České pivovary snížily za první pololetí meziročně výstav o osm procent, oznámili zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven. Ztráty byly hlavně v prvním čtvrtletí, na začátku léta se začala pivovarnická scéna stabilizovat, v červnu byly hodnoty u čepovaného piva skoro stejné jako před příchodem pandemie.
Budějovický Budvar uvařil ve spolupráci s minipivovarem Nachmelená Opice limitovanou edici piva Opičí Ejl. Jedná se o první svrchně kvašené pivo typu ALE, které se v národním pivovaru uvařilo.
/FOTOGALERIE/ Karvinsko čeká zábavný víkend. Oblíbené Lodičky, areál v karvinském zámeckém parku, zvou na další ročník Slavností piva a guláše. Staré vozy si dají sraz v v Hobbyparku v Bohumíně.
/FOTOGALERIE/ Po páteční oficiálním zahájení 48. ročníku sportovně-recesistické akce nabídl sobotní program v areálu beachvolejbalových kurtů na Kolofíkově nábřeží divácky atraktivní disciplíny – motanici, pití piva na hlavě, horký brambor, plivání oliv či lavorování. Podívejte se na obsáhlou fotogalerii Petra Widenky.
Čeští basketbalisté na olympiádě v Tokiu nepostoupili ze základní skupiny, ale samotná účast národního týmu pod pěti kruhy je něco, čemu by před deseti lety nikdo nevěřil. Trenér Ronen Ginzburg tomu ale věřil od samého začátku své reprezentační mise.
11. ročník soutěže První pivní extraligy o nejlepší český ležák vyráběný v průmyslových pivovarech zná svého vítěze. Poprvé v historii se jím stal lahvový Pilsner Urquell.
vídeňský pivní císař a vášnivý lovec. Ano, řeč bude o Antonu Dreherovi mladším. Jako jeden z prvních pivovarníků pro převoz piva začal využívat umělé chladicí technologie a právě export piva do zámoří mu vynesl značné jmění. Více o broumovském rodákovi se dozvíte v článku Pavla Mašláně, za který velmi děkujeme.
Láska ke chmelu, touha po poznání, nesmírná chuť vytvořit něco výjimečného, to vedlo Tomáše Podzimka s přáteli k přípravě nového pivovaru. Nese název Pivovar Pivní Skaut a otevře 6. srpna pro veřejnost.
Uvařit pivo je pro něj hračka. Stejně dobře se orientuje i v pivovarech a sladovnách. Ondřej Novák z Morkovic je totiž vyučený pivovarník a sladovník. Už během studií ho ale lákal život v zahraničí, a tak se po škole vydal za prací do Holandska. V pivovaru ho ale nenajdete. Vůni sladu a chmele totiž vyměnil za práci na letišti.
/ARCHIVNÍ FOTO/ Ředitel Orlického muzea Michal Hofman představuje už 12. díl seriálu Z minulosti choceňských hospod. Dvanáctou zastávkou jsou Mariánské lázně v Chocni.
Ech, já měl tátů! Třeba toho, co mně a bráchovi po nocích lupénkovou pilkou vyřezal a vyrobil autodráhu, co z bramborového salátu na míse udělal moře s vlnami, na nichž pluly kachny z vajíček na tvrdo, a co si věděl rady úplně se vším, co šlo opravit, vyrobit, rozmontovat a zase smontovat. A měl jsem taky tátu, co byl mistr devatera řemesel a kutil od pánaboha, který navíc maloval, fotografoval a vyšíval. I sparťanskou šálu si sám uháčkoval. To proto, že ačkoliv v mládí vystřídal bydlení ve všech pražských čtvrtích, hlásil se k Letné.
/ROZHOVOR/ Čtyřiačtyřicetiletý nevidomý Michal Simon z Ostravy se čtenářům Deníku představil poprvé v nepříjemné situaci, kdy mu násilník na ulici vytrhl z ruky a ukradl speciálně upravený mobil. Michal je nevidomý prakticky od narození, to mu ale nebrání v návštěvách pivovarů po celém Česku. S majiteli a sládky natáčí rozhovory, které pak dává na svůj YouTube kanál. Zájemci tam najdou již okolo stovky dílů a Michal Simon pokračuje dál. Více v rozhovoru.
Čtyřiačtyřicetiletý nevidomý Michal Simon z Ostravy se čtenářům Deníku představil poprvé v nepříjemné situaci, kdy mu násilník na ulici vytrhl z ruky a ukradl speciálně upravený mobil. Michal je nevidomý prakticky od narození, to mu ale nebrání v návštěvách pivovarů po celém Česku. S majiteli a sládky natáčí rozhovory, které pak dává na svůj YouTube kanál. Zájemci tam najdou již okolo stovky dílů a Michal Simon pokračuje dál. Více v rozhovoru.
Jak se dostat na 145 kilogramů živé váhy? Podle Petra Vaněčka ze Sušice to jde celkem snadno. „Stačí žrát jako čuník, patřičně to prolévat pivem a nic nedělat. Je to snadné, “ usmívá se.
Jak se dostat na 145 kilogramů živé váhy? Podle Petra Vaněčka ze Sušice to jde celkem snadno. „Stačí žrát jako čuník, patřičně to prolévat pivem a nic nedělat. Je to snadné, “ usmívá se.
Přelet pivných píp. Tak se jmenuje festival piva a malých pivovarů, který se koná v romantickém areálu Perníkové chaloupky pod Kunětickou horou u Pardubic. Na děti čekala Ježibaba, na dospělé půllitry.
Pojízdné legionářské muzeum má během prázdnin nabitý program, jeho pravidelné přesuny od července zpestřuje parní lokomotiva řady 431.032 z Muzea starých strojů v Žamberku a také kolekce speciálních piv s etiketami připomínající bojové skupiny našich legií.
Pojízdné legionářské muzeum má během prázdnin nabitý program, jeho pravidelné přesuny od července zpestřuje parní lokomotiva řady 431.032 z Muzea starých strojů v Žamberku a také kolekce speciálních piv s etiketami připomínající bojové skupiny našich legií.
Zatím jde o jednu – možná nepatrnou – změnu, než za několik let v Praze vznikne moderní dopravní terminál. Smíchovské nádraží má opět v provozu svou restauraci, z jejíž oken lze sledovat ruch ve vestibulu či z ní projít rovnou na nástupiště. Oázu, které se říkalo „Magorův výčep“ podle legendy českého undergroundu Ivana Martina Jirouse, nahradila Nádražní Tankovna Smíchov. Jaká je?
Třetí červencový víkend bude na jihu Moravy ve znamení festivalů. Brněnské Lužánky rozezní PonavaFest a Pop Messe pobaví na stadionu za Lužánkami. Břeclav chystá Slavnosti piva v rockovém duchu. Hody oslaví v Kuřimi, Pohořelicích i ve Starovičkách. Zámkem ve Slavkově provede Popelka a čejkovičtí vinaři lákají do sklepů. Ve Znojmě vrcholí Hudební festival Znojmo a Adamovem zavoní guláše.
Pivo je pro ni stále synonymem pro hospody. Říká, že hospodu ji nic nenahradí. I proto bojovala za jejich otevření jako lev. Přiznává, že když šla ven a uviděla otevřenou zahrádku s hosty, byla dojatá.
/ARCHIVNÍ FOTO/ Ředitel Orlického muzea Michal Hofman představuje už 11. díl seriálu Z minulosti choceňských hospod. Jedenáctou zastávkou je hospoda Na Kopečku.
/FOTOGALERIE/ Přinášíme vám další fotogalerii retro fotografií. Prohlédněte si retro fotografie a porovnejnte, jak se změnil Kolín za posledních několik desetiletí. A to vše díky fotografiím Václava Víška a jeho blogu s názvem Vencovy pindy.
Po téměř čtyřiceti letech se Choceň vrací ke své pivovarnické tradici. V pátek 16. července mohli lidé prvně ochutnat zlatý orosený mok a podívat se také do areálu staronového pivovaru.
Několik originálních specialit ozvláštněných pivem obohatilo menu plzeňských restaurací, které se zapojily letní kampaně Léto na pivě – Dejte Plzeň s chutí.
Dříve osmistupňové pivo pili dělníci v přehřátých provozech, například ve sklárnách, zajišťovalo kvalitní hydrataci organismu. Dnes si ho žádají především aktivní, sportující lidé. Pivovary na to patřičně reagují.
Ve věku 59 let zesnul bývalý mistr světa v šipkách Andy Fordham. Mohutný Angličan s přezdívkou „Viking“ dlouhá léta bojoval s alkoholem i vleklými zdravotními problémy. S odstupem času sám přiznal, že během svých největších úspěchů u terče rozhodně nebýval střízlivý.
Po dlouhém období, kdy nebyl vstup možný kvůli epidemii, se návštěvníci opět mohou vydat na exkurzi do Královského pivovaru Krušovice a podívat se, jak dlouhou cestu pivo urazí od vstupních surovin až po orosený půllitr na stole. Dozvědí se spoustu informací z historie, výroby piva, technologie i stáčení do různých typů obalů. Poprvé pivovar otevřel své brány během prvního červencového víkendu. Pro vstup i při samotné prohlídce ovšem platí dodržování přísných bezpečnostních opatření.
Pivovary Staropramen vykázaly za loňský rok čistý zisk 807 milionů korun vzrostl tak meziročně o 24 procent. Čistý zisk významně ovlivnily dividendy z dceřiných společností. Tržby ale spolčenosti klesly o sedm procent na 4,06 miliardy korun, sdělili dnes ČTK její zástupci. Kvůli uzavřeným restauračním provozům se společnost loni dostala do provozní ztráty čtyř milionů korun proti předchozímu zisku 357 milionů korun.
/VIDEO/ Kuchyňským nožem se pokusil oběť minimálně pětkrát bodnout. Muže zasáhl do zad, do tváře a do krku. Milanu Švancarovi hrozí za pokus o vraždu až dvacet let ve vězení. Případ z konce letošního ledna, který se udál v malé obci na Znojemsku, začal ve středu projednávat krajský soud v Brně.
Na pátý ročník Pivní míle Hranice se v sobotu 10. července sjeli na hranický stadion recesisti a závodníci z Česka i zahraničí. Pivní míle je světově rozšířený sport, který se skládá z běhu na 1609 metrů a pití piva. Konktrétně čtyř malých piv, která se pijí vždycky jednou za 400 metrů.
Dětské písničky, metalový nářez i nestárnoucí hity zněly Lutínem. Plochu u místního rybníčku v sobotu 10. července zaplnili účastníci čtvrtého ročníku Rockového festivalu a slavností piva.
Umíte si představit pivo s příchutí eukalyptu, sake či vína? Ještě nedávno byl český pivní svět svázaný stereotypy „desítek“ a „dvanáctek“. Ale i tato uniformita mizí a pivaři objevují nové chutě a přijímají trendy z okolních zemí. Podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráně lidé rádi zkouší novinky, ale ne každá asi bude ta pravá pro zhýčkaný český jazýček.
/ROZHOVOR/ Martin Palouš je někdejší mladý stavař, který už v raném věku ochutnal pivo a už u něj zůstal. Ale ne za stolem v pivnici, ale v útrobách jabloneckého minipivovaru Volt, který zvídaví najdou v areálu pensionu Jablonec na břehu přehrady Mšeno. Kde se pivo vaří, tam se dobře daří, tvrdí staré přísloví. Díky minipivovaru Volt se vaření piva po letech do Jablonce konečně vrátilo.
/ROZHOVOR/ Martin Palouš je někdejší mladý stavař, který už v raném věku ochutnal pivo a už u něj zůstal. Ale ne za stolem v pivnici, ale v útrobách jabloneckého minipivovaru Volt, který zvídaví najdou v areálu pensionu Jablonec na břehu přehrady Mšeno. Kde se pivo vaří, tam se dobře daří, tvrdí staré přísloví. Díky minipivovaru Volt se vaření piva po letech do Jablonce konečně vrátilo.
Češi na čepované pivo v dlouhé koronakrizi nezanevřeli, ba právě naopak. Plzeňský Prazdroj hlásí za červen výrazný růst prodejů sudového a tankového piva oproti loňsku, a to i přesto, že letos zatím panovalo celkově horší počasí než loni.
Češi na čepované pivo v dlouhé koronakrizi nezanevřeli, ba právě naopak. Plzeňský Prazdroj hlásí za červen výrazný růst prodejů sudového a tankového piva oproti loňsku, a to i přesto, že letos zatím panovalo celkově horší počasí než loni.
/FOTOGALERIE/ Velká vedra komplikují lidem práci. Své o tom ví například zaměstnanci hutní společnosti Liberty Ostrava. Na jednom z nejteplejších míst areálu, u odlévací plošiny vysoké pece, pracují v těchto dnech při teplotách kolem 60 stupňů Celsia. S horkem se vypořádávají zvýšeným příjmem tekutin, kropením vodou i častějšími přestávkami v klimatizovaných místnostech.
Po tragické události, která se odehrála na Hodonínsku a Břeclavsku, kde zasáhlo tornádo několik vesnic a zničilo tak domy a vše kolem, se do sbírky materiální pomoci zapojila také knihovna v Topolanech. Knihovnice Aneta Šmídová se ujala role hlavní organizátorky. Podporu měla v obci i mezi místními dobrovolnými hasiči.
Vypij pivo, uběhni kolo. Opakuj ještě třikrát. Dohromady účastníky čeká 1609 metrů a čtyři piva. Pátý ročník Pivní míle Hranice je na programu v sobotu 10. července na stadionu SK Hranice.
/FOTOGALERIE/ Harrachův pivovar v Janovicích u Rýmařova je odkazem historické éry, kdy se vyšší šlechta hrabat dala na podnikání. Poslední pivo bylo v pivovaru uvařeno na jaře 1946. Dnes tato obrovská zchátralá památka čeká na investice a nové využití. Před pár lety pivovar získala parta nadšenců s vizí, jak zapojit dobrovolníky do oživení této technické památky. Na začátku prázdnin do Janovic přijeli mladí lidé z Itálie, Německa, Polska a Česka ukázat, že se manuální práce nebojí.
/FOTOGALERIE/ Harrachův pivovar v Janovicích u Rýmařova je odkazem historické éry, kdy se vyšší šlechta hrabat dala na podnikání. Poslední pivo bylo v pivovaru uvařeno na jaře 1946. Dnes tato obrovská zchátralá památka čeká na investice a nové využití. Před pár lety pivovar získala parta nadšenců s vizí, jak zapojit dobrovolníky do oživení této technické památky. Na začátku prázdnin do Janovic přijeli mladí lidé z Itálie, Německa, Polska a Česka ukázat, že se manuální práce nebojí.
/FOTOREPORTÁŽ/ "A ještě si kup zlaťáky, ať můžeš žrát a chlastat!" huláká drobná slečna u vstupu na příchozího, který právě pro svou čtyřčlennou rodinu koupil vstupné na středověký food festival v Dětenicích. Stejně jako stovky dalších měl tu smůlu, že na první den 6. ročníku festivalu dorazil v obědové době. Po dvaceti minutách hledání parkovacího místa a další půl hodině čekání u vstupu zamíří na horkém letním slunci přirozeně přímo ke stánku s nápoji. Do další fronty.
/FOTOREPORTÁŽ/ "A ještě si kup zlaťáky, ať můžeš žrát a chlastat!" huláká drobná slečna u vstupu na příchozího, který právě pro svou čtyřčlennou rodinu koupil vstupné na středověký food festival v Dětenicích. Stejně jako stovky dalších měl tu smůlu, že na první den 6. ročníku festivalu dorazil v obědové době. Po dvaceti minutách hledání parkovacího místa a další půl hodině čekání u vstupu zamíří na horkém letním slunci přirozeně přímo ke stánku s nápoji. Do další fronty.
V sadech nedaleko Mostu rostou v biokvalitě hrušky, švestky, třešně, višně, jabloně, mirabelky, vinná réva a meruňky a pod nimi se pasou ovce. Právě odtud pocházejí extradžemy i mošty s dlouhou trvanlivostí. Pro toho, kdo zná Mostecko jen jako průmyslový kraj, to může znít neuvěřitelně. Ale náš příběh teprve začíná.
Do zámeckého areálu v Horní Moštěnici se po roční pauze vrátily tradiční Pivní slavnosti. Vyhlášenou akci, která se konala v sobotu, si nenechalo ujít několik stovek návštěvníků. Přilákala je široká nabídka různých druhů piv, dobré jídlo a vystoupení oblíbených regionálních kapel.