Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

KOMENTÁŘ: Karel Poláček by našel živnou půdu

Rychnovský rodák Karel Poláček dokázal skvěle vykreslit s úměrnou dávkou humoru kolorit života "svého" maloměsta i jeho tragikomické postavy včetně tehdejších politiků. Natolik věrně, že se v jeho díle poznali a Poláček byl obviněn z nactiutrhačství a dlouhá léta se prý v Rychnově nesměl ukázat.  

Blanka Solařová Calibaba: Byla jsem Husákovo dítě a oddával mě Elvis

Vystudovala žurnalistiku, ale vdala se do Kanady, kde ze zoufalství napsala humorný příběh Sousedka ze Skalistých hor. Její sloupky, které vycházejí každý týden v časopise Reflex, se odehrávají v Dubaji, kam se z Kanady přestěhovala po rozvodu. Tam je teď situovaná i její druhá novela nazvaná Šílená Češka v Dubaji. Blanka Solařová Calibaba v ní svérázně glosuje arabskou kulturu, opilecké výstřelky svého druhého manžela i vlastní pochybnosti a pády. A o tom všem mluvila i s časopisem Vlasta.

Život se vrací do normálu. Hospody a školy otevřely

Další a zatím největší vlna rozvolňování začala. Do hospod a restaurací mohli dnes po více než dvouměsíční pauze vstoupit první zákazníci, na první stupeň škol se vrátili žáci a otevřely už také plavecké bazény, památky nebo zoologické zahrady.

Na oběd opět do restaurací a hospod. Podívejte se, jak si první den lidé užívali

Velká očekávání a také napětí. Přijdou vůbec nějací zákazníci na oběd? Nebo alespoň na pivo? Majitelé restaurací v pondělí otevírali po uvolnění opatření ohledně epidemie koronaviru podniky. V lokálech stále platí přísná hygienická opatření. Personál obsluhoval v rouškách, stoly byly rozmístěné tak, aby lidé měli od sebe odstup a příchozí si dezinfikovali před jídlem ruce.

Pivo se vařilo v klášterech i na farách

/FOTOGALERIE/ Muzeum šumavského pivovarnictví v sobotu zahájilo letošní sezonu. Návštěvníci se mohou těšit nejen na pestrou expozici v několika místnostech o pivovarnictví, ale také na výstavu Církev a pivo.

Fotbalová Letní liga Pivovaru Kutná Hora 2020 odstartuje v sobotu

Šest okresních fotbalových mančaftů se spojilo a vytvořilo přípravný turnaj po koronavirové pandemii pod názvem Letní liga Pivovaru Kutná Hora. Hrát bude každý s každým a los určil, kdo si zahraje doma a kdo venku. Každý totiž bude hrát s každým jen jednou.

Primátor s otevřením zahrádek mění hospodským staré pivo za nové

/ROZHOVOR, FOTO/ Otevření zahrádek hospod a restaurací se minulý týden stalo důležitým krokem k návratu do normálního života. Hospoda vždy byla středobodem české kultury a společenského vyžití. Kombinace přátelské atmosféry, dobrého piva a laskavého hospodského bavila již naše předky. A nelze pochybovat, že také příští generace si k ní - i přes nadměrnou digitalizaci - najdou cestu.

Hospodští se těší na restart. Přerovský pivovar "oživuje" výčepy

Servisní technik přerovského pivovaru Zubr Petr Kneisl, který pomáhá před otevřením restaurací „resuscitovat“ výčepní zařízení, stráví v každé provozovně zhruba hodinu. Na první pohled jednoduchý proces je malým obřadem. Všechno musí do puntíku klapnout, aby se už od pondělí 25. května mohlo začít čepovat pivo. Jednou z restaurací, která se chystá na otevření, je i Angus v Galerii Přerov.

Panský pivovar má nového majitele. Obnoví tradici a bude opět vařit pivo

Wellness centrum nebo ubytování s restaurací. To vše mohlo podle nabídky realitní kanceláře vzniknout v prostorách bývalého Panského pivovaru v Boskovicích, který byl delší dobu na prodej. Vše je ale jinak. Nový majitel památkově chráněného objektu Luděk Řehoř v něm chce obnovit zašlou tradici a bude v něm vařit pivo. Dal mu jméno Pivovar pod hradem.

Louny pomohou živnostníkům, v Žatci zachraňují městskou restauraci

Města podpoří obchodníky. Opatření přijatá kvůli zamezení šíření koronaviru přestávají postupně platit, život v Česku se vrací do normálu. Obchody, restaurace a další provozovny se zase otvírají, jejich majitelé kvůli nucené pauze počítají ztráty. Ty lounské podpoří město, pomoc chystají i v Žatci. Tam navíc řeší, jak zachránit městskou restauraci U Orloje.

Pohlednice z minulosti: Proměny etiket benešovského pivovaru Ferdinand

/FOTOGALERIE/ Pivní etikety. Pro někoho jen bezcenný kousek papíru nalepený na lahvi s chmelovým mokem s údaji o výrobku. Pro jiné kus historie, vzpomínek a cenný artefakt. V dnešním díle seriálu Retro, který redakce Deníku pro vás čtenáře připravuje ve spolupráci s Drahoslavem Brabcem, sběratelem pivních etiket, vám dáme možnost podívat se, jak vypadaly etikety benešovského pivovaru Ferdinand v letech minulých.

Hospodský z centra Brna otevřeně: Vadí mi dvojí metr, hostů chodí jen pětina

/ROZHOVOR/ Jihomoravané na začátku týdne znovu vyrazili do svých oblíbených restaurací. Vláda podnikům povolila po dvou měsících nucené přestávky kvůli pandemii koronaviru otevřít venkovní zahrádky. Narvané k prasknutí však zrovna nebyly, protože do toho přišlo studené počasí. „Máme letní zahrádku a vaříme svařáky a prodáváme grog. To mluví za všechno,“ podotýká majitel restaurace Štatl na brněnském náměstí Svobody Pavel Podsedník.

Tipy deníku: výlet za Marií Terezií, Slovany nebo výstavou o pivu

/FOTOGALERIE/ Jižní Morava se probouzí do opožděné turistické sezony. Po aktuálním uvolnění opatření lidé mohou zavítat na první výstavy na zámcích, do muzeí nebo vystoupají na Radniční věž ve Znojmě. Návštěvníky již vítá také Slovanské hradiště v Mikulčicích.  

VIDEO: Podívejte se s námi do útrob pivovaru Dudák

Uzavření restaurací v polovině března vystavilo strakonický pivovar Dudák těžké zkoušce. Téměř z hodiny na hodinu skončilo vaření piva, malou záchranu představoval prodej lahvového. V pivovaru nastalo nezvyklé ticho… K životu se začal probouzet začátkem května.

Pivaře přivítalo sluníčko a nakonec i odvál vítr a déšť

„Musel jsem přijít, i kdyby trakaře padaly,“ uvítal se krátce po čtrnácté hodině s obsluhou hradecké hospůdky U Kohouta asi padesátiletý muž a s telefonem v ruce, kde stále sledoval vývoj počasí, zamířil za svými kamarády na zahrádku. Ta už byla poměrně plná a pivo zde teklo proudem. Počasí zatím drželo.