Kreativ

ŠTÍTEK: perník

Katechetka Alena Sienská spolu s farářem Rudolfem Zahálkou na faře v České Bělé už deset let pořádají výstavu betlémů.

Rákosový, dřevěný nebo z perníku. Fara vystavuje betlémy

Česká Bělá – Kdo zamíří do České Bělé, určitě nemůže vynechat návštěvu originální výstavy betlémů, kterou zdejší farnost pořádá každý rok. Návštěvníci se tu mohou pokochat betlémy všech možných materiálů i stáří nebo obřím rákosovým betlémem a tradičními ladovskými postavičkami, jejímiž autory je zdejší farář Rudolf Zahálka a katechetka Alena Sienská.

Vánoční perníčky

Vánoční perníčky

Vůně perníkového koření linoucí se z kuchyně bývá jednou z prvních vlaštovek Vánoc. Perníčky můžeme připravit už měsíc dopředu - čím déle se rozleží, tím jsou lepší.

Vánoce na Veselém kopci

Vánoce na Veselém Kopci připomínají obrázky Josefa Lady

Veselý Kopec – Skanzen pokryl první sníh. Lepší kulisu si pořadatelé tradiční vánoční výstavy ani nemohli přát. V chaloupkách stojí ozdobené vánoční stromky a některé i hostí řemeslníky, kteří zdobí perníčky nebo pletou ozdoby ze slámy. Mezi staveními pendlují desítky návštěvníků, nadšené děti rejdí ve sněhu a do toho hrají a zpívají Bratříčci ze Slovácka. Vánoční atmosféra jako vyšitá.

Ilustrační fotografie.

Slavnosti perníku obsadily zámek

Potštejn - Na zdejším zámku se v sobotu koná 2. ročník Slavností perníků. Tradice této akce pochází z Polska, kde se již na Zámku Kameniec, nedaleko českých hranic, uskutečnila.

Vánoce ve skanzenu na Veselém Kopci u Hlinska.

Vánoce na Veselém Kopci začínají už tuto sobotu

Veselý kopec – V sobotu 2. prosince začne ve veselokopeckém skanzenu tradiční výstava Vánoce na Veselém Kopci. Tentokrát nese podtitul Od Martina do Vánoc. Expozice bude otevřena každý den včetně pondělí od 9 do 16 hodin, a to až do neděle 10. prosince.

Fotbalová Fortuna národní liga: FK Pardubice -  FC Sellier & Bellot Vlašim.

Perník Vlašimským nechutnal

Pardubice – Dva góly v prvním poločase rozhodly. Po reprezentační přestávce totiž fotbalisté Vlašimi padli na hřišti Pardubic, když o třetím vítězství domácích za sebou rozhodl v 11. kole Fortuna národní ligy gól Petráně po rychlé akci a snadná branka Ladry po chybě brankáře Nguyena. 

Ilustrační foto.

Závěry poločasů Rakovničankám nevyšly

Pardubice – Ve městě perníku sehrály fotbalistky FK Rakovník v rámci 6. kola II. ligy žen vyrovnané utkání, nepovedly se jim však koncovky obou poločasů a tak padly 0:2. 

Ilustrační foto.

Pochutná si Dukla na pardubickém perníku?

Jihlava - Víkend na cestách. Následující dvě extraligová kola odehrají hráči Dukly Jihlava na stadionech nejbližších soupeřů. V neděli se představí na ledě úřadujících šampionů v Brně. Už dnes se ale pokusí obrat o body pardubické Dynamo.

Střední odborná škola Josefa Sousedíka ve Vsetíně pořádala ve čtvrtek 7. září 2017  akci s názvem Vyzkoušej si řemeslo pro žáky základních škol. Desítky školáků ze širokého okolí se sešly v restauraci Bečva, kde se předváděly obory gastronomického zaměřen

Školáci na exkurzi zdobili perník a vyráběli rámečky

Téměř dvě stovky osmáků a deváťáků ze základních škol z Vizovic, Slušovic, Nového Hrozenkova, Horní Lidče a Brumova-Bylnice dorazilo ve čtvrtek dopoledne na akci Vyzkoušej si řemeslo do Vsetína. Po roce ji pořádala Střední odborná škola Josefa Sousedíka.

Ilustrační foto.

Jsem perníkový král. Pomstím se vám! Vyhrožoval agresivní muž strážníkům

Jako známý prodejce perníku, což je slangový výraz pro drogu pervitin, se prezentoval muž, kterého v těchto dnech zadržela hlídka ostravské městské policie. Strážník dohlížející na kamerový systém si na dopravním terminálu Hranečník ve Slezské Ostravě všiml agresivního muže kopajícího do automatu na občerstvení.

Slavnosti perníku na pardubickém zámku.

Slavnosti perníku na pardubickém zámku

Pardubice - Již šestnáctý ročník Slavností perníku hostil v pondělí pardubický zámek. Kromě nabídky perníkářů čekala na rodiny s dětmi pohádková představení.

Slavnosti perníku na pardubickém zámku

Zámek provoní Slavnosti perníku

Pardubice - Již šestnáctý ročník Slavností perníku se koná v tradičním termínu 8. května od deseti do osmnácti hodin na pardubickém zámku.

Vlašim vydřela v závěru zápasu v Pardubicích  bod.

Janda vyvolal ve Vlašimi vlnu euforie

Pardubice – Nové vlašimské trenérské koště v podobě Petra Havlíčka zametlo ve Fortuna národní lize s Prostějovem a ve středečním odpoledním menu si díky Jandovi. ulouplo kousek pardubického perníku

PŘI 18. ROČNÍKU velikonočního jarmarku v Muzeu Cheb si mohly děti například samy vybarvit kraslici a odnést si ji domů. Mimo jiné byly v prostorách muzea k vidění také paličkářky, které návštěvníkům odtajnily toto historické umění.

Muzeum zaplnily krajky, perníky, pomlázky a zajíci

Cheb - Stovky lidí dorazily na další velikonoční jarmark, který se konal v Muzeu Cheb. Tentokrát se jednalo o již 18. ročník. V prostorách vyzdobené muzejní expozice bylo pro návštěvníky opět připraveno několik zastávek věnovaných tradičnímu řemeslu a rukodělné výrobě.

Pelhřimovské gymnazistky se zúčastnily soutěže Perníkový střevíc.

Nejmenší gymnazistky tančily o perník

Pelhřimov - Zhruba sedmdesát studentek pelhřimovského gymnázia, které navštěvují primu až kvartu, se zúčastnilo už tradiční školní taneční soutěže Perníkový střevíc.

V Nové Pace opět kouzlili z perníku

V Nové Pace opět kouzlili z perníku

Královéhradecko, Nová Paka - V Městském kulturním středisku v Nové Pace na Jičínsku se po roce opět sešli začínající cukráři, aby při celostátní soutěži Kouzlení z perníku předvedli své šikovné ručičky.

Z basketbalového utkání nadstavbové části Kooperativa NBL Nymburk - Pardubice (100:94)

FOTO: Nymburk měl nahnáno. Konec ale zvládl a nastřílel sto bodů

Nymburk – Jen jeden jediný zatím dokázal v tuzemské nejvyšší soutěži porazit basketbalisty Nymburka. Tím týmem jsou Pardubice. A hráči z města perníku českého mistra opět pořádně potrápili. Ovšem Nymburk znovu ukázal dvoji sílu a kvalitu a dokázal napínavé utkání vyhrát.

Ilustrační foto

Ježibaba se budí ze zimního spánku!

Východní Čechy, Ráby - Muzeum perníku v Perníkové chaloupce u Pardubic zahájí 14. sezonu, nazvanou „předposlední…?!?". Stane se tak slavnostně v sobotu 4. března od 9 do 16.30 hodin oslavou 14. úředních narozenin paní Ježibaby, jež procitne z dvouměsíčního zimního spánku (od Nového roku).

Pervitin. Ilustrační foto.

Nedal si pokoj, "perník" vařil dál

Lanškroun /Krátce/ – Policie včera zveřejnila, že zadržela dalšího dealera drog. Třicetiletý muž z Lanškrouna vařil pervitin. „Drogu z části údajně použil pro svoji vlastní potřebu a část prodal nebo jiným způsobem poskytl dalším osobám," uvedla mluvčí policie Lenka Vilímková.