Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Brno láká na podzemí a životní styl. Do vily Tugendhat je třeba se objednat

Tajemná podzemní bludiště, drak ohrožující město, motýlí dům nebo světově známá funkcionalistická vila Tugendhat. To vše a mnohé další včetně klidné přírody a luk posetých kosatci najdete v druhém největším městě České republiky. Brno je oblíbené pro svou neotřelou atmosféru jak mezi turisty, tak tisíci studentů z celé země a Slovenska. Přečtěte si sedm tipů Deníku na místa, která nesmíte minout.

Žatecká Dočesná jinak s oslavami dvou výročí

Dvacet let existence pořádajícího spolku žateckých rodáků a půl století vystupování žatecké skupiny Aquarius, která byla hlavním účinkujícím v sobotu odpoledne. A k tomu spousta další zábavy. To vše přinesl jeden z programů Žatecké Dočesné jinak, která pokračuje v nejbližších dnech dalšími akcemi.

Pivo už má své jméno

HALE, co pa to je? No to je nové pivo. Ještě před pár dny se na facebooku Městského pivovaru Domažlice množily nápady na nový název svrchně kvašeného piva – ALE.

Rajská Břeclav nabídla i rajčatové pivo

Když Břeclav zachutná rajčaty, přesedlají místní i turisté z vína na Bloody Mary či rajský burčák. Sobotní sedmý ročník originálních slavností rajčat s názvem Rajská Břeclav připravil labužníkům další novinku. Rajčatové pivo. „Zdá se, že experimenty u nás jedou. Je to chuťově velice zajímavé. Rajský burčák byl poprvé loni a letos sklízí úspěchy,“ pochvaloval si pořadatel akce Petr Vlasák.  

V obchodě vzal piva. Muž kradl, aby se dostal do vězení

Krabici lahvových piv ukradl z obchodu šestatřicetiletý muž z Tišnovska. „Počínal si tak, aby jej ostraha musela při krádeži přistihnout. Muž nadýchal přes dvě promile a kolegům opakoval, že bude krást a opíjet se tak dlouho, dokud jej policie nezavře,“ uvedl v pátek policejní mluvčí Bohumil Malášek.

OBRAZEM: Nové muzeum přibližuje pivovarnictví v Žatci i regionu

V nově zrekonstruované budově na Žižkově náměstí vedle pivovaru v Žatci se ve středu 12. srpna otevřelo Muzeum pivovarnictví Žatecka. Prohlédnout si jej přišly hned první den desítky lidí, muzeum má expozice v několika podlažích včetně sklepů. Pro veřejnost bude otevřené vždy od středy do neděle od 12 do 17 hodin.

Vaření piva je nejméně náročný krok, říká Lukáš Kresta, sládek pivovaru Axiom

Vaření piva se věnuje pět let. Sládkem v prostějovském řemeslném pivovaru Axiom je Lukáš Kresta rok. Pivovarnické vzdělání si dodělal na Podskalské potravinářské škole v Praze a nemůže si získané vědomosti vynachválit. "Už jsem tehdy vařil, ale vůbec jsem nevěděl co dělám. Tam jsem zjistil co dělám špatně a všechno jsem si mohl vyzkoušet v praxi," říká mladý sládek.

Šéf Velkého Března: Pivo šlo do bioplynové stanice, vyráběla se z něj elektřina

/ROZHOVOR/ Zavřené hospody, města bez turistů. Vládní omezení v boji s koronavirem ochromilo ve velké míře pivovary. Například ten ve Velkém Březně na Ústecku musel pozastavit výrobu. Dnes už se situace zlepšuje. V rozhovoru s ředitelem pivovaru Liborem Dosedělem se také dočtete, jak museli ve Velkém Březně likvidovat nespotřebované pivo, jestli museli propouštět zaměstnance nebo kde se vaří Zlatopramen.

Šéf Velkého Března: Pivo šlo do bioplynové stanice, vyráběla se z něj elektřina

/ROZHOVOR/ Zavřené hospody, města bez turistů. Vládní omezení v boji s koronavirem ochromilo ve velké míře pivovary. Například ten ve Velkém Březně na Ústecku musel pozastavit výrobu. Dnes už se situace zlepšuje. V rozhovoru s ředitelem pivovaru Liborem Dosedělem se také dočtete, jak museli ve Velkém Březně likvidovat nespotřebované pivo, jestli museli propouštět zaměstnance nebo kde se vaří Zlatopramen.

Z ARCHIVU: Řezbářské sympozium v Přílepích nabídlo bohatý program

/FOTOGALERIE/ Kromě bohatého doprovodného programu, ze kterého si každý mohl vybrat, byli k vidění na louce před atelierem v Přílepích na přílepském řezbářském sympóziu před devíti lety nejen řezbáři, ale také keramici, umělečtí kováři a výtvarníci, kteří tvořili z textilu.

Třetí Den piva nastane ve Dvoře v sobotu

V sobotu téměř po celý den bude centrum Dvora Králové nad Labem patřit třetímu ročníku akce s názvem Královédvorský Den piva. Uskuteční se na zdejším Náměstí T.G. Masaryka.

Jonáš byl člen první undergroundové kapely ve Znojmě. Rudý běs rozprášila StB

Jiřího Jonáše znají nejen muzikanti ze Znojemska jako Jonatána. Jako toho, který pořádá znojemské festivaly. Například Statek Fest. Čtyřiapadesátiletý lehce prošedivělý muž miluje hudbu od dětství. Přes třicet let je členem znojemské kapely PPD. Hraje na bicí. Živí ho však práce ze zcela jiné sféry lidské činnosti. Pracuje pro farmaceutickou společnost a prodává umělou výživu.

„Pivní papež“ objevil pohár ve Svojkově. Navštívil Haidlovu huť

Do malého sklářského studia Jiřího Haidla ve Svojkově zavítal s kamerou slavný rakouský novinář a zejména propagátor pivovarnictví, pití piva Conrad Seidl. Haidlova huť se specializuje na repliky historického skla, dávné poháry, lesní sklo, i sklo z filmů a pohádek, sklo panovníků.

Černá Ostrava je barevnější než kdy dřív. Láká na doly nebo živé město

Černouhelné doly, muzeum hornictví, zábavní parky pro děti i dospělé, ohromující architektura s velkolepými domy, ale i klidné lužní lesy s točícími se meandry Odry. To vše najdete v třetím největším městě u nás, Ostravě. Ta už není jenom černá. Od někdejšího zpracování uhlí v hutích se Dolní oblast Vítkovice dostala až na seznam Evropského kulturního dědictví. Přečtete si osm tipů Deníku na místa, která nesmíte v rázovitém městě na hranici Moravy a Slezska minout.

Pivo chutná, vadí ale hluk a akustika

Domažlické pivo se vaří a zraje. Od otevření pivnice v Městském pivovaru Domažlice mohli návštěvníci ochutnat zatím jen domažlickou dvanáctku, která se svou hořkostí může směle rovnat oblíbené „plzni“.

Otavský zlatý má 10. narozeniny

Prémiová strakonická dvanáctka Otavský zlatý slaví desáté narozeniny, za tu dobu se ho uvařilo a prodalo zhruba 40 000 hektolitrů. V sobotu 15. srpna vypije ředitel pivovaru Dušan Krankus symbolický půllitr s pořadovým číslem 8 000 000.

Spolku rodáků a přátel města Žatce slaví dvacet let

Letos v srpnu je to přesně 20 let od založení Spolku rodáků a přátel města Žatce. Pod zakládající listinou jsou podepsáni Petr Šimáček, Josef Zábranský a Vladimír Halamásek. Od samého začátku spolek mimo jiné podchycoval zájem přátel královského Žatce a jeho regionu o historii i budoucnost města, snažil se je stmelovat a koordinovat jejich činnost ve prospěch města.

Řemesla i výroba piva ožily na hradě Pořešín

Od piva k řemeslu aneb den na pořešínském podhradí, tomuto programu patřil víkend na hradě Pořešín. Na hradě se tedy odehrávala výroba světlého piva pod dohledem sládka minipivovaru Žumberk.

Na vojně řídil obrněnce. Dnes se Tomáš Hájek ze Znojma učí vařit pivo

Jednačtyřicetiletý rodák ze Znojma Tomáš Hájek byl jedním z posledních branců, kteří byli v roce 1997 odvedeni na povinnou základní vojenskou službu. Osudové cesty jej naučily řídit bojové vozidlo pěchoty, ale také dělat špičkové víno. Dnes se učí vařit pivo. A chce, aby bylo stejně dobré, jako víno, kterému se dříve věnoval. „Vojnu by dnešní mladí kluci potřebovali,“ říká otec tří dětí.  

V sadech poteče pivo proudem

Festival minipivovarů s názvem Paka Plná Piva začíná v sobotu úderem dvanácté v Jírových sadech v Nové Pace. Můžete se těšit na odpoledne plné dobrého piva, jídla, hudby a zábavy.  

Alkoholové orgie na dětském hřišti! Dívenky v Ostravě mixovaly slivovici a pivo

Letní prázdniny se teprve blíží do své poloviny a ostravští strážníci již řešili několik případů opilých dětí, které skončily v nemocnici. Naposledy narazili na dvě křehké dívčiny, které se tento týden v Ostravě-Mariánských Horách pustily do kombinace, před níž mají respekt i zkušení pijani. Dívky ve věku patnáct a šestnáct let v doprovodu dvou starších kamarádů (22, 24 let) popíjely slivovici a pivo.

KOMENTÁŘ: Nebuďme k pivu zbytečně konzervativní

Češi byli odnepaměti tak trochu národem konzervativců. Například při cestování většinou preferujeme osvědčené země, podobně je to také s jídlem a pitím. Spousta z nás si v restauraci objednává svůj osvědčený kaťák nebo smažák a bojí se zkusit něco netradičního. Podobné je to i se zlatavým mokem.

KOMENTÁŘ: Nebuďme k pivu zbytečně konzervativní

Češi byli odnepaměti tak trochu národem konzervativců. Například při cestování většinou preferujeme osvědčené země, podobně je to také s jídlem a pitím. Spousta z nás si v restauraci objednává svůj osvědčený kaťák nebo smažák a bojí se zkusit něco netradičního. Podobné je to i se zlatavým mokem.

PŘED 10 LETY: Na fotbalovém hřišti v Zásmukách teklo pivo proudem

/FOTOGALERIE/ Tekutý chléb. I tak se říká pivu. A právě na pivních slavnostech v Zásmukách se rozhodlo zlatavý mok ochutnat bezpočet lidí. Pro děti, které se piva dotknout nemohly, bylo připraveno vystoupení šaška, který je bavil svými různými hrami a úkoly. Návštěvníci si kromě piva mohli pochutnat i na množství grilovaných delikates.

Medvíďata nebo hvězdárna. Český Krumlov a horní Vltava jsou krásné i „na suchu“

Oslnivá a divoká příroda, všudypřítomná Vltava s vodáky na raftech, ale i romantická zákoutí Českého Krumlova, tamního hradu a zámku s plášťovým mostem. Kouzlo Českých Budějovic nebo monumentální klášter ve Vyšším Brodě. To vše a mnohem víc nabízí okolí Vltavy v jižních Čechách, které je pro svou rozmanitost a krásu velmi oblíbené. Přečtete si sedm tipů Deníku na místa, která nesmíte minout.