Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Výroba piva ve Slavkově u Brna.

Pivo z půllitru: kvůli omezením si lidé na Vyškovsku zvykli na lahve a plech

Místo čepovaného piva raději láhev nebo plechovku v obchodě. Jihomoravané mění své preference, všímají si toho i provozovatelé minipivovarů. „Současný stav je v poměru tři ku sedmi v neprospěch sudového piva. Podobným trendům se ale snažíme nepodléhat. Prioritou zůstává právě čerstvé pivo, které si nekoupíte v nějakém velkém obchodním řetězci,“ komentoval třeba obchodní ředitel Slavkovského pivovaru na Vyškovsku Zdeněk Vlček.

Češi si oblíbili pivo v plechovce.

Pivo z půllitru? Češi si kvůli pandemickým omezením zvykli na lahve a plech

Místo čepovaného piva raději láhev nebo plechovku v obchodě. Češi mění své preference, všímají si toho i provozovatelé minipivovarů na jižní Moravě. „Současný stav je v poměru tři ku sedmi v neprospěch sudového piva. Podobným trendům se ale snažíme nepodléhat. Prioritou zůstává právě čerstvé pivo, které si nekoupíte v nějakém velkém obchodním řetězci,“ komentoval třeba obchodní ředitel Slavkovského pivovaru na Vyškovsku Zdeněk Vlček.

Krkonošské středisko Strážné se v sobotu zaplnilo návštěvníky.

VIDEO: Lyže, sáňky, ale také pivo či aperol. Ve Strážném si návštěvníci užívali

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Slunečné počasí a hromady sněhu přilákaly o víkendu tisíce návštěvníků nejen do velkých horských středisek, ale také do menších lyžařských areálů. Hodně to žilo v sobotu například v krkonošském Strážném. Lidé si užívali nejen na sjezdovkách na lyžích, snowboardech, sáňkách či bobech, ale dopřávali si také v baru na svahu točené pivo, aperol či něco ostřejšího.

Ilustrační foto.

Divoká honička na Českolipsku. Jízdu opilce zastavil až odvážný muž

V pondělí 7. února krátce před sedmou hodinou večerní projížděl po silnici 262 z Mimoně na Mnichovo Hradiště manželský pár. Před sebou zaregistrovali kličkující vozidlo, které chvílemi vjíždělo do protisměru. V Kuřívodech na kruhovém objezdu auto před nimi pak nabouralo do sloupu.

Národní pivovar Budějovický Budvar. Ilustrační foto.

Tržby za pivo z Budvaru loni poprvé přesáhly hranici tří miliard korun

Předběžné výsledky Budějovického Budvaru, národního pivovaru, ukazují, že i druhý rok spojovaný s pandemickou krizí byl pro pivovar velmi úspěšným. Celkový výstav piva dosáhl 1, 809 milionů hl., což představuje meziroční nárůst o 4,6 %. Překonal tak minulý, již rekordní rok. Jenom tržby za pivo Budějovického Budvaru za rok 2021 poprvé překonaly hranici 3 miliard a vyšplhaly se na 3,171 miliard korun.

Degustace.

Pivní stezka představí legendární i skryté půvaby Lužických hor

Zvlněná krajina, která si stále střeží kouzlo neobjeveného, to jsou Lužické hory. Lákají dobrodruhy, kteří chtějí odhalit neznámé a přitahují zvídavé, kteří pátrají po historii a odkazu generací původních obyvatel. Tradičním řemeslem tohoto regionu je sklářství s více než sedmisetletou historií.

Milovníci piva se musejí připravit na další vlnu zdražování zlatavého moku. Po podzimním růstu se cenovky v hospodách a obchodech pohnou i na jaře

Pivo Čechům opět zhořkne. Chystá se další zdražování, někde i o desetinu

Milovníci piva se musejí připravit na další vlnu zdražování zlatavého moku. Po podzimním růstu se cenovky v hospodách a obchodech pohnou i na jaře. Důvodem jsou růsty cen energií, surovin a některých vedlejších komponent. Především obalových kartonů či pivních korunek. Například obalové materiály zdražily meziročně až o sto a zátkové korunky dokonce o 170 procent. Jako první na to budou muset reagovat hlavně menší producenti.

Bar U Gluma

Už žádný milášek v Brně: známý "undergroundový" nonstop U Gluma končí

/FOTO/ Můj milášek, zasyčel mnohý člověk, když před ním v pět ráno v brněnském baru U Gluma přistálo pivo. Jenže tomu je konec. Obdobně jako stejnojmenná postava z fantasy příběhu Pán prstenů i brněnský Glum nakonec padl. Osudným se mu staly následky covidového martyria. Je zavřeno. Nadobro.

Gastronomciké kurzy si užívali stidenti slavkovské školy.

Gastronomické kurzy bavily. Studenti vědí, jak na pivo, kávu a obstojí za barem

V třetím lednovém týdnu se studneti slavkovské školy vzdělávali hned na několika frontách. V úterý 18. 1. 2022 se rozjeli do Brna na kurz pivního specialisty a kurz latte art. Studenti již ví, z čeho a jak se pivo vyrábí a umí perfektně načepovat hladinku, mléko či šnyt. Na latte art si studenti zdokonalili své dovednosti v kreslení obrázků do kávy.

Prazdroj přestal plnit do PET lahví už i Kozla a Primus.

Plzeňský Prazdroj skončil s PET lahvemi

Piva v PET lahvích od Plzeňského Prazdroje natrvalo zmizí z pultů prodejen. Pivovar ukončil stáčení do plastových obalů na konci loňského roku. V obchodech se nyní doprodávají poslední kusy. Z více než 70 procent teď Prazdroj plní pivo do vratných, znovupoužitelných obalů, tedy sudů a skleněných lahví.

Sladovna - máčení ječmene v náduvníku před klíčením.

Historie pivovaru Primátor: Jak se vařilo pivo i shromažďovaly ukořistěné zbraně

Historie náchodského pivovaru Primátor sahá až do roku 1872. V dubnu byl slavnostně položen základní kámen, o rok později bylo uvařeno a v prosinci vystaveno první pivo. Letos tedy uplyne 150 let od začátku stavby. Podívejte se na historické fotografie zachycující nejen výrobu zlatavého moku, které nám před časem poslala paní Petra Kulhavá. Velmi za ně děkujeme.

Sladovna - máčení ječmene v náduvníku před klíčením.

RETRO z Pivovaru Primátor. Jak se vařilo pivo i shromažďovaly ukořistěné zbraně

Historie náchodského pivovaru Primátor sahá až do roku 1872. V dubnu byl slavnostně položen základní kámen, o rok později bylo uvařeno a v prosinci vystaveno první pivo. Letos tedy uplyne 150 let od začátku stavby. Podívejte se na historické fotografie zachycující nejen výrobu zlatavého moku, které nám před časem poslala paní Petra Kulhavá. Velmi za ně děkujeme! 

Sladovna - máčení ječmene v náduvníku před klíčením.

RETRO Pivovaru Primátor. Jak se vařilo pivo i shromažďovaly ukořistěné zbraně

Historie náchodského pivovaru Primátor sahá až do roku 1872. V dubnu byl slavnostně položen základní kámen, o rok později bylo uvařeno a v prosinci vystaveno první pivo. Letos tedy uplyne 150 let od začátku stavby. Podívejte se na historické fotografie zachycující nejen výrobu zlatavého moku, které nám před časem poslala paní Petra Kulhavá. Velmi za ně děkujeme! 

V brněnské Poštovské ulici v pátek slavnostně otevřeli pivovar Harry. Na snímku je sládková Tamara Dolníčková.

Born, Felix a Donald: nový brněnský pivovar má první piva

Jmenují se Born, Felix a Donald. První piva uzrála v novém brněnském pivovaru Harry. Je to jediný nový pivovar na jižní Moravě, který začal s výrobou v loňském roce. „Born je maximálně pitelný zlatavý ležák z plzeňského a mnichovského sladu s plným tělem, vyšším řízem, střední hořkostí. Je tak vhodný pro klasické pivaře, zaujme ale také vůní po Žateckém poloraném červeňáku a Harmonii,“ uvedla sládková Tamara Dolníčková.

Sladovna - máčení ječmene v náduvníku před klíčením.

RETRO: Pivovar Primátor. Jak se vařilo pivo i shromažďovaly ukořistěné zbraně

Historie náchodského pivovaru Primátor sahá až do roku 1872. V dubnu byl slavnostně položen základní kámen, o rok později bylo uvařeno a v prosinci vystaveno první pivo. Letos tedy uplyne 150 let od začátku stavby. Podívejte se na historické fotografie zachycující nejen výrobu zlatavého moku, které nám před časem poslala paní Petra Kulhavá. Velmi za ně děkujeme! 

Hokejista Bostonu Bruins David Pastrňák se raduje ze svého gólu

Týden v NHL: Pastrňákův comeback, válec Tampy a legenda Pronger s pivem

Redakce Deníku přichází s pravidelnou rubrikou ze světa zámořské NHL, ve které každý týden nahlédne pod pokličku toho nejzajímavějšího, co v uplynulých dnech tato přehlídka hokejových hvězd nabídla. První vydání ovládl mezi českými hráči David Pastrňák, o největší kuriozitu se zase postaral bývalý obránce Chris Pronger, jenž vyvěšení svého dresu zapil pivem přímo na ledě.

Sladovna - máčení ječmene v náduvníku před klíčením.

RETRO: Pivovar Primátor. Jak se vařilo pivo i shromažďovaly ukořistěné zbraně

Historie náchodského pivovaru Primátor sahá až do roku 1872. V dubnu byl slavnostně položen základní kámen, o rok později bylo uvařeno a v prosinci vystaveno první pivo. Letos tedy uplyne 150 let od začátku stavby. Podívejte se na historické fotografie zachycující nejen výrobu zlatavého moku, které nám před časem poslala paní Petra Kulhavá. Velmi za ně děkujeme! 

Slavkovská pivnice.

Zákazníky uvítají prvním pivem zdarma. Dodá ho slavkovský pivovar

/FOTO/ Slavkovský pivovar v termínu od sedmnáctého do devatenáctého února láká do hospod, výčepů, restaurací, kaváren, ale i do sauny či welness prvním pivem zdarma. Má jít o jakési poděkování hostům, štamgastům a všem, co si rádi dopřejí točené či čepované pivo.

Slavkovská pivnice.

Poděkování hostům. Slavkovský pivovar dodá hospodám pivo zdarma

/FOTO/ Slavkovský pivovar v termínu od sedmnáctého do devatenáctého února láká do hospod, výčepů, restaurací, kaváren, ale i do sauny či welness prvním pivem zdarma. Má jít o jakési poděkování hostům, štamgastům a všem, co si rádi dopřejí točené či čepované pivo.

Litoměřice opraví další bývalého pivovaru. Rekonstrukce se bude týkat západní části objektu.

Další část bývalého litoměřického pivovaru se dočká rekonstrukce

/FOTO/ Oprýskaná omítka, vytlučená skla v oknech, obrovské kruhové otvory v podlaze, které dávají tušit, že tu kdysi stály obrovské kotle na vaření piva, čouhající dráty ze zdí či zrezivělé kovové prvky. Takový obrázek se naskytne v budovách v západní části areálu bývalého litoměřického pivovaru. Do jeho opravy město v následujících třech letech investuje přes 130 milionů korun. V budoucnu by rozlehlý objekt měl sloužit lehké potravinářské výrobě.

Sladovna - máčení ječmene v náduvníku před klíčením.

RETRO: Pivovar Primátor. Jak se vařilo pivo i shromažďovaly ukořistěné zbraně

Historie náchodského pivovaru Primátor sahá až do roku 1872. V dubnu byl slavnostně položen základní kámen, o rok později bylo uvařeno a v prosinci vystaveno první pivo. Letos tedy uplyne 150 let od začátku stavby. Podívejte se na historické fotografie zachycující nejen výrobu zlatavého moku, které nám před časem poslala paní Petra Kulhavá. Velmi za ně děkujeme! 

Ilustrační fotografie.

Budvar a Mattoni dají na trh nealkoholické ochucené pivo

Dvě české ikony, Mattoni a Budvar, se spojily, aby na trh přinesly unikátní ochucené nealkoholické pivo. Novinka se objeví v obchodech již brzy. Je výsledkem spolupráce dvou renomovaných nápojářských expertů – příchutě od lídra nealkoholického trhu, Mattoni 1873, se snoubí s nealkoholickým pivem uvařeným v národním pivovaru Budějovický Budvar, jenž má světové renomé.

Ilustrační fotografie.

Mattoni s Budvarem přichází s unikátním produktem. Ochuceným nealko pivem

Dvě české ikony, Mattoni a Budvar, se spojily, aby na trh přinesly unikátní ochucené nealkoholické pivo. Novinka se objeví v obchodech již brzy. Je výsledkem spolupráce dvou renomovaných nápojářských expertů – příchutě od lídra nealkoholického trhu, Mattoni 1873, se snoubí s nealkoholickým pivem uvařeným v národním pivovaru Budějovický Budvar, jenž má světové renomé.

Kromě útoku na chuťové buňky nabízejí v knihovně komiksové husity

Gurmáni mají v Rokycanech zelenou

Koleno pečené na černém pivě, hovězí burger a k němu pšeničné pivo. Nadcházející víkend si gurmání v Rokycanech pochutnají.

Sládek Jaroslav Rottenborn odešel za Cibichem... Zemřel 3. ledna.

Sládek Jaroslav Rottenborn odešel za Cibichem...

Bez něho by nejspíš dnes nikdo neznal proslulou tvář Viktora Cibicha z pivních lahví Březňáku. Bývalý ředitel pivovaru Velké Březno Jaroslav Rottenborn zemřel v pondělí 3. ledna ve věku 77 let. Za posledních jedenáct let jako spoluzakladatel a sládek prvního ústeckého minipivovaru Na Rychtě s naším muzeem uvařil pět pivních speciálů inspirovaných historickými událostmi a osobnostmi regionálních dějin.

Párky v listovém těstě od Jarmily Kuncové.

Silvestrovské menu Deníku: Utopenci v černém pivě nebo párečky v listovém těstě

Přelom konce roku a začátek nového je dobou návštěv a setkávání s rodinou a přáteli, což se samozřejmě neobejde bez dobrého jídla. Pokud už vám dochází inspirace na pohoštění pro vaše hosty, nakoukněte do kuchyně našim redaktorům a inspirujte se. V našem deníkovském Servisním a komunitním centru Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje pro vás naše tři redaktorky připravily své oblíbené rodinné recepty, které se vám můžou hodit třeba na silvestrovskou oslavu. A na své si přijdou i děti.

Párky v listovém těstě od Jarmily Kuncové.

Silvestrovské menu Deníku: Utopenci v černém pivě nebo párečky v listovém těstě

Přelom konce roku a začátek nového je dobou návštěv a setkávání s rodinou a přáteli, což se samozřejmě neobejde bez dobrého jídla. Pokud už vám dochází inspirace na pohoštění pro vaše hosty, nakoukněte do kuchyně našim redaktorům a inspirujte se. V našem deníkovském Servisním a komunitním centru Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje pro vás naše tři redaktorky připravily své oblíbené rodinné recepty, které se vám můžou hodit třeba na silvestrovskou oslavu. A na své si přijdou i děti.

Párky v listovém těstě od Jarmily Kuncové.

Silvestrovské menu Deníku: Utopenci v černém pivě nebo párečky v listovém těstě

Přelom konce roku a začátek nového je dobou návštěv a setkávání s rodinou a přáteli, což se samozřejmě neobejde bez dobrého jídla. Pokud už vám dochází inspirace na pohoštění pro vaše hosty, nakoukněte do kuchyně našim redaktorům a inspirujte se. V našem deníkovském Servisním a komunitním centru Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje pro vás naše tři redaktorky připravily své oblíbené rodinné recepty, které se vám můžou hodit třeba na silvestrovskou oslavu. A na své si přijdou i děti.

Párky v listovém těstě od Jarmily Kuncové.

Silvestrovské menu Deníku: Utopenci v černém pivě nebo párečky v listovém těstě

Přelom konce roku a začátek nového je dobou návštěv a setkávání s rodinou a přáteli, což se samozřejmě neobejde bez dobrého jídla. Pokud už vám dochází inspirace na pohoštění pro vaše hosty, nakoukněte do kuchyně našim redaktorům a inspirujte se. V našem deníkovském Servisním a komunitním centru Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje pro vás naše tři redaktorky připravily své oblíbené rodinné recepty, které se vám můžou hodit třeba na silvestrovskou oslavu. A na své si přijdou i děti.