační činnosti, zve nejširší veřejnost po sobotě i v neděli 20. dubna od 9 do 16.30 hodin na tradiční Velikonoce v Perníkové chaloupce pod hradem Kunětická hora u Pardubic.

Policisté měli v boji proti drogám úspěšný týden. Na snímku (zprava) šéf protidrogového týmu Krystal Miroslav Gonos a vedoucí 1. oddělení obecné kriminality Jaroslav Severa

Skvělý týden pro policii, smutný pro dealery a výrobce „perníku“

Chebsko, Karlovarsko – Tak úspěšný týden policisté a kriminalisté nepamatují. Dopadli největšího distributora drog, především pak smutně proslulého pervitinu – perníku – na Ašsku.A pouhé dva dny poté zlikvidovali továrnu na pervitin v Sadově u Karlových Varů. Byla to rána, která už může trh s drogami v západočeském pohraničí narušit, uvedl Miroslav Gonos, šéf speciálního protidrogového týmu Krystal působícího v Karlovarském kraji.

Velikonoční jarmark v Regionálním muzeu Mělník.

Muzejní jarmark ovládly kraslice a tlačený perník

Mělník – Kraslice, kraslice a zase kraslice. A do toho staročeský perník vytlačený z dřevěných forem. To byla dvě hlavní témata letošního velikonočního jarmarku, který se v sobotu konal v prostorách mělnického muzea.

Pardubický Lukáš Rešetár (v červeném), český reprezentační futsalista, dělá zasekávačku letícímu vlašimskému Janu Hauerovi.

Rytířům perník nechutnal

Pardubice – Cestu za záchranou nezačali druholigoví fotbalisté Vlašimi dobře, když v Pardubicích prohráli dvoubrankovým rozdílem. Hosté, hrající pod novým trenérem Petrželou, odolávali celý první poločas, ale hned v úvodu druhé půle nepokryli na zadní tyči Dostálka a v závěru domácí výhru střídající Fikejz.

Ilustrační foto

Rytíři se s chutí zakousli do perníku

Pardubice – Dvojnásobný vítěz české extraligy v hokejbalu z Vlašimi a po podzimu druhý celek soutěže, měl ostrý start do jarní části sezony, když ve šlágru kola zajížděl na hřiště lídra z Pardubic. A že jsou rytíři dobře na zbytek sezony připraveni, dokázali čtyřmi góly do domácí sítě, aniž by inkasovali. A tak vyskočili do čela tabulky.

KLADRUBŠTÍ VČELAŘI při pečení perníku pro tombolu na včelařský ples.

Včelaři připravili na ples perníkovou vesnici

Kladruby – Stalo se již letitou tradicí, že se kladrubští včelaři a včelařky před svým každoročním plesem několikrát scházejí ve školní kuchyni, aby napekli dobroty do tomboly. Ta je vždy voňavá a nabízí desítky cen z medového perníku.

Čtyřiačtyřicetiletá perníkářka Irena Burdová z Jalubí.

Už nyní žiji Velikonocemi, říká perníkářka z Jalubí

Jalubí – Perník a perníkářské výrobky patřily odedávna k významným evropským reáliím. A patří k nim dodnes. Tuto pochoutku už dvaadvacet let peče i mistrně zdobí čtyřiačtyřicetiletá perníkářka Irena Burdová z Jalubí, členka spolku Moravské dědictví, který vznikl před devíti lety na podporu potravinářství, turistiky a výrobků regionálního původu.

Tradiční výstava betlémů v areálu Slezskoostravského hradu.

Tradiční výstava betlémů na hradě v Ostravě přinesla novinky. Podívejte se

Ze dřeva, kukuřičného šustí, z perníků, uhlí, papíru, sena i keramiky. Z toho všeho lze zhotovit figurky postav i zvířat a sestavit betlém. Malý, větší i v životní velikosti… Tradiční výstava betlémů začala v sobotu v areálu Slezskoostravského hradu a potrvá až do 5. ledna příštího roku. Vedle sebe se představí jak profesionální, tak amatérští umělci.

Redaktorka Valašského deníku Martina Daňová.

Zlá ježibaba také lákala děti na perník

Médii se poměrně často prožene informace o únosu, vraždě, zneužití dětí nebo o dalších podobných hrůzách. Bohužel tyto situace nejsou našemu kraji vzdálené tak, jak bychom si přáli.

Tradiční výstava betlémů již začala

Ježíšek z perníku se líbil všem

Rychnov nad Kněžnou – Koledy, přítmí a sto padesát Ježíšků v jesličkách. To je atmosféra Vánoc, která na návštěvníky dýchne při příchodu do společenského centra v okresním městě.

Mikulášský Jarmek v Kloboukách.

Kloboucký jarmek by měl předávat tradice

Valašské Klobouky - Valašský mikulášský jarmek ve Valašských Kloboukách na Zlínsku chce prostřednictvím soutěží předávat lidové tradice. „Jeho součástí je šest soutěží: o nejpěknější mikulášský perník, jablíčko, pečeného pána z kynutého těsta, jarmekovou fotografii, nejlepší zelí i starostovskou slivovici," sdělila mluvčí kloboucké radnice Lenka Zvonková.

Šárka Urbanová je umělecká zdobička perníčků. „Práce je mi koníčkem,“ říká žena z Velké Lhoty.

Potěší mě, když má z mé práce někdo radost

Velká Lhota - Zlaté ruce valašské. Jedny takové patří zdobičce perníčků Šárce Urbanové z Velké Lhoty. Talent dostala prý od Pána Boha, aby mohla dělat radost svým přátelům a blízkým. Zdobení je voňavá práce. Podle ní k němu není potřeba výuční list, ale dobrý zrak a klidná ruka.

Oldřich Kvapil.

Hořickým muzeem provoněly perníky

Hořice – Perníkářství na Hořicku je název výstavy, která byla ve čtvrtek zahájena v městském muzeu. K vidění jsou tady perníky i dřevěné formy, z nichž jsou perníky vytlačované.