Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Týden divů v Opavě, sobota 31. července 2021.

Motanice, pití piva na hlavě či lavorování. Týden divů v Opavě odstartoval

/FOTOGALERIE/ Po páteční oficiálním zahájení 48. ročníku sportovně-recesistické akce nabídl sobotní program v areálu beachvolejbalových kurtů na Kolofíkově nábřeží divácky atraktivní disciplíny – motanici, pití piva na hlavě, horký brambor, plivání oliv či lavorování. Podívejte se na obsáhlou fotogalerii Petra Widenky. 

Dreher s uloveným jelenem v Antonstálské oboře

Muzejní kukátko: Anton Dreher a jeho stopa na Valašsku

vídeňský pivní císař a vášnivý lovec. Ano, řeč bude o Antonu Dreherovi mladším. Jako jeden z prvních pivovarníků pro převoz piva začal využívat umělé chladicí technologie a právě export piva do zámoří mu vynesl značné jmění. Více o broumovském rodákovi se dozvíte v článku Pavla Mašláně, za který velmi děkujeme. 

Pivovar vyměnil za letiště. Aneb z Morkovic do Amsterdamu

Pivovar vyměnil za letiště aneb z Morkovic do Amsterdamu

Uvařit pivo je pro něj hračka. Stejně dobře se orientuje i v pivovarech a sladovnách. Ondřej Novák z Morkovic je totiž vyučený pivovarník a sladovník. Už během studií ho ale lákal život v zahraničí, a tak se po škole vydal za prací do Holandska. V pivovaru ho ale nenajdete. Vůni sladu a chmele totiž vyměnil za práci na letišti.

Napište svým blízkým to, co jste jim vždy chtěli říci, ale nikdy jste to neudělali.

Dopis napsal Roman: Píšu tátovi. Ale kerýmupa?

Ech, já měl tátů! Třeba toho, co mně a bráchovi po nocích lupénkovou pilkou vyřezal a vyrobil autodráhu, co z bramborového salátu na míse udělal moře s vlnami, na nichž pluly kachny z vajíček na tvrdo, a co si věděl rady úplně se vším, co šlo opravit, vyrobit, rozmontovat a zase smontovat. A měl jsem taky tátu, co byl mistr devatera řemesel a kutil od pánaboha, který navíc maloval, fotografoval a vyšíval. I sparťanskou šálu si sám uháčkoval. To proto, že ačkoliv v mládí vystřídal bydlení ve všech pražských čtvrtích, hlásil se k Letné. 

Když  Michal Simon vyráží na cesty, bere si s sebou svůj reportérský batoh.

Nevidomý youtuber z Ostravy objíždí pivovary. Má rád pivo a točí reportáže

/ROZHOVOR/ Čtyřiačtyřicetiletý nevidomý Michal Simon z Ostravy se čtenářům Deníku představil poprvé v nepříjemné situaci, kdy mu násilník na ulici vytrhl z ruky a ukradl speciálně upravený mobil. Michal je nevidomý prakticky od narození, to mu ale nebrání v návštěvách pivovarů po celém Česku. S majiteli a sládky natáčí rozhovory, které pak dává na svůj YouTube kanál. Zájemci tam najdou již okolo stovky dílů a Michal Simon pokračuje dál. Více v rozhovoru.      

Muž si všechny nahrávky zpracovává na počítači.

Michal je nevidomý youtuber, který objíždí české pivovary. Točí v nich rozhovory

Čtyřiačtyřicetiletý nevidomý Michal Simon z Ostravy se čtenářům Deníku představil poprvé v nepříjemné situaci, kdy mu násilník na ulici vytrhl z ruky a ukradl speciálně upravený mobil. Michal je nevidomý prakticky od narození, to mu ale nebrání v návštěvách pivovarů po celém Česku. S majiteli a sládky natáčí rozhovory, které pak dává na svůj YouTube kanál. Zájemci tam najdou již okolo stovky dílů a Michal Simon pokračuje dál. Více v rozhovoru.      

Pačtí blázni, organizátoři  setkání, pozvali do Paky výrobce speciálů z lokálních pivovarů (Pecky, Staré Paky, Mžan ad.), neopomněli zajistit ani  pestrý občerstvovací sektor a hudební program.

FOTO: Paka plná piva a skvělé zábavy

Jírovy sady voněly odkvétajícími lípami a stromy v parku poskytly v parném červencovém dni návštěvníkům sobotní akce Paka plná piva ideální zastínění.

Legendární restaurace Oáza se proměnila na Nádražní Tankovnu Smíchov.

Proměna smíchovské nádražky: Havel na zdi, pivo za lidovku, cigáro na peroně

Zatím jde o jednu – možná nepatrnou – změnu, než za několik let v Praze vznikne moderní dopravní terminál. Smíchovské nádraží má opět v provozu svou restauraci, z jejíž oken lze sledovat ruch ve vestibulu či z ní projít rovnou na nástupiště. Oázu, které se říkalo „Magorův výčep“ podle legendy českého undergroundu Ivana Martina Jirouse, nahradila Nádražní Tankovna Smíchov. Jaká je?

Festivalová atmosféra patří k létu na jihu Moravy. Ilustrační snímek.

Tipy na víkend 23. až 25. července: Brno rozezní festival. Břeclaví poteče pivo

Třetí červencový víkend bude na jihu Moravy ve znamení festivalů. Brněnské Lužánky rozezní PonavaFest a Pop Messe pobaví na stadionu za Lužánkami. Břeclav chystá Slavnosti piva v rockovém duchu. Hody oslaví v Kuřimi, Pohořelicích i ve Starovičkách. Zámkem ve Slavkově provede Popelka a čejkovičtí vinaři lákají do sklepů. Ve Znojmě vrcholí Hudební festival Znojmo a Adamovem zavoní guláše.

Jak vypadal Kolín dříve? Prohlédněte si retro fotografie.

RETRO: Zpět v čase v Kolíně. Jak se po letech změnil?

/FOTOGALERIE/ Přinášíme vám další fotogalerii retro fotografií. Prohlédněte si retro fotografie a porovnejnte, jak se změnil Kolín za posledních několik desetiletí. A to vše díky fotografiím Václava Víška a jeho blogu s názvem Vencovy pindy. 

Krušovický pivovar.

Královský pivovar Krušovice opět přivítal turisty. Poprvé od loňského září

Po dlouhém období, kdy nebyl vstup možný kvůli epidemii, se návštěvníci opět mohou vydat na exkurzi do Královského pivovaru Krušovice a podívat se, jak dlouhou cestu pivo urazí od vstupních surovin až po orosený půllitr na stole. Dozvědí se spoustu informací z historie, výroby piva, technologie i stáčení do různých typů obalů. Poprvé pivovar otevřel své brány během prvního červencového víkendu. Pro vstup i při samotné prohlídce ovšem platí dodržování přísných bezpečnostních opatření.

Pivo Staropramen - ilustrační foto

Pivovarům Staropramen stoupl čistý zisk. Dostaly se ale do provozní ztráty

Pivovary Staropramen vykázaly za loňský rok čistý zisk 807 milionů korun vzrostl tak meziročně o 24 procent. Čistý zisk významně ovlivnily dividendy z dceřiných společností. Tržby ale spolčenosti klesly o sedm procent na 4,06 miliardy korun, sdělili dnes ČTK její zástupci. Kvůli uzavřeným restauračním provozům se společnost loni dostala do provozní ztráty čtyř milionů korun proti předchozímu zisku 357 milionů korun.

Nejrychlejší tři ženy. Zleva: Kateřina Piechowicz, Hana Ryšková a Fanika Alpner

VIDEO: V Hranicích padl český rekord v pití piva a běhu

Na pátý ročník Pivní míle Hranice se v sobotu 10. července sjeli na hranický stadion recesisti a závodníci z Česka i zahraničí. Pivní míle je světově rozšířený sport, který se skládá z běhu na 1609 metrů a pití piva. Konktrétně čtyř malých piv, která se pijí vždycky jednou za 400 metrů.

Rockový festival a slavnosti piva v Lutíně, 10. 7. 2021

Rock a pivo. Festival v Lutíně bavil až do noci

Dětské písničky, metalový nářez i nestárnoucí hity zněly Lutínem. Plochu u místního rybníčku v sobotu 10. července zaplnili účastníci čtvrtého ročníku Rockového festivalu a slavností piva.

Ještě nedávno byl český pivní svět svázaný stereotypy „desítek“ a „dvanáctek“. Ale i tato uniformita mizí a pivaři objevují nové chutě a přijímají trendy z okolních zemí.

Tvrdá soda? Po radlerech přichází další pivní novinka

Umíte si představit pivo s příchutí eukalyptu, sake či vína? Ještě nedávno byl český pivní svět svázaný stereotypy „desítek“ a „dvanáctek“. Ale i tato uniformita mizí a pivaři objevují nové chutě a přijímají trendy z okolních zemí. Podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráně lidé rádi zkouší novinky, ale ne každá asi bude ta pravá pro zhýčkaný český jazýček. 

Martin Palouš při výběru chmelu.

Sládek jabloneckého pivovaru Volt: Nejdůležitější je mít při vaření piva pokoru

/ROZHOVOR/ Martin Palouš je někdejší mladý stavař, který už v raném věku ochutnal pivo a už u něj zůstal. Ale ne za stolem v pivnici, ale v útrobách jabloneckého minipivovaru Volt, který zvídaví najdou v areálu pensionu Jablonec na břehu přehrady Mšeno. Kde se pivo vaří, tam se dobře daří, tvrdí staré přísloví. Díky minipivovaru Volt se vaření piva po letech do Jablonce konečně vrátilo.

Martin Palouš při výběru chmelu.

Sládek jabloneckého pivovaru Volt: Nejdůležitější je mít při vaření piva pokoru

/ROZHOVOR/ Martin Palouš je někdejší mladý stavař, který už v raném věku ochutnal pivo a už u něj zůstal. Ale ne za stolem v pivnici, ale v útrobách jabloneckého minipivovaru Volt, který zvídaví najdou v areálu pensionu Jablonec na břehu přehrady Mšeno. Kde se pivo vaří, tam se dobře daří, tvrdí staré přísloví. Díky minipivovaru Volt se vaření piva po letech do Jablonce konečně vrátilo.

Češi se vrátili do hospod, Prazdroj hlásí růst prodejů sudového i tankového piva.

Češi se vrátili do hospod. Prazdroj hlásí růst prodejů piva

Češi na čepované pivo v dlouhé koronakrizi nezanevřeli, ba právě naopak. Plzeňský Prazdroj hlásí za červen výrazný růst prodejů sudového a tankového piva oproti loňsku, a to i přesto, že letos zatím panovalo celkově horší počasí než loni.

Hutník pracuje v ostravské huti Liberty, 8. července 2021. V horkých provozech, kde jsou zaměstnanci vystaveni mimořádně vysokým teplotám, je nastaven režim častějších přestávek.

Tvrdá dřina a tropická vedra! Čím se chladí chlapi v ostravské huti

/FOTOGALERIE/ Velká vedra komplikují lidem práci. Své o tom ví například zaměstnanci hutní společnosti Liberty Ostrava. Na jednom z nejteplejších míst areálu, u odlévací plošiny vysoké pece, pracují v těchto dnech při teplotách kolem 60 stupňů Celsia. S horkem se vypořádávají zvýšeným příjmem tekutin, kropením vodou i častějšími přestávkami v klimatizovaných místnostech.

Běžci i neběžci a pivaři se sešli v Hranicích na akci Pivní míle 2018

V Hranicích poběží i letos Pivní míli

Vypij pivo, uběhni kolo. Opakuj ještě třikrát. Dohromady účastníky čeká 1609 metrů a čtyři piva. Pátý ročník Pivní míle Hranice je na programu v sobotu 10. července na stadionu SK Hranice.

Mezinárodní workcamp v bývalém hraběcím pivovaru v Janovicích u Rýmařova. Červenec 2021.

Chtějí zase vařit mok. Parta z ciziny opravuje na Bruntálsku historický pivovar

/FOTOGALERIE/ Harrachův pivovar v Janovicích u Rýmařova je odkazem historické éry, kdy se vyšší šlechta hrabat dala na podnikání. Poslední pivo bylo v pivovaru uvařeno na jaře 1946. Dnes tato obrovská zchátralá památka čeká na investice a nové využití. Před pár lety pivovar získala parta nadšenců s vizí, jak zapojit dobrovolníky do oživení této technické památky. Na začátku prázdnin do Janovic přijeli mladí lidé z Itálie, Německa, Polska a Česka ukázat, že se manuální práce nebojí.

Mezinárodní workcamp v bývalém hraběcím pivovaru v Janovicích u Rýmařova. Červenec 2021.

Chtějí zase vařit mok. Parta z ciziny opravuje na Bruntálsku historický pivovar

/FOTOGALERIE/ Harrachův pivovar v Janovicích u Rýmařova je odkazem historické éry, kdy se vyšší šlechta hrabat dala na podnikání. Poslední pivo bylo v pivovaru uvařeno na jaře 1946. Dnes tato obrovská zchátralá památka čeká na investice a nové využití. Před pár lety pivovar získala parta nadšenců s vizí, jak zapojit dobrovolníky do oživení této technické památky. Na začátku prázdnin do Janovic přijeli mladí lidé z Itálie, Německa, Polska a Česka ukázat, že se manuální práce nebojí.

Food festival ve středověkém rezortu v Dětenicích.

Středověký food festival? Pivo a pečeně. V kelímku a plastových krabičkách

/FOTOREPORTÁŽ/ "A ještě si kup zlaťáky, ať můžeš žrát a chlastat!" huláká drobná slečna u vstupu na příchozího, který právě pro svou čtyřčlennou rodinu koupil vstupné na středověký food festival v Dětenicích. Stejně jako stovky dalších měl tu smůlu, že na první den 6. ročníku festivalu dorazil v obědové době. Po dvaceti minutách hledání parkovacího místa a další půl hodině čekání u vstupu zamíří na horkém letním slunci přirozeně přímo ke stánku s nápoji. Do další fronty.

Velké množství plastových obalů kazilo dojem z celého festivalu.

Středověký food festival? Pivo a pečeně. V kelímku a plastových krabičkách

/FOTOREPORTÁŽ/ "A ještě si kup zlaťáky, ať můžeš žrát a chlastat!" huláká drobná slečna u vstupu na příchozího, který právě pro svou čtyřčlennou rodinu koupil vstupné na středověký food festival v Dětenicích. Stejně jako stovky dalších měl tu smůlu, že na první den 6. ročníku festivalu dorazil v obědové době. Po dvaceti minutách hledání parkovacího místa a další půl hodině čekání u vstupu zamíří na horkém letním slunci přirozeně přímo ke stánku s nápoji. Do další fronty.

Jiří Syrovátka vyrábí v malém lihovaru v Chrámcích u Mostu pivní pálenku.

Experiment se vydařil. Pivní pálenku ze statku na Mostecku ocenili i v Londýně

V sadech nedaleko Mostu rostou v biokvalitě hrušky, švestky, třešně, višně, jabloně, mirabelky, vinná réva a meruňky a pod nimi se pasou ovce. Právě odtud pocházejí extradžemy i mošty s dlouhou trvanlivostí. Pro toho, kdo zná Mostecko jen jako průmyslový kraj, to může znít neuvěřitelně. Ale náš příběh teprve začíná.

Do zámeckého areálu v Horní Moštěnici se po roční pauze vrátily tradiční Pivní slavnosti. Vyhlášenou akci, která se konala v sobotu, si nenechalo ujít několik stovek návštěvníků.

Do Horní Moštěnice se vrátily tradiční Pivní slavnosti. Podívejte se

Do zámeckého areálu v Horní Moštěnici se po roční pauze vrátily tradiční Pivní slavnosti. Vyhlášenou akci, která se konala v sobotu, si nenechalo ujít několik stovek návštěvníků. Přilákala je široká nabídka různých druhů piv, dobré jídlo a vystoupení oblíbených regionálních kapel.