Pelhřimovská agentura rekordů a kuriozit ani v době nouzového stavu nezahálí a sleduje nová česká nej. Tím zatím posledním je výkon Zdeňka Páchy z Bašky u Frýdku-Místku. Tento šerpa, neboli nosič, vynesl k soše Radegasta na svých zádech rekordní náklad vážící 256 kilogramů.
Pelhřimovská agentura rekordů a kuriozit ani v době nouzového stavu nezahálí a sleduje nová česká nej. Tím zatím posledním je výkon Zdeňka Páchy z Bašky u Frýdku-Místku. Tento šerpa, neboli nosič, vynesl k soše Radegasta na svých zádech rekordní náklad vážící 256 kilogramů.
Jeseníky mají svůj lesní bar, Vysočina pro změnu pivní jámu. Nachází se nedaleko Studnic, nejvýše položené obce v kraji. A občerstvení poskytuje všem žíznivým kolemjdoucím.
Současná doba nepřeje posezení v hospodě, fotbal můžeme sledovat maximálně u televize a o návštěvě koncertu, klubu nebo vesnické zábavy si teď taky můžeme nechat jen zdát. Zkrátka všechno, co nás baví a u čeho si vždy s chutí dáme jedno čepované, je silně omezené.
Podzimní opatření týkající se uzavření restaurací a hospod a zákazu popíjení na veřejnosti se promítly i do tržeb největšího pivovaru na Rakovnicku – královského pivovaru Krušovice.
Pelhřimovská agentura rekordů a kuriozit ani v době nouzového stavu nezahálí a sleduje nová česká nej. Tím zatím posledním je výkon Zdeňka Páchy z Bašky u Frýdku-Místku. Tento šerpa, neboli nosič, vynesl k soše Radegasta na svých zádech rekordní náklad vážící 256 kilogramů.
V nucené pauze zaviněné návratem pandemie koronaviru jsou pozastavené veškeré soutěže v zemi a v této nechtěné pauze vám přinášíme ve spolupráci s HC Děčín rozhovory s hráči děčínského "A" týmu. Na řadě je nyní Karel Horák.
Pelhřimovská agentura rekordů a kuriozit ani v době nouzového stavu nezahálí a sleduje nové české rekordy. Tím zatím posledním je výkon Zdeňka Páchy z Bašky u Frýdku-Místku. Tento Šerpa vynesl k soše Radegasta rekordní náklad vážící 256 kilogramů.
Dům U Medvídků v ulici Na Perštýně na Starém Městě se může pochlubit několika „nej“. Sídlí zde vůbec nejmenší pivovar v Česku, navíc jeden z nejstarších a nejslavnějších. A hlavně: vaří nejsilnější pivo na světě.
V roce 2018 bratři Petr a Jan Záhorkovi z Truskovic na Strakonicku založili pivovar s úderným názvem Hulvát. Od té doby si získávali výborným pivem nejen přízeň pivařů, ale také sbírali řadu ocenění. Jejich úspěšné tažení světem piva ale zatím ukončil koronavirus.
Velké přerovské firmy zatím druhou vlnu koronavirové pandemie zvládají bez ztráty pracovních míst a nemusely přistoupit k propouštění. Problémy nehlásí Meopta, ale ani chemička či přerovský pivovar Zubr. Kvůli už v pořadí druhému uzavření restaurací během letošního roku ale zaznamenal výrobce pěnivého moku propad tržeb.
S 432 půllitrovými pivními plechovkami na zádech došel ze sedla beskydských Pusteven až k soše Radegasta. Řeč je o Zdeňku Páchovi z Bašky u Frýdku-Místku, který se stal novým rekordmanem.
Výborného výsledku dosáhl Měšťanský pivovar Dudák Strakonice v celostátní soutěži, kterou organizuje Spolek přátel piva. V jediné celorepublikové anketě, kde o vítězích rozhodují samotní spotřebitelé, obsadil stříbrnou příčku v prestižní kategorii Pivovar roku, která celistvě hodnotí činnost celého podniku.
Druhé ráně, kterou představuje uzavření hospod kvůli proticovidovým opatřením, čelí minipivovary na Krumlovsku. Moc platný jim není ani prodej piva v obchodech.
Propad v prodeji sudového piva na českém i zahraničním trhu zaznamenaly stejně jako jiné společnosti v oboru také pivovary ze skupiny Lobkowicz, kam patří i protivínský pivovar.
Svátek svatého Martina je tradičně spojený nejen s jeho v posledních letech neaktuálním příjezdem na bílém koni a prvním sněhem, ale i s pečenou husou či svatomartinským vínem. Aktuální situace však gastronomické využití oblíbeného pokrmu značně limituje a užít si atmosféru husích hodů přímo v restauraci musí letos gurmáni oželet. Přesto není nutné se voňavé husí pečínky vzdát a mnohé restaurace lákají na možnost objednávky husího menu.
Pivo kvašené na vinných kvasinkách s příchutí Sauvignonu. To je unikát s názvem Sauvin 11, který vyrobili sládci ve znojemském pivovaru. Na trh půjde ve středu 11.11. od 11.00 hodin, na svátek Svatomartinských vín.
Česko aktuálně bojuje s druhou vlnou koronavirové pandemie. Zdravotnické, ale také ekonomické dopady jsou pro společnost zdrcující. Jedním z nejpostiženějších odvětví je bezesporu gastroscéna. Řada restaurací na Valašsku i jejich zaměstnanců se ocitla na pokraji bankrotu. Nejen proto přichází Deník s výzvou: Podpořte restaurace na Valašsku nákupem Svatomartinské husy!
Rekordní pivní náklad 256 kg vynesl Zdeněk Pácha z Bašky u Frýdku-Místku z Pusteven až k soše Radegasta. Trasu dlouhou přes 1200 metrů zdolal za 3 hodiny a 5 minut. Svůj rekordní zápis věnoval pivovaru Radegast, který v tomto roce slaví 50 let od uvaření první várky piva.
/ROZHOVOR/ Roman Havlík, ředitel pivovaru Svijany popsal, jaká je současná situace v jeho pivovaru. Zatímco tržby půjdou dolů asi o dvacet procent, stoupá zájem alespoň o lahvové.
/FOTOGALERIE/ Máme pokles až o sedmdesát procent, kompenzovat se to moc nedá. Tak hodnotí současnou situaci kolem pivovarů a koronaviru Adam Matuška z pivovaru Matuška v Broumech na Berounsku. I jeho pivovar trápí současný stav, kdy hospody a restaurace prakticky nefungují a na pivovarnících je nyní úkol, aby našli nové odběratele.
„Omezili jsme produkci, prodej sudového piva se snížil. Následující měsíce mohou být pro pivovary smrtící záležitostí.“ Tak hodnotí současný koronavirový stav z hlediska pivovarníků Tomáš Kopřiva, obchodní ředitel pivovaru Herold Březnice na Příbramsku. Na druhou stranu ale jsou stálí zákazníci, kteří si pro svoji spotřebu kupují pivo v menších soudcích.
„Omezili jsme produkci, prodej sudového piva se snížil. Následující měsíce mohou být pro pivovary smrtící záležitostí.“ Tak hodnotí současný koronavirový stav z hlediska pivovarníků Tomáš Kopřiva, obchodní ředitel pivovaru Herold Březnice na Příbramsku. Na druhou stranu ale jsou stálí zákazníci, kteří si pro svoji spotřebu kupují pivo v menších soudcích.
Epidemie koronaviru pivovarům nepřidala. Velmi nepříznivou situaci prožívají například v Rohozci, odkud většinu produkce rozváží právě do aktuálně zavřených restaurací. Nyní pivovaru pomáhá především export zlatavého moku do zahraničí.
Cestou z práce do obchodu, koupit basu piv, lahev vína pro manželku a flašku slivovice nebo whisky, kdyby pivo došlo. Pak už stačí jen se rozvalit u gauče před televizí. Tak nejspíš vypadá „společenský“ život stále rostoucího počtu lidí v Moravskoslezském kraji.
Rodinný pivovar Bernard uspěl v celorepublikové anketě o Pivo roku 2020. V kategorii Absolutní vítězové obsadil pivovar se svým černým ležákem druhé místo. V kategorii Světlé výčepní pivo se navíc kvasnicová desítka humpoleckého pivovaru umístila na třetím místě. „Úspěch piv Bernard v anketě Pivo roku 2020 nás velmi těší,“ řekl mluvčí Rodinného pivovaru Bernard Radek Tulis.
Vinohradská hospůdka se chlubí odkazem spisovatele Bohumila Hrabala. Ostatně její název vychází z názvu slavného Hrabalova díla Příliš hlučná samota ze sedmdesátých let minulého století. Restaurace Hlučná samota nyní – snad v duchu hrabalovského komična a černého humoru – aféru spojenou s návštěvou poslance Miroslava Kalouska (TOP 09) snaží odlehčit vtipem. Internetem se šíří žerty podobně jako v případě bývalého ministra Romana Prymuly (za ANO).
Vinohradská hospůdka se chlubí odkazem spisovatele Bohumila Hrabala. Ostatně její název vychází z názvu slavného Hrabalova díla Příliš hlučná samota ze sedmdesátých let minulého století. Restaurace Hlučná samota nyní – snad v duchu hrabalovského komična a černého humoru – aféru spojenou s návštěvou poslance Miroslava Kalouska (TOP 09) snaží odlehčit vtipem. Internetem se šíří žerty podobně jako v případě bývalého ministra Romana Prymuly (za ANO).
„Naštěstí pivo vylévat nemusíme,“ říká Martin Medek z Němého medvěda, mělnického pivovaru, kterému prý základna příznivců ze širokého okolí v těžké době druhé koronavirové vlny fandí. „Zákazníci o pivo stojí, a tak ho stále vaříme,“ dodává s tím, že v poslední době jen lehce snížili produkci.
Černý pátek pro pivovary začal letos v březnu a pokračuje v podstatě doteď. Přátelský pivovar Malešov se ale nehodlá vzdát jen tak bez boje. Přišel proto s originálním nápadem: nabízet pivo jako vánoční dárek do firem, v nichž se pro změnu neuskuteční vánoční večírky.
Už podruhé od jara zažívají krizi i malé rodinné pivovary na Kladensku. Podzim je podle jejich majitelů ještě horší, než byla první vlna. Tehdy se totiž po květnových uvolněních obchody zvedly. Jako to bude teď, je ale velkou neznámou.
/FOTOGALERIE/ Zatímco první vlnu zvládly vesměs dobře a někde si díky pěknému počasí a možnému prodeji do kelímků přes okénko dokonce polepšily, druhá vlna dopadá na pivovary na Kutnohorsku opravdu tvrdě. S množstvím prodaného piva jsou zpět na březnových číslech a částečně je zachraňují jen plechovky, 'lahváče' a pet lahve
/FOTOGALERIE/ Zatímco první vlnu zvládly vesměs dobře a někde si díky pěknému počasí a možnému prodeji do kelímků přes okénko dokonce polepšily, druhá vlna dopadá na pivovary opravdu tvrdě. S množstvím prodaného piva jsou zpět na březnových číslech a částečně je zachraňují jen plechovky, „lahváče“ a pet lahve.
/FOTOGALERIE/ Také benešovský Pivovar Ferdinand patří mezi společnosti, které velmi výrazně doplácejí na současné koronavirové vládní restrikce. I když je firma schopna dál vyrábět, problémem je odbyt. Nápoj si jeho konzumenti nemohou vychutnat v pivnicích, hospodách nebo restauracích. Jsou buď zcela zavřené, nebo přežívají jen díky prodeji z okénka. Proto jejich provozovatelé pivo od pivovaru nakupují méně či dokonce vůbec.
/FOTOGALERIE/ Minimální tržby, někde i nutnost propustit zaměstnance. Taková je situace v pivovarech v regionu. Jediným pozitivem je snad to, že neprodané pivo se zatím do kanálů na Kolínsku nevylévalo. „Jsme na mrtvém bodě, jedeme tvrdě do mínusu,“ shrnul majitel a zároveň sládek Bašteckého pivovaru ve Starém Kolíně Roman Charvát.
Stejně jako na jaře pivovarům opět razantně klesly tržby, sudový prodej je prakticky na nule a především minipivovary opět upřely svoji pozornost do rozvozu lahvových speciálů. V Mutějovicích dokonce nově budou stáčet i do plechovek. Někteří sládkové ovšem míní, že pokles tržeb bude oproti jarní vlně tentokrát dlouhodobější.
Podruhé v rámci jediného roku se ocitají ve složité situaci pivovary, včetně toho nymburského. Jeho vedení zatím věří, že nedojde k podobným scénám jako v první půli roku, kdy navařené pivo teklo do místních kanálů. Pokud by i ke konci roku trvaly restrikce a restaurace stále nemohly nabízet zákazníkům točené Postřižinské, jsou připraveni operativně nahradit stáčení do sudů za stáčení do plechovek a lahví a pivo se pokusí prodat jinde.
Nedávno opakovaně kritizoval bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymulu, nyní musí vysvětlovat podobný „přešlap“. I bývalý místopředseda TOP09 Miroslav Kalousek totiž v době nouzového stavu zavítal do restaurace.
Mnoho lidí považuje tento jev spojený s koronavirem za společensky mnohem závažnější „mor“, než je samotná infekční nemoc covid-19. Během nouzového stavu policisté řeší oznámení občanů o porušování vládních nařízení, která mají zabránit šíření nákazy. V některých případech se však „covidoví udavači“ nechají unést a pošlou kontrolu na místo, kde se neděje nic nelegálního.
Ve druhém největším městě na Blanensku se bude po několika desetiletích opět vařit pivo. Přesněji Boskovské pivo. Podnikatel Luděk Řehoř totiž pokračuje v obnově zchátralé budovy někdejšího Panského pivovaru.