Pivovar Klášter dovařil. Už od začátku loňského prosince je tam podle místních obrazně řečeno pusto a prázdno. Společnost Pivovary Lobkowicz, které provoz patří, se k situaci opakovaně odmítá vyjádřit. Konec vaření piva nicméně potvrdila.
/OSOBNOSTI REGIONU/ Pokud si chcete popovídat o historii českého ragby a tomto sportu vůbec, není v Česku příliš povolanějších lidí než Karel Gaman. Bývalý hráč a pak funkcionář se tomuto sportu věnuje od konce padesátých let a v roce 1966 založil klub RC Havířov.
/OSOBNOST REGIONU/ Pokud si chcete popovídat o historii českého ragby a tomto sportu vůbec, není v Česku příliš povolanějších lidí než Karel Gaman. Bývalý hráč a pak funkcionář se tomuto sportu věnuje od konce padesátých let a v roce 1966 založil klub RC Havířov. „Je to jistý styl života,“ říká pro Deník ve své pracovně. Ta je plná nejrůznějších trofejí. „Máme tu běžné poháry, ale tenhle je jiný. Získali jsme ho v Itálii v Nocetu. To je pěkný artefakt. Jinak tu není nic neobvyklého,“ ukazuje Gaman na jednu sošku.
Narodil se v Praze, velkou část svého života český sládek Ondřej Popel ale spojil se západními Čechami a s pivovarem v Plzni. V neděli 21. února by se dožil 100 let.
I v současných pro podnikání těžkých časech otevřel loni brněnský EFI Pivovar. Původně majitel plánoval zahájení na 28. října, symbolicky v den, který nese i ulice, kde se pivovar nachází. Nakonec se kvůli koronaviru plány trochu pozdržely. „Pivo zatím distribuujeme hlavně prostřednictvím našeho eshopu. Dokážeme dát mezi lidi tímto způsobem asi patnáct set lahví měsíčně,“ zmínil manažer pivovaru Tomáš Urbánek.
I v současných pro podnikání těžkých časech otevřel loni brněnský EFI Pivovar. Původně majitel plánoval zahájení na 28. října, symbolicky v den, který nese i ulice, kde se pivovar nachází. Nakonec se kvůli koronaviru plány trochu pozdržely. „Pivo zatím distribuujeme hlavně prostřednictvím našeho eshopu. Dokážeme dát mezi lidi tímto způsobem asi patnáct set lahví měsíčně,“ zmínil manažer pivovaru Tomáš Urbánek.
Narodil se v Praze, velkou část svého života český sládek Ondřej Popel ale spojil se západními Čechami a s pivovarem v Plzni. V neděli 21. února by se dožil 100 let.
/Z ARCHIVU DENÍKU/ Jaká byla atmosféra na oblíbeném Valentýnském pivním masakru ve varnsdorfském pivovaru Kocour před deseti lety? A jaká třeba před pěti lety? Zavzpomínejte si u fotografií z archivu Deníku.
Kořeny Klášterního pivovaru Strahov sahají hluboko do historie. První zmínka o něm pochází už ze začátku 15. století, nejspíš však bude ještě starší. Za dobu své existence si prošel mnoha různými pády: pleněním vojsk, požáry i úplným uzavřením.
Milujete některé dialogy z oblíbených filmů? Český dabing bezpochyby patří k nejlepším na světě, ale při výuce cizího jazyka je skvělé poslechnout si alespoň část filmu v anglickém originále. Vybrali jsme pro vás ukázky z filmových trháků. Podívejte se na video a přečtěte si text v originále i v českém překladu.
Víte, jaké tradice se pojí k této roční době? Právě jsme v období vrcholícího masopustu. A ač to název nenaznačuje, je to období, kdy každý jedl, co hrdlo ráčilo.
Zřejmě nejstarší pivovar na světě objevili egyptští a američtí archeologové ve známé lokalitě Abydos v blízkosti řeky Nilu. Pivovar byl poměrně velký, měl osm výrobních sekcí. Nálezy jsou zhruba pět tisíc let staré. Informoval o tom nejvyšší kancléř egyptské Rady pro starožitnosti (oddělení tamního ministerstva kultury) Mustafa Vazírí.
Velikonoční zelený speciál i letos začali připravovat sládci v pivovaru Starobrno. Letos už po šestnácté. Majitelé a provozovatelé restaurací sudy narazí na Zelený čtvrtek, který letos připadne na prvního dubna.
Z dnešního pohledu se zdá až neuvěřitelné, že se dříve pivo chladilo ledem, který se celou zimu řezal a vozil z řeky Otavy. Na dobu, kdy to bylo naprosto běžné, vzpomíná strakonická pivovarská legenda Jan Musel.
/FOTOGALERIE/ Zbyňku Burešovi mohou nejen obyvatelé Paskova být vděční za to, že po více než sto letech obnovil tradici vaření piva v tomto městě. Vaří Obecní desítku, dvanáctku nazvanou Borloch a třináctku Perkajst. V období Vánoc nabízel také speciál, a sice jedenáctistupňovou Vánoční kometu.
Řečmi, že pivo Ale z českých surovin vyrobit nejde, se Rodinný pivovar Bernard odradit nenechal. A to se mu i vyplatilo. Pivo Bernard Bohemian Ale totiž získalo ocenění Nejlepší nový český ale desetiletí.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Letos v dubnu to bude osm let od chvíle, kdy v Beskydském pivovárku v Ostravici vystavili první sud piva. Od té doby pivovar získal věrnou klientelu, která mu pomáhá mírnit ztráty způsobené vládními nařízeními v souvislosti s šířením nákazy Covid-19. Vážení čtenáři, pro velký zájem o tento text a fotogalerii a také v rámci podpory podnikání v kraji v nelehké době vás zveme na návštěvu Beskydského pivovárku v Ostravici. Článek původně vyšel v předplatitelské zóně, nyní ho s přáním hezké neděle odemykáme všem.
/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Premiant, Sládek, Harmonie nebo Bludimíra a Marzebilla. Tak se jmenuje pivo, pro které si teď mohou zajít lidé, když sejdou z hor do Perštejna. V Pivovaru Chalupník je každodenně otevřené pivní okénko.
Padesátka za pivo, sto dvacet za pivo s kořalkou, tisícovka za stůl, pět tisíc za celý lokál… Armáda spásy otevírá v „suchém únoru“ historicky první virtuální hospodu-nehospodu, kam se dá i v nouzovém stavu a nebude z toho kocovina, nýbrž dobrý pocit.
Možná toho o pivu víte hodně. Možná víte i mnohé o vaření. Teď ale můžete zjistit, jaká piva se ideálně snoubí s nejrůznějšími jídly. V Knize o pivu, kterou napsali porotce významných degustačních soutěží Pavel Borowiec a diplomovaná pivní sommelierka Marcela Titzlová, je vše hezky vysvětleno. Nechybí ani dobré recepty. Víte například, jak si připravit uzené vepřové koleno na černém pivu?
Své zaměstnání v Pivovaru Kamenice musel na nějaký čas vyměnit za lisování pantů ve fabrice. Za novou práci byl ale Dominik Bořil vděčný. Pivovar v Kamenici nad Lipou, který stojí především na dodávkách piva do restaurací, musel totiž svůj provoz v této době značně omezit. „Dělám ve sklepě, kde přetahuju pivo do tanků a hlídám jeho kvalitu. V posledních měsících už ale bylo práce méně a v pivovaru nás na ni bylo hodně,“ přemítal takzvaný sklepák Dominik Bořil.
Své zaměstnání v Pivovaru Kamenice musel na nějaký čas vyměnit za lisování pantů ve fabrice. Za novou práci byl ale Dominik Bořil vděčný. Pivovar v Kamenici nad Lipou, který stojí především na dodávkách piva do restaurací, musel totiž svůj provoz v této době značně omezit. „Dělám ve sklepě, kde přetahuju pivo do tanků a hlídám jeho kvalitu. V posledních měsících už ale bylo práce méně a v pivovaru nás na ni bylo hodně,“ přemítal takzvaný sklepák Dominik Bořil.
Jednu zlatou a jednu stříbrnou medaili si z vyhlášení výsledků světové pivní degustační soutěže Meininger’s International Craft Beer Award v kategorii piv plzeňského typu a ležáků minulý týden odnesla piva ze Svijan.
Národní pivovar Budějovický Budvar má za sebou i přes komplikace spojené s koronavirovou krizí objemově úspěšný rok. Výstav piva se loni meziročně zvýšil o 51 tisíc hl a dosáhl objemu 1,730 mil. hl. To je nejvyšší výstav v historii pivovaru. V prodaném množství piva rostl národní pivovar jak na exportních trzích, tak na trhu domácím.
Než zlikvidovat zhruba šest set litrů piva vylitím, raději ho Chrám chmele a piva (CHCHP) prodal za symbolickou cenu těm, kteří pomáhají občanům při potížích s covidovou epidemií. Hasičům, záchranářům či vojákům Chrám v minulých dnech prodal celkem 18 soudků piva, každý za symbolickou jednu korunu.
FOTO, VIDEO: Deník byl u toho, když tři auta policistů přijela v úterý vpodvečer zasáhnout proti otevřené hospodě v Hlinsku. Atmosféra oboustranné bezmoci, mužů zákona na jedné a hostinské se štamgasty na druhé se dala krájet.
FOTOGALERIE/ Konečně točené pivo, pochvalovali si hosté v restauraci U Macků na Svatém Kopečku u Olomouce. Vedle u stolu návštěvníci dojídali oběd. Podnik v sobotu otevřel na protest proti vládním opatřením proti šíření koronaviru.
FOTOGALERIE/ Konečně točené pivo, pochvalovali si hosté v restauraci U Macků na Svatém Kopečku u Olomouce. Vedle u stolu návštěvníci dojídali oběd. Podnik v sobotu otevřel na protest proti vládním opatřením proti šíření koronaviru.
FOTOGALERIE/ Konečně točené pivo, pochvalovali si hosté v restauraci U Macků na Svatém Kopečku u Olomouce. Vedle u stolu návštěvníci dojídali oběd. Podnik v sobotu otevřel na protest proti vládním opatřením proti šíření koronaviru.
FOTOGALERIE/ Konečně točené pivo, pochvalovali si hosté v restauraci U Macků na Svatém Kopečku u Olomouce. Vedle u stolu návštěvníci dojídali oběd. Podnik v sobotu otevřel na protest proti vládním opatřením proti šíření koronaviru.
VIDEO / FOTOGALERIE/ Konečně točené pivo, pochvalovali si hosté v restauraci U Macků na Svatém Kopečku u Olomouce. Vedle u stolu návštěvníci dojídali oběd. Podnik v sobotu otevřel na protest proti vládním opatřením proti šíření koronaviru.
Když se před sedmi lety David Kapsia rozhodl, že se pustí do vaření piva, netušil, jak rychle se jeho podnikání rozvine. Tehdy založil Minipivovar Kosíř a už brzy se o tamním poctivém pivu vědělo široko daleko. Jenže po letech se ukázalo, že pod hanáckým kopcem, podle kterého byl pivovar pojmenovaný, chybí prostor pro rozvoj. „Měl jsem další a další nápady, které jsem chtěl dotáhnout. A hlavně přidat k pivu to, co k němu na Hané patří, tvarůžky.“
Velkou žízeň po pivu zřejmě potřebovali uhasit zloději, kteří kradli v posledních dnech na Klatovsku. Ze sklepů zmizela téměř stovka plechovek s chmelovým mokem.
Společnosti Vítkovice Aréna a Pivovar Ostravar prodloužily smlouvu o generálním partnerství největší sportovní haly na Moravě. Jedna z dominant Ostravy ponese i v následujících pěti letech název Ostravar Aréna.
Obtížně zvládají pivovary ve Zlínském kraji dopady vládních protikoronavirových opatření v podobě zavřených hospod, barů a restaurací, což má zásadní vliv na prodej piva. Přestože všeobecně narůstá poptávka po chmelovém moku v PET lahvích, dochází k plošnému propadu odbytu piva sudového. Už nyní se proto pivovary připravují na letošní sezónu.
Když se před sedmi lety David Kapsia rozhodl, že se pustí do vaření piva, netušil, jak rychle se jeho podnikání rozvine. Tehdy založil Minipivovar Kosíř a už brzy se o tamním poctivém pivu vědělo široko daleko. Jenže po letech se ukázalo, že pod hanáckým kopcem, podle kterého byl pivovar pojmenovaný, chybí prostor pro rozvoj. „Měl jsem další a další nápady, které jsem chtěl dotáhnout. A hlavně přidat k pivu to, co k němu na Hané patří, tvarůžky.“
/ANKETA/ Nejstarší brněnskou hospodu U modrého lva, o které jsou zmínky už ze třináctého století, zbourali v roce 1934. Jiří Wiesner si otevřel pivotéku se stejným názvem před deseti lety. Na konci roku, kdy byl u nás poprvé v historii podíl piva stáčeného do lahví vyšší než do sudů.
Letošní zima je z hlediska mrazů a sněhové nadílky opět slabší, vydáme se tak aspoň do minulosti kdy panovaly mrazy třesknější a přírodní led sloužil jako základní chladící prostředek pro pivovary.
/ANKETA/ Nejstarší brněnskou hospodu U modrého lva, o které jsou zmínky už ze třináctého století, zbourali v roce 1934. Jiří Wiesner si otevřel pivotéku se stejným názvem před deseti lety. Na konci roku, kdy byl u nás poprvé v historii podíl piva stáčeného do lahví vyšší než do sudů.
Přinesl jsem nějaké pivo! Větu, kterou pronesl, potvrdil mladý muž zdvižením ruky, v níž třímal dvoulitrovou PET lahev plnou zlatavého moku. Nato dodal, že celkem bral tři lahve, každou z nich za pouhých dvacet korun.
/PROSLULÉ PRAŽSKÉ PODNIKY/ Proslulé podniky s mnohaletou tradicí se dají najít i mimo centrum. V Nuslích například funguje vyhlášená restaurace U Bansethů. Pokud máte chuť na poctivou staročeskou klasiku, jste na pravém místě.
Berouňák Antone „Tony“ Kom žije v České republice už dvanáct let, usadil se tu a založil rodinu. Rozhovor probíhal v českém jazyce, a až za chvilku se dalo všimnout lehkého anglického akcentu v jeho naprosto výborné češtině.