„Omezili jsme produkci, prodej sudového piva se snížil. Následující měsíce mohou být pro pivovary smrtící záležitostí.“ Tak hodnotí současný koronavirový stav z hlediska pivovarníků Tomáš Kopřiva, obchodní ředitel pivovaru Herold Březnice na Příbramsku. Na druhou stranu ale jsou stálí zákazníci, kteří si pro svoji spotřebu kupují pivo v menších soudcích.
„Omezili jsme produkci, prodej sudového piva se snížil. Následující měsíce mohou být pro pivovary smrtící záležitostí.“ Tak hodnotí současný koronavirový stav z hlediska pivovarníků Tomáš Kopřiva, obchodní ředitel pivovaru Herold Březnice na Příbramsku. Na druhou stranu ale jsou stálí zákazníci, kteří si pro svoji spotřebu kupují pivo v menších soudcích.
Epidemie koronaviru pivovarům nepřidala. Velmi nepříznivou situaci prožívají například v Rohozci, odkud většinu produkce rozváží právě do aktuálně zavřených restaurací. Nyní pivovaru pomáhá především export zlatavého moku do zahraničí.
Cestou z práce do obchodu, koupit basu piv, lahev vína pro manželku a flašku slivovice nebo whisky, kdyby pivo došlo. Pak už stačí jen se rozvalit u gauče před televizí. Tak nejspíš vypadá „společenský“ život stále rostoucího počtu lidí v Moravskoslezském kraji.
Rodinný pivovar Bernard uspěl v celorepublikové anketě o Pivo roku 2020. V kategorii Absolutní vítězové obsadil pivovar se svým černým ležákem druhé místo. V kategorii Světlé výčepní pivo se navíc kvasnicová desítka humpoleckého pivovaru umístila na třetím místě. „Úspěch piv Bernard v anketě Pivo roku 2020 nás velmi těší,“ řekl mluvčí Rodinného pivovaru Bernard Radek Tulis.
Vinohradská hospůdka se chlubí odkazem spisovatele Bohumila Hrabala. Ostatně její název vychází z názvu slavného Hrabalova díla Příliš hlučná samota ze sedmdesátých let minulého století. Restaurace Hlučná samota nyní – snad v duchu hrabalovského komična a černého humoru – aféru spojenou s návštěvou poslance Miroslava Kalouska (TOP 09) snaží odlehčit vtipem. Internetem se šíří žerty podobně jako v případě bývalého ministra Romana Prymuly (za ANO).
Vinohradská hospůdka se chlubí odkazem spisovatele Bohumila Hrabala. Ostatně její název vychází z názvu slavného Hrabalova díla Příliš hlučná samota ze sedmdesátých let minulého století. Restaurace Hlučná samota nyní – snad v duchu hrabalovského komična a černého humoru – aféru spojenou s návštěvou poslance Miroslava Kalouska (TOP 09) snaží odlehčit vtipem. Internetem se šíří žerty podobně jako v případě bývalého ministra Romana Prymuly (za ANO).
„Naštěstí pivo vylévat nemusíme,“ říká Martin Medek z Němého medvěda, mělnického pivovaru, kterému prý základna příznivců ze širokého okolí v těžké době druhé koronavirové vlny fandí. „Zákazníci o pivo stojí, a tak ho stále vaříme,“ dodává s tím, že v poslední době jen lehce snížili produkci.
Černý pátek pro pivovary začal letos v březnu a pokračuje v podstatě doteď. Přátelský pivovar Malešov se ale nehodlá vzdát jen tak bez boje. Přišel proto s originálním nápadem: nabízet pivo jako vánoční dárek do firem, v nichž se pro změnu neuskuteční vánoční večírky.
Už podruhé od jara zažívají krizi i malé rodinné pivovary na Kladensku. Podzim je podle jejich majitelů ještě horší, než byla první vlna. Tehdy se totiž po květnových uvolněních obchody zvedly. Jako to bude teď, je ale velkou neznámou.
/FOTOGALERIE/ Zatímco první vlnu zvládly vesměs dobře a někde si díky pěknému počasí a možnému prodeji do kelímků přes okénko dokonce polepšily, druhá vlna dopadá na pivovary na Kutnohorsku opravdu tvrdě. S množstvím prodaného piva jsou zpět na březnových číslech a částečně je zachraňují jen plechovky, 'lahváče' a pet lahve
/FOTOGALERIE/ Zatímco první vlnu zvládly vesměs dobře a někde si díky pěknému počasí a možnému prodeji do kelímků přes okénko dokonce polepšily, druhá vlna dopadá na pivovary opravdu tvrdě. S množstvím prodaného piva jsou zpět na březnových číslech a částečně je zachraňují jen plechovky, „lahváče“ a pet lahve.
/FOTOGALERIE/ Také benešovský Pivovar Ferdinand patří mezi společnosti, které velmi výrazně doplácejí na současné koronavirové vládní restrikce. I když je firma schopna dál vyrábět, problémem je odbyt. Nápoj si jeho konzumenti nemohou vychutnat v pivnicích, hospodách nebo restauracích. Jsou buď zcela zavřené, nebo přežívají jen díky prodeji z okénka. Proto jejich provozovatelé pivo od pivovaru nakupují méně či dokonce vůbec.
/FOTOGALERIE/ Minimální tržby, někde i nutnost propustit zaměstnance. Taková je situace v pivovarech v regionu. Jediným pozitivem je snad to, že neprodané pivo se zatím do kanálů na Kolínsku nevylévalo. „Jsme na mrtvém bodě, jedeme tvrdě do mínusu,“ shrnul majitel a zároveň sládek Bašteckého pivovaru ve Starém Kolíně Roman Charvát.
Stejně jako na jaře pivovarům opět razantně klesly tržby, sudový prodej je prakticky na nule a především minipivovary opět upřely svoji pozornost do rozvozu lahvových speciálů. V Mutějovicích dokonce nově budou stáčet i do plechovek. Někteří sládkové ovšem míní, že pokles tržeb bude oproti jarní vlně tentokrát dlouhodobější.
Podruhé v rámci jediného roku se ocitají ve složité situaci pivovary, včetně toho nymburského. Jeho vedení zatím věří, že nedojde k podobným scénám jako v první půli roku, kdy navařené pivo teklo do místních kanálů. Pokud by i ke konci roku trvaly restrikce a restaurace stále nemohly nabízet zákazníkům točené Postřižinské, jsou připraveni operativně nahradit stáčení do sudů za stáčení do plechovek a lahví a pivo se pokusí prodat jinde.
Nedávno opakovaně kritizoval bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymulu, nyní musí vysvětlovat podobný „přešlap“. I bývalý místopředseda TOP09 Miroslav Kalousek totiž v době nouzového stavu zavítal do restaurace.
Mnoho lidí považuje tento jev spojený s koronavirem za společensky mnohem závažnější „mor“, než je samotná infekční nemoc covid-19. Během nouzového stavu policisté řeší oznámení občanů o porušování vládních nařízení, která mají zabránit šíření nákazy. V některých případech se však „covidoví udavači“ nechají unést a pošlou kontrolu na místo, kde se neděje nic nelegálního.
Ve druhém největším městě na Blanensku se bude po několika desetiletích opět vařit pivo. Přesněji Boskovské pivo. Podnikatel Luděk Řehoř totiž pokračuje v obnově zchátralé budovy někdejšího Panského pivovaru.
Mlékárna Madeta, národní podnik Budějovický Budvar i strojírenské firmy se ještě ani nestačily vyrovnat s následky jarního vyhlášení nouzového stavu a už zase musí čelit koronavirové pandemii.
Restaurace, hospody, bary - v současné době má otevřeno jen ten, kdo ve svém podniku vaří a lidé si odtud mohou odnášet alespoň obědy či večeře. Restaurace a jejich provozovatelé jsou na pokraji sil. Své o tom ví František Urban, který provozuje restauraci U Samce v Benátkách nad Jizerou.
Série #světovéČesko / Pivo a turistika jde dohromady od nepaměti, ovšem tady, v Krkonoších, nabývá zcela nového významu. Zdejší pivovarníci totiž pro turisty vymysleli takřka populárně naučnou Krkonošskou pivní stezku, na které se nejen hezky provětráte na čerstvém vzduchu, ale současně můžete proniknout do tajů toho nejlepšího, co se v Krkonoších uvařilo.
Žijeme ze dne na den. Situace je horší než na jaře. Prodej piva, které dodáváme restauracím, je úplně mrtvý, postěžoval si na aktuální situaci jednatel Líšeňského pivovaru Petr Červenka. Právě uzavření restaurací kvůli druhé vlně koronavirové pandemie je pro menší pivovary na jihu Moravy největší potíž.
Sotva se stačily vzpamatovat po jarních ztrátách, už zase musejí omezovat výrobu. Minipivovarům na Vysočině uštědřilo další ránu podzimní uzavření hospod. Lokální výrobce nyní zachraňují pivaři, kteří chodí pivo kupovat přes okénkový prodej.
Tisíce litrů piva nyní odpočívají ve sklepích minipivovarů na Litoměřicku a Podřipsku. Ty teď zažívají krušné časy. Na rozdíl od velkých pivovarů nemají distribuci do velkých obchodů a řetězců. Možnost, jak zlatavý mok i přes zavřené restaurace dostat k zákazníkům, však je. Spotřebitelé si mohou pivo například objednat a vyzvednout si ho přes výdejní okénko.
Divadla sice z nařízení menšinové vlády Andreje Babiše (ANO) nemohou hrát představení, český národ se však baví komedií, kterou píše aktuální politické dění. Ani druhý den po vypuknutí kauzy ohledně tajné schůzky ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) s šéfem poslaneckého klubu Babišova hnutí Jaroslavem Faltýnkem neutichají vtipy šířící se internetem. Před restaurací Rio's Vyšehrad v Praze dokonce spontánně vznikl „Prymulův pomníček“.
/PROSLULÉ PRAŽSKÉ PODNIKY/ Některé proslulé podniky, bez nichž si dnes nedokážeme hlavní město ani představit, vznikly úplnou náhodou. Jedním takovým je i restaurace U Pinkasů, nacházející se na Jungmannově náměstí 15/16. Plzeňský prazdroj tu mohli hosté vychutnat už v roce 1843 a dodnes zde teče proudem.
Národ pivařů si dokáže poradit i v době uzavření restauračních zařízení. Soudky s pěnivým hořkým mokem se jednoduše přestěhují jinam. A nemusí jít jen o pivní soudky. V nouzi stačí i obyčejné „lahváče“.
V boj o přežití se proměnil podzim i pro pivovary na Děčínsku, které je malými výrobci piva vyhlášené. Výstav pěnivého moku jim klesá na zlomek toho, kolik jej běžně v tuto dobu uvaří. Po zpřísnění vládních omezení ve středu 21. října navíc nevidí světlo na konci tunelu. Pivovary se snaží zachránit příjmy pomocí výdejových okének.
V boj o přežití se proměnil podzim pro malé pivovary na Děčínsku, které je malými výrobci piva vyhlášené. Výstav pěnivého moku jim klesá na zlomek toho, kolik jej běžně v tuto dobu uvaří. Po zpřísnění vládních omezení ve středu 21. října navíc nevidí světlo na konci tunelu. Pivovary se snaží zachránit příjmy pomocí výdejových okének.
V první polovině roku Rodinný pivovar Bernard zkusil vypálit svůj ležák a uvedl na trh pivní pálenku. Jelikož se tato nevšední a odvážná novinka osvědčila, přichází s další várkou pálenky. Tentokrát ale z jiného druhu piva.
Vládní koronavirové restrikce tvrdě dopadají také na ekonomiku regionálních pivovarů. Přestože řadu z nich náležitě vyškolila tvrdá jarní omezení, přece jen pivovarníci neskrývají obavy z důsledků vyhrocené podzimní epidemiologické situace v naší zemi.
Konec září tradičně patří vyhlašování šampionů nejvýznamnější degustační soutěže roku – České pivo. Do výsledků výrazně promluvily pivovary ze skupiny PMS Přerov, a. s. – Holba, Zubr a Litovel, které v degustační soutěži získaly 11 z 18 udělovaných medailí napříč všemi kategoriemi.
/FOTOGALERIE/ Ulice dvojměsta na březích řeky nazývané na západě Olše a na východě Olza jsou v sobotu večer jako vymetené. A lepší to není ani v podnicích, kde mohou mít otevřeno.
Nejezte nám ty jitrnice, ty jsou pro psy! Vyvolává hospodský k hladovému hloučku pod smrkem. Právě na něm se totiž zabijačkové pochoutky pohupují. Muž naráží první sud s pivem. Místo půllitrů však překvapivě dává pod kohoutek okapovou rouru. Namíří ji do potoka a místo do krků žíznivých hostů crčí pěnivý mok rovnou do vody. Navzdory recesi, se v tu chvíli nikdo nesměje. Slyšet je jen tlumené dopadání zpěněného piva do potoka.
/VIDEO/ Nejezte nám ty jitrnice, ty jsou pro psy! Vyvolává hospodský k hladovému hloučku pod smrkem. Právě na něm se totiž zabijačkové pochoutky pohupují. Muž naráží první sud s pivem. Místo půllitrů však překvapivě dává pod kohoutek okapovou rouru. Namíří ji do potoka a místo do krků žíznivých hostů crčí pěnivý mok rovnou do vody. Navzdory recesi, se v tu chvíli nikdo nesměje. Slyšet je jen tlumené dopadání zpěněného piva do potoka.
Sotva dveře otevřel, musel je zavřít. Nový minipivovar v Mostě čelí koronakrizi prodejem z ruky do ruky. Piva má ale 10 tisíc litrů. „Musíme to vypít!“ zní slogan.
Sotva dveře otevřel, musel je zavřít. Nový minipivovar v Mostě čelí koronakrizi prodejem z ruky do ruky. Piva má ale 10 tisíc litrů. „Musíme to vypít!“ zní slogan.
Pivovary na Žatecku a Lounsku dostávají další ránu. Po jarním uzavření hospod kvůli pandemii covid-19 se pro ně tatáž těžká situace opakuje. Většina oslovených lidí z tohoto oboru není optimistická, zlepšení vidí až na konci jara příštího roku.
O dvacet nových chmelových kořenáčů rozšířila Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant školní chmelnici na Naučné zemědělské stezce v Bělíkově ulici. Zároveň ve škole pokřtili letošní školní pivo, které bylo uvařeno z chmele vyrostlého na stávající chmelnici.