![](https://g.denik.cz/21/8e/jan-jirak-historii-ma-v-krvi-privedl-ho-k-ni-dedecek-01_prazena-list-l.jpg)
Jan Jirák má historii v krvi, přivedl ho k ní dědeček
Historie z různých oblastí provází životem Jana Jiráka ze Švihova, který je archivářem Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech. Zajímá se o historii piva a je i muzikantem.
Historie z různých oblastí provází životem Jana Jiráka ze Švihova, který je archivářem Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech. Zajímá se o historii piva a je i muzikantem.
Z nejhoršího jsme snad venku, věří po nucené pauze majitelé hanáckých minipivovarů a rodinných pivovárků. Těší se na stálé zákazníky a radost mají i z těch nových, kteří se o nich díky internetu a sociálním sítím dozvěděli až během nouzového stavu a podpořili je objednávkou s rozvozem domů nebo si pro pivo přijeli k výdejnímu okénku až do pivovaru.
Milovníci odvážných pivních experimentů už jsou napnutí jak kšandy. Bude slané kyselé pivo z Krnova mňamka, nebo se nám z té absurdní kombinace chutí zvedne žaludek přivyklý na klasická piva?
Milovníci odvážných pivních experimentů už jsou napnutí jak kšandy. Bude slané kyselé pivo z Krnova mňamka, nebo se nám z té absurdní kombinace chutí zvedne žaludek přivyklý na klasická piva?
Jak jsme již avizovali, dnešním dnem startujeme unikátní Modrožlutý kvíz s hokejovými Zubry. Díky společnosti Malina Sport Data, HC Zubr Přerov a Deníku máte jedinečnou příležitost porovnat své znalosti s kamarády, dalšími fanoušky nebo třeba videokoučem Zubrů Jiřím Sklenářem. A jako bonus vyhrát hodnotné ceny.
Po třech letech od ukončení výroby ve vyškovském pivovaru svitla místním naděje, že se do opuštěného areálu vrátí život.
Rodinný pivovar Bernard, sídlící v Humpolci, otevřel na druhý pokus nový Bernard Bar, druhý podnik svého druhu v republice.
Vyškov – Společné sousedské setkání nad točeným pivem, limonádou a laskominami v podobě uzenin. To je lákadlo pro milovníky podobných akcí na sobotní pozdní odpoledne.
Co se psalo v roce 1994 dne 27. května? O pivu. Článek napsal tehdejší redaktor Stanislav Antoš.
Rychnovský rodák Karel Poláček dokázal skvěle vykreslit s úměrnou dávkou humoru kolorit života "svého" maloměsta i jeho tragikomické postavy včetně tehdejších politiků. Natolik věrně, že se v jeho díle poznali a Poláček byl obviněn z nactiutrhačství a dlouhá léta se prý v Rychnově nesměl ukázat.
Co Čech, to trenér. Co si budeme nalhávat, každý jsme tak trošku hokejový odborník. A co teprve, když jde o náš oblíbený tým! Myslíte si ale, že hokeji a Zubrům rozumíte fakt výborně? Že dokonale poznáte silné stránky jednotlivých hráčů Přerova?
S historickou policejní přilbou a štítem na hlavě i s plynovou maskou na tváři servíroval v pondělí, po více než dvou měsících, přicházejícím hostům premiérová piva provozní uherskohradišťského STBaru Jiří Klapko.
Vystudovala žurnalistiku, ale vdala se do Kanady, kde ze zoufalství napsala humorný příběh Sousedka ze Skalistých hor. Její sloupky, které vycházejí každý týden v časopise Reflex, se odehrávají v Dubaji, kam se z Kanady přestěhovala po rozvodu. Tam je teď situovaná i její druhá novela nazvaná Šílená Češka v Dubaji. Blanka Solařová Calibaba v ní svérázně glosuje arabskou kulturu, opilecké výstřelky svého druhého manžela i vlastní pochybnosti a pády. A o tom všem mluvila i s časopisem Vlasta.
Hudební a pivní nášup s kapelami Tři sestry, Rybičky 48, Horkýžeslíže, Wohnout nebo Jarkem Nohavicou si příznivci Slavností břeclavského piva užijí až příští rok. Akci, která se koná pravidelně první červnový víkend, pořadatelé zrušili.
/FOTO/ 25. květen 2020 se stane zásadním datem v novodobé historii pivovarnictví. Právě v tento den se po dlouhých dvou a půl měsících otevřely hospody. Kvůli koronaviru přišly vniveč hektolitry piva.
/FOTO/ 25. květen 2020 se stane zásadním datem v novodobé historii pivovarnictví. Právě v tento den se po dlouhých dvou a půl měsících otevřely hospody. Kvůli koronaviru přišly vniveč hektolitry piva.
/FOTO/ 25. květen 2020 se stane zásadním datem v novodobé historii pivovarnictví. Právě v tento den se po dlouhých dvou a půl měsících otevřely hospody. Kvůli koronaviru přišly vniveč hektolitry piva.
Když před třemi lety založila skupina ajťáků z Ostravy nový minipivovar, byla to sázka do loterie. Ale jelikož poptávka dlouhodobě převyšuje výrobu, rozhodli se provozovatelé odkoupit od radnice prodejnu Hruška, která jim umožní další růst.
Další a zatím největší vlna rozvolňování začala. Do hospod a restaurací mohli dnes po více než dvouměsíční pauze vstoupit první zákazníci, na první stupeň škol se vrátili žáci a otevřely už také plavecké bazény, památky nebo zoologické zahrady.
Velká očekávání a také napětí. Přijdou vůbec nějací zákazníci na oběd? Nebo alespoň na pivo? Majitelé restaurací v pondělí otevírali po uvolnění opatření ohledně epidemie koronaviru podniky. V lokálech stále platí přísná hygienická opatření. Personál obsluhoval v rouškách, stoly byly rozmístěné tak, aby lidé měli od sebe odstup a příchozí si dezinfikovali před jídlem ruce.
/FOTOGALERIE/ Muzeum šumavského pivovarnictví v sobotu zahájilo letošní sezonu. Návštěvníci se mohou těšit nejen na pestrou expozici v několika místnostech o pivovarnictví, ale také na výstavu Církev a pivo.
Vnitřní prostory jihomoravských restaurací a hospod znovu otevřou zákazníkům. Někteří provozovatelé mají strach z nižších tržeb.
Šest okresních fotbalových mančaftů se spojilo a vytvořilo přípravný turnaj po koronavirové pandemii pod názvem Letní liga Pivovaru Kutná Hora. Hrát bude každý s každým a los určil, kdo si zahraje doma a kdo venku. Každý totiž bude hrát s každým jen jednou.
Vůbec poprvé použil sládek strakonického pivovaru při vaření piva čistě zahraniční chmel. Vlastimil Matej založil tento týden první várku nového piva s názvem Letní.
Každý šestý oběd nyní zaplatí návštěvníkům restaurací společnost Edenred. Plzeňský Prazdroj pak od pondělí vyhlašuje akci První pivo je na nás. Pokračuje i projekt Zachraň hospodu. Přitáhnou lákavé nabídky lidi do restaurací a hospůdek?
Které město v České republice má vůbec nejvyšší kostelní věž? Kde stojí třetí největší synagoga v Evropě? Odkud svůj původ odvozují dvě třetiny světových piv? Odpověď na všechny tři otázky zní: město Plzeň.
/FOTOGALERIE/ Návrat z jedenáct měsíců dlouhé anabáze znamená pro Jana Rendla repatriační let ze Santiaga do Vídně, jízdu autobusem do Brna a převoz policejním autem až před dům do Havířova. A taky žádné oslavy s rodinou či kamarády, nýbrž karanténu.
Harrachov. Při vyslovení jména tohoto města v Krkonoších se všem vybaví především lyžování, a to ve všech podobách – běžecké, sjezdové a také skoky na lyžích. I když u těch skoků to při současném stavu můstků je všelijaké.
Je mu už 42 let, ale rozhodně na to nevypadá. Alespoň ne za zeleným stolem, kde se cítí jako hladová ryba ve vodě. Řeč je o Danielovi Javorském, jenž patří do kádru mužů KST Klatovy, který si v novém soutěžním ročníku zahraje kýženou třetí ligu.
O víkendu můžete opět zajet do autokina, či se vyrazit podívat, jak mniši vařili pivo.
Víkend na Klatovsku nabízí už více možností, kam se vydat na výlet. Otevřena jsou muzea i hrady, zatím bez komentovaných prohlídek.
/ROZHOVOR, FOTO/ Otevření zahrádek hospod a restaurací se minulý týden stalo důležitým krokem k návratu do normálního života. Hospoda vždy byla středobodem české kultury a společenského vyžití. Kombinace přátelské atmosféry, dobrého piva a laskavého hospodského bavila již naše předky. A nelze pochybovat, že také příští generace si k ní - i přes nadměrnou digitalizaci - najdou cestu.
/FOTOGALERIE/ Tomáš, Ivoš, Kim, Jarek, David a Břeťa s Martinou se konečně opět setkávají a nechávají si čepovat plzeňské pivo do půllitrů se svými jmény. Jen se tak děje venku, nikoliv v lokále u stolu vyhrazeného pro štamgasty porubského restaurantu.
Servisní technik přerovského pivovaru Zubr Petr Kneisl, který pomáhá před otevřením restaurací „resuscitovat“ výčepní zařízení, stráví v každé provozovně zhruba hodinu. Na první pohled jednoduchý proces je malým obřadem. Všechno musí do puntíku klapnout, aby se už od pondělí 25. května mohlo začít čepovat pivo. Jednou z restaurací, která se chystá na otevření, je i Angus v Galerii Přerov.
Zásoby nespotřebovaného piva, které už není možné využít ke konzumaci, zůstaly kvůli pandemii koronaviru a s ní spojeným omezením ve skladech restaurací, barů i pivovarů. Postihlo to i brněnský pivovar Starobrno.
Wellness centrum nebo ubytování s restaurací. To vše mohlo podle nabídky realitní kanceláře vzniknout v prostorách bývalého Panského pivovaru v Boskovicích, který byl delší dobu na prodej. Vše je ale jinak. Nový majitel památkově chráněného objektu Luděk Řehoř v něm chce obnovit zašlou tradici a bude v něm vařit pivo. Dal mu jméno Pivovar pod hradem.
/JDEME NA JEDNO/ Plánská rodinná restaurace U Machoňů znovu otevřela minulé pondělí, pro zákazníky na zahrádce chystá tradiční českou kuchyni hodící se k pivu.
U stánku nedaleko znojemského nádraží popíjelo několik mužů lahvové pivo. Z ničeho nic dal jeden druhému facku.
Pivovar Radegast otevřel letos v únoru ve svém areálu novou plechovkovou stáčecí linku, jednu z nejmodernějších v Evropě, a po necelých třech měsících hlásí 100 tisíc stočených hektolitrů piva.
Města podpoří obchodníky. Opatření přijatá kvůli zamezení šíření koronaviru přestávají postupně platit, život v Česku se vrací do normálu. Obchody, restaurace a další provozovny se zase otvírají, jejich majitelé kvůli nucené pauze počítají ztráty. Ty lounské podpoří město, pomoc chystají i v Žatci. Tam navíc řeší, jak zachránit městskou restauraci U Orloje.
V úterý 19. května v 17 hodin dojde ve strakonickém pivovaru Dudák k unikátní a ojedinělé události.
Ani jedno pivo nemuseli vylít do kanálu v pivovaru Jarošov, přestože nečekaná blokace ekonomiky vládními opatřeními a s tím související uzavření restaurací, byly pro pivovary šokem v podobě velkého propadu tržeb.
Hrad Kašperk se může pochlubit novinkou. Má své vlastní pivo. Ve spolupráci s Kašperskohorským pivovarem byla uvařena první várka exkluzivního výčepního piva, jenž bude k dostání výhradně na hradě.
Hrad Kašperk se může pochlubit novinkou. Má své vlastní pivo. Ve spolupráci s Kašperskohorským pivovarem byla uvařena první várka exkluzivního výčepního piva, jenž bude k dostání výhradně na hradě Kašperk.
Teplé počasí přálo v neděli odpoledne, v poslední den nouzového stavu, majitelům zahrádek před hospodami, kavárnami a restauracemi v centru Brna.
/FOTOGALERIE/ Pivní etikety. Pro někoho jen bezcenný kousek papíru nalepený na lahvi s chmelovým mokem s údaji o výrobku. Pro jiné kus historie, vzpomínek a cenný artefakt. V dnešním díle seriálu Retro, který redakce Deníku pro vás čtenáře připravuje ve spolupráci s Drahoslavem Brabcem, sběratelem pivních etiket, vám dáme možnost podívat se, jak vypadaly etikety benešovského pivovaru Ferdinand v letech minulých.
/FOTOGALERIE/ Zahrádky ostravských podniků a restaurací byly v sobotu živé a lidé radostně užívali možnosti se opět sejít a pobavit se u piva, drinku nebo sladké dobroty.
Čtyři místnosti v přízemí rodinného domu zabírá sbírka Josefa Mužíka v Josefově Huti.
/ROZHOVOR/ Jihomoravané na začátku týdne znovu vyrazili do svých oblíbených restaurací. Vláda podnikům povolila po dvou měsících nucené přestávky kvůli pandemii koronaviru otevřít venkovní zahrádky. Narvané k prasknutí však zrovna nebyly, protože do toho přišlo studené počasí. „Máme letní zahrádku a vaříme svařáky a prodáváme grog. To mluví za všechno,“ podotýká majitel restaurace Štatl na brněnském náměstí Svobody Pavel Podsedník.
Pivní „poklad“ objevili v pozdně barokním domě z 18. století v Malesické ulici ve Městě Touškově. Před bezmála půl stoletím ho do domu, kde dlouhá léta sídlil Svazarm, ukryla trojice kamarádů, která tam tehdy pracovala.