Snažíme se přežít, zní svorně z hospod
V sobotu 14. března se zavřely všechny hospody, restaurace a bary. Jak si s touto situací poradili provozovatelé na jihu Čech?
V sobotu 14. března se zavřely všechny hospody, restaurace a bary. Jak si s touto situací poradili provozovatelé na jihu Čech?
Znojemský muzikant Roman Kotáb má rád živou hudbu a dobré pivo. Každý rok se proto těší na letní Pivní slavnosti. Letos o ně on i tisíce dalších lidí, kteří do Znojma na svátek piva a poctivou muziku chodili, kvůli vládním patřením souvisejícím s koronavirem přijde.
Ošetřovné pro rodiče, kteří zůstali doma s potomky v souvislosti s uzavřením škol a školek kvůli koronavirové krizi, se zřejmě zvýší. Zpětně od dubna má podle vládní novely činit 80 procent denního vyměřovacího základu zaměstnance místo nynějších 60 procent. Předlohu z resortu Jany Maláčové dnes schválila zrychleně ve stavu legislativní nouze Sněmovna. Stát by měl podle novely vyplácet zaměstnancům ošetřovné nejdéle do letních prázdnin. Předlohu ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident Miloš Zeman.
Kolem tří set padesáti lidí zkontrolovali o uplynulém víkendu strážníci Městské policie Karlovy Vary.
Po neznámém pachateli, který v polovině dubna loupil v Nezvěsticích, pátrají policisté.
/FOTOGALERIE/ Trvající zákaz hromadných akcí zasáhne také jednu z nejmasovějších událostí v Nymburce, která se tradičně koná třetí červnový víkend. Řeč je o Dni piva na dvoře nymburského pivovaru, kam každoročně proudí davy lidí. Letos se měl konat v sobotu 20. června.
Už třicet let se František Horák (57) z Písecka věnuje svému velkému koníčku. Sbírá pivní i jiné lahve z období Rakouska – Uherska a první republiky. Mohl by si otevřít malé muzeum plné historických předmětů, které mají často souvislost s pivem. Jedná se o lahve, ale také plničky lahví, kompresor, oplatkovače nebo stoly, cedule a hrníčky. Svou sbírku odhaduje na 800 až 900 předmětů. „Je to nemoc, která se nedá vyléčit,“ směje se sběratel.
/FOTOGALERIE/ Pivní etikety. Pro někoho jen bezcenný kousek papíru nalepený na lahvi s chmelovým mokem s údaji o výrobku. Pro jiné kus historie, vzpomínek a cenný artefakt. V tomto díle retroseriálu vám dáme možnost podívat se, jak vypadaly v minulých letech etikety benešovského pivovaru Ferdinand.
/FOTOGALERIE/ Pivní etikety. Pro někoho jen bezcenný kousek papíru nalepený na lahvi s chmelovým mokem s údaji o výrobku. Pro jiné kus historie, vzpomínek a cenný artefakt. V dnešním díle seriálu Retro, který redakce Deníku pro vás čtenáře připravuje ve spolupráci s Drahoslavem Brabcem, sběratelem pivních etiket, vám dáme možnost podívat se, jak vypadaly etikety benešovského pivovaru Ferdinand v letech minulých.
/Z archivu Deníku/ Pražský deník přinášel loni cyklus Jak jsme žili v Československu. Každý týden jsme zvali čtenáře do novodobé historie jednotlivých pražských čtvrtí. Podívejte se, jak jsme v tomto úspěšném seriálu psali například o Braníku.
Uzavření státních hranic a také pohostinství, penzionů či památek se dotýká nejen nudících se rodin, ale především všech, kteří spojili svoji obživu s cestovním ruchem. Nejinak tomu je v Lužických horách.
Měšťanský pivovar Dudák je nyní závislý pouze na prodeji lahvového piva. Uzavření hospod a restaurací, kam dodával svoje pivo, ho stojí miliony korun. Tento stav ještě potrvá a se ztrátou rostou i obavy a starosti vedení společnosti.
Otevřít předzahrádky a vydávat pivo a jídlo přes okénko od 25. května, kdy to půjde podle jízdního řádu rozvolňování karantény? Nebo počkat až do 8. června, kdy budou moci být hospody otevřeny se vším všudy, i s vnitřními prostorami a obsluhou?
Když nemohou jít Češi na pivo, přijelo pivo za nimi. S jedinečným nápadem přišel v těchto dnech rodinný Pivovar Zichovec. Se svým Píííívobusem vyrazil přímo k dopravní tepně na odpočívadlo u silnice I/7. Oblíbený nápoj se ve dnech karantény k pivařům jen tak nedostane a hektolitry zlatavého moku by neměl kdo vypít. Kde si řidiči jindy kupují u silnice třeba jahody, dostanou dnes pivo.
/FOTOGALERIE/ Rozlučka se sezonou 2009/2010 ve 2. lize se kutnohorským hokejistům vážně povedla. Na začátku dubna roku 2010 se sešli se svými fanoušky, aby jim roznesli darované pivo. Na zimním stadionu hrála živá hudba a došlo i na jízdu rolbou na ledě.
Pivovar Radegast, jehož pivo je na čepu ve stovkách hospod v Moravskoslezském kraji včetně originálních hospod pod názvem Radegastovna, se snaží podporovat hospody i v časech, kdy musí být zavřené.
/Z ARCHIVU DENÍKU/ V archivu Českolipského deníku jsme našli několik zajímavých fotografií, jak se dříve slavily Velikonoce na Českolipsku. Podívejte se na ně s námi a vzpomínejte.
Čekali na příchod jara a teplých dní. Pivovarům a hospodám tím startuje hlavní sezona, kdy zlatavý mok začíná téct proudem. Však jsme vyhlášený národ pivařů, světoví rekordmani v počtu vypitých piv. Letos je ale všechno jinak. Kvůli koronavirovým opatřením zůstávají hospody zavřené a pivo prodávají maximálně v omezeném množství přes výdejní okénka.
Tradiční zelené pivo si o Velikonocích vychutnává každoročně. I letos se na výpravu do hospody těšil. „Loni jsme na Zelený čtvrtek byli s kamarády. Celkem mě mrzí, že to letos nevyjde. Zelené pivo není něco, bez čeho bych nemohl být, ale je to fajn příležitost setkat se,“ popsal Václav František Matyáš z Bílovic nad Svitavou na Brněnsku. Kvůli pandemii koronaviru musí společnost přátel oželet. Místo na baru vypije zelené pivo na zahradě, velikonoční speciál si objednal domů.
/FOTO/ Zavřené hospody a restaurace se samozřejmě promítly i do produkce olivětínského pivovaru. Na pivovarském dvoře je klid a ticho občas přerušené jen klapotem čapích zobáků, kteří minulý týden přilétli ze zimoviště. Klid je i na provozech, neboť pivovar se nedobrovolně uložil k jarnímu spánku.
Současná situace a související opatření dopadají těžce také na české pivovary. Zavřením hospod musely ze dne na den ukončit stáčení piva do sudů a cisteren. Své kapacity soustředí dnes především na výrobu a distribuci piva v lahvích a plechovkách.
„Když si vzpomenu na první dny s opatřeními proti koronaviru, vybaví se mi klasická scénka Kaisera a Lábuse - Těžký týden referenta Kubrta. Nás však nezbrzdily gumičky, ale právě vládní nařízení, kdy jsme museli vylít celou várku piva,“ říká vedle stolu, kde jsou vyskládány PET lahve se zlatavým obsahem spolumajitel hradeckého pivovaru Klenot Matěj Miro. Zároveň dodává, že před pivní koronavirovou krizí vařil pivovar tři várky za týden.
„Když si vzpomenu na první dny s opatřeními proti koronaviru, vybaví se mi klasická scénka Kaisera a Lábuse - Těžký týden referenta Kubrta. Nás však nezbrzdily gumičky, ale právě vládní nařízení, kdy jsme museli vylít celou várku piva,“ říká vedle stolu, kde jsou vyskládány PET lahve se zlatavým obsahem spolumajitel hradeckého pivovaru Klenot Matěj Miro.
K největším producentům piva v Královéhradeckém kraji patří náchodský Primátor. Také zde zavedli v souladu s vyhlášením nouzového stavu přísnější hygienická opatření, aktualizoval dopravní řád a interními směrnicemi upravil chování zaměstnanců v práci tak, abych předešli a zamezili šíření nákazy Covid19.
Uzavření hospod tvrdě dopadá na pivovary. V sudech a tancích jim zůstávají hektolitry nevyužitého piva. Řeší, jak si poradit v krizi. Ztráty mají obrovské. Majitel královédvorského pivovaru Tambor Nasik Kiriakovský přiznal, že mají navařeno 514 tisíc litrů piva. Vylévat do kanálu ho nehodlá.
Miliony litrů piva z malých pivovarů čekají na své zákazníky. Z toho statisíce litrů jsou na Vysočině. Majitelům malých pivovarů hrozí krach, pokud například splácejí úvěry a situace okolo zavřených hospod v době koronavirové krize by měla trvat příliš dlouho. A tak dělají, co můžou, aby svůj produkt prodali.
Opatření, která v Česku platí kvůli šíření koronaviru, se dotkla příjmů mnoha lidí v Žatci. Některé továrny jsou dočasně zavřené, jejich zaměstnanci zůstali doma a pobírají jen část mzdy. Ještě hůř jsou na tom ale drobní podnikatelé a živnostníci, ti mnohdy přišli o příjmy úplně.
/ROZHOVOR/ Osmnáct branek Patrika Zomera vyneslo Chlumčany po šestnácti odehraných zápasech na druhé místo B skupiny I. B třídy. 31letý forvad přišel do klubu před sezonou z Lenešic, kde platil za vyhlášeného kanonýra. Podle svých slov jeho gólová produkce mohla být větší. Osobní cíle už nemá, ale střílení gólů mu pochopitelně chybí. V době koronavirové se věnuje práci, doma se dívá na fotbalová videa. Kdyby to šlo, tak by klidně hrál i za současné situace. “Já čekal, že se nebude hrát tak tři kola. I teď bych hrál, patřím k hazardérům, i když vím, že než fotbal je přednější zdraví,“ říká někdejší král střelců okresních i krajských soutěží.
Pivní etikety. Pro někoho jen bezcenný kousek papíru nalepený na lahvi s chmelovým mokem s údaji o výrobku. Pro jiné kus historie, vzpomínek a cenný artefakt. V dalším díle seriálu Retro mají čtenáři možnost podívat se na vývoj papírových etiket pivovaru ve Velkých Popovicích. Konkrétně se jedná o dobře známou značku Velkopopovický Kozel.
Pivní etikety. Pro někoho jen bezcenný kousek papíru nalepený na lahvi s chmelovým mokem s údaji o výrobku. Pro jiné kus historie, vzpomínek a cenný artefakt. V dalším díle seriálu Retro mají čtenáři možnost podívat se na vývoj papírových etiket pivovaru ve Velkých Popovicích. Konkrétně se jedná o dobře známou značku Velkopopovický Kozel.
/FOTOGALERIE/ Nebýt roušek na obličejích, většího rozestupu mezi korzujícími lidmi a policejního vozu projíždějícího po „pěší magistrále“ uprostřed Komenského sadů v centru Ostravy, nikoho by nenapadlo, že se nacházíme další víkend v období koronavirové pandemie.
Jižní Čechy léčí. Konkrétně díky potravinám, které se v tomto regionu produkují. Vyplývá to ze stejnojmenného projektu, na kterém spolupracuje Jihočeský kraj s českobudějovickou nemocnicí a Jihočeskou centrálou cestovního ruchu.
Zavřené hospody a bary znamenají velké problémy i pro pivovary v okrese Louny. Prožívají těžké časy.
/FOTOGALERIE/ Nové formy odbytu hledají nyní producenti zboží, které se v „dobách míru“ k zákazníkům dostává přes zařízení v současnosti uzavřená. A firmou, která na opatření vlády „dojíždí“ druhotně, je také benešovský Pivovar Ferdinand. Ten se snaží výpadek výčepů suplovat na Benešovsku i v Praze.
/ROZHOVOR/ Ještě před měsícem nikdo netušil, že dnes už nebude na kolínském zimním stadionu led. Před měsícem Kozlové slavili jistotu prvního místa v tabulce po základní části a jistý postup do semifinále. To ale netušili, že už si zahrají jen jeden jediný zápas.
Podniky v gastronomii mají náklady desítky tisíc korun, příjmy ale žádné.
Malé pivovary kvůli uzavření restaurací a hospůdek bojují o svoji další existenci. Stejná situace je i na Berounsku. Pivovary v současné době chmelový mok nevaří a netrpělivě vyčkávají, jak se bude situace kolem koronavirové pandemie dále vyvíjet. Některé pivovary se pak zapojily do iniciativy "Zachraň pivo" pomocí níž chtějí dostat ke spotřebitelům již navařené pivo.
Jsme rekordmany v pití piva, zlatavý mok považujeme za národní nápoj. Proto se teď lidé snaží svými objednávkami pomoci minipivovarům, aby nepadly na dno. Pomůže to?
Jediným okresem v České republice, kde se nákaza Covidem-19 zatím nepotvrdila, je Pelhřimovsko. Místní mají jasno. Je to díky pelhřimovskému pivu a zázračné studánce. V obou je totiž léčivá voda z poutního vrchu Křemešník.
Velmi přísný trest hrozí mladému recidivistovi, který ukradl láhev piva ze supermarketu ve Veselí nad Moravou. Kvůli stavu nouze může dostat až osm let vězení.
/FOTOGALERIE/ Pivní etikety. Pro někoho jen bezcenný kousek papíru nalepený na lahvi s chmelovým mokem s údaji o výrobku. Pro jiné kus historie, vzpomínek a cenný artefakt. V dnešním díle seriálu Retro, který redakce Deníku pro vás čtenáře připravuje ve spolupráci s Drahoslavem Brabcem, sběratelem pivních etiket, vám dáme možnost podívat se, jak vypadaly etikety benešovského pivovaru Ferdinand v letech minulých.
Pivovary přestaly vařit pivo a mnozí zaměstnanci jsou doma na 60 procentech.
Současná situace, kdy došlo k dočasnému uzavření restaurací a hospod, má dopad na řadu pivovarů. Velký pokles výroby sudového piva zaznamenal i Tradiční pivovar v Rakovníku, který má své zákazníky zhruba z poloviny na tuzemském trhu.
/INFOGRAFIKA/ Nucené uzavření hospod a restaurací i zákaz shlukování tvrdě dopadá také na malé a střední pivovary, kterých je v metropoli zhruba padesátka.
FOTOGALERIE/ Po zavření restaurací, hospod a barů se pití alkoholu přeneslo za zdi domovů. A vypadá to, že ve velkém. Obchodníci po celé republice hlásí nárůst prodeje všech druhů alkoholu. Nejvíce se konzumuje v Moravskoslezském kraji.
/FOTOGALERIE/ Tak jako k Itálii patří neodmyslitelně špagety a k Francii bagety, tak pivo je základem české kultury. A jelikož se o pivu povídá, že je tekutým chlebem, rozhodli se v mžanském pivovaru dát tomuto spojení rovnítko a pro místní pečou speciální chleba, jehož základem je právě zlatavý mok. Konečný voňavý a křupavý produkt pak denně rozdávají místním.
Produkce piva je v ohrožení. Se zavřenými restauracemi a hospodami jde ruku v ruce také nižší odbyt. Někde situaci řeší tím, že pivo více plní do lahví a plechovek, samospásné to ale není. Vzniklé ztráty zvýšený odbyt národního moku zabaleného do jiného obalu, než sudu, nespasí.
Uzavření provozu hospod a restaurací v souvislosti se zabráněním šíření koronaviru dotklo i pivovarů. Přestože výrobu neuzavřely, došlo ale k téměř k útlumu výroby sudového piva. Důvodem je prakticky nulový odběr v těchto dnech. Nicméně milovníci zlatavého moku zoufat nemusí, neboť pivovary na Příbramsku zavedly rozvoz piva, případně je jejich pivo dostupné jako lahvové v obchodech.
Není v životě lidé sféra, kterou by koronavirus nezasáhl. Obor gastronomie však v posledních týdnech doslova přestal existovat. Svůj hořký pohár nyní musí vypít i majitelé pivovarů. Nejhůře jsou na tom ty menší, které jsou závislé především na dodávkách do lokálních hospod. Jenže hospody, restaurace a bary jsou teď zavřené a „pivaři“ si tak nejčastěji kupují domů lahváče ze supermarketů. Menší pivovary se tak snaží situaci zachraňovat po svém.
/FOTOGALERIE/ Skutečně hodně citelně se situace kolem uzavření hospod a restaurací dotkla jediného většího producenta piva na Benešovsku, Pivovaru Ferdinand. „Benešovské pivo přišlo o zásadní distribuční kanály. Hospody a restaurace jsou zavřené,“ řekl jednatel Pivovaru Ferdinand Petr Dařílek s tím, že další vývoj je nepředvídatelný.