Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Strakonická restaurace Plzeňka Hangár.

Předzahrádky na Strakonicku otevřely. Nezapomeňte na potvrzení, že jste zdraví

Pokud jste se v pondělí 17. května kolem 10. hodiny nacházeli u strakonické restaurace Plzeňka Hangár, mohli jste být svědky dávno zapomenuté podívané. A ve své podstatě i podceňované samozřejmosti. Rozmísťování stolků a židlí na předzahrádce. A to bez ohledu na počasí, které slibovalo střídavě déšť i sluníčko, což se během dne několikrát potvrdilo.

Václav Šlauf ve sklepích.

Ze sklepů najdu cestu ven i po tmě, říká dlouholetý sklepák plzeňského pivovaru

Historické sklepy plzeňského pivovaru zná čtyřiašedesátiletý Václav Šlauf nazpaměť. V Prazdroji byl zaměstnán dlouhých 46 let a stal se tak jedním z nejdéle pracujících lidí v pivovaru. Aby mohl své zkušenosti předávat dál, chce do pivovaru docházet v důchodu na výpomoc. A také proto, aby se mu po práci tolik nestýskalo.

Provozovatelé přerovských restaurací a kaváren se chystají na otevření zahrádek. 14. května 2021

Stoly ven, tanky naplnit! Přerovské restaurace dolaďují rozjezd zahrádek

Umývání talířů, sklenic a příborů, které nikdo měsíce nepoužíval, radost z toho, že konečně přivezli pivo. Ladislav Šimek, spolumajitel vyhlášené přerovské restaurace U Labutě, se podobně jako ostatní provozovatelé ve městě upíná k datu 17. května, kdy se konečně otevřou zahrádky restaurací, pivnic a kaváren. Věří, že to nejhorší období mají gastropodniky za sebou.

Lokalita řečená U hodin v ostravských Mariánských Horách, 13. května 2021.

V Mariánských Horách u hospod vylepili plakáty. Varují před údajnou udavačkou

V původně socialistickém komplexu služeb v Mariánských Horách dnes zůstávají čtyři restaurace s výdejními okénky. Což asi ne všem vyhovuje, zejména v souvislosti s koronavirem. „Pozor, místní udavač, volá na nás policii,“ tato zpráva stojí na plakátech objevujících se v lokalitě řečené U hodin, pojmenované podle dávno nefunkční sloupové časomíry. 

Lidé popíjející a sedící na zahrádce na pražské Letné 10. května.

Podávání piva přes plot a další situace. Co se od pondělí může stát v hospodě

Už v pondělí budou moci Češi vyrazit třeba na „jedno“ dobře vychlazené a načepované na zahrádku svého oblíbeného podniku. Kromě peněz si s sebou musí vzít dokument buď doklad o absolvování testu s negativním výsledkem na nemoc Covid-19 nebo například dokument o očkování. Jenže: Co když vyrážíte s kamarádem tak trochu ve stresu a zapomenete doklad doma? Nebo jej prostě nemáte? Deník připravil stručný přehled  některých „životních situací“, které mohou od pondělí nastat, a to ve spolupráci s odborníkem na zdravotní právo Ondřejem Dostálem a také Krajskou hygienickou stanicí Středočeského kraje.  

Rostislav alias Rosco Jergl původem z Ostravy provozuje na španělském ostrově Mallorca spolu se dvěma kolegy restauraci a bar 3 Chicos. Hitem je české pivo, ale i guláš nebo smažený sýr.

Oblek vyměnil za kraťasy. Čech na Mallorce točí pivo ke guláši, hitem je smažák

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich by ho za smažený sýr zpražil, ale to Rostislava alias Rosco Jergla v jeho podniku netrápí. V perle Středomoří na španělském ostrově Mallorca uspěl s českými populárními jídly. „Máme dost českých hostů, vedro nevedro, milují kombinaci guláše, knedlíků a piva. Slováci zase ‘vyprážaný‘ sýr,“ směje se rodilý Ostravák. Spolu se dvěma kolegy provozuje restauraci a bar 3 Chicos nedaleko od pláže a hlavního města Palma, které je velké asi jako Brno.

Někteří už v pondělí seděli na zahrádkách restaurací, přestože rozvolnění má přijít až v dalších dnech.

FOTO: Zahrádky už ožívají. Některé jsou prázdné, jinde ale teče pivo proudem

Ačkoliv provoz předzahrádek bude oficiálně povolen až od pondělí 17. května, díky teplému počasí v kombinaci se stále menší ochotou dodržovat covidová opatření je postupně otvírá restaurace za restaurací. Zájem o posezení u piva je ale různý. Někde jsou terásky skoro prázdné, jinde je hlava na hlavě. Podívejte se ve fotogalerii. Namátkou vybranou prázdnou hradeckou předzahrádku od plné pardubické poznáte na první pohled. 

Pivo v Hobbyparku dočasně zakázali.

V Hobbyparku v Bohumíně zatrhli pivko. Popíjející lidé překáželi i dětem

Uvolnění protipandemických restrikcí umožnilo městu v polovině dubna opět otevřít oblíbený Hobbypark. S příchodem teplého počasí se areál zaplnil nejen dětmi a jejich rodiči, ale také skupinkami omladiny a dospělých, kteří sem cíleně chodily popíjet alkoholické nápoje. Společnost Bospor, která Hobbypark provozuje, se proto rozhodla dočasně omezit prodej čepovaného piva.

Odpočinek ve wellness centru

Kam vyrazit za odpočinkem? Vyzkoušejte masáž golfovými míčky či koupel v pivu

Odpočinout si a zregenerovat tělo i duši, k tomu skvěle poslouží wellness pobyt, ideálně spojený s lázeňskými procedurami nebo romantickou přírodou na dosah. Tradice lázeňství u nás sahá až do středověku, takže osvědčené metody, které se používají dodnes, jsou víc než prověřené. Nároky ale stoupají a lidé už nechtějí jen relaxovat. Touží i po stále nových, neobvyklých zážitcích. Připravili jsme pro vás pár tipů, kam se za celkovou regenerací vydat, až to bude možné.

Brazilský futsalista Max Weber Prates Goncalves Ribeiro

Z cizince, který má rád pivo, se Čech nestal. Situace v Brazílii ho děsí

Rád si zajde na pivo, když je příležitost. „To si oblíbil,“ usměje se Matěj Slováček, spoluhráč Brazilce, který se v Česku stal futsalovou legendou, kapitánem ligového hegemona Chrudimi. Max Weber Prates Goncalves Ribeiro. Jeho jméno není zrovna jednoduché, jak už to u Jihoameričanů bývá. Přezdívka Max, to už je jiné kafe. A vězte, že je dobře známá.

Češi si oblíbili pivo v plechovce.

Východočeši propadli pivu v plechovce. Loni jich vypili rekordní množství

Pivní plechovku zná svět takřka 90 let. V roce 1935 s ní přišel malý pivovar v Newarku v USA a v Československu se první výrobní linka na stáčení piva do plechovek objevila už v roce 1971. Postavil ji tehdy pivovar Zlatý Bažant v Hurbanově na Slovensku, ale pivo z ní mířilo hlavně na export. V 90. letech minulého století pak začal jako jeden z prvních pivovarů s plechovkami u nás Plzeňský Prazdroj.

Češi si oblíbili pivo v plechovce.

Východočeši propadli pivu v plechovce. Loni jich vypili rekordní množství

Pivní plechovku zná svět takřka 90 let. V roce 1935 s ní přišel malý pivovar v Newarku v USA a v Československu se první výrobní linka na stáčení piva do plechovek objevila už v roce 1971. Postavil ji tehdy pivovar Zlatý Bažant v Hurbanově na Slovensku, ale pivo z ní mířilo hlavně na export. V 90. letech minulého století pak začal jako jeden z prvních pivovarů s plechovkami u nás Plzeňský Prazdroj.

Češi si oblíbili pivo v plechovce.

Východočeši propadli pivu v plechovce. Loni jich vypili rekordní množství

Pivní plechovku zná svět takřka 90 let. V roce 1935 s ní přišel malý pivovar v Newarku v USA a v Československu se první výrobní linka na stáčení piva do plechovek objevila už v roce 1971. Postavil ji tehdy pivovar Zlatý Bažant v Hurbanově na Slovensku, ale pivo z ní mířilo hlavně na export. V 90. letech minulého století pak začal jako jeden z prvních pivovarů s plechovkami u nás Plzeňský Prazdroj.

Češi si oblíbili pivo v plechovce.

Východočeši propadli pivu v plechovce. Loni jich vypili rekordní množství

Pivní plechovku zná svět takřka 90 let. V roce 1935 s ní přišel malý pivovar v Newarku v USA a v Československu se první výrobní linka na stáčení piva do plechovek objevila už v roce 1971. Postavil ji tehdy pivovar Zlatý Bažant v Hurbanově na Slovensku, ale pivo z ní mířilo hlavně na export. V 90. letech minulého století pak začal jako jeden z prvních pivovarů s plechovkami u nás Plzeňský Prazdroj.

Češi si oblíbili pivo v plechovce.

Češi propadli pivu v plechovce. Loni jich vypili rekordní množství

Pivní plechovku zná svět takřka 90 let. V roce 1935 s ní přišel malý pivovar v Newarku v USA a v Československu se první výrobní linka na stáčení piva do plechovek objevila už v roce 1971. Postavil ji tehdy pivovar Zlatý Bažant v Hurbanově na Slovensku, ale pivo z ní mířilo hlavně na export. V 90. letech minulého století pak začal jako jeden z prvních pivovarů s plechovkami u nás Plzeňský Prazdroj.

Z volarského piva bude pivovice.

Hotel Bobík nechal vypálit pivo, bude Volarská pivovice

Volarský městský hotel Bobík se chystá květnové otevření. Podle slov Víta Pavlíka, starosty města Volary, byl hotel Bobík v době přísných koronavirových opatření uzavřený, v provozu nebylo ani výdejní okénko. Obědů se totiž prodalo minimum, zhruba do dvaceti. Okénko by ani zdaleka nepokrylo náklady na provoz objektu.

Foto: Deník/Jana Kotalová

FOTO, VIDEO: Neratovský "tekutý chléb" poteče pivovodem

Mezi stávající budovou neratovského pivovaru v Orlických horách a nově vybudovaným společenským domem v sousedství zanedlouho poteče pivo proudem. A to díky pivovodu, který obě budovy spojí. Část pivovaru se totiž rozšíří právě do nově vzniklých prostor společenského domu.

Restaurace Oáza ve vestibulu nádraží Praha-Smíchov bude rekonstruována v rámci modernizace celé stanice.

Smíchovská „Mekka všech vágusů“ se mění. Nová Oáza chce zachovat Magorův odkaz

Poslední hmatatelné vzpomínky na klasickou nádražní hospodu Lokálka, která už roky nefungovala, zmizely v sutinách po nedávné demolici staniční budovy ve Vysočanech. Štamgasti i cestující se obávají, aby v rámci modernizace železniční stanice Praha-Smíchov, kde má vzniknout dopravní terminál, nedopadla podobně další oblíbená „nádražka“. Restaurace Oáza se mění na Nádražní Tankovnu Smíchov.

Pivo. Ilustrační snímek

Reakce na vyhoštění diplomatů? Moskva zvažuje ekonomické sankce, píše list

Moskva v reakci na vyhoštění velkého počtu svých diplomatů z Prahy zvažuje podle listu Kommersant možnosti ekonomických sankcí proti České republice. Ruské úřady mohou omezit dovoz českého zboží, například piva, píše ruský list s odvoláním na dva zdroje z vládních kruhů, které jsou obeznámeny s diskuzí ohledně eventuálních postihů vůči Česku. Podle deníku je to jedna z variant ruské odpovědi na diplomatickou roztržku.

Pivovar Starokladno

U Kozlíků teče pivo proudem. Natočí vám Starokladno, Černého Havíře nebo Bohouše

Minipivovar Starokladno začal psát svou historii v roce 2009 v prostorách restaurace U Kozlíků a navázal tak na pětisetletou tradici vaření piva na Kladensku. O kvalitě zdejší produkce nejlépe vypovídá fakt, že zanedlouho po spuštění výroby získalo pivo Černý Havíř 12° prvenství ve Zlaté pivní pečeti 2011. Další první místo zaznamenalo Starokladno i v roce 2013 s pivem Royal Stout 13°.

Přerovský pivovar Zubr. Ilustrační foto

Export do Ruska? Nejsme na něm závislí, tvrdí velké přerovské firmy

Zhorší napjaté česko-ruské vztahy v důsledku politické situace už tak dost složitou ekonomickou situaci firem, které poznamenala koronavirová krize? Majitelé velkých společností na Přerovsku sice mají obavy z poklesu exportu do Ruska, existenčně závislé ale firmy na byznysu s touto zemí nejsou. Reakce prý navíc nikdy nejsou tak rychlé.

Pivo. Ilustrační snímek

O sedm litrů na hlavu méně. Spotřeba piva byla loni v ČR nejnižší od 60. let

Pivovary v ČR loni uvařily 20,1 milionu hektolitrů piva, meziročně výstav klesl o 6,9 procenta. Spotřeba piva na obyvatele loni klesla o zhruba sedm litrů, tedy 14 velkých piv, na 135 litrů, a byla tak nejnižší od 60. let minulého století. Za poklesem výroby stojí koronavirové restrikce a omezení provozu restaurací v ČR, ale i v zahraničí, sdělili dnes ČTK zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven.