Historický pivovarský dům Poupě roztáčí v Brně své pípy
Historický pivovarský dům v centru města doposud nepoutal pozornost kolemjdoucích. Dnešním dnem ale otevírá pivnice, která svojí rozlohou, historií i designem stojí za pozornost.
Historický pivovarský dům v centru města doposud nepoutal pozornost kolemjdoucích. Dnešním dnem ale otevírá pivnice, která svojí rozlohou, historií i designem stojí za pozornost.
Deník jezdí po obcích a městech našeho regionu. Tentokrát jsme navštívili Nepomuk. Články z tohoto města na jihu Plzeňska najdete na webových stránkách Deníku po celý tento týden. Celou stranu věnovanou právě Nepomuku najdete v tištěném Plzeňském deníku již tuto sobotu.
Zhruba třetina hospod po nedávném otevření mírně zdražila čepované pivo. Nejčastěji o korunu až dvě. Zbytek vyčkává, ale zdražení nevylučuje kvůli růstu nákladů a cen energií. Vyplývá to z rychlého průzkumu, který redaktoři Deníku provedli v uplynulém týdnu. Tedy v prvních dnech, kdy se otevřely kromě zahrádek i vnitřní prostory.
Pouze pivo z Monaka a Andorry mu chybí, aby prochutnal celou Evropu. V devětadvaceti letech je Libor Zajíc nejen milovníkem zlatavého moku, ale i odborník na jeho historii. „Jediným evropským státem, kde pivo nevaří, je Vatikán. Pro někoho může být překvapením, že mezi nejzajímavější pivní země s roztodivnými styly a výbornými lokálními pivovary patří Litva,“ povídá.
Dudák prodává speciální pivo s názvem Dudák Letní. Podle sládka pivovaru Vlastimila Mateje půjde o lehké, světlé pivo s výrazným chmelovým aroma, s obsahem alkoholu 3,0 % obj. Podobné pivo vařil sládek již loni a co se ohlasů i prodeje týká, bylo velice úspěšné.
Blíží se všemi očekávaný víkend a my vám poradíme, jak strávit volný čas! Co všechno můžete podniknout? Vydejte se například na Krkonošskou pivní stezku, za hezkého počasí můžete vyrazit na koupaliště, chystá se koncert, promítá letní kino… a až do neděle se koná mezinárodní festival nového cirkusu Cirk-UFF.
Za posledních deset let odtrénoval v nejvyšší české soutěži 179 utkání, jenže po loňském konci ve druholigovém Třinci zakotvil v krajském přeboru. Fotbalový kouč Svatopluk Habanec povede do nové sezony Kuřim.
Jak si i v době covidu pivovary pomáhají, dokazuje společná várka malého pivovaru (jablonecký Pivovar Volt) a středního pivovaru (vratislavický Pivovar Konrád).
Opilých chlapců v okolí Základní školy Vojanova si všiml náhodný svědek, který upozornil děčínské strážníky.
/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Majitel a provozovatel sítě restaurací Pavel Halama vlastní i oblíbenou Kozlovnu Bílá Růže v Čáslavi. Na pondělí 31. května, kdy po dlouhých pěti měsících směli otevřít i vnitřní prostory podniku, se společně s celým týmem hodně těšili.
Chrám chmele a piva v Žatci zahajuje v úterý 1. června turistickou sezónu.
/FOTO, VIDEO/ Otevření zahrádek přede dvěma týdny se sport baru U Votroka netýkalo, protože dispozice měšťanského domu v centru Broumova žádné venkovní posezení nenabízí. Výčepní Martin Ságner se tak prvních hostu po více než pěti měsících dočkal až poslední květnové pondělí.
Paní Anna Řežuchová se před půlstoletím v roce 1971 přivdala do stavení, které stojí přímo pod janovskou Tisíciletou lípou. Svatbu s Janem Řežuchou měli v janovském kostele a pak ještě na Obecním úřadě v Jindřichově. Později na jindřichovském úřadě pracovala, takže osobně znala všechny starosty.
/FOTOGALERIE/ Roman šéfující hospodě na rohu Daliborovy a Tovární ulice utírá poslední květnové pondělí ráno venkovní posezení jen pro formu, to hlavní se odehrává už oficiálně uvnitř v lokále.
Téměř půl roku byly všechny hospody potemnělé a nesměli do nich hosté. Od pondělí 31. května si však do nich mohou zajít na pivo nebo jídlo všichni, kteří splní podmínky ministerstva zdravotnictví.
Restaurace a hospody v pondělí po dlouhých měsících otevřely i své vnitřní prostory. V Domažlicích se však přes poledne zákazníci do stravovacích zařízení příliš nehrnuli. Když už hosté přišli, v drtivé většině zůstali na předzahrádkách. Někteří majitelé nestihli narychlo podniky připravit, a tak obnoví provoz až během týdne.
Téměř půl roku se neviděli stálí zákazníci jedné z nejoblíbenějších hospod v Karlových Varech, Pivnice Černá Plzeň. V pondělí 31. května byli mezi prvními štamgasty, kteří sem krátce po otevření přišli.
/LIDÉ ODVEDLE/ Michal Ciling pochází ze Slovenska, služba v armádě ho zavedla do Žatce. Po 25 letech ji opustil, jezdil s kamionem v Německu. Od loňska vlastní Hospůdku U Ramba v Pražské ulici.
/ARCHIVNÍ FOTO/ Ředitel Orlického muzea v Chocni Michal Hofman Chocni představuje 5. díl seriálu Z minulosti choceňských hostinců. Pátou zastávkou je hostinec Na Ostrově. Jak už název hostince napovídá, jednalo se o pohostinské zařízení na kraji choceňského ostrova, u náhonu řeky Tiché Orlice a dřevěného mostu z Prokopské uličky.
Fotbalový oddíl TJ Tošanovice propojuje dvě sousední vesnice. Dolní Tošanovice s Horními. Navíc hráči pomáhají při mnoha kulturních a společenských akcích, které se ve vesnici každoročně konají. A letos oslaví výročí 60 let od založení oddílu.
Dudák prodává speciální pivo s názvem Dudák Letní. Podle sládka pivovaru Vlastimila Mateje půjde o lehké, světlé pivo s výrazným chmelovým aroma, s obsahem alkoholu 3,0 % obj. Podobné pivo vařil sládek již loni a co se ohlasů i prodeje týká, bylo velice úspěšné.
/FOTOGALERIE/ Bogan, Sváteční speciál i Něžný Barbar. Tři piva z produkce nymburského pivovaru se umístila na stupních vítězů v jedenáctém ročníku soutěže Pivní speciál. Ve svých kategoriích obsadila druhá místa za rok 2020. Bez zajímavosti není ani fakt, že Bogan a Sváteční speciál skončily souběžně na druhém místě v kategorii silná světlá piva. Něžný Barbar byl stříbrný mezi polotmavými a tmavými silnými pivy.
Češi mají nyní více možností, kam si zajít na zahrádku na čepované pivo než před rokem. Podle aktuálních údajů Plzeňského Prazdroje fungovalo v minulém týdnu o 26 procent hospod a restaurací více, než tomu bylo záhy po prvním lockdownu loni v květnu. Čtvrtina provozoven ale stále čeká na další rozvolnění a otevření interiérů.
Případem Poláka, který se chtěl na různých místech Boleslavi občerstvovat pivem, se v pondělí opakovaně zabývala městská policie.
K poslednímu dubnovému dni ukončil klub BK ARMEX Děčín akci Válečníci spojují. Všichni výherci si odnesli pěkné a zajímavé ceny.
/VIZUALIZACE/ Jen přes silnici od městské památkové zóny v Kyjově kolemjdoucí zaujmou dva chátrající komplexy závodů potravinářského průmyslu. Místa jejich zašlé slávy se však mají postupně proměňovat.
Rakovnicko a chmel patří k sobě stejně jako knedlo, zelo, vepřo. A kde jinde začít cyklistické putování po „Kraji chmele“ než v Královském městě Rakovník, jehož nedílnou součástí je i zdejší pivovar. Chmelový mok se tu vaří od roku 1436. Výlet ale nebude jen o ochutnávce piva, ale také o vzpomínkách na parní slávu na kolejích a chmelařské řemeslo.
Češi mají nyní více možností, kam si zajít na zahrádku na čepované pivo než před rokem. Podle aktuálních údajů Plzeňského Prazdroje fungovalo v minulém týdnu o 26 procent hospod a restaurací více, než tomu bylo záhy po prvním lockdownu loni v květnu. Čtvrtina provozoven ale stále čeká na další rozvolnění a otevření interiérů.
/REPORTÁŽ/ Noční služby pardubických strážníků občas bývají pěkně výživné, a to zejména o víkendu. V pátek tak vyjíždějí k jedné události za druhou a všechny je spojuje jediné – alkohol. Byli jsme celou noc při tom. „To jste ty děti nemohli poslat normálně domů? Vy jste nechodili v 17 na pivo?“ káral například jeden z otců opilých slečen, jejichž občanské průkazy jsou sotva zaschlé, strážníky před naším reportérem.
Očekávání, naděje a realita. Každoroční víra národa v hokejový úspěch odstartovala v pátečním odpoledni. Premiérový zápas světového šampionátu s odvěkým rivalem z východní říše naplnil restaurační zahrádky českými fanoušky. Výjimkou nebylo ani fotbalové hřiště v Čechovicích.
Mistrovství světa v hokeji fanoušci i letos společně prožívají u piva. Ač proticovidová opatření zatím nedovolují otevřít interiéry hospod, kde fanoušci tradičně sledovali hokejový šampionát a popíjeli u toho točené pivo, budějovičtí štamgasti si poradili.
/ANKETA/ S čepovaným pivem a přáteli. Ze zahrádek restaurací nebo hospod budou povzbuzovat někteří sportovní fanoušci na jihu Moravy české hokejisty při zápasech na mistrovství světa v lotyšské Rize. První střetnutí je čeká v pátek odpoledne s Ruskem.
Konečně! Volají milovníci piva, vína, kávy či zákusků.
Pivo, limonády nebo brambůrky. Kostelecký velkosklad nápojů funguje v městečku nedaleko Prostějova pětadvacet let. V době koronavirové pandemie se museli přizpůsobit trhu. Rozváželi i jídlo a aktuálně jedou na třicet procent původního provozu.
Venkovní zahrádky u restaurací se od pondělí 17. května opět otevřely a s nimi i vyhlášená zóna s jejich největší koncentrací ve Zlíně – korzo před Obchodním domem Zlín. Na jednom místě tu láká kolemjdoucí k posezení hned pět zahrádek. Zaujímají celkem 500 metrů čtverečních a posedět si tu může najednou až 250 lidí.
Náročné období za sebou mají hanácké minipivovary. Svoje pivní speciály v posledních měsících stáčely pouze do lahví, o sudové pivo byl zájem jen minimální. Teď sládkové vyhlížejí otevření hospod a restaurací a věří, že přes léto opět vzroste zájem o pivo točené.
Tisíce lidí, fronty u stánků s pivem, které teklo rovnou z tanků. Tak vypadaly v době před covidem přerovské pivní festivaly a slavnosti, které se jen v areálu pivovaru Zubr konaly třikrát do roka. Dobrou zprávou pro milovníky pěnivého moku je, že pořadatelé chtějí tyto akce letos vrátit do hry. Návštěvníci se ale budou muset legitimovat testy na covid nebo očkovacími průkazy, což může spoustu lidí odradit.
Pivo je pivo. A dokáže přesvědčit i ty, kdo se dosud očkovat nechtěli.
Natěšeným zákazníkům, kteří si po otevření kadeřnictví přišli nechat zkrátit vlasy, se mnohdy protočily panenky. Kadeřníci podražili. Poznal to už třeba pan Petr z Kolína, jenž se ještě koncem loňského roku nechal u své oblíbené kadeřnice ostříhat za obvyklých 120 korun. A když k ní zamířil minulý týden po pěti měsících, nestačilo mu ani 135 korun, které si v hotovosti nesl. Služba totiž mezitím podražila na 150 korun.
V pondělí 17. května se po dlouhé pauze mohly otevřít předzahrádky restaurací. Hladové a žíznivé zákazníky neodradil ani občasný déšť.
Je za 10 minut jedenáct a na lavici na dvorku před karvinskou pivnicí Bečky sedí skupinka starších chlapů a čeká až servírka vytočí první piva z nově naraženého sudu. „Od ledna jsem v penzi, tak jsem se těšil, že budu chodit na pivo, kdy budu chtít a oni zavřeli hospody,“ běduje důchodce Jaroslav.
/FOTOGALERIE/ Na oběd z porcelánu a točené pivo ze skla si v pondělí do zahrádek budějovických restaurací zašlo mnoho Budějčáků.
Za normálních okolností mají za sebou touto dobou restaurace, bary, hospůdky a kavárny minimálně měsíc fungování venkovního posezení – zahrádek. Letos je tomu ale kvůli pandemii jinak. První zákazníci mohli na zahrádky zavítat až dnes, v pondělí 17. května.
/FOTO/ V pondělí se konečně otevřely zahrádky restaurací a kaváren. Počasí provozovatelům gastrozařízení však příliš nepřálo, a tak načančané a připravené stolečky povětšinou zely prázdnotou. Chladné počasí ale místy neodradilo některé milovníky zlatého studeného moku.
Restaurační předzahrádky mohli majitelé hospod k pondělí 17. května otevřít. Lidé mohou ke stolům po čtyřech a musí se případně prokázat negativním výsledkem testu na covid. Dveře dovnitř podniků ale otevřené nejsou.
První točené pivo na stole, oběd pod deštníkem. Tak to vypadalo v pondělí ve většině přerovských restaurací a hospod, které po několika měsících konečně otevřely své zahrádky. Kvůli deštivému počasí si ale provozovatelé mohli nechat o premiéře snů jen zdát. Většina zahrádek zela prázdnotou a lidé ze zvyku brali jídlo dál do krabiček.
Okamžik, který majitelé hospod a restaurací dlouho vyhlíželi, je tady. Díky další vlně rozvolňování mohou provozovatelé restaurací, hospod a barů v centru Plzně od pondělí 17. května otevřít své zahrádky pro zákazníky.
/FOTOGALERIE/ To, na co se řada lidí těšila skoro půl roku, přišlo v pondělí. Hostinští, barmani a restauratéři natlačili vzduch do pivních trubek, rozpálili plotny v kuchyních a číšníci se vzorně připravenými bílými košilemi se opět začali točit kolem zákazníků.
Déšť a zima? Pro Brňana Martina Krejčího žádný problém. První den otevřených zahrádek si i tak užil naplno. „Těším se na točené pivo i na lidi. Zima mě nezaskočí, jsem otužilý,“ vylíčil v pondělí po poledni. Na větší nával hostů ale čekali hospodští a kavárníci marně. Na většině míst nabízela venkovní posezení smutnou podívanou na poloprázné stoly.
Jedni ze zvědavosti, druzí ze zvyku, třetí kvůli levnějším jídlům a další byli prostě jen kolemjdoucí či turisté. Tak vypadalo v pondělí osazenstvo terasy kraslické restaurace Severka, kam usedli znovu zákazníci. Počasí moc nepřálo, přesto si lidé neváhali dát pivo nebo něco k jídlu.