Kreativ

ŠTÍTEK: perník

Perníkářka je nositelkou ocenění Tradiční výrobek Slovácka.

Perníkářka Irena Burdová: Podle povrchu perníku poznáte dobře zpracované těsto

Jalubí /ROZHOVOR/ - Za své perníčky dostala ocenění Tradiční výrobek Slovácka. Irena Burdová z Jalubí začala ve větším péct po narození prvního dítěte. Teď, ve svých sedmačtyřiceti letech, peče celoročně a zdobí kornoutkovou technikou. Postupem času se začala zajímat i o historii perníku a perníkářství. Nejcennější informace získala z knih.

Z basketbalového utkání nejvyšší soutěže mužů Nymburk - USK Praha (83:67)

Pardubický perník košíkářům zhořkl

Pardubice – Tak už došlo i na mistra. Dosud suverénní Nymburk narazil. Třináctinásobný basketbalový šampion poprvé v letošní sezoně Kooperativa NBL prohrál. Nestačil na tým Pardubic na jeho palubovce.

Magdalena Vybíralová dala ve Vranovicích impuls k pečení perníkového betlému.

Perníkový betlém? Snad nám ho děti na mši nesní, doufá žena

Vranovice – Zvedne vyzvánějící mobil a říká: „Pečení betlému? Jo, není problém." A pustí se do vyprávění. Pětadvacetiletá Magdalena Vybíralová ve Vranovicích mezi Břeclavskem a Brněnskem organizuje vznik betlému, jenž bude celý z perníku.  

Zahrádkáři z Velkých Opatovic uspořádali o víkendu vánoční výstavu, při které se pochlubili svými vlastními díly. Nejvíc upoutal model tamního zámku celý z perníku.

OBRAZEM: Vystavili maketu velkoopatovického zámku upečenou z perníku

Velké Opatovice – Zahrádkáři z Velkých Opatovic uspořádali o víkendu vánoční výstavu, při které se pochlubili svými vlastními díly. Příchozí si prohlédli například adventní věnce, vánoční cukroví, betlémy i různá aranžmá včetně vánočního stromku a jesliček. Nejvíc upoutal model tamního zámku celý z perníku.

Výstavu Vánoce na zámku, která se koná v prostorách Muzea Komenského v Přerově, navštívily v pátek dopoledne děti z Mateřské školy Kouřílkova v Přerově.

Vánoční výstava na zámku: od formy na perníky až po Rubikovu kostku

Přerov – Velký plyšový medvěd na křesle a pod stromečkem Rubikova kostka. Málokteré z dnešních dětí ví, jak pracné bylo ji složit. Vánoce za éry socialismu byly jiné než ty za první republiky nebo těsně po válce. A právě různé styly zdobení stromků, svátečního oblečení či hraček ukazuje letošní výstava Vánoce na zámku, která je k vidění v prostorách Muzea Komenského v Přerově.

Perníková výzdoba v domově pro seniory.

Kouzlo a vůně perníků u seniorů

Český Těšín - Vejdete-li do vestibulu Domova pro seniory Centra sociálních služeb Český Těšín z každého koutu na vás dýchne úžasná atmosféra Vánoc. Jejich kouzlo přivolávají voňavé perníčky, ale nejenom ty.  

Kouzlo a vůně perníku v Bohuslavicích. Ilustrační foto.

Bohuslavicemi zavoněly perníčky

/FOTOGALERIE/ Sál Kulturního domu v Bohuslavicích se stal v sobotu dějištěm desáté vánoční výstavy s názvem Kouzlo a vůně perníku.

Keramika, perníčky, výrobky z kovářské dílny. Nejen to bylo k vidění i na prodej na Vánočním muzejním jarmarku ve Vyškově. Součástí byly i dílničky, kde děti vyráběly vánoční dekorace.

OBRAZEM: Muzeum ovládla vánoční nálada. Provoněly ho svíčky i perníky

Vyškov – Vyrábí z oceli i nerezu. Nejčastěji restauruje a dělá rytiny. Na Vánoční muzejní jarmark do Vyškova však kovář Václav Sládek z Brna přivezl hlavně nože, prstýnky a kovové růže. „Ty sice nevoní, ale zase nikdy neuschnou," usmál se Sládek, který je jedním z dvanácti řemeslníků, již v sobotu dorazili na jarmark na nádvoří k Muzeu Vyškovska a do jeho výstavních sálů v přízemí.

Ilustrační foto

Upečou svícen z perníku, vyrobí svíčku z včelího vosku. Na sobotním jarmarku

Vyškov – Ozdobit baňku, vyrobit andělíčky z drátů jako ozdoby na vánoční stromeček, upéct svícen z perníku nebo vytvořit svíčku z včelího vosku. Vánoční tematika však nebude provázet jen dílničky pro děti a dospělé, ale i hlavní bod programu, který na sobotu plánuje Muzeum Vyškovska. Jeho nádvoří oživí už třetí ročník Vánočního muzejního jarmarku.

Centrum metropole ozdobí přírodní prvky s živými stromky, bílé střechy prodejních domků navodí zimní atmosféru. Vánoční smrk ozdobí dekorace ve tvaru perníčků a dřevěných luceren.

Na Vánočních trzích zavoní jehličí i perník

Praha /FOTOGALERIE/ - Vánoce v metropoli se letos ponesou v duchu lidových tradic, strom na Staroměstském náměstí pak bude ozdoben malovaným perníkem. Tradiční trhy v centru Prahy se otevřou veřejnosti už v sobotu.

Volejbal - ilustrační snímek

Ve městě perníku se dařilo

Jablonec n. N. Dva zápasy volejbalové ligy juniorek skupiny C sehrála děvčata TJ Bižuterie pod vedením svého trenéra Luboše Bednáře.

Pardubický Daniel Kovář (v červeném) odehrává míč před dotírajícím vlašimským Rudolfem Reiterem.

Ošklivý gól přinesl rytířům tři body

Vlašim – Hráči Vlašimi potvrdili ve Fotbalové národní lize doma s Pardubicemi výhru v Prostějově a díky Nečasovi brali plný počet bodů. „Byl to nejošklivější gól ve druhé lize," prohlásil s úsměvem rozcvičující se náhradník Jan Jícha o trefě svého spoluhráče. Gól ale platí stejně, ať je krásný nebo ošklivý. Vítězství mělo pro trenéra Martina Haška ještě větší příchuť, protože ve městě perníku v mládí žil a před angažmá ve Vlašimi, tam trénoval.

Řemeslná sobota ve Skutči

Ve Skutči budou stroje lámat žulu jako perník

Skuteč – Městské muzeum Skuteč v minulém roce díky získaným dotacím pořídilo do svých depozitářů posuvné regály, díky nimž se zvýšila úložná kapacita i šetrnost jejich uložení. Letos se stahování zopakuje. První kroky byly učiněné už dříve.

Ilustrační foto

S vařením perníku je konec, výrobce skončil ve vazební věznici

Tachov – Tachovští kriminalisté dopadli a zadrželi sedmačtyřicetiletého muže z Tachova, kterého podezírali z výroby pervitinu.Za trestný čin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy byl přitom pachatel v minulosti odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody.

Ruský premiér Dmitrij Medveděv.

V Rusku vydraží perník se vzkazem Medvěděva: peníze nejsou, ale držte se

Moskva – Proslavený perník od jezera Bajkal s kontroverzním vzkazem předsedy ruské vlády penzistům, že „peníze nejsou, ale držte se", půjde do dražby a výtěžek bude věnován na léčbu dětí. Oznámila to ruská média s odvoláním na dobročinnou nadaci, která internetovou aukci pořádá. Výsledek má být oznámen na konci září.

Z policejní akce "Loupežník".

Nepoučili se! Dealery čeká soud

Orlickoústecko – „Perník", „piko" nebo „speed". To všechno jsou mezi dealery známé pojmy. Výrobou pervitinu se na Orlickoústecku zabývali i dva muži, kteří nyní skončili v rukou zákona. Mají co vysvětlovat.

Miroslav Urubek, šéfredaktor Valašského deníku.

Dobrý den, Valašsko

Coby milovník medových perníků všech velikostí a tvarů upřímně závidím anglické královně. Ne jejích požehnaných devadesát, nýbrž dar vsetínských cukrářek. Jenom při pohledu na fotografie té nádhery se mi sbíhají sliny a připomínám si jen tak pro uklidnění svých chuťových papil vůni medového perníku.

Na benefiční akci zazpívala Věra Martinová, Livie Kuchařová. Představily se zde i místní soubory. Společně s rodinou Čihákových se zde sešli všichni, kdo chtěli nějak pomoci.

Pomohou nemocné Rebece

Opočno – Pomoc pro nemocnou holčičku organizují opět v Opočně. Snaží se ulehčit život malé Rebece Čihákové ze Sezemic u Pardubic, která trpí nemocí motýlích křídel. Také v letošním roce dojde na výrobu motýlů, tentokrát ale budou z perníku.

Perníkář Pavel Janoš

Perník byl vzácnost. Prodával se v lékárnách

Východní Čechy, Pardubice /ZBLÍZKA - ROZHOVOR/ - „Mniši vyráběli z medu a koření, jemuž dominoval pepř, pečivo, které přikusovali  k vínu," popisuje počátky pochoutky Pavel Janoš.

Prohlídka Perníkové chaloupky

Velikonoce v chaloupce s bílým unikátem

Východní Čechy, Ráby - Pardubicko má nejen vyhlášený perník, ale i vlastní Perníkovou chaloupku. Stojí v lesích pod Kunětickou horou v obci Ráby a sídlí v ní Muzeum perníku a pohádek.

Soutěžní zdobení perníků v Nové Pace.

Kouzlení z perníku vonělo Velikonocemi

Nová Paka – Soustředěná atmosféra na jedné straně a na druhé hlasité skandování do rytmu moderní hudby. Pátý ročník celostátní soutěže Kouzlení z perníku a gastronomický den se uskutečnily v městském kulturním středisku.

Školáci ze znojemské základní školy v ulici Mládeže si za pomoci rodičů i učitelek vyrobili velikonoční dekorace.

OBRAZEM: Školáci se bavili zdobením perníků. Výrobky si pak odnesli domů

Znojmo – Velikonoční dekorace si v těchto dnech vytvořili školáci ze znojemské základní školy v ulici Mládeže. „Jedná se o tradiční akci. Odpoledne se sejdou ve škole nad společným tvořením děti i rodiče. Vyrobenou dekoraci si pak školáci odnesou domů," sdělila ředitelka školy Romana Loydová.

Ilustrační foto.

Perníkáři budou kouzlit

Nová Paka – Zdobení velikonočních perníčků se chystá na dnešek 15. března od 15 hodin v Gernatově domě (roubence). Spoluorganizátorem akce je Střední škola gastronomie a služeb v Nové Pace.

Novopačtí cukráři už pečou na Velikonoce.

Perníkáři budou kouzlit před zraky diváků, přijďte se dívat

Nová Paka – Nejen vůní perníku bude ve čtvrtek 17. března prostoupeno packé kulturní středisko. Střední škola gastronomie a služeb tu totiž chystá již pátý ročník celostátní soutěže Kouzlení z perníku, která je pořádána pod záštitou Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů.

Místo, kde se vyráběl pervitin

"Perníkem" zásobili i Prahu. Největší „toxi" kauza v historii, míří k soudu

Zlínský kraj – Kauza která historicky patří na úseku toxikomanie k největším v našem kraji. Tak hodnotí krajští policisté případ výroby a distribuce omamných a psychotropních látek v našem regionu. Podle policie skupina vyrobila a rozdistribuovala nejméně 45 kg pervitinu A právě tento případ nyní míří k soudu.

Aleš Vostřez.

Zlatý kolovrat dostali výrobci forem na perník a modrotisk

Hradec Králové - Kraj ocenil další tvůrce, kteří se zasloužili o udržování starých tradic. Cenu Zlatý kolovrat za významný přínos v oblasti tradiční lidové kultury převzali Milan Bartoš a Jaroslav Plucha ze Dvora Králové nad Labem za výrobu a restaurování modrotiskových forem a tvůrce vytlačovaného perníku a vyřezávaných perníkových forem Aleš Vostřez z Hořic.

Aleš Vostřez.

Zlatý kolovrat dostali výrobci forem na perník a modrotisk

Hradec Králové - Kraj ocenil další tvůrce, kteří se zasloužili o udržování starých tradic. Cenu Zlatý kolovrat za významný přínos v oblasti tradiční lidové kultury převzali Milan Bartoš a Jaroslav Plucha ze Dvora Králové nad Labem za výrobu a restaurování modrotiskových forem a tvůrce vytlačovaného perníku a vyřezávaných perníkových forem Aleš Vostřez z Hořic.

Senioři pekli perníčky.

Senioři trénovali cit perníkem

Havířov - Příjemnou a sladkou činnost spojili v domově seniorů GrandPark s procvičováním motoriky prstů, když tam v předvánočním období pekli perník.

Čerstvý biochleba. Škoda, že necítíte tu vůni.

Jarmek vyhlašuje novou soutěž O najlepší chleba

Valašské Klobouky – Pokud bychom měli některou ze součástí Valašského mikulášského jarmeku označit za jeho ozdobu, pak jsou to jistojistě jarmekové soutěže. Taková koncentrace krásných darů přírody jako na výstavě jablíček, taková pečlivost cukrářského zdobení jako u ukázek mikulášských perníků a taková fantazie jako u pečených čertovských pánů a paniček, to se jen tak někde nevidí.

Ilustrační foto.

Posádku Štolfa – Hawel na poslední soutěži postihla smůla

Smůla se přilepila na převodovku posádky Jindřich Štolfa – Zdeněk Hawel, pocházející z Vrchlabí, při závěrečné soutěži ve Vsetíně. Závodníci bojovali o prvenství třídy 17 zejména s posádkou Jiří Perník – Lukáš Votava (vůz Škoda 130 LR).