Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Kvalifikace basketbalistů o postup na mistrovství světa 2023 - skupina F: ČR - Litva, listopad 2021.

Jakub Šiřina: loučení se slzami na krajíčku, sudem piva a dresem na hřebíku

/FOTOGALERIE/ Možná nejemotivnější den své sportovní kariéry má za sebou basketbalista Jakub Šiřina. Ostravský rodák se dnes večer v duelu kvalifikace o mistrovství světa 2023 s Litvou po deseti letech a padesáti odehraných utkáních rozloučil s národním týmem. V jeho domácí opavské hale mu aplaudovalo tisíc diváků, které potěšil i výkon Čechů, byť s favoritem prohráli 66:74.

David Jiříček

Jiříček už může na pivo. Hlavní je hokej, říká talentovaný zadák

Na hokej sice už nějaký čas nehledí přes drátěný kryt obličeje, ale krásných osmnáct slavil plzeňský obránce David Jiříček teprve v neděli. Nabytí plnoletosti si šikovný bek, který v extralize chlapů točí druhou sezonu a nedávno znovu oblékl dres českého áčka, osladil domácí výhrou nad Kladnem.

Skleněná zahrada v Kunraticích u Cvikova.

Lužické hory lákají na sklo, pivo i odpočinek

Kraj lesů, neobjevených výhledů, ale také dlouholetá historie, k níž se již řadu staletí váže sklářská tradice – to jsou Lužické hory. Turistům mají co nabídnout, během krátkého výletu lze například zhlédnout ukázky sklářského umění, ochutnat místní pivo a nakonec se vyřádit v akvacentru.

Vojtěch Tangl, fotbalista Milovic

Nepamatuji si, že by mi někdy bylo po jednom pivu tak blbě, smál se Tangl

Oslavit kulatiny čtyřmi brankami, to se nestává každý den. Jsou ale někdy dny, kdy si všechno sedne na jedničku a podaří se to, co si člověk přeje. A to byl právě případ fotbalového útočníka Milovic Vojtěcha Tangla. Zřejmě ho hnala vpřed vidina parádní oslavy třicátých narozenin po zápase.

Miroslav Josefus přímo v akci

Fotbal v Kravařích je i o dobrém jídle. To má pod palcem Miroslav Josefus

/FOTOGALERIE/ Fotbal v Kravařích je i o dobrém občerstvení. To má v malíčku Miroslav Josefus. Bývalý fotbalista Opavy totiž provozuje hospůdku na hřišti, a to už od 22. července roku 1995. Nabídka jeho fotbalového gastra je pestrá. Vyhlášené jsou pak opékané makrely, které plánuje dělat i na Silvestra.

Tvůrci podcastu Puk Pak Pivo Tomáš Brejcha s Janem Valderem a s hostem jednoho z dílů Vladimírem Vůjtkem starším.

Vysnění hosté? Gretzky a Jágr, říkají tvůrci hokejového podcastu Puk Pak Pivo

Boom podcastů zasáhl i sportovní prostředí a výjimkou není ani český hokejový rybníček. Dvojice amatérských hráčů Tomáš Brejcha a Jan Valder si už téměř dva roky zve do dejvické restaurace U Veverky známé hokejisty, rozhodčí i novináře a nad půllitry piva s nimi rozebírá jejich kariéry i aktuální témata. Za 80 epizod podcastu Puk Pak Pivo vyzpovídali už taková jména, jako jsou Dominik Hašek, Tomáš Plekanec nebo Alois Hadamczik, a i do budoucna mají smělé plány.

Tvůrci podcastu Puk Pak Pivo Tomáš Brejcha s Janem Valderem a s hostem jednoho z dílů Vladimírem Vůjtkem starším.

Vysnění hosté? Gretzky a Jágr, říkají tvůrci hokejového podcastu Puk Pak Pivo

Boom podcastů zasáhl i sportovní prostředí a výjimkou není ani český hokejový rybníček. Dvojice amatérských hráčů Tomáš Brejcha a Jan Valder si už téměř dva roky zve do dejvické restaurace U Veverky známé hokejisty, rozhodčí i novináře a nad půllitry piva s nimi rozebírá jejich kariéry i aktuální témata. Za 80 epizod podcastu Puk Pak Pivo vyzpovídali už taková jména, jako jsou Dominik Hašek, Tomáš Plekanec nebo Alois Hadamczik, a i do budoucna mají smělé plány.

Tvůrci podcastu Puk Pak Pivo Tomáš Brejcha s Janem Valderem a s hostem jednoho z dílů Vladimírem Vůjtkem starším.

Vysnění hosté? Gretzky a Jágr, říkají tvůrci hokejového podcastu Puk Pak Pivo

Boom podcastů zasáhl i sportovní prostředí a výjimkou není ani český hokejový rybníček. Dvojice amatérských hráčů Tomáš Brejcha a Jan Valder si už téměř dva roky zve do dejvické restaurace U Veverky známé hokejisty, rozhodčí i novináře a nad půllitry piva s nimi rozebírá jejich kariéry i aktuální témata. Za 80 epizod podcastu Puk Pak Pivo vyzpovídali už taková jména, jako jsou Dominik Hašek, Tomáš Plekanec nebo Alois Hadamczik, a i do budoucna mají smělé plány.

Tvůrci podcastu Puk Pak Pivo Tomáš Brejcha s Janem Valderem a s hostem jednoho z dílů Vladimírem Vůjtkem starším.

Vysnění hosté? Gretzky a Jágr, říkají tvůrci hokejového podcastu Puk Pak Pivo

Boom podcastů zasáhl i sportovní prostředí a výjimkou není ani český hokejový rybníček. Dvojice amatérských hráčů Tomáš Brejcha a Jan Valder si už téměř dva roky zve do dejvické restaurace U Veverky známé hokejisty, rozhodčí i novináře a nad půllitry piva s nimi rozebírá jejich kariéry i aktuální témata. Za 80 epizod podcastu Puk Pak Pivo vyzpovídali už taková jména, jako jsou Dominik Hašek, Tomáš Plekanec nebo Alois Hadamczik, a i do budoucna mají smělé plány.

Tvůrci podcastu Puk Pak Pivo Tomáš Brejcha s Janem Valderem a s hostem jednoho z dílů Vladimírem Vůjtkem starším.

Vysnění hosté? Gretzky a Jágr, říkají tvůrci hokejového podcastu Puk Pak Pivo

Boom podcastů zasáhl i sportovní prostředí a výjimkou není ani český hokejový rybníček. Dvojice amatérských hráčů Tomáš Brejcha a Jan Valder si už téměř dva roky zve do dejvické restaurace U Veverky známé hokejisty, rozhodčí i novináře a nad půllitry piva s nimi rozebírá jejich kariéry i aktuální témata. Za 80 epizod podcastu Puk Pak Pivo vyzpovídali už taková jména, jako jsou Dominik Hašek, Tomáš Plekanec nebo Alois Hadamczik, a i do budoucna mají smělé plány.

Tvůrci podcastu Puk Pak Pivo Tomáš Brejcha s Janem Valderem a s hostem jednoho z dílů Vladimírem Vůjtkem starším.

Vysnění hosté? Gretzky a Jágr, říkají tvůrci hokejového podcastu Puk Pak Pivo

Boom podcastů zasáhl i sportovní prostředí a výjimkou není ani český hokejový rybníček. Dvojice amatérských hráčů Tomáš Brejcha a Jan Valder si už téměř dva roky zve do dejvické restaurace U Veverky známé hokejisty, rozhodčí i novináře a nad půllitry piva s nimi rozebírá jejich kariéry i aktuální témata. Za 80 epizod podcastu Puk Pak Pivo vyzpovídali už taková jména, jako jsou Dominik Hašek, Tomáš Plekanec nebo Alois Hadamczik, a i do budoucna mají smělé plány.

Tvůrci podcastu Puk Pak Pivo Tomáš Brejcha s Janem Valderem a s hostem jednoho z dílů Vladimírem Vůjtkem starším.

Vysnění hosté? Gretzky a Jágr, říkají tvůrci hokejového podcastu Puk Pak Pivo

Boom podcastů zasáhl i sportovní prostředí a výjimkou není ani český hokejový rybníček. Dvojice amatérských hráčů Tomáš Brejcha a Jan Valder si už téměř dva roky zve do dejvické restaurace U Veverky známé hokejisty, rozhodčí i novináře a nad půllitry piva s nimi rozebírá jejich kariéry i aktuální témata. Za 80 epizod podcastu Puk Pak Pivo vyzpovídali už taková jména, jako jsou Dominik Hašek, Tomáš Plekanec nebo Alois Hadamczik, a i do budoucna mají smělé plány.

Rodinný pivovar Chodovar získal ocenění na mezinárodním pivním festivalu.

Černé pivo z Chodové Plané je poprvé zlaté

Už čtyři ocenění získalo černé pivo z Rodinného pivovaru Chodovar v Chodové Plané na mezinárodní degustační soutěži piv European Beer Star. V letošním ročníku si chodovoplánské tmavé pivo vybojovalo zlatou pivní hvězdu.

Češi si pivo rádi vypijí doma

Na jedno domů. Češi opět pijí v garážích, na domácí pípu se čeká i čtvrt roku

Skočit si večer na jedno čepované je pro Čechy podobný rituál jako pro Angličany čaj o páté či Španěly odpolední siesta. V poslední době, a to i s ohledem na vládní opatření, je však pro mnoho „pivomilů“ hospoda takřka zapovězeným místem. Vrací se k praktikám lockdownu, kdy ve velké míře měnili hospodu za garáže vybavené domácím výčepním zařízením.

Ilustrační foto.

Šéf minipivovarů: Covid vyprázdnil restaurace, stát by měl přijít s kompenzacemi

Nynější razantní vzestup epidemie koronaviru za poslední dva týdny podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Michala Voldřicha vyprázdnil restaurace. Aby minipivovary mohly přežít zimu, vláda by jim podle něj měla připravit pomoc formou kompenzací. Voldřich to řekl na předávání výročních cen Sdružení přátel piva ve Stěžerách na Hradecku.

Sládek roku Aleš Dvořák

Pivo dnes vaří přeučení rekvalifikanti, říká Sládek roku Aleš Dvořák

Narodil se na konci šedesátých let v Českém Krumlově, po krátkém intermezzu ve zdejším pivovaru ale celý svůj profesní život spojil sládek Aleš Dvořák s budějovickým Budvarem, kde mimo jiné prosadil těsnější spolupráci s minipivovary. Teď se zkušený odborník může pochlubit novým titulem. Na předávání cen Sdružení přátel piva si odnesl ocenění Sládek roku. 

Ilustrační foto.

Šéf minipivovarů: Covid vyprázdnil restaurace, stát by měl přijít s kompenzacemi

Nynější razantní vzestup epidemie koronaviru za poslední dva týdny podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Michala Voldřicha vyprázdnil restaurace. Aby minipivovary mohly přežít zimu, vláda by jim podle něj měla připravit pomoc formou kompenzací. Voldřich to řekl na předávání výročních cen Sdružení přátel piva ve Stěžerách na Hradecku.

Ilustrační foto.

V Humpolci pivo vařit umí, Bernard vyhrál popáté Pivovar roku

Kde se dobré pivo vaří, tam se také dobře daří. Toto odlehčené pořekadlo by se dalo docela dobře vztáhnout na humpolecký Rodinný pivovar Bernard. Letos se totiž už popáté stal Pivovarem roku a to v soutěži, kterou vyhlašuje Sdružení přátel piva.

Vědci z Mendelovy univerzity vaří pivo z nespotřebovaného pečiva. Vlevo Milan Geršl a vedle něj Tomáš Gregor.

Vzniká český ležák: vědci z Brna vaří pivo ze zbytků chleba

Pečivo, které by jinak skončilo v odpadcích, se rozhodli využít vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Ze ztvrdlého chleba vaří v univerzitním pivovaru klasický český ležák. „I nespotřebované pečivo je svým způsobem odpad. V žádném případě se tím nemyslí nějaké znečištěné nebo zplesnivělé pečivo, ale to ztvrdlé, které se nestihlo prodat," vysvětlil Milan Geršl z Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky agronomické fakulty.

Do plzeňské hospody Zlatá kráva Bandaska přivezl ve čtvrtek volský povoz novou Volbu sládků s názvem Ty krávo! Průvod vyrazil z náměstí Republiky, jeho součástí byl i pivovarský povoz tažený koňmi přímo z Plzeňského Prazdroje.

Ty krávo! Nové pivo přivezl volský povoz

Průvod vedený volským povozem dovezl ve čtvtek odpoledne do plzeňské hospody Zlatá kráva Bandaska speciální várku piva nazvanou Ty krávo! Pro listopadovou Volbu sládků ho uvařil nepomucký farmářský pivovar Zlatá kráva ve spolupráci s Plzeňským Prazdrojem.

K fotbalu neodmyslitelně patří pivo a klobása.

Hospoda, pivo, klobása. Svatá trojice amatérského fotbalu válčí se zdražováním

/INFOGRAFIKA/ Svět se mění, ale na některé věci se naštěstí dá stále spolehnout. K neměnným tradicím tuzemských fotbalových hřišť napříč všemi soutěžemi patří osvědčená „svatá trojice“: hospoda, pivo a klobása. Jak se v průběhu let měnila cena tradičního občerstvení a jak se daří osvěžovnám u českých a moravských hřišť?

K fotbalu neodmyslitelně patří pivo a klobása.

Hospoda, pivo, klobása. Svatá trojice amatérského fotbalu válčí se zdražováním

/INFOGRAFIKA/ Svět se mění, ale na některé věci se naštěstí dá stále spolehnout. K neměnným tradicím tuzemských fotbalových hřišť napříč všemi soutěžemi patří osvědčená „svatá trojice“: hospoda, pivo a klobása. Jak se v průběhu let měnila cena tradičního občerstvení a jak se daří osvěžovnám u českých a moravských hřišť?

Minipivovaru Proud v Plzni požehnal v úterý plzeňský biskup Tomáš Holub (na snímku vlevo).

Plzeňský biskup požehnal minipivovaru Proud

Minipivovaru Proud v Plzni požehnal v úterý plzeňský biskup Tomáš Holub. Součástí slavnostního aktu, který se konal rok od uvaření první várky piva Proud, bylo odhalení tradičních pivovarských symbolů – kříže a zvonu.

Na pivní koloběžce Kvasarka najezdili Adamovští recesisté několik tisíc kilometrů. Po republice i v zahraničí. Zbyly už jen vzpomínky.

Když Kvasarka z Adamova křižovala republiku: Byla to jízda, říká pamětník

/FOTOGALERIE/ Do pohybu ji muselo dostat minimálně šest urostlých chlapů. Vícemístnou koloběžku postavili na začátku osmdesátých let v Boleradicích na Břeclavsku. Boleradská kolobka ale měla ještě mladší sestru. Na konci devadesátých let ji totiž okopírovala parta nadšenců z Adamova na Blanensku. Konkrétně z tamního Sdružení přátel piva. Při spanilých jízdách po republice i do zahraničí na ní adamovští recesisté najezdili během více než deseti let několik tisíc kilometrů.

Štěpánka Saadouni.

Chcete je vidět?

Dobrý den pane vrchní. Dám si jedno pivo. Jmenuji se František Vomáčka. Tady je moje bezinfekčnost, výpis ze zdravotní karty, výpis z rejstříku trestů, výpis z účtu a klíče od bytu.

V restauraci Pod Eliškou provozní vyžaduje potřebné dokumenty.

Štamgast musel domů. Výčepní ho odmítl obsloužit

/FOTOGALERIE/ Zákazník, který nepředložil doklad o tom, že je očkovaný, testovaný nebo prodělal v dané době covid nemá být od pondělí 1. listopadu obsloužen v restauraci. Ovšem například ve vyhlášeném podniku Biograf v Nymburce servírka žádný doklad nevyžadovala.