Řečmi, že pivo Ale z českých surovin vyrobit nejde, se Rodinný pivovar Bernard odradit nenechal. A to se mu i vyplatilo. Pivo Bernard Bohemian Ale totiž získalo ocenění Nejlepší nový český ale desetiletí.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Letos v dubnu to bude osm let od chvíle, kdy v Beskydském pivovárku v Ostravici vystavili první sud piva. Od té doby pivovar získal věrnou klientelu, která mu pomáhá mírnit ztráty způsobené vládními nařízeními v souvislosti s šířením nákazy Covid-19. Vážení čtenáři, pro velký zájem o tento text a fotogalerii a také v rámci podpory podnikání v kraji v nelehké době vás zveme na návštěvu Beskydského pivovárku v Ostravici. Článek původně vyšel v předplatitelské zóně, nyní ho s přáním hezké neděle odemykáme všem.
/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Premiant, Sládek, Harmonie nebo Bludimíra a Marzebilla. Tak se jmenuje pivo, pro které si teď mohou zajít lidé, když sejdou z hor do Perštejna. V Pivovaru Chalupník je každodenně otevřené pivní okénko.
Padesátka za pivo, sto dvacet za pivo s kořalkou, tisícovka za stůl, pět tisíc za celý lokál… Armáda spásy otevírá v „suchém únoru“ historicky první virtuální hospodu-nehospodu, kam se dá i v nouzovém stavu a nebude z toho kocovina, nýbrž dobrý pocit.
Možná toho o pivu víte hodně. Možná víte i mnohé o vaření. Teď ale můžete zjistit, jaká piva se ideálně snoubí s nejrůznějšími jídly. V Knize o pivu, kterou napsali porotce významných degustačních soutěží Pavel Borowiec a diplomovaná pivní sommelierka Marcela Titzlová, je vše hezky vysvětleno. Nechybí ani dobré recepty. Víte například, jak si připravit uzené vepřové koleno na černém pivu?
Své zaměstnání v Pivovaru Kamenice musel na nějaký čas vyměnit za lisování pantů ve fabrice. Za novou práci byl ale Dominik Bořil vděčný. Pivovar v Kamenici nad Lipou, který stojí především na dodávkách piva do restaurací, musel totiž svůj provoz v této době značně omezit. „Dělám ve sklepě, kde přetahuju pivo do tanků a hlídám jeho kvalitu. V posledních měsících už ale bylo práce méně a v pivovaru nás na ni bylo hodně,“ přemítal takzvaný sklepák Dominik Bořil.
Své zaměstnání v Pivovaru Kamenice musel na nějaký čas vyměnit za lisování pantů ve fabrice. Za novou práci byl ale Dominik Bořil vděčný. Pivovar v Kamenici nad Lipou, který stojí především na dodávkách piva do restaurací, musel totiž svůj provoz v této době značně omezit. „Dělám ve sklepě, kde přetahuju pivo do tanků a hlídám jeho kvalitu. V posledních měsících už ale bylo práce méně a v pivovaru nás na ni bylo hodně,“ přemítal takzvaný sklepák Dominik Bořil.
Jednu zlatou a jednu stříbrnou medaili si z vyhlášení výsledků světové pivní degustační soutěže Meininger’s International Craft Beer Award v kategorii piv plzeňského typu a ležáků minulý týden odnesla piva ze Svijan.
Národní pivovar Budějovický Budvar má za sebou i přes komplikace spojené s koronavirovou krizí objemově úspěšný rok. Výstav piva se loni meziročně zvýšil o 51 tisíc hl a dosáhl objemu 1,730 mil. hl. To je nejvyšší výstav v historii pivovaru. V prodaném množství piva rostl národní pivovar jak na exportních trzích, tak na trhu domácím.
Než zlikvidovat zhruba šest set litrů piva vylitím, raději ho Chrám chmele a piva (CHCHP) prodal za symbolickou cenu těm, kteří pomáhají občanům při potížích s covidovou epidemií. Hasičům, záchranářům či vojákům Chrám v minulých dnech prodal celkem 18 soudků piva, každý za symbolickou jednu korunu.
FOTO, VIDEO: Deník byl u toho, když tři auta policistů přijela v úterý vpodvečer zasáhnout proti otevřené hospodě v Hlinsku. Atmosféra oboustranné bezmoci, mužů zákona na jedné a hostinské se štamgasty na druhé se dala krájet.
FOTOGALERIE/ Konečně točené pivo, pochvalovali si hosté v restauraci U Macků na Svatém Kopečku u Olomouce. Vedle u stolu návštěvníci dojídali oběd. Podnik v sobotu otevřel na protest proti vládním opatřením proti šíření koronaviru.
FOTOGALERIE/ Konečně točené pivo, pochvalovali si hosté v restauraci U Macků na Svatém Kopečku u Olomouce. Vedle u stolu návštěvníci dojídali oběd. Podnik v sobotu otevřel na protest proti vládním opatřením proti šíření koronaviru.
FOTOGALERIE/ Konečně točené pivo, pochvalovali si hosté v restauraci U Macků na Svatém Kopečku u Olomouce. Vedle u stolu návštěvníci dojídali oběd. Podnik v sobotu otevřel na protest proti vládním opatřením proti šíření koronaviru.
FOTOGALERIE/ Konečně točené pivo, pochvalovali si hosté v restauraci U Macků na Svatém Kopečku u Olomouce. Vedle u stolu návštěvníci dojídali oběd. Podnik v sobotu otevřel na protest proti vládním opatřením proti šíření koronaviru.
VIDEO / FOTOGALERIE/ Konečně točené pivo, pochvalovali si hosté v restauraci U Macků na Svatém Kopečku u Olomouce. Vedle u stolu návštěvníci dojídali oběd. Podnik v sobotu otevřel na protest proti vládním opatřením proti šíření koronaviru.
Když se před sedmi lety David Kapsia rozhodl, že se pustí do vaření piva, netušil, jak rychle se jeho podnikání rozvine. Tehdy založil Minipivovar Kosíř a už brzy se o tamním poctivém pivu vědělo široko daleko. Jenže po letech se ukázalo, že pod hanáckým kopcem, podle kterého byl pivovar pojmenovaný, chybí prostor pro rozvoj. „Měl jsem další a další nápady, které jsem chtěl dotáhnout. A hlavně přidat k pivu to, co k němu na Hané patří, tvarůžky.“
Velkou žízeň po pivu zřejmě potřebovali uhasit zloději, kteří kradli v posledních dnech na Klatovsku. Ze sklepů zmizela téměř stovka plechovek s chmelovým mokem.
Společnosti Vítkovice Aréna a Pivovar Ostravar prodloužily smlouvu o generálním partnerství největší sportovní haly na Moravě. Jedna z dominant Ostravy ponese i v následujících pěti letech název Ostravar Aréna.
Obtížně zvládají pivovary ve Zlínském kraji dopady vládních protikoronavirových opatření v podobě zavřených hospod, barů a restaurací, což má zásadní vliv na prodej piva. Přestože všeobecně narůstá poptávka po chmelovém moku v PET lahvích, dochází k plošnému propadu odbytu piva sudového. Už nyní se proto pivovary připravují na letošní sezónu.
Když se před sedmi lety David Kapsia rozhodl, že se pustí do vaření piva, netušil, jak rychle se jeho podnikání rozvine. Tehdy založil Minipivovar Kosíř a už brzy se o tamním poctivém pivu vědělo široko daleko. Jenže po letech se ukázalo, že pod hanáckým kopcem, podle kterého byl pivovar pojmenovaný, chybí prostor pro rozvoj. „Měl jsem další a další nápady, které jsem chtěl dotáhnout. A hlavně přidat k pivu to, co k němu na Hané patří, tvarůžky.“
/ANKETA/ Nejstarší brněnskou hospodu U modrého lva, o které jsou zmínky už ze třináctého století, zbourali v roce 1934. Jiří Wiesner si otevřel pivotéku se stejným názvem před deseti lety. Na konci roku, kdy byl u nás poprvé v historii podíl piva stáčeného do lahví vyšší než do sudů.
Letošní zima je z hlediska mrazů a sněhové nadílky opět slabší, vydáme se tak aspoň do minulosti kdy panovaly mrazy třesknější a přírodní led sloužil jako základní chladící prostředek pro pivovary.
/ANKETA/ Nejstarší brněnskou hospodu U modrého lva, o které jsou zmínky už ze třináctého století, zbourali v roce 1934. Jiří Wiesner si otevřel pivotéku se stejným názvem před deseti lety. Na konci roku, kdy byl u nás poprvé v historii podíl piva stáčeného do lahví vyšší než do sudů.
Přinesl jsem nějaké pivo! Větu, kterou pronesl, potvrdil mladý muž zdvižením ruky, v níž třímal dvoulitrovou PET lahev plnou zlatavého moku. Nato dodal, že celkem bral tři lahve, každou z nich za pouhých dvacet korun.
/PROSLULÉ PRAŽSKÉ PODNIKY/ Proslulé podniky s mnohaletou tradicí se dají najít i mimo centrum. V Nuslích například funguje vyhlášená restaurace U Bansethů. Pokud máte chuť na poctivou staročeskou klasiku, jste na pravém místě.
Berouňák Antone „Tony“ Kom žije v České republice už dvanáct let, usadil se tu a založil rodinu. Rozhovor probíhal v českém jazyce, a až za chvilku se dalo všimnout lehkého anglického akcentu v jeho naprosto výborné češtině.
Antone 'Tony' Kom žije v České republice už dvanáct let, usadil se tu a založil rodinu. Rozhovor probíhal v českém jazyce, a až za chvilku se dalo všimnout lehkého anglického akcentu v jeho naprosto výborné češtině.
S razantním poklesem prodeje sudového piva se musí vypořádat kvůli uzavřeným hospodám všechny pivovary v Olomouckém kraji. Ve složité situaci se ocitly také minipivovary, které se snaží udržet nad hladinou prodejem lahví přes e-shopy či jinými aktivitami.
S razantním poklesem prodeje sudového piva se musí vypořádat kvůli uzavřeným hospodám všechny pivovary v Olomouckém kraji. Ve složité situaci se ocitly také minipivovary, které se snaží udržet nad hladinou prodejem lahví přes e-shopy či jinými aktivitami.
S razantním poklesem prodeje sudového piva se musí vypořádat kvůli uzavřeným hospodám všechny pivovary v Olomouckém kraji. Ve složité situaci se ocitly také minipivovary, které se snaží udržet nad hladinou prodejem lahví přes e-shopy či jinými aktivitami.
Pivko, slivovička nebo utopence. Zavřené hospody partě nezamyslických recesistů až tolik nevadí. Pravidelně se scházejí každou středu prostřednictvím mobilních telefonů a notebooků, kdy z tepla domova užívají společného virtuálního posezení. Každou středu na značkách: Scházejí se ve videohospodě.
/13. DEN/ Muži, jdete do toho s námi? Pokud ano, možná vás zajímá, jak se liší ženské a mužské hubnutí. Každé z nich má totiž svá specifika. Paradoxem je však jiná věc: když se rozhodne hubnout muž, většinou se mu to podaří. Čím to je?
Koronavirová krize, která loni na několik měsíců uzavřela restaurace a pivnice, se podepsala na výrazném propadu tržeb přerovského pivovaru Zubr. U sudového piva zaznamenal pokles až o 60 milionů korun. Ztrátu tradičního výrobce nenahradil ani prodej baleného piva v maloobchodě.
/FOTO/ V době normalizace se kultura mnohdy přesouvala do bytových divadel. Podobná je i doba covidová u pivařů. Ti se ze zavřených hospod přesunuli domů k malým výčepním zařízením.
Stará Bělá vždy patřila a ještě stále patří k městským částem Ostravy, o kterých se ví. V zimě se na ledě zdejšího rybníka proháněla řada pozdějších ligových hokejistů, starobělská jízdárna byla vyhlášená daleko za hranicemi republiky, známým se stalo i půvabné koupaliště.
V úterý 5. ledna v 21.15 hodin, tedy již v době nočního zákazu volného pohybu osob, spatřila hlídka Městské policie Tábor v Purkyňově ulici dvojici mladíků ve věku šestnáct a osmnáct let, kteří před uzavřenou restaurací konzumovali pivo z plechovky.
Pivovar Falkon ze severočeského Žatce si na závěr roku připsal evropský úspěch. Jeho pivo Mikrokosmos opanovalo soutěž pořádanou americkým svazem pěstitelů chmele (Hop growers of America).
Dvojice mladíků s pivem v ruce zaujala hlídku strážníků na pardubické Dubině. Konzumace alkoholu na veřejnosti je zakázané. Stejně jako je zakázáno podání alkoholu osobě mladší 18 let, což byl případ jednoho z mladíků.
Další zdržení nabral start výroby staronového litoměřického piva Kalich. Rozjezd výroby zkomplikovala epidemie koronaviru. V levé, zrekonstruované části někdejšího pivovaru se mělo původně začít vařit už loni na jaře, nakonec však neklapnul ani prosincový termín. Nově chce nájemce pivovaru, společnost Hutár Agro, první zkušební várky uvařit v únoru.
V lize je aktuálně třetím nejlepším střelcem, v průměru se drží těsně pod dvacetibodovou hranicí. Je jasným tahounem děčínských Válečníků. Rozehrávač Ondřej Šiška si navíc na konci roku zahraje basketbalové All Star Game. Aktuálně ale odpočívá v Přerově u své rodiny, po krátkém volnu se už 25. prosince bude hlásit opět v Děčíně.
/FOTOGALERIE/ Smutný čtvrtek. Pivaři v Karviné i v Havířově se pro letošek loučili s hospodou. V některých podnicích teklo proudem pivo i kořalka. „Já nikam nejdu! Mně nebude nějaký č**ák z Prahy říkat, co mám dělat,“ vykřikoval například jeden z hostů Tipsport Baru v samém centru Havířova, když personál nabádal hosty, že se zavírá.