Když pivo, jedině nealkoholické. Čtyřiatřicetiletý Martin Sýkora z Brna se ho na celý měsíc vzdal úplně. Už podruhé se zapojil do akce Suchej únor a spolu s dalšími účastníky se zařekl, že za celých devětadvacet únorových dní nepozře ani kapku alkoholu.
Ministerstvo financí chce zavést trojí sazbu DPH na čepované pivo podle toho, zda si ho člověk nechá dát do džbánku nebo ho rovnou vypije v hospodě, popřípadě když si ho dá u stánku. Co si o tomto kroku myslíte?
Pro každého něco se dá najít na Kutnohorsku o víkendu 14. až 16. února. Milovníci piva ocení přohlídku pivovaru s degustací, děti hranou pohádku O podivínovi Vetrovcovi v Tylově divadle, a kdo nestihl zajímavou výstavu akvarelů Karin Brůžkové, má poslední šanci.
Ačkoli v prosinci písečtí zastupitelé odhlasovali, že slavnosti piva už se nebudou konat v Palackého sadech, na svém čtvrtečním jednání toto rozhodnutí zrušili.
Vláda, která zdraží pivo, prý padne. Co však s vládou, která ani nedokáže pivo zlevnit? Rozdílná daň v restauracích a u stánků je právem karikována a zesměšňována.
Na pivo budou do budoucna pouze dvě sazby daně z přidané hodnoty (DPH), a to desetiprocentní sazba na točené pivo ve stravovacích zařízeních a 21procentní sazba pro zbylé případy. To nadále platí. Na dnešní tiskové konferenci to řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Vymezila se tak proti výtkám na složitost zdanění, které se v posledních dnech objevily na sociálních sítích.
Trojí daňová sazba na čepované pivo podle toho, zda si ho člověk nechá dát do džbánku nebo ho rovnou vypije v hospodě, popřípadě když si ho dá u stánku, podráždila odborníky a pobavila internet. Na dané téma se okamžitě vyrojila řada vtipů.
Jeden nápoj, tři různé sazby daně z přidané hodnoty (DPH). A tím i různé ceny pro zákazníky. Tak to bude od května vypadat, pokud si člověk dá pivo. V reálu půjde o to, že pokud si zákazník objedná v hospodě pivo k jídlu nebo prostě jen tak pro chuť, bude daněno sníženou sazbou DPH ve výši deseti procent. Pokud si ho ale nechá natočit do džbánku s sebou, bude sazba i cena vyšší. Týká se to i nealko piva.
Dvě láhve piva využil jeden z hostů jako zbraň. V noci na pondělí je rozbil o hlavu návštěvníka brněnské restaurace. Přivolaní strážníci sedmatřicetiletému muži s krvácejícími rány v obličeji a v zátylku zavolali zdravotníky. Ti jej po ošetření sanitkou odvezli do nemocnice.
Ačkoli se s Kateřinou Novákovou vidím poprvé, vítá mě pozdravem Ahoj. „Dáš si pivo?“ zeptá se, když kolem výčepu projdeme do prostor hospůdky. Jasně, ale nealkoholické. I když to zní v pivovaru divně, jako řidič dnes vážně nemůžu jinak.
Dva roky, z toho poslední rok docela intenzivně, trval vývoj Kamenického Galusu 11, piva, s nímž přichází na trh Pivovar Kamenice nad Lipou. Více než půl roku pracovali na novinkách, které chtějí uvést na trh v prvním pololetí letošního roku, v Měšťanském pivovaru Havlíčkův Brod.
Dva roky, z toho poslední rok docela intenzivně, trval vývoj Kamenického Galusu 11, piva, s nímž přichází na trh Pivovar Kamenice nad Lipou. Více než půl roku pracovali na novinkách, které chtějí uvést na trh v prvním pololetí letošního roku, v Měšťanském pivovaru Havlíčkův Brod.
Oblíbené koutské pivo, které se točilo v restauracích nejen v České republice, došlo. Pivovar v Koutě na Šumavě na Domažlicku je zavřený, uvnitř se kazí poslední zbytky piva. Firma, která pivovar provozovala je v insolvenci, Krajský soud v Plzni stanovil insolvenčního správce a pivovar půjde do prodeje.
Ačkoli se s Kateřinou Novákovou vidím poprvé, vítá mě pozdravem Ahoj. „Dáš si pivo?“ zeptá se, když kolem výčepu projdeme do prostor hospůdky. Jasně, ale nealkoholické. I když to zní v pivovaru divně, jako řidič dnes vážně nemůžu jinak.
Ačkoli se s Kateřinou Novákovou vidím poprvé, vítá mě pozdravem Ahoj. „Dáš si pivo?“ zeptá se, když kolem výčepu projdeme do prostor hospůdky. Jasně, ale nealkoholické. I když to zní v pivovaru divně, jako řidič dnes vážně nemůžu jinak.
/ROZHOVOR/ Už deset let se v Mostě vyrábí pivo. Tradici obnovili Luboš Luňáček a Lukáš Chrastina. Vyprávěli o tom v Týdeníku Mostecko, který vyšel ve středu 22. ledna.
/FOTOGALERIE/ Michalu Španělovi vyhlášenému v minulém ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender nejsympatičtějším výčepním plzeňského piva trvá příprava na načepování sklenice déle, než samotný akt jejího plnění.
203 tisíc hektolitrů piva. Množství, které si asi málokdo umí v reálu představit. Právě tolik vyrobili za loňský rok piva v nymburském pivovaru. Překonali tak stávající rekord a podle ředitele a majitele Pavla Benáka už není další kapacita pro zvýšení objemu výroby. Pivovar jede na maximum a jeho rozšiřování se v dohledné době neplánuje.
Nguyen Van Phu, který se v prosinci postaral o navrácení ztracené výplaty zpět jejímu majiteli, bude opět činit dobro. Za jeho poctivost, kdy na městskou policii přinesl obálku s 17400 korunami, které u něj v obchodě zapomněl zákazník, ho jeden pivovar ocenil zásobou piva na rok.
/ROZHOVOR/ Jana Srba, spolumajitele krásnolipského pivovaru Falkenštejn, přivedla k pivovarnictví souhra životních náhod. O nich vyprávěl v Týdeníku Děčínsko, který vyšel ve středu 15. ledna.
/ROZHOVOR/ Co všechno obnáší příprava basketbalového zápasu v Opavě? Své o tom ví Ondřej Ludvík. Rodák z Vávrovic, který se výraznou měrou na této činnosti ve slezském klubu podílí. Točí se hlavně kolem vstupenek, plakátů či zápasového zpravodaje. Práce pro klub je pro něj svým způsobem i koníčkem.
České pivo je fenomén, který naši republiku proslavil po celém světě. To, že Češi pivo milují a vypijí ho ročně nejvíc ze všech národů, je notoricky známý fakt. Potvrzují to i různé pivní statistiky. Podle nich se se v Česku pivo nejen hojně pije, ale také vyrábí.
Po prvním kroku už je to sranda, říká Honza Rendl plnící si na opačném konci světa cestovatelský sen. Jen je nutné přibalit vůli (se pohnout), pokoru (ke svému okolí) i lásku (k tomu, co člověk dělá). Honza se 235. dne putování hlásí z bolivijského Oruro Departmentu: „Ta cesta měla trvat kratší dobu a měřit okolo šesti tisíc kilometrů. Vlastně až v Jižní Americe vykrystalizovala nejdřív na osm tisíc, pak na deset tisíc a reálně je už jasné, že k nim přibude i nějaká ta stovka navíc.“
Po prvním kroku už je to sranda, říká Honza Rendl plnící si na opačném konci světa cestovatelský sen. Jen je nutné přibalit vůli (se pohnout), pokoru (ke svému okolí) i lásku (k tomu, co člověk dělá).
Po prvním kroku už je to sranda, říká Honza Rendl plnící si na opačném konci světa cestovatelský sen. Jen je nutné přibalit vůli (se pohnout), pokoru (ke svému okolí) i lásku (k tomu, co člověk dělá).
Po prvním kroku už je to sranda, říká Honza Rendl plnící si na opačném konci světa cestovatelský sen. Jen je nutné přibalit vůli (se pohnout), pokoru (ke svému okolí) i lásku (k tomu, co člověk dělá).
Po prvním kroku už je to sranda, říká Honza Rendl plnící si na opačném konci světa cestovatelský sen. Jen je nutné přibalit vůli (se pohnout), pokoru (ke svému okolí) i lásku (k tomu, co člověk dělá).
Vzpomínáte rádi na litoměřické pivo Kalich? Už letos by si ho milovníci pěnivého moku mohli po více než osmnácti letech dopřát znova. V části někdejšího pivovaru v centru Litoměřic totiž skončila téměř roční rekonstrukce a v opravených prostorách se opět začne vařit pivo.
Voňavý gulášek, čepované pivo a cílová medaile. Taková byla odměna pro každého, kdo na Nový rok zdolal vrchol hanáckého Mont Blancu, tedy Velkého Kosíře. Oblíbené výletní místo se tentokrát hřálo pod paprsky slunce a jasnou oblohou. Právě příznivé klimatické podmínky přilákaly obrovské davy lidí. Nakonec jich bylo oficiálně 4510, což je absolutní rekord.
Už dávní předkově věděli, že kde se pivo vaří, tam se dobře daří. Pivovary se v blízkosti města začínaly množit zhruba od 18. století a bývaly součástmi velkostatků.
Nadcházející rok bude opět ve znamení velkých změn pro podnikatele i občany. Co nás čeká? Na co se připravit? Ode dneška až do začátku ledna pro vás Deník připravil přehledný seriál hlavních legislativních změn „Průvodce 2020“.
Nadcházející rok bude opět ve znamení velkých změn pro podnikatele i občany. Co nás čeká? Na co se připravit? Ode dneška až do začátku ledna pro vás Deník připravil přehledný seriál hlavních legislativních změn „Průvodce 2020“.
Nadcházející rok bude opět ve znamení velkých změn pro podnikatele i občany. Co nás čeká? Na co se připravit? Ode dneška až do začátku ledna pro vás Deník připravil přehledný seriál hlavních legislativních změn „Průvodce 2020“.
Nadcházející rok bude opět ve znamení velkých změn pro podnikatele i občany. Co nás čeká? Na co se připravit? Ode dneška až do začátku ledna pro vás Deník připravil přehledný seriál hlavních legislativních změn „Průvodce 2020“.