/FOTOGALERIE/ Možná nejemotivnější den své sportovní kariéry má za sebou basketbalista Jakub Šiřina. Ostravský rodák se dnes večer v duelu kvalifikace o mistrovství světa 2023 s Litvou po deseti letech a padesáti odehraných utkáních rozloučil s národním týmem. V jeho domácí opavské hale mu aplaudovalo tisíc diváků, které potěšil i výkon Čechů, byť s favoritem prohráli 66:74.
Na hokej sice už nějaký čas nehledí přes drátěný kryt obličeje, ale krásných osmnáct slavil plzeňský obránce David Jiříček teprve v neděli. Nabytí plnoletosti si šikovný bek, který v extralize chlapů točí druhou sezonu a nedávno znovu oblékl dres českého áčka, osladil domácí výhrou nad Kladnem.
Vysočina je známá hlavně díky bramborám a mléku. S měnícími se klimatickými podmínkami však přicházejí i plodiny, které by tu nikdo nečekal. Víno a chmel.
Kraj lesů, neobjevených výhledů, ale také dlouholetá historie, k níž se již řadu staletí váže sklářská tradice – to jsou Lužické hory. Turistům mají co nabídnout, během krátkého výletu lze například zhlédnout ukázky sklářského umění, ochutnat místní pivo a nakonec se vyřádit v akvacentru.
Loňská omezení kvůli epidemii koronaviru minipivovary zvládly, o svou existenci nemají strach ani dnes. Například Biskupský pivovar sv. Štěpána získal letos na podzim Zlatou pivní pečeť.
Loňská omezení kvůli epidemii koronaviru minipivovary zvládly, o svou existenci nemají strach ani dnes. Například Biskupský pivovar sv. Štěpána získal letos na podzim Zlatou pivní pečeť.
Oslavit kulatiny čtyřmi brankami, to se nestává každý den. Jsou ale někdy dny, kdy si všechno sedne na jedničku a podaří se to, co si člověk přeje. A to byl právě případ fotbalového útočníka Milovic Vojtěcha Tangla. Zřejmě ho hnala vpřed vidina parádní oslavy třicátých narozenin po zápase.
Pomocí vinařských kvasinek vzniká nealkoholické pivo Slušné číslo, které v pondělí 15. listopadu v Praze představila Univerzita Karlova. Technologii výroby navrhli odborníci z Matematicko-fyzikální fakulty UK a z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.
Jára Cimrman kdysi prohlásil, že budoucnost patří aluminiu. Při pohledu na nové trendy v potravinářství to však vypadá, že budoucnost patří recyklovaným potravinám. A to rozličného druhu. Od piva přes pečivo až k zavařeninám.
Nejcennější krnovskou surovinou je voda z krnovského prameniště. Krnované z ní vyrábí řemeslné pivo Nachmelená opice i limonádu Kofola. Oba nápoje, které proslavily Krnov, chystají zdražení.
/ANKETA/ Německá degustační soutěž European Beer Star 2021 zná své vítěze. Jedním z nich je i světlá výčepní desítka pivovaru Samson, která si z mnichovského klání odváží bronzovou medaili. Celkem soutěžilo 2395 piv ze 44 zemí světa a hodnoceny byly ve více než 70 kategoriích.
/FOTOGALERIE/ Fotbal v Kravařích je i o dobrém občerstvení. To má v malíčku Miroslav Josefus. Bývalý fotbalista Opavy totiž provozuje hospůdku na hřišti, a to už od 22. července roku 1995. Nabídka jeho fotbalového gastra je pestrá. Vyhlášené jsou pak opékané makrely, které plánuje dělat i na Silvestra.
Boom podcastů zasáhl i sportovní prostředí a výjimkou není ani český hokejový rybníček. Dvojice amatérských hráčů Tomáš Brejcha a Jan Valder si už téměř dva roky zve do dejvické restaurace U Veverky známé hokejisty, rozhodčí i novináře a nad půllitry piva s nimi rozebírá jejich kariéry i aktuální témata. Za 80 epizod podcastu Puk Pak Pivo vyzpovídali už taková jména, jako jsou Dominik Hašek, Tomáš Plekanec nebo Alois Hadamczik, a i do budoucna mají smělé plány.
Boom podcastů zasáhl i sportovní prostředí a výjimkou není ani český hokejový rybníček. Dvojice amatérských hráčů Tomáš Brejcha a Jan Valder si už téměř dva roky zve do dejvické restaurace U Veverky známé hokejisty, rozhodčí i novináře a nad půllitry piva s nimi rozebírá jejich kariéry i aktuální témata. Za 80 epizod podcastu Puk Pak Pivo vyzpovídali už taková jména, jako jsou Dominik Hašek, Tomáš Plekanec nebo Alois Hadamczik, a i do budoucna mají smělé plány.
Boom podcastů zasáhl i sportovní prostředí a výjimkou není ani český hokejový rybníček. Dvojice amatérských hráčů Tomáš Brejcha a Jan Valder si už téměř dva roky zve do dejvické restaurace U Veverky známé hokejisty, rozhodčí i novináře a nad půllitry piva s nimi rozebírá jejich kariéry i aktuální témata. Za 80 epizod podcastu Puk Pak Pivo vyzpovídali už taková jména, jako jsou Dominik Hašek, Tomáš Plekanec nebo Alois Hadamczik, a i do budoucna mají smělé plány.
Boom podcastů zasáhl i sportovní prostředí a výjimkou není ani český hokejový rybníček. Dvojice amatérských hráčů Tomáš Brejcha a Jan Valder si už téměř dva roky zve do dejvické restaurace U Veverky známé hokejisty, rozhodčí i novináře a nad půllitry piva s nimi rozebírá jejich kariéry i aktuální témata. Za 80 epizod podcastu Puk Pak Pivo vyzpovídali už taková jména, jako jsou Dominik Hašek, Tomáš Plekanec nebo Alois Hadamczik, a i do budoucna mají smělé plány.
Boom podcastů zasáhl i sportovní prostředí a výjimkou není ani český hokejový rybníček. Dvojice amatérských hráčů Tomáš Brejcha a Jan Valder si už téměř dva roky zve do dejvické restaurace U Veverky známé hokejisty, rozhodčí i novináře a nad půllitry piva s nimi rozebírá jejich kariéry i aktuální témata. Za 80 epizod podcastu Puk Pak Pivo vyzpovídali už taková jména, jako jsou Dominik Hašek, Tomáš Plekanec nebo Alois Hadamczik, a i do budoucna mají smělé plány.
Boom podcastů zasáhl i sportovní prostředí a výjimkou není ani český hokejový rybníček. Dvojice amatérských hráčů Tomáš Brejcha a Jan Valder si už téměř dva roky zve do dejvické restaurace U Veverky známé hokejisty, rozhodčí i novináře a nad půllitry piva s nimi rozebírá jejich kariéry i aktuální témata. Za 80 epizod podcastu Puk Pak Pivo vyzpovídali už taková jména, jako jsou Dominik Hašek, Tomáš Plekanec nebo Alois Hadamczik, a i do budoucna mají smělé plány.
Boom podcastů zasáhl i sportovní prostředí a výjimkou není ani český hokejový rybníček. Dvojice amatérských hráčů Tomáš Brejcha a Jan Valder si už téměř dva roky zve do dejvické restaurace U Veverky známé hokejisty, rozhodčí i novináře a nad půllitry piva s nimi rozebírá jejich kariéry i aktuální témata. Za 80 epizod podcastu Puk Pak Pivo vyzpovídali už taková jména, jako jsou Dominik Hašek, Tomáš Plekanec nebo Alois Hadamczik, a i do budoucna mají smělé plány.
Už čtyři ocenění získalo černé pivo z Rodinného pivovaru Chodovar v Chodové Plané na mezinárodní degustační soutěži piv European Beer Star. V letošním ročníku si chodovoplánské tmavé pivo vybojovalo zlatou pivní hvězdu.
Skočit si večer na jedno čepované je pro Čechy podobný rituál jako pro Angličany čaj o páté či Španěly odpolední siesta. V poslední době, a to i s ohledem na vládní opatření, je však pro mnoho „pivomilů“ hospoda takřka zapovězeným místem. Vrací se k praktikám lockdownu, kdy ve velké míře měnili hospodu za garáže vybavené domácím výčepním zařízením.
Nynější razantní vzestup epidemie koronaviru za poslední dva týdny podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Michala Voldřicha vyprázdnil restaurace. Aby minipivovary mohly přežít zimu, vláda by jim podle něj měla připravit pomoc formou kompenzací. Voldřich to řekl na předávání výročních cen Sdružení přátel piva ve Stěžerách na Hradecku.
Zloděj se nejprve spřátelil s mužem na ulici, poté mu dal v restauraci na toaletě pěstí a ukradl mu peněženku s doklady a hotovostí a mobil značky Xiaomi. "Další pivo už nebude," řekl agresor napadenému, když mu bral věci. Událost se stala v srpnu na Smíchově.
Jedním z odvětví, ve kterém se pravděpodobně výrazně projeví růst cen je gastronomie. Některé z námi oslovených podniků v opavském okrese už ke zdražování piva i jídla museli přistoupit, další to teprve čeká.
„Do konce roku asi zdražovat nebudeme a pak se uvidí,“ shodují se provozovatelé kaváren a restaurací na Kroměřížsku. Měnit by se neměly ani ceny vstupného do Květné zahrady. Naopak za místní pivo si nejspíš připlatíme ještě letos. A to hned o několik korun.
Nejcennější krnovskou surovinou je voda z krnovského prameniště. Krnované z ní vyrábí řemeslné pivo Nachmelená opice i limonádu Kofola. Oba nápoje, které proslavily Krnov, chystají zdražení.
Narodil se na konci šedesátých let v Českém Krumlově, po krátkém intermezzu ve zdejším pivovaru ale celý svůj profesní život spojil sládek Aleš Dvořák s budějovickým Budvarem, kde mimo jiné prosadil těsnější spolupráci s minipivovary. Teď se zkušený odborník může pochlubit novým titulem. Na předávání cen Sdružení přátel piva si odnesl ocenění Sládek roku.
Ceny potravinářských výrobků půjdou nahoru, zdraží pečivo, masné výrobky i jídla v restauracích. Někdo přistoupí k cenovým úpravám již nyní, jiný vyčká do Nového roku.
Nynější razantní vzestup epidemie koronaviru za poslední dva týdny podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Michala Voldřicha vyprázdnil restaurace. Aby minipivovary mohly přežít zimu, vláda by jim podle něj měla připravit pomoc formou kompenzací. Voldřich to řekl na předávání výročních cen Sdružení přátel piva ve Stěžerách na Hradecku.
Kde se dobré pivo vaří, tam se také dobře daří. Toto odlehčené pořekadlo by se dalo docela dobře vztáhnout na humpolecký Rodinný pivovar Bernard. Letos se totiž už popáté stal Pivovarem roku a to v soutěži, kterou vyhlašuje Sdružení přátel piva.
Pečivo, které by jinak skončilo v odpadcích, se rozhodli využít vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Ze ztvrdlého chleba vaří v univerzitním pivovaru klasický český ležák. „I nespotřebované pečivo je svým způsobem odpad. V žádném případě se tím nemyslí nějaké znečištěné nebo zplesnivělé pečivo, ale to ztvrdlé, které se nestihlo prodat," vysvětlil Milan Geršl z Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky agronomické fakulty.
Průvod vedený volským povozem dovezl ve čtvtek odpoledne do plzeňské hospody Zlatá kráva Bandaska speciální várku piva nazvanou Ty krávo! Pro listopadovou Volbu sládků ho uvařil nepomucký farmářský pivovar Zlatá kráva ve spolupráci s Plzeňským Prazdrojem.
/FOTO, VIDEO/ Téměř půl roku pracovala designérka Lucie Koldová na desáté sérii Aukčních lahví pro plzeňský pivovar. Výsledek své práce ve čtvrtek 4. listopadu slavnostně představila ve Sklárnách Janštejn, kde skleněné skvosty vznikly.
/FOTOGALERIE/ Plánujete koupi nového auta? Zajímají vás novinky v oblasti elektromobility nebo jste fanoušky tuningu? Tak právě pro vás je připravena výstava Autosalon, která trvá od pátku 5. do neděle 7. listopadu na výstavišti v Lysé nad Labem.
/INFOGRAFIKA/ Svět se mění, ale na některé věci se naštěstí dá stále spolehnout. K neměnným tradicím tuzemských fotbalových hřišť napříč všemi soutěžemi patří osvědčená „svatá trojice“: hospoda, pivo a klobása. Jak se v průběhu let měnila cena tradičního občerstvení a jak se daří osvěžovnám u českých a moravských hřišť?
/INFOGRAFIKA/ Svět se mění, ale na některé věci se naštěstí dá stále spolehnout. K neměnným tradicím tuzemských fotbalových hřišť napříč všemi soutěžemi patří osvědčená „svatá trojice“: hospoda, pivo a klobása. Jak se v průběhu let měnila cena tradičního občerstvení a jak se daří osvěžovnám u českých a moravských hřišť?
Minipivovaru Proud v Plzni požehnal v úterý plzeňský biskup Tomáš Holub. Součástí slavnostního aktu, který se konal rok od uvaření první várky piva Proud, bylo odhalení tradičních pivovarských symbolů – kříže a zvonu.
Začínali před 10 lety ve sklepě rodinného domu ve Skřečoni. A dnes vaří na stejném místě, jen ve větších prostorách. Když Marian Janoszewski začínal v domácích podmínkách vařit pivo v hrncích, byl v okrese jedním z pionýrů. Tehdy to měl jako hobby.
Téměř 18 let vaří Vít Lanča pivo ve vlastním minipivovaru v Dolním Sklenově v Hukvaldech. V nabídce má tři druhy piva, přičemž od podzimu do jara každý měsíc vaří navíc jeden speciál.
/FOTOGALERIE/ Do pohybu ji muselo dostat minimálně šest urostlých chlapů. Vícemístnou koloběžku postavili na začátku osmdesátých let v Boleradicích na Břeclavsku. Boleradská kolobka ale měla ještě mladší sestru. Na konci devadesátých let ji totiž okopírovala parta nadšenců z Adamova na Blanensku. Konkrétně z tamního Sdružení přátel piva. Při spanilých jízdách po republice i do zahraničí na ní adamovští recesisté najezdili během více než deseti let několik tisíc kilometrů.
Dobrý den pane vrchní. Dám si jedno pivo. Jmenuji se František Vomáčka. Tady je moje bezinfekčnost, výpis ze zdravotní karty, výpis z rejstříku trestů, výpis z účtu a klíče od bytu.
/FOTOGALERIE/ Zákazník, který nepředložil doklad o tom, že je očkovaný, testovaný nebo prodělal v dané době covid nemá být od pondělí 1. listopadu obsloužen v restauraci. Ovšem například ve vyhlášeném podniku Biograf v Nymburce servírka žádný doklad nevyžadovala.