Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Ani kapku alkoholu. Brňané se přidávají k suchému únoru

Když pivo, jedině nealkoholické. Čtyřiatřicetiletý Martin Sýkora z Brna se ho na celý měsíc vzdal úplně. Už podruhé se zapojil do akce Suchej únor a spolu s dalšími účastníky se zařekl, že za celých devětadvacet únorových dní nepozře ani kapku alkoholu.

Otázka na víkend: DPH z piva

Ministerstvo financí chce zavést trojí sazbu DPH na čepované pivo podle toho, zda si ho člověk nechá dát do džbánku nebo ho rovnou vypije v hospodě, popřípadě když si ho dá u stánku. Co si o tomto kroku myslíte?

Nelijte to pivo z oken

Vláda, která zdraží pivo, prý padne. Co však s vládou, která ani nedokáže pivo zlevnit? Rozdílná daň v restauracích a u stánků je právem karikována a zesměšňována.

Složité zdanění? Piva se budou týkat pouze dvě sazby, reagovala Schillerová

Na pivo budou do budoucna pouze dvě sazby daně z přidané hodnoty (DPH), a to desetiprocentní sazba na točené pivo ve stravovacích zařízeních a 21procentní sazba pro zbylé případy. To nadále platí. Na dnešní tiskové konferenci to řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Vymezila se tak proti výtkám na složitost zdanění, které se v posledních dnech objevily na sociálních sítích.

Trojí sazba DPH na pivo. Je to mimo hranice zdravého rozumu, zlobí se opozice

Jeden nápoj, tři různé sazby daně z přidané hodnoty (DPH). A tím i různé ceny pro zákazníky. Tak to bude od května vypadat, pokud si člověk dá pivo. V reálu půjde o to, že pokud si zákazník objedná v hospodě pivo k jídlu nebo prostě jen tak pro chuť, bude daněno sníženou sazbou DPH ve výši deseti procent. Pokud si ho ale nechá natočit do džbánku s sebou, bude sazba i cena vyšší. Týká se to i nealko piva. 

O hlavu hosta restaurace rozbil dvě láhve piva

Dvě láhve piva využil jeden z hostů jako zbraň. V noci na pondělí je rozbil o hlavu návštěvníka brněnské restaurace. Přivolaní strážníci sedmatřicetiletému muži s krvácejícími rány v obličeji a v zátylku zavolali zdravotníky. Ti jej po ošetření sanitkou odvezli do nemocnice.

Koutský pivovar bude na prodej

Oblíbené koutské pivo, které se točilo v restauracích nejen v České republice, došlo. Pivovar v Koutě na Šumavě na Domažlicku je zavřený, uvnitř se kazí poslední zbytky piva. Firma, která pivovar provozovala je v insolvenci, Krajský soud v Plzni stanovil insolvenčního správce a pivovar půjde do prodeje.

Stavební inženýrka v Ostružné vaří pivo a provozuje hospodu

Ačkoli se s Kateřinou Novákovou vidím poprvé, vítá mě pozdravem Ahoj. „Dáš si pivo?“ zeptá se, když kolem výčepu projdeme do prostor hospůdky. Jasně, ale nealkoholické. I když to zní v pivovaru divně, jako řidič dnes vážně nemůžu jinak.

Stavební inženýrka v Ostružné vaří pivo a provozuje hospodu

Ačkoli se s Kateřinou Novákovou vidím poprvé, vítá mě pozdravem Ahoj. „Dáš si pivo?“ zeptá se, když kolem výčepu projdeme do prostor hospůdky. Jasně, ale nealkoholické. I když to zní v pivovaru divně, jako řidič dnes vážně nemůžu jinak.

Pivovar uvařil rekordně piva a robotizuje část výroby

203 tisíc hektolitrů piva. Množství, které si asi málokdo umí v reálu představit. Právě tolik vyrobili za loňský rok piva v nymburském pivovaru. Překonali tak stávající rekord a podle ředitele a majitele Pavla Benáka už není další kapacita pro zvýšení objemu výroby. Pivovar jede na maximum a jeho rozšiřování se v dohledné době neplánuje.

Pivní dar může pomoci Středisku rané péče

Nguyen Van Phu, který se v prosinci postaral o navrácení ztracené výplaty zpět jejímu majiteli, bude opět činit dobro. Za jeho poctivost, kdy na městskou policii přinesl obálku s 17400 korunami, které u něj v obchodě zapomněl zákazník, ho jeden pivovar ocenil zásobou piva na rok.

Ondřej Ludvík: Příprava zápasu v Opavě? Vše má svá pravidla!

/ROZHOVOR/ Co všechno obnáší příprava basketbalového zápasu v Opavě? Své o tom ví Ondřej Ludvík. Rodák z Vávrovic, který se výraznou měrou na této činnosti ve slezském klubu podílí. Točí se hlavně kolem vstupenek, plakátů či zápasového zpravodaje. Práce pro klub je pro něj svým způsobem i koníčkem.

Ostravský dobrodruh si plní sny. Šlape přes deset tisíc kilometrů Jižní Amerikou

Po prvním kroku už je to sranda, říká Honza Rendl plnící si na opačném konci světa cestovatelský sen. Jen je nutné přibalit vůli (se pohnout), pokoru (ke svému okolí) i lásku (k tomu, co člověk dělá). Honza se 235. dne putování hlásí z bolivijského Oruro Departmentu: „Ta cesta měla trvat kratší dobu a měřit okolo šesti tisíc kilometrů. Vlastně až v Jižní Americe vykrystalizovala nejdřív na osm tisíc, pak na deset tisíc a reálně je už jasné, že k nim přibude i nějaká ta stovka navíc.“  

Davy na Kosíři. Novoroční výšlap přilákal tisíce lidí, padl rekord

Voňavý gulášek, čepované pivo a cílová medaile. Taková byla odměna pro každého, kdo na Nový rok zdolal vrchol hanáckého Mont Blancu, tedy Velkého Kosíře. Oblíbené výletní místo se tentokrát hřálo pod paprsky slunce a jasnou oblohou. Právě příznivé klimatické podmínky přilákaly obrovské davy lidí. Nakonec jich bylo oficiálně 4510, což je absolutní rekord.

Historie pivovarnictví na Opavsku

Už dávní předkově věděli, že kde se pivo vaří, tam se dobře daří. Pivovary se v blízkosti města začínaly množit zhruba od 18. století a bývaly součástmi velkostatků.