Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Poslanci schválili zvýšení ošetřovného na 80 procent. O novele rozhodne Senát

Ošetřovné pro rodiče, kteří zůstali doma s potomky v souvislosti s uzavřením škol a školek kvůli koronavirové krizi, se zřejmě zvýší. Zpětně od dubna má podle vládní novely činit 80 procent denního vyměřovacího základu zaměstnance místo nynějších 60 procent. Předlohu z resortu Jany Maláčové dnes schválila zrychleně ve stavu legislativní nouze Sněmovna. Stát by měl podle novely vyplácet zaměstnancům ošetřovné nejdéle do letních prázdnin. Předlohu ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident Miloš Zeman.

V červnu se tisícům lidí nymburský pivovar neotevře

/FOTOGALERIE/ Trvající zákaz hromadných akcí zasáhne také jednu z nejmasovějších událostí v Nymburce, která se tradičně koná třetí červnový víkend. Řeč je o Dni piva na dvoře nymburského pivovaru, kam každoročně proudí davy lidí. Letos se měl konat v sobotu 20. června.

Nejvíc mě těší, když si můžu najít poklad sám na zaprášené půdě

Už třicet let se František Horák (57) z Písecka věnuje svému velkému koníčku. Sbírá pivní i jiné lahve z období Rakouska – Uherska a první republiky. Mohl by si otevřít malé muzeum plné historických předmětů, které mají často souvislost s pivem. Jedná se o lahve, ale také plničky lahví, kompresor, oplatkovače nebo stoly, cedule a hrníčky. Svou sbírku odhaduje na 800 až 900 předmětů. „Je to nemoc, která se nedá vyléčit,“ směje se sběratel.

Pohlednice z minulosti: Pivní etikety z Benešova

/FOTOGALERIE/ Pivní etikety. Pro někoho jen bezcenný kousek papíru nalepený na lahvi s chmelovým mokem s údaji o výrobku. Pro jiné kus historie, vzpomínek a cenný artefakt. V tomto díle retroseriálu vám dáme možnost podívat se, jak vypadaly v minulých letech etikety benešovského pivovaru Ferdinand.

Pohlednice z minulosti: Proměny etiket benešovského pivovaru Ferdinand

/FOTOGALERIE/ Pivní etikety. Pro někoho jen bezcenný kousek papíru nalepený na lahvi s chmelovým mokem s údaji o výrobku. Pro jiné kus historie, vzpomínek a cenný artefakt. V dnešním díle seriálu Retro, který redakce Deníku pro vás čtenáře připravuje ve spolupráci s Drahoslavem Brabcem, sběratelem pivních etiket, vám dáme možnost podívat se, jak vypadaly etikety benešovského pivovaru Ferdinand v letech minulých.

Předzahrádky v rouškách a bez toalet? Spíše ne

Otevřít předzahrádky a vydávat pivo a jídlo přes okénko od 25. května, kdy to půjde podle jízdního řádu rozvolňování karantény? Nebo počkat až do 8. června, kdy budou moci být hospody otevřeny se vším všudy, i s vnitřními prostorami a obsluhou?  

Když nejdou lidé na pivo, musí pivo k lidem

Když nemohou jít Češi na pivo, přijelo pivo za nimi. S jedinečným nápadem přišel v těchto dnech rodinný Pivovar Zichovec. Se svým Píííívobusem vyrazil přímo k dopravní tepně na odpočívadlo u silnice I/7. Oblíbený nápoj se ve dnech karantény k pivařům jen tak nedostane a hektolitry zlatavého moku by neměl kdo vypít. Kde si řidiči jindy kupují u silnice třeba jahody, dostanou dnes pivo.

Šéf Prazdroje Tomáš Mráz: Situace je katastrofální, některé hospody už neotevřou

Čekali na příchod jara a teplých dní. Pivovarům a hospodám tím startuje hlavní sezona, kdy zlatavý mok začíná téct proudem. Však jsme vyhlášený národ pivařů, světoví rekordmani v počtu vypitých piv. Letos je ale všechno jinak. Kvůli koronavirovým opatřením zůstávají hospody zavřené a pivo prodávají maximálně v omezeném množství přes výdejní okénka. 

Netradiční Velikonoce: osamocené popíjení zeleného piva a mše pouze od počítačů

Tradiční zelené pivo si o Velikonocích vychutnává každoročně. I letos se na výpravu do hospody těšil. „Loni jsme na Zelený čtvrtek byli s kamarády. Celkem mě mrzí, že to letos nevyjde. Zelené pivo není něco, bez čeho bych nemohl být, ale je to fajn příležitost setkat se,“ popsal Václav František Matyáš z Bílovic nad Svitavou na Brněnsku. Kvůli pandemii koronaviru musí společnost přátel oželet. Místo na baru vypije zelené pivo na zahradě, velikonoční speciál si objednal domů.

Plzeňský Prazdroj: Prošlé pivo v sudech nahradíme novým

Současná situace a související opatření dopadají těžce také na české pivovary. Zavřením hospod musely ze dne na den ukončit stáčení piva do sudů a cisteren. Své kapacity soustředí dnes především na výrobu a distribuci piva v lahvích a plechovkách.

Nedostatek PET lahví. Malé pivovary nebojují pouze o přežití

„Když si vzpomenu na první dny s opatřeními proti koronaviru, vybaví se mi klasická scénka Kaisera a Lábuse - Těžký týden referenta Kubrta. Nás však nezbrzdily gumičky, ale právě vládní nařízení, kdy jsme museli vylít celou várku piva,“ říká vedle stolu, kde jsou vyskládány PET lahve se zlatavým obsahem spolumajitel hradeckého pivovaru Klenot Matěj Miro. Zároveň dodává, že před pivní koronavirovou krizí vařil pivovar tři várky za týden.  

Malé pivovary bojují nejen o přežití, ale i o PET lahve

„Když si vzpomenu na první dny s opatřeními proti koronaviru, vybaví se mi klasická scénka Kaisera a Lábuse - Těžký týden referenta Kubrta. Nás však nezbrzdily gumičky, ale právě vládní nařízení, kdy jsme museli vylít celou várku piva,“ říká vedle stolu, kde jsou vyskládány PET lahve se zlatavým obsahem spolumajitel hradeckého pivovaru Klenot Matěj Miro.

Primátor: Prodej sudového piva klesne v dubnu k nule

K největším producentům piva v Královéhradeckém kraji patří náchodský Primátor. Také zde zavedli v souladu s vyhlášením nouzového stavu přísnější hygienická opatření, aktualizoval dopravní řád a interními směrnicemi upravil chování zaměstnanců v práci tak, abych předešli a zamezili šíření nákazy Covid19.  

Pivovaru zůstalo 514 tisíc litrů piva. Co s ním?

Uzavření hospod tvrdě dopadá na pivovary. V sudech a tancích jim zůstávají hektolitry nevyužitého piva. Řeší, jak si poradit v krizi. Ztráty mají obrovské. Majitel královédvorského pivovaru Tambor Nasik Kiriakovský přiznal, že mají navařeno 514 tisíc litrů piva. Vylévat do kanálu ho nehodlá.

Zachraňte pivo. Minipivovary třou bídu s nouzí. V nabídce je Urban i Heřman

Miliony litrů piva z malých pivovarů čekají na své zákazníky. Z toho statisíce litrů jsou na Vysočině. Majitelům malých pivovarů hrozí krach, pokud například splácejí úvěry a situace okolo zavřených hospod v době koronavirové krize by měla trvat příliš dlouho. A tak dělají, co můžou, aby svůj produkt prodali.

Zomer: Patřím k těm hazardérům, kteří by fotbal hráli i při pandemii koronaviru

/ROZHOVOR/ Osmnáct branek Patrika Zomera vyneslo Chlumčany po šestnácti odehraných zápasech na druhé místo B skupiny I. B třídy. 31letý forvad přišel do klubu před sezonou z Lenešic, kde platil za vyhlášeného kanonýra. Podle svých slov jeho gólová produkce mohla být větší. Osobní cíle už nemá, ale střílení gólů mu pochopitelně chybí. V době koronavirové se věnuje práci, doma se dívá na fotbalová videa. Kdyby to šlo, tak by klidně hrál i za současné situace. “Já čekal, že se nebude hrát tak tři kola. I teď bych hrál, patřím k hazardérům, i když vím, že než fotbal je přednější zdraví,“ říká někdejší král střelců okresních i krajských soutěží.

Pohlednice z minulosti: Proměny etiket a historie piva Velkopopovický kozel

Pivní etikety. Pro někoho jen bezcenný kousek papíru nalepený na lahvi s chmelovým mokem s údaji o výrobku. Pro jiné kus historie, vzpomínek a cenný artefakt. V dalším díle seriálu Retro mají čtenáři možnost podívat se na vývoj papírových etiket pivovaru ve Velkých Popovicích. Konkrétně se jedná o dobře známou značku Velkopopovický Kozel.

Pohlednice z minulosti: Proměny etiket a historie piva Velkopopovický kozel

Pivní etikety. Pro někoho jen bezcenný kousek papíru nalepený na lahvi s chmelovým mokem s údaji o výrobku. Pro jiné kus historie, vzpomínek a cenný artefakt. V dalším díle seriálu Retro mají čtenáři možnost podívat se na vývoj papírových etiket pivovaru ve Velkých Popovicích. Konkrétně se jedná o dobře známou značku Velkopopovický Kozel.

Kraj představuje projekt Jižní Čechy léčí

Jižní Čechy léčí. Konkrétně díky potravinám, které se v tomto regionu produkují. Vyplývá to ze stejnojmenného projektu, na kterém spolupracuje Jihočeský kraj s českobudějovickou nemocnicí a Jihočeskou centrálou cestovního ruchu.

Pivovar Ferdinand supluje zavřené výčepy hospod

/FOTOGALERIE/ Nové formy odbytu hledají nyní producenti zboží, které se v „dobách míru“ k zákazníkům dostává přes zařízení v současnosti uzavřená. A firmou, která na opatření vlády „dojíždí“ druhotně, je také benešovský Pivovar Ferdinand. Ten se snaží výpadek výčepů suplovat na Benešovsku i v Praze.

Sejpal: Až to vše skončí, tak se všichni sejdeme a dáme si pivo

/ROZHOVOR/ Ještě před měsícem nikdo netušil, že dnes už nebude na kolínském zimním stadionu led. Před měsícem Kozlové slavili jistotu prvního místa v tabulce po základní části a jistý postup do semifinále. To ale netušili, že už si zahrají jen jeden jediný zápas.

Pivovary nové pivo zatím nevaří. Snaží se prodat zásoby před zkažením

Malé pivovary kvůli uzavření restaurací a hospůdek bojují o svoji další existenci. Stejná situace je i na Berounsku. Pivovary v současné době chmelový mok nevaří a netrpělivě vyčkávají, jak se bude situace kolem koronavirové pandemie dále vyvíjet. Některé pivovary se pak zapojily do iniciativy "Zachraň pivo" pomocí níž chtějí dostat ke spotřebitelům již navařené pivo.

Pohlednice z minulosti: Proměny etiket benešovského pivovaru Ferdinand

/FOTOGALERIE/ Pivní etikety. Pro někoho jen bezcenný kousek papíru nalepený na lahvi s chmelovým mokem s údaji o výrobku. Pro jiné kus historie, vzpomínek a cenný artefakt. V dnešním díle seriálu Retro, který redakce Deníku pro vás čtenáře připravuje ve spolupráci s Drahoslavem Brabcem, sběratelem pivních etiket, vám dáme možnost podívat se, jak vypadaly etikety benešovského pivovaru Ferdinand v letech minulých.

Místo piva pečou v mžanském pivovaru chleba pro místní

/FOTOGALERIE/ Tak jako k Itálii patří neodmyslitelně špagety a k Francii bagety, tak pivo je základem české kultury. A jelikož se o pivu povídá, že je tekutým chlebem, rozhodli se v mžanském pivovaru dát tomuto spojení rovnítko a pro místní pečou speciální chleba, jehož základem je právě zlatavý mok. Konečný voňavý a křupavý produkt pak denně rozdávají místním.

Pivovary zatím ztráty ani nesčítají. Budou obrovské

Produkce piva je v ohrožení. Se zavřenými restauracemi a hospodami jde ruku v ruce také nižší odbyt. Někde situaci řeší tím, že pivo více plní do lahví a plechovek, samospásné to ale není. Vzniklé ztráty zvýšený odbyt národního moku zabaleného do jiného obalu, než sudu, nespasí.

Pivovary na Příbramsku přecházejí ze sudového na lahvové

Uzavření provozu hospod a restaurací v souvislosti se zabráněním šíření koronaviru dotklo i pivovarů. Přestože výrobu neuzavřely, došlo ale k téměř k útlumu výroby sudového piva. Důvodem je prakticky nulový odběr v těchto dnech. Nicméně milovníci zlatavého moku zoufat nemusí, neboť pivovary na Příbramsku zavedly rozvoz piva, případně je jejich pivo dostupné jako lahvové v obchodech.

Koronavirus versus pivovary. Dopady jsou drtivé, říkají majitelé

Není v životě lidé sféra, kterou by koronavirus nezasáhl. Obor gastronomie však v posledních týdnech doslova přestal existovat. Svůj hořký pohár nyní musí vypít i majitelé pivovarů. Nejhůře jsou na tom ty menší, které jsou závislé především na dodávkách do lokálních hospod. Jenže hospody, restaurace a bary jsou teď zavřené a „pivaři“ si tak nejčastěji kupují domů lahváče ze supermarketů. Menší pivovary se tak snaží situaci zachraňovat po svém.

Pivovar Ferdinand zastavil výrobu zlatavého moku

/FOTOGALERIE/ Skutečně hodně citelně se situace kolem uzavření hospod a restaurací dotkla jediného většího producenta piva na Benešovsku, Pivovaru Ferdinand. „Benešovské pivo přišlo o zásadní distribuční kanály. Hospody a restaurace jsou zavřené,“ řekl jednatel Pivovaru Ferdinand Petr Dařílek s tím, že další vývoj je nepředvídatelný.