Místo čepovaného piva raději láhev nebo plechovku v obchodě. Jihomoravané mění své preference, všímají si toho i provozovatelé minipivovarů. „Současný stav je v poměru tři ku sedmi v neprospěch sudového piva. Podobným trendům se ale snažíme nepodléhat. Prioritou zůstává právě čerstvé pivo, které si nekoupíte v nějakém velkém obchodním řetězci,“ komentoval třeba obchodní ředitel Slavkovského pivovaru na Vyškovsku Zdeněk Vlček.
Místo čepovaného piva raději láhev nebo plechovku v obchodě. Češi mění své preference, všímají si toho i provozovatelé minipivovarů na jižní Moravě. „Současný stav je v poměru tři ku sedmi v neprospěch sudového piva. Podobným trendům se ale snažíme nepodléhat. Prioritou zůstává právě čerstvé pivo, které si nekoupíte v nějakém velkém obchodním řetězci,“ komentoval třeba obchodní ředitel Slavkovského pivovaru na Vyškovsku Zdeněk Vlček.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Slunečné počasí a hromady sněhu přilákaly o víkendu tisíce návštěvníků nejen do velkých horských středisek, ale také do menších lyžařských areálů. Hodně to žilo v sobotu například v krkonošském Strážném. Lidé si užívali nejen na sjezdovkách na lyžích, snowboardech, sáňkách či bobech, ale dopřávali si také v baru na svahu točené pivo, aperol či něco ostřejšího.
Teplá voda, studené pivo, zvěřinový guláš. Pilotní ročník otužilecké šou na hrázi plumlovského Podhradského rybníka přilákal davy zvědavců. Tucet odvážlivců, kteří našli odvahu vnořit se do únorové vody, odměnili potleskem.
Od roku 2011 funguje na Střední odborné škole ekologické a potravinářské ve Veselí nad Lužnicí školní minipivovar, který slouží pro praktickou výuku žáků. Letos tak oslaví 11. narozeniny.
V pondělí 7. února krátce před sedmou hodinou večerní projížděl po silnici 262 z Mimoně na Mnichovo Hradiště manželský pár. Před sebou zaregistrovali kličkující vozidlo, které chvílemi vjíždělo do protisměru. V Kuřívodech na kruhovém objezdu auto před nimi pak nabouralo do sloupu.
Předběžné výsledky Budějovického Budvaru, národního pivovaru, ukazují, že i druhý rok spojovaný s pandemickou krizí byl pro pivovar velmi úspěšným. Celkový výstav piva dosáhl 1, 809 milionů hl., což představuje meziroční nárůst o 4,6 %. Překonal tak minulý, již rekordní rok. Jenom tržby za pivo Budějovického Budvaru za rok 2021 poprvé překonaly hranici 3 miliard a vyšplhaly se na 3,171 miliard korun.
Tradiční Zelené pivo vaří letos už posedmnácté starobrněnští sládci. Nejslavnější speciál začnou hostinští čepovat jako každoročně přesně na Zelený čtvrtek. Tento rok připadá na 14. dubna.
Zvlněná krajina, která si stále střeží kouzlo neobjeveného, to jsou Lužické hory. Lákají dobrodruhy, kteří chtějí odhalit neznámé a přitahují zvídavé, kteří pátrají po historii a odkazu generací původních obyvatel. Tradičním řemeslem tohoto regionu je sklářství s více než sedmisetletou historií.
Tradiční Zelené pivo vaří letos už posedmnácté starobrněnští sládci. Nejslavnější speciál začnou hostinští čepovat jako každoročně přesně na Zelený čtvrtek. Tento rok připadá na 14. dubna.
Devět tras od pěti do šestadvaceti kilometrů s hořkým zastavením nakonec, to letos v červnu čeká na účastníky prvního Ostravského nachmeleného pochoďáku. Odměnou má být zastoupení až desítky minipivovarů.
Devět tras od pěti do šestadvaceti kilometrů s hořkým zastavením nakonec, to letos v červnu čeká na účastníky prvního Ostravského nachmeleného pochoďáku. Odměnou má být zastoupení až desítky minipivovarů.
Milovníci piva se musejí připravit na další vlnu zdražování zlatavého moku. Po podzimním růstu se cenovky v hospodách a obchodech pohnou i na jaře. Důvodem jsou růsty cen energií, surovin a některých vedlejších komponent. Především obalových kartonů či pivních korunek. Například obalové materiály zdražily meziročně až o sto a zátkové korunky dokonce o 170 procent. Jako první na to budou muset reagovat hlavně menší producenti.
Chtěli přijít s něčím novým, jak říkají šmrncovním, co tu ještě nebylo. Skupina vystavujících včelařů se chopila organizace nového svatebního veletrhu v ostravských Dolních Vítkovicích s cílem založit v optimálním případě novou tradici. Troškaření? Kdeže.
Sládek Měšťanského pivovaru Strakonice Vlastimil Matej 2. února pokřtil knihu Karla Klostermanna V ráji šumavském. Při slavnostním aktu hrálo hlavní roli pivo Klostermann ze speciální edice této prémiové, strakonické značky, která se bude prodávat exkluzivně na pivovarské prodejně v počtu 174 kusů.
/FOTO/ Můj milášek, zasyčel mnohý člověk, když před ním v pět ráno v brněnském baru U Gluma přistálo pivo. Jenže tomu je konec. Obdobně jako stejnojmenná postava z fantasy příběhu Pán prstenů i brněnský Glum nakonec padl. Osudným se mu staly následky covidového martyria. Je zavřeno. Nadobro.
/FOTO/ Můj milášek, zasyčel mnohý člověk, když před ním v pět ráno v brněnském baru U Gluma přistálo pivo. Jenže tomu je konec. Obdobně jako stejnojmenná postava z fantasy příběhu Pán prstenů i brněnský Glum nakonec padl. Osudným se mu staly následky covidového martyria. Je zavřeno. Nadobro.
/FOTO/ První uvařené pivo musel vylít, prý se nedalo pít. Teď už je však vyučený číšník Ivan Zvolánek ze Sobíňova na Havlíčkobrodsku zkušeným pivovarníkem.
V třetím lednovém týdnu se studneti slavkovské školy vzdělávali hned na několika frontách. V úterý 18. 1. 2022 se rozjeli do Brna na kurz pivního specialisty a kurz latte art. Studenti již ví, z čeho a jak se pivo vyrábí a umí perfektně načepovat hladinku, mléko či šnyt. Na latte art si studenti zdokonalili své dovednosti v kreslení obrázků do kávy.
Nový nájemce by si měl brzy převzít Restauraci U Orloje v Chrámu chmele a piva v Žatci. Pokud vše půjde podle plánu, nový provozovatel otevře restauraci pro veřejnost během dubna.
Choulostivé téma vztahu rakouského lyžařského sportu k nacistickému režimu pojednává kniha historika Andrease Prahera z Keplerovy univerzity, píší OÖN.
Piva v PET lahvích od Plzeňského Prazdroje natrvalo zmizí z pultů prodejen. Pivovar ukončil stáčení do plastových obalů na konci loňského roku. V obchodech se nyní doprodávají poslední kusy. Z více než 70 procent teď Prazdroj plní pivo do vratných, znovupoužitelných obalů, tedy sudů a skleněných lahví.
Historie náchodského pivovaru Primátor sahá až do roku 1872. V dubnu byl slavnostně položen základní kámen, o rok později bylo uvařeno a v prosinci vystaveno první pivo. Letos tedy uplyne 150 let od začátku stavby. Podívejte se na historické fotografie zachycující nejen výrobu zlatavého moku, které nám před časem poslala paní Petra Kulhavá. Velmi za ně děkujeme.
Historie náchodského pivovaru Primátor sahá až do roku 1872. V dubnu byl slavnostně položen základní kámen, o rok později bylo uvařeno a v prosinci vystaveno první pivo. Letos tedy uplyne 150 let od začátku stavby. Podívejte se na historické fotografie zachycující nejen výrobu zlatavého moku, které nám před časem poslala paní Petra Kulhavá. Velmi za ně děkujeme!
Pivovar Pivní Skaut, který budovali v Chebu jeho představitelé tři roky a začali z naprosté nuly, tak od srpna minulého roku, co byl slavnostně otevřený, vzkvétá.
Historie náchodského pivovaru Primátor sahá až do roku 1872. V dubnu byl slavnostně položen základní kámen, o rok později bylo uvařeno a v prosinci vystaveno první pivo. Letos tedy uplyne 150 let od začátku stavby. Podívejte se na historické fotografie zachycující nejen výrobu zlatavého moku, které nám před časem poslala paní Petra Kulhavá. Velmi za ně děkujeme!
Jmenují se Born, Felix a Donald. První piva uzrála v novém brněnském pivovaru Harry. Je to jediný nový pivovar na jižní Moravě, který začal s výrobou v loňském roce. „Born je maximálně pitelný zlatavý ležák z plzeňského a mnichovského sladu s plným tělem, vyšším řízem, střední hořkostí. Je tak vhodný pro klasické pivaře, zaujme ale také vůní po Žateckém poloraném červeňáku a Harmonii,“ uvedla sládková Tamara Dolníčková.
Historie náchodského pivovaru Primátor sahá až do roku 1872. V dubnu byl slavnostně položen základní kámen, o rok později bylo uvařeno a v prosinci vystaveno první pivo. Letos tedy uplyne 150 let od začátku stavby. Podívejte se na historické fotografie zachycující nejen výrobu zlatavého moku, které nám před časem poslala paní Petra Kulhavá. Velmi za ně děkujeme!
Redakce Deníku přichází s pravidelnou rubrikou ze světa zámořské NHL, ve které každý týden nahlédne pod pokličku toho nejzajímavějšího, co v uplynulých dnech tato přehlídka hokejových hvězd nabídla. První vydání ovládl mezi českými hráči David Pastrňák, o největší kuriozitu se zase postaral bývalý obránce Chris Pronger, jenž vyvěšení svého dresu zapil pivem přímo na ledě.
Historie náchodského pivovaru Primátor sahá až do roku 1872. V dubnu byl slavnostně položen základní kámen, o rok později bylo uvařeno a v prosinci vystaveno první pivo. Letos tedy uplyne 150 let od začátku stavby. Podívejte se na historické fotografie zachycující nejen výrobu zlatavého moku, které nám před časem poslala paní Petra Kulhavá. Velmi za ně děkujeme!
/FOTO/ Slavkovský pivovar v termínu od sedmnáctého do devatenáctého února láká do hospod, výčepů, restaurací, kaváren, ale i do sauny či welness prvním pivem zdarma. Má jít o jakési poděkování hostům, štamgastům a všem, co si rádi dopřejí točené či čepované pivo.
/FOTO/ Slavkovský pivovar v termínu od sedmnáctého do devatenáctého února láká do hospod, výčepů, restaurací, kaváren, ale i do sauny či welness prvním pivem zdarma. Má jít o jakési poděkování hostům, štamgastům a všem, co si rádi dopřejí točené či čepované pivo.
Na severním Kavkaze byly v 19. století nalezeny zlaté a stříbrné trubky, každá více než metr dlouhá. Vědci dlouho nevěděli, k čemu přesně sloužily. Nyní se jim tajemství trubek nejspíš podařilo rozluštit. Šlo o slámky na pití piva.
/FOTO/ Oprýskaná omítka, vytlučená skla v oknech, obrovské kruhové otvory v podlaze, které dávají tušit, že tu kdysi stály obrovské kotle na vaření piva, čouhající dráty ze zdí či zrezivělé kovové prvky. Takový obrázek se naskytne v budovách v západní části areálu bývalého litoměřického pivovaru. Do jeho opravy město v následujících třech letech investuje přes 130 milionů korun. V budoucnu by rozlehlý objekt měl sloužit lehké potravinářské výrobě.
Historie náchodského pivovaru Primátor sahá až do roku 1872. V dubnu byl slavnostně položen základní kámen, o rok později bylo uvařeno a v prosinci vystaveno první pivo. Letos tedy uplyne 150 let od začátku stavby. Podívejte se na historické fotografie zachycující nejen výrobu zlatavého moku, které nám před časem poslala paní Petra Kulhavá. Velmi za ně děkujeme!
Celkem sedm kulturních akcí, pět koncertů a dva programy pro děti, připravila městská organizace Chrám chmele a piva pro letošní rok do Klášterní zahrady.
Dvě české ikony, Mattoni a Budvar, se spojily, aby na trh přinesly unikátní ochucené nealkoholické pivo. Novinka se objeví v obchodech již brzy. Je výsledkem spolupráce dvou renomovaných nápojářských expertů – příchutě od lídra nealkoholického trhu, Mattoni 1873, se snoubí s nealkoholickým pivem uvařeným v národním pivovaru Budějovický Budvar, jenž má světové renomé.
Dvě české ikony, Mattoni a Budvar, se spojily, aby na trh přinesly unikátní ochucené nealkoholické pivo. Novinka se objeví v obchodech již brzy. Je výsledkem spolupráce dvou renomovaných nápojářských expertů – příchutě od lídra nealkoholického trhu, Mattoni 1873, se snoubí s nealkoholickým pivem uvařeným v národním pivovaru Budějovický Budvar, jenž má světové renomé.
Po první třetině se rozloučil synkem Davídkem, který musel s babičkou domů, a tak přišel o velký večer svého táty. Útočník Pavel Flora řídil čtvrteční demolici hokejistů Uherského Ostrohu v Krajské lize jižní Moravy a Zlínska proti Boskovicím, na výhře 9:2 se podílel hattrickem.
Pivovar Neratov ani přes protipandemická opatření nestagnuje, pivo zde vaří už pátým rokem a výstav neustále roste. Na startu pomohla dotace z fondů EU.
Zájezdní hostince jsou prastarým fenoménem nejen Čech, ale rovnou celé Evropy. Zastavovali se v nich poutníci i formani, aby nabrali síly po dlouhé cestě. Jeden z mála dosud fungujících bychom našli v Krči.
Bez něho by nejspíš dnes nikdo neznal proslulou tvář Viktora Cibicha z pivních lahví Březňáku. Bývalý ředitel pivovaru Velké Březno Jaroslav Rottenborn zemřel v pondělí 3. ledna ve věku 77 let. Za posledních jedenáct let jako spoluzakladatel a sládek prvního ústeckého minipivovaru Na Rychtě s naším muzeem uvařil pět pivních speciálů inspirovaných historickými událostmi a osobnostmi regionálních dějin.
Skupina vysílačů ORF loni zvýšila svůj podíl na televizním trhu u starších 12 let na 35,5 % (předloni 33,2), napsaly OÖN. Je to nejlepší číslo od roku 2012. Nejoblíbenější privátní vysílač Servus TV dosáhl 3,7 % (předloni 3,4).
Přelom konce roku a začátek nového je dobou návštěv a setkávání s rodinou a přáteli, což se samozřejmě neobejde bez dobrého jídla. Pokud už vám dochází inspirace na pohoštění pro vaše hosty, nakoukněte do kuchyně našim redaktorům a inspirujte se. V našem deníkovském Servisním a komunitním centru Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje pro vás naše tři redaktorky připravily své oblíbené rodinné recepty, které se vám můžou hodit třeba na silvestrovskou oslavu. A na své si přijdou i děti.
Přelom konce roku a začátek nového je dobou návštěv a setkávání s rodinou a přáteli, což se samozřejmě neobejde bez dobrého jídla. Pokud už vám dochází inspirace na pohoštění pro vaše hosty, nakoukněte do kuchyně našim redaktorům a inspirujte se. V našem deníkovském Servisním a komunitním centru Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje pro vás naše tři redaktorky připravily své oblíbené rodinné recepty, které se vám můžou hodit třeba na silvestrovskou oslavu. A na své si přijdou i děti.
Přelom konce roku a začátek nového je dobou návštěv a setkávání s rodinou a přáteli, což se samozřejmě neobejde bez dobrého jídla. Pokud už vám dochází inspirace na pohoštění pro vaše hosty, nakoukněte do kuchyně našim redaktorům a inspirujte se. V našem deníkovském Servisním a komunitním centru Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje pro vás naše tři redaktorky připravily své oblíbené rodinné recepty, které se vám můžou hodit třeba na silvestrovskou oslavu. A na své si přijdou i děti.
Přelom konce roku a začátek nového je dobou návštěv a setkávání s rodinou a přáteli, což se samozřejmě neobejde bez dobrého jídla. Pokud už vám dochází inspirace na pohoštění pro vaše hosty, nakoukněte do kuchyně našim redaktorům a inspirujte se. V našem deníkovském Servisním a komunitním centru Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje pro vás naše tři redaktorky připravily své oblíbené rodinné recepty, které se vám můžou hodit třeba na silvestrovskou oslavu. A na své si přijdou i děti.