Kreativ

ŠTÍTEK: perník

Ilustrační foto

Vařili perník, hrozí jim 5 až 10 let

Jirkov, Chomutov - Chomutovští kriminalisté zdrželi na konci října čtyři muže ve věku 43, 24, 40 a 42 let a jednu 24letou ženu. V rekreačním domku na parcele v Jirkově vyráběli zakázanou látku metamfetamin, známou jako pervitin.

Ve finále se do zásahu proti členům údajného gangu zapojilo přes stovku policistů, a to nejen kriminalisté a přizvaní příslušníci zásahové jednotky.

Dvanáct lidí za čtvrt roku uvařilo 15 kilogramů perníku

Praha /FOTOGALERIE, VIDEO/ - O milionové tržby připravil zásah pražských kriminalistů drogové dealery - a ano, konzumenti přišli o velkododávky pervitinu, jehož cena by se v případě prodeje na černém trhu šplhala právě do milionů. Detektivům IV. obvodu pražské policie se vydařila akce Tepna zaměřená proti skupině 12 lidí ve věku od 23 do 46 let, kteří od letošního června vyráběli a po Praze a středních Čechách také distribuovali pervitin.

Pardubice  –  Vlašim 2:0

Perník byl pro vlašimské rytíře příliš tvrdý

Pardubice – Po výhře nad Táborskem jeli fotbalisté Vlašimi ve druhé lize dobře naladěni do města perníku, ale skutek utek. Pardubice byly v zápase lepší a brali zaslouženě tři body, protože rytíři podali bezkrevný výkon.

Mezinárodní entomologická výstava v Otrokovicích

Na výstavě ochutnali mravence v čokoládě nebo perník se šváby

Otrokovice – V otrokovické Besedě se to v sobotu hemžilo brouky, motýly, ale i dalšími exotickými exempláři. Sraz si tady totiž dala stovka vystavovatelů a obdivovatelů ze Slovenska, Rakouska, Polska a z různých koutů České republiky, na Mezinárodním entomologickém výměnném dni a výstavě.

Ilustrační foto

Ochutnají třeba i perník se zapečenými šváby

Otrokovice – Mravenci v čokoládě, perník se zapečenými šváby, pražené kobylky, housenky zlatohlávků pražené či vařené nebo třeba tepelně upravené larvy potemníků. I takové lahůdky mohou v sobotu ochutnat lidé v Otrokovicích. V tamním Kongresovém centru Otrokovické BESEDY se totiž koná další ročník tradičního Mezinárodního entomologického výměnného dne a výstavy.

Druhé a třetí místo jsou určitě pěkným výsledkem, nicméně  potenciál krumlovské žákovské jedničky – Tomáše Švejdy – je určitě vyšší.

Tomáš Švejda druhý v singlu a třetí v mixu

Most - Na nový typ celostátních žákovských badmintonových turnajů, Grand Prix B (celostátní turnaj, kde se hraje o nižší počet bodů než na o třídu vyšším Grand Prix kategorie A), se do Mostu vydala devítičlenná výprava starších žáků krumlovského SKB.

Jarolav Němec vyhrál v Pardubicích soutěž v pojídání perníků.

Jedlíka nepřekvapil ani perník

Pardubice/Bystré – Tradiční Slavnosti perníku si nenechal v krajském městě ujít v pátek ani známý pojídač čehokoliv Jaroslav Němec.

HBC Alpiq Kladno - HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice 3:1, semifinále play off, CCM Extraliga hokejbalu 2014-2015, 9. 5. 2015

Alpiq dělí od hokejbalového finále pouze jedna výhra

Kladno – Hokejbalisté Kladna museli mít zuby jako pila, aby se prokousali tvrdým a houževnatým pardubickým perníkem. Břit nakonec měl obhájce titulu dobře nabroušený, poněvadž obě úvodní utkání semifinálové série play-off extraligy nakonec zvládl poměrem 3:1

Stezka Mechu a perníku ve Vysoké nad Labem

Cyklostezka podél Labe zlevní o miliony. Stavět se začne do roka

Hradec Králové, Pardubice - Cyklostezka s malebným pojmenováním mechu a perníku, která by v budoucnu měla spojit Hradec a Pardubice, si na svůj vrub může připsat rovnou dva velké plusové body. O cyklostezce se jedná více než deset let a přiblížení stavby bylo už několikrát na spadnutí. Kvůli problémům s výkupy pozemků ale cyklisté můžou cestu mezi krajskými městy stále riskovat leda po silnici.

V Huštěnovicích se rozloučili s Marenou a žili blížícími se Velikonocemi.

Atmosféru Velikonoc navodily v muzeu malérečky i perníkářka

Sušice /FOTOGALERIE/ – Muzeum v Huštěnovicích bylo o Květné neděli plné kraslic, pomlázek, figurek a zvířátek z kukuřičného šustí, věnečků ze sena, malovaných kamínků, paličkovaných krajek nazdobených medových perníků s velikonočními a jinými motivy, ale i symbolů Velikonoc.

Válečná porada juniorů Rytířů.

Mladí Rytíři pardubický tuhý perník přece jen provrtali

Kladno – Hokejoví junioři Kladna učinili další krůček k postupu do čtvrtfinále play-off extraligy. Výhra nad Pardubicemi se ale rodila nesmírně těžce. S Východočechy dlouho prohrávali přesilovkovou trefou Voženílka z 16. minuty. A až ve třetím dějství dostal pardubický perník dvě trhliny.

Pavlína Prausová

Získala první místo ve zdobení perníku

Žamberk - Žákyně prvního ročníku oboru cukrář na Střední škole obchodu, řemesel a služeb Žamberk Pavlína Prausová získala 1. místo v odborné soutěži ve zdobení perníku „Kouzlení z perníku."

Šárka Žaludová peče ráda perníčky skoro patnáct let. Až na mateřské dovolené je začala prodávat i po internetu.

Dříve pekla perníčky jako koníček, teď je to přivýdělek

Praha - Vůně perníku patří 
k Vánocům. Šárka Žaludová peče perníčky skoro patnáct let. Nejdříve jen pro své známé a rodinu a poslední rok je prodává i po internetu. Perníkové těsto peče několikrát týdně, někdy i sedm dávek najednou.

Adventní období u dětí z jičínské 1. MŠ.

Po roce přicházejí opět do mateřské školky Vánoce

Jičín – Adventní čas byl v mateřské škole 17. listopadu plný příprav, očekávání, výletů a akcí. Začal adventními dílnami, na kterých si děti mohly vyzkoušet zdobení perníku, práci s FIMO hmotou, malování různých postaviček…

Ze soutěže Kouzlení z perníků.

Perníkáři soutěžili v Nové Pace

Nová Paka – Jubilejní patnáctý ročník Vánočních trhů hostil celorepublikovou soutěž ve zdobení perníků s názvem Kouzlení z perníků. Účastníci měli zadána tři témata a utkali se ve třech kategoriích.

Vánoční trhy v režii novopacké SŠGS.

Perníky, klobásy, koledy i sníh, to přinesly trhy

Nová Paka – Patnácté Vánoční trhy, pořádané Střední školou gastronomie a služeb, provází kouzelná atmosféra. Paka se totiž oblékla do bílého mrazivého kabátku, což každého svátečně naladilo.

Ilustrační foto.

Vánoční dílny v muzeu

Havlíčkův Brod – Pečení a zdobení perníků, to je náplní Vánoční dílny v Muzeu Vysočiny v Havlíčkově Brodě. Koná se v pátek 12. prosince od 17 hodin.

Vánoční strom v salonu zámku Slatiňany.

Zámkem voní čerstvý perník, těsto zadělával sám kastelán

Slatiňany - Zavřená brána slatiňanského zámku může na první pohled vyvolat dojem, že šlechtické sídlo tiše čeká na začátek jarní turistické sezóny. Opak je pravdou. Zámecké pokoje ožívají horečnatými přípravami na speciální vánoční prohlídky.

Vánoční strom v salonu zámku Slatiňany.

Zámkem voní čerstvý perník, těsto zadělával sám kastelán

Slatiňany - Zavřená brána slatiňanského zámku může na první pohled vyvolat dojem, že šlechtické sídlo tiše čeká na začátek jarní turistické sezóny. Opak je pravdou. Zámecké pokoje ožívají horečnatými přípravami na speciální vánoční prohlídky.

Zdobení perníčků. Ilustrační foto.

V muzeu děti s nadšením vyráběly loutky z perníku

Chrudim - Muzeum loutkářských kultur uspořádalo v sobotu odpoledne další ze svých pravidelných workshopů určených pro děti. Protože je adventní čas, úkolem pro holčičky a kluky bylo vytvořit loutky z perníku.

Ilustrační foto

Oblíbené drogy: tráva a perník

Praha – Počet dlouhodobých uživatelů pervitinu a opiátů se v České republice stále zvyšuje, za posledních deset let vyskočil o více než polovinu. Zatímco v roce 2003 jich bylo 29 tisíc, o desetiletí později již 44 900, píše se v aktuální zprávě 
o stavu ve věcech drog.V posledním roce nejvíc přibylo osob, které užívají přímo pervitin, oproti loňsku 
o 3,5 tisíce na 34 200 lidí.

Den otevřených dveří v královéhradecké ZŠ a MŠ Mandysova.

Vánoční výstava a divadlo. Na Mandysce to v sobotu žilo

Hradec Králové - Základní a mateřská škola v Mandysově ulici otevřela v sobotu dopoledne své brány veřejnosti. Hned při příchodu byl každý přivítán horkým punčem a perníkem a pak už si příchozí jen mohli vybírat z bohatého programu.

Na adventní atrakce zve Přírodovědecká fakulta ústecké univerzity do Naučného botanického parku v Předlicích.

Advent ve skleníku? Perník a orchidej

Předlice - Perníčky, vánoční dekorace z přírodních materiálů a vzácná květina. Na tyto a další adventní atrakce zve Přírodovědecká fakulta ústecké Univerzity J. E. Purkyně do svého Naučného botanického parku v Předlicích.

V neděli se zdounecký perníkový betlém zapsal do knihy rekordů jako největší v České republice. Sestaven je z 1255 postaviček.

Zdounecký betlém z perníku zapsali do knihy rekordů

Zdounky - Přesně z 1255 postaviček byl sestaven největší perníkový betlém, kterým se pyšní Dům kultury ve Zdounkách. V neděli odpoledne přepočítal každý díl komisař agentury Dobrý den z Pelhřimova a zdounecký betlém zapsal jako největší v České republice do knihy rekordů.