Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Ivan Pavelek

Jdeme na pivo!

 Konečně! Volají milovníci piva, vína, kávy či zákusků.

Snídaně, pivo i večerní drink: u Obchodního domu se otevřelo pět zahrádek

Snídaně, pivo i večerní drink: u Obchodního domu se otevřelo pět zahrádek

Venkovní zahrádky u restaurací se od pondělí 17. května opět otevřely a s nimi i vyhlášená zóna s jejich největší koncentrací ve Zlíně – korzo před Obchodním domem Zlín. Na jednom místě tu láká kolemjdoucí k posezení hned pět zahrádek. Zaujímají celkem 500 metrů čtverečních a posedět si tu může najednou až 250 lidí.

Přerovské pivní slavnosti

Pivní slavnosti lákají na Wohnouty. Co další festivaly? A za jakých podmínek?

Tisíce lidí, fronty u stánků s pivem, které teklo rovnou z tanků. Tak vypadaly v době před covidem přerovské pivní festivaly a slavnosti, které se jen v areálu pivovaru Zubr konaly třikrát do roka. Dobrou zprávou pro milovníky pěnivého moku je, že pořadatelé chtějí tyto akce letos vrátit do hry. Návštěvníci se ale budou muset legitimovat testy na covid nebo očkovacími průkazy, což může spoustu lidí odradit.

Natěšeným zákazníkům, kteří si po otevření kadeřnictví přišli nechat zkrátit vlasy, se mnohdy protočily panenky. Kadeřníci kvůli covidu podražili.

Dopady koronaviru: zdražilo pivo, benzín i kadeřníci. A bude ještě hůř

Natěšeným zákazníkům, kteří si po otevření kadeřnictví přišli nechat zkrátit vlasy, se mnohdy protočily panenky. Kadeřníci podražili. Poznal to už třeba pan Petr z Kolína, jenž se ještě koncem loňského roku nechal u své oblíbené kadeřnice ostříhat za obvyklých 120 korun. A když k ní zamířil minulý týden po pěti měsících, nestačilo mu ani 135 korun, které si v hotovosti nesl. Služba totiž mezitím podražila na 150 korun. 

Pondělní otevření předzahrádek majitelům hospod a kaváren příliš radosti nepřineslo. Mnohdy bylo prázdno, ale v krytých před zahrádkách lidé byli. Stejně tak v pivnicích. Karviná, 17. května 2021.

Rozvolnění po karvinsku: někdo šel na pivo, jiný do fitka

Je za 10 minut jedenáct a na lavici na dvorku před karvinskou pivnicí Bečky sedí skupinka starších chlapů a čeká až servírka vytočí první piva z nově naraženého sudu. „Od ledna jsem v penzi, tak jsem se těšil, že budu chodit na pivo, kdy budu chtít a oni zavřeli hospody,“ běduje důchodce Jaroslav.

Zahrádky přerovských restaurací otevřely i v nevlídném počasí, 17. května 2021

Přerovské zahrádky otevřely i v dešti, takto to vypadalo

První točené pivo na stole, oběd pod deštníkem. Tak to vypadalo v pondělí ve většině přerovských restaurací a hospod, které po několika měsících konečně otevřely své zahrádky. Kvůli deštivému počasí si ale provozovatelé mohli nechat o premiéře snů jen zdát. Většina zahrádek zela prázdnotou a lidé ze zvyku brali jídlo dál do krabiček.

Zahrádky v Brně znovu otevřely hostům náruč.

Zahrádky v Brně doplatily na déšť a zimu: hostů přišlo první den poskrovnu

Déšť a zima? Pro Brňana Martina Krejčího žádný problém. První den otevřených zahrádek si i tak užil naplno. „Těším se na točené pivo i na lidi. Zima mě nezaskočí, jsem otužilý,“ vylíčil v pondělí po poledni. Na větší nával hostů ale čekali hospodští a kavárníci marně. Na většině míst nabízela venkovní posezení smutnou podívanou na poloprázné stoly.

Strakonická restaurace Plzeňka Hangár.

Předzahrádky na Strakonicku otevřely. Nezapomeňte na potvrzení, že jste zdraví

Pokud jste se v pondělí 17. května kolem 10. hodiny nacházeli u strakonické restaurace Plzeňka Hangár, mohli jste být svědky dávno zapomenuté podívané. A ve své podstatě i podceňované samozřejmosti. Rozmísťování stolků a židlí na předzahrádce. A to bez ohledu na počasí, které slibovalo střídavě déšť i sluníčko, což se během dne několikrát potvrdilo.

Václav Šlauf ve sklepích.

Ze sklepů najdu cestu ven i po tmě, říká dlouholetý sklepák plzeňského pivovaru

Historické sklepy plzeňského pivovaru zná čtyřiašedesátiletý Václav Šlauf nazpaměť. V Prazdroji byl zaměstnán dlouhých 46 let a stal se tak jedním z nejdéle pracujících lidí v pivovaru. Aby mohl své zkušenosti předávat dál, chce do pivovaru docházet v důchodu na výpomoc. A také proto, aby se mu po práci tolik nestýskalo.

Provozovatelé přerovských restaurací a kaváren se chystají na otevření zahrádek. 14. května 2021

Stoly ven, tanky naplnit! Přerovské restaurace dolaďují rozjezd zahrádek

Umývání talířů, sklenic a příborů, které nikdo měsíce nepoužíval, radost z toho, že konečně přivezli pivo. Ladislav Šimek, spolumajitel vyhlášené přerovské restaurace U Labutě, se podobně jako ostatní provozovatelé ve městě upíná k datu 17. května, kdy se konečně otevřou zahrádky restaurací, pivnic a kaváren. Věří, že to nejhorší období mají gastropodniky za sebou.

Lokalita řečená U hodin v ostravských Mariánských Horách, 13. května 2021.

V Mariánských Horách u hospod vylepili plakáty. Varují před údajnou udavačkou

V původně socialistickém komplexu služeb v Mariánských Horách dnes zůstávají čtyři restaurace s výdejními okénky. Což asi ne všem vyhovuje, zejména v souvislosti s koronavirem. „Pozor, místní udavač, volá na nás policii,“ tato zpráva stojí na plakátech objevujících se v lokalitě řečené U hodin, pojmenované podle dávno nefunkční sloupové časomíry. 

Lidé popíjející a sedící na zahrádce na pražské Letné 10. května.

Podávání piva přes plot a další situace. Co se od pondělí může stát v hospodě

Už v pondělí budou moci Češi vyrazit třeba na „jedno“ dobře vychlazené a načepované na zahrádku svého oblíbeného podniku. Kromě peněz si s sebou musí vzít dokument buď doklad o absolvování testu s negativním výsledkem na nemoc Covid-19 nebo například dokument o očkování. Jenže: Co když vyrážíte s kamarádem tak trochu ve stresu a zapomenete doklad doma? Nebo jej prostě nemáte? Deník připravil stručný přehled  některých „životních situací“, které mohou od pondělí nastat, a to ve spolupráci s odborníkem na zdravotní právo Ondřejem Dostálem a také Krajskou hygienickou stanicí Středočeského kraje.  

Rostislav alias Rosco Jergl původem z Ostravy provozuje na španělském ostrově Mallorca spolu se dvěma kolegy restauraci a bar 3 Chicos. Hitem je české pivo, ale i guláš nebo smažený sýr.

Oblek vyměnil za kraťasy. Čech na Mallorce točí pivo ke guláši, hitem je smažák

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich by ho za smažený sýr zpražil, ale to Rostislava alias Rosco Jergla v jeho podniku netrápí. V perle Středomoří na španělském ostrově Mallorca uspěl s českými populárními jídly. „Máme dost českých hostů, vedro nevedro, milují kombinaci guláše, knedlíků a piva. Slováci zase ‘vyprážaný‘ sýr,“ směje se rodilý Ostravák. Spolu se dvěma kolegy provozuje restauraci a bar 3 Chicos nedaleko od pláže a hlavního města Palma, které je velké asi jako Brno.

Někteří už v pondělí seděli na zahrádkách restaurací, přestože rozvolnění má přijít až v dalších dnech.

FOTO: Zahrádky už ožívají. Některé jsou prázdné, jinde ale teče pivo proudem

Ačkoliv provoz předzahrádek bude oficiálně povolen až od pondělí 17. května, díky teplému počasí v kombinaci se stále menší ochotou dodržovat covidová opatření je postupně otvírá restaurace za restaurací. Zájem o posezení u piva je ale různý. Někde jsou terásky skoro prázdné, jinde je hlava na hlavě. Podívejte se ve fotogalerii. Namátkou vybranou prázdnou hradeckou předzahrádku od plné pardubické poznáte na první pohled. 

Pivo v Hobbyparku dočasně zakázali.

V Hobbyparku v Bohumíně zatrhli pivko. Popíjející lidé překáželi i dětem

Uvolnění protipandemických restrikcí umožnilo městu v polovině dubna opět otevřít oblíbený Hobbypark. S příchodem teplého počasí se areál zaplnil nejen dětmi a jejich rodiči, ale také skupinkami omladiny a dospělých, kteří sem cíleně chodily popíjet alkoholické nápoje. Společnost Bospor, která Hobbypark provozuje, se proto rozhodla dočasně omezit prodej čepovaného piva.

Odpočinek ve wellness centru

Kam vyrazit za odpočinkem? Vyzkoušejte masáž golfovými míčky či koupel v pivu

Odpočinout si a zregenerovat tělo i duši, k tomu skvěle poslouží wellness pobyt, ideálně spojený s lázeňskými procedurami nebo romantickou přírodou na dosah. Tradice lázeňství u nás sahá až do středověku, takže osvědčené metody, které se používají dodnes, jsou víc než prověřené. Nároky ale stoupají a lidé už nechtějí jen relaxovat. Touží i po stále nových, neobvyklých zážitcích. Připravili jsme pro vás pár tipů, kam se za celkovou regenerací vydat, až to bude možné.

Brazilský futsalista Max Weber Prates Goncalves Ribeiro

Z cizince, který má rád pivo, se Čech nestal. Situace v Brazílii ho děsí

Rád si zajde na pivo, když je příležitost. „To si oblíbil,“ usměje se Matěj Slováček, spoluhráč Brazilce, který se v Česku stal futsalovou legendou, kapitánem ligového hegemona Chrudimi. Max Weber Prates Goncalves Ribeiro. Jeho jméno není zrovna jednoduché, jak už to u Jihoameričanů bývá. Přezdívka Max, to už je jiné kafe. A vězte, že je dobře známá.

Češi si oblíbili pivo v plechovce.

Východočeši propadli pivu v plechovce. Loni jich vypili rekordní množství

Pivní plechovku zná svět takřka 90 let. V roce 1935 s ní přišel malý pivovar v Newarku v USA a v Československu se první výrobní linka na stáčení piva do plechovek objevila už v roce 1971. Postavil ji tehdy pivovar Zlatý Bažant v Hurbanově na Slovensku, ale pivo z ní mířilo hlavně na export. V 90. letech minulého století pak začal jako jeden z prvních pivovarů s plechovkami u nás Plzeňský Prazdroj.

Češi si oblíbili pivo v plechovce.

Východočeši propadli pivu v plechovce. Loni jich vypili rekordní množství

Pivní plechovku zná svět takřka 90 let. V roce 1935 s ní přišel malý pivovar v Newarku v USA a v Československu se první výrobní linka na stáčení piva do plechovek objevila už v roce 1971. Postavil ji tehdy pivovar Zlatý Bažant v Hurbanově na Slovensku, ale pivo z ní mířilo hlavně na export. V 90. letech minulého století pak začal jako jeden z prvních pivovarů s plechovkami u nás Plzeňský Prazdroj.

Češi si oblíbili pivo v plechovce.

Východočeši propadli pivu v plechovce. Loni jich vypili rekordní množství

Pivní plechovku zná svět takřka 90 let. V roce 1935 s ní přišel malý pivovar v Newarku v USA a v Československu se první výrobní linka na stáčení piva do plechovek objevila už v roce 1971. Postavil ji tehdy pivovar Zlatý Bažant v Hurbanově na Slovensku, ale pivo z ní mířilo hlavně na export. V 90. letech minulého století pak začal jako jeden z prvních pivovarů s plechovkami u nás Plzeňský Prazdroj.

Češi si oblíbili pivo v plechovce.

Východočeši propadli pivu v plechovce. Loni jich vypili rekordní množství

Pivní plechovku zná svět takřka 90 let. V roce 1935 s ní přišel malý pivovar v Newarku v USA a v Československu se první výrobní linka na stáčení piva do plechovek objevila už v roce 1971. Postavil ji tehdy pivovar Zlatý Bažant v Hurbanově na Slovensku, ale pivo z ní mířilo hlavně na export. V 90. letech minulého století pak začal jako jeden z prvních pivovarů s plechovkami u nás Plzeňský Prazdroj.