Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Minipivovary na Olomoucku: Přežili jsme a už zase vaříme

Z nejhoršího jsme snad venku, věří po nucené pauze majitelé hanáckých minipivovarů a rodinných pivovárků. Těší se na stálé zákazníky a radost mají i z těch nových, kteří se o nich díky internetu a sociálním sítím dozvěděli až během nouzového stavu a podpořili je objednávkou s rozvozem domů nebo si pro pivo přijeli k výdejnímu okénku až do pivovaru.

Modrožlutý kvíz startuje, zkuste ho! Videokouč Zubrů Sklenář už se zapotil

Jak jsme již avizovali, dnešním dnem startujeme unikátní Modrožlutý kvíz s hokejovými Zubry. Díky společnosti Malina Sport Data, HC Zubr Přerov a Deníku máte jedinečnou příležitost porovnat své znalosti s kamarády, dalšími fanoušky nebo třeba videokoučem Zubrů Jiřím Sklenářem. A jako bonus vyhrát hodnotné ceny.

KOMENTÁŘ: Karel Poláček by našel živnou půdu

Rychnovský rodák Karel Poláček dokázal skvěle vykreslit s úměrnou dávkou humoru kolorit života "svého" maloměsta i jeho tragikomické postavy včetně tehdejších politiků. Natolik věrně, že se v jeho díle poznali a Poláček byl obviněn z nactiutrhačství a dlouhá léta se prý v Rychnově nesměl ukázat.  

Blanka Solařová Calibaba: Byla jsem Husákovo dítě a oddával mě Elvis

Vystudovala žurnalistiku, ale vdala se do Kanady, kde ze zoufalství napsala humorný příběh Sousedka ze Skalistých hor. Její sloupky, které vycházejí každý týden v časopise Reflex, se odehrávají v Dubaji, kam se z Kanady přestěhovala po rozvodu. Tam je teď situovaná i její druhá novela nazvaná Šílená Češka v Dubaji. Blanka Solařová Calibaba v ní svérázně glosuje arabskou kulturu, opilecké výstřelky svého druhého manžela i vlastní pochybnosti a pády. A o tom všem mluvila i s časopisem Vlasta.

Život se vrací do normálu. Hospody a školy otevřely

Další a zatím největší vlna rozvolňování začala. Do hospod a restaurací mohli dnes po více než dvouměsíční pauze vstoupit první zákazníci, na první stupeň škol se vrátili žáci a otevřely už také plavecké bazény, památky nebo zoologické zahrady.

Na oběd opět do restaurací a hospod. Podívejte se, jak si první den lidé užívali

Velká očekávání a také napětí. Přijdou vůbec nějací zákazníci na oběd? Nebo alespoň na pivo? Majitelé restaurací v pondělí otevírali po uvolnění opatření ohledně epidemie koronaviru podniky. V lokálech stále platí přísná hygienická opatření. Personál obsluhoval v rouškách, stoly byly rozmístěné tak, aby lidé měli od sebe odstup a příchozí si dezinfikovali před jídlem ruce.

Pivo se vařilo v klášterech i na farách

/FOTOGALERIE/ Muzeum šumavského pivovarnictví v sobotu zahájilo letošní sezonu. Návštěvníci se mohou těšit nejen na pestrou expozici v několika místnostech o pivovarnictví, ale také na výstavu Církev a pivo.

Fotbalová Letní liga Pivovaru Kutná Hora 2020 odstartuje v sobotu

Šest okresních fotbalových mančaftů se spojilo a vytvořilo přípravný turnaj po koronavirové pandemii pod názvem Letní liga Pivovaru Kutná Hora. Hrát bude každý s každým a los určil, kdo si zahraje doma a kdo venku. Každý totiž bude hrát s každým jen jednou.

Primátor s otevřením zahrádek mění hospodským staré pivo za nové

/ROZHOVOR, FOTO/ Otevření zahrádek hospod a restaurací se minulý týden stalo důležitým krokem k návratu do normálního života. Hospoda vždy byla středobodem české kultury a společenského vyžití. Kombinace přátelské atmosféry, dobrého piva a laskavého hospodského bavila již naše předky. A nelze pochybovat, že také příští generace si k ní - i přes nadměrnou digitalizaci - najdou cestu.

Hospodští se těší na restart. Přerovský pivovar "oživuje" výčepy

Servisní technik přerovského pivovaru Zubr Petr Kneisl, který pomáhá před otevřením restaurací „resuscitovat“ výčepní zařízení, stráví v každé provozovně zhruba hodinu. Na první pohled jednoduchý proces je malým obřadem. Všechno musí do puntíku klapnout, aby se už od pondělí 25. května mohlo začít čepovat pivo. Jednou z restaurací, která se chystá na otevření, je i Angus v Galerii Přerov.

Panský pivovar má nového majitele. Obnoví tradici a bude opět vařit pivo

Wellness centrum nebo ubytování s restaurací. To vše mohlo podle nabídky realitní kanceláře vzniknout v prostorách bývalého Panského pivovaru v Boskovicích, který byl delší dobu na prodej. Vše je ale jinak. Nový majitel památkově chráněného objektu Luděk Řehoř v něm chce obnovit zašlou tradici a bude v něm vařit pivo. Dal mu jméno Pivovar pod hradem.

Louny pomohou živnostníkům, v Žatci zachraňují městskou restauraci

Města podpoří obchodníky. Opatření přijatá kvůli zamezení šíření koronaviru přestávají postupně platit, život v Česku se vrací do normálu. Obchody, restaurace a další provozovny se zase otvírají, jejich majitelé kvůli nucené pauze počítají ztráty. Ty lounské podpoří město, pomoc chystají i v Žatci. Tam navíc řeší, jak zachránit městskou restauraci U Orloje.

Pohlednice z minulosti: Proměny etiket benešovského pivovaru Ferdinand

/FOTOGALERIE/ Pivní etikety. Pro někoho jen bezcenný kousek papíru nalepený na lahvi s chmelovým mokem s údaji o výrobku. Pro jiné kus historie, vzpomínek a cenný artefakt. V dnešním díle seriálu Retro, který redakce Deníku pro vás čtenáře připravuje ve spolupráci s Drahoslavem Brabcem, sběratelem pivních etiket, vám dáme možnost podívat se, jak vypadaly etikety benešovského pivovaru Ferdinand v letech minulých.

Hospodský z centra Brna otevřeně: Vadí mi dvojí metr, hostů chodí jen pětina

/ROZHOVOR/ Jihomoravané na začátku týdne znovu vyrazili do svých oblíbených restaurací. Vláda podnikům povolila po dvou měsících nucené přestávky kvůli pandemii koronaviru otevřít venkovní zahrádky. Narvané k prasknutí však zrovna nebyly, protože do toho přišlo studené počasí. „Máme letní zahrádku a vaříme svařáky a prodáváme grog. To mluví za všechno,“ podotýká majitel restaurace Štatl na brněnském náměstí Svobody Pavel Podsedník.