Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Tvarůžky od Olomouce. Na novém místě se teď vyrábějí s názvem Tvargle

Když se před sedmi lety David Kapsia rozhodl, že se pustí do vaření piva, netušil, jak rychle se jeho podnikání rozvine. Tehdy založil Minipivovar Kosíř a už brzy se o tamním poctivém pivu vědělo široko daleko. Jenže po letech se ukázalo, že pod hanáckým kopcem, podle kterého byl pivovar pojmenovaný, chybí prostor pro rozvoj. „Měl jsem další a další nápady, které jsem chtěl dotáhnout. A hlavně přidat k pivu to, co k němu na Hané patří, tvarůžky.“  

Pivovary v regionu už začínají zbrojit na letošní sezónu

Obtížně zvládají pivovary ve Zlínském kraji dopady vládních protikoronavirových opatření v podobě zavřených hospod, barů a restaurací, což má zásadní vliv na prodej piva. Přestože všeobecně narůstá poptávka po chmelovém moku v PET lahvích, dochází k plošnému propadu odbytu piva sudového. Už nyní se proto pivovary připravují na letošní sezónu.

Milované tvarůžky. Na dalším místě na Hané se teď vyrábějí s názvem Tvargle

Když se před sedmi lety David Kapsia rozhodl, že se pustí do vaření piva, netušil, jak rychle se jeho podnikání rozvine. Tehdy založil Minipivovar Kosíř a už brzy se o tamním poctivém pivu vědělo široko daleko. Jenže po letech se ukázalo, že pod hanáckým kopcem, podle kterého byl pivovar pojmenovaný, chybí prostor pro rozvoj. „Měl jsem další a další nápady, které jsem chtěl dotáhnout. A hlavně přidat k pivu to, co k němu na Hané patří, tvarůžky.“  

Muzejní kukátko: Ledování piva

Letošní zima je z hlediska mrazů a sněhové nadílky opět slabší, vydáme se tak aspoň do minulosti kdy panovaly mrazy třesknější a přírodní led sloužil jako základní chladící prostředek pro pivovary.

Antone Kom: V Čechách se cítím svobodnější

Berouňák Antone „Tony“ Kom žije v České republice už dvanáct let, usadil se tu a založil rodinu. Rozhovor probíhal v českém jazyce, a až za chvilku se dalo všimnout lehkého anglického akcentu v jeho naprosto výborné češtině.

Antone Kom: V Čechách se cítím svobodnější

Antone 'Tony' Kom žije v České republice už dvanáct let, usadil se tu a založil rodinu. Rozhovor probíhal v českém jazyce, a až za chvilku se dalo všimnout lehkého anglického akcentu v jeho naprosto výborné češtině.

RADA: Mužské hubnutí má svá specifika

/13. DEN/ Muži, jdete do toho s námi? Pokud ano, možná vás zajímá, jak se liší ženské a mužské hubnutí. Každé z nich má totiž svá specifika. Paradoxem je však jiná věc: když se rozhodne hubnout muž, většinou se mu to podaří. Čím to je?

Přerovskému pivovaru klesly tržby u sudového piva o 60 milionů

Koronavirová krize, která loni na několik měsíců uzavřela restaurace a pivnice, se podepsala na výrazném propadu tržeb přerovského pivovaru Zubr. U sudového piva zaznamenal pokles až o 60 milionů korun. Ztrátu tradičního výrobce nenahradil ani prodej baleného piva v maloobchodě.

Štamgasti Starobělského pivovaru se už nemohou dočkat, až se zase otevře

Stará Bělá vždy patřila a ještě stále patří k městským částem Ostravy, o kterých se ví. V zimě se na ledě zdejšího rybníka proháněla řada pozdějších ligových hokejistů, starobělská jízdárna byla vyhlášená daleko za hranicemi republiky, známým se stalo i půvabné koupaliště.

První várku piva Kalich chtějí uvařit v únoru. Start výroby ovlivnil koronavirus

Další zdržení nabral start výroby staronového litoměřického piva Kalich. Rozjezd výroby zkomplikovala epidemie koronaviru. V levé, zrekonstruované části někdejšího pivovaru se mělo původně začít vařit už loni na jaře, nakonec však neklapnul ani prosincový termín. Nově chce nájemce pivovaru, společnost Hutár Agro, první zkušební várky uvařit v únoru. 

Na Štěpána není pána

"Koleda, koleda, Štěpáne! Neseš pivo ve džbáně? Po lahváčích chce to změnu!? A má Zubřík pěknou pěnu?" Volá děvče na cestě.

Do All Star Game ho „pozval“ Ježek. Šimonovi dlužím pivo, směje se Šiška

V lize je aktuálně třetím nejlepším střelcem, v průměru se drží těsně pod dvacetibodovou hranicí. Je jasným tahounem děčínských Válečníků. Rozehrávač Ondřej Šiška si navíc na konci roku zahraje basketbalové All Star Game. Aktuálně ale odpočívá v Přerově u své rodiny, po krátkém volnu se už 25. prosince bude hlásit opět v Děčíně.

Loučení s hospodou. V Karviné i v Havířově lidé oslavili Silvestra před Vánoci

/FOTOGALERIE/ Smutný čtvrtek. Pivaři v Karviné i v Havířově se pro letošek loučili s hospodou. V některých podnicích teklo proudem pivo i kořalka. „Já nikam nejdu! Mně nebude nějaký č**ák z Prahy říkat, co mám dělat,“ vykřikoval například jeden z hostů Tipsport Baru v samém centru Havířova, když personál nabádal hosty, že se zavírá. 

Radegast a Baník slaví 50 let hořkosti. Výroční dresy pomohou řece Bečvě

/FOTOGALERIE/ Otec hořkého piva nebo autor sochy Radegasta v základní sestavě fotbalového Baníku Ostrava? Dlouholetí partneři Radegast a slezský klub společně oslaví 50 let nošovického pivovaru. Významný milník si připomenou během pátečního ligového zápasu proti Olomouci (18 hodin), který odehrají domácí ve speciálních výročních dresech. Již podepsané pak budou vydraženy v online aukci. Výtěžek pomůže k obnově života v řece Bečvě.

Český žák uvařil v rámci Erasmu na stáži pivo. Ve Skotsku ho točí dodnes

Kdybyste vyrazili na dovolenou do severního Skotska, nezapomeňte navštívit pivovar Windswept Brewing v Lossiemouthu a ochutnat pivo Vortex. Utrousíte-li přitom, že jste z České republiky, možná vám ho ani nebudou účtovat. Vaří ho tam totiž podle receptury Ladislava Gergela, který byl ve Skotsku na půlroční odborné stáži.

Nařízení se mění co týden. Je to vyčerpávající, říká hospodský v Brně

Zavřít, otevřít a zase zavřít. Otvírací dobu i způsob fungování v brněnské restauraci Sherwood mění téměř častěji než nabídku. „Podmínky se neustále mění a my se snažíme přežít. Takže měníme druh provozu podle nařízení. Učíme se,“ říká majitel restaurace v lesoparku Akátky Michal Rozbořil.

U hrocha. Mladá pivnice se starobylou atmosférou

/PROSLULÉ PRAŽSKÉ PODNIKY/ České pivo je i v mezinárodním měřítku pojmem. A kde lépe si ho užít než v tradiční pražské pivnici? Tou nejznámější je asi pivnice U hrocha v Thunovské ulici na Malé Straně. Malá vzdálenost od poslanecké sněmovny, ministerstev i ambasád z ní udělala oblíbené místo politické smetánky, scházejí se tu však i místní starousedlíci.

TÉMA: Je to špatné, ale pivo jsme zatím nevylévali

Na Veselce v Litomyšli nastaly kvůli covidu neveselé časy. Pěkně rozjetá restaurace, minipivovar a cvičební sál dostaly pod nohy. Majitel Jiří Kohák nevylučuje, že v budoucnosti může přijít situace, kdy je bude živit jen malý pivovar, kde vaří Bedřichovu jedenáctku a na svátky také speciální piva.

Ohlasy na „piruety“ vlády: Sprostá slova, hladovějící rodiny, chátrající podniky

Když v březnu zavřely první případy koronavirové nákazy celé Česko, podnikatelka Gabriela Sedláčková neváhala a místo žehrání na situaci pomáhala s dalšími nadšenci ze Žižkova ostatním. V rodinném baru se místo míchání koktejlů šily roušky, lidé rozváželi hektolitry dezinfekce. Teď však žije Sedláčková podobně jako statisíce dalších živnostníků z gastronomie v nejistotě. Menšinová vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) rozhodla kvůli šíření nemoci covid-19 o zkrácení otevírací doby restaurací, hospod a barů. Podniky nesmí ani prodávat alkoholické nápoje s sebou. Babišův kabinet totiž také zakázal konzumaci na veřejných místech. Postižení majitelé by se jistě shodli, že vulgární výrazy snad ani nestačí…

Ohlasy na „piruety“ vlády: Sprostá slova, hladovějící rodiny, chátrající podniky

Když v březnu zavřely první případy koronavirové nákazy celé Česko, podnikatelka Gabriela Sedláčková neváhala a místo žehrání na situaci pomáhala s dalšími nadšenci ze Žižkova ostatním. V rodinném baru se místo míchání koktejlů šily roušky, lidé rozváželi hektolitry dezinfekce. Teď však žije Sedláčková podobně jako statisíce dalších živnostníků z gastronomie v nejistotě. Menšinová vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) rozhodla kvůli šíření nemoci covid-19 o zkrácení otevírací doby restaurací, hospod a barů. Podniky nesmí ani prodávat alkoholické nápoje s sebou. Babišův kabinet totiž také zakázal konzumaci na veřejných místech.

Servírka s krásným talentem. Nosí pivo a kreslí štamgasty

/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Při vstupu do hradecké hospody U Dvora padne návštěvníkům pohled na stěny poseté portréty místních štamgastů. A jen ti mnohdy vědí, že jejich autorkou je žena, která tady možná zrovna dnes roznáší jídlo a pití. K malování se místní servírka Lucie Hanzlová (na snímku), která úspěšně absolvovala polygrafickou školu v Praze, dostala ve volném čase mezi směnami. Od chvíle, kdy se její talent provalil, se nezastaví. A baví ji to. S úsměvem říká, že bližší než roznášení piva je jí půllitr piva před sebou a v ruce tužka, pastel nebo fix.